ha az alfa-sav tartalmát tudod akkor semmi gond :D de a herbáriáson meg az erdőszélin ez nincs rajta. :) Hétvégén akarok egy gyömbéres-citromfüves-aromakomlós kombót csinálni, ilyen kis nyári sört. Igaz most ősz van.
valószínű nem az erdőszélén gyűjtögetik a nénik. A folyékonykenyéren olvastam a komlós résznél, hogy az újszilvási komlóültetvényről nemcsak a sörösök vásárolnak hanem ilyen gyógyszeres cégek is. Csak az a baj, hogy az ilyen zsákbamacska komló, lehet aroma, lehet keserű lehet tényleg az erdőszélen szedik. A mézes sörömbe anno csak 1 aromakomlót tettem, 1órát forraltam de alig lett keserű.
Talán azért olyan keserű a megtermékenyítetlen komlólány, mert szegénykém megszomorodik a magányban?! (A paradicsomot is karózni kell, hogy szép legyen. Vagy mi.) Na majd én jól megpróbálom!
Akkor ez sem lehet akadály. Az utóbbi időben már csak felső erjesztésű söröket csináltam. Nem tudom mi marad benne mi nem, de hogy keserű az biztos. ... és szinte ingyen van.
A lupulin adja a sör jellegzetes ízét, tartósságát. Megporzás után a lupulintartalom csökken, ezért rendszerint csak nőkomlót telepítenek dugványról. A sörgyártáshoz használható lupulin csak a beporzatlan komlón található, a beporzott komlón nagyon minimális mértékben található meg.
Krisz azt hiszem megvan a megfejtés a komlóra eddig kerestem
A komló a sör fűszere, ez adja jellegzetes keserű ízét. A komlóban található alfa-savak csíraölő és konzerváló hatása megnöveli a pasztörizálatlan sörök eltarthatósági idejét. A komlóban található lupulin nyugtató hatású, ez okozza az egy-két pohár sör elfogyasztása utáni kellemes bágyadtságot.
Ez a rész a válasz: A komló kétlaki nővény a sörfőzéshez, pontosabban az alsóerjedésű sörök főzéséhez a meg nem termékenyített nőivarú egyedek virágát használják, ugyanis a megtermékenyített virág magjai gátolják az alsóerjedésű sörök TISZTULÁSÁT. éppen ezért Európában csaknem teljesen kiirtották a hímivarú egyedeket.
Angliában viszont a felsőerjesztésű ale-k készítésénél ez egyáltalán nem volt zavaró. Az angolok rögtön ideológiát is gyártottak a dologhoz, mondván, mit lehet várni egy olyan sörtől, amelyet "szomorú, egyedülálló és magányos" komlóval készítenek.
:)) Hát ha csak az a 2% mag a nagy baj, akkor majd 3%-kal többet teszek bele a sörbe. CSÁ-KÖSZI-CSÁ!!! CSOKOLÁDÉS KOMLÓTOBOZ!!! Az tuti, hogy szeptembertől egy grammot nem veszek! :)
Daniel pont ilyesmire gondoltam én is, mert ügye ha valami növény elkezd termést hozni, akkor arra termel nem magára, így valami hatóanyagtartalomnak csökkenie kell, hogy a termés növekedhessen. Pl. nekem a trombita virágomon alig volt tavaly virág, azt mondták azért nem, mert sok a levél rajta és nem tud a virágokra termelni mert a levél elveszi a tápanyagot. Lehet igazad van, mert én is néztem de sokat nem ír róla semmi sem itt a neten
Talán azért, mert megindul a magfejlődés, nem lesz annyi lupulin tartalma. Igazából nem tanultuk mi sem, hogy miért. Átnéztem 3 könyvet de semmit nem találtam a miértről. Annyi volt, hogy Európában a szárított komló magtartalma 2% de Angliában ez akár 20% is lehet. Emiatt gondoltam.
Nem lesz az a sör szerintem olyan rossz, hogy nem lehet majd meginni.
Most már két napja palackban a barnám ami remélem fini lesz. A pilseni nagyon bejön mindenkinek mert tényleg fincsi lett. Hidegen isteni. Két ládával bent van a hűtöben és csak onnan iszogatjuk, főként Apa de én is és ízlik nekem is mert nem olyan nagyon keserű mint a bolti sör.
Mára megjött az újabb sűrítményem már el is készítettem és várom hogy elkezdjen kotyogni. Egy Premium Mexican Cerveza és hozzá egy adag spraymallt light remélem fini lesz.
ha sikerul vmit tákolni a dukátusos hordóhoz, tennél fel rola vmi képet? :) már én is fontolgattam hogy vmi szűrőféleséget kellene gyártani még és akkor tök jó lenne :)
bár nekem a pilseni a kedvencem, ahhoz lágyítani kéne a vizet (meg ászokolni a sört), szóval macerás. úgyhogy jó komlós ale és ipa lesz a befutó nálam. :)
sajnos nem, mert a dukátusos vödörbe szeretném belepatkolni, az meg szélesebb. de valahogyan meg fogom oldani, csak idő kérdése. :)
De jóóó! Nem is gondoltam, hogy lehet ilyesmit kapni. Meg még olcsó is. Körbenézek, lehet e kapni felénk. Már csak kíváncsiságból. Különben már nem annyira izgat a víz keménység. Úgyis jobban szeretjük a barna meg a fekete sört, ahhoz meg jó a kemény. Neked nem jó a fröccsenésgátló szűrőnek?
Viztamas! Itt van nálam átmérő 37 cm-es átmérőig kiszabható expandált lemez, csak össze kell varni! Mit összegörcsöltök a méréssel, nekem csak az izlelőbimbóim vannak, eddig egyszer sem sikerült elrontani, még a zsákos is jó lett! Valahol itt van az álltalam összevart szűrő képe.
Én is jártam már így, 1040-et súrolta alulról és csak 1012-ig erjedt le. Teljesen iható lett a végén, jól sikerült házisört nem ismerők még azt is mondták rá, hogy milyen sűrű.:)
én is akvarista boltban vettem pH és vízkeménységmérő szettet. neptun a márkája, lehet karbonátos és összkeménységet is mérni. ~400 ft. nálunk 13 nk az összkeménység, abból 8 nk a karbonátos.
mintha olvastam volna valamit a komlóval kapcsolatban, de nem ugrik be és nem is találtam mst hirtelen semmit. viszont azt írják, hogy streszhelyzetben a nőivarú komló hímivarú virágzatot növeszt, de nem vált nemet, vagy mi. :)
én főztem hétvégén (tegnap), de valamit nagyon elrontottam -sztem másláskor-, mert elvileg 1,055-ös kezdeti fajsúlynak kellett volna lennie, de hűtés után csak 1,031-et mértem. :( zsákban főzök, amíg a szűrőt nem tudom összetákolni. észrevettem, hoyg máslás után a félrerakott zsákból sötét színű anyag jött.
20 liter:
0,5 kg zabpehely, 0,5 kg darált árpagyöngy 4 kg pilzeni maláta.
16 liter cefrézővíz, amiből 10 liter lett a zsák kiemelése után.
16 liter máslóvíz.
gyógyszertári komló:
40 g 90 percig, 20 g 30 percig, 20 g 5 percig.
mérésnél annyira elkeseredtem, amikor láttam a 1,031 fajsúlyt, hogy raktam bele a múltkori mosott lagerélesztőből és sima sütöélesztőből is minden mind1 alapon. :)
azért megpróbálom leerjeszteni, elvileg 1,008-ra kéne. jó vizes lesz. :(
Ilyen méf nem volt, hogy két hete megérjan a sör, és valóban egyre finomabb. Kiváncsi leszek a síma világosra, karamell cukorral milyen lessz? moST NEM IGAZÁN IZLIK-:)))