800 ft-ból csinálok 15-16l pilsenit. Ha emiatt a duplájába kerül, akkor annak nagyon tutinak kell lennie. Hátha VALAKI hoz belőle a találkozóra egy kis kóstolót?! :)
Nekem is soknak tünt a gyömbér, 40 oz-t ir a recept. Megnéztem Wikipédiában az ozt, uncia, kétféle van, ha a gyógyszertárit veszem az 1 oz=28,349gr. 40 ozt ir a recept, márpedig az 1,200.-gr körüli.Hát kíváncsi lettem, összeszedem a hozzávalót, és megcsinálom, legfeljebb megiszom, egyedűl. Nem ismerem a gyömbért, egyszer egy baromarcu barátom mondta, hogy nyugodtan harapjak bele-:)))) Hát nem kellett volna!-:)))
Pedig nem elírás, állítja az ember, hogy iható és aki utánna csinálta az is. Állítólag a sok forralás miatt.
A perceket úgy értettem, hogy 60 percig forralod, az elején adom hozzáé a mézet, gyömbért, 30 perccel a vége előtt a citromlevet, 10 perccel a vége előtt a reszeléket, szóval nem kell összeadni őket.
csinálok majd 1-2 üveg ilyent is: http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/cheese/ginger_ale_ag0.htm csak össze kell önteni a ledarált gyömbért cukorral, vízzel, citrommal, sütőélesztővel.
Biztos, hogy majdnem 3,5 órát kell forralni? Megkóstolnám, de nem valószínű, hogy nekiállnék ilyet főzni. Esetleg, ha valami nagyon finom. A 1200g gyömbér rengeteg. Az tuti elírás.
Én azért gondolom a nagyobb tételben főzést, mert talán egyszer eljutnék odáig, hogy érett sört igyak. Már azt tapasztaltam, hogy két három hét után is, mennyit változik a minőség. Például amikor először csináltam a pilsenit karamell cukorral, kér nap után, mikor megkostoltam, igazi sör volt, de nem voltam elragadtatva tőle, két hét után már egy kicsit jobban izlett!Nem olyan sok az a száz liter, csak a berendezést kell egyszer össze szedni! NA jó éjt, megyek töltök még valamicske felesleges energiát magamba, előtte pálesz, utána serital-:))
Így hobby szinten nem csinálnék 100 litert. De még az 50-et is meggondolnám. Tudod, ha egyszerre megcsinálok 100 vagy akár csak 50 litert, akkor nem tudok kísérletezni vele. Mert sok idő mire az a sok sör elfogy. Szerintem maradok ezen a 15-20 literes főzésnél. Nem baj, ha 1-2 hetente főzni kell, mert szeretem csinálni. Esetleg akkor csinálnék nagyobb mennyiséget, ha tudom, hogy valami nagyobb buli lesz, és kell rá mondjuk 20-40 liter. Akkor csinálnék egy hónappal előtte két hordóval, aztán jónapot. Vagy csinálok időnként egy egy hordónyit előre, leteszem hordóba a pincébe, aztán ha kell csak előkapom. Ha mg rajtam múlik egy 15 literes főzés elég majd egy hónapig. :) Húúú! Azért ez egy kicsit túlzás! ;)
A lényege az volt, hogy bátran lehet kísérletezni, biztos sör lessz belőle, és el fog fogyni.Volt itt szölö süritménytől a narancsvirágig minden, de a komló mindíg jelen volt!
Régebben azért nem ittam a sört, mert sajnáltam rá azt a pénzt, kicsit régebben még nem volt ilyen "nehézkes" a ,szükségletek beszerzése! Kora ifjúkorom óta foglakoztat a sörkészítés, örülök, hogy rátaláltam pistike1-re, az Ő segítségével születet meg az első sikeres sörföző emlékem, és elsőre sikerült. Azóta a fórumon fenn lévő szintén a jó sört kedvelő barátok segítségével, minden alkalommal nagyszerü élményt jelent a kotyvasztás! Mennyit iszok százon, nem nehéz kiszámolni, napi egy, az havonta harminc liter. Ha megkínálok valakit akkor ez a szám változik. Ha egyszer sok pénzem lessz akkor megveszem a 100 literes edényt avval kéthavonta elég lenne főzni-:)))
Hát az a 3 kis kanál nem kavar nagy port. :) Amúgy nem keverem. (Mégegyszer.) :) A hét végén főzök egy pils-karamell maláta-lájtosan pörkölt árpa sört. Olyan fincsi kis félbarnásra számítok.
Szörnyű amit olvasok, egymást biztatjukaz ivászatra-:)) Május 9 óta föztem 5x20 lityit és csak egy adag van még szűzen! Hét elején főzök még egyet, aztán, megint, aztán megint.... És eddig mindíg sikerült, akit megkínáltam, mind elégedett volt.
Jaaaj, ne is mond. Kaptunk 1 ü. bikavért. Tegnap ittunk egy kicsit belőle. Aztán eszembe jutott, hogy még meg sem kóstoltam az erjedő sört. Kicsit kicsapoltam egy kanálba, és megittam. Lefagyott a mosoly az arcomról, mert olyannak éreztem mint az ecet. Na, mondom az Erikának, ez megbuggyant. Már éppen kezdtem beletörődni, hogy lesz 16l sörecetem, amikor gondoltam megpróbálom még egyszer. Akkor meg finom volt. Na mégegyszer. Akkor is jó. Akkor ugrott be, hogy biztos a bikavér átka volt ez a kis viccelődés. :)
Hát igen, a másodlagosnak ez a kockázata... Bár ha már van neki 4-5% körüli alkoholtartalma akkor nehezebben romlik meg. Én a mostani sörrel úgy siettem, hogy meg sem mértem mennyire erjedt le.:) A palackozáskor nem volt édes, el is fogyott vagy fél liter. Az édeskés íz amit tegnap éreztem szerintem tuti azért volt, mert még maradt benne szénsavazó cukor. Vagy mert csoki után ittam.:)
Passz. Én mindig egybe főzöm. Megint megfokoltam a pilset. Már csak 1,012 úgyhogy 4,5%alk. már van benne. :) ... és még mindig pötyög. Már nincs is édeskés utóíze. Gondolkodom a másodlagos erjesztésen. Talán tisztább lenne, csak tartok a romlástól.