Keresés

Részletes keresés

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2230
Akkor marad a felső erjedés. Másfél hónap alatt még a rossz sör is elfogy nemhogy a jó. Majd télen csinálok lágert a pecóban. Olyan rossz a pincénk, hogy télen örülök, ha -1-+1 közt van a C° és nem megy lejjebb. Viszont lágerezni pont jó. :)
Előzmény: viztamas (2229)
viztamas Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2229
itt a válasz



2. The temperature difference between the primary phase and the lager phase should be roughly 10°F.

3. Nominal lagering times are 3 - 4 weeks at 45°F, 5 - 6 weeks at 40°F, or 7 - 8 weeks at 35°F.

5. Nothing is absolute. Brewing is both a science and an art.


5 c fokos különbség kilőve, volt az 15 is.

+4-6 c fokon akkor 5-6 hét, ahogyan nézem.
Előzmény: viztamas (2211)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2228
ÉTOLAJOS: Ez a méret jó lenne?
http://www.expressz.hu/haztartasi-gep/egyeb/hirdetes-21069700/
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2227
Vaterán van. De ez lábos nem fazék. Az a baj, hogy ebben nagyon elterül a törköly és nem tudom, hogy nem rontja e a kihozatalt, meg nem e lesz miatta zavarosabb. Mondjuk hamarabb leszűrődik. Csak sajnálnám, ha megvennéd, aztán nem lenne annyira jó.
http://ingatlan.vatera.hu/haztartas_takaritokellekek/konyhafelszereles/fozoeszkoz/rozsdamentes_nemesacel_fazek_60_l_es_173072439.html

Véleményeket kérek. Mi a jobb magas falú fazék, vagy alacsony de széles lábos. Mit használnak a főzdében?
Előzmény: étolajos (2222)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2226
Na, megnéztem pontosan. Tavaly aug31 és szept1.-én szedtem. De az a lényeg, hogy még ne barnuljon. A komló.
Előzmény: Tündibogyó (2220)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2225
Augusztus vége felé kell leszedni a komlót, még mielőtt megbarnul. Aztán aszalni kell vagy legalábbis ki kell szárítani. Olyan legyen mint a csörgős papír. Aztán jobb, ha fagyasztóban tartod, mert nekem tavaly egy csomó megpenészedett. Sajnos. :( Most ezért kell már vennem.
Előzmény: Tündibogyó (2220)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2224
Amikor elkezdtem , akkor én is hetente erjesztettem és csak fogyott-fogyott. Aztán már 2 hordónk volt de végül időhiány miatt maradt az 1, az is keservesen. Aztán meguntam mert nem volt benne semmi pláne és áttértem a főzésre. Rád is ez a sors vár :D
Előzmény: Tündibogyó (2220)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2223
Üdv IST2010! Főzzél sokáig! :)
Viztamas: Kinyert élesztőnél én találomra tettem bele, felszaporítottam és kb 3-4 evőkanállal beletettem. 5-6óra múlva szépen beindult. Egyébként ha van van mikroszkópod meg Bürker-kamrád akkor megszámolhatod az élesztősejteket. Kell a hígítási arány, van hozzá képlet és máris megtudod, hogy x milliliterben mennyi az élő sejtszám :) Kicsit pepecs és itt felesleges. Ha látod, hogy a kinyert élesztő szépen beindul akkor nem lesz probléma.
Igaz én a hordó aljából nyertem ki és nem egy üvegből :D ott kicsit több élesztő volt.
Előzmény: viztamas (2209)
étolajos Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2222
Van egy közmondás, Csalánba..........
Tündibogyó!
A tesz-vesz, vagy a vatera, ird be, hogy rozsdamentes.
VAlamelyiken van 60 literes 18,000.- Na avval nem kell csak két hetente főzni!-:)))
étolajos Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2221
Halló!!!
Van itt Lajos?ÓÓÓÓ
-:))))
Tündibogyó Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2220
sziasztok Drága Pasik!!

Hát itt vagyok nem tüntem el nagyon édesek vagytok, hogy hiányoltatok.

Krisz azért a nők is tudnak okosak lenni nem csak a pasik!!!!! :-))

Lajos drága neked többször is hiányoztam itt vagyok sört is főzök csak a kicsi fiam ballag a hétvégén és sok sok időm elmegy most a készülődéssel. Még szabit is vettem ki takarítás stb stb. Nem kell nektek bemutatni mi van ilyenkor gondolom.

Krisz nem kerget a bak kecske, és sajnos nem a Hillel főzöm csak magamban max Apával a sört.

Helyzet hogy főzöm most is csak a baj az, hogy rohadt gyorsan el is fogy és tényleg drága nekem így a dukátus féle. Tényleg be kell majd szerezzek ezt azt a házi főzőhöz lassacskán. Először a Krisz által említett edények lesznek azok.

Képzeljétek nagyon nagy sikere van a házi sörömnek és főként mikor megkérdezik Apát Te főzted? Azt mondja nem én hanem Anya hát akkor meg nagyon büszke vagyok magamra. A félbarnám fini lett megpróbálok majd képet is prezentálni róla, de az a helyzet, hogy tán még 2-3 üveg van belőle. A mexikói most már iható lesz a ballagásra. Holnap palackozok majd egy pilsenit.

Hát röviden ennyi, Ja KRisz kérdés a vadkomlót mikor milyen állapotában szüretelik? Találtam errefelé csak kár, hogy nem túl sokat. Most még zöld

Szép estét nektek fiúk és jó sörözést. Most én is pont egy félbarnát iszogatok a rántott husi mellé.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2219
Kíváncsi leszek mit mondanak a villamossági boltban. Két nő az eladó. :))))
Előzmény: étolajos (2215)
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2218
sört főznek damon hillel. :)
Előzmény: étolajos (2216)
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2217
mert tufa voltam, és rosszul illesztettem be. :)

facebook oldal
Előzmény: KRISZ2007. (2214)
étolajos Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2216
De hová tünt Tündibogyó?-:)))))
étolajos Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2215
Helló!!
Ma megint kellett főzzek egy adagot-:)))). Szenvedély betegség ez is, na meg, hogy meg is iszom! Sima pilzeni maláta, 1 liter hülyére karamellizált cukor, kb. 2 púpozott kávéskanál gyömbér por. 5dkg szerb? sütő élesztő, 20-22 liter lett!
Krisztián!!! Kontakt hőmérő, a higanyba egy nagyon vékony platina szál lóg bele, és állitani lehet! A megfelelően alacsony áramerősséget elektronika szolgáltatja.
Ha valami ez tuti pontos, a hiszterézis elektronikával állitható!
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2214
Nekem nem nyílik meg ez az oldal???!!! MÉ?
Előzmény: viztamas (2212)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2213
Hát akkor te sem a szomszédban laksz! Sajnos.
Előzmény: IST2010 (2208)
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2212
legalizálást kéne pörgetni. :)

DanielOrtega: sikerült beszélned ez ügyben a tanárnővel a suliban?

facebook oldal
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2211
az alsőerjesztésű söröket meddig kell kondícionálni?

45 üveg fér kb. a hűtőbe (régi lehel, amiben a sajtokat is érlelem), ami napi 1,25 kw-ot fogyaszt, ha 4-6 c fokra állítom és a külső hőm. 27 c fok. ez egy hónapban ~1900 ft, üvegenként 40-50 ft havonta, ami egy kicsit sok, főleg ha 2 hónapot kell kondícionálódniuk.

nyáron tényleg csak felsőerjedésű söröket érdemes csinálni.

persze lukas a szalag az ajtaján, meg a hűtő is öreg, de ezért nem veszek új hűtőt. :)
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2210
Hefebank Tibeer. :)
Előzmény: Tibeer (2162)
viztamas Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2209
oltó! mennyire igaz! azt tudom, mire jó, csak a magyar szót nem találtam rá. :)

és a kinyert élesztőnél honnan lehet tudni az oltómennyiséget? mikroszkóp?
Előzmény: DanielOrtega (2149)
IST2010 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2208
Dunaújváros mellett , Baracson.Most éppen 23 fok van a házban.Ja , meg a benne lévő kotyogó sörlében. :)
Előzmény: KRISZ2007. (2207)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2207
Csá!
Gratulálok!
Csak így tovább.
Merre laksz?
Előzmény: IST2010 (2206)
IST2010 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2206
Üdvözlök mindenkit.Kb fél éve űzöm az ipart.Sűrítményes cuccokkal kezdetem , de a legnagyobb élmény a hagyományos főzés volt eleddig egyszer.Sok jó infót és okosságot szereztem itt eleddig , ezúton is köszönet érte .Hát akkor előre a még egyenes úton.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2205
ÉTOLAJOS: Hogy is van ez a higany izés kapcsoló? Meg mi is kell még hozzá? ...és biztos, hogy olyan pöpec pontos?
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2204
Nekem is kell valami megoldást találnom, hogy hűtsem a sört. Van egy egészen kicsi hűtőnk, de olyan kicsi, hogy a tartály nem fér bele. Ha találnék valami más tartálynak megfelelő izét, akkor abban csinálnám. Akkor megpróbálnám a lágert.
Nekem is erjed a pilsem. Csak hát ez a 26C° nem az igazi. Bár az illata nagyon jó, olyan mézes gyümölcsös. Szép világos.
Előzmény: krulis (2202)
krulis Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2203
Üdv Paulus!

Pedig mennyit lehetne spórolni az építkezésen saját sörrel... Krisz lassan 5 Ft. alá viszi a literenkénti árat.!:) Ha rendben lesz a ház, remélem visszatérsz a serfőzők egyre népesebb táborába!
Előzmény: paulus birra (2186)
krulis Creative Commons License 2010.06.15 0 0 2202
Nekem bejött a hűtési módszer, beletettem az erjesztőtartályt egy nagyobb vödörbe, körbetekertem padlószőnyeg szigetelővel (300Ft volt 3 méter) , munkába menet és jövet kicserélem benne a 3 jégakut. Még a cserekor is 21 fok alatt van a hőmérséklet. Igaz ez 14 literes hordó, 10-12 liter sörrel, 20 literrel már nehezebb.

Palackban a világos, holnap kibontom. Nem várok vele sokat, elfogyott a söröm, vészhelyzet van.

Hétvégén kipróbálom a gyömbért, előzőleg stout-ot szerettem volna, de ebben a melegben jobban esnek a könnyebb sörök.
Előzmény: KRISZ2007. (2195)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2201
Sajnos már megint. :(
Előzmény: étolajos (2200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!