Keresés

Részletes keresés

covycovy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2111
Nem szeretnék tolakodó lenni, de ez az ajánlat csak Lanafeelnek szól?
Előzmény: beetee (2110)
beetee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2110

Küldj az e-mailemre egy postacímet!

Esetleg más típusokat nem szeretnél? Amit boltban tényleg nem kapni :) van vagy tizen-húsz féle... :)))

Előzmény: Lanafeel (2109)
Lanafeel Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2109
Szeretnék ragaszkodni hozzá :) mert ebben az évben sem kaptam, a közelünkben lévő hipermarketben semmi ilyesmit nem árulnak mióta megnyitott...
beetee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2108

Kertbarát boltokban/hiper-supermarketekben kb 84 Ft-os áron kapható friss mag tavasszal....

Olcsóbb, mint a postaköltség, de ha ragaszkodsz hozzá, én tudok küldeni is...

 

Előzmény: Lanafeel (2107)
Lanafeel Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2107
Sziasztok! Nagyon szeretnék még mindig kumato, azaz fekete paradicsommagot. Cserébe tudok adni körte sárga és sárga kerek nagy paradicsommagot. Írjatok!
covycovy Creative Commons License 2009.09.09 0 0 2106
Húú! Ez is nagyon tetszik. Sárga paradicsom lé? Még ilyet sohasem láttam. Nagyon megkóstolnám.
Előzmény: beetee (2105)
beetee Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2105

Köszi.

Íme egy másik verzió a paradicsomlére:

:))

 

Előzmény: covycovy (2102)
covycovy Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2104
Közben megtaláltam a kérdéses fajtát, oxheart vagy magyarul ökörszív paradicsom.
covycovy Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2103
A nagyobbik 53 dkg, és mézédes. A fajtát sajnos nem tudom, de ha valaki felismerné azt megköszönném.

covycovy Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2102
Nagyon tetszik!!
Előzmény: beetee (2100)
paradisso Creative Commons License 2009.09.07 0 0 2101
Csak hogy ez a fórum is frissüljön, az idei rekorder http://www.picamatic.com/show/2009/09/01/04/35/4924349_2048x1536.JPG Remélem még sokáig elkerülnek bennünket a fagyok.
beetee Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2100

Mai szedés, múlt heti spejzolás

 

Zitka Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2099

Sajnos látatlanban nem sokat lehet mondani...

A lucullus nem egy konkrét fajta, hanem mostanság minden hosszúkás paradicsomra rámondják. Így akár lehet hibrid is, azaz, ha elveted a magját, valamelyik szülői szörnyszülöttre is hasonlító új utód lehet belőle. Hangsúlyozom: LEHET.

Előzmény: gumikacsa1984 (2098)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2098
Sziasztok!
nagyon szeressük a paradicsomot, a feleségem a minap látott a fonyódi piacon lukullusz paradicsomot! hát természetesen venni kellet mert ez a fajta nem található meg a portánkon... :(
szedtem ki belőlük jó sok magot kiszárítottam,elraktam. Jövőre tervezem hogy vetek belőle...
azaz igazság hogy nem sokat találtam róla... --->semmit! ;(
lehet majd belőle valami? tudna valaki mondani valamit róla?

:)
dalma53 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2097
Erdekes szine van, lattam mar a piacon, de nem mertem venni, de ha mondod, hogy finom, fogok venni, megkostolom!
Az also kep meg olyan mint egy sargadinnye. Erdekes. Ja es biztos finom is.
Előzmény: beetee (2096)
beetee Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2096

Ez volt a ma reggeli szedés egy része, melyben van egy kakukktojás.

Sajnos a vaku tönkrevágta a színét, de közép felé egy Brandywine Pink paradicsom van.

Nagyon finom. Most kezd érni, jövőre többet ültetek belőle, bár elég helyigényes.

Eltettünk vagy 12 üveg paradicsomlét. idén már másodszor. Most külön a szendvicsből is raktam egy kis üveggel és a feketékből is pár üveg "tisztát" :)

A második kép pedig Zahnrad típusú. Ez is jóízű, és mutatós.

il1321 Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2095

Nem a vitázás miatt, csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről  származó alfaja létezik.

Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)

Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.

két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)

De nem hiszem, hogy ez a fő dolog.

Egy biztos, az aszaláshoz ez a fajtakör a legalkalmasabb.

Előzmény: Zitka (2092)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2094
Bocs, tényleg figyelmetlen voltam, de a fajtákkal kapcsolatban Zitkával értek egyet.
Előzmény: il1321 (2091)
CBNora Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2093
Főzéshez a mélyhűtőbe is szoktam eltenni paradicsomot. Az egészséges bogyókat héjastul, egyben rakom be, felhasználás előtt fagyottan csap alá tartva könnyen lejön a héja. Így nem kell kibontani egy üveggel, ha csak egy-két paradicsom kell a kajába. Ne szoktam túl sok mindent lefagyasztani, így elég sok elfér a mélyhűtőben és nincs vele szinte semmi munka.
Előzmény: Zitka (2087)
Zitka Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2092

A lucullus a San Marzano hazai, régebbi elnevezése.

 

 

Ebben teljesen biztos vagy? 

Szerintem a hazai lucullus sokkal rövidebb, sötétebb piros, nem csúcsos... szóval nagyon nem tűnik fajtaazonosnak a SM-val...

Előzmény: il1321 (2091)
il1321 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2091

Én nem ezt írtam a 2079-ben?

"A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak. "

 

A "bármely paradicsom" kifejezés, amire válaszoltál, arra a kérdésre vonatkozott, hogy hogyan kell magvalni a paradicsomot, nem az aszalásra.

A lucullus a San Marzano hazai, régebbi elnevezése.

Előzmény: Anikó48 (2090)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2090
Szerintem bármilyen paradicsom nem jó aszalni, csak a vastaghusú mert aszalás után a nem vastaghusúból csak a héja marad. Aszalni a lucullus és a san marzano jó. Én levesbe, pörköltbe, salátába melegszendvicsre szoktam használni. Olajba fűszerekkel valamint jobban kiszárítva aromazáró üvegbe szoktam eltenni télire.
Előzmény: il1321 (2086)
manta-z Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2088
aszalt paradicsom, rukkola saláta, párami sonka, parmezán sajt egy kis olivaolajjal isteni
Előzmény: Törölt nick (2082)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2087
Én mondjuk a magyaros ételek miatt nem kezdenék bele aszaltparadicsom gyártásába, mert sokkal egyszerűbb a paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom befőzése.  De attól még lehet használni...
Előzmény: Törölt nick (2085)
il1321 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2086

Bármely paradicsomot hosszirányban negyedekre végod, és a magok, azazokat körülvevő vízzel ujjal kikaparhatók. pár másodperc az egyész.

Ha karikára akarodm akkor meg keresztbe kettévágni, és kinyomni a magokat a lével. Ez a lé amúgy sem kellene, mert befőzéskor ezt el kell főzni, így mi bele sem tesszük.

Előzmény: Törölt nick (2085)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2084
De ha pl. elteszed fokhagymával olívaolajba, remek csemege, csak úgy, friss kenyérrel is. :-)
Előzmény: Törölt nick (2082)
Zitka Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2083
Mindenféle finom olasz ételekbe. :-)
Előzmény: Törölt nick (2082)
TTNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2081

Valószínűleg az volt a baj, hogy én tavaly kb 8-10 órát hagytam csak a gépben. :-(

Nagyon köszönöm, szerintem most a hosszú hétvégén megpróbálom a napon aszalást. Kimagozom, megsózom.

 

Előzmény: il1321 (2079)
Zitka Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2080
Inkább édeskés az íze (a többi fanyar fajtához képest), és viszonylag vastag a héja. De nekünk nagyon ízlik.
Előzmény: Törölt nick (2048)
il1321 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2079

Ebben az évben már aszaló géppel készítettem. A gép tálcáira akva, közben 3-4 óránként a táélcákat cserélgetve. Ha szép az idő, az utószárítást a napon végzem.

Tavaly cérnára fűztem fel, és oszlopok közé feszítettem ki a napra.

A San Marzano fajtákból lehet jól aszalni. kevés levűek, húsosak.

Hosszában négy felé vágom, magját kiszedem. Így aszalódik.

Géppel kb 15-20 órát.

Ha napon aszalod, egyhén be kell sózni a legyek ellen. így kb 4- 5 nap.

Előzmény: TTNora (2078)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!