Nekem is volt jó pár kudarcom, de nem adtam fel. Többnyire mindennel így vagyok. Addig csinálok mindent, amíg tökéletes lesz. Sajnos általában utána abba szoktam hagyni, mert már nincs benne semmi érdekes. A sörrel nincs így. Ha csak az élesztővel volt a gond azon könnyen lehet segíteni. Én is vettem párszor puccos élesztőt, de hamar rájöttem, hogy a gatyám rá fog menni. Áttértem a sütőélesztőre. Az is tökéletesen leerjesztette a sörlevet. Nem ad hozzá fincsi gyümölcsös ízeket, de tapasztalatgyűjtésre jó. ... és azóta egy söröm sem romlott meg. Most kezdek majd élesztő szaporításokba kezdeni, meg szűretlen sörökből kivonni az élesztőt. De ezekkel egyenlőre csak kis mennyiségeket oltok be tesztelésre. Előkapartam régi kémcsöveket, lombikokat, meg van egy 600x-os mikroszkópom még gyerekkoromból. Szóval el sem hinnéd mi minden történt itt tavaly óta. Rengeteg dolgot veszünk át külföldi homebrewerektől. Ha tudsz gyere el a találkozóra. Tátva marad a szád garantálom. :)
Még emlékszem tavaly voltak olyan időszakok, amikor egy hét is eltelt hozzászólás nélkül. Csak hülyeségeket írtam, mg hahóztam, hátha valaki benéz. Közben reménykedtem, hogy lesz pár fórumozó. ... és lett!!! Volt olyan fórum itt az indexen, ahogv a beléptem, kérdeztem valamit, aztán az évek óta fórumozók közül valaki szinte leugatott, hogy mit kérdezősködök én ott, meg egyáltalán hogy van pofám belépni. Szerintem itt nagyon jó kis csapat jött össze. Mindenki segítőkész, mint egy nagy család. Páran már találkoztunk, nagyon jót beszélgettünk. NAGYON ÖRÜLÖK NEKTEK! Te tudsz jönni a találkozóra?
Szia Krissz! Hát jó volt olvasni ezeket a sorokat, köszönöm! Sajnos egyáltalán nincs időm sört főzni. Egyébként elég sok kudarcom is volt anno, főleg az élesztővel szívtam. Megvettem valami nagy kiszerelésben 6000 Ft-ért, abból az első főzet szuper lett, utána viszont hiába zártam vissza légmentesen, elrontotta az egész cuccomat, nem lett belőle semmi... Talán majd télen visszatérek, akkor kevesebb dolgom is lesz, meg akkor könnyű a sörlét lehűteni. Komló: 8 Ft-ért adom a vad-, 12-ért a nemes komló grammját. Illetve adtam, mert a nemes komlót egy kolléga egy tételben elvitte (nem volt több mint 400 gramm az egész). Augusztus végére várható a friss termés, szárítás után postakész lesz. A drogériákban vadkomlót kaptok, amit idénymunkások gyűjtenek be a bodzához hasonlóan, és nagyon helyesen mondod, h a magocskák arra utalnak, hogy be van porozva. Ez elméletileg alkalmatlanná teszi a főzésre. Komoly komlós emberek kiirtják az ültetvény környékéről is a vadkomlót emiatt. Nálam az a tapasztalat, hogy a tavalyi (első) termésem nem volt beporozva. Még annyi: én nem akarom egekbe magasztalni a nemes komlót. Nagyon finom sört lehet főzni sztem vadkomlóból is. Ami tény: a nemes komló tobozai sokkal nagyobbak és vastagon telve vannak lupulinnal (ez az a sárga izé a lemezek között, ami többek között a keserű ízért felelős). Vadkomlót tök egyszerűen lehet szedni, és a szárítása sem nagy was ist das. Gratulálok mindenkinek, aki sikeresen főzött sört! Nem kis dolog! Nekem általában nem szokott sikerülni:)
Szia Tündibogyó! Bár nem engem kérdeztél, de a komló az egész történetből a szívem csücske.. persze csak a hideg sör után...:) Szüretelni a vadkomlót augusztus végén - szeptember elején kell. Figyelni kell, amikor már szépen kifejlődnek a tobozkák, de még zöldek (ha néhány barna pötty megjelenik, akkor ész nélkül szedd le, mert ez azt jelenti, hogy nincs sok időd - mint amikor hagymát pirítasz, és megjelenik az első barna - akkor még nincs baja az egésznek, de pár másodperc múlva már odaég). A lényeg h amikor barna, akkor már elérte a biológiai érettség állapotát, akkor már a mi szempontunkból túlérett. A lemezkéi kinyíltak, a lupulin kihullott belőlük, és különböző nemkívánatos ízanyagokat tartalmaz. EGY FONTOS TIPP MINDENKINEK: minden olyan vasúti töltés mellett, ahol erdős részt szel át a vasút, rengeteg komlót fogtok találni, mert a komló fejlődésének kezdeti stádiumában árnyéktűrő, majd fényigényes, plussz fontos neki, hogy széltől védett helyen legyen, és a vasúti töltés által kettévágott fás részeken mindezt tökéletesen megkapja!!!
Az jutott az eszembe, hogy kisebb átmérőjű magas fazékban jobban lehet bugyogtatva forralni, mint nagy átmérőjűben, mert abban csak pörög a cucc. Szakácsok ezért szeretik jobban a lábost.
Akkor marad a felső erjedés. Másfél hónap alatt még a rossz sör is elfogy nemhogy a jó. Majd télen csinálok lágert a pecóban. Olyan rossz a pincénk, hogy télen örülök, ha -1-+1 közt van a C° és nem megy lejjebb. Viszont lágerezni pont jó. :)
Vaterán van. De ez lábos nem fazék. Az a baj, hogy ebben nagyon elterül a törköly és nem tudom, hogy nem rontja e a kihozatalt, meg nem e lesz miatta zavarosabb. Mondjuk hamarabb leszűrődik. Csak sajnálnám, ha megvennéd, aztán nem lenne annyira jó. http://ingatlan.vatera.hu/haztartas_takaritokellekek/konyhafelszereles/fozoeszkoz/rozsdamentes_nemesacel_fazek_60_l_es_173072439.html
Véleményeket kérek. Mi a jobb magas falú fazék, vagy alacsony de széles lábos. Mit használnak a főzdében?
Augusztus vége felé kell leszedni a komlót, még mielőtt megbarnul. Aztán aszalni kell vagy legalábbis ki kell szárítani. Olyan legyen mint a csörgős papír. Aztán jobb, ha fagyasztóban tartod, mert nekem tavaly egy csomó megpenészedett. Sajnos. :( Most ezért kell már vennem.
Amikor elkezdtem , akkor én is hetente erjesztettem és csak fogyott-fogyott. Aztán már 2 hordónk volt de végül időhiány miatt maradt az 1, az is keservesen. Aztán meguntam mert nem volt benne semmi pláne és áttértem a főzésre. Rád is ez a sors vár :D
Üdv IST2010! Főzzél sokáig! :) Viztamas: Kinyert élesztőnél én találomra tettem bele, felszaporítottam és kb 3-4 evőkanállal beletettem. 5-6óra múlva szépen beindult. Egyébként ha van van mikroszkópod meg Bürker-kamrád akkor megszámolhatod az élesztősejteket. Kell a hígítási arány, van hozzá képlet és máris megtudod, hogy x milliliterben mennyi az élő sejtszám :) Kicsit pepecs és itt felesleges. Ha látod, hogy a kinyert élesztő szépen beindul akkor nem lesz probléma. Igaz én a hordó aljából nyertem ki és nem egy üvegből :D ott kicsit több élesztő volt.
Van egy közmondás, Csalánba.......... Tündibogyó! A tesz-vesz, vagy a vatera, ird be, hogy rozsdamentes. VAlamelyiken van 60 literes 18,000.- Na avval nem kell csak két hetente főzni!-:)))
Hát itt vagyok nem tüntem el nagyon édesek vagytok, hogy hiányoltatok.
Krisz azért a nők is tudnak okosak lenni nem csak a pasik!!!!! :-))
Lajos drága neked többször is hiányoztam itt vagyok sört is főzök csak a kicsi fiam ballag a hétvégén és sok sok időm elmegy most a készülődéssel. Még szabit is vettem ki takarítás stb stb. Nem kell nektek bemutatni mi van ilyenkor gondolom.
Krisz nem kerget a bak kecske, és sajnos nem a Hillel főzöm csak magamban max Apával a sört.
Helyzet hogy főzöm most is csak a baj az, hogy rohadt gyorsan el is fogy és tényleg drága nekem így a dukátus féle. Tényleg be kell majd szerezzek ezt azt a házi főzőhöz lassacskán. Először a Krisz által említett edények lesznek azok.
Képzeljétek nagyon nagy sikere van a házi sörömnek és főként mikor megkérdezik Apát Te főzted? Azt mondja nem én hanem Anya hát akkor meg nagyon büszke vagyok magamra. A félbarnám fini lett megpróbálok majd képet is prezentálni róla, de az a helyzet, hogy tán még 2-3 üveg van belőle. A mexikói most már iható lesz a ballagásra. Holnap palackozok majd egy pilsenit.
Hát röviden ennyi, Ja KRisz kérdés a vadkomlót mikor milyen állapotában szüretelik? Találtam errefelé csak kár, hogy nem túl sokat. Most még zöld
Szép estét nektek fiúk és jó sörözést. Most én is pont egy félbarnát iszogatok a rántott husi mellé.
Helló!! Ma megint kellett főzzek egy adagot-:)))). Szenvedély betegség ez is, na meg, hogy meg is iszom! Sima pilzeni maláta, 1 liter hülyére karamellizált cukor, kb. 2 púpozott kávéskanál gyömbér por. 5dkg szerb? sütő élesztő, 20-22 liter lett! Krisztián!!! Kontakt hőmérő, a higanyba egy nagyon vékony platina szál lóg bele, és állitani lehet! A megfelelően alacsony áramerősséget elektronika szolgáltatja. Ha valami ez tuti pontos, a hiszterézis elektronikával állitható!