Keresés

Részletes keresés

DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1991
ha az alfa-sav tartalmát tudod akkor semmi gond :D de a herbáriáson meg az erdőszélin ez nincs rajta. :) Hétvégén akarok egy gyömbéres-citromfüves-aromakomlós kombót csinálni, ilyen kis nyári sört. Igaz most ősz van.
Előzmény: KRISZ2007. (1990)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1990
Milyen kár, hogy nem lehet egyszerűen megmérni, mint mondjuk a pH-t, hogy mennyi a keserűsége a komlónak.
Előzmény: DanielOrtega (1989)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1989
valószínű nem az erdőszélén gyűjtögetik a nénik. A folyékonykenyéren olvastam a komlós résznél, hogy az újszilvási komlóültetvényről nemcsak a sörösök vásárolnak hanem ilyen gyógyszeres cégek is. Csak az a baj, hogy az ilyen zsákbamacska komló, lehet aroma, lehet keserű lehet tényleg az erdőszélen szedik. A mézes sörömbe anno csak 1 aromakomlót tettem, 1órát forraltam de alig lett keserű.
Előzmény: KRISZ2007. (1984)
étolajos Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1988
Te akarod a komlót megkarózni?-:))) Na az érdekes lessz!!
étolajos Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1987
Én herbáriássat használok, szerintem kiváló. 310.- 30 gramm, én húsz literhez teszem.

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1986
Talán azért olyan keserű a megtermékenyítetlen komlólány, mert szegénykém megszomorodik a magányban?! (A paradicsomot is karózni kell, hogy szép legyen. Vagy mi.)
Na majd én jól megpróbálom!
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1985
Akkor ez sem lehet akadály. Az utóbbi időben már csak felső erjesztésű söröket csináltam.
Nem tudom mi marad benne mi nem, de hogy keserű az biztos. ... és szinte ingyen van.
Előzmény: Tündibogyó (1981)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1984
Nye problemá! A patikai komló (Herbáriás) vajon miféle?
Előzmény: DanielOrtega (1980)
étolajos Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1983
Tündibogyó!
Te Tünde vagy?
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1982
A lupulin adja a sör jellegzetes ízét, tartósságát. Megporzás után a lupulintartalom csökken, ezért rendszerint csak nőkomlót telepítenek dugványról. A sörgyártáshoz használható lupulin csak a beporzatlan komlón található, a beporzott komlón nagyon minimális mértékben található meg.
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1981
Krisz azt hiszem megvan a megfejtés a komlóra eddig kerestem

A komló a sör fűszere, ez adja jellegzetes keserű ízét. A komlóban található alfa-savak csíraölő és konzerváló hatása megnöveli a pasztörizálatlan sörök eltarthatósági idejét. A komlóban található lupulin nyugtató hatású, ez okozza az egy-két pohár sör elfogyasztása utáni kellemes bágyadtságot.

Ez a rész a válasz:
A komló kétlaki nővény a sörfőzéshez, pontosabban az alsóerjedésű sörök főzéséhez a meg nem termékenyített nőivarú egyedek virágát használják, ugyanis a megtermékenyített virág magjai gátolják az alsóerjedésű sörök TISZTULÁSÁT. éppen ezért Európában csaknem teljesen kiirtották a hímivarú egyedeket.


Angliában viszont a felsőerjesztésű ale-k készítésénél ez egyáltalán nem volt zavaró. Az angolok rögtön ideológiát is gyártottak a dologhoz, mondván, mit lehet várni egy olyan sörtől, amelyet "szomorú, egyedülálló és magányos" komlóval készítenek.
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1980
Itt is kell egy próbát csinálni, ugyanaz a sörlé csak az egyik vadkomlóval a másik meg boltival 1,5óráig forralva.
Előzmény: KRISZ2007. (1979)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1979
:)) Hát ha csak az a 2% mag a nagy baj, akkor majd 3%-kal többet teszek bele a sörbe. CSÁ-KÖSZI-CSÁ!!! CSOKOLÁDÉS KOMLÓTOBOZ!!! Az tuti, hogy szeptembertől egy grammot nem veszek! :)
Előzmény: DanielOrtega (1977)
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1978
Daniel pont ilyesmire gondoltam én is, mert ügye ha valami növény elkezd termést hozni, akkor arra termel nem magára, így valami hatóanyagtartalomnak csökkenie kell, hogy a termés növekedhessen. Pl. nekem a trombita virágomon alig volt tavaly virág, azt mondták azért nem, mert sok a levél rajta és nem tud a virágokra termelni mert a levél elveszi a tápanyagot. Lehet igazad van, mert én is néztem de sokat nem ír róla semmi sem itt a neten
Előzmény: DanielOrtega (1977)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1977
Talán azért, mert megindul a magfejlődés, nem lesz annyi lupulin tartalma. Igazából nem tanultuk mi sem, hogy miért. Átnéztem 3 könyvet de semmit nem találtam a miértről. Annyi volt, hogy Európában a szárított komló magtartalma 2% de Angliában ez akár 20% is lehet. Emiatt gondoltam.
Előzmény: KRISZ2007. (1963)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1976
Hány cm a belső átmérője?
Előzmény: viztamas (1973)
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1975
sziasztok fiúk!

Szép napot mindenkinek és köszke a gratukat.

Nem lesz az a sör szerintem olyan rossz, hogy nem lehet majd meginni.

Most már két napja palackban a barnám ami remélem fini lesz. A pilseni nagyon bejön mindenkinek mert tényleg fincsi lett. Hidegen isteni. Két ládával bent van a hűtöben és csak onnan iszogatjuk, főként Apa de én is és ízlik nekem is mert nem olyan nagyon keserű mint a bolti sör.

Mára megjött az újabb sűrítményem már el is készítettem és várom hogy elkezdjen kotyogni. Egy Premium Mexican Cerveza és hozzá egy adag spraymallt light remélem fini lesz.
slowly_ Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1974
ha sikerul vmit tákolni a dukátusos hordóhoz, tennél fel rola vmi képet? :) már én is fontolgattam hogy vmi szűrőféleséget kellene gyártani még és akkor tök jó lenne :)
Előzmény: viztamas (1973)
viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1973
bár nekem a pilseni a kedvencem, ahhoz lágyítani kéne a vizet (meg ászokolni a sört), szóval macerás. úgyhogy jó komlós ale és ipa lesz a befutó nálam. :)

sajnos nem, mert a dukátusos vödörbe szeretném belepatkolni, az meg szélesebb. de valahogyan meg fogom oldani, csak idő kérdése. :)
Előzmény: KRISZ2007. (1971)
viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1972
hát kiönteni csak akkor fogom, ha nagyon rossz lesz. :) most azért elkezdtem reménykedni egy kicsit. :)
Előzmény: krulis (1967)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1971
De jóóó! Nem is gondoltam, hogy lehet ilyesmit kapni. Meg még olcsó is. Körbenézek, lehet e kapni felénk. Már csak kíváncsiságból. Különben már nem annyira izgat a víz keménység. Úgyis jobban szeretjük a barna meg a fekete sört, ahhoz meg jó a kemény.
Neked nem jó a fröccsenésgátló szűrőnek?
Előzmény: viztamas (1966)
viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1970
már korábban is irígykedve néztem. :)
Előzmény: étolajos (1969)
étolajos Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1969
Viztamas!1238 hozzászólást nézd meg, ott van a szűröm.
étolajos Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1968
Viztamas!
Itt van nálam átmérő 37 cm-es átmérőig kiszabható expandált lemez, csak össze kell varni!
Mit összegörcsöltök a méréssel, nekem csak az izlelőbimbóim vannak, eddig egyszer sem sikerült elrontani, még a zsákos is jó lett!
Valahol itt van az álltalam összevart szűrő képe.
krulis Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1967
Én is jártam már így, 1040-et súrolta alulról és csak 1012-ig erjedt le. Teljesen iható lett a végén, jól sikerült házisört nem ismerők még azt is mondták rá, hogy milyen sűrű.:)
Előzmény: viztamas (1965)
viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1966
én is akvarista boltban vettem pH és vízkeménységmérő szettet. neptun a márkája, lehet karbonátos és összkeménységet is mérni. ~400 ft. nálunk 13 nk az összkeménység, abból 8 nk a karbonátos.
Előzmény: KRISZ2007. (1937)
viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1965
én is csak gratulálni tudok mindenkinek! :)

mintha olvastam volna valamit a komlóval kapcsolatban, de nem ugrik be és nem is találtam mst hirtelen semmit. viszont azt írják, hogy streszhelyzetben a nőivarú komló hímivarú virágzatot növeszt, de nem vált nemet, vagy mi. :)

én főztem hétvégén (tegnap), de valamit nagyon elrontottam -sztem másláskor-, mert elvileg 1,055-ös kezdeti fajsúlynak kellett volna lennie, de hűtés után csak 1,031-et mértem. :( zsákban főzök, amíg a szűrőt nem tudom összetákolni. észrevettem, hoyg máslás után a félrerakott zsákból sötét színű anyag jött.

20 liter:

0,5 kg zabpehely,
0,5 kg darált árpagyöngy
4 kg pilzeni maláta.

16 liter cefrézővíz, amiből 10 liter lett a zsák kiemelése után.

16 liter máslóvíz.

gyógyszertári komló:

40 g 90 percig,
20 g 30 percig,
20 g 5 percig.

mérésnél annyira elkeseredtem, amikor láttam a 1,031 fajsúlyt, hogy raktam bele a múltkori mosott lagerélesztőből és sima sütöélesztőből is minden mind1 alapon. :)

azért megpróbálom leerjeszteni, elvileg 1,008-ra kéne. jó vizes lesz. :(


refraktométert használ valaki?


viztamas Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1964
én is. :)


nekem is pont így működik az a befőző, hoyg kikapcsol 100. :( leszereltem a főzőlapot az aljáról, aztán most van egy sima fazekam.:)
Előzmény: krulis (1924)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 1963
Senkinek nincs ötlete, hogy mi a baj a megtermékenyült komlóval? Mert én nem igazán vettem észre a különbséget.
étolajos Creative Commons License 2010.05.31 0 0 1962
Ilyen méf nem volt, hogy két hete megérjan a sör, és valóban egyre finomabb.
Kiváncsi leszek a síma világosra, karamell cukorral milyen lessz? moST NEM IGAZÁN IZLIK-:)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!