Keresés

Részletes keresés

Tibeer Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2130

Nem tudok mindent ezzel kapcsolatban, de...

A kevés sörlé azért kell, mert sokkot kapnak az élesztők vagy mi. Egy következő adag hozzáadásával tovább stimulálod a szaporodásra őket. A keserű sörlé meg azért jó, mert a komló visszaszorítja a bacik szaporodását.

A táptalajra kikenés Petri csészére értettem. Ez azért jó, mert önálló, jól elkülöníthető telepek lesznek. Annyit látsz szabad szemmel is, hogy egyformák-e. Mind drapp színű. A színesek nem jót jelentenek. Innen aztán az egyik szimpatikus telepet tovább tudod szaporítani, a korábban leírt módszerrel. Így tudsz startert is csinálni.

Az első két nap (akár három is) túl nagy aktivitást nem várnék. Valószínűleg az élesztők már jó ideje ott csücsülnek az üveg alján.

Én így már kinyertem 6-8 féle élesztőt. A zömével már fermentáltam is sört. Nagyon finomak lettek. Különösen jól sikerült a belga Rochefort élesztője, de a Duvel is jól szuperál.

Előzmény: krulis (2124)
chef22 Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2129

Még szeretnék legalább egy barnát csinálni, aztán kipróbálom a vegyes tecnikát, hogy belekóstoljak a főzésbe, aztán meglátjuk:-). Addig még tanulok meg tapasztalok. És ha kell kérdezek:-)!

 

Előzmény: KRISZ2007. (2127)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2128
Most olvasom az Origón, hogy az új kormány engedélyezni fogja a pálinkafőzést. Most kellene lépnünk, és kérvényezni, hogy akkor már engedélyezzék a házi sör készítést is. Ért ehhez valaki? Valami aláírásgyűjtés elég, vagy komolyabb kell?
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2127
Zsír!
Kíváncsi leszek, mikor térsz át all grain főzésre?!
Előzmény: chef22 (2126)
chef22 Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2126

 

Az első söröm :-)!

Majdnem olyan finom, mint amilyen jól néz ki, már csak tökéletesíteni kell! 

 

 

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2125
Talán mintha pezsegne egy kicsit, és talán egy kicsit több az élesztő az alján. Persze lehet, hogy csak így akarom látni.
Mi van a szárított élesztő felszaporításával? Ugyan így lehet? Mennyiből?
Előzmény: Tibeer (2122)
krulis Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2124
Így a saját palackunkból is ki tudjuk nyerni az élesztőt, bár az élesztőmosás talán egyszerűbb. Én is kísérleteztem ilyesmivel régen de nem mertem élesben kipróbálni. Rosszul is csináltam, nem figyeltem ennyire a steril körülményekre és rögtön nyakon öntöttem két deci cukros vízzel. :)

Kérdéseim:
Miért kell neki kevés sörlevet adni és azt is fokozatosan?
A táptalajra kitevés mit jelent, mikroszkóp alatt megnézed?

Előzmény: Tibeer (2122)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2123
Remélem sikerül. Bár nincs ráírva az üvegre, csak annyi, hogy szűretlen. Az élesztő is ott van az alján, de mi van ha pasztőrözött? Mármint tudom, hogy akkor nem indul be. De honnan a fenéből tudjam, hogy milyen. Onnan, hogy nem indul be? Tegnap csináltam egyet, és eddig semmi változást nem látok rajta. Van még egy üveggel. Azt inkább átöntöm valami kis üvegbe, mert ez olyan sötét, hogy semmit nem látok rajta.
Ugyanígy lehetne pl. muntons gold szárított élesztőt is felszaporítani? Tehát mondjuk a tizedét kivenni a zacsiból, és ugyanígy startert csinálni belőle?
Előzmény: Tibeer (2122)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2122

Sziasztok! Nem nagy tudomány a palackból élesztő kinyerés, csak eléggé sterilen kell dolgozni vele. Az üvegnél fontos, hogy minél frisebb legyen. Ha valahol a szavidő végén van, akkor kisebb sikerrel kecsegtet.

Először sterilezd le az üveg nyakát. A legjobb, ha beszerzel 70%-os alkoholt. Azt rásprézed vékonyan, majd meggyújtod. Inkább mosogató felett, mehogy baleset legyen. A sörnyitót is hasonló krízisnek vesd alá. A felnyitás után óvatosan öntsd le a tetejét, minél kevesebb sör maradjon, de az élesztő nagyobbik fele maradjon benn. Ha jó hidegre hűtöd, könnyebb.

Kevés, 2-3 ml sterilizált keserűmalátát adjo hozzá. Szintén sterilizált alufóliával zárd le. Lehet 20-28 fok körüli hőmérsékleten. Többször jól rázd össze az alját, minél több levegő menjen bele.

Két nap múlva steril edénybe tedd, és 10-15 ml keserűmalátalével öntsd fel. Keverés, levegőbevitel. Következő nap még 15-20 ml malátalév, keverés stb. Mindig gondosan zárd vissza steril alufóliával.

Én ezután még ki szoktam kenni táptalajra, megnézni mennyire életképes, illetve szennyezett, de ez már nem olyan fontos.

Ugye nem is volt bonyi :-)

Előzmény: viztamas (2119)
krulis Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2121
Falusi pince lenne, de az a gond ezzel, hogy az ale élesztőnek 18-22 fok körül lenne ideális, 12-15 fokon szerintem be sem indulna. Egyenlőre jó ez a lezárt nagyvödör, benne az erjesztőtartály és a jégaku, 22 fok alatt vagyok még úgy is, hogy nincs szigetelés. 40 fokban már izgalmasabb lesz, de szerintem több akuval és a szigeteléssel tartható.

Egy hungarocell doboz volt a másik ötletem. Győrben volt tavaly egy kísérlet. Májusban beletettek egy jégtömböt egy 30 centi vastag hungarocell dobozba, kitették a főtérre és egy hónap múlva megvolt még a 85 százaléka.

Gondolkodtam azon is, hogy nyáron majd lagert főzök, 10 liter elfér a hűtőben is, de aztán elvetettem az ötletet.

Nyáron én sem szoktam főzni, most hogy visszaálltam 10 literre gondoltam csak megoldom. Az 50 literes projektemet viszont őszre halasztottam.
Előzmény: BoBoYSA (2120)
BoBoYSA Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2120

Próbálj keresni valamai falusi pincét, ahol befogadnak: 12-15 C t azok tudnak tartani. (Nem mintha már az is nem volna sok.)

Az ászokolást meg hűtőszekrényben. Persze itt is sok a 6 C de ez van.

Nem véletlenül mondtam, hogy a mutatvány egy 50 literes adagnál kezdődik.

 

A hűtőgépek kitalálása előtt, csak a pince volt a megoldás. Nyáron nem is főztek sört. Márciusban leáltak. Ezért márciusi sör. Nyáron meg malátáztak, meg ilyesmi.

Üdv

B

Előzmény: krulis (2114)
viztamas Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2119
Tibeer a tudója ennek, ha jól hallottam. :) amúgy én is pont ezen töröm az agyam. találtam pár dolgot.

http://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/1235/MAzym07_YeastStarter.pdf

még nem tudtam végigolvasni. :( oxigén kell neki, ezért rázogatni kell gyakran. és nagyon kell figyelni a sterilizásra.

sztem melegben kell tartani, ahol szaporodni tud.

meg azon gondolkoztam még, hogy a sörgyárakban is max. 4 alkalommal használják újra az élesztőt, utána degenerálódik. de lehet, hogy az már a negyedjére felhasznált, ami az üvegben van. :)

a startert hogy mondják magyarul? az nem a kovász, ugye? a trüb lenne az?
Előzmény: KRISZ2007. (2118)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2118
Hogy is van ez a sörös üveg aljáról felszaporítható élesztő csinálás? Konkrétan vettünk két üveg Hacker&Pschorr Anno 1417 szűretlen sört. Ott pislog az aljában az élesztő. Addig értem, hogy óvatosan leöntöm róla a sört, és ami az üvegben marad felöntöm cukros vízzel, vagy sörlével. De hogyan tovább? Amúgy hagytam sörlevet a tegnapi főzésből (3%-os ezért tettem bele cukrot) és betettem a hűtőbe. Szóval, hogyan kell töltögetni, mennyi időnként, és hidegben tartsam, vagy melegben?
Előzmény: krulis (2117)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2117
Lehet, hogy ennek a 22 - 25 foknak lesz valami hasonló hatása.
Előzmény: KRISZ2007. (2116)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2116
Érdekes, hogy a Stella alsó erjesztésű és mégis gyümölcsös. Na, valami ilyet szeretnék.
viztamas Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2115
bp-i vagyok.
Előzmény: Tibeer (2107)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2114
Én mindenképpen 22 alatt szeretném tartani, lehet az élesztőm sajátossága, de édeskés lesz tőle a sör, azt nem szeretem.
Előzmény: KRISZ2007. (2112)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2113
Ok, félreértettem:) Kicsit furcsáltam is, hogy milyen benzint számoltál bele.:)
Előzmény: KRISZ2007. (2111)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2112
Valószínű, hogy beröffentek egy hűtőt, és abba teszem. Egyenlőre még "csak" 22C° az erjesztési hőmérséklet. 25-ig hagyom.
Előzmény: krulis (2109)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2111
Jaaaj, én nem a csere-berére gondoltam (az esetleg a találkozón lehetséges), hanem arra, hogy ha elmész Budakeszire a BCI-hez, és veszel egy 50kg-os zsák pilsenit, akkor (120km) útiköltséggel 160 ft-ba lenne neked kilónként. Az sem rossz!
Előzmény: krulis (2108)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2110
Na majd meglátjuk. (Vak is azt mondta.)
Előzmény: viztamas (2106)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2109
Jön a kánikula, hogyan hűtitek a tartályt?

Nekem a szűrőedénybe belefér az erjesztőtartály. A szűrőt kívülről betekerem szigetelővel - 300forint métere-, lezárom és belülről naponta kétszer cserélem a jégakukat. Remélem elég lesz.
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2108
Kösz Urak!
Azért is gondoltam a cserére, mert hogy kíváncsi lennék a másik fél véleményére is.

Krisz,köszi de ezért a pár kilóért nem megyek Esztergomba.
Tamás: jövő héten megkereslek privátban, hátha közelebb laksz, a héten sok a meló, nem érek rá mászkálni.
Tibeer Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2107
Szia! 15 kilót szívesen átvennék árában. Beszéljük meg a részleteket
Előzmény: viztamas (2103)
viztamas Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2106
én megtartottam volna, csak sajnos nem tudom leverni a járólapba otthon a lakásban. :) az expresszen volt felrakva kép nélkül és sógorom ment el megvenni, szóval nem láttam. aztán amikor megláttam, kezdtem el vakargatni a fejem, hogy hogyan fogok vele darálni. megpróbáltam, hogy az egyik kezemben tartom, de nem volt valami hatékony. :) mondjuk, ha tudnék barkácsolni, biztosan készítenék valami talpazatot, . sztem. :)
Előzmény: KRISZ2007. (2105)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2105
Á, nem vagyok én olyan meggondolós. Jó kis daráló lesz ez. Majd meglátod. Persze lehet, hogy majd eladom, mert ha beválik így 3-as rostával a takarmánydaráló, akkor azért mégis csak kellemesebb. :) Vagy ha meggondolod magad, és nagyobb daráló kell, szólj és vissza csináljuk. De azért megpróbálom felújítani. :)
Előzmény: viztamas (2100)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2104
Neked 160ft-ba lenne kilónként, benzinnel együtt.
Akkor beszerzek még egy kis goldot, aztán felszaporítom.
Előzmény: krulis (2102)
viztamas Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2103
én szívesen adok (nem csere) neked 2-3 kg-ot, hogy kipróbálhasd.

most egy kicsit beraktároztam malátából. müncheni érdekel valakit? weyermann maláta. 10900 ft volt 50 kg, szóval 1 kg 215 ft. nekem elég 15-20 kg.
Előzmény: krulis (2102)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2102
Ez a 17,5 Ft. elég jól hangzik, lehet nekem is a BCI-től kellett volna beszerezni... Majd egyszer cserélnék valakivel 2-3 kiló belga malátát BCI-s malátára, kíváncsi vagyok mi a különbség. Bár így is 80Ft/fél liter alatt vagyok kényelmesen.
Előzmény: KRISZ2007. (2095)
krulis Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2101
Olyan száraz élesztőt nem ismerek, amitől feltűnően gyümölcsös lesz.

Wyeats folyékony élesztők közt lehetne szétnézni, abból gyakorlatilag minden sörfajtához külön élesztő van. Viszont kétszer annyiba kerül, mint a száraz és nem biztos, hogy nyáron jót tesz neki a csomagküldés.
Előzmény: KRISZ2007. (2098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!