Ja, KI MONDTA, HOGY CSAK ÚGY TESZI BELE A KANÁL CUKROT? ARGHHHHH!!! NEM MONDTAD, HOGY FUT, MINT AZ ÁLLAT!!! :))) ... és hogy gyorsan rá kell tenni a kupakot. Feloldott cukornál nincs ilyen!
Kipalackoztam. Barna. Egész jó íze van. Úgy vettem észre, hogy ilyen melegben, nem ül le olyan gyorsan az élesztő. Ettől élesztősebb az íze, és nem is olyan tiszta. Sajnos annyira felhabzott az elején, hogy kifutott. Mivel ez sok levegőt kapott, nagyon savanyú volt a szaga. A sörnek nem. Remélem később sem lesz baj vele. Be kellene szereznem egy zárható tartályt. Vagy hűtőben kellene erjeszteni.
Sajnos most még nem tudom megtenni, mert ugyanabban a vödörben csinálom a szűrést és az erjesztést is. Így holnaputánra tisztának kell lennie. De elgondolkodtató. Azon gondolkodtam, hogy pár liter sörlevet a Hacker-Pschorr élesztővel oltok be. Ha jó lesz (márpedig jó lesz!) akkor nagyon büszke leszek rá. (Meg magamra, hogy sikerült az élesztőt kinyerni az üvegből.) A hétvégére jó főzést mindenkinek. :)
Ma palackozok én is, nem várok vele, kell a vb-re a sör. Főzés majd jövő hétvégén lesz.
Nem próbálod ki, hogy közvetlen a főzés előtt palackozol és az új sörlevet ráengeded a tartály alján maradt cuccra? Nekem 3-ból 3szor bejött, nem volt gond vele. Így nem kell annyit mosogatni.
Vettem én is Vitamon Combit. Nem tudom minek, de majdcsak jó lesz valamire. Viszont csak 210.- ft volt egy zacsi. Ma kipalackozom a sörcskét. Holnap után meg főzés. :) S TIK?
Vettem ma Herbáriás komlót. Szerintem ez aromakomló. Nagyon finom illatos. A vadkomló inkább csípős illatú, és keserű. Ez nem tudom mennyire lesz keserű, majd kiderül. Viszont régebben rendes egész komlótobozok voltak a zacsiban, most meg ilyen pikkelyszerűre van szétrobbantva. Végülis mindegy, ha a gyanta benne van. Na meg a zacsi. Érdekes, hogy sima papír vagy esetleg zsírpapír szerű csomagban van és mégsem romlik meg.
Az egy liter cukor 20 literre vonatkozik, kb egy evő kanál literenként!nagyon jó! 4 kiló pilzeni, az előbb említett cukor, és 50 gr sütő élesztő! Ja 30gr herbáriás komló! A vége 17-18 liter sörlé!
Most jut eszembe, hogy ha több élesztőd is van, akkor azt hogyan tudod tárolni, hogy ne romoljon meg? Mert gondolom, nem használod mindet hétről hétre. A lista jöhet, esetleg, ha a tulajdonságaikat is tudod, azt is oda írhatnád. :)
Szívesen. Amúgy ha bárki szeretne valamyelik élesztőmből, akkor lehet róla szó, csak beszéljük meg, mikor, hol. Megpróbálok még ma feltenni egy listát a most is elérhető fajtákról.
Én a 20 literbe 1liter cukrot karamelizáltam, egy hét után nagyon kellemes, ebben a melegben vigyázni kell vele, mert nagyon ütős!-:))) Igy egy kicsit sötét lett, inkább vörös.
De nagyon kellett sietnem a fényképezéssel, hogy legyen rajta hab is:-P, nem nevezném tartósnak. Az íze sem tökéletes, bár finom. Nem is úgy forrt le, ahogy kellett volna...szóval csak képről néz ki jól. Elvégre sötétben minden tehén fekete:-P!
A barna már jobban sikerült, a hétvégén meg is kóstolom:-)! A búzát pedig ma palackoztam. Az sem lesz rossz.
Kijegyzeteltem mindent amit a starter készítésről írtál. A hét végén előkeresem a régi lombikjaimat, meg a hasonló cuccokat. Még mikroszkópom is volt gyerekkoromban, ha jól emlékszem max.600x-os. Aztán bele vetem magam a dologba. Mégegyszer köszi a segítséget. :)
Hááát pontos receptet nem tudok. Kb. 3 lépcsőben, mindig 10x annyi sörlevet hozzáöntve, naponként kétnaponként 1-1- lépés. Ha már kb. 4-600 ml sörlénél tartasz, megvárod, amíg abbahagyja a habzás, kiülepszik. Mehet az erjesztésge. Ha a sörlé mássabb jellegű, mint amivel az élesztőt felöntötted, akkor tedd 1 napra hűtőbe, öntsd le a tetejét és steril ioncserélt vízzel át tudod mosni. Meglátod dolgozik majd rendesen...
Na igen ezt elég egyszerű volt megválaszolni. DE! Ha sörös üveg alján levő élesztőt szaporítom fel, akkor mennyi ideig szaporítsam, és azzal a mennyiséggel, amiről ugye igazából nem is tudjuk, hogy mennyi, hány liter sörlevet lehet beoltani? Na erre varrjál gombot! Ja, és van még egy hasonlóan jó kérdésem, azt majd ez után. :)
A starter az az oltóélesztő. Minden élesztőnél megvan adva 1hl- be mennyi starter kell. Ez a muntons goldnál a 6g-os csomagocska ami 23 literhez elég. Egyébként a sörbe nem kell tápsó az élesztőnek, mert a maláta tartalmazza az élesztőnek szükséges tápanyagokat. Ezért is jó ha komlózott sörlével szaporítod nem sima vízzel. De ha nincs éppen sörleved ( nálam is ez a baj, hogy sose fagyasztok le belőle) akkor jó a tápsó.
Talán a legegyszerűbb az volna, ha a Dukátusosék írnák meg a kérvényt, mint cég, mi meg bőszen támogatnánk, merthogy mi mennyire szeretnénk törvénytisztelő módon űzni a hobbynkat. Mert miután fáradtan hazaérünk a kemény munkából -melyet azért végeztünk, hogy eltartsuk kicsiny családunkat, na meg persze sok-sok adót fizethessünk a mi államunknak-, nem is vágyunk másra, mint egy stresszűző sörfőzés. :)
Megtudtam, hogy V. Németh Zsolt Vas megyei Fideszes képviselő, vidékfejlesztési államtitkár a pálinka-ügy gazdája, azaz ő készíti elő a törvénymódosítást. Őt kéne első körben megtalálni a javaslattal. Képviselői email-címe: zsolt.vnemeth@parlament.hu
Szerintem is most kéne ütni a vasat a legalizáció ügyében. A tervezett törvénymódosítás szellemiségének az felelne meg, ha a bor és a pálinka mellett személyes fogyasztásra sört is lehetne készíteni. Semmi nem indokolja, hogy a házi sörfőzést tiltani ill. ellehetetleníteni kéne, míg a többi szabadon űzhető. Lehet érvelni azzal is, hogy a házi sörfőzés gazdasági súlya olyan elenyésző, hogy a legalizáció semmilyen hatással nem lesz sem a söriparra, sem az államháztartásra, egy gesztusról lenne csupán szó néhány tucat lelkes ember felé.
Hogy mennyi a haszna, nem tudom, de mindenkinek van parlamenti képviselője, elég frissek, talán nem szarnak még teljesen a választóik fejére, úgyhogy egy email-t megér a történet a publikus címükre. A parlamenti honlapon megtalálható mind, de Angyalföld és Edelény kivételével a vezetéknév.keresztnévkukacfidesz.hu is járható út.
Mégsem pasztőrözött a Hacker-Pschorr anno... Határozottan elkezdett szaporodni az élesztője. Ma reggelre kis kupacokban megjelent a hab a tetején. :) Már csak azt nem tudom, hogy mennyi idő múlva lehet felhasználni, és mennyi sörlevet tudok vele beoltani? TIBEER!!! S.O.S. S.O.S.!!!