Keresés

Részletes keresés

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2172
Ja, KI MONDTA, HOGY CSAK ÚGY TESZI BELE A KANÁL CUKROT? ARGHHHHH!!! NEM MONDTAD, HOGY FUT, MINT AZ ÁLLAT!!! :))) ... és hogy gyorsan rá kell tenni a kupakot. Feloldott cukornál nincs ilyen!
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2171
Kipalackoztam. Barna. Egész jó íze van. Úgy vettem észre, hogy ilyen melegben, nem ül le olyan gyorsan az élesztő. Ettől élesztősebb az íze, és nem is olyan tiszta. Sajnos annyira felhabzott az elején, hogy kifutott. Mivel ez sok levegőt kapott, nagyon savanyú volt a szaga. A sörnek nem. Remélem később sem lesz baj vele. Be kellene szereznem egy zárható tartályt. Vagy hűtőben kellene erjeszteni.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2170
Sajnos most még nem tudom megtenni, mert ugyanabban a vödörben csinálom a szűrést és az erjesztést is. Így holnaputánra tisztának kell lennie. De elgondolkodtató.
Azon gondolkodtam, hogy pár liter sörlevet a Hacker-Pschorr élesztővel oltok be. Ha jó lesz (márpedig jó lesz!) akkor nagyon büszke leszek rá. (Meg magamra, hogy sikerült az élesztőt kinyerni az üvegből.)
A hétvégére jó főzést mindenkinek. :)
Előzmény: krulis (2169)
krulis Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2169
Ma palackozok én is, nem várok vele, kell a vb-re a sör. Főzés majd jövő hétvégén lesz.

Nem próbálod ki, hogy közvetlen a főzés előtt palackozol és az új sörlevet ráengeded a tartály alján maradt cuccra? Nekem 3-ból 3szor bejött, nem volt gond vele. Így nem kell annyit mosogatni.
Előzmény: KRISZ2007. (2168)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2168
Vettem én is Vitamon Combit. Nem tudom minek, de majdcsak jó lesz valamire. Viszont csak 210.- ft volt egy zacsi.
Ma kipalackozom a sörcskét. Holnap után meg főzés. :) S TIK?
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2167
Vettem ma Herbáriás komlót. Szerintem ez aromakomló. Nagyon finom illatos. A vadkomló inkább csípős illatú, és keserű. Ez nem tudom mennyire lesz keserű, majd kiderül. Viszont régebben rendes egész komlótobozok voltak a zacsiban, most meg ilyen pikkelyszerűre van szétrobbantva. Végülis mindegy, ha a gyanta benne van. Na meg a zacsi. Érdekes, hogy sima papír vagy esetleg zsírpapír szerű csomagban van és mégsem romlik meg.
Előzmény: étolajos (2166)
étolajos Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2166
Az egy liter cukor 20 literre vonatkozik, kb egy evő kanál literenként!nagyon jó!
4 kiló pilzeni, az előbb említett cukor, és 50 gr sütő élesztő! Ja 30gr herbáriás komló!
A vége 17-18 liter sörlé!
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2165
Most olvastam, hogy a Muntons cég alapanyagaiból készül a Stella, és a Carlsberg. Lehet, hogy ők is ezt az élesztőt használják?
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2164
Lehet megpróbálom, de nem teszek bele ennyit, csak egy keveset. A karamell ízét szeretem.
Előzmény: étolajos (2161)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2163
Most jut eszembe, hogy ha több élesztőd is van, akkor azt hogyan tudod tárolni, hogy ne romoljon meg? Mert gondolom, nem használod mindet hétről hétre. A lista jöhet, esetleg, ha a tulajdonságaikat is tudod, azt is oda írhatnád. :)
Előzmény: Tibeer (2162)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2162
Szívesen. Amúgy ha bárki szeretne valamyelik élesztőmből, akkor lehet róla szó, csak beszéljük meg, mikor, hol. Megpróbálok még ma feltenni egy listát a most is elérhető fajtákról.
Előzmény: KRISZ2007. (2156)
étolajos Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2161
Én a 20 literbe 1liter cukrot karamelizáltam, egy hét után nagyon kellemes, ebben a melegben vigyázni kell vele, mert nagyon ütős!-:))) Igy egy kicsit sötét lett, inkább vörös.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2160
A hétvégén csinálok egy sima pilsenit. De mivel nem annyira vagyok oda érte, mit lehetne beletenni, hogy ízesebb legyen, de ne legyen sötét?
chef22 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2159

Köszönöm, ez igazán kedves :-)!

 

De nagyon kellett sietnem a fényképezéssel, hogy legyen rajta hab is:-P, nem nevezném tartósnak. Az íze sem tökéletes, bár finom. Nem is úgy forrt le, ahogy kellett volna...szóval csak képről néz ki jól. Elvégre sötétben minden tehén fekete:-P!

A barna már jobban sikerült, a hétvégén meg is kóstolom:-)! A búzát pedig ma palackoztam. Az sem lesz rossz.

 

Megy ez, csak gyakorolni kell:-D!

 

További szép napot!

Előzmény: Tündibogyó (2150)
krulis Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2158
Hogy állnak a búzasörök? Tegnap megkóstoltam a hétvégén főtött világost, jó kis sör lesz belőle.
viztamas Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2157
ez a fórum halott, akit érdekel a téma, ide jöjjön:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158096
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2156
Kijegyzeteltem mindent amit a starter készítésről írtál. A hét végén előkeresem a régi lombikjaimat, meg a hasonló cuccokat. Még mikroszkópom is volt gyerekkoromban, ha jól emlékszem max.600x-os. Aztán bele vetem magam a dologba. Mégegyszer köszi a segítséget. :)
Előzmény: Tibeer (2155)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2155
Hááát pontos receptet nem tudok. Kb. 3 lépcsőben, mindig 10x annyi sörlevet hozzáöntve, naponként kétnaponként 1-1- lépés. Ha már kb. 4-600 ml sörlénél tartasz, megvárod, amíg abbahagyja a habzás, kiülepszik. Mehet az erjesztésge. Ha a sörlé mássabb jellegű, mint amivel az élesztőt felöntötted, akkor tedd 1 napra hűtőbe, öntsd le a tetejét és steril ioncserélt vízzel át tudod mosni. Meglátod dolgozik majd rendesen...
Előzmény: KRISZ2007. (2143)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2154
Na igen ezt elég egyszerű volt megválaszolni. DE! Ha sörös üveg alján levő élesztőt szaporítom fel, akkor mennyi ideig szaporítsam, és azzal a mennyiséggel, amiről ugye igazából nem is tudjuk, hogy mennyi, hány liter sörlevet lehet beoltani? Na erre varrjál gombot! Ja, és van még egy hasonlóan jó kérdésem, azt majd ez után. :)
Előzmény: DanielOrtega (2149)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2153
Polgári engedetlenségi mozgalom :) vagy mi
Előzmény: krulis (2152)
krulis Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2152
Én sztrájkolni fogok, addig főzöm illegálisan a sört, amíg nem engedélyezik!
Előzmény: KRISZ2007. (2148)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2151
mármint 1hl cefrébe mennyi starter kell
Előzmény: DanielOrtega (2149)
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2150
Sziasztok Fiúk!

Chef ez annyira tutin néz ki nagyon nagy grat érte neked!!
Előzmény: chef22 (2126)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2149
A starter az az oltóélesztő. Minden élesztőnél megvan adva 1hl- be mennyi starter kell. Ez a muntons goldnál a 6g-os csomagocska ami 23 literhez elég. Egyébként a sörbe nem kell tápsó az élesztőnek, mert a maláta tartalmazza az élesztőnek szükséges tápanyagokat. Ezért is jó ha komlózott sörlével szaporítod nem sima vízzel. De ha nincs éppen sörleved ( nálam is ez a baj, hogy sose fagyasztok le belőle) akkor jó a tápsó.
Előzmény: viztamas (2136)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2148
Talán a legegyszerűbb az volna, ha a Dukátusosék írnák meg a kérvényt, mint cég, mi meg bőszen támogatnánk, merthogy mi mennyire szeretnénk törvénytisztelő módon űzni a hobbynkat. Mert miután fáradtan hazaérünk a kemény munkából -melyet azért végeztünk, hogy eltartsuk kicsiny családunkat, na meg persze sok-sok adót fizethessünk a mi államunknak-, nem is vágyunk másra, mint egy stresszűző sörfőzés. :)
Tycho Brache Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2147

Megtudtam, hogy V. Németh Zsolt Vas megyei Fideszes képviselő, vidékfejlesztési államtitkár a pálinka-ügy gazdája, azaz ő készíti elő a törvénymódosítást. Őt kéne első körben megtalálni a javaslattal. Képviselői email-címe: zsolt.vnemeth@parlament.hu

Előzmény: Tycho Brache (2144)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2146
:)))
Előzmény: krulis (2145)
krulis Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2145
Kossuth tér visszatér! Ébredj magyar! Poroljuk le az árpasávos zászlainkat és menjünk a parlament elé!
:)
Tycho Brache Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2144

Szerintem is most kéne ütni a vasat a legalizáció ügyében. A tervezett törvénymódosítás szellemiségének az felelne meg, ha a bor és a pálinka mellett személyes fogyasztásra sört is lehetne készíteni. Semmi nem indokolja, hogy a házi sörfőzést tiltani ill. ellehetetleníteni kéne, míg a többi szabadon űzhető. Lehet érvelni azzal is, hogy a házi sörfőzés gazdasági súlya olyan elenyésző, hogy a legalizáció semmilyen hatással nem lesz sem a söriparra, sem az államháztartásra, egy gesztusról lenne csupán szó néhány tucat lelkes ember felé.

Hogy mennyi a haszna, nem tudom, de mindenkinek van parlamenti képviselője, elég frissek, talán nem szarnak még teljesen a választóik fejére, úgyhogy egy email-t megér a történet a publikus címükre. A parlamenti honlapon megtalálható mind, de Angyalföld és Edelény kivételével a vezetéknév.keresztnévkukacfidesz.hu is járható út.

Előzmény: KRISZ2007. (2128)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 2143
Mégsem pasztőrözött a Hacker-Pschorr anno... Határozottan elkezdett szaporodni az élesztője. Ma reggelre kis kupacokban megjelent a hab a tetején. :)
Már csak azt nem tudom, hogy mennyi idő múlva lehet felhasználni, és mennyi sörlevet tudok vele beoltani? TIBEER!!! S.O.S. S.O.S.!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!