A kevés sörlé azért kell, mert sokkot kapnak az élesztők vagy mi. Egy következő adag hozzáadásával tovább stimulálod a szaporodásra őket. A keserű sörlé meg azért jó, mert a komló visszaszorítja a bacik szaporodását.
A táptalajra kikenés Petri csészére értettem. Ez azért jó, mert önálló, jól elkülöníthető telepek lesznek. Annyit látsz szabad szemmel is, hogy egyformák-e. Mind drapp színű. A színesek nem jót jelentenek. Innen aztán az egyik szimpatikus telepet tovább tudod szaporítani, a korábban leírt módszerrel. Így tudsz startert is csinálni.
Az első két nap (akár három is) túl nagy aktivitást nem várnék. Valószínűleg az élesztők már jó ideje ott csücsülnek az üveg alján.
Én így már kinyertem 6-8 féle élesztőt. A zömével már fermentáltam is sört. Nagyon finomak lettek. Különösen jól sikerült a belga Rochefort élesztője, de a Duvel is jól szuperál.
Még szeretnék legalább egy barnát csinálni, aztán kipróbálom a vegyes tecnikát, hogy belekóstoljak a főzésbe, aztán meglátjuk:-). Addig még tanulok meg tapasztalok. És ha kell kérdezek:-)!
Most olvasom az Origón, hogy az új kormány engedélyezni fogja a pálinkafőzést. Most kellene lépnünk, és kérvényezni, hogy akkor már engedélyezzék a házi sör készítést is. Ért ehhez valaki? Valami aláírásgyűjtés elég, vagy komolyabb kell?
Talán mintha pezsegne egy kicsit, és talán egy kicsit több az élesztő az alján. Persze lehet, hogy csak így akarom látni. Mi van a szárított élesztő felszaporításával? Ugyan így lehet? Mennyiből?
Így a saját palackunkból is ki tudjuk nyerni az élesztőt, bár az élesztőmosás talán egyszerűbb. Én is kísérleteztem ilyesmivel régen de nem mertem élesben kipróbálni. Rosszul is csináltam, nem figyeltem ennyire a steril körülményekre és rögtön nyakon öntöttem két deci cukros vízzel. :)
Kérdéseim: Miért kell neki kevés sörlevet adni és azt is fokozatosan? A táptalajra kitevés mit jelent, mikroszkóp alatt megnézed?
Remélem sikerül. Bár nincs ráírva az üvegre, csak annyi, hogy szűretlen. Az élesztő is ott van az alján, de mi van ha pasztőrözött? Mármint tudom, hogy akkor nem indul be. De honnan a fenéből tudjam, hogy milyen. Onnan, hogy nem indul be? Tegnap csináltam egyet, és eddig semmi változást nem látok rajta. Van még egy üveggel. Azt inkább átöntöm valami kis üvegbe, mert ez olyan sötét, hogy semmit nem látok rajta. Ugyanígy lehetne pl. muntons gold szárított élesztőt is felszaporítani? Tehát mondjuk a tizedét kivenni a zacsiból, és ugyanígy startert csinálni belőle?
Sziasztok! Nem nagy tudomány a palackból élesztő kinyerés, csak eléggé sterilen kell dolgozni vele. Az üvegnél fontos, hogy minél frisebb legyen. Ha valahol a szavidő végén van, akkor kisebb sikerrel kecsegtet.
Először sterilezd le az üveg nyakát. A legjobb, ha beszerzel 70%-os alkoholt. Azt rásprézed vékonyan, majd meggyújtod. Inkább mosogató felett, mehogy baleset legyen. A sörnyitót is hasonló krízisnek vesd alá. A felnyitás után óvatosan öntsd le a tetejét, minél kevesebb sör maradjon, de az élesztő nagyobbik fele maradjon benn. Ha jó hidegre hűtöd, könnyebb.
Kevés, 2-3 ml sterilizált keserűmalátát adjo hozzá. Szintén sterilizált alufóliával zárd le. Lehet 20-28 fok körüli hőmérsékleten. Többször jól rázd össze az alját, minél több levegő menjen bele.
Két nap múlva steril edénybe tedd, és 10-15 ml keserűmalátalével öntsd fel. Keverés, levegőbevitel. Következő nap még 15-20 ml malátalév, keverés stb. Mindig gondosan zárd vissza steril alufóliával.
Én ezután még ki szoktam kenni táptalajra, megnézni mennyire életképes, illetve szennyezett, de ez már nem olyan fontos.
Falusi pince lenne, de az a gond ezzel, hogy az ale élesztőnek 18-22 fok körül lenne ideális, 12-15 fokon szerintem be sem indulna. Egyenlőre jó ez a lezárt nagyvödör, benne az erjesztőtartály és a jégaku, 22 fok alatt vagyok még úgy is, hogy nincs szigetelés. 40 fokban már izgalmasabb lesz, de szerintem több akuval és a szigeteléssel tartható.
Egy hungarocell doboz volt a másik ötletem. Győrben volt tavaly egy kísérlet. Májusban beletettek egy jégtömböt egy 30 centi vastag hungarocell dobozba, kitették a főtérre és egy hónap múlva megvolt még a 85 százaléka.
Gondolkodtam azon is, hogy nyáron majd lagert főzök, 10 liter elfér a hűtőben is, de aztán elvetettem az ötletet.
Nyáron én sem szoktam főzni, most hogy visszaálltam 10 literre gondoltam csak megoldom. Az 50 literes projektemet viszont őszre halasztottam.
Próbálj keresni valamai falusi pincét, ahol befogadnak: 12-15 C t azok tudnak tartani. (Nem mintha már az is nem volna sok.)
Az ászokolást meg hűtőszekrényben. Persze itt is sok a 6 C de ez van.
Nem véletlenül mondtam, hogy a mutatvány egy 50 literes adagnál kezdődik.
A hűtőgépek kitalálása előtt, csak a pince volt a megoldás. Nyáron nem is főztek sört. Márciusban leáltak. Ezért márciusi sör. Nyáron meg malátáztak, meg ilyesmi.
még nem tudtam végigolvasni. :( oxigén kell neki, ezért rázogatni kell gyakran. és nagyon kell figyelni a sterilizásra.
sztem melegben kell tartani, ahol szaporodni tud.
meg azon gondolkoztam még, hogy a sörgyárakban is max. 4 alkalommal használják újra az élesztőt, utána degenerálódik. de lehet, hogy az már a negyedjére felhasznált, ami az üvegben van. :)
a startert hogy mondják magyarul? az nem a kovász, ugye? a trüb lenne az?
Hogy is van ez a sörös üveg aljáról felszaporítható élesztő csinálás? Konkrétan vettünk két üveg Hacker&Pschorr Anno 1417 szűretlen sört. Ott pislog az aljában az élesztő. Addig értem, hogy óvatosan leöntöm róla a sört, és ami az üvegben marad felöntöm cukros vízzel, vagy sörlével. De hogyan tovább? Amúgy hagytam sörlevet a tegnapi főzésből (3%-os ezért tettem bele cukrot) és betettem a hűtőbe. Szóval, hogyan kell töltögetni, mennyi időnként, és hidegben tartsam, vagy melegben?
Jaaaj, én nem a csere-berére gondoltam (az esetleg a találkozón lehetséges), hanem arra, hogy ha elmész Budakeszire a BCI-hez, és veszel egy 50kg-os zsák pilsenit, akkor (120km) útiköltséggel 160 ft-ba lenne neked kilónként. Az sem rossz!
Nekem a szűrőedénybe belefér az erjesztőtartály. A szűrőt kívülről betekerem szigetelővel - 300forint métere-, lezárom és belülről naponta kétszer cserélem a jégakukat. Remélem elég lesz.
Kösz Urak! Azért is gondoltam a cserére, mert hogy kíváncsi lennék a másik fél véleményére is.
Krisz,köszi de ezért a pár kilóért nem megyek Esztergomba. Tamás: jövő héten megkereslek privátban, hátha közelebb laksz, a héten sok a meló, nem érek rá mászkálni.
én megtartottam volna, csak sajnos nem tudom leverni a járólapba otthon a lakásban. :) az expresszen volt felrakva kép nélkül és sógorom ment el megvenni, szóval nem láttam. aztán amikor megláttam, kezdtem el vakargatni a fejem, hogy hogyan fogok vele darálni. megpróbáltam, hogy az egyik kezemben tartom, de nem volt valami hatékony. :) mondjuk, ha tudnék barkácsolni, biztosan készítenék valami talpazatot, . sztem. :)
Á, nem vagyok én olyan meggondolós. Jó kis daráló lesz ez. Majd meglátod. Persze lehet, hogy majd eladom, mert ha beválik így 3-as rostával a takarmánydaráló, akkor azért mégis csak kellemesebb. :) Vagy ha meggondolod magad, és nagyobb daráló kell, szólj és vissza csináljuk. De azért megpróbálom felújítani. :)
Ez a 17,5 Ft. elég jól hangzik, lehet nekem is a BCI-től kellett volna beszerezni... Majd egyszer cserélnék valakivel 2-3 kiló belga malátát BCI-s malátára, kíváncsi vagyok mi a különbség. Bár így is 80Ft/fél liter alatt vagyok kényelmesen.
Olyan száraz élesztőt nem ismerek, amitől feltűnően gyümölcsös lesz.
Wyeats folyékony élesztők közt lehetne szétnézni, abból gyakorlatilag minden sörfajtához külön élesztő van. Viszont kétszer annyiba kerül, mint a száraz és nem biztos, hogy nyáron jót tesz neki a csomagküldés.