Keresés

Részletes keresés

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5194
Nem volt ez mindig így. 2000 körül egyszer ráborult a kávé a piros szőnyegre. Azóta zéró tolerancia van.
A legújabb kedvencek ugyanakkor a lépcsőket lezáró rettenetes kapuk, illetve a kamerával megfigyelt liftek (ami szerintem nincs ott, csak ki van írva, ráaádásul egy gombnyomással le lehet oltani a villanyt a liftben, és akkor hiába van kamera).

Ez ugye az OSZK-topic?:-)
Előzmény: gazsi80 (5193)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5193
Nekem a kedvencem a kávéspohárra kupak, ha végigmegyek a kétméternyi szőnyegen, hogy elszívhassak egy cigit a bejárat előtt.
Kupak nélkül se ki, se be. :)
Előzmény: Csaba68 (5192)
Csaba68 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5192
:-)))

Kb. minden tilos, úgy hallottam, lassan az olvasás is az lesz.
Előzmény: Tempó Vasutas! (5190)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5190
Egyébként kíváncsi leszek, mit kezdenek majd vele. Amióta az egyik liftet úgy alakították ki, hogy gyengénlátók könnyebben kezeljék, nem lepődök meg semmin.

(Ami nagyon szép és tisztességes dolog, de ugye el lehet képzelni, hogy egy könyvtárba mennyi gyengénlátó jár... Közben pedig folyamatosan kurtítják a nyitvatartási időt, szombaton pedig nincs raktár...)
Előzmény: gazsi80 (5186)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5189
Ugyan egy hete kifizettem, de még nem töltöttem le. Jövő hét elején tervezem, addig ne töröld, ha lehet.
Előzmény: Törölt nick (5185)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5188
Nyilván az 1900 előtti anyaggal kezdik. Én legalábbis azzal kezdeném.
Előzmény: gazsi80 (5186)
DVAC Creative Commons License 2008.02.16 0 0 5187

Alom, Alom....

gazsi80 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5186
Hát erre viszont 100 millió igen kevésnek tűnik ...
Tizennégyes Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5184
Első olvasatra az egyik első reklámcélú névfelvételnek tűnhet a az az 1923-as névváltozás, amely a Székesfehérvári MÁV Előre jogelődjénél történt.
Az 1909-ben alapított Déli Vasúti MTK 1923-ban felveszi a Székesfehérvári Duna-Száva-Adria TK!!!!!! nevet. Először azt hittem, hogy a Déli Vasúti Társaság ezzel is reklámozni akarta valamilyen új szolgáltatását, de aztán ráakadtam a magyarázatra:

"Bár az 1923. évi római egyezmény a vasúttársaság koncesszióját 1968-ig érvényben hagyta, azt lehetővé tette, hogy az államok a területükre került pályákat saját kezelésükbe vonhassák. A magyar kormány e jogával akkor nem kívánt élni, így a volt Déli Vasút maradványa (a Buda - Kanizsa pályával együtt), 560 km vonalhosszúságra lerövidülve, erősen megcsappant járműállománnyal, továbbra is a társaság kezelésében lévő magyar magánvasút maradt. A társulati vonalakat a másik három országban azonban hamarosan állami kezelésbe vették. A horvátországi vonalak a Jugoszláv Államvasutak (JDZ) igazgatása alá kerültek. A megmaradt társaság a DSA (Duna-Száva-Adria Vasút) nevet vette fel és komoly korszerűsítési munkákba fogott."

És még ráadásként egy kis plakát:

lg23 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5183

http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=208842

10,2 milliárd forint a közép-magyarországi régió kiemelt projektjeire

2008-02-14 17:34:36

A kormány legutóbbi döntése szerint európai uniós finanszírozásban újabb 10,2 milliárd forinthoz juthatnak különféle fejlesztések a Közép-magyarországi Régióban - jelentette be Szabó Imre csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

(...)

Ugyancsak az EU-s keretből 100 millió forintot kaphat az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus dokumentumtár kiépítésére

(...)

Ennek vajon érezzük majd mi is valamilyen jótékony hatását?

gazsi80 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5182
Hát nekünk csak a lőrinci pályák jutottak. A Kistext (első osztályú is volt), a Traktorgyár és a SZAC (valamint a kőbányai EVIG) sporttelepe volt a gyerekkorunk kedvenc játéktere. Kár, hogy ebből három már nincs meg ...
Előzmény: carbonara (5181)
carbonara Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5181
Én is a Petőfi térre emlékszem. Gyermekkoromban (50-es évek) oda jártunk focizni és büszkék voltunk, hogy Slózi lábnyomain rúghatjuk a port és a labdát.
Előzmény: lg23 (5178)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 5180
Akkor lehet a történetben valami, mert a Halacska tér a mai "új" Váci utca vonalán volt. Valamikor a századforduló környékén tűnt el, ha jól emlékszem. Kíváncsi vagyok hogy hol tudott labdát venni a hirtelen jött adományból. Kertész Todor (sic!, MLSZ szabálykönyv, 1921) még biztos nem nyitotta meg a boltját.
Előzmény: lg23 (5178)
lg23 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5178
Én a Petőfi térről hallottam ezt a sztorit (Slózi egyébként ha jól tudom, a Ferenciek terén lakott)
Előzmény: gazsi80 (5168)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5177
Nagyonis :) Bár szobát váltottunk és most már nem látom az ablakból, de a közel az megmaradt.
Előzmény: Tempó Vasutas! (5176)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5176
Akkor közel vagy az OSZK-hoz.:)
Előzmény: gazsi80 (5173)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5175
Szerintem nem vesztettél vele sokat :)
Előzmény: Tempó Vasutas! (5171)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5174
Sajnos még nincs témavezető, ma voltam túl az első eszmecserén a KIG-gel és ő azt ajánlotta először nézzek szét a "piacon". Nagy gondolkodásában hirtelen te és a Hadas jutott eszébe, valamint Kövér György és Gyáni Gábor. Úgy vélem (ez lesz az első diplomamunkám, így csak sejtéseim vannak), hogy fontos, hogy ki is van megnevezve a bejelentő lapon, de félő igen sokáig kell egyeztetni és keresgélni. Ehhez lenne jó lecsupaszítani annyira a témát, hogy beleférjen egy dolgozat kereteibe és legyen hozzá megfelelő ember.
Az ötleteidet feltétlenül szívesen fogadom, ha szabad fényezni téged, akkor sokaknak általában te jutsz eszébe a foci+szociológia kapcsolatrendszerben. :)

Tehát ami most a helyzet (egy napi rágódás után, az SPSS nyomogatása helyett), hogy kikristályosodjon, hogy mi is lenne a <pontos> téma, és a címe.

ui: Köszi a szemináriumi dolgozatról mondottat :)
Előzmény: Tempó Vasutas! (5172)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5173
Hát a szembesülés a diplomamunkával és az azzal járó kötelezettségekkel nálam is akkor jött elő, amikor összefutottam PG-vel az irodaházunk előtt (egy épületben, de két külön emeleten húzzuk az igát). Ezzel validálódott a munkahelyről leírt állításom :)
Előzmény: Tempó Vasutas! (5170)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5172
Témavezetőd van már?
Amiben tudok, segítek. Vélhetően főként ötleteket tudok adni.:)
Azt hiszem, elsősorban a BFL-ben kellene majd szétnézni.
Előzmény: gazsi80 (5165)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5171
Hát ezt nem ismerem, talán mert még nem olvastam Slózi életrajzi könyvét?
Előzmény: gazsi80 (5168)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5170
A múltkor PG barátommal sör és rántotta mellett lefolytatott beszélgetés közben érdeklődtem felőled, ő említette, hogy mi a helyzet Veled. Amúgy olvastam szemináriumi dolgozatod, jó kis összefoglaló.:)
Előzmény: gazsi80 (5166)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5168
Ő volt az aki a legenda szerint pénzt adott Schlossernek, hogy labdát vegyenek belőle? (A történet valahogy úgy hangzott, hogy a ma már nem létező belvárosi Halacska téren játszottak és a báró arra sétált éppen.)
Előzmény: lg23 (5167)
lg23 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5167
az egyik legelső budapesti futballpatrónos Podmaniczky Frigyes báróvolt!
Előzmény: gazsi80 (5165)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5166
Ugyan ekkor: 2007.08.24 01:10:44 írtad, de csak most tudok (sajnos) válaszolni.
A nyáron - szakmai tapasztalatszerzés céljából - munkát vállaltam egy önkormányzatok finanszírozásával és térségfejlesztéssel foglalkozó cégnél és a "tanulópénz megfizetése"-időszakot töltöttem az ősszel. Mára talán kicsit sikerült belerázódnom a dolgokba, és az egyetemen (ELTE-TÁTK, szociológia, 4. éves hallgató) is kezd lazábbá válni a "szorítás", így talán mostantól valamivel több időm lesz olyan dolgokkal is foglalkozni amik <tényleg> érdekelnek :)
Bocsánat az elmúlt hónapokért, tényleg (szabadkozásnak tűnik, és az is) úgy alakultak a dolgok ahogy.
Előzmény: Tempó Vasutas! (3089)
gazsi80 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 5165
Üdv mindenkinek!

Tavaly számomra sajnálatos okokból, hosszabb magyarázatot most mellőzve - elmerültem a munkámban, ami sajnos a topic látogatásának rovására is ment többek között. Most azonban eljött a pillanat, amikortól nehéz lenne nélkülöznöm az itt felhalmozott tudást és fórumozók tapasztalatát. Az ok pedig az egyetemi bürokráciák sajátos működése, mely megköveteli a diplomamunkák címének előzetes bejelentését.
Néhányatok bizonyosan ismeri Kovács I. Gábor tanár urat, akivel ma sikerült egyeztetnem a témáról, és ő javasolt néhány nálánál (is) szakértőbb személyt a kapcsolatfelvételre, lévén a korszaknak igen, de a témának nem túlzottan nagy szakértője.
Néhány szót a témáról is. Hadas Miklósnak van egy írása, mely a magyar labdarúgás kialakulásának kérdését járja körül a magyar-osztrák kettős versengését vizsgálva. A téma hasonló lenne, de empirikusabb oldalról megközelítve. A lényeg magukon a "focit csinálókon" lenne, akik Budapesten valamiért elkezdték pénzelni, látogatni, szervezni ezt az új valamit.
A célom, ha időm engedi (még másfél évem van rá - tehát talán belefér), feltérképezni ezen személyek körét és valami relevánsat állítani róluk. Kik és miért? - nagyjából így lenne összefoglalható a kérdés.

Bízom benne, hogy támaszkodva a tapasztalataitokra és értékes meglátásaitokra talán valami jó is kisülhet az ötletből (ha más nem, akkor egy szociológusi diploma - nekem :) ). Szívesen vennék minden ötletet, amely némileg leszűkíti az első blikkre hatalmasnak tűnő témát. (Emberi számítások szerint is az 1897-1914 közötti időszakban legalább 700-1000 személynek kéne utánajárni, tehát egy résztéma feldolgozása tűnik vállalhatónak.)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.12 0 0 5163
Sebes jó. Az örömök és csalódások, amit vagy húsz évvel később írt - még jobb. (Dicséret helyett szkennelhetnék is...:))
Előzmény: Törölt nick (5162)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.02.10 0 0 5161
Futball-konferencia kedden az Andrássy Egyetemen

„A futball poetikájáról“ – tudományos megközelítésben
Időpont: február 12., 10 - 16.30
Helyszín: Andrássy Egyetem, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3., Tükörterem
Szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A szimpozium része annak a kulturális rendezvénysorozatnak, amelyet Svájc és Ausztria közösen szervez Magyarországon a 2008-as labdarúgó Eb kapcsán, s amely talán nem éppen hagyományos módon óhajt foglalkozni a labdarúgással.
A szimpozium során tudományos szempontból reflektálunk a labdarúgás „jelenségére”, ezen filozófiai, szociológiai és kultúrtudományos, illetve egyéb vitaszempontokat értve.

Résztvevők:
Georg Kastner/Miriam Götz (A): Labdarúgás és nemzeti mítoszok
Johanna Rolshoven (CH): A labdarúgás mint a társadalom tükörképe
Fodor Péter (H): Futball, identitás, irodalom
Hadas Miklós (H): A glokalitás variációi. Töredékek a futballhabituológiából.
Gerald Hödl (A): A központok labdarúgása, a perifériák labdarúgása. Egy világsport hierarchiája.
Wolfgang Weisgram (A): Balladák és labdaódák. A labdarúgás a költészet és a giccs határán

Moderátor: Mélyi József (H)

Calcio danubiano és a svájci retesz. Szentimentalitás-mentes betekintés a dicsö múltba
Időpont: február 12., 18.00 óra
Helyszín: Andrássy Egyetem, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3., Tükörterem

Valóban létezett a „calcio danubiano”, amely stílusában jelentősen különbözött a brit és a német futballtól? S ha igen, kik találták fel? Mi jellemezte akkoriban a futballt, s mitől lettek a dunai térség illetve Svájc csapatai nemzetközi nagyságok? Hegyi Iván magyar sportújságíró beszélget egykori focistákkal és a labdarúgás ismerőivel.

Résztvevők: Hans Menasse (A), egykori osztrák válogatott játékos, Walter Lutz (CH), a Sport című egykori magazin főszerkesztője, Grosics Gyula (H), a magyar Aranycsapat kapusa és Szepesi György, a legendás magyar sportriporter.

Moderátor: Hegyi Iván sportújságíró (H)

lg23 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 5159
Szerintem a temesváriak ekkoriban közép-Európa egyik legjobb csapata voltak, talán el is érték az MTK és az FTC szintjét, magyar élcsapatokat is többször megvertek barátságos mérkőzéseken...
Előzmény: lg23 (5158)
lg23 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 5158

Akkoriban a Temesvári Kinizsi baromi jó csapat volt, hatalmas játékerőt képviselt. Sorra nyerték a román bajnokságokat. Ott játszott Tánczos Mihály, Teleki Pál Wetzer-Veder Rudolf, Zemler (Semler) Gusztáv, Teszler-Temesi... hogy csak az ismertebbeket említsem, akik nálunk is megfordultak.

De igazoltak Magyarországról is, pl. Konrád Jenőt, Szidont, Schallert, stb.

Előzmény: gaborzinho (5156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!