Keresés

Részletes keresés

misitisi Creative Commons License 2000.06.26 0 0 342
Hali,

remélem azóta sikeresen megírtad a matekot is!
OP. rendszereket megírtam, de még nem tudom az eredményt, az elektrotech. II. zh-m sincs még kijavítva.
Egyébként mindent megírtam, letudtam.
Prog II-ből elég húzós volt a vizsga, mert a tanár berágott, mert kevesen látogatták a gyakorlatot, baromi nehéz feladatot adott (nekem az volt), de meglett végül.
Te hogy állsz ProgII-ből?

Filozófiából adtak még egy HF-t, egy művet kell elemzni, azt sem tudom egyenlőre, hogy álljak neki.

misitisi

Előzmény: hyp-r (341)
hyp-r Creative Commons License 2000.06.15 0 0 341
Csao!

Ma megyek MatekII. vizsgára, (sajnos már UV!), az Op.rendszerek nem olyan vészes, ne aggódj! A ProgII.-ről írj, én jövő héten megyek gyakorlat vizsgára, utána írásbeli...
Laza június :-(((
Egyébként az Elektrotech. van még, és vége az I.évemnek!

Előzmény: misitisi (340)
misitisi Creative Commons License 2000.06.05 0 0 340
A matek II. megvan, matek I.-ből múlt héten írtam pótZH-t, még nem tudom az eredményét. De nem érzem, hogy túl jól sikerült volna... Pedig nem nehéz, csak tök elfelejtettem, milyen típusú feladatok voltak, de nem adom fel, ha nem lesz meg!
Az operációs rendszerektől félek, 16-án megyek belőle vizsgázni! Majd meglátjuk!
Ma megyek Prog II-ből.

misitisi

Előzmény: kivi (339)
kivi Creative Commons License 2000.06.02 0 0 339
Az elektrotechnika szerintem nagyon könnyű tárgy. Igaz, én előnyben voltam, mert elektronikai technikus oklevelet szereztem a főiskola előtt. De a vizsgán olyan példák voltak, amiket mi a szakközép 2. osztályában kaptunk.
Az op.rendszerek szintén nem túl szigorú tárgy. A matematikával hogy állsz?
Előzmény: misitisi (338)
misitisi Creative Commons License 2000.06.02 0 0 338
Pedig nem bántam volna, hogyha az a valaki, - akinek a szomszédja hallott már olyanról akinek a testvérének a barátja szerint könnyű volt a suli- szóval ha ez igaz!

Szóval a lényeg, hogy két nem könnyű vizsga előtt állok, és még az elektrotechnika még csak most jön. Nem hiszem, hogy az könnyű lesz. A barátom szakmája villanyszerelő, belenézett a könyvbe, és azt mondta, hogy az első fejezetben úgy érzi, tud majd segíteni. Köszi, van még kb. 7 fejezet!
misitisi

Előzmény: kivi (337)
kivi Creative Commons License 2000.06.01 0 0 337
Óóóóó, olvass vissza a topicban egy kicsit! Akik szerint a GDF könnyű vagy gagyi, azok mind olyan forrásból szerzik az infót, hogy "ismerek valakit, akinek a barátjának az öccse..." Érted, ugye?
Előzmény: misitisi (336)
misitisi Creative Commons License 2000.06.01 0 0 336
Szia kivi!

Hát igen, muszáj.
Azért gondoltam, mert az a hír járta, hogy milyen könnyű ott diplomát szerezni, de ez nem teljesen igaz.
Gondolom ezt azok terjesztették, kik nem jártak oda...
Szóval tényleg elég húzós.
Most fogok OP rendszerekből vizsgázni.

misitisi

Előzmény: kivi (335)
kivi Creative Commons License 2000.06.01 0 0 335
Szia misitisi!

Nahát, Te nem csak futsz hanem tanulsz is? :)))

Ki mondta neked hogy "könnyű" lesz? Mert akkor nagyon átvertek. Az első két évben valóban kevesebb a "nehéz" tárgy, de ami van, az tényleg nehéz (matematika, adatbázis, stb.)

Előzmény: misitisi (334)
misitisi Creative Commons License 2000.05.31 0 0 334
Sziasztok!
Aki hasonló cipőben jár, mint én, tehát első éves a Gábor Dénesen, Ti hogy álltok a tanulmányaitokkal?
Nektek sem annyira könnyű, mint azt itt beharangozták, ill. ami a közhiedelemben forog?

misitisi

Koro Creative Commons License 2000.02.18 0 0 333
Sziasztok!

Kérek mindenkit, akit érdekelne egy komoly, főállású Delphis munka, az nézzen el a Törzsasztalon a "Profi Delphi programozókat keresünk" topicba. A részletek ott. :-)

Som-Som Creative Commons License 2000.02.01 0 0 332
Kezdhetjük valahol Dekker bácsinál a mesét, hogy sikerült neki kölcsönös kizárást csinálnia, aztán jött egy igazán jónak ígérkező eszköz, Dijkstra szemafora. Erre aztán különböző nyelvi elemek épültek. A fejlődés egyik ága a guarded commands-hoz vezetett (CSP - OCCAM - Parallel C, de igencsak hasonló ehhez a BSD Sockets-féle select). A másik ág az objektum alapú elosztott rendszerekhez vezetett, ami Brinch Hansen tollából úgy 1974 táján esett ki egészen konkrét formában (végülis a thread, mint objektum és a Javaban ismert synchronize (vagy hogy a fenébe hívják) is pontosan ez). A komponenseket sem most találták ki, és ezek után a DCOM meg a CORBA nem nevezhető komoly fejlődésnek.

Az internet, na jó, szóval a TCP/IP sem mai találmány. A lényege az 1970-es évek első felében már megvolt papíron és implementálva is. Nem mondom, WWW még nem létezett, de aki ismeri belülről a HTTP protokollt, az tudja, hogy semmi komoly nincs mögötte. Igazából csak arra kellett röpke 20 évet várni, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket, legyen HTML-ünk és egy NCSA Mosaic böngészőnk.

A mai polgári életben használt adatbiztonsági megoldások sem számítanak újnak. Pontosan nem tudom, hogy a DES, MD5, RC4 milyen múltra tekint vissza és mennyire eredetiek ezek a megoldások, de az biztos, hogy nem az elmúlt évtized áttörő vívmányai.

Előzmény: harm (329)
micu Creative Commons License 2000.02.01 0 0 331
Annyira sokat nem változott a technológia. A mai PC-s "újítások" jó része a mainframe-es idökben keletkezett dolgok implementációja. Kissé sarkítva akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy B$ hosszú évek alatt a kis CP/M klónját lassan Unix klónná fejleszti. A W$2000-ben bevezetett karcsú kliens technológia, vagy a quota szinte a kezdetektöl létezett a unixokon (is). De ezekkel a dolgokkal csak az a pár száz ember találkozik (az egész világon!) aki az operendszerek magjának ezt a részét fejleszti. Vagyis az esély, hogy egy átlag halandó ezzel szembekerüljön nagyjából 0. Ehhez kapcsolódik még, hogy anno a régi szép W$31-es idökben egyszer a Norton Undelete funkciója két törölt ~3MB-os M$Access2 adatbázisból csinált egy 6MB-osat, és abból kellett visszaállítanom a táblákat. Mivel az Access Repair-ja ehhez nemigen tudott hozzászólni, picit kénytelen voltam visszafejteni az adatstruktúrát egy hexa editor segítségével. Mindent ugyan nem sikerült felderítenem, de annyit igen, hogy egy saját fejlesztésü DOS-os célprogrammal a lényeges dolgokat vissza tudjam hozni. Ami a lényeg: az adatbázis belsö felépítése egyértelmüen az egyik régi Szelezsán féle könyvemben leírt alapokon nyugodott. De még ez a jobbik eset, ha valamire megvan a jól megalapozott technológia akkor mi a fenének kellene feltalálni a spanyolviaszt ? Márpedig a PC-s technológia még egy darabig nem fogja utólérni a mainframe-eket, bár tény hogy viharos sebességgel fejlödik.

Üdv: Micus
Előzmény: harm (329)
harm Creative Commons License 2000.02.01 0 0 330

Kedves Micu!

„Ha el is olvastad azt, amit idéztél tölem akkor láthatod, hogy nem az ELTE-n vagy más föiskolán diplomázott, és valóban a szakma iránt elkötelezett embereket akartam megsérteni”

Olvastam, de nem látom. Javaslom olvasd el, mit is írtál. A diplomát egyszerűen „lekuyabőrözted”, nekem pedig a politikusi pályát ajánlottad, mert ott _munka_ és _tehetség_ nélkül sok pénzt szerezhetek.

„3. Ha tényleg azért mész el egy föiskolára/egyetemre, hogy az ott szerzett kutyabörrel elhelyezkedhess egy zsíros, nyugodt állásba, akkor tényleg nem a GDMF a legjobb hely a számodra. De ebben az esetben nem is az informatikusi, hanem a politikusi pályát javaslom, ott lehet munka és tehetség nélkül nagy vagyonra szert tenni. „

„A kutyabört a következöképp értettem: „

Az lehet, hogy úgy értetted ahogy most leírtad, de nem így volt érthető; az a hosszú fejtegetés nem volt benne az előző hozzászólásodban. Tudod, én is leírhatnám, hogy ki kéne irtani minden cigányt/zsidót/niggert/kéket, és UTÁNA megmagyaráznám, hogy én az influenza vírusra gondoltam tulajdonképpen. Nos én ilyet nem írok, mert nem akarok _utólagosan_ magyarázkodni, hanem igyekszem mindent úgy leírni, hogy az mindenki számára első olvasatban is világos legyen minden utólagos belemagyarázás nélkül. Tudod, többek közt ezért sem lennék jó politkus.

(A cigányozásért/zsidózásért/niggerezésért/kékezésért kérem senki se ugorjon a torkomank, csak példa volt.)

harm Creative Commons License 2000.02.01 0 0 329
"Ha az Adamis Guszti-fele, tavaj megjelent konyvrol van szo (LSI), akkor SZVSZ nincs igazad. Vegul is az idosztas, a konkurencia etc elmeleti alapjait mar 30-40 eve kitalaltak, azota max. finomitottak oket."

Nem arról van szó. Az alattunk járó évfolyam már valami új könyvet kapott, te nyilván erről beszélsz. Amit mi kaptunk az egy kisalakú fehér könyv, kb. fél centi vastag és -ha ennyi év távlatából jól emlékszem- valami rajz volt az elején.

Az igaz, hogy az ütemezés, holtpontelkerülés, lapváltás stratégiáit még a hatvanas években kidolgozták; Dhakrisna (vagy Draksavista vagy hogy a fenebe hijjak mar elfelejtettem) 65-ben szemaforokat állított a folyamtok elé, megszületett a fork-join, a parbegin-parend, de NEM HISZEM EL, hogy itt megálltunk!! Lehet, hogy ez a tudás tök jó volt a 60-as évek beli Minszk (ismeri valaki??) számítógéphez, de mára kevés. Rendben, induljunk a kályhától, de legalább tegyünk meg pár tánclépést! Induljunk a Minszktől, de jussunk el a közelmúlton át napjainkig.

micu Creative Commons License 2000.01.31 0 0 328
Azért annyira ne szóld le szegény Delphi-t! Jelen pillanatban a leggyakoribb adatfeldolgozási feladatokra talán ez a legjobb fejlesztöeszköz W$ alatt. Jókat hallottam még az Oracle Developer 2000-éröl is (remélem jól írtam), de vele még nem volt szerencsém találkozni. Szervert persze nem írnék vele, de az ilyesmit amúgy sem M$ alatt csinálja az ember... De arra, hogy az ember összerakjon egy számlázót, vagy ilyesmit, tökéletes. A Turbo Pascal sem volt rossz annyira a maga idejében (bár akkor én Clipper-ezem), a Turbo C++ pedig kifejezetten jó volt amíg a DOS élt, feltéve ha az ember tudta mikor generál hibás kódot... De az akkori MSC-hez képest egész kellemes fejlesztökörnyezet volt...
Üdv:Micu
Előzmény: Werner Zsolt (325)
micu Creative Commons License 2000.01.31 0 0 327
Kedves Harm!

Ha el is olvastad azt, amit idéztél tölem akkor láthatod, hogy nem az ELTE-n vagy más föiskolán diplomázott, és valóban a szakma iránt elkötelezett embereket akartam megsérteni. De sajnos, pályafutásom során találkoztam néhány diplomával rendelkezö, de azóta amúgy a dologgal nemigen foglalkozó emberkével. Söt, volt már ilyen fönököm is. A kutyabört a következöképp értettem: 1. végy egy frissen végzett emberkét. 2. Tedd vezetö állásba (és adj hozzá neki megfelelö ambiciót és könyököt) 3. Hagyd ott 10-15 évig. Ha az illetöt nem érdekli a számítástechnika, akkor ideális fönök lesz belöle, és a "megfelelö" döntéseket fogja hozni neked. Ami azt illeti, én csak azt a helyzetet utálom, amikor a tekintély dönt a szakértelem helyett, és volt már pár ilyen csatám megboldogult munkavállaló koromban. Tegyük hozzá, hogy ez az idöszak még az "átkosban" volt, most már biztosan kevesebb a hülye fönök, legalábbis a profitorientált területeken.
Ami a zsíros, nyugodt állást illeti, akár holnaptól elmehetnék. Van tudásom, söt olyan emberek is, akik ismerik a képességeimet. De én inkább az álmaimat próbálom megvalósítani, még ha ez több munkával, és kevesebb pénzzel jár is. Lehet, hogy nem fog sikerülni, és én is be fogok állni a munkavállalók sorába, de legalább megpróbáltam. Valójában a legföbb mindenképpen sikerült, elvégre programozó vagyok, és ez nem kis mértékben a SZÁMALK és a GDMIF érdeme. Most már lehet, hogy el tudnám végezni az ELTE-t is, de amikor odakerültem nem sikerült volna, és ezek nélkül valószínüleg egyike lennék annak azoknak a pályaalkalmatlan pedagógusoknak, akik nagyon utálják a munkájukat.
Ami a GDMIF-et illeti, én csakugyan az elsö évfolyamban végeztem, azóta nem volt idöm megszerezni a diplomámat, de az idén feltétlenül meg fogom (mostanáig tartott a 6-áridö).

Üdv: Micu

Előzmény: harm (321)
kIVANcsi Creative Commons License 2000.01.31 0 0 323
1. Nem jarok, es nem vegeztem a GDF-t (van par masmilyen diplomam :-))))
2. Az ELTE prog.mat.-t estin azert szereztuk meg (harmadmagammal), mert kotelezo tanulmanyi szabadsaggal jart.
3. Aki akar es tud tanulni, az konyvbol, internetrol, kollegaktol TUD tanulni.
4. Az eredmeny nem papirspecifikus - minden papirba bele lehet csomagolni szemetet, ami vagy kilog vagy nem.
5. Van ket kozeli ismerosom, aki vegzi a GDF-t. Az egyik elotte is szagolt a temahoz, a sulin okosodik, es be fogja fejezni. A masik elotte sem erdeklodott, most sem. Neki a papir kell. Meg fogja kapni. Ez emberfuggo es nem sulifuggo.
Alex_ Creative Commons License 2000.01.31 0 0 322
Sziasztok mindenkinek.

Elolvastam a véleményeket GD ügyben, pro és kontra
Nem is akarok igazán állásfoglalást tenni.
Szerintem akiben felmerült a TOPICban felrakott kérdésaz már régen rossz...
Szerencsére a világunk lassan arrafelé tendál, hogy nem csak az fog számítani, hogy milyen papírod van, hanem az is, hogy mit tudsz.
Főleg az informatikában egyre gyakrabban előforduló tényező, hogy a papírodtól függetlenül egy válogatás dönti el, hogy kit it vesznek fel.
igaz, hogy volt már rá precedens, hogy a válogatásra GF-seket nem hívtak meg, mert túl nagy százalékuk kiesik, s nem éri meg a rá beinvesztált pénzt (a válogatók szerint).
Ezt döntsék el Ők. Hogy helyes-e.
S az, hogy az iskoláról jobb kép alakuljon ki az ilyen "válogatók" között, az csakis rajtunk múlik, s őszintén nincs még egy iskola, amivel többet foglalkoznának, mint a GD.
A maga nevében egyedüli magyarországon, mind a rosz, mind a jó tulajdonságaival...
(könyvek, időbeosztás, kisvidéki központ, géptermek...)
nagyon védeni sem akarom, mert én is negyedéves vagyok, s érzékenyen érintette a pénztárcámat az utolsó félév változása, de be kell látni, hogy magyarországon mindez megcsinálható, s nem volt a szabályzatban leirva, hogy ez nem történhet meg.

Amúgy munka mellett tanulni pont elég nehéz, attól függetlenül, hogy még néha az iskola saját tanulói is lenézik.
Sajnálom. Mindenki a maga igazát keresi. Kinek összejön, kinek nem.
S hogy az életben majd ki fog érvényesülni, a GD diplomával rendelkező, vagy a KLTE diplomájávgal rendelkező?

Az csakis a személyen fog múlni, s nem a papíron...

Ammen

alex

harm Creative Commons License 2000.01.31 0 0 321
Micunak:

3. Ha tényleg azért mész el egy föiskolára/egyetemre, hogy az ott szerzett kutyabörrel elhelyezkedhess egy zsíros, nyugodt állásba, akkor tényleg nem a GDMF a legjobb hely a számodra. De ebben az esetben nem is az informatikusi, hanem a politikusi pályát javaslom, ott lehet munka és tehetség nélkül nagy vagyonra szert tenni. Ezzel természetesen nem az ELTE-seket akarom megsérteni (hanem a politikusokat :-) ).

-----------------------------

Nagyon jó gunyoros hangvételűre sikeredett ez a bekezdésed. Nézzük csak: Micu! Te külsős vagy? GDF-es nem lehetsz, mert akkor tudnád, hogy a suli neve GDF (Gábor Dénes Főiskola) és nem GDMF. Volt ugyan GDMIF -lehet, hogy te még akkoriban hallottál a suliról utoljára-, de GDMF soha. (GDMIF= Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskola).

Nem értem, hogy mi kifogásod van egy nyugodt, zsíros állás ellen, hacsak nem savanyú a szőlő??!? Én igenis szeretnék egy nyugis, zsíros állást. Abban igazad van, hogy ehhez valóban nem a GDF a legmegfelelőbb hely. Már rájöttem én is.

Kuyabőr kontra diploma. Nagyon szép gunyoros hasonlat, amit ezennel KIKÉREK MAGAMNAK!! és mindenki másnak, aki igenis megfeszítve tanul, hogy lediplomázhasson!! (akár a GDF-en, akár máshol) Tudod kedves Micu, a kutyabőr születési kiváltság, míg a dilpoma kemény munka megérdemelt elismerése.

Politikusnak nem megyek, mert _akkorát_ nem tudok hazudni, hogy meg is válasszanak. :-) Ráadásul még csak összemosni sem tudom a kutyabőrt a diplomával.

harm Creative Commons License 2000.01.31 0 0 320
Kivinek:

Azonban Harm hozzászólására muszáj reagálni.
A GDF _H_A_Z_U_G_!!! Ismétlem, HAZUG!! Elsőtől azt mondták, hogy az utolsó félév (a 8. szemeszter) tandíjmentes, mert nem lesz oktatás ez idő alatt; ez az idő a diplomamunka elkészítésére van szánva
Kedves Harm, Te vagy hazudsz, vagy nem tudsz olvasni. Azt hiszem, az előbbi. Azt írtad, hogy negyedikes vagy. Tehát velem együtt kezdted a sulit '96-ban. A főiskola bemutatásakor (szórólap, felvételi tájékoztató) feketén-fehéren le volt írva, hogy a főiskola 8 szemeszteren keresztül tart, a tandíj mindig az aktuális tandíjat jelenti. Kár hogy nem olvasol a topikban mielőtt írsz, mert ezt most írom le negyedszer. Akik egy évvel előttünk kezdték, nekik 7 félév volt az oktatás, a 8. került 10e forintba. Senki nem mondta 4 év alatt, hogy olcsóbb lesz a 8. félév.

Köszönöm szépen kedves Kivi, hogy olyasmiről mondasz véleményt, amiről te semmit sem tudsz. LEHET, hogy neked senki sem modndta, hogy a 8. szemeszter tandíjmentes, de NEKÜNK igen. Azt, hogy a felvételi tájékoztatón elhangzott-e vagy sem, arra már nem emlékszem, de az biztos, hogy egész előben és másodikban mondták. Harmadikra valahogy elcsendesetett a téma, de az akkori negyedikesek (az előttünk lévő évfolyam) még csak 15-öt fizetett ugyanezért. Az, hogy mi áll a tanulmányi és vizsgaszabályzatban, azt tudom (ez a mindenkori tandíjat fizeti című szöveg). Utánanéztem, elhiheted. Akik pedig előttünk kezdték, azoknak is 8 félév volt az oktatás nem hét mint ahogy állították, csak a 8. félévre berakott kevés tárgy miatt nem fizettettek velük teljes tandíjat.

----------------------------------------

Ha valaki betéved egy számítástechnikai boltba, hát sokkal jobb könyveket talál ott, mint amiket mi kapunk a nem kevés pénzünkért
Még a legelvakultabb GDF gyűlölők is többnyire elismerik, hogy nagyon jók a könyvek ahhoz képest, ami sok más ("nívósabb") főiskolán vannak. Nézz körül egy-két főiskolán, tömegével találsz 80-as évekből származó könyveket olyan témákból, amik szinte évről évre megújulnak.

Elküldjem neked az „Operációs rendszerek” című tankönyvemet?? HEMZSEG a „hatvanas évek”, „hatvanas évek közepe” időhatározóktól. Lehet, hogy te el sem olvastad azt a könyvet? :-) (Látod másodikos anyag, de még emlékszem rá. Lehet, hogy megtanultam??)

----------------------------------------

A helyzetet szebbé teszi, hogy a fakultatív tárgyak esetében jobb esetben az a tárgy első foglakozásán osztják ki a könyveket -természetesen a tanórából elvett idő alatt
Egyetlen egyszer volt ilyen a 4 év alatt. Akkor egy jogi könyvet kaptunk meg 2 héttel a félév (de nem a tantárgy!) kezdete után. A késés oka az volt, hogy a naprakészség érdekében meg kellett várni, míg a szoftverek szerzői jogáról szóló törvényt elfogadják. Ettől eltekintve a tantárgy kezdetéig mindig megkaptuk a könyveket.

Örülj neki, de ettől még ne vondd kétségbe, hogy másutt megtörtént amit leírtam.

----------------------------------------

rosszabb esetben pedig már csak a vizsga után kapjuk meg azt, amibol a vizsgára kellett volna készülni
Igen? Nocsak, lehet hogy mégsem a GDF-re jársz? Mert elvileg tudnod kéne, hogy a vizsga időpontját Te választod meg magadnak, nincs kötelező időpont. Ha Te annak ellenére mentél el vizsgázni, hogy nem volt könyved, akkor magadra vess.

Ennyi az összes reakciód? Kétségbe vonod, hogy a GDF-re járok-e?? Igen, oda járok, és tudom, hogy mi a dörgés a vizsgaidőpontokkal, de Te is tudhatnád: 1) Van minden tárgyból egy első vizsga, általában a tárgyat követő első vagy második hátvégén. 2) Érdemes nekifutni az első vizsgának, mert ha halogatod, akkor arra eszmélsz, hogy rengeteg elmaradt vizsgád van. 3) Ha arra várnék, hogy könyvem legyen, akkor még mindig nem vizsgáztam volna le (valami marketing-féle tárgyból), mert még most sincs könyvem, mint ahogy ezt már leírtam. 4) A vizsga időpontját sem én választom teljes mértékben, mert nem Pesten tanulok. (Te nyilván pesti vagy.) Tudom, hogy Pesten _folyamatosan_ vannak vizsgák minden tárgyból, de vidéken nincsenek. (Ismételten utalnék arra, hogy megyeszékhelyi nagyvárosi tagozatról van szó, nem kis -pejoratív értelem nélkül- tanyaközpontról.) UV-t kell szervezni, arra le kell csábítani _legalább_ 10 főt, mert ennél kevesebb embernek NEM SZERVEZNEK VIZSGÁT!! 5)Ennek ellenére elmegyek vizsgázni az első vizsgaidőpontban és magamra vetek -mint ahogy fentebb írtad- azért, mert ezeken át is megyek. Még könyv nélkül is, mert jegyzetelek és figyelek az előadásokon. Magamra vetek, és szégyellem is magam miatta. Helyetted is.

----------------------------------------

Ezen túl MINDEN (!!) szoftvert ILLEGÁLIS csatornán keresztül kell beszereznünk, ha meg akarjuk tanulni a használatát. A főiskoka NEM BIZTOSÍT tanulói szoftvert, tanulói liszenszet (lebutított és/vagy időkorlátos szoftver formájában)
Ennyi erővel azt is mondhattad volna, hogy "miért nem biztosít számítógépet otthonra a főiskola?". Hiszen nincs mindenkinek otthon PC-je.

És azt is mondhatnám, hogy miért nem biztosít a főiskola mindenkinek otthont, mert nincs mindenkinek otthona, nem? Valahogy sikeresen mellébeszélsz és nem a felmerült problémára adsz választ.

----------------------------------------

A gyakorlatokon minden olyan szoftver, oprendszer elérhető, amit tanítanak. Miért nem mentél gyakorlatra? Ja, hogy az túl strapás? Bocs...
Megint csak nézz körül máshol! Gondolod, hogy minden főiskola, egyetem tömi a hallgatókat evaluation CD-kkel? A frászt. Ott a gépterem, tessék gyakorolni.
Nincs időd odamenni? OK, elhiszem. Komolyan. De akkor nem kellett volna ide jelentkezned, hiszen tudhattad, hogy heti 1-2 nap tanítással rengeteg szabadidődet fogja elvenni az önálló tanulás.

Azon kevesek közé tartozom, akik járnak/jártak gyakorlatra. Elég strapás valóban, bocs. Itt megint az érződik, hogy te pesti vagy, mert Pesten van egy csillogo-villogo GDF székház, vatta új (kb. 1 éves) gépekkel és _állandó_ géptermi hozzáférhetőséggel. Megint érződik az írásodból, hogy gőzöd sincs, mi folyik vidéken. Leírom, figyelj! Itt úgy mennek a dolgok, hogy egy vagy több középiskola géptermeit kibéreljük a gyakorlatok idejére, a hétvégi napokra. Ez jelent kb. péntek délutánt és szombat délelőttöt kb. du. kettőig. Utána a középiskolákból hazamegy a portás néni, és előtte nekünk is mennünk kell. Hétköznap ugyebár a középiskolákban oktatás folyik, délutánonként szakkör, tehát NEM TUDUNK BEÜLNI A GÉPEKHEZ. Következő hétvégén -ha van még gyakorlat- mehetünk ismét, ha meg már nincs, akkor bizony csak a zárt kapukkal találkozunk. Ismétlem: CSAK a gyakorlatok idejére férhetünk a gépekhez, amikorra ki vannak bérelve. Ezek után ha valaki gyakorolni akar, akkor nekünk nem „A frászt. Ott a gépterem, tessék gyakorolni.” hanem igenis vagy az otthoni, vagy a munkahelyi gépeinkre kell feltelepíteni ILLEGÁLISAN a tanult szoftvereket. Igaz, tehetnénk legálisan is, ha szoftverenként súlyos tíz-százezrekért mindenki megvenné magának a liszenszet.

kriiis Creative Commons License 2000.01.30 0 0 319
A magam részéről az alanti okos reagálások után csak a következőhöz fűzném szerény véleményemet:

" Ezeknek az embereknek arra kell a
főiskola, hogy a munkájuk során összegyűjtött tudásról (gyakorlatban megszerzett, napi aktualitású, értékes és a gyakorlatban hasznosítható
tudásukról) diploma formájában papírjuk legyen egy magasabb beopsztás és/vagy fizetés érdekében. "

-nos. Ez így van. Azonban többen -NEM mindenki- ezt úgy képzelik el, hogy mivel saját megítélésük szerint ők eleget tudnak arról, ami szót érdemel, legyenek szívesek a gdf részéről ezt értékelni, és a szükséges formai procedúrák után túl sokáig ne is tartsák fel őket a lényegi munkában. Megtörtént, hogy nem win-es rendszergazdi jóformán kikérte magának, hogy tőle minek kérnek számon olyasmit, amit amúgysem használ... ;)
Nagyon sok az olyan hőbörgés aminek ez a hozzáállás az alapja. Mindenki tiszteli és elismeri a munka mellett tanulást is bevállaló embereket, de azt azért ugye senki nem gondolja IGAZÁN komolyan, hogy bármely felsőfokú képzést nyújtó iskola megad egy általános diplomát aszerint, hogy a saját szakterületéhez mennyire ért? Ahogy Dalton -vagy kivi? bocs :-(- említette, minden suliban vannak nemszeretem dolgok. Ilyenek a kevéssé fontos, számunkra periférikus tárgyak. De az is a helyi -bárhol!- játékszabályokhoz tartozik, hogy ezeken összeszorított foggal, cifrákat képzelegve átvergődünk.
És végül még annyit, hogy a fentebb leírt jelenség ráadásul nem is olyan embereknél jelentkezik, akik IGAZÁN nagyon jók. Ez később ki szokott derülni ;-)

Előzmény: harm (310)
kivi Creative Commons License 2000.01.29 0 0 318
Bocs, ez lemaradt, még mindig Harm hozzászólásához:

Idézet egy álláshirdetésbol:".....vill mérnököket, informatikusokat, programozókat keresünk....GDF-esek kíméljenek

Erről már elmondtam a véleményemet kb. 5-ször. Kár, hogy bedőltél egy ilyen urban legend-nek. Szomorú, hogy minden blődséget elhiszel.

Ne értsd félre, nem a saját döntésemet akarom igazolni a GDF "védelmével". Sokszor hoztam már rossz döntést, és mindig beláttam ha tévedtem. Azonban a GDF nem volt tévedés. A főiskola komoly tudást ad, ha képes vagy úgy szervezni az életedet, hogy tudj sokat, önállóan tanulni. Akinek ez nem megy, annak a GDF rossz választás. Aki viszont be tudja illeszteni az életvitelébe ezt a fajta tanulást, az sikeres lesz itt is.

Előzmény: kivi (317)
kivi Creative Commons License 2000.01.29 0 0 317
Daltonnak igaza van, ehhez nem is kell többet hozzáfűzni.

Azonban Harm hozzászólására muszáj reagálni.
A GDF _H_A_Z_U_G_!!! Ismétlem, HAZUG!! Elsőtől azt mondták, hogy az utolsó félév (a 8. szemeszter) tandíjmentes, mert nem lesz oktatás ez idő alatt; ez az idő a diplomamunka elkészítésére van szánva

Kedves Harm, Te vagy hazudsz, vagy nem tudsz olvasni. Azt hiszem, az előbbi. Azt írtad, hogy negyedikes vagy. Tehát velem együtt kezdted a sulit '96-ban. A főiskola bemutatásakor (szórólap, felvételi tájékoztató) feketén-fehéren le volt írva, hogy a főiskola 8 szemeszteren keresztül tart, a tandíj mindig az aktuális tandíjat jelenti.
Kár hogy nem olvasol a topikban mielőtt írsz, mert ezt most írom le negyedszer. Akik egy évvel előttünk kezdték, nekik 7 félév volt az oktatás, a 8. került 10e forintba.
Senki nem mondta 4 év alatt, hogy olcsóbb lesz a 8. félév.

Ha valaki betéved egy számítástechnikai boltba, hát sokkal jobb könyveket talál ott, mint amiket mi kapunk a nem kevés pénzünkért

Még a legelvakultabb GDF gyűlölők is többnyire elismerik, hogy nagyon jók a könyvek ahhoz képest, ami sok más ("nívósabb") főiskolán vannak. Nézz körül egy-két főiskolán, tömegével találsz 80-as évekből származó könyveket olyan témákból, amik szinte évről évre megújulnak.

A helyzetet szebbé teszi, hogy a fakultatív tárgyak esetében jobb esetben az a tárgy első foglakozásán osztják ki a könyveket -természetesen a tanórából elvett idő alatt

Egyetlen egyszer volt ilyen a 4 év alatt. Akkor egy jogi könyvet kaptunk meg 2 héttel a félév (de nem a tantárgy!) kezdete után. A késés oka az volt, hogy a naprakészség érdekében meg kellett várni, míg a szoftverek szerzői jogáról szóló törvényt elfogadják.
Ettől eltekintve a tantárgy kezdetéig mindig megkaptuk a könyveket.

rosszabb esetben pedig már csak a vizsga után kapjuk meg azt, amibol a vizsgára kellett volna készülni

Igen? Nocsak, lehet hogy mégsem a GDF-re jársz? Mert elvileg tudnod kéne, hogy a vizsga időpontját Te választod meg magadnak, nincs kötelező időpont. Ha Te annak ellenére mentél el vizsgázni, hogy nem volt könyved, akkor magadra vess.

Ezen túl MINDEN (!!) szoftvert ILLEGÁLIS csatornán keresztül kell beszereznünk, ha meg akarjuk tanulni a használatát. A főiskoka NEM BIZTOSÍT tanulói szoftvert, tanulói liszenszet (lebutított és/vagy időkorlátos szoftver formájában)

Ennyi erővel azt is mondhattad volna, hogy "miért nem biztosít számítógépet otthonra a főiskola?". Hiszen nincs mindenkinek otthon PC-je. A gyakorlatokon minden olyan szoftver, oprendszer elérhető, amit tanítanak. Miért nem mentél gyakorlatra? Ja, hogy az túl strapás? Bocs...
Megint csak nézz körül máshol! Gondolod, hogy minden főiskola, egyetem tömi a hallgatókat evaluation CD-kkel? A frászt. Ott a gépterem, tessék gyakorolni.
Nincs időd odamenni? OK, elhiszem. Komolyan. De akkor nem kellett volna ide jelentkezned, hiszen tudhattad, hogy heti 1-2 nap tanítással rengeteg szabadidődet fogja elvenni az önálló tanulás.
Lásd Dalton előző hozzászólásának végét. (313.)

Előzmény: harm (310)
PitNyul Creative Commons License 2000.01.29 0 0 315
Még mindig a GDF-et fikázzátok?
Főiskola, egyetem... szakmunkásképző - mind csak egy lehetőség. Van, aki jól él vele, van aki nem.
Mellesleg jelenlegi 5 kollegám közül a 2 GD-t végzett a jó csákó, 1 vill.mérnök seggfej, 1 db pedig PSD-vel kutyaütő.
micu Creative Commons License 2000.01.29 0 0 314
Ha az a-e pontokat nem tudod teljesíteni, eleve nem javaslom az informatikusi pályát. Egyébként 1-et értek.
Üdv:Micu
Előzmény: dalton (312)
dalton Creative Commons License 2000.01.29 0 0 313
Sorry folytatom, csak szintén melobol, és a főnöknek kőböl van a szíve:-)

Tehát nem fogod befelyezni, és igazából nem is érdemes, mert nem lesz belőled jo szakember.
Ja és van a harmadik csoport, aki a pályaválasztáson már túl van, és azért megy oda, mert közölték vele, hogy diploma hiányában kirugják, vagy azért mert szeretne belemélyedni a számítástechnika relytelmeibe, miközben el kell tartania a családját.

Egy biztos.

Önmagában a GDF nem elégséges ahhoz, hogy zseni váljon belőled, de nem hiszem, hogy bárki tudna itthon olyan embert mondani, aki az egyetemen tanultak alapján lett zseni.

Az igazság az, hogy mindegy, hogy milyen iskolát választassz, egyiksem fogja azt nyújtani, amit vársz, és egyik sem fog neked annyit tanítani, amivel az életben sokra viszed.

Amivel az életben és a munkádban sokat elérsz, azt mind sajátmagad tanulod meg, a különböző iskolák csak segíteni tudnak.

Mennyi mindent tudnék még írni, de lassan dolgozni is kéne, úgyhogy
Üdv, Dalton

dalton Creative Commons License 2000.01.29 0 0 312
Üdv mindenkinek!

Nagyjából átolvastam az eddig elhagzottakat, de ha ismételnék akkor bocs.

Annak, akik a barátjuk, barátnőjük, unokatestvérük által elmondottak alapján alkotnak véleményt bármiről, azoknak inkább nem mondanék semmit, legfeljebb annyit hogy illik rájuk a "hagyd békén, nem tudja mit beszél" közhely.

Akik a GDF-en tanulnak, ill. tanultak, azok biztosan feltettek maguknak egy kérdést, mikor az egészbe belefogtak.

Miért a GDF?

Igen eccerü kérdés, a válasz alapján azonban meg tudunk különböztetni 3 egész csoportot.

1) Ugye vannak azok az "egyéniségek", akik - mint az már elhangzott - azért mennek oda, mert nincs felvételi, vagy mert az anyuci fizet stb. Nem sorolnám fel a lehetőségeket, mert mind egykutya. Arra játszanak, hogy legyen diploma, tökmindegy, hogy milyen.

Egyébként ők azok, akiknek soha az életben nem lesz diplomájuk, és valószínű állásuk sem, hacsak apuci be nem protezsálja őket valahova. Róluk ennél többet nem érdemes mondani.

2)Vannak olyanok, akik a pályaválasztás előtt álva mérlegelték, hogy mit várnak egy iskolától.
Rendszerint itt következett az, hogy minden fellelhető információt összeszedtek a főiskolákról, egyetemekről, esetleg elmentek a nyiltnapokra, stb. Ők tudták, hogy mit akartak, és döntöttek. A GDF-et akkor érdemes választani, ha:

a)életed hátralévő részét számítógép előtt akarod tölteni
b)érzel magadban annyi energiát mint egy versenyló a rajtgépben
c)képes vagy önnálóan tanulni, figyelemmel végiülni egy 6 órás előadást ugynarról a témáról
d)képes vagy magadba szívni néhány hét alatt egy egész tantárgyat megtanulni
e)a tananyagon kívül kiegészítendő frissen szerzett tudásodat a fél életedet (de inkább az egészet) könyvek fölött tölteni.

Ha ezekből egy is hiányzik ne menny a gdf-re mert NEM TUDOD BEFEJEZNI,

micu Creative Commons License 2000.01.29 0 0 311
1. A GDMF NEM programozókat tanít. Más kérdés, hogy idehaza informatikus=programozó, söt programozó=programtervezö=szervezö=üzemszervezö=adatbázis adminisztrátor söt néha harveres meg rendszergazda meg nem árt ha kicsit ért a könyveléshez is, de ez meg nem a GDMF hibája. Ez a suli olyan emberkéket képez, akik mindegyikhez értenek egy kicsit, de természetesen nem olyan mértékben, mintha 4 évig csak programozást tanulnának. Hogy ez mennyire jó vagy nem az, az lehet vita tárgya. Jelenleg nagyon megy a programozás, de lehet hogy 10 év múlva a hideg vízre valót sem fogod megkeresni vele.
2. Kétlem, hogy bármelyik suli tud újat (és használhatót) mondani olyasvalakinek aki folyamatosan benne van a szakmában. A programozás legalábbis állandó szakmai továbbképzést igényel, ami sajnos ma csak autodidakta módon megy. Ha erre nem vagy képes, 5 éven belül a diplomád csak arra lesz jó, hogy a falra szögezd.
3. Ha tényleg azért mész el egy föiskolára/egyetemre, hogy az ott szerzett kutyabörrel elhelyezkedhess egy zsíros, nyugodt állásba, akkor tényleg nem a GDMF a legjobb hely a számodra. De ebben az esetben nem is az informatikusi, hanem a politikusi pályát javaslom, ott lehet munka és tehetség nélkül nagy vagyonra szert tenni. Ezzel természetesen nem az ELTE-seket akarom megsérteni (hanem a politikusokat :-) ).

Üdv:Micu

Előzmény: harm (310)
harm Creative Commons License 2000.01.29 0 0 310
Tényleg gagyi a GDF? Szerintem nem. ROSSZABB. Én benne vagyok negyedikeskent, diplomaközelben. Azon kevesek közé tartozom, akinek nincs elmaradt vizsgája és megvan minden szigorlata, tehát senki ne mondja rám azt, hogy azért szidom ezt a sulit, mert lusta vagyok tanulni.

A szakmát itt megtanulni nem lehet. Szakmailag tovább fejlődni sem lehet. Itt a közgazdasági és marketingtárgyak minősülnek "húzótárgyaknak", az informaikai tárgyakra meg van 1 előadás -és jobb esetben!!- 2 gyakorlat (pl. UNIX, C pr. nyelv, Delphi, stb.) szemben a gazdasági statisztika 4 előadással. Tiszta röhej, hogy gazdasági jogból az kérdés vizsgán (megrörtént!!), hogy miről szól az X évi Y törvény. Cikkely szerint, azonban operációs rendszerből az 1960-as évekre utaló időhatározóktól hemzseg a könyv! Bravó GDF!

A GDF _H_A_Z_U_G_!!! Ismétlem, HAZUG!! Elsőtől azt mondták, hogy az utolsó félév (a 8. szemeszter) tandíjmentes, mert nem lesz oktatás ez idő alatt; ez az idő a diplomamunka elkészítésére van szánva. Ezzel szemben évek óta beraknak oda 2-3 tárgyat tárgyanként egyetlen előadással, és ezért pénzt kérnek. Eddig csak 10-15 eFt-ot, amire tulajdonképpen fel is voltunk készülve, de ebben az évben főigazgatói döntés alapján három HIMBILIMBI tantárgy 1-1 előadásáért fizetnünk kell a TELJES féléves tandíjat, azaz 92.000 Forintot (kilencvenkettő ezer Forint). Ezáltal a GDF gyakorlatilag megszegte a felénk tett, éveken át hangoztatott ígéretét. Ezek után az a hülye, aki még hisz a GDF-nek! Szar szemét pénzéhes banda az egész, ez a véleményem róluk, és ELTANÁCSOLOK mindenkit ettől a főiskolának nevezett szarkupactól.

Oktatási anyagok? Könyveket ugyan kapunk, de azok a gyakorlatban nem használhatóak; csak ara jók, hogy számon lehessen kérni a tartalmukat. Elavultak. Ha valaki betéved egy számítástechnikai boltba, hát sokkal jobb könyveket talál ott, mint amiket mi kapunk a nem kevés pénzünkért. A helyzetet szebbé teszi, hogy a fakultatív tárgyak esetében jobb esetben az a tárgy első foglakozásán osztják ki a könyveket -természetesen a tanórából elvett idő alatt-, rosszabb esetben pedig már csak a vizsga után kapjuk meg azt, amiből a vizsgára kellett volna készülni. Nekem van pl. olyan tárgyam, amiből több mint egy éve levizsgáztam, könyvem pedig még a mai napig nincs belőle!!!

Oktatás továbbra is: igaz ugyan, hogy a Budapesti központ -állítólag (én még nem voltam ott)- csillog-villog és minden van mi szem-száj ingere, de mindez a vidéki tagozatok pénzéből. Vidéki nagyvárosi (megyeszékhelyi) tagozaton az oktató behozza előadásra a _saját_ számítógépét, és mivel ennek a monitorát nem látjuk valamennyien, ezert egy évfolyamtársunk kunyerálja el a munkahelyéről a videoprojektort (kivetítőt), így tudunk dolgozni. Vidéki tagozatok le vannak *-va.

Oktatási szoftverek: A főiskola eddig csak a CA-VO (CA Visual Objects fejlesztőrendszer) esetében tudott számunkra jogtiszta, legális tanulószoftvert biztosítani, bár ez a rendszer az, ami a "nagybetűs" ÉLET-ben hatalmasat bukott. Ezen túl MINDEN (!!) szoftvert ILLEGÁLIS csatornán keresztül kell beszereznünk, ha meg akarjuk tanulni a használatát. A főiskoka NEM BIZTOSÍT tanulói szoftvert, tanulói liszenszet (lebutított és/vagy időkorlátos szoftver formájában). Jelenti ez az első szemeszter (első évfolyam első féléve) alatt kezdett Turbo Pascal 7.0 fejlesztőrendszer _lopásától_ kezdve éveken át mindenféle szoftverlopásig mindent. Egy hónapja még a Delphi 3.0 negyedik generációs fejlesztőrendszer volt illegálisan a munkahelyi gépemen, most a Visual Basic 6.0 van fenn úgy, hogy a munkahelyemen _bármikor_ ellenőrizhetik a meglévő szogftverek jogtisztaságát.

A diplománk értéke sajnos nulla. Gyakorlatilag csak ott ismerik el, ahol az embert magát és tudását már ismerik. Sajnos én is láttam ilyen hirdetést, és ide is írt valaki egy ilyen jelegű hozzászólást:
##Idézet egy álláshirdetésből:".....vill mérnököket, informatikusokat, programozókat keresünk....GDF-esek kíméljenek." ##
Ennyit a GDF diploma értékéről.

A GDF diploma értéke? Azért a fenti sok-sok negatívum ellenére egy kicsit védenem is kell, ugyanis mi is szívunk annyit, mint más főiskolán hallgatók. A mi fejünket is teletömik annyi hülyeséggel, mint a többiekét. Ami a GDF hallgatók rossz megítélésének az alapja lehet, hogy minden alakot felvesz a főiskola felvételi vizsga nélkül -hisz ha kibukik a felvételin, akkor nem fizeti be szemeszterenként a horibilis tandíjat!! A hallgatók zöme valóban nem éri el a főiskolai szintet, nem éri el azt a szellemi nívót, amit az ember elvárna egy leendő értelmiségitől. Meglátásom szeriont a GDF hallgatókat két nagy csoportra lehet bontani (meg tobb kicsire, de ezt ne részletezzük): Az egyik csoport olyan fiatalokból áll, akik nem jutottak be más felsőoktatási intézményba -hiába no, onnét kivágták őket mint a kakis cicát vagy meg sem próbálhatták a bejutást, mivel erre középiskolai eredményük alapján esélyük sem volt-, a másik csoport pedig azok csoportja, akik már munka mellett végzik ezt a sulit, akár család mellett is. Ezek a nők és férfiak bizony már túl vannak ifjúi hévükön, túl a 20. születésnapjukon, akár a harmincadikon vagy a negyvenediken is. Ők azok -én is közéjük tartozom- kik igenis BECSÜLETTEL végigküszküdik ezt a főisokát, igenis el akarják végezni és naívan a beíratkozáskor azt hitték, hogy x év számítógép mellett töltött idő után ez a főiskola még képes nekik valami új ismeretet adni. Ezeknek az embereknek arra kell a főiskola, hogy a munkájuk során összegyűjtött tudásról (gyakorlatban megszerzett, napi aktualitású, értékes és a gyakorlatban hasznosítható tudásukról) diploma formájában papírjuk legyen egy magasabb beopsztás és/vagy fizetés érdekében.

Ez itt a végszó helye. Én már megbántam, hogy ide jöttem, ezt csinálom. Jó szívvel ajánlani ezt a főiskolát senkinek sem tudom. Inkább ajánlom azt, hogy az illető szánjon rá egy kemény évet és sok-sok pénzt magántanárra, és felvételizzen egy állami főiskolára, egyetemre. A befektetett idő megtérül a bejutással, a ráfordított pénz pedig a horibilis GDF tandíj elhagyásával. Inkább görcsöjlön valaki egy jó egyetemre való bejutásért, mint a GDF-en szívassák, zsigereljék ki és ráadásul még semmi használhatót se tanuljon a pénzéért. Miért? Hogyan is történik a diplomások elbírálása? Első körben _legyen_ diplomája. Második körben: HOL(!!) diplomázott. és _VÉGÜL_ pedig az, hogy hányasra. Egy elégséges BME, JATE, ELTE, Kandó diploma SOKKAL TÖBBET ÉR a munkaerőpiacon, mint egy jeles GDF. Gondoljátok végig.

micu Creative Commons License 2000.01.28 0 0 309
Viszont az AWT-böl csak olyan alapvetö dolgok hiányoznak mint grid, tabbed notebook, stb. Ezzel nemigen lehet versenyképes dolgot csinálni.
Üdv:Micu
Előzmény: Werner Zsolt (308)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!