Keresés

Részletes keresés

ötfelezős Creative Commons License 2010.12.12 0 0 1391

A fatüzelés nagy teher a bolygóra.

Előzmény: Biovadász (1387)
Dunit Creative Commons License 2010.12.12 0 0 1390

 Meg  a szegíny karácsonyfákat is kivágják a rosszemberek  !!

 Mikor lesz már rend  ??

Előzmény: Biovadász (1387)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.12 0 0 1389

No no, mint erdőtulajdonos ezt tudom cáfolni! Nő elég fa az erdőben, és amit kivágunk a hellyett is nő új, csak nem egyik napról a másikra kell gondolkodni.

Elég gyakran előfordul, hogy amikor fiatalokkal járom vagy bringázok az erdőben, akkor nagyon elkámpicsorodik a szájuk mikor a megszokott úton egy egy újabb irtás jelenik meg. Ez a feltünő, hirtelen változás. Nekem, aki már kicsit régebben járom azokat az erdőket az is feltűnik, hogy a régi irtások ma már bizony lassan megint vágásra érnek (20 év+).

Ha pedig valaki direkt biomassza termelésre alkalmas fajtákat ültet, akkor két három évente lehet szüretelni. Persze nem ártane ha ezt állambácsi is honorálná, mind törvényi szabályozással mind anyagilag.

Előzmény: a_hannae (1388)
a_hannae Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1388

na ez a szerencsés eset. a ritkábbik is egyben.

Előzmény: Biovadász (1387)
Biovadász Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1387

"A fatüzeléssel az a baj, hogy ahhoz fákat kell kivágni nagy mennyiségben."

 

Viszont lehet helyette ültetni.

Most hogy vidéki lettem relatív nagy kerttel és az akác nől mindenfele mint a barom. Hagom őket kibontakozni, az új hajtásokat a megfelelő helyre ültetem, aztám majd valami forgási rendszerben használom fel és ültetem újra.

 

Az idei esős idő miatt gyümölcsfáim is tönrementek, párat ki kellett vágni, és amig álltak nem is gondoltam volna, hogy ennyi tüzifa lesz belőlük.

Előzmény: a_hannae (1383)
Axióma Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1386

1. A gaznak is el kell jutnia hozzad, es az se kis eroforras szerintem (kiepiteni, fenntartani -> tudtommal sokkal kenyesebb, mint a villany)

2. A zold energiakat (nap/szel) nem lehet ugyan szabalyozottan osszeszedni, de a felhasznalast bizonyos esetekben hozza lehet igazitani a rendelkezesre allasahoz.

3. Kenyszerkepzet, hogy a futes olyan nagy plusz energiat kell jelentsen. Szamold ki, egy C helyett A+-os hutovel mennyi negyzetmeternyi passziv hazat lehetne kifuteni (evre vetitve mindkettot). Csak ma meg nagyapaink hotar. kalyhaja a mertekegyseg, amiben gondolkodsz.

4. A hoszivattyu (mint gepezet) nem draga (ld. hutoszekreny, van ilyened). Az a draga, ha olyan megoldast akarsz, ami _onmagaban_ a _teljes_ szezonban kifut. (szvsz)

5. A napelem nem kornyezetbarat (eloallitas), csak a vele termelt aram

6. De, az jo, ha nappal taplal be, es ejjel hasznal az ember. A dragabb aram az, amit a zsinoraram (Paks termelese) felett kell megvenni (alt. hoeromuvek), es a legdragabb az, amit az elore tervezett napi gorbe folott kell megvenni (kiegyenlito aram a neve, ha jol remlik). Nappal mindenkepp sokkal nagyobb az en.igeny, nyaron foleg (jelenleg, amig legkondi letezik sot bizonyos helyeken - pl. korhaz is! - elvart).

Előzmény: bjanoss (1379)
KalásziM Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1385

 A legjobb környezetvédelem : én fűtők ti meg vacoktok !!

MrCornail Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1384

az én módszerem lenne: legalább 10 cm hőszigetelés. kondenzációs kazán. és bár nekem nem az van, de padló/falfűtés. ez elég környezetbaráti és egyáltalán nem olcsó móka :D 

Előzmény: a_hannae (1383)
a_hannae Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1383

Igaz amit leirtál, de az egyes energiaforrások között vannak amelyek jobban kárositják a környezetet mint mások. Pl, a szén elégetése nagyon szennyeződéssel jár mint a gáz elégetése. Vagy a  villany a gáznál és szénnél is környezetkimélőbb, a kérdés itt az, hogy miből állíttatik elő. Szerintem ez esetben az atomenergia/napenergia/széle. a leghatékonyabb, bár leht ezen is vitatkozni. A fatüzeléssel az a baj, hogy ahhoz fákat kell kivágni nagy mennyiségben. Hasznositása pedig igencsak egyoldalu: elégetjük. stbstb...

Mindez érdekes kérdéseket vet fel, de szerintem a legjobb, ha mindenekelőtt rendesen hőszigetelünk !!

Azért is drága a környezettudatos életmód, mert hazánkban (hungary) nem kap támogatást, sem államilag, sem a köztudatban.

Előzmény: bjanoss (1379)
dokeee Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1382

A számok szerintem kicsit mások, de amúgy igazad van, autóra sokkal szívesebben költenek az emberek, pedig az az igazi bukta. Hiába, túl jól él a nép egyelőre.

Előzmény: bjanoss (1381)
bjanoss Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1381

Talán mert senki nem akar befektetni 10-20 millát egy szinte csak papíron létező rendszerbe azért hogy nyerjen évente 100eFt-ot :-)

Előzmény: dokeee (1380)
dokeee Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1380

A legjobb és legzöldebb a napkollektor évszakos tárolóval, de a megvalósításhoz nem hátrány, ha tehetős vagy, bár tulajdonképpen egy komolyabb autó árából megvalósítható egy ilyen rendszer, és sokkal több komolyabb autót látok, mint évszakos tárolóról hallottam nálunk :)

Előzmény: bjanoss (1379)
bjanoss Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1379

Én is azt mondom, hogy foglalkozni kell a környezetvédelemmel. Csak én nem tudom eldönteni hogy az mit jelent. A ház szigetelése biztosan jó megoldás, az az igazi ha meg lehet takarítani az energiát. De azért valamivel mégis fűteni kell, és hogy ilyenkor mi a környezetbarátabb azt nem tudom. Mindig úgy próbálok gondolkodni, hogy mi van ha mindenki azt csinálja amit én választok. Fenntartható az?

 

A gáz meg az olaj egyszer elfogy, de legalább addig is baromi nyűgös országokban van nagy része. Plusz ha kihozom a föld alól és elégetem akkor megy a CO2 a levegőbe. És eddig senki nem mondta hogy hagyjuk bent egy részét a földben, csak hogy lassabban hozzuk fel. A végeredmény ugyanaz lesz, kint lesz az összes eddig tárolt CO2 a levegőben.

 

A fatüzeléstől büdös lesz ha sokan csinálják, felénk már most is az van esténként. Pláne ha jó minőségű fa helyett mindenféle kacattal tüzelnek. És ha sokan csinálják akkor nagy terület kell a szükséges fa megtermeléséhez. Nem biztos hogy van annyi.

 

A villany a lakásban nem füstöl, és esetleg az erőműnél se, talán lehet környezetbarátságól beszélni. Viszont gázból meg szénből villanyt csinálni és azt elvinni a lakásokba jó ha 30-40% hatásfokot ad. Sokkal jobb akkor már ha azt a gázt inkább otthon fűtöm el 80-90% hatásfokkal. Ráadásul a villamos hálózat se bírna el akkora plusz fogyasztást amit a tömegesen használt villanyfűtés adna. Itt sokat kell majd fejleszteni, ami nincs ingyen, azt is mi fizetjük meg. És nem tudom milyen erőmű az, ami megújuló energiát használ és képes alkalmazkodni a fogyasztáshoz. A nap, szél nem ilyen. Talán a vízerőmű, de ott meg a környezetvédők erősen tiltakoznak a nagy elárasztott terület miatt (plusz egy pár tanulmány azt mutatja, hogy a nagy sekély víztározókban nyáron termelődő és télen elpusztuló rengeteg növény bomlása annyi metánt termel ami bőven ellensúlyozza a megtakarított CO2-t). Van még valami ami megújuló?

 

A hőszivattyús megoldás is villanyfűtés, csak jobb 'hatásfokkal'. Ez ellensúlyozhatja az áramtermelés pocsék hatásfokát, vagyis akár jó is lehet. A kezdeti nagy beruházás viszont erősen kérdésessé teszi a megtérülést.

 

A napelem, napkollektor nagyon környezetbarát, de két dolog miatt gyanús. Egyrészt nem akkor ad le nagy teljesítményt amikor leginkább szükség lenne rá (télen éjszaka). Ezen az se segít ha visszatáplálom a hálózatba a villanyt, mert attól még valahogy meg kell termelni amit éjszaka elfűtök. Másrészt a beruházási költségek itt is magasak, a megtérülés nem garantált.

 

Nagyjából ezekből kéne választani.  Én nem tudom melyik lenne a legjobb. Vagy legkisebb rossz.

Előzmény: a_hannae (1378)
a_hannae Creative Commons License 2010.12.09 0 0 1378

valo igaz, hogy kényszeritenek a körülmények, de ennek ellenére azt mondom, hogy ha nem foglalkozunk a kornyezetvédelemmel, soha nem fogunk tudni felzárkozni modern europai országok mentalitásához, máskulonben magunkkal cseszunk ki hosszutávon.. de sokszor nem lehet mit tenni.

Előzmény: Törölt nick (1375)
Fed30 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 1376

M3 HellRot-tal egyetértésben. Mindenki azzal fűt amit megengedhet magának, egyenlőre az a priotiás, hogy ne fázzunk othonunkban. A következő lépcsőfok, ha már megtehetjük, az, amikor továbbgondolhatunk az egyszerű "fennmaradáson".

 

tnzsuzsi: szánalom, hogy teleszórod a szemét spamjeiddel a forumokat. igaz, én is reklámot csináltam előző hsz-ommal, de kifejezetten kedvelem azt az oldalt és szerintem sokkal jobban megjelenítí a dolgokat, mint a cozero.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 1375

Személy szerint lesz@rom energiatudatosságot. Mindenki avval fűtsön amit meg tud fizetni.

Anyám pl az életben nem engedheti meg magának hogy nappal csináljon melegvizet, meg hőszivattyúzon. Soha nem lesz annyi pénze egyben. Talán majd ha előre kifizetik.

Addig meg égeti a gázt a rosszul szigetelt házában, mint nagyon sokan mások is. Ugyanakkor nálam a teljes villamos rendszer üzemeltetése az igen jól szigetelt házban az ő költségének a feléből kijön.

Fed30 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 1374

Szevasztok!

 

itt találhattok hasznos információt az energiatudatos házakról, fűtésről.

 

http://www.bosch-climate.hu/energiamegtakaritas/energiatudatos-haz.html

 

 

Üdv, Fed (30)

Fed30 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1372

hehe :D hajrá!!

 

Resuah: valszeg igazad van. két okból gondoltam takarékosnak: 1, a heverom használja és mikor vette azt mondták neki, takarékos. azért vette. 2, a mai hősugárzók/izzók tobbnyire a takarékosság jegyében készulnek. leheth bedőltem csupán..

Előzmény: NeomatiK (1371)
NeomatiK Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1371

Jó, majd ha már kitaláltam ,eldöntöttem, megvettem, akkor szólok. De ez hosszú folyamat :)

Előzmény: Fed30 (1362)
Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1370

Azt mondják, régen még volt anyag a dolgokban :-)

Nekem ezekkel a (teljesítmény)kapcsolós dolgokkal csak az a bajom, hogy nekem kell kapcsolni. Ha nem vagyok otthon, vagy punnyadok a tévé előtt, nem tudom kapcsolgatni. Tudom, kell egy időkapcsoló, de akkor is nagyságrendekkel kényelmesebb egy precíz termosztát.

Előzmény: Zöldár (1369)
Zöldár Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1369

 Nekem van egy 38 éves vonalsugárzóm, cső fűtőtesttel. Elekthermax gyármány  - Pápa. Nem akar kinyúvadni  !!

 Vezérelni ilyen egyszerű szerkezetet nem kell . Kikapcs - bekapcs, igény szerint  !!

Előzmény: Resuah (1367)
Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1368

Pár gondolat még az előzőekben olvasottakhoz.

Egy villany-gáz összehasonlításnál nem csak az üzemelési költséget kell nézni, bár az is lassan kiegyenlítődik, hanem egy komplett rendszer tervezési, bekerülési, majdani karbantartási költségét.

A másik szerintem fontos dolog, hogy én az össz fűtőteljesítmény 20%-át tervezném padlófűtésre, amit elsősorban egy komfortnövelő szolgáltatásnak tartok (sok cikk született már a padlófűtés előnyéről/hátrányáról), a maradék 80 %-ot mindenképpen "rendes" villanyfűtésre szánnám.

Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1367

Ezeket hogy vezérlik? Ahogy jól esik, úgy kapcsolgatom ki/be?

Mekkora az élettartama egy 800 fokon izzó fűtőszálnak?

Előzmény: Zöldár (1356)
Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1366

:-)

Előzmény: Zöldár (1355)
Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1365

Ez mitől takarékos? Termosztátos? Vagy időkapcsolóval vezérelhető? A leírásában nem láttam erről bővebb leírást. Mert beszerzési árában és vezérelhetőségében (ezáltal fogyasztásában) egy termosztátos elektromos fűtőpanel (konvekciós) szerintem jobb (és szebb) választás.

Előzmény: Fed30 (1345)
Resuah Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1364

OK, szerinted a futesnek nem a kornyezetet kene melegitenie, hanem a levegot.

A legtermeszetesebb futes a napsugarzas. Az vajon hogyan mukodik? :)

 

Leírtam, hogy a legjobb a kombinált, illetve szintén leírtam, hogy embere is válogatja, hogy ki mit szeret, illetve szintén leírtam, hogy az emberek tapasztalatom szerint meleg levegőben jobban érzik magukat, mint meleg sugárzás mellett hideg levegőben. Az ősember is behúzódott a barlangba, ott gyújtott tüzet, kitalálta, hogy ha felmelegíti a levegőt egy zárt helyen, az jobb neki.

 

 

Előzmény: Axióma (1339)
Fed30 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1363

Szia!

Hát sajnos én nem vagyok ilyen képzett e-téren. Komoly elismerésem irántad, hogy külön emíted, hogy a rendszer biztonságos és igy mered otthon hagyni családod.

Köszönöm a hasznos információt, mérlegelem még a padlo/falfutés beépitését.

Ezekszerint egész évben megy a fűtés, és szezonban 24fokra állitod vagy tobbre?? wow!

 én mondjuk biztosan be fogok rakatni egy automata hőfokszabályozós rendszert.

Előzmény: Törölt nick (1361)
Fed30 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1362

Nekem is szokott lenni olyan problémám hogy fázik a lábam.. de a legjobb megoldás arra a meleg zokni, pamut, kényelmes. vagy valamilyen papucs.. bármi. Minek ehhez egy hősugárzó ?!

 

de ha már ebben gondolkozol, akkor most már ki kellett, hogy alakuljon vmilyen kép a hozzászolások alapján. sok sikert ! :)

feltétlen számolj be, milyen az uj hősugárzo !!

Előzmény: NeomatiK (1359)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1361

Semmi probléma nem volt sem a telepítéssel, sem eddig a müködés során! Az üzembehelyezést és érintésvédelmet kivéve én szereltem mindent (képzett elektro technikus és diplomás villamosmérnök vagyok, de nem villanyszerelö). Májusban a költözéskor bekapcsoltam a radiátorokat, beállítottam 22 fokra a termosztátokat, és ennyi.

 

Ezért is választottam a villamos rendszert, mert evvel nyugodtan mertem otthagyni a frissen elkészült házat a feleségemre (+ két kisgyermek), mert tudom hogy nem lessz semmi probléma.

Előzmény: Fed30 (1357)
NeomatiK Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1360

Nem olcsó a 80W-os az biztos. De lehet hogy megfelelő hőrzetet ad, ha nem is a 80W-os akkor a nagyobb.

Előzmény: Zöldár (1355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!