Keresés

Részletes keresés

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2278
800 ft-ból csinálok 15-16l pilsenit. Ha emiatt a duplájába kerül, akkor annak nagyon tutinak kell lennie. Hátha VALAKI hoz belőle a találkozóra egy kis kóstolót?! :)
Előzmény: ptibike (2277)
ptibike Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2277
Én gyömbér általában 900 Ft/kg áron szoktam látni. Szerintem nem annyira drága ha jó ízt kölcsönöz a sörnek. :)
Előzmény: KRISZ2007. (2275)
krulis Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2276
Szerintem elég brutál lesz 1,2 kilótól, azért is próbálom 10 literhez 5-öd annyival.
Előzmény: KRISZ2007. (2275)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2275
Drága ám 1,2kg gyömbér.
Előzmény: étolajos (2274)
étolajos Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2274
Nekem is soknak tünt a gyömbér, 40 oz-t ir a recept. Megnéztem Wikipédiában az ozt, uncia, kétféle van, ha a gyógyszertárit veszem az 1 oz=28,349gr.
40 ozt ir a recept, márpedig az 1,200.-gr körüli.Hát kíváncsi lettem, összeszedem a hozzávalót, és megcsinálom, legfeljebb megiszom, egyedűl.
Nem ismerem a gyömbért, egyszer egy baromarcu barátom mondta, hogy nyugodtan harapjak bele-:)))) Hát nem kellett volna!-:)))
krulis Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2273
Pedig nem elírás, állítja az ember, hogy iható és aki utánna csinálta az is. Állítólag a sok forralás miatt.

A perceket úgy értettem, hogy 60 percig forralod, az elején adom hozzáé a mézet, gyömbért, 30 perccel a vége előtt a citromlevet, 10 perccel a vége előtt a reszeléket, szóval nem kell összeadni őket.

csinálok majd 1-2 üveg ilyent is:
http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/cheese/ginger_ale_ag0.htm
csak össze kell önteni a ledarált gyömbért cukorral, vízzel, citrommal, sütőélesztővel.
Előzmény: KRISZ2007. (2272)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2272
Biztos, hogy majdnem 3,5 órát kell forralni?
Megkóstolnám, de nem valószínű, hogy nekiállnék ilyet főzni. Esetleg, ha valami nagyon finom. A 1200g gyömbér rengeteg. Az tuti elírás.
Előzmény: krulis (2270)
krulis Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2271
citromhéj = citromreszelék
Előzmény: krulis (2270)
krulis Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2270
Most olvasgatom a gyömbér sör recepteket, találtam egy nagyon érdekeset:

Vasárnap főzök, valami ilyesmit tervezek:

10 literhez :

2 kiló pilseni
fél kiló méz

forralás

60 pecig 30 gramm komló
60 percig fél kiló méz
30 percig egy citrom leve
30 percig 90 gramm gyömbér
10 percig 30 gramm gyömbér
10 percig citromhéj
2 percig 15 gramm komló

itt az eredeti:
http://www.homebrewtalk.com/f76/ginger-ale-24326/

Ez 1200 gramm gyömbért ír 20 literhez és a kommentekben senki sem akarja elhinni a jóembernek, hogy ez nem lesz túl sok.
krulis Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2269
Nem csoda , hogy tegnap kifogytál a készletből, a 4 gólt le kellett öblíteni.:) Meg aztán az Ortega név kötelez, nem hozhatsz szégyent a névadódra.:)
Előzmény: DanielOrtega (2254)
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2268
Ha nem felejtem el figyelem a tv műsort és előre jelzem, mikor adják újra. A hogyan csinálják című produkció!
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2267
Én azért gondolom a nagyobb tételben főzést, mert talán egyszer eljutnék odáig, hogy érett sört igyak. Már azt tapasztaltam, hogy két három hét után is, mennyit változik a minőség. Például amikor először csináltam a pilsenit karamell cukorral, kér nap után, mikor megkostoltam, igazi sör volt, de nem voltam elragadtatva tőle, két hét után már egy kicsit jobban izlett!Nem olyan sok az a száz liter, csak a berendezést kell egyszer össze szedni! NA jó éjt, megyek töltök még valamicske felesleges energiát magamba, előtte pálesz, utána serital-:))
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2266
Így hobby szinten nem csinálnék 100 litert. De még az 50-et is meggondolnám. Tudod, ha egyszerre megcsinálok 100 vagy akár csak 50 litert, akkor nem tudok kísérletezni vele. Mert sok idő mire az a sok sör elfogy. Szerintem maradok ezen a 15-20 literes főzésnél. Nem baj, ha 1-2 hetente főzni kell, mert szeretem csinálni. Esetleg akkor csinálnék nagyobb mennyiséget, ha tudom, hogy valami nagyobb buli lesz, és kell rá mondjuk 20-40 liter. Akkor csinálnék egy hónappal előtte két hordóval, aztán jónapot. Vagy csinálok időnként egy egy hordónyit előre, leteszem hordóba a pincébe, aztán ha kell csak előkapom. Ha mg rajtam múlik egy 15 literes főzés elég majd egy hónapig. :) Húúú! Azért ez egy kicsit túlzás! ;)
Előzmény: étolajos (2261)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2265
Basszus! Erről lemaradtam. Lesz ismétlés?
Előzmény: étolajos (2262)
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2264
A lényege az volt, hogy bátran lehet kísérletezni, biztos sör lessz belőle, és el fog fogyni.Volt itt szölö süritménytől a narancsvirágig minden, de a komló mindíg jelen volt!
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2263
Nézitek? keges hordóban kisérleteznek, csoki, csili, kakaó, brrrrrrrr.
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2262
Sörfőzés a Discoverin, MOST
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2261
Régebben azért nem ittam a sört, mert sajnáltam rá azt a pénzt, kicsit régebben még nem volt ilyen "nehézkes" a ,szükségletek beszerzése! Kora ifjúkorom óta foglakoztat a sörkészítés, örülök, hogy rátaláltam pistike1-re, az Ő segítségével születet meg az első sikeres sörföző emlékem, és elsőre sikerült. Azóta a fórumon fenn lévő szintén a jó sört kedvelő barátok segítségével, minden alkalommal nagyszerü élményt jelent a kotyvasztás!
Mennyit iszok százon, nem nehéz kiszámolni, napi egy, az havonta harminc liter.
Ha megkínálok valakit akkor ez a szám változik. Ha egyszer sok pénzem lessz akkor megveszem a 100 literes edényt avval kéthavonta elég lenne főzni-:)))
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2260
A fogyasztást nem írtam, mert az egyenesen arányos a főzéssel :)
Előzmény: KRISZ2007. (2258)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2259
Jut eszembe: tessék ám tartalékolni a találkozóra pár palackkal minden főzésből. Én 3-3 palackkal teszek el mindig.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2258
Persze kizárólag csak a főzésbe. Szigorúan ám!!! :)))
Előzmény: DanielOrtega (2256)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2257
Hát az a 3 kis kanál nem kavar nagy port. :) Amúgy nem keverem. (Mégegyszer.) :)
A hét végén főzök egy pils-karamell maláta-lájtosan pörkölt árpa sört. Olyan fincsi kis félbarnásra számítok.
Előzmény: Tycho Brache (2252)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2256
Akkor ott van fogyasztás! :D Mennyit iszol százon? ;) Mondjuk most beleerősítek én is a főzésbe.
Előzmény: étolajos (2255)
étolajos Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2255
Szörnyű amit olvasok, egymást biztatjukaz ivászatra-:)) Május 9 óta föztem 5x20 lityit
és csak egy adag van még szűzen! Hét elején főzök még egyet, aztán, megint, aztán megint....
És eddig mindíg sikerült, akit megkínáltam, mind elégedett volt.
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2254
Most tartok a húsvéti sör utolsó kortyainál, kibírt egy félidőt (ez nem azt jelenti,hogy rossz) a sör is és a habja is. Estére marad a bolti :(
DanielOrtega Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2253
... forevör :D
Előzmény: Tycho Brache (2252)
Tycho Brache Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2252
Borra sör...
Előzmény: KRISZ2007. (2251)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2251
Jaaaj, ne is mond. Kaptunk 1 ü. bikavért. Tegnap ittunk egy kicsit belőle. Aztán eszembe jutott, hogy még meg sem kóstoltam az erjedő sört. Kicsit kicsapoltam egy kanálba, és megittam. Lefagyott a mosoly az arcomról, mert olyannak éreztem mint az ecet. Na, mondom az Erikának, ez megbuggyant. Már éppen kezdtem beletörődni, hogy lesz 16l sörecetem, amikor gondoltam megpróbálom még egyszer. Akkor meg finom volt. Na mégegyszer. Akkor is jó. Akkor ugrott be, hogy biztos a bikavér átka volt ez a kis viccelődés. :)
Előzmény: krulis (2250)
krulis Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2250
Hát igen, a másodlagosnak ez a kockázata... Bár ha már van neki 4-5% körüli alkoholtartalma akkor nehezebben romlik meg. Én a mostani sörrel úgy siettem, hogy meg sem mértem mennyire erjedt le.:) A palackozáskor nem volt édes, el is fogyott vagy fél liter. Az édeskés íz amit tegnap éreztem szerintem tuti azért volt, mert még maradt benne szénsavazó cukor. Vagy mert csoki után ittam.:)
Előzmény: KRISZ2007. (2249)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.17 0 0 2249
Passz. Én mindig egybe főzöm.
Megint megfokoltam a pilset. Már csak 1,012 úgyhogy 4,5%alk. már van benne. :) ... és még mindig pötyög. Már nincs is édeskés utóíze. Gondolkodom a másodlagos erjesztésen. Talán tisztább lenne, csak tartok a romlástól.
Előzmény: krulis (2248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!