Keresés

Részletes keresés

Norcee Creative Commons License 2005.03.04 0 0 361
Képzeljétek, azért nem jött még meg a jogerős építési engedély, mert a tanyaszomszéd nem veszi át a határozatot. És miért nem? Mert meghalt. :( Férjem nekiindul a hétvégén felkeresni az örökösöket, hogy írjonak gyorsan egy felleb. lemondót. Még szerencse, hogy az idő se engedi, hogy kezdjük az alapozást.
Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 360

Allj, allj, teljesen felreertesz!!! A 2001-es _beszerkesztett_ valtozatat eppen hogy dicsertem! Az onreklamozas se problema, nem is allitottam, csak azert kerult oda, hogy azert neked reagalok, mert lathatoan a sajat erdekeltsegedbe tartozik amit ajanlottal. Es meg kulon ki is emeltem hogy csak a velemenyemet irom, ne legyen sertodes, ugy latszik megis lett:((

A feliratkozas az en bunom, felreertettem a valaszlevelben megjeleno linket (nem html-kepes levelezon olvasom), de egyebkent se allitottam hogy nincs koltsegvetes, csak hogy nem talaltam.

A konyv arahoz meg csak azert szoltam hozza, mert ugy tunik laikusoknak szanod (ha nem akkor bocs), es mint ilyen a piaci kereslet nagyban befolyasolja az arat - a keresletet meg az alternativ infoforrasok, igy kerult ide a forum es nem minosegi osszehasonlitasban. Szakkonyvkent, kivitelezo vallalkozoknak ez biztos elenyeszo kiadas, de nekem ugy tunt, hogy az o ellenorzesukkel lehet megsporolni az arat, vagyis nem ok a celkozonseg. Elhiszem, hogy a munkad nagyon sokat er, csak arra akartam ravilagitani, hogy mas arpolitikaval talan a beveteled is ennek megfelelo lenne - az erteket penzze is kellene valtani gondolom. De ha ez teged bantott, akkor sajnalom es bocsanat - en konstruktiv probaltam lenni.

Remelem a fenti nezopont alapjan mar nem fogsz ennyire negativan megitelni!

Előzmény: jbalog (359)
jbalog Creative Commons License 2005.03.04 0 0 359

T Axióma

 

Nem akarom folytatni a szerinted önreklámozásomat, de ez sem így kezdődött. Szerintem nem kelett volna gúnyos megjegyzést tenni, hogy 2001 es törvényt raktam fel a lapra. Ez azért van mert nem teljesen uj törvényt hoztak, hanem csak módosították. És én az egységes szerkezetbe foglalt törvényt raktam fel. Ami most van érvényben: 

 

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezen a forumon elhangzó tanácsok mind szakszerűek, és ehhez méred a könyvem.

A költségvetéskészítő programot csak hírlevélfelíratkozás után küldök, de ez le is van írva az oldalon. Akkor lettél volna korrekt ha elolvasod a lapot, és nem úgy kezded a megjegyzésedet, hogy én nem találtam rajta költségvetéskészítő programot. A beemelt jogszabályból terméstetessen annyi van benne ami szükséges az építkezés előkészítéséhez lebonyolításához. De  nem jogszabálygyüjtemény, hanem szakkönyv.

Ami az árat illeti, ha valaki csak olvasnivalót keres akkor ez drága, és talán unalmas is. Ha építkezni szándékozik akkor viszont ez a könyv bőven megtérül, ha odafigyeléssel olvassa el.

 Költségvetési program elérési utvonala lapra belépve:  Név : Teszt 1

                                                                                        Jelszó: karika

 

 

Előzmény: Axióma (329)
tgabika11 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 358

Lakásszerzési kedvezményként nem kell adót fizetni, vagy a befizetett adó visszajár a jövedelem azon része után, amelyet az átruházó saját maga vagy a lakást szerző közeli hozzátartozója, illetve volt házastársa részére, a jövedelemszerzés időpontját megelőző 12 hónapon belül, vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított.

 

Csak azért idéztem, hogy tiszta legyen. Eladás után 5 évig kell lakáscélra fordítani.

Egyébként olvassátok el:

http://origo.hu/uzletinegyed/ado/szja/20020212ingatlan.html?pIdx=3

 

Minden benne van az adóval kapcsolatban.

Előzmény: Bogie (354)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.04 0 0 357
Speciel nálunk több egy évnél, de nem számít.
A 12/2001-es kr-ben fel van sorolva, hogy mire költheted a bevételed és kimondottan le van írva, hogy az eladott lakást terhelő hitelek visszafizetésére. Mi meg ugye a vásárolt telek hitelét fizetnénk vissza. Teljesen logikátlan, mert nem kapom meg a teljes szocpol-t, mert nincs annyi kiadásom, közben meg marad a nyakamon a hitel.

FHB volt egyébként, annyit tudtak segíteni, hogy náluk mostanában változott a rendszer és ezentúl nem kérik be a számlákat, hanem alá kell írnod, hogy a házra költötted a pénzed. Természetesen büntetőjogi felelősséged tudatában.

De bemásolom ide a vonatkozó részt:
4. § A közvetlen támogatás nyújtásának feltétele továbbá, hogy az igénylő a rendelkezésére álló anyagi eszközöket az építési költség (vételár) kiegyenlítésére használja fel. Az igénylő rendelkezésére álló anyagi eszközként kell számításba venni a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásának az eladási árát is, csökkentve az azt terhelő és visszafizetett önkormányzati és munkáltatói támogatás, valamint a kiegyenlített lakáscélú hitelintézeti kölcsön összegével.
Ebből láthatod, hogy bár nekünk lakáscélú hitelünk van, az se jó, mert nem a régi kérón. A ti esetetekben meg még a 3 másik feltétel (munkáltatói, önkormányzati, hitelintézeti kölcsön) sem stimmel.
Úgyhogy ha egy bank azt mondja, hogy ez nem baj, de írd alá, hogy Tiéd a felelősség, azért gondolkozz el rajta.

Egyébként megérne egy nyelvészeti elemzést az utolsó fél mondat: csökkentve az azt terhelő és visszafizetett önkormányzati és munkáltatói támogatás, valamint a kiegyenlített lakáscélú hitelintézeti kölcsön összegével. Kíváncsi lennék, egyértelműen vonatkozik-e az "azt terhelő" jelző a valaminttal kezdődő részre is.
Előzmény: Axióma (353)
Bogie Creative Commons License 2005.03.04 0 0 356
Jaj bocs! Ez a szocpol nálunk annyira nem kérdés (sehogy nem vagyunk rá jogosultak), hogy nem ástam bele magam a részletekbe.
Előzmény: Axióma (355)
Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 355
Apeh-szja szempontbol nem hiszem hogy nezetkulonbseg lenne, a kerdes a szocpolnal a _bevetel_ mint "kotelezo onero" csokkentese a telekarral, visszafele sorrendben.
Előzmény: Bogie (354)
Bogie Creative Commons License 2005.03.03 0 0 354

Eladás után 48 hónapig lehet lakásjellegű befektetésre fordítani, illetve az eladást megelőző 12 hónapon belüli vásárlásnál lehet beszámítani. Ez biztos.

Előzmény: Axióma (353)
Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 353

Es nem 1 evnel tobb a kulonbozet? Melyik bank volt az? En mar nem is emlekszem hogy hanyszor kerult ez egyaltalan szoba, de nem vettek sehol problemanak. Na mindegy, nem eszem magam rajta, pedig nalunk ez az epitkezes bukasat jelentheti...

Előzmény: MZ/Y (350)
Bogie Creative Commons License 2005.03.03 0 0 352
Ez teljesen logikus, azért köszi:)
Előzmény: _lala_ (351)
_lala_ Creative Commons License 2005.03.03 0 0 351
Egy nagyon lenyeges szempontra felhivnam a figyelmedet: a budapesti keretszabalyozas szerint a max. beepithetoseg szamitasanal a nyel (teleknyulvany) teruletet nem veszik figyelembe!
Előzmény: Bogie (336)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.03 0 0 350
Én ma beszéltem egy segítőkész csajjal egy bankban, azt mondta, a telek a nevemen van, az eladó megkapta a pénzét, tehát annak a vételára nem elszámolható, hiába van hitelem. Ráadásul ugye nekem a telekre nem is családon belüli hitelem van, hanem hivatalos otp-ltp.
Előzmény: Axióma (349)
Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 349
Na ez tenyleg erdekes. Nekunk van kozte par honap, a telek elobb az eladas kesobb. Teljesen tenylegesen arrol volt szo, hogy arultuk a lakast, de nem sikerult meg eladni, es kozben volt egy kihagyhatatlan telek, amire adtak anyuek kolcsont (amugy gyakorlatilag hivatalos irattal). Ez nem eletszerutlen, es tenyleg nem a mi oneronk. Hat majd meglatjuk, hogy mit mond ra a bank (az otp mintha mar mondta volna hogy rendben van). Ha az apeh-nel elhiszik hogy egy evvel elotte meg tudtam venni holott nem folyt be a bevetel a masikbol... sot, az illetekhivatal is. Na majd megprobalok valami autentikus hivatalnal erdeklodni (na meg a banknal ahol majd fel akarjuk venni).
Előzmény: MZ/Y (348)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.03 0 0 348
Banknál 2 eset van:
Vagy mindenről számlát kér és nem tudsz számlával igazolni - nem adja a szocpol-t.
Vagy kér egy papírt, hogy büntetőjogi felelősséged tudatában kijelented, hogy a pénzt a meghatározott feltételeknek megfelelően költötted el. Itt az esetleges apeh-ellenőrzéskor van bukta.

A telek árát végülis nem pontosan írtam. :o(
Akkor nem fogadják el, ha hamarabb vetted, mint ahogy eladtad a régi kérót. Mert ugye az elv, hogy már megvolt a telked, mikor befolyt a régi lakás ára - tessék a házra költeni az egészet, utána jöhet a szocpol.
Ha eladod a lakást és utána veszed a telket, akkor jó a telek vételára.
Bocs ezért, de annyira a mi helyzetünk van a fejemben (előbb telek vétel, utána lakás eladás), hogy automatikusan ebből indultam ki.
Előzmény: Axióma (346)
Bogie Creative Commons License 2005.03.03 0 0 347
Mármint lapátolni?:)
Előzmény: tgabika11 (339)
Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 346
Nem ertem, a telek miert nem jo igazolas az apeh-nek? Az szja-hoz biztosan jo, arrol nem is akarok beszelni. A szocpol-jogosultsagnal mar meginogtam, mert az epitkezeshez/vasarlashoz kell felhasznalni. De ha nincs telek akkor nincs epitkezes... ez tenyleg kerdes lehet, de erosen csodalkoznek ha ennyi realitaserzek nem fer bele az ertelmezesbe. Mivel a szocpolt a bank kerheti csak rajtad szamon, es ha o elfogadja az osszes korulmeny bevallasa ellenere (hibasan), akkor ot terheli a kovetkezmeny. Legalabbis tudomasom szerint.
Előzmény: MZ/Y (343)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.03 0 0 345
Persze. De akkor ilyen alapon 1%-ról se vigyél számlát, ugyanúgy minimális az ellenőrzés, a bünti meg ugyanannyi. :o)
Szóval én a törvényes megoldást írtam. Hogy ki hogy, merre, mennyit, az mindenkinek a saját döntése.
Előzmény: Norcee (344)
Norcee Creative Commons License 2005.03.03 0 0 344
Szvsz APEH ellenőrzés esélye minimális.
Előzmény: MZ/Y (343)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.03 0 0 343
H3X (és mások): a teljes (régi kéró) eladási árról+hitel+szocpol KELL számla - már amennyiben szocpol-t akarsz. Tök mind1, mit mond a bank, ha apeh-ellenőrzést kapsz, buksz. Mert a szocpol alapja, hogy az összes forrásod felhasználását igazold. Mivel tudod? Számlával (vagy helyettesítővel). Saját munkával nyilván nem tudod.
Telek: csak akkor jó, ha még nincs kifizetve. (Valaki valamelyik topikban írta, hogy Ő részletre vette, neki szerencséje van.) Olyannyira nem jó a "kifizetett" telek, hogy ha a telek vásárlásához hitelt vettél fel (mint mi), a hitel visszafizetésével NEM csökkenthetem az önerőmet, és a hitel visszafizetéséhez NEM igényelhetek szocpolt. Mert már ki van fizetve az eladónak...

A 70% azoknál játszik, akik nem adtak el ingatlant, vagy jóval kisebb értékűt, mint az új építés/vásárlás.
Norcee Creative Commons License 2005.03.03 0 0 342
Hitelügyintézőnket ráállítottam a témára. Csak azt nem tudom, hogy lesz erről valami írás is, vagy szívunk a végén, ha utólag mégiscsak több számla kell.
Előzmény: Axióma (341)
Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 341
Ez jo lenne, csak 1. a bank donti el, szerintem az fhb is mast mond ha mast kerdezel (probald meg email-ben vagy tel.ufsz.-on, en az elobbit szeretem mert nyoma van) 2. szerintem a rendelet alapjan nincs igaza, bar tudod most se vedd keszpenznek (egyebkent nekem is valaszolt mar rosszul, szerintem nem annyira tevedhetetlen mint ahogy mondjak).
Előzmény: Norcee (340)
Norcee Creative Commons License 2005.03.03 0 0 340

http://forum.tv2.hu/index.php?FORUM_ID=13&type=msgview&topic_id=5169&tg_id=208

 

Megkérdeztem az FHB jogászát, hogy nekünk hány százalékról kell számla, és igen érdekeset válaszolt. Norcee-ként vagyok ott is.

tgabika11 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 339

Nekem ilyenem van, és 34 m a nyél.

Semmi gond nincs vele...sok havat kell elszórni télen feleslegesen!

Előzmény: Bogie (338)
Bogie Creative Commons License 2005.03.03 0 0 338
Megyek megnézem, aztán majd kiderül. Csak azért dobtam be a kérdést, mert mivel ilyen tapasztalatom nincs, ezért lehet, hogy van olyan lényeges momentum, amire magamtól nem is gondolnék. Egyelőre azt látom, hogy a vendégek nem tudnak leparkolni előttünk olyan egyszerűen, ugyanakkor mások sem... Vagyis egy-egy:)
Előzmény: sacperkb (337)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 337
Gyakorlatilag olyan mint  a többi. Legfeljebb nem látsz ki a kapuba, ha jön valaki. Ha elég nagy, akkor nem zavaró, hogy teljesen körbe vagy véve a szomszédokkal.
Előzmény: Bogie (336)
Bogie Creative Commons License 2005.03.03 0 0 336

Tök más.

 

Mi a véleményetek a nyeles telkekről? 3,5 méteres nyélről lenne szó.

 

Azért érdekel, mert a telek nagyon jó helyen van, de egy másik háta mögött. Életemben nem jártam még ilyenen. Majd megyek és szemrevételezem.

Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 335

Oszinte leszek, nem tudom.

Apeh-nel ha jol emlekszem csak 1 ev van visszamenoleg.

A banknal talan el lehet sutni, ha azt allitod hogy szuloi kolcsonbol vetted es amikor vegre siekrult eladni a lakast akkor azt visszafizetted, de kerdeses hogy hogyan allnak hozza. Nekunk is van egy ilyen kulonbseg, meg juliusban vettuk a telket es oktoberben eloszerzodtunk a lakas eladasara, nekunk akkor azt mondtak hogy rendben (ez eppen egy OTP volt), de hat ez benne van az apeh-szerintiben is ugyhogy velhetoen a bank is konnyebben elfogadja. De azert kerdezz utana, most is azt mondom... nagyon nem szeretnem hogy valamit rosszul mondok es megszivatok vele embereket, en is csak beleesek a szabalyokba, kulonosebben nem ertek hozzajuk.

Előzmény: H3x (330)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 334
Javaslom a http://www.magyarorszag.hu/ oldalt. Az alábbi témákból és még nagyon sok hasznos dologról lehet itt informálódni.
_lala_ Creative Commons License 2005.03.03 0 0 333
"Szóval - csak a pontosítás kedvéért - ha jól értem, akkor csak abban az esetben nem kell adóznom az eladott lakásom után, ha a teljes eladási árat új lakás vásárlására/építésre fordítom (függetlenül attól, hogy adóznom csak az eladási ár és az eredeti vételár különbözete után kellene)."

Nem igy van. Akkor nem kell adoznod ill. olyan mertekben nem, ha/amilyen mertekben az ado alapjat lakoingatlanra koltod. Az ado alapja a nyereseg az eladott ingatlanon, ami az eladasi ar minusz az osszes igazolhato (van rola papir) raforditas (vetelar, ugyvedi koltseg, beruhazasok, pl. kozmuvesites, epitkezes koltsege) minusz 5 even tuli vetel eseten evente 10% (igy 15 ev felett 0 Ft az ado alapja).
Ja, es az adozas szempontjabol nem kotelezo sajat magad lakoingatlanara kolteni, lehet csaladtagera is...
Előzmény: H3x (326)
Axióma Creative Commons License 2005.03.03 0 0 332

Ja, meg egy aprosag: felvaltva van hol hirlevel, hol lev.lista emlitve a feliratkozasnal.

Hirlevel, ha csak a kiadoja irhat ra (szetkuldi az infot), levlista, ha a tagok is hozzaszolhatnak, beszelgethetnek egymassal. Legalabbis koznapi ertelemben es szerintem. Gondolom az elobbirol van szo (meg nem jott meg a visszaig.).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!