Keresés

Részletes keresés

CsRob1 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 594
számlátok lesz elég (pl. banknak), ha sokmindent magatok csináltok? vagy nem szükséges?

várjuk az infókat :)
Előzmény: cicmarek_ (593)
cicmarek_ Creative Commons License 2005.06.28 0 0 593

Sziasztok!

Eddig én csak passzív hallgatója voltam ennek a fórumnak, de miután nálunk is elkezdődtek az építési munkák :-)))), így már érdemben is hozzát tudok szólni:

- a sávalapunk betonozásához betonost hívtuk fel! A Strabag-tól szállították le a betont. Nagyon rendesek voltak, és pik-pak végeztünk. Az egész betonozással kapcsolatban pozitívan csalódtunk!

- költségmegtakarítás címén mi nem bíztunk meg egy generál kivitelezőt, hanem mindent magunk szerzünk be, és amit lehet, azt saját erőből meg is csináljuk. Szerencsére a családban van műkedvelő, meg egy-két jó könyv is akad, így nem olyan nehéz. Mellesleg szerintem mindenbe bele lehet tanulni. És persze ott van még a FeMü is, aki úgyis szól ha valamit nem jól csinálnánk.

Amint lesznek további infók árakkal meg szakikkal kapcsolatban, megosztom veletek.

Üdv

Cicmarek

CsRob1 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 592
Én azt hiszem, bizonyos mértékig szükséges...
Előzmény: csoki74 (588)
CsRob1 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 591
Ha jól értem, akkor te csak a kiviteleződtől kapsz számlát, amit a bank is elfogad. A többi meg legyen az ő gondja... Neked meg nem kell minden céget ellenőrizni, akivel kapcsolatba kerülsz... Nekem úgy tűnik, a te szemszögödből nézve elég jó feltételeket sikerült kialkudnod.
Előzmény: Axióma (590)
Axióma Creative Commons License 2005.06.28 0 0 590

FeMű: Felelős Műszaki vezető, csak az túl hosszú.

Nekünk épp ma szólt a kivitelező, hogy ilyen árakat kapott a faanyagra (tetőszerkezethez), még van egy kis időnk jobbat találni. Ez is megállapodás kérdése. Sőt, nálunk mi mondhatjuk meg, de az ő anyagbeszerzője szerzi be (ha sz*r a túl olcsó, akkor az ő felelőssége, hogy jó-e beépíteni) + így nem kell se szállítani, se ellenőrizgetni a cégeket hogy adhatnak-e számlát támogatott hitel igazolásához (a vállakozó továbbszámláz).

CsRob1 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 589
A Fe/Mű az kicsoda?
Előzmény: Axióma (586)
csoki74 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 588

Szia CsRob1!

 

Nálunk most kezd belendülni az építkezés - a héten alapozunk,  igaz, csak jövőre tervezzük a költözést. De 1-2 tapasztalat már összejött:

- érdemes egy jó, referenciákkal rendelkező kőművescsapatot választani, aki esetleg tud hozni ácsot is. Így már a házad tető alá kerül és nem kellett állandóan mestereket keresni.

- nem szabad kiengedned a kezedből az anyagbeszerzést! A kivitelzőnek nem érdeke, hogy megkeresse a legolcsóbb tüzépet, inkább a rosszabb minőséget hozatja el a "havertól", vagy veszi a drágát a "szokott helyről". Én egy ciszterna építésénél fáztam rá erre, azóta a házat már mással, máshogy építtetem.

 

Én sem vagyok szakmabeli, de bele lehet ebbe is tanulni gyorsan, ha szükséges.

 

Csoki

Előzmény: CsRob1 (578)
Axióma Creative Commons License 2005.06.28 0 0 587

Mindig XVII-et mondok pedig igazabol XVI... nekem azok mar mind csak Rakosrettentonek szamitanak:)

Amugy meg lattam honapokkal ezelott a kitoltott, apeh altal erkeztetett papirt hogy jelentkeztek a "megbizhato" listaba es meg most sincsenek benne:( Mehetek az apeh-hoz papirozgatni.

Előzmény: Axióma (586)
Axióma Creative Commons License 2005.06.27 0 0 586

Mi Pomázon építkezünk, de a vállalkozó Bp. 17. kerületi. Nyilván volt, amit helyből szervezett meg (pl. földmunkagép Bkalászról, beton talán Pomázról).

A tervező kvázi-helyi (Szentendre), a FeMű/statikus viszont Székesfehérvárról jön (alkalmanként 7e ebből nem sok lehet az utazási többlet). Itt szerintem nem a távolság számít, az max. az anyagbeszerzésnél, meg a naponta megjelenő munkások szállításánál számíthat, de ott se annyira sokat (legalábbis lehet versenyképes a távolabbi is, persze mindenestül kell árat kérni és úgy hasonlítani - szerintem).

Előzmény: CsRob1 (585)
CsRob1 Creative Commons License 2005.06.27 0 0 585
A költségekben, ill az árajánlatokban van-e érdemleges különbség attól függően, hogy a tervező, műszaki ellenőr, kivitelezők helyi vállalkozások voltak vagy távolabbiak (pl 50-100 km távolságból)
CsRob1 Creative Commons License 2005.06.27 0 0 584
teletabiii, Axióma köszi a gyors válaszokat. Hol építkeztek? Budapest, nagyváros vidék?
Ha jól értem, mindenképpen kell egy lehetőleg tökéletes terv és egy megbízható személy aki az érdekeimet kőkeményen képviseli. Főleg, ha generálkivitelezőt bízok meg.
...és sok-sok árajánlatot (és ajánlást) beszerezni...

Előzmény: Axióma (583)
Axióma Creative Commons License 2005.06.26 0 0 583

Meg egy rovid, aztan megyek aludni: generalosnal legyen pontos a terved, elore gondolva mindenre (nalunk kulon epitesszel neztuk at azt, hogy az aprosagok is rendben legyenek). Ha barmelyik fel rogtonoz, abbol neked nem lesz semmi jo...

 

Axióma Creative Commons License 2005.06.26 0 0 582

Mi ugy vagyunk szerzodve, hogy csak a viz/villanyt adjuk az epitkezeshez, meg a penzt:) Na jo, vagy 3x locsoltunk mar betont...

En dolgozni voltam mikor jott a pumpas, de ha jol tudom a kivitelezo emberei teritettek. Szemre egyenes, locsolas utan nem sokkal voltam ott es nem volt jelentosebb tocsa. De ez meg ugyis csak a szerelobeton, erre jon a szigeteles meg ki tudja meg mi, es utana az aljzatbeton, az lesz a fontosabb hogy ne lejtsen, nem? Egyebkent a pince feletti fodemre nyomtak most, elotte egyszer volt csak mixeres, de akkor pumpa nelkul es csuszdan (lejtos telek:)) ment az alap aljaba a beton, azt is a kivitelezo emberei csinaltak. A tobbit meg helyben kevertek (zsalukofal a pince korul, meg a masik ket szerelobeton-reszt). Ezek csinalnak most mindent, pl. a kivitelezo fonok kitalalta, hogy sajat (de statikus es a brigadvezeto altal is a PTH-nel jobbnak mondott) gerendakat raknak fel, es ok hegesztettek a vasakat - igaz ettol mar lazadoztak, mert lassu es szokatlan melo volt, meg be is gyulladt az egyiknek a szeme, ugyhogy a kovetkezo szintre mar eloregyartottat hoznak... szoval itt most amig spec. szakember nem kell (marmint acs, gepesz vagy ilyen) addig mindenben ok dolgoznak.

Bocs "kezmenesem" van:) Agyilag lefarasztottam ma magam, es fecsegek mint egy venasszony (parom mar mondana hogy mert az is vagyok:))

Előzmény: NeomatiK (577)
Axióma Creative Commons License 2005.06.26 0 0 581
Ja %-ot nem irtam, de 104 nm hasznos (N+12,3nm+3 fel) + fel pince + 1m emeles a teto alatt (de ures tetoterrel) - igaz nagyon egyszeru hosszukas haz, ezt 22M-ert vallaltak a nyilaszarok es a burkoloanyagok nelkul (de utobbinal benne van a segedanyagok ara es a munkadij). Persze dogures lakas (szaniter se csak kiallasok). En vakolt/aljzatbetonozott allapotig csinaltatom veluk, azt tartom epitkezes resznek, a tobbi mar a szepites... es jobban csusztathato kesobbre.
Előzmény: CsRob1 (578)
Axióma Creative Commons License 2005.06.26 0 0 580

Nekunk ugy tunik, hogy kb. bejon a kivitelezo ajanlata (szummaban nem sok tevedes lesz). Ez pedig olyan nm-ar, hogy csak kb. a dryvitet vettuk le rola a szocpol-hatar miatt, es mar felni kellett, hogy nem hiszi el a bank, alacsonyabb az amivel szamolnak... es akkor meg az ajanlat teljes afa-s valtozatat nezem (munkadijon majd sporolni lehet ha mar eleg a bank fele a szamla). Na jo, az elejen varatlan felmilka osszejott azert, de a foldben levo dolgokat amugy is ki kellett volna termelni, nem lehetett volna sporolni rajta.

Mas kerdes, hogy tenyleg viszonylag olcso a kivitelezonk, volt aki masfelszer ennyiert csinalta volna. Es meg igy se fog rajta vesziteni... ha ertene'k is hozza meg nem lenne jobb a munkaberem mint amit szervezessel sporolhatnek akkor se biztos hogy leszerveznem, mert akkor johetnek az egymasra mutogatasok (falazas->vakolas->gletteles->festes - na hol kell kiegyenesiteni az adodo hibakat?). Persze kellett a bizalom, pedig csak ismeros ismerose ajanlotta a kivitelezot (cserebe o a femu ugyhogy visszakapja:)), jarhattunk volna rosszul is. Ha nalunk vegeztek es tenyleg minden OK majd akkor ajanlom is, addig igyekezzenek csak nalunk:)

Az egyebkent ugy vettem eszre egyaltalan nem baj, ha elore ugy egyezel meg, hogy "amig van penzunk" vagy hasonlo kiugrasi lehetoseget hagysz magadnak, nalam mar kicsit idegesek, hogy veluk fogok-e vakoltatni, vagy gepi vakolassal (allitolag az egy "jobb" melo, es igy anelkul nem olyan jo bolt nekik csinalni a tobbit). Na meg amikor megrendelte a teglat egy hetre ra (construma-akcio lejarta utan de meg regi aron kapta, en meg eggyel utana) mutattam neki egy ujsagot amiben meg olcsobb volt... ugyhogy a beszerzonek is oda van porkolve hogy figyeljen.

Előzmény: CsRob1 (578)
teletabiii Creative Commons License 2005.06.26 0 0 579
Szia CsRob !

Nálunk nagyjából végetért az építkezés, 1-2 utómunkálat, terprendezés folyik.
Tanácsom: a generálkivitelező kb. 30 %-kal, de lehet hogy 50-nel lesz drágább, mint ha te szerzed be az anyagot és alkuszol a mesterekkel. Fennáll az a veszély, hogy minden anyagból a legolcsóbbat választja, hasonlóan az építészeti megoldásokból is az egyszerűbbet. Ha mégis generálkivitelező mellett döntesz, és nincs sok időd-szakértelmed, hogy figyelemmel kísérd az építkezést, válassz egy saját műszaki ellenőrt, aki mindent számon tud kérni a kivitelezőn. Ennek persze csak úgy van értelme, ha az naponta kijár az építkezésedre. Persze a mesterekkel sem könnyű. 10 esetből 5 alkalommal az fordult elő, hogy a megbeszéltekkel ellentétben saját fejük után mentek, azzal, hogy szerintük úgy (is) jó. CSak akkor lehetsz nyugodt, ha állandóan ott vagy. Középútnak az ajánlom, hogy te szerezd be az anyagokat, alkudj amennyit lehet, építőbrigáddal pedig csak egy munkafázisra szerződj, és ha elégedett vagy, akkor bízd rájuk a következő munkát.
Előzmény: CsRob1 (578)
CsRob1 Creative Commons License 2005.06.26 0 0 578
Sziasztok!

Egy ideje olvasgatom a topicot, rengeteg hasznos információt találok itt. Mi is tervezzük a házépítést, egyelőre csak a telek van meg és az információgyűjtés időszakában vagyunk, illetve idén el szeretnénk készíttetni a terveket.

Biztos, hogy lesz egy csomó kérdésem, már itt is van az első: Tapasztalataitok, az általatok ismert árajanlatok alapján kb. mennyi különbség lehet a ház felépítésének költségeiben, ha

1. fővállalkozóra bízom szerkezetkész vagy netán kulcsrakész állapotig az építést. Ezt úgy értem, hogy gyakorlatilag mindent a vállalkozó szervez meg, ő hozza az anyagokat, az alvállalkozókat stb., én csak neki fizetek és nála reklamálok, ha kell.

2. amit lehet, saját magam szervezek meg, én keresem a mestereket, én veszekszem velük, ha nem jönnek vagy rosszul dolgoznak, én gondoskodok az anyagbeszerzésről, szállításról stb. Ebben az esetben az utánjárás költségei (telefon, benzin, idő), a több idegeskedés sem elhanyagolhatók.

Röviden: megéri-e egy átlagembernek(, aki azért konyít valamit a műszaki témákhoz) vállalni, hogy amit lehet saját maga csináltat meg, szerez be vagy nincs akkora haszon az egészen, hogy megérje a sok idegeskedést és időráfordítást.
Persze sejtem a választ, azért ha lehet valami közelítő %-os különbség érdekelne.

Előre is köszi a segítséget.
NeomatiK Creative Commons License 2005.06.25 0 0 577

Én figyelek folyamatosan! ;)

 

A pumpa betonját ki terítette? Sajátkezűleg ti vagy szakik vagy a betonos emberei (ha voltak)? Az összehangoltság miatt érdeklődöm tulajdonképpen. Sikerült vízszintesre csinálni?

Előzmény: Axióma (576)
Axióma Creative Commons License 2005.06.25 0 0 576
Kezd megint egyszemélyes lenni a topic... mindenki más nyaralni ment?
Ma volt kint az első műszaki felülvizsgáló, ami alapján folyósíthatnák a hitelt. Múltkor (mikor értékmegállapítás miatt volt valaki itt) nem voltunk itthon, de most nem baj hogy direkt szóltam a munkásoknak, hogy jelezzék ha megérkezik. Kiderült, hogy a telken levő de beépítetlen anyagot nem veszi figyelembe (annak ellenére hogy ezt biztosan többször is olvastam), mondván hogy bármikor elvitethetem. Vicces... Cserébe viszont felírta a költségvetést és az elvileg beépített önerőt (persze már több van benne, nem is kevéssel, ennek csak egy része a váratlan túlmunka), hogy ha lehet akkor kihozza annyira, ha nem akkor meg telefonál... ugyanis pár nap múlva már be lesz építve a tégla, mi ugyan egy fillérrel se adunk ki többet addig a kezünkből, de akkor már jó lehet... sejtem, hogy ezért viszont boríték jár (sok biztos nem, mert max. még egy felülvizsgálat azaz 12500 díjért hivatalosan is menne a dolog).
Jelenleg egyébként végre megvan a pince födémje (tegnap jött a pumpás beton, még jó hogy előző este ránéztünk, mert a trükkös lépcsőmegoldást sikerült rosszul leolvasni a tervről így egyiknél többet, másiknál kevesebbet kellett betonozni, de így még öntés előtt korrigálták). A feltöltött rész felett már állnak a tartófalak, most folytatják a pince feletti résszel (ma és holnap is). Ma igyekszem behozni az 1 hónapos lemaradást a fényképekben... hiába, munkába járás mellett már nehezebb.
Jó nyaralást és építkezést mindenkinek!
Axióma Creative Commons License 2005.06.11 0 0 575

Ma volt kint a FeMu az epitkezesen, miutan tegnap telefonon rakerdeztem, hogy normalis dolog-e ha az NF teglak koze ott se tesznek habarcsot fuggolegesen, ahol nem jo a talalkozas (tegla oldala, torott tegla, vagy megforditott tegla -  utobbit az ablak mellett csinaltak, valami oka biztos van). Szerencsere azt mondta, hogy szepen van rakva a fal (ahol N/F ott szorosan), de azert a maradek 5%-nal igazam van, es szolt a kivitelezo fonoknek, hogy azt is koveteljek meg (szerencsere csak 4-5 sornyi tegla van meg csak felrakva es az is csak az egyik szint 1/4-en igy sokat nem szamit hogy eddig elmaradt). Ha nem jartam volna korabban erdeklodo modon a Wienerberger honlapjan, akkor ez lehet hogy csak hetek (es sok-sok felepitett fal-nm) mulva derult volna ki...

Ami viszont jobban illik a topic cimehez, lebeszeltuk vele, hogy majd o ellenorzi nekunk a kivitelezotol kapott szamlakat. Ugyan nem hiszem, hogy ha barmit is sikerul visszamenoleg korrigaltatnunk akkor azt mas cimen nem szedi be, de talan a kovetkezokben jobban figyel, es kevesbe rajtunk akarja behozni ha hatranya van... (ugyanis a parh. epitkezesukon meg nagyon reszletes kiviteli tervek vannak, es ha attol elternek, akkor tobbletkoltseg eseten - pl. vastagabb beton kellett/lett - sem fizeti ki a megrendelo az extrat). Mondjuk ennek a masik modszernek is van hatulutoje, egyreszt nyilvan nagyobb rahagyasokkal fog szamolni az arajanlatnal a kivitelezo, masreszt meg semmi rugalmassaga nincs a rendszernek (a foldbe kerulo resznel a korulmenyek miatt nalunk muszaj volt mar egy-ket dolgot modositgatni). Ha meg valamit megis akarna a megbizo atvarialni, biztos hogy aranytalanul dragabban menne csak.

Tobbiek, ki hogyan all? Teto alatt a tobbseg inkabb, gondolom...

gomb1 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 574
Sziasztok,

Ha valakit érdekel Dunkaszin kb 40-50 köbméter "tölteni való" földünk van, amit szívesen odaadunk bárkinek akinek szüksége van rá és elviszi.

Ha valakit érdekel csak szóljon.

Üdv.
Gomb1
Emi2 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 573
Köszönöm, hogy válaszoltál!

Örülök, hogy Nektek nem jelentett fennakadást az engedély kiadása.
Mi még harcolunk az elemekkel, de remélem, hogy már a vége felé járunk és még idén elkezdhetünk építkezni. A mi telkünk Újhegyen van, a Bogádi út mellett.
Nektek sok sikert, ill. kéz és lábtörést... :))
Előzmény: csoki74 (572)
csoki74 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 572

Szia Emi2!

 

Gondolom be tudod tájolni, a város melyik részén van a terület!

Telket 2003 nyarán vettük. Az utcában gáz, a telken villany. Azt gyorsan bővítettük 3*16 A-re. Vezetékes víz + szennyvíz az ISPA II-III ütemben 2006 dec-ig érkezik - nagyon remélem, ehhez kötöttük a költözésünket (tavaly nyáron erre kaptunk igéretet a várostól, ezt kellett csatolni az ép. eng. kérelemhez). Volt (van) 1 m3-es ciszetrna. Ezen kívül most készült el egy 15 m3-es. Kút nincs, de a két szomszédnak van. 35-40 m-re kellene fúrni, ennek ára 5-800e Ft között lenne - nem fúrattunk.

Ép. engedélyhez vizet úgy "csináltunk", hogy szomszéd kútjából cső átjött a telekre föld alatt 20 cm-el, aztán felállt mint egy kerti csap. ÁNTSZ bevizsgálta, tökéletes, ép. engedélyt kiadták 2004 nyarán. (csap a bevizsgálás másnapján elbontva)

2005 január óta úgy tudom nem adnak ki több ép. eng-et egyrészt az ISPA-ra (majd ha odaért), másrészt a csapadékvíz elvezetés megoldatlanságára hivatkozva.

Olvastam, hogy ti is ezzel szívtok most - ettől sem lesz népszerűbb a város vezetése...

Mi még épp időben kaptuk meg...

 

Üdv!

Csoki

Előzmény: Emi2 (571)
Emi2 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 571
Szia!

Látom Te is Pécsen építkezel?
Nektek, hogy ment az építési engedély megszerzése?
Közművek, csapadékvízhálózat meg volt építve?
Írnál erről egy keveset?
Előzmény: csoki74 (568)
Axióma Creative Commons License 2005.05.30 0 0 570
Azt nem én írom, csak kimásoltam a hivatalos építési naplóból... a brigádvezető vagy a művezető irogatott bele. Egyébként ennél részletesebb kéne legyen (pl. időjárásnak, napi hőmérsékletnek 2x vagy 3x benne kéne lenni, stb.)
Magamnak olyat irogatnék, mint Maestro zeblog-ja, de nagyon nincs rá időm.
Előzmény: csoki74 (568)
Heaven Creative Commons License 2005.05.30 0 0 569

Nálunk most kezdik a falazást.

 

Nem fognak fázni a legények, viszek nekik jó hideg szódát!

 

Sajnos nincs időm olyan klasz fényképes naplót vezetni mint egyeseknek...

csoki74 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 568

Sziasztok!

 

Én is folyamatosan irogatom a házépítés történetét, bár kevésbé precízen, mint Axióma. Múlt héten kiástuk a pincét, 100 IFAval szállítottak el. Még szerencs, hogy a 2. szomszéd épp tölteni akarta a telkét.

Most (sajnos) min. egy hét szünet következik...

http://csoki74.fw.hu/epitkezes.htm

 

Csoki

Axióma Creative Commons License 2005.05.27 0 0 567
Most látom, nem is az indexképekről beszéltél... a nagyok 50% kicsinyítései a 3Mp gép képeinek (lehet, hogy a jpg-minőséget lejjebb lehetne venni). Igazság szerint a terv az lett volna, hogy naplószerű szövegbe válogatok csak 1-2-t de persze csak a képek vannak meg (a férjem naponta lelkesen dokumentál). Alapjában véve csak ő szokta mutogatni és eltén belül, ott mindegy...
(Egyébként 3 éve a lányom scannelt fényképeiből csak a "lényeget" kivágva tettem fel, na azóta maradt ez a forma. De a nyers képek nem érnek annyit hogy sokkal többet foglalkozzak vele...)
A többiektől bocs az off-olásért!
Axióma Creative Commons License 2005.05.27 0 0 566
Teljesen igazad van, egy régi formába beletöltöttem az újat, egyáltalán nem optimális rá. Csak sajnos nem nagoyn fér be a rendberakás...
A kicsi képek 90x135 de a megjelenítés függőlegesen fix valami kisebb (korábban összevissza méretű képekből kb. egyformákra kicsinyített darabok legalább vízszintben legyenek, most már be kéne tenni mindet egy 150x150 helyre de meg kéne csinálni ugye). Majd valamikor remélem... meg lapozgatás (elég egy oldalra max. 100 kép). Majd ha meglesz, szólok, hogy most már user-friendly:))
Előzmény: NeomatiK (565)
NeomatiK Creative Commons License 2005.05.27 0 0 565

Mondjuk, így is 200-300 KB-ba be kéne férnie szerintem.

Na befejezem a szájmenést.

Előzmény: NeomatiK (564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!