Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Megnem mondom a "márkáját" a köszörűnek, de én is ott voltam és röhögtem. Egy talán még az életben nem köszörült, élezett kék nyelű ruszki kés volt. Az éle majdnem egyforma volt a hátával. Csináltam a normál köszörű kő helyére neki egy felragasztott filc korongot és azóta azt használja. ( a gyári lassú kő anyaga sem a legjobb! )
Szomszédom " meglepte" magát egy ilyennel. :) Már egy pár éve, de olyan q.rva lassú hogy nem használja. Egy egyszerű kiskést 30 perc alatt tudott megköszörülni.
Ez nem igaz, nekem van egy Güde vizes köszörűm, jól használható, kb. 1-2 perc megélezni vele egy kést (aki nem ért hozzá pillanatok alatt tökre teheti vele a kését). Nem értem mi tartott a szomszédnak 30 percig. Nem véletlen forog lassan, ha gyors lenne, megégetné a kés pengéjét. Ezekből a olcsó köszörűkből több minőség kapható a fordulata mindegyiknek hasonló.
Egyelőre óvatosan megtisztogatom attól, mit rákente a századok, és próbálom kideríteni, mi is ez a Börcsök bicska.
troppauer: Szintén a Vajdahunyad várában vetted át a Kocsis késedet? :-) Nekem is jól bírja a gyűrődést, pedig használom naponta (az enyém N695-ös pengével jött). A nyitása is bejáratódott szépen. Az elvesztésre én egy extra méretű tokot találram ki, ennél biztosabb csak az, ha a nyakadban hordod zsinóron.
- Néhány hete használom a Kocsis mester által készített bicskámat, gondoltam nem kapkodom el az ítéletet, hanem várok egy kicsit. (fejes görbe)
Nos, amire én használok egy bicskát, az amolyan "kultúr" jellegű napi használat, tehát eszem vele, illetve amire még egy bicska napi szinten kellhet..konyhai mutatványok, farigcsálás... Durva késnek van egy bushman itthon, de az életem azért alapvetően nem arról szól.
Hát, nem okoz csalódást ez a bicska. Egy 10-es opinelt hordtam előtte a zsebemben (múlhatatlan érdemeket szerzett már)..szóval, minőségben és gyári élben - ilyet egyelőre én nem tudok fenni - nagyon durva. A mai nap egy ceruzát kezdtem hegyezni vele. Gyakorlatilag a szokott erővel rátoltam egyet, és rézsút kettévágtam a cerkát:) Szép volt.
- Komolyra fordítva, nagyon szép, kimunkált, marokbaillő kés ez. Sokszor nézegetem és csak végigfuttatom az ujjam rajta itt-ott, és megjavul a napom. Tényleg igaz az, hogy ilyesmi egyszer terem az életben, és ki is szolgálja azt, hacsak nem hagyom ott valahol, vagy nem rágja ki a zsebem a kisegér. Ez komolyan aggaszt, mióta megvan ez a kés.
Különben szaru, alpakka, ats-34. Majd ha rendesebb fény lesz itthon, lefényképezem.
A múltkor bementem az itteni 100ft-os boltba, ezért azért. Vettem ilyen műa lapokra ragasztott csiszoló papírokból készült köröm reszelőket. Kipróbálásra. Hihetetlen sok féle méretű és finomságú van a 60-as tól a 2000-ig. Nagyon használhatóak! :) kevésbé elkopott éleket kitünően utana lehet élezni velük, és nem utolsó sorban készen vannak. Nem kell ragasztgatni, vagdosni. (kimegy az olló éle) őket. Csak fizetni. és elég olcsó is. Próba cseresznye! :)
Szomszédom " meglepte" magát egy ilyennel. :) Már egy pár éve, de olyan q.rva lassú hogy nem használja. Egy egyszerű kiskést 30 perc alatt tudott megköszörülni. :) De a kézi hajtóstól azért gyorsabb! :)) Szerintem otthonra jobb egy szalagcsiszoló. Arra lehet minden féle szalagot kapni ( durvát, közepest, finomat). A finomabb élezésre meg jobbak a fenőkövek vagy a csiszolópapírok.
Mindegyik márkanév alatt szinte ugyanazt a típust kapni, nem nagy eresztés. Kést, baltát is egész jól lehet vele élezni (a köszörű után egyből jöhet a csésze talpa vagy a bőröv), viszont arra figyelni kell, hogy a víztartály gagyi műanyagból van, hajlamos a csavaroknál elrepedni és lefittyedni (ezért nem szabad bele túl sok vizet rakni), valamint a kihajtás tengelye is üt, tehát picit excentrikusan forog a korong. Ha ezekkel meg tudtok barátkozni, akkor jól használható mindenféle otthoni szerszám élezésére. Annyit viszont nem adnék érte, mint amennyit elkérnek érte manapság, 9-15 rugó körül szoktam látni, szerintem 6 rugónál többet nem ér (annyiért viszont nincs). Ha tisztességes anyagokból raknák össze, egész korrekt gépezet lenne.
Jól hangzik, ez már jól használható méret, és a vékonysága miatt hordható is marad. A 400-assal lehet haladni, és teljesen jó használati élet lehet vele csinálni.
A mai ásatás a felszínre hozott egy régi szalonnázó bicskát, amely láthatólag nem a vitrinben foglalta a helyet. A pengén levő felirat "R Börcsök" - mit lehet róla tudni? A google-t próbáltam, azon felüli információ lenne hasznos.
Régen gyak. mindenki dohányzott (és petróleum is volt minden háztartásban, gyakran azzal keverték ki a dohányhamut polírpasztának). Ma egyszerűbb megvenni a zöld izét -- krómnak már elfelejtettem, milyen vegyülete -- mint csak ezért rászokni a nikotinra :)
Jobbról a második milyen típus? Ha csak egyszerűen egy szép kés, azt is elfogadom, de innen nézve az apja maskara, az anyja fejesgörbe volt...
Szíj: mostanában zöldes polírpasztát javasoljak fenésre, régen fa- vagy dohányhamut tettek rá. És mégis meg tudtak borotválkozni, szóval tudhattak valamit.