Keresés

Részletes keresés

Tevemadár Creative Commons License 2015.07.16 -1 1 51256

Sikerült meghozni a kedvemet :-) (Bár nem pont Kéktúra... :-) )

Köszönöm a beszámolót! :-)

 

Rögtön lenne is kérdésem. Mibe kell pecsételni, és olyat hol lehet beszerezni? :-)

 

Így hirtelen én is 3 napra lőném be magamnak (ha, nem 4re...) ezt a túrát, és akkor nagyzsákkal, sátor cipeléssel lenne megoldva, úgy sejtem... Hol lehet vizet vételezni útközben? Vannak közelben források?

Sajnos nálam ez sarkalatos pont, nem nagyon szeretek max. 2 liter vizet cipelni egyszerre, és inkább töltögetni. Ha meg sátorozunk, akkor ott estére/reggelre több is kellene. (pl. kávé/tea/leves főzéshez stb.) Nagyon örömmel vennék jó tanácsot ez ügyben. :-)

 

Illetve van -e valamilyen ötleted a sátor helyre? Így, a túra után, visszatekintve, te merre sátraznál (3 napos bontást alapul véve)

Köszönöm előre is. :-)

Előzmény: Törölt nick (51246)
pozo Creative Commons License 2015.07.16 0 6 51255

Én 1975-ben jártam végig a Rákóczi Pirosat. Nagy élmény volt. Három nap alatt jártam végig, szép kényelmesen. Szállásom Füzéren egy háznál volt (fájt a lábam, a háziak egy lavór meleg vizet készítettek lábáztatásra, utána következett a vacsora), majd Telkibányán az Ezüstfenyő turistaházban aludtam, vezetője a legendás Szatmári Sándor volt. Akkoriban voltak még olyan turistaház vezetők, akik élethivatásuknak tekintették a turistaház vezetését, ilyen volt például Zsolt Laci bácsi is, aki előbb a Zsíroshegyen, majd Csikóváralján volt turistaház vezető. Sárospatakon a Kollégiumban volt a szállásom.

A túra teljesítését nagyon szép jelvénnyel ismerték el. 

Rég volt, szép volt. Elnézést, hogy ilyen régi dolgokkal jövök elő.

Előzmény: Törölt nick (51246)
hörpölin Creative Commons License 2015.07.16 -2 2 51254

Olcsó játék.... :-)

 

Viszont az igazán értékes hsz-ek az 1 mínusz után kapják a pluszokat is! Pl. hobo-bobo Rákóczis lerásai már ötnél tartanak! Igaz, én nyomtam nekik egyet én is...

Előzmény: Pulmy (51252)
Pulmy Creative Commons License 2015.07.16 -3 0 51253

Nem figyelek! Nem off hanem ON!

Előzmény: Pulmy (51252)
Pulmy Creative Commons License 2015.07.16 -3 0 51252

   Már nekem is feltűnt,de sokszor olyanok is mínuszt kapnak,melyek kéktúrások! Pedig szerintem bármi off lehet,amiről beszélgetünk és valakit érdekel,főleg ha más túra mozgalmakról írogatunk.

Előzmény: donjuan1984 (51249)
Pulmy Creative Commons License 2015.07.16 -2 0 51251

  Készülget,kicsit be vagyok havazva, a hétvégén bicajverseny,Három Országos Maraton. Jövő hét eleje,talán.

Előzmény: HEV (51250)
HEV Creative Commons License 2015.07.16 0 1 51250

.... ée a vártúrás túrabeszámolót mikorra várhatjuk?   :-)

Előzmény: Pulmy (51245)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.07.16 -5 2 51249

Csak kíváncsiságból: ki az aki folyton mínuszolja egyesek teljesen értelmes hozzászólásait? Most azért mert nem minden betűje kék túra? Gratulálok...

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.15 -1 2 51248

Erre a túrára a három napot tartom ideálisnak. 

Sárospatak felől Regécig  kb 27km, ebben van egy 400 méter körüli magaslat Hercegkút és Komlóska közt, majd Erdőhorvátitól gyakorlatilag a Regéci várig felmegyünk 600 méter körüli magasságig, folyamatosan, de nagyon lassan. Ezt én nem bontanám, felesleges.

 

Regéctől Telkibányáig az a 17 km a túra legszebb része, ez megérdemel egy napot, sok a látnivaló, nehezebb a terep is.

Regécről felmegyünk 700 m. körüli magasságra, aztán picit le, majd vissza, és végül Amadévártól a Pálos romig végig ereszkedünk, majd Telkibánya előtt még egy kisebb, 400-as hupli.

 

Telkibánya és Füzér közt megint van egy 500 körüli gerinc (most nem nézem meg a térképet pontosan mennyi) plusz egy kisebb púp, ez jó levezetőnek, szép rész, de már nem nehéz, kb 17km ez is.

 

Ja, majd elfelejetem, asciimonak ez egy laza egynapos, szóra sem érdemes! :-)

 

Előzmény: kakukKata (51247)
kakukKata Creative Commons License 2015.07.15 -2 1 51247

Jó kis beszámoló lett! Kedvem lett menni, de inkább nem 2 nap alatt :-)

Előzmény: Törölt nick (51246)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.15 -2 6 51246

Jön!

Hogyan csináljuk sorozat 2/2 rész...:-)

 

Rákóczi Piros túra Sárospatak-Füzér 61km
Regéc-Füzér

 

Mivel a Regéctől 33 km-re lévő Füzérről elmegy 14:36-kor az uccsó busz, ezért a hajnali 4 órás indulás tűnt üdvözítőnek, ismervén a nézelődős, virágszagolgatós, gulyásleves-kortyolgatós tempó előnyeit és hátrányait.
A bukta már hajnali 3/4 4-kor bekövetkezett mikor az izgatottan csörömpölő telcsit nem kevésbé izgatottan a sarokba vágtam, és így aztán 5 órára tolódott a rajt.
Az előző napon a térképen nézegetve fenyegetőnek tűnő szintvonalak nem is voltak olyan barátságtalanok, nagyon jó tempót lehetett diktálni az első bélyegző pontig, a Fehér-kúti vadászházig, ahol csak fotózni lehet, bélyegző nincsen, ez a füzetben is fel van tüntetve egy kis fényképezőgép-jellel.
 De mivel nagyon leleményesek vagyunk és a lányom szépen rajzol, így aztán a vadászház ablakának rácsán vasból készített két tölgyfalevelet is berajzoltuk afféle kód gyanánt a füzetbe, ezt lehet hogy be is vezetném a túra során mint kihelyezett kód...garass úr, vélemény? :-)
A vadászháztól a Téglás-tető felé 700 méter fölé emelkedik az út, és az Amadévárig így, nagyjából ezen a szinten halad, közben gyönyörű kilátás előbb nyugat felé a Sólyom-bércről, majd picivel arrébb Amadévártól kelet felé is pompás panoráma nyílik.

 

1. az ébredező Regéc

2. az erdészház ablaka mint ellenőrző kód...

3. kilátás a Sólyom-bércről nyugat...

4. ...majd Amadévártól kelet felé.


Telkibánya felé ereszkedvén szép patakvölgy, majd a Gönci Pálos Kolostorrom nyújt újabb élményeket, ennek részletes leírásával (kolostor) Jesper Olsen topikját tettem boldoggá. :-)

Akit érdekel ez a szép, szinte egyedülálló kolostorrom:

 

viewArticle


Gönci Pálos Kolostor igazolóhely, ismét fotó, itt a lányom ötletesen a rózsaablakot rajzolta a füzetbe...
Ezután jön Potácsház, majd Telkibánya, bélyegzés az első kiskocsmában, de itt van még múzeum is (onnan is van bélyegző) és több panzió, valamelyik csak nyitva van!
Telkibánya-Hollóháza előbb aszfalt, majd egy hosszú gerincet kell átszelni, ezen 10 km első fele a tűző napon nem volt túl élvezetes, de a gerincen a tölgyes-bükkös erdőben már minden O.K. volt.
Hollóháza, bélyegzés a Balkon Büfében, kb 80 méterre a porcelángyártól, kétféle automata, az egyik a kéktúrás jelvényt ábrázolja, a másik pedig Szent-Erzsébetet.

 

  

1. a rom boltíveinek zárókövei még mindig a helyükön vannak, érdemes lenne megmenteni!

2. Telkibánya, múzeum-udvar

3. Hollóháza felé menet visszatekintve kb 3 km után még látszik Telkibánya templomtornya a hegyek ölelésében


Hollóháza-Füzér 5 kilométere jutalomjáték, előbb a bicikliúton némi aszfalt, majd az út befordul egy erdőbe, hogy a Vas-hegy oldalában erdőben haladva egyszer csak hirtelen kibukkanjon a Nagy-pad nevű csodaszép réten, és egyből telibe kapja a megfáradt túrázó a Milic-csoport és a Füzéri vár képét!
Méltó befejezése ez a túrának, az már nem annyira hogy az utolsó busz már egy órája lelépett, és plusz két bónusz kilométert gyalogolva a főúton stoppolva, Pálházától buszozva, majd Sátoraljaújhelytől Sárospatakig vonatozva kellett visszajutni a kocsihoz, de ilyen gyönyörű túra után már ez sem okozhat gondot!

 

1.-2. Hollóháza bélyegzőhelyek, továbbá porcelán akció! 

3.-4. közeledik a túra végcélja, ezzel a képpel méltóképpen búcsúzik a Zempléni Rákóczi-túra.

 

Előzmény: Pulmy (51245)
Pulmy Creative Commons License 2015.07.15 -2 0 51245

 Nadon jó :D  Folytatás?

 

Előzmény: Törölt nick (51244)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.15 -2 6 51244

Szárad a festék... :-)     

 

Rákóczi Piros túra Sárospatak-Füzér 61km


1./2. rész :-)

 

Rengeteget gondolkoztam a megfelelő logisztikán, de nem nagyon jutottam dűlőre, mert a hegygerincek annyira szétszabdalják a környék buszközlekedését hogy 3-4 órába telik eljutni A-ból B-be, ha egyáltalán van busz...
Úgyhogy ha valaki belekezd ebbe a szép túrába akkor érdemes úgy tervezni hogy egyben 2-3, esetleg 4 nap alatt megtegye, és akkor egyszerűbb a logisztika.


Eredetileg a Füzéri vár parkolójában akartam hagyni a kocsit, de odafelé menet jött a szikra, minek autózni még 30-40km-t, ha Sárospatakon is lehet hagyni az autót, az igazolófüzet is ezt az irányt preferálja, még akkor is ha a szintemelkedés így kb +500 méterrel több.

Ami még ez mellett szólt hogy így szombat délelőtt biztosabban nyitva lehetnek a kis falvak (Hercegkút, Komlóska, Erdőhorváti) kocsmái, boltjai, amelyek fontosak a pecsételéshez, a "túloldalon" Regécen, Hollóházán, Füzéren van kéktúrás plecsni is.

 

És a sok agyalás után lőn: Sárospatakon a központban, a túra kiindulópontján, a csodaszép Rákóczi-vár előtt parkoltam le a járművet, a parkoló árnyas, jó helyen van (biztonságosnak tűnik), és ráadásul ingyenes is. Nyugodt szívvel ajánlom.
  

1. a túra kiindulópontját jelző tábla, itt van egy jó kis parkoló is

2. a Rákóczi-kastély

3. a Comenius Főiskola homlokzata

 

A vár és Sárospatak belvárosának (Comenius Főiskola, Kollégium) megtekintése után egy felvezető, többnyire aszfaltos szakasz jön Hercegkútig, ahol a szombat délelőtt nyitva tartó kisboltban gond nélkül adtak céges bélyegzőt, majd félórás beszélgetés, ez egy tiszta, dolgos sváb falu, kisebbség zéró. 

Hercegkúttól Komlóskáig átkelünk a Hosszú-hegy gerincén, ez már erdőjárás, emelkedőkkel, a Trautschon nevű tanösvény tábláival, amely a környék nevezetességeit taglalja. (Trautschon: ez volt az a figura aki az elnéptelenedett Hercegkutat újratelepítette)
Komlóska a változatosság kedvéért ruszin falu, nekem azt mondták hogy itt mindenki ismer mindenkit, sőt szinte az egész falu rokonságban van egymással. Bélyegzés a Sólyomvár nevű panzióban ami egyben étterem is, egy vadragulevest mindenképpen megér, pláne hogy utána Telkibányáig nincs normális kaja.
Komlóskától Erdőhorvátiig 4 km aszfalttaposás, itt semmi nem volt nyitva, de egy lányka segített aki éppen ment bort venni az egyik termelőhöz, aki szerencsére szívesen adott bélyegzést. A kocsma délig volt, utána 3-kor nyitott újra, kb 2 körül voltam ott, így ezt már nem vártam meg.
Innen jó 10 km, szinte folyamatos, de enyhe emelkedő a Regéci várig, rókát, őzet lehetett látni, és egy fenyvesben olyan hangosan ciripeltek a kabócák hogy azt hihette az emberfia hogy egy mediterrán tengerparton lófrál! :-O

 

  

1. a Hercegkúti pincesor

2. következik Nyésta azaz helyesebben Komlóska

3. Erdőhorváti


A Regéci vár épül-szépül, a faluban végre van élet, olyannyira hogy minden szálláshely tele volt, sok helyen ment a dínom-dánom is....Bélyegző a várban és a Veronika előtti kis fadobozban is rendben megvan, az Erzsébet-utas nagyon szép, kerek, zárt, kinyitható fedéllel, érdemes lenne elgondolkozni ilyen formájú OKT-s pecséteken is.

 

   

 Táblák...

1. Üdvözöljük a Rákócziak földjén...

2. bélyegzők

3.-4. kék és piros, ezeréves táblákon jelezve, ezek már-már turistatörténeti emlékek

Előzmény: Törölt nick (51243)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.15 0 0 51243

Persze, hamarosan összeszedem magam, csak közben most lakást is festek! :-)

Előzmény: HIMBALA (51242)
HIMBALA Creative Commons License 2015.07.15 0 0 51242

Szia!

 

Gratulálunk a túrához!

Esetleg pár szóval leírnád, hogyan mentél végig? (Hogy szakaszoltál, hol volt a szállás, logisztika, stb.) Lehet, nem csak minket érdekel. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (51223)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 1 51241

A Zempléni-hegységben vezető Rákóczi-túra egyik legszebb, és azt hiszem nyugodtan mondhatom hogy a legismeretlenebb látnivalójáról írtam egy beszámolót.

 

Egy egykor rettegett, mára elfeledett vár, és egyben egy remek kilátóhely:

viewArticle

V43 1279 Creative Commons License 2015.07.14 -1 1 51240

Délutáni program keretében végigjártuk a Bélapátfalva-Szarvaskő szakaszt. A cementgyári megállóban a fémpecsét megvan. Jelzések végig rendben vannak (Tardos-hegy környékén építenek új kerítést, itt volt egy kicsi bizonytalanság, de a kék a kerítés mellett vezet). Telekessy vendégháznál a fán a pecsét rendben (a fém doboza itt is és Bélapáton is viszonylag frissen festve). Szép délutáni napsütésben és kellemes időben vezetett az utunk. Szarvaskő előtt meg lett csodálva - számomra ismét - a szép kilátás és a néhai várnál lévő a falura néző csodás kilátópont sem maradt ki. A kocsma 6-21 között van nyitva ha jól emlékszem hétfő és szombat között, de nem jegyeztem meg pontosan. A gumis bélyegző a pult mellett elérhető.

donjuan1984 Creative Commons License 2015.07.14 -5 0 51239

A motoros találkozó azt hiszem a jövő héten lesz majd. Jelenleg úgy tűnik én is egyedül megyek ha megyek, mert a társam akivel menni szoktam nem ér rá mégsem.

Esetleg valaki csatlakozna? Kékestető- Sirok- Szarvaskő. 2 nap.

Előzmény: Törölt nick (51236)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.07.14 -3 1 51238

Ez viszont már a havasi cincér amit én is fotóztam a Mátrában :)

Előzmény: Törölt nick (51237)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 51237

...Mátyáskút közelében egy jókora farakás nyolc darabot számoltunk össze. És jövőre is lesznek:

Előzmény: Jesper Olsen (51234)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 51236

Pont teltház volt különben valami motoros találkozó miatt. Elég szoci hely szembe vele van egy kisbolt, ami korán nyit, hajnalban fel lehet tankolni. Illetve a folyóson van egy közös zuhanyzó sok férőhellyel.

Előzmény: Törölt nick (51235)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 -1 1 51235

Én pár éve a Sirok Motelben szálltam meg 1800Ft-ért egy személyként. A zuhanyzó külön volt, de semmi baj nem volt vele.

 

Esetleg még a Vár camping

 

http://www.var-camping.hu

 

 

Előzmény: donjuan1984 (51231)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.07.14 -1 1 51234

Mi találkoztunk egy gyászcincérrel a rezi várrom közelében:

 

Előzmény: donjuan1984 (51133)
nagypapi Creative Commons License 2015.07.14 -6 1 51233

Nomen est omen.

Előzmény: donjuan1984 (51231)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.07.14 0 0 51232

Nem mértem, mert nekem (még?) nincs ilyen eszközöm.

Előzmény: donjuan1984 (51230)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.07.14 -5 0 51231

Az a baj a Csibésszel, hogy egy éjszakára még felárat is számol és ha csak 2 fő veszi ki akkor 4800/fő/éj. Ehhez még jönne a kaja is az már nem volna olcsó :S

Előzmény: jzp2107 (51228)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.07.14 -3 0 51230

Annyiban volt róla szó, hogy magam is rákérdeztem mi újság arrafelé, mert Zalaszántóig mentünk korábban és tudtam, hogy lesz módosítás, de akkor még nem volt kész. Mérted esetleg GPS-szel a távot, hogy mennyivel lett így hosszabb a Zalaszántó- Keszthely közötti szakasz?

Előzmény: Jesper Olsen (51229)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.07.14 -1 0 51229

Nem tudom, volt-e már szó az új nyomvonalon futó Rezi-Zalaszántó közti szakaszról. Mi pénteken tettük meg (összesítésben Keszthelytől Zalaszántóig) az etapot. Rezi után tetszett, hogy egészen közel juttat bennünket az út a várhoz (talán a régi L jelen megy?), végül kb. 1 km a kitérő a rezi várromhoz. Visszatérve a kék útra, a szembejövőknek elég combos emelkedővel kell szembenézniük (ereszkedni sem kellemes). Amikor a mi utunk leér egy T elágazáshoz, akkor a felbukkanó jelzés megtévesztett bennünket. Először jobbra, majd balra próbálkoztunk, de a jó megoldás (valószínűleg) az egyenes, dzsindzsás részen áttörő változat lett volna... Így némi bozótharc és kerülő árán jutottunk be Zalaszántóra, ahol lekéstük a tervezett buszt. Szerencsére 1 óra múlva volt másik.

 

(Holnaptól újabb túra a kéken: Szeleste-Tömörd, majd Sárvár-Szeleste.)

jzp2107 Creative Commons License 2015.07.14 -1 0 51228

ha Sirok, akkor Csibész vendégház, ellátással

megnyaljátok utána az összes ujjatokat :-)

Előzmény: donjuan1984 (51220)
HEV Creative Commons License 2015.07.14 0 0 51227

Nem. Ali-réti erdészház után tovább a Ságvári képesfa felé, valahol azon a szakaszon.

Előzmény: Pulmy (51225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!