Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

szegedi_lány 2012. nov. 28. Creative Commons License 57010

Sziasztok!

 

Megkaptam a leletem, de nem lettem okosabb sajnos:(

 

A korábbi értékek:

Vércukor 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

Most pedig 2 pontos mérés után:

 

Vércukor 4,5

120’     4,6

 

Inzulin 2,7

120’     32,5

 

Ebből azt látom, hogy a kiindulási értékeim alacsonyabbak, mint múltkor, az inzulin 120'-es pedig magasabb mint legutóbb. A Metformin, amit szedek, a vércukor  szintre  hat csak,azaz szerintetek mondhatni,hogy hat a gyógyszer, vagy az inzulinszintnek is el kellett volna indulnia lefelé?

 

Akinek több összehasonlítási alapja van, mint nekem, elmondaná a véleményét? Mg 2 hét mire orvoshoz eljutok, azért kérdezem.

 

Köszi

b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57009

A beutaló biztos hogy nem időpontra szól, de azt rá tudják írni hogy kihez. Asszem fél évig érvényes egy beutaló.

Ezért ne szégyelld magad, inkább örülj hogy eddig nem volt rá szükséged hogy így belemélyedj a magyar egészségügyi rendszer rejtelmeibe :D

2 éve kb én is ugyanilyen kérdésekkel bombáztam a fórumokat :) meg szerintem mindenki...

Igen, neten le lehet mondani az időpontot, 1 nappal előtte még van rá lehetőség :) csak a taj számod kell hozzá.

De ha kéred az időpontot úgyis kiírja a rendszer a tudnivalókat, sőt e-mailt is kapsz róla :)

Meg érdemes figyelgetni az időpontokat, mert folyamatosan vannak üresedések ;)

 

 

Előzmény: V.Tina21 (57008)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57008

Köszi Gina!

 

Akkor az lesz a legegyszerűbb,ha bejelntkezem hozzá,és majd megmondja, hogyan tovább:)

Amúgy a beutaló nem időpontra szól, meg nincs megadva,hogy hova?

 

Tényleg bocsi a hülye kérdéseimért, nagyon szégyellem magam, de tényleg fogalmam sincs, hogyan működnek ezek a dolgok... :( Még annyi,hogy ha véletlen valami miatt mégsem tudok menni, le lehet neten mondani az időpontot?

Előzmény: b.gina (57007)
b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57007

Szia! Szerintem is az a legegyszerűbb ha ő írja ki a vérvételeket, sok nőgyógyász nem is hajlandó cukorterhelésre (inzulinnal) beutalót adni...

Én elmennék minél hamarabb, tanácsokat a vérvételhez ígyis-úgyis tud adni :) aztán januárban már csak a vérvételekkel kell bajlódnod :)

 

A pénz dolog úgy szokott lenni hogy én a végén megkérdezem hogy mennyivel tartozom, mert sohasem mondja magától, csak befejezzük a beszélgetést és mosolygunk egymásra :D De amúgy nagy papíron ott van az asztalán hogy mennyi az annyi, de az olyan idétlen hogy csak odanyomom neki a pénzt :D

Amúgy 6ezret kér :)

(legalábbis eddig mindig annyi volt, reméljük nem emel rajta :D)

Előzmény: V.Tina21 (57006)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57006

Köszi lányok a segítséget!

 

Akkor elég lehet a nőgyógyásztól kapott papír,meg a beutaló, ugye? Majd azt mondom neki, hogy a nőgyógyász nem küldött el sehova, ezért nem vittem semmit (vérvétel,hormonos), és gondolom majd ő kiír. Így jó szerintetek? Szerintem ez lenne a legegyszerűbb...Vagy szerezzek inkább előbb papírokat?

 

Még annyi, hogy dec.17-re lenne még időpont, de mivel most van meg, és ha véletlen Norcolutot akar felírni, gondolom azt úgysem szedhetem be ilyen hamar, mármint, hogy ígyis-úgyis januárra lenne meg ez az egész, szóval szerintetek januárban menjek, vagy menjek most, és majd mondd valamit?Csak mert pont beleesik a karácsony is...:)

 

Meg lehet, ez hülye kérdés, de én nem voltam még magánrendelésen. Hogy működik ez a pénzkérdés? Kéri? Vagy magamtól kell adnom? Ti hogy csináltátok? Bocsi:)

szegedi_lány 2012. nov. 27. Creative Commons License 57005

Sziasztok!

 

Meg tudom erősíteni Ginát, tőlem is kért Naszódy háziorvosi beutalót ahhoz,hogy laborvizsgálatra tudjon beutalót adni. Viszont az első magánrendeléséhez nem kellett endokrinológus beutalót vinnem. Vittem a korábbi leleteim, a friss hormonsort és terheléses vizsgálatot, és ez alapján írt fel gyógyszert. A terhelésre és hormonvizsgálatra nőgyógyász is be tud utalni, szerintem anélkül nem nagyon érdemes endokrinológushoz menni, de ha nincs más aki beutal,akkor ő is el tud küldeni.

 

Hormonvizsgálatnál, ha nincs magadtól menstruációd, tetszőleges napon leveszik a vért, én is így jártam. Viszont Naszódy azt mondta, amíg nem rendeződik az IR,addig ő nem is nézi a hormonokat, mert ok-okozati összefüggés van a két dolog között, és ha az IR javul, de a mentruáció még mindig nem jelentkezik,akkor keresi a mögöttes egyéb okokat.

 

Gina, ma voltam 2 pontos vizsgálaton, végül a mediteamet választottam, holnapra lesz eredmény. Emailen elküldik, nagyon kíváncsi vagyok. Jó lenne motivációnak a téli hónapkra (sport, diéta stb), ha elindultam volna a javulás irányába.

Előzmény: b.gina (57004)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57004

Szia Tina!

Örülök hogy segíthetek :)

A fogamzásgátlót hanyagold is egyelőre, ha túl vagy a kivizsgáláson meg mindenen, majd kérdezz rá hogy kell-e szedned.

Hát ha egyáltalán nincs mensid akkor nem tudom hogy megy a vérvétel, ilyenkor szerintem a Norcolutos vérzést veszik figyelembe, vagy csak levesznek tetszőleges napon... ezt tényleg nem tudom, de majd tudja a doki :)

Szerintem írhat fel Norcolutot endokrinológus is.

Ebben a beutalós dologban tényleg nem vagyok biztos hogy kell-e, lehet nem is kéri... Csak azért írtam, hogy egyszerűbb ha viszel hozzá, mert én már jártam úgy hogy utólag kellett postán küldözgetnem neki a beutalót hogy tudjon vérvételes beutalót küldeni...
de az én helyzetem kicsit bonyolult :D

 

De ha viszel beutalót akkor szerintem elég annyit mondanod a házidokinak hogy endokrinológiára szeretnél beutalót. Szerintem mondhatod azt is hogy kihez. Ha kérdezgeti hogy de mégis minek akkor mondhatod hogy mert cisztákat talált a nőgyógyász, és szeretnéd kivizsgáltatni magad. Nem hiszem hogy ebbe belekötne :D

Pajzsmirigynél szintén vérvétel van (általában tsh-t, t3-at, t4-et, anti tpo-t néznek) + pajzsmirigy ultrahang ha kéri a doki.

Igen, kétpontos terhelést szokott kérni, néznek éhgyomrit meg két órás értéket. Ebből ő már látni fogja hogy baj van-e :) + ugye a hormonok.

Sok doki kér 60 perceset is, nem tudom hogy ő miért nem...

De nekem bőven elég a két szúrkálás is :D

Előzmény: V.Tina21 (57000)
Micimalacka 2012. nov. 27. Creative Commons License 57003

simán lehet, ha úgy tud tb-s laborra beutalni pl.

Előzmény: Ediina (57001)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57002

Semmi gond :) hát én jártam úgy nála, hogy csak úgy tudta kiírni a cukorterhelést inzulinnal, hogy ha viszek neki beutalót. És így elfogadták Szegeden sztk-s alapon... de ez csak az első vérvételnél volt így, a többihez nem kellett. Gondolom vmi adminisztratív okból, nem értek hozzá...

De nálam elég speckó az eset, mert ugye szegediként Kecskemétre járok endokrinológushoz, de a vérvételeket Szegeden csináltatom tb-s alapon, ezért írtam, hogy biztos ami biztos alapon vigyen egy beutalót :)

Az én házidokim hálisten tök aranyos és tudja is hogy mi a PCOS, szeme se rebbent hogy már a 3. endokrinológushoz kértem tőle beutalót... de az biztos, hogy ez nagyon ritka! :D

Előzmény: Ediina (57001)
Ediina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57001

Bocs, hogy beledumálok, de még soha nem hallottam olyat, hogy egy fizetős magánrendelésre beutaló kellene... Minek? Szerintem teljesen felesleges ilyesmi után rohangászni. Pláne, ha belegondolok, hogy a sok ho. hogy el van maradva ebben a témában. Tisztelet a kivételnek, de úgy tapasztalom tök felesleges velük (is) küzdeni.

Előzmény: b.gina (56999)
V.Tina21 2012. nov. 27. Creative Commons License 57000

Szia Gina! Köszönöm a válaszodat!

 

Nem kezdtem még szedni,de a norcolutot már beszedtem (gondolom, az nem baj) hála az égnek, hogy rögtön utánaolvastam. Nem tudod,mi van akkor, ha magától nem valószínű, hogy megjön (akkor hogy megyek hormonsort nézetni xy.napon?)Gondolom, mondanom kell neki...És gondolom, ő nem írhat fel Norcolutot.

Elküldd egy nőgyógyászhoz? Vagy ilyenkor mi van? Bocsi a hülye kérdésért.

Amúgy megtaláltam már, hogy hol lehet időpontot kérni:) Tényleg utána néztem:) Csak nem tudtam még eldönteni, hogy kit válasszak, de azt hiszem, Ő lesz:) És a háziorvosomnak mit mondjak? Csak annyi,hogy adjon egy beutalót? Mondjam,hogy miért és hogy kihez?(Bocsi, de még nem voltam soha ilyen szituban..)

 

Most nem igazán jut eszembe más, ja, még annyi, hogy a pajzsmirigyes az miből áll, meg hogy Naszódy tényleg 2 pontos vérvételre küld(valahol olvastam)

 

Köszi a segítséget!

Előzmény: b.gina (56999)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 56999

Szia! Én hozzá járok Szegedről és nagyon jó doki! :)

Tökjó hogy így utánaolvastál a dolgoknak :)

Ha elmész Naszódyhoz, ő minden vizsgálatra ki tudja neked írni a beutalót, szóval kezdésnek kérj hozzá időpontot. Célszerű magánrendelésre, mert állami rendelése alig van.

A beutalóit elfogadják sztk-s vérvételen is, még itt Szegeden is :)

 

http://www.meditres.hu/elojegyzes/index.html

 

Vidd hozzá a papírt amit kaptál a nőgyógyászaton, illetve nem árt ha van nálad egy háziorvostól kapott beutaló endokrinológiára, még ha magánrendelésre mész is.

(Ha állami rendelésre mennél, akkor mindenképpen kell beutaló hozzá)

 

Elmondod neki hogy mire gyanakszol, ő szépen kikérdez a tüneteidről (szőrök, pattanások, menstruáció, hajhullás stb.), és majd kapsz tőle beutalót a terhelésre meg a hormonokra. Valószínűleg pajzsmirigyet is nézni kell majd, mert gyakran együtt jár a PCOS-sel.

 

Amúgy egy nagyon barátságos, PCOS-hez tényleg értő doki, és elmagyaráz mindent, főleg ha kérdezed :)

 

A fogamzásgátlót ne kezdd el szedni semmiképpen, főleg mivel hormonokat is fognak nézni, ahhoz ígyis úgyis abba kéne hagynod a szedését. Remélem nem kezdted le szedni még :D

 

Kérdezz nyugodtan, most hirtelen ennyi jutott eszembe :)

 

 

 

 

 

Előzmény: V.Tina21 (56998)
V.Tina21 2012. nov. 27. Creative Commons License 56998

Sziasztok! Én még új vagyok ezen az oldalon, de szeretném a segítségeteket kérni. 21 éves lány vagyok, és a PCOS-re gyanakodom. Voltam nőgyógyásznál, hogy fogamzásgátlót írassak fel (mivel tartós párkapcsolatban élek, és még tanulok), valamint menstruációs problémáim voltak. A doktor úr (sztk-s) fel is írta a Norcolutot, illetve a Minerva fog.gátlót, de szót sem ejtett arról, hogy közöm lehet a PCOS-hez. A kezelőlapomon ez állt: Az uterus: 61,1*28,4*30,4mm. Nyh:6,2mm. Mindkét oldali ovariumban sok apró 5-8 mm-es folliculus. Mivel fog.gátlóért mentem a dokihoz, és meg is kaptam, gondoltam, rendben. Azonban nem hagytak nyugodni ezek a petefészek ciszták, ezért utánanéztem. Ekkor bukkantam rá a pcos-re. Szó ne essék róla, nem akarom magam diagnosztizálni, de a tünetek 99%-a igaz rám (menstruációs zavarok, ciszták, erősebb ször, hajhullás, hasra hízás...). Már azt is tudom, hogy endokrinológushoz kell fordulnom, illetve cukor-inzul terheléses vérvizsgálatot+hormonsort kell csináltatnom. Már csak azt nem tudom, hogyan fogjak bele. Nem tudom, közületek volt-e valaki Naszódy doktornál, Kecskeméten, én rá gondoltam, mivel ő van hozzám legközelebb, illetve róla jókat hallottam. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy jelentkezzek be hozzá, és ő majd megmondja, hova menjek, és hogy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnem, vagy vinnem kéne magammal valamilyen papírokat (Nem tudom, hogy kellene megcsináltatni az xy. napi hormonvizsgálatot, ha fogalmam sincs, mikor jön meg...:S:)

Ezekben tudnátok nekem segíteni, illetve ha volt közületek valaki Naszódynál, mesélne nekem kicsit, milyen a viselkedése, kb. miket kérdez először, csak azért kérdem, hogy össze tudjam rakni a gondolataimat...

 

Ne haragudjatok a hosszú levelemért, de még csak most jöttem rá erre az egészre, és nagyon nagy káosz van a fejemben. Előre is köszönöm a segítségeteket, illetve (szívesen fogadok mindenféle más tanácsot, ami a pcos-sel kapcsolatos)!

 

Üdv:Tina

b.gina 2012. nov. 21. Creative Commons License 56997

De, informatív a 60 perces is, de Naszódy valamiért mindig csak 2 pontosat kér, nekem még életemben nem mértek 3 pontosat.

Biztos neki elég ennyi is :D

Majd kérdezz rá, kíváncsi vagyok erre is :)

 

 

Előzmény: szegedi_lány (56994)
Szeleszte 2012. nov. 21. Creative Commons License 56996

Nekem az inzulin eredmény megjött, viszont a klinikán és az sztk-ba is gond volt a progreszteron. Azt mondta a doki, hogy lehet valami technikai gubanc adódott, hogy nem tudták mérni. Majd visszamegyek az sztk-ba és rákérdezek.

 

Olyan esetem is volt, amikor a 90 perces inzulinom fel ment Pestre és ott összetörték és ráhazudták a MÁV rendelőre, hogy ők nem küldték el, pedig a szemem előtt volt a fekete kupakos képcső, amire rávolt írva hogy inzulin és egy zacskóba tették az összes többivel. Szerintem ilyenek mindenhol vannak és lesznek is.

 

Szerintem ha magánuton levetetted és sztk-san értékeltetik ugyanígy előfordulhat, hogy nem lesz pl progi szint eredményed.

Előzmény: szegedi_lány (56995)
szegedi_lány 2012. nov. 21. Creative Commons License 56995

Hát pont ezért az "elhagyják a lelet felét" dolgoért gondolkodom a magánúton. Te is és Gina is ugyanerről számoltatok be az SZTK-ban, ez 2 esetből pont 2.... Vajon mennyi az eset rá, hogy én nem így járnék?

Előzmény: Szeleszte (56993)
szegedi_lány 2012. nov. 21. Creative Commons License 56994

A beutaló akkor kellene, ha a Mediteam-es vérvételt, de a 3000Ft-os állami rendszerben való értékelés verziót kérném.

A 2 pontos vizsgálatot én úgy értettem, hogy az éhgyomri alap, és arra jön a 60' és 120' perces vérvétel. De most hogy mondod, megnéztem a beutalót, és tényleg csak a 120'eset kéri Naszódy. Az nem informatív IR-nél, hogy 60' után milyen magasra megy fel a cukorszint,csak az,hogy 120'-perc után mennyire esik vissza az éhgyomrihoz képest? No majd ha megyek hozzá, rákérdezek. ;)

 

Előzmény: b.gina (56992)
Szeleszte 2012. nov. 21. Creative Commons License 56993

Szia

 

nem akarok nagyon beleszólni, de ennyi erővel levetethetnéd az sztk-ba, mondjuk jó egy nap szabadságodba kerül, meg a Naszódys időpontot odébb kell rakatni, de akkor legalább ingyen van, és "csak a dokit és az utat" kell kifizetned.

 

Más:

Képzeljétek én voltam a klinikán a ciklus 21-dik napján, és az sztk-ba a ciklus 25-dik napján és mind a kettő intézmény elhagyta a progreszteront, pedig abból tudta volna a doktornő megállapítani volt e peteérésem, szóval pofára estem mint a lekváros kenyér.... Majd holnap vagy holnap után megyek vissza az sztk-ba, hogy hol van a progreszteronom....

 

Tegnap a doki azt mondta, hogy lehet a 750 Xr fel kéne emelni 1000-re még azt mondta várjam meg a decembert, hány napra jön meg a ciklusom. A babára azt mondta hogy türelem, és nincs semmi Clostibegy.... Arra kellett rájönnöm, hogy most már tényleg múszáj lenne keresnem egy pcos nőgyógyászt, de eddig még nem találtam.

Előzmény: szegedi_lány (56990)
b.gina 2012. nov. 21. Creative Commons License 56992

Úristen kicsit megdrágult :-O

Nálam nem kértek beutalót, simán megírtam nekik mit akarok, ők meg adtak egy időpontot. Mikor odamentem azért odaadtam a beutalót a nőnek, de nem mondott rá semmit, hogy baj lenne vele.

De ha sztk-ban elfogadják Naszódy beutalóit, akkor itt miért nem? ezt nem értem...

 

Ha az inzulinnak 3000 db-ja akkor kétpontos mérés nem 6000? Mármint levesznek egyet éhgyomorra meg egyet 2 óra után, ez a kétpontos, Naszódy ilyet szokott kérni.

6000+2200+2000=10.200

Mondjuk még ez is nagyon drága...

Előzmény: szegedi_lány (56990)
alarc 2012. nov. 20. Creative Commons License 56991

Sziasztok,

 

Tudja valaki mi az a feherjeturmix amit jo inni? Milyen formaban aruljak a boltokban?

 

Koszi,

Alarc

szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56990

Aranyklinika nem válaszolt, Mediteam viszont felhívott.:), jópont.

Beutalóval 3000 Ft lenne, és akkor az állami rendszerbe csatornázzák a levett mintát, így az eredmény ennyi idő, mint az sztk-ban,azaz bizonytalan. Viszont a kecskeméti beutalót nem fogadják el. Pffff.

A magánutas verzióban az inzulin 3000 Ft/db, azaz 9000Ft a 2pontos mérésnél,2200 a vércukor, és 2000 a TSH,azaz összesen 13200 Ft. Viszont mehetsz 7:15-re reggel, és 24 órán belül van eredmény, emailen elküldik. És már jövő hétfőre van időpont. Ez tényleg szolgáltatás, de olcsónak nem mondható. Főleg ha még hozzáadom a kecskeméti út árát, és az endokrin magánrendelést...

Megbeszéljük itthon, ha bevállalom, majd megírom a tapasztalatokat.

Előzmény: b.gina (56989)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56989

Az Aranyklinika is igényes és jó hely. Kíváncsi vagyok ott mennyibe kerül, majd lécci írd meg az árakat, ha válaszoltak :)

Ó, nagyon szívesen segítek :)

 

 

 

Előzmény: szegedi_lány (56988)
szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56988

Írtam a Mediteamnek, és az Aranyklinikának is, várom a választ.:) Nekem még TSH is kell, uh biztos drágább lesz, de meglátjuk, várom a választ.:) Hátha így megtarthatnám a Naszódys időpontom...

Megköszöntem már, hogy ilyen kedvesen válaszolgatsz?  :-D

Előzmény: b.gina (56987)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56987

Szia! Máv rendelőben tuti nem fogadják el, ott már csak azoknak vesznek le vért, akik oda tartoznak, tehát Újszegediek... Akik Szegediként járnak oda azokat már alapból átküldik az sztk-ba.

 

Én egyszer csináltattam már terhelést magánúton, mert az sztk-ban ugye nem fogadták el úgy hogy egy papíron volt a cukor meg az inzulin. Erre eldurrant az agyam, és inkább fizettem érte. Nem is értem  utána miért nem magánúton mentem, olyan kis naiv vagyok... :D

 

Amúgy nem is drága annyira, 6200 Ft volt kétpontos cukorterhelés inzulinnal egy éve :)

A Medicenternél csináltattam, ők a legolcsóbbak Szegeden, már amennyire körbekérdeztem akkor

www.mediteam.hu

Most a honlapjukon 4200 Ft van a kétpontos cukorterheléshez írva inzulinnal, nem tudom ez mikor volt frissítve :D

de ha ennyi az nagyon jó :D

A legegyszerűbb, ha írsz nekik e-mailt vagy felhívod őket, a honlapon van elérhetőség :)

Amúgy nagyon aranyosak és ügyesen szúr a laboros :)

Eredmény másnap van, kiküldik e-mailben ha kéred :)

 

Szóval én szerintem legközelebb újra hozzájuk megyek szúratni, hogy megússzam az sztk-val járó stresszt...

Előzmény: szegedi_lány (56985)
vikiviki 2012. nov. 20. Creative Commons License 56986

Nekem eddig terhesen (!!!) is simán terheltettek az előző terheléses után egy hónappal, hogy lássák, mennyire hat a diéta, kell-e inzulin vagy nem. Nekem azt mondta a doki, hogy kb. olyan, mintha megennék egy tábla csokit egy ültő helyemben: ha előtte egy hónapig jól diétáztam és nem megy fel az egekbe a cukor, akkor nem terheli meg annyira a szervezetet. Vagyis még mindig inkább ez, minthogy folyamatosan magas legyen a cukor (és az inzulin). 

Barátnőm is valami ilyesmit mondott, hogy ha fel vannak töltve a glikogén vagy mi a bánatom raktárak, tehát az ember nem pörgeti folyamatosan a hasnyálmirigyét, akkor nem megterhelő annyira a terheléses sem, míg ha épp üresek azok a valamilyen raktárak, mert mondjuk sűrűn eszünk gyors CH-ot, akkor meg de, felmegy a francba. Hogy ezek milyen raktárak, meg mi közük az inzulinhoz, azt nem értem, de tény, hogy egy hónap rendes diéta után a terhelt lement 7,6-ról 5,6-ra, ami eléggé azt mutatja, hogy 1. használ a diéta, nem kicsit, 2. tényleg vannak vmi raktárak valahol, amik asszem az inzulinhoz szükséges bármit raktározzák? Vagy glikogént? Valaki segítsen, aki ért ehhez:)

 

Azt hiszem, nem vagyok túl tudományos:) Mindegy, anno engem is terheltek simán többször egymás után terhesen is, mert állítólag a gyereknek sokkal-sokkal rosszabb lett volna a folyamatos magas cukor, mint az a plusz egy terhelés. Ez alapján simán lehet, hogy gyerek nélkül is sokkal veszélyesebb a folyamatosan magas inzulinszint, mintha néha túlórázik a hasnyálmirigy...

Előzmény: Zemanek (56980)
szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56985

Szia.

 

Köszi a választ.

A reggeli válaszom valamiért nem jelent meg, ezért újra írom:(

 Nem igazán biztató amit írtál, de van más választásom? MÁV rendelőben azt írtad,  nem fogadják el a kecskeméti beutalót (igaz én meg sem próbáltam). Magánúton esetleg Szegeden van lehetőség a vizsgálatra? Komolyan, ha nem sűrűn kell, és egy nap szabiba kerül, plusz mehetek reggel 6-ra, és az egész napot ott töltöm, és nagy eséllyel össze is szedek a többi influenzás betegtől valamit, elgondolkodtató.Persze lehet,hogy ha tudnám az árárt, nem így gondolnám... :-Z

Te hová mész legközelebb?

Előzmény: b.gina (56984)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56984

Szia!

Az inzulin alapból 3 hét mire megvan. Ami nem igaz, mert megcsinálják 2 nap alatt, csak rohadékok.

Ne tudd meg múltkor milyen kálváriát jártam be érte... Egy hónappal a Naszódys időpontom előtt levetettem a vért, gondoltam adok nekik plusz egy hetet, hogy tuti meglegyen. A hormonok és a cukor más másnapra megvolt, szuper :)

Aztán 3 hét után elkezdtem rájuk járni, hogy nekem bizony kéne az inzulin is. Hadd ne mondjam hogy néztek rám mint borjú az új kapura, hogy de hát ott van az inzulin, az a glükóz!!! -.-

(egyszer már jártam így, nekem kellett elmagyaráznom egy egészségügyi dolgozónak, hogy meglepő módon ez két külön dolog...)

Aztán jobban belenézett a gépbe, azt látta, hogy még folyamatban van az inzulin. Sorbaálltam egy másik hölgyhöz, ő pedig azt látta, hogy nincs is inzulin. Najólvan... Ezt játszottuk néhány napig, majd egyszer az egyik azt mondta, hogy kérdezzem a labort. Odamentem sztk-ban a laboroshoz, kedvesen, nem támadóan kérdeztem, és úgy leordították a fejemet, hogy sírva mentem haza...

Persze ők meg azt mondták, hogy ezzel az endokrin labort keressem, mert hozzájuk megy a vér.  Telefonszámot senki nem volt hajlandó adni...

 

Egy kis googlizás után találtam egy pár telefonszámot, és elkezdtem hívogatni az endokrin labort, ahol végre egy kedves hanggal sikerült beszélnem, aki közölte, hogy itt van az eredmény, és ők már 2 nappal a vérvétel után elküldték az sztk-nak, nem érti, hogy mi van, elküldi újra. Szerintem valamit elronthattak a küldéssel...

És 1 nappal a Naszódys időpontom előtt sikerült kézhezkapnom az eredményem, ami valójában már 2 nappal a vérvétel után kész volt, csak balfaszkodnak...

 

Ezek után eldöntöttem, hogy én soha, de soha többé nem csináltatok náluk terhelést... :D

 

Szóóóóval nem tudom hogy most jó-e a Naszódys időpont, szerintem ülni fognak rajta 3 hétig, mire megkapod :(

Szerintem ha van még üres hely hozzá kérj egy másikat is későbbre, aztán hátha neked szerencséd lesz az inzulinnal :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56983)
szegedi_lány 2012. nov. 19. Creative Commons License 56983

Értettem, intézem a szabit.:)

 

Arra emlékszel, hogy az eredmény körülbelül mikor van meg?  Rá 2 hétre foglaltam Naszódyhoz időpontot, nagyon optimista, vagy  szerinted addigra meglehet a lelet?

 

 

 

Előzmény: b.gina (56982)
b.gina 2012. nov. 19. Creative Commons License 56982

Szia!

Terhelésen asszem nyáron voltam utoljára, a viszonyok még élnek :D

Sztk-ba odamész reggel (6.30-tól vagy 7.00-től kezdenek, ezt havonta váltogatják, ezért most nem tudom pontosan, de ki van írva)

És óóóóriási sor van általában, érdemes nyitás előtt fél órával már ott tömörödni...

Hát nem tudom végzel-e 9-ig, mert ugye 120 perc után veszik le a 2. adagot, és ez attól függ, hogy ez elsőt mikor veszik le.

 

Cukrot úgy kérd a patikában, hogy cukorterheléshez szeretnél cukrot, tudni fogják :)

 

Zemanek: Naszódynál direkt rákérdeztem a terheltetésre, hogy fórumon azt hallottam, hogy ez sokat ront az IR-en, és az ő tapasztalata szerint ez egyáltalán nem igaz! Hiszek neki, nem egy kókány orvos :)

És az én vérvételi eredményeim se azt mutatják, hogy jaj de sokat rontott volna a gyakori terhelés, gyönyörűen javultak az eredményeim :)

De amúgy nem szokott 3 havonta terheltetni, de ha elkezdi szedetni a gyógyszert, muszáj ellenőriznie, hogy egyáltalán hat-e.

Utána már ritkábban kínoz ilyenekkel :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56977)
Szeleszte 2012. nov. 19. Creative Commons License 56981

Szia

 

Nem tudom, hogy hova mész vérvételre, az sztk-ba mentem reggel fél 8-ra és fél 11-kor szólítottak be, a klinikára mentem reggel 7-re és fél 10 kor szúrtak meg, egyik helyre sem kellett időpontot kérni, csak odamentem és kész.

 

Én holnap megyek endokrinre, van két laborom egy 21.dik napi és egy 25-dik napi hormonsor, de úgy láttam, hogy az lh fsh nagyon csúnyán eltér, a többi hellyel közzel rendben van, még a cortisol volt magas 650. Majd megírom mit mondott a doki, de én úgy érzem nincs peteérésem:((( A baba még várat magára.

Előzmény: szegedi_lány (56977)
Zemanek 2012. nov. 19. Creative Commons License 56980

Nem szabad ilyen gyakran terheltetni, sokat ront az ir-en és nagyon megterheli a hasnyálmirigyet, évente egyszer szabad terheltetni.

Előzmény: szegedi_lány (56979)
szegedi_lány 2012. nov. 19. Creative Commons License 56979
Szia.Köszönöm a választ.Azért kérdeztem Ginát,mert ő ismeri a szegedi viszonyokat.De eléggé kihalt mostanában a fórum,nem biztos,hogy mostanában olvassa.
Júliusban volt az 1.terhelésem, 3 hónapja szedem a gyógyszert, és.most lesz kontroll illetve tsh mérés. Le kellett állnom a béres cseppel ahhoz ,hogy ezt értelme legyen nézni, és ha már megyek, gondolom megnézzük, hogy hat e a gyógyszer.Miért kérdezed?
Előzmény: Zemanek (56978)
Zemanek 2012. nov. 18. Creative Commons License 56978

Ugyan nem engem kérdeztél és nem is tudom a legtöbbre a választ. De cukrot bármelyik patikában kapsz vény nélkül. Megmondod hogy 75g-os cukor kell terheléses cukor vizsgálathoz és ők tudni fogják mit kell adni.

Viszont azt nem tudom jól élrtem e, hogy 3 hónapja volt terhelésed és most megint terheltetni fogsz?

Előzmény: szegedi_lány (56977)
szegedi_lány 2012. nov. 18. Creative Commons License 56977

Szia Gina!

 

Eltelt a 3 hónap, pénteken tervezek menni terheléses kontrollra. Megkaptam Naszódytól a 2 külön beutalót, ahogy mondtad. Te mikor voltál utoljára vérvételen?

Áll még, amit legutóbb mondtál, hogy nem kell időpontot kérni, csak odamegyek reggel? Vagy inkább kérdezzek utána? Azt is jó lenne tudni,hogy mikor kezdenek. 9től dolgozom, ha előtte nem fér bele, akkor szabit lesz muszáj kivennem:(

Írtad,hogy a vizsgálathoz a cukrot recept nélkül ki lehet váltani. Hogy milyen cukor, az a patikában egyértelmű? A beutalón erre nincs utalás...

Köszi előre is a válaszokat.

 

Előzmény: b.gina (56846)
b.gina 2012. okt. 31. Creative Commons License 56976

Mostmár hálisten igen :) de eddig nem volt ott :)

Előzmény: Ediina (56975)
Ediina 2012. okt. 30. Creative Commons License 56975

Az új honlapról el lehet érni a régit. Az érdekes-hasznos fül alatt van a hormontábla. :)

Előzmény: eszti0727 (56972)
b.gina 2012. okt. 26. Creative Commons License 56974

Íme egy másik hormontábla:

http://www.infertility.hu/hormontabla.htm

:)

Előzmény: eszti0727 (56972)
Hanga!!! 2012. okt. 25. Creative Commons License 56973

Sziasztok Lányok!

Ég a pofám rendesen, mert sok segítséget kaptam az itteniektől, amikor szükségem volt rá, aztán egyszercsak jóra fordultak a dolgok én meg eltűntem innen....azóta sokszor gondoltam rá, hogy írok ide, és most végre el is jutottam a tettekig. :-) 

Szóval csak annyit szeretnék mondani azoknak, akik most vannak az "út" elején, hogy ne adják fel, sok idő, de megéri a fáradságot, gyógyszerszedést, orvoshozmászkálást, idegeskedést, lehet babája egy IR-es, PCOS-s nőnek. Én már inszemre voltam előjegyezve - annyira elegem volt az eredménytelenségből - amikor spontán terhes lettem, a 12. hétig szedtem a metet, aztán leálltam, diétát tartottam végig és egészséges, erős kisfiam született tavaly decemberben! RR-hez jártam a MMC-be én is, tudja, hogy mit csinál, nagyon hálás vagyok Neki is. Szóval ezer hála Nektek csajok, akik még ittvagytok azóta is, és kitartás minden sorstársnak!!!!

eszti0727 2012. okt. 23. Creative Commons License 56972

Köszönöm szépen a válaszokat! Sajnos a pco-szindroma.hu oldalon nem találom a hormon-táblázatot (gondolom azért, mert megújult, és még nem töltötték fel). Hozzáférhető valahol máshol is?

A diétával kapcsolatban is lenne egy kérdésem, mivel én vegetáriánus vagyok, szerintetek így is megoldható?

További szép napot Nektek!

Ediina 2012. okt. 23. Creative Commons License 56971

A pco-szindroma.hu-n van egy hormontábla, ott megtalálod a normálértékeket. Inzulint, meg minden más fontos hormont. Nagyon érthető magyarázatokkal!

 

Csak az info@... cím van, a levél tárgyába írd be az orvosod nevét, továbbítják neki a kérdésed. :)

Előzmény: vikiviki (56970)
vikiviki 2012. okt. 23. Creative Commons License 56970

Miért? Az a 45-ös érték már magasnak számít? Mi a jó?

Előzmény: Zemanek (56964)
Ditte 219 2012. okt. 23. Creative Commons License 56969

Sziasztok Sorstársak!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a MensMentises doktornőnek szeretnék e-mailt írni, akkor milyen címre küldjem, tudja valaki? Honlapon van egy info-s emal cím, esetleg arra? Mást én nem találtam.

Köszi

Berbuch81 2012. okt. 22. Creative Commons License 56968

Ediina: Nagyon köszönöm!!! :) Akkor azt hiszem, megfogalmazom, és írok... :)

 

Hát igen. Elég össze-vissza ciklusom van, (mint ugye a mesében) így tényle elég nehezen viszek ilyesmi hormonos leletet... :)

Ediina 2012. okt. 22. Creative Commons License 56967

Ha, nincsen normális ciklus, akkor elég nehéz 3.cn és pé+7.nap hormont vinni...

 

Berbuch, szerintem hívd fel a MM-t és mondd el mi a helyzet veled, meg fogják tudni mondani az asszisztensek is, hogy milyen leleteket vigyél. De ha a honlapon található mélcímre írsz egy levelet akkor is fogsz segítséget kapni! Legutóbb én is bizonytalan voltam mit vigyek, írtam, szinte azonnal jött a válasz.

Előzmény: Zemanek (56966)
Zemanek 2012. okt. 22. Creative Commons License 56966

Szerintem hüvelyi uh nem fontos. Ami fontos az a 3. és pé+7. napi hormon, ,eg egy cukor+inzulin terhelés. Én mást nem vittem.

Előzmény: Berbuch81 (56965)
Berbuch81 2012. okt. 22. Creative Commons License 56965

Sziasztok! Segítsetek kérlek! (Végre úgy néz ki, befejeztem a szopit. és kértem időpontot az MM-be, december közepére. direkt így, h legyen időnk végleg leállni a szopival.) Az lenne a kérdésem, mit kellene vinnem friss leletet. (Régiek vannak, de gondolom az nem érdeklik őket... ???) Így gondolom nőgyógyi UH, teljes vérkép, hormonos??? (Azért a kérdőjel, mert nincs normális havim) vizelet, és a glükózterhelésest (ugye inzulinnal) Esetleg még valami??? Nagyon köszönöm! A világ végén lakom, 5 óra vonattal budapest, nem tudok én 2 havonta felugrálni. Azért lenne jó minnél több mindent összeszedni, addig, ha lehetséges lenne... :) /Édes álom, de jó lenne h akkor kapjak már valami gyógyszert is... /

Zemanek 2012. okt. 21. Creative Commons License 56964

Azt, hogy ir-ed van.

Előzmény: eszti0727 (56963)
eszti0727 2012. okt. 20. Creative Commons License 56963

Sziasztok!

Csak nov. 13-ra van időpontom a MensMentisbe, kérlek segítsetek, mit jelentenek ezek az eredmények:
0 perces: cukor 4,5 inzulin 9,6
60 perces: cukor 7,2 inzulin 44,5
120 perces: cukor 4,3 inzulin 19,6

Tünetek nagy része stimmel rám, és 3 és fél éve várunk a babára...

almirena 2012. okt. 13. Creative Commons License 56962

Jó a ckk, azt hiszem. Banyek, hogy még a rendszeres rossz álmokat is ez okozhatja....

Előzmény: Kathleena (56952)
Norka30 2012. okt. 12. Creative Commons License 56961

Off label indikációban a metformin már 2008 őszétől felírható az inzulinrezisztenciára. Négy éve. Csak ki kell tölteni hozzá egy papírt, bár nem szokás. 

Kathleena 2012. okt. 10. Creative Commons License 56960

Köszi:)

Előzmény: yoyo444 (56958)
Kathleena 2012. okt. 10. Creative Commons License 56959

Örülök, h annak találtad:)

Előzmény: Ediina (56955)
yoyo444 2012. okt. 9. Creative Commons License 56958

Kathleena nagyon jó lett a cikk, tele hasznos infóval, kösziiii :)

Előzmény: Kathleena (56952)
Szeleszte 2012. okt. 9. Creative Commons License 56957

Visszamenni????? Nem is adott rá lehetőséget, egyszer utolértem telefonon, azt mondta van időpontom fél év múlvára, majd akkor beszélhetünk róla, addig meg csinálhatok amit akarok. Azért vette el a met-et, mert kapott egy felülvizsgálatot és akkor még úgy volt a magyar törvény, (lehet, hogy még jelenleg is így van) hogy metformin csak is kizárólag 2-es típusú cukorbetegeknek írható fel és nem én voltam az egyetlen IR.-es akinek felírta, és azt mondta, nem akar öt évre börtönbe menni. Teszem hozzá, hogy 29 napos ciklusaim voltak, rendes peteéréssel, semmilyen vérkép vagy eredménnyel nem magyarázta meg a döntését, csak azzal, hogy a bezin autó nem működik dizellel, amiből egy szót sem értettem. Jelentkezett egy krónikus fáradság, de minap olvastam egy tanulmányt, hogy a metformin tartós szedése (3 év folyamatos gondolom már annak számít) igen letapossa a folsavat, aminek szintén lehetnek ilyen tünetei. Persze minden orvos vizsgált, hogy mi bajom van, de semmi nem változott az életembe, csak a gyógyszer leállás.

 

Azóta eltelt két év újra metforminon vagyok, kevesebb vagyok a peteérésemmel, a havi ciklusommal és a reményemtől is távolabb, mikor fog összejönni az áhított baba, rendkívül hálás vagyok neki, hogy még gazdagabb lettem egy koponyazuzódással a folyamatos összeeséseim miatt. Teszem hozzá, nem én vagyok az egyedüli, aki magánorvoshoz ment egy két sztk-s dokis történet után. Az is bokaütögetős mutatvány volt akkoriban, hogy metformint felírni egy IR betegnek, de tisztában vannak az orvosok, hogy egy nő két dologért hajalandó mindent megtenni: 1. Azért, hogy legyen gyereke és azért hogy ne. A magánszférában is rengeteg pénz van ebből elhiheted nekem.

Előzmény: nemnegatív (56956)
nemnegatív 2012. okt. 8. Creative Commons License 56956

Az utolsó mondatodat teljes nyugalommal el is felejtheted, ugyanis ilyet nem csinálhat egy orvos, még kutatás alatt sem (törvényileg tiltva van, amit kivételesen komolyan is vesz mindenki).

Ha esetleg még "kíváncsiságból"  meg is csinálta volna azt, amit te feltételezel, a kutatási munkájába nem vehetett volna bele, mert 100%, hogy csúnyán megütötte volna a bokáját, innentől kezdve pedig teljességgel hülyeség és értelmetlen dolog lenne szórakozni a betegekkel, nem kockáztatja senki a munkáját, pláne akkor nem, ha már egy kutatásban is benne van.

 

Ha elvette tőled met-et, akkor azért vette el, mert akkor úgy látta jónak. Visszamentél utána hozzá, amikor ennyire rosszul voltál, hullott a hajad és összeestél?

Előzmény: Szeleszte (56954)
Ediina 2012. okt. 8. Creative Commons License 56955

Kathleena, köszi szépen a linket, a cikket, számomra nagyon tanulságos volt!!!

 

 

Előzmény: Kathleena (56952)
Szeleszte 2012. okt. 8. Creative Commons License 56954

Annyit lefelejtettem a sztoriból, mielőtt még bárki is azt hinné, hogy a régi dokim esetleg aggódna értem, nem erről van szó. Előléptették, magasabb doktori fokozatot kapott, és valami új felmérést végez a PCOS betegek körében, és előkukázta a számítógépből az adataimat. (Zárójeles megjegyzés: már az is felmerült bennem, hogy direkt vette el a gyógyszert, mennyit romlik az állapotom, hogy aztán jó kis kutatási alany legyek).

Szeleszte 2012. okt. 8. Creative Commons License 56953

Sziasztok

 

Képzeljétek érdekes szituációban vagyok. Az történt, hogy most szerencsére 62 napra, két hetes emelt met xr-el (750 mg) megjött a vérzésem. A szitu meg az, hogy jártam régebben öt évig egy endodokihoz, aki két éve elvette a met-et aztán mindent végigjártam, míg találtam egy másik dokit, aki visszaadta nagy nehezen. (persze amikor met leállás volt, akkor szédültem, kihullott egy csomó hajam, összeestem a Tescoba minden orvos vislatot: neurológus, kardiológus, mri vizsgálat, pszichológus, alvásambulancia, bőrgyógyász, fogorvos persze hiába mondtam hogy IR és hogy három év után hírtelen gyógyszerleállás volt, persze minden megfigyelés nélkül) A lényeg a lényeg, hogy a két évvel ezelőtti orvos írt egy papírt, hogy mennem kellene vérvételre, amely nap pont a ciklus 21-dik napjára esne, az új dokim, meg kér egy kevés hormonsorból álló 27-37-dik ciklusnapi vérvételt, hogy megnézze vajon van-e peteérésem. Most tanakodok mi tévő legyek, hiszen nagyon jó lenne egy 21-dik cn-en való vérvétel (anyagi szempontból is), viszont a régi dokihoz nem akarok visszamenni, de a számítógépek annyira össze vannak kötve, hogy kellemetlen magyarázkodás lenne az új dokinál akit nem szeretnék elveszíteni. Ti mit tennétek a helyemben?

Kathleena 2012. okt. 5. Creative Commons License 56952

Sziasztok! Olvastam pár angol nyelvű cikket arról, h az IR, vagyis az állandó vércukor-ingadozás hogyan hat a hangulatunkra, fizikai aktivitásunkra, miért okozhat ingerültséget, fáradtságot, depressziót, pánikszerű érzéseket meg egy csomó mindent, és csináltam belőle egy magyar nyelvű összefoglalót (fordítást). Segítségnek szántam, mert magyar szakirodalmat nem igen találtam a témában, holott angolszász oldalakon úgy láttam, evidenciaként kezelik, h sokszor pl. a vércukor-ingadozás felel egy csomó ún. lelki betegségért, tünetért. A szerkesztőprogrammal meggyűlt a bajom, meg újságíró sem vagyok, úgyh a cikk néhol kicsit nyomi lett, bocsi:)

 

http://jegeskave.hu/cikkek/2012/09/13/az-inzulinrezisztencia-psziches-tunetei

Provence83 2012. okt. 2. Creative Commons License 56951
Azert szeretunk minden cikket a temaval kapcsolatban. Mar az is valami, hogy irnak rola.
Előzmény: sz30 (56950)
sz30 2012. okt. 2. Creative Commons License 56950

akkor sorry, én első olvasatra azt gondoltam, hogy ez egy jól összeszedett cikk.

A Merckformin már rég nincs meg, de a Competact igen

 

Előzmény: Provence83 (56949)
Provence83 2012. okt. 1. Creative Commons License 56949
:-) Most eleg lusta vagyok minden pontra kiterni... Olvasd el a kommenteket, ott nagyjabol ossze van szedve, hogy mi vele a problema. Apropo: meg van meg a 750 es xred? En csak olyan harom-negy het mulva mrgyek pestre (kulfoldon lakom), de azt hiszem szuksegem lenne ra.
Előzmény: sz30 (56948)
sz30 2012. okt. 1. Creative Commons License 56948

mi a baj a cikkel?

Provence83 2012. szept. 30. Creative Commons License 56947
Nagyon finoman fogalmaztal... Ez eleg katasztrofalis cikk. Persze Dr. Rosekkal van levajazva minden, ugyhogy veletlenul sem egy Mensmentises dokit kerdeznek, aki tenyleg ert hozza...
Előzmény: Ediina (56946)
Ediina 2012. szept. 30. Creative Commons License 56946

jó cikk, ismét a teljesség igénye nélkül...

 

Előzmény: sz30 (56945)
sz30 2012. szept. 30. Creative Commons License 56945

egy jó cikk

Minden a PCO-szindrómáról

Gigantikus összefoglaló, okok, tünetek, kezelési lehetőségek és életvezetési szabályok. A PCOS becslések szerint minden tizedik magyar nőt érinthet. Tovább »

forrás: divany.hu

körte- 2012. szept. 27. Creative Commons License 56944

Sziasztok!!

Egy debreceni  sorstársunk autóval menne Budapestre a közönségtalálkozóra!!
2-3hely még van!!!
Jó lehetőség, kényelmesen "olcsón" menni!!!

Írjatok ha érdekel titeket!!!

masni35 2012. szept. 24. Creative Commons License 56943

És a hormonsorokat egy cikluson belül kell nézetni? Mert ma vagyok a 12.napon, jó lenne a 21.napit ebben megcsináltatni és a következőben a 3.napit.

masni35 2012. szept. 24. Creative Commons License 56942

Zemanek, zsumi, köszi a válaszaitokat!:-)

 

Akkor szerzek még beutalót hormonokra is. Ezekhez sztkban is leveszik a vért? Mennyi idő után lesz eredmény? Milyen hormonok kellenek a 3.naphoz? ( lh, fsh, tesztoszteron, ösztradiol, prolaktin,tsh,shbg -kell még vmi? szabad és össztesztoszteront ekkor nézik? ) a 21.napon csak progeszteront néznek? Segítenétek? Az orvosban annyira nem bízom már, de tuti ír beutalót arra, amire kérek..

 

Még annyit kérdeznék, h az éhgyomri és a 120 perces inzulinom az jónak tekinthető, nem?

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56941

Még jelentkezni az idei metformin babamoziba, akár pocakkal is (szept.25-ig)

 

 

Amit küldenetek kell:

 

- baba neve

- szül.dátum vagy várható születése

- pár sorban az előzmények

- jó minőségű fotó (de legyen egy megás méretű....)

 

képeket küldhetitek: sari.nora@pco-szindroma.hu

 

A mozit okt.6-án vetítjük a közönségtalálkozón. Bővebb infók folyamatosan a Facebookon vannak!

 

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56940"A PCOS ellen küzdök és én fogok győzni!"

 

JUBILEUMI PCOS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

a Kelenföldi Missziós Központ Épületében (Budapest, XI.kerület Etele út 55.)

2012. október 6-án, szombaton 10:00 – 17:00 között
Fókuszban az életmódváltás: új élet egy új életértJubileumi PCOS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ


Mozogj rendszeresen, egyél egészségesen és tudatosan, és változtasd meg az életedet Te magad! Ebben segítenek Neked szakembereink, meghívott vendégeink és előadóink az ötéves PCOS Szívügy Alapítvány jubileumi közönségtalálkozóján.

Akikkel találkozhatsz: Monspart Sarolta, D. Tóth Kriszta, Kriston Andrea, Zentai Andrea, Brezina Kinga
A helyszínen személyesen is konzultálhatsz a PCOS legelismertebb hazai szakértőivel, köztük dr. Tűű László és dr. Major Judit endokrinológusokkal és dr. Breyer Helga belgyógyásszal.

Ne hagyd otthon a családot sem, hiszen lesz szoptató- és pelenkázószoba a piciknek és játszószoba a nagyobbaknak.

A belépőjegy ára 990 forint, ezért értékes ajándékcsomagot is kapsz támogatóink jóvoltából.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérünk, hogy feltétlenül jelezd részvételi szándékodat a pcos.talalkozo@gmail.com címen.

Részletes program: http://

 

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56939

Sziasztok!!

 

PCOS-es vagy? Ismersz olyat aki PCOS-es, esetleg még nem tud róla?

 

 Oszd meg ezt , hogy minél többekhez jusson el az idei PCOS Közönségtalálkozó híre.

A közönségtalálkozót a PCOS Alapítvány azért szervezi, hogy itt mindazok, akik tanácstalanul, egyedül küszködnek tüneteikkel, orvostól orvosig jártak és nem kaptak megfelelő válaszokat itt együttesen, sorstársakkal és a PCOS elismert hazai szakérőivel találkozva minél többet megtudjanak a PCOS-ről és főként arról, hogy mit lehet ellene tenni. Az idei találkozó legfontosabb üzenete, hogy IGENIS LEHET TENNI A PCOS ELLEN, életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással sikerrel küzdhetünk ellene.

Segíts Te is abban, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről!
További információk itt:  events/257394167712913/http://www.facebook.com/

 

-zsumi- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56938

sziasztok, olvasni szoktalak benneteket, lehet csatlakozni?

 

masni: nekem is "csak" ir-em van. És kb. ilyenek az eredményeim, a 120 perces magasabb, és a terhelt cukor a 0 perces alá esik. A doki szerint (MM) ez nálam ir. Igaz, nekem a cukrom jóval alacsonyabb, az inzulin magasabb :) gyógyszert szedek, plusz diéta, és mozgás.

 

én csak az eredményeimet vittem magammal (terheléses, 3. napi és 21. napi vérvétel)

Előzmény: masni35 (56927)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56937

Azt mindenképpen érdemes vinni, mert kérni fogják.

Előzmény: masni35 (56936)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56936

Tudom, azért gondoltam, h "csak", mint esetleges ir-es keresem fel őket pcos nélkül, h ebben az esetben kell-e még vmi. Ha nincs gyanú nőgyógyászati problémára, akkor is kérnek hormonsort?

 

Előzmény: Zemanek (56935)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56935

Egyébként attól még lehetsz ires hogy nem vagy pcos. Vannak olyan ir-.esek akiknek nincs pcos-ük viszont az ir rontja a petesejtminőségét is.

Előzmény: masni35 (56933)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56934

A ciszták nem feltételei a pcosnek. 3. és 21. napi hormonokat vigyél még.

Előzmény: masni35 (56933)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56933

Igen, ezért kérdeztem, mert a 60'-es magasabb szokott lenni, mint a 120'-es.

 

Voltam egy másik nőgyógyásznál, szerinte nincs PCOS-m, de amikor kérdeztem, h akkor nincsenek kis cisztáim, akkor azt mondta, h nem számottevő.:-O Most nem tudom, h ez mennyit takar, egy, két, három dbot?? Nem olyan a petefészkem, mint egy tipikus pcos-nak. Ennyi. Ciklusom rendben van még mindig.

 

Ezzel az egy lelettel elmehetek MM-be ( végülis főleg a családi halmozódás miatt megyek el, mivel mindenki cukros, ill előzményeim miatt ) vagy kell még vmi?

Ilyen értékekre is szoktak gyógyszert írni?

Előzmény: Zemanek (56932)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56932

Inkább az a fura, hogy alacsonyabb mint 120 perces inzulinod. Szerintem ez mindenképpen ir-re utal és én mennék vele mm-be,

Előzmény: masni35 (56931)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56931

És a 60 perces inzulinnak nem kéne magasabbnak lennie a 120 percesnél? Az éhgyomrinak 5 alatt kéne lennie, ugye? A cukor nagyon rossz, 5,8 ( magas )-ról 3,9 ( elég alacsony ). Nagyon nem értek én ehhez.:-)

IR-re utalnak az eredmények? Érdemes ezzel MM-be menni?

Bocs, h ennyit kérdezek, olvasgatok visszafelé, netet is böngészem, de hasonló eredményekbe még nem futottam.

 

Előzmény: Zemanek (56930)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56930

Hátsanszos, hogy valahol 30 percnél lehet neked egy nagy megugrás inzulinban.

Előzmény: masni35 (56927)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56929

Még annyit, h bánom, h nem 5 pontosra mentem, mert pár éve, amikor sima terheléses cukor vizsgálatra mentem a félórás érték 9,6 volt ( akkor nem néztek inzulint ), lehet, h az első órában ugrik meg az inzulin, amit nem néztek most. Vagy rosszul gondolom? Valamiért leesik a vércukrom...:-( És sajna tényleg nagyon hamar éhes leszek, amikor tornázom, meg leesik a vércukrom...

korkis 2012. szept. 22. Creative Commons License 56928

SZiasztok!

 

Sajnos én is ritkán jutok el ide, akkor igyekszem visszaolvasni.

Kromy! Az én helyzetem/leleteim/tüneteim nagyon hasonlítanak a tiédhez azzal a különbséggel, hogy nekem nem olyan brutál magas a terhelt inzulinom. A kezdő értékek nálam is rendben vannak, hormonsorom tökéletes, rendszeres peteérés, progeszteron 21. napon szintén jó. A PCO sincs százszázalékosan diagnosztizálva, mert ugyan vannak legyezőszerűen apró ciszták, de a nőgyógyász szerint ez nem felel meg a definíciónak (petefészkenként min. 12 db. cisztának kellene lennei, nekem ennél kevesebb van). Már van egy 3 éves kisfiunk, a második egy év alatt nem jött össze, ekkor derült ki az (enyhe) IR. Párszor éreztem a beágyazódást (egy éva alatt kb. 3-4-szer), de aztán hirtelen megszűntek a tünetek, és menstruálni kezdtem. Azt tudtam, hogy a beágyazódással van baj.

 

Január óta szedem a metet, kb. június óta tornázom (sajnos csak havi kb. 10 alkalom), és (szerintem a torna hatására) az elmúlt 3 hónapban minimálisra csökkent a mensi előtti barnázás:). Így 1-2 nappal megnőtt a lutális szakasz hossza, amit nagyon jó jelnek tekintek. Most voltam kontroll terhelésesen, az eredmények csak minimálisat javultak. Ezért a nőgyógyász felemelte a Metforalt 2*850 mg-ról 3*850 mg-ra. Szed valaki közületek ilyen sokat? Már az előző adagnál azt gondoltam, hogy ez a csúcs...

 

Közben márciusban a férjemről kiderült, hogy jelenleg nemzőképtelen, és azóta sem találták meg az okát. AZ én megnyugtatásomra elment ő is terheléses vizsgálatra, és sokkal rosszabbak lettek az eredményei, mint az enyémek. Most pár hónap diéta és mozgás után újra megcsináltatja, majd bejeletkezik az MM-be.

Kérdésem lenne hozzátok: több helyen leírtátok, hogy az első orvosi vizsgálatra már milyen leleteket érdemes vinni a folyamat meggyorsítása érdekében (női hormonsor, terhelésescukor-inzulin, stb), de ezek nőkre vonatkoztak. Nem tudjátok véletlenül, hogy férfiaknál miket kérnek a glükóz-inzulinon kívül? D-vitamin, kortizol. Esetleg náluk is valamilyen hormon? Felhívhattam volna az MM-et, de elfelejtettem, és hétfőn korán lesz a vérvétel...

 

Előzmény: kromy (56877)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56927

Sziasztok!

 

Nyáron kérdeztem tőletek, azóta voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton. Itt az eredmény, megszakértenétek nekem?:-)

 

 
 Glukóz    5,8    mmol/L            3,8    6,0       
 60 perces glucose    3,9    mmol/L            ---    ---       
 120 perces glucose    3,9    mmol/L            3,8    7,1       
 Inzulin    5,5    mIU/L            3,0    25,0       
 Inzulin 60 perc    19,8    mIU/L            ---    ---       
 Inzulin 120 perc    25,2    mIU/L            ---    ---    

Nem értem, miért ilyen alacsony a terhelt vércukorérték ( ez rossz, nem? ), ill a 60 perces inzulin miért ilyen alacsony?

Előre is köszönöm!

Ediina 2012. szept. 21. Creative Commons License 56926

Úgy tudom, hogy minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál kevésbé jó. Pl. extrudált, pelyhesített, finomított (liszt). Ahogy a krumplipüré sem.

Előzmény: kromy (56924)
Zemanek 2012. szept. 21. Creative Commons License 56925

A piritástól megváltozik a ch minősége és nagyon megemeli az inzulin szintet.

Előzmény: kromy (56924)
kromy 2012. szept. 21. Creative Commons License 56924

Miért nem lehet enni pirítóst ha az olyan pékáruból készül amit lehet enni?

 

Előzmény: Zemanek (56923)
Zemanek 2012. szept. 21. Creative Commons License 56923

jól tudod

Előzmény: sz30 (56922)
sz30 2012. szept. 21. Creative Commons License 56922

én úgy tudom, reggel nem szabad pirítóst enni

Előzmény: Lunni (56920)
sz30 2012. szept. 21. Creative Commons License 56921

A doki felemelte 2000-re, de én nem emeltem meg. Megvártam a vérvételt:  az addig mindig normális cukrom felment az egekbe. Így lecserélték egy komplexre, amiben a meten kívül van glitazon is. 3 havi szedés után vérvétel, eredmény ugyanaz, sajnos megemelte a cukromat. Így most kaptam egy harmadik gyógyszert:eucreas. 

Előzmény: Szeleszte (56901)
Lunni 2012. szept. 21. Creative Commons License 56920

köszönöm, kicsit tisztább mostmár minden :)

 

nekem a napi 160g ch kevés, próbáltam az előírt mennyiséget enni (pl: két kis vacak pirítós reggel) de lementem 57 kilóra és éhen is haltam mellette... ezért mindenből többet eszek egy kicsivel, de így legalább nem tör rám a falásroham.

Előzmény: Ediina (56916)
Zemanek 2012. szept. 20. Creative Commons License 56919

Én most hirtelen nem is tudom 10-re vagy 11-re.

Előzmény: Micimalacka (56915)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56918

nem:-(( már 3 hónapja

Előzmény: Ediina (56917)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56917

Mici, te szoptatsz még?

 

Előzmény: Micimalacka (56912)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56916

Lunni, szülés után általában azt mondják, hogy első a szoptatás. Napi 160g ch-val sztem nem lehet szoptatni, egyszerűen kevés! Persze a cukrot, fehér lisztet akkor is lehet kerülni - sztem ez a könnyebbik feladat.

Aztán ha már nem szoptat az ember akkor vissza kell(ene) térni a diétához, orvos megítélése alapján gyógyszerhez.

A terhesség alatti gyógyszerszedésről megoszlanak a vélemények, ez is orvosfüggő. Pl. a glitazon tartalmú gyógyszerek mellett védekezni kell(ene), mert nincs róla adat, hogy hat a magzatra. Én azonnal abbahagytam amit kiderült, h babát várok.

A metformint lehet szedni, sőt ajánlják is a 12. hétig. (addig  kockázatos igazán a magas inzulin, mert rossz hatással van a progeszteronra, ami a placenta kialakulásáig "élteti" a babát, ezért nagyobb nálunk a vetélési kockázat) Nekem pl. az endodokim nem akarta, hogy szedjem, a nődokim viszont igen, sikerült kompromisszumot kötni, úgyhogy végig XR-t szedtem. Van aki szedi szoptatás alatt is, de én orvosi jóváhagyás nélkül nem mertem bevállalni, mert egyik orvosom sem támogatta.

Előzmény: Lunni (56909)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56915

nahát, összefuthattunk volna, én délre mentem:(

Előzmény: Zemanek (56914)
Zemanek 2012. szept. 20. Creative Commons License 56914

én is 4-én voltam Tüünél:)

Előzmény: Micimalacka (56912)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56913

neeem, pont az hogy 1 grammot se szabad fogynom :)

 

a diétát meg próbálom tartani, de még nem szoktam teljesen hozzá, meg nem kevés pénz és idő pluszban szerintem, de majd csak megszokom idővel. heti 2x2 órát kondizok, de otthon se ártana rávenni magam, jajj nem egyszerű ez a dolog :)

Előzmény: Micimalacka (56911)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56912

Amúgy, ha már itt vagyok, nem tudom írtam-e, voltam vissza TL-hez én is 4-én.

MEg vagyok dicsérve a terhesség alatti hízással meg hogy azóta is tartom a kezdő súlyom. De innentől szigorú diéta, egyelőre nem kell gyógyszer:-) ha nem hízok 4 kg-nál többet, akkor egyelőre nem is kell.

Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56911

ilyen paraméterekkel kell fogynod?

 

Én úgy látom, gyógyszer ide vagy oda, a kulcs a diéta és mozgás, vagy szigorú diéta. Anélkül kevsébé várható javulás, a gyógyszer nem csodaszer, ez van.

Előzmény: Lunni (56907)
Provence83 2012. szept. 20. Creative Commons License 56910
Lanyok, en ugy tudom, hogy sem az xr-tol, sem az eucreastol nem lehet fogyni, de ez a tajekoztatojukban is le van irva. Ezek a normal es vekony testalkatuaknal hasznal inkabb. En rogton xr t kaptam, de ugy hallottam, hogy csak akkor van hasmenes a sima mettol, ha nem eleg lassan epiti fel az ember, a vercukor ingadozas meg azt jelenti, hogy nem tokeletes a gyogyszer mellettna dieta...
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56909

gratula :) és szülés után is ugyanúgy kell tartani a diétát és szedni a gyógyszert? :/ életem végéig? :)

Előzmény: Ediina (56908)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56908

Olyan aktívan mint kellene nem tudok sportolni, mert ízületi problémáim vannak. Spéci gerinctornára jártam abban az időben. Most egy 14 hónapos után futok naphosszat. :))

Előzmény: Lunni (56907)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56907

1 éve álltam le a fogamzásgátlóval, nőgyógyim mondta fél év után amikor még mindig nem jött meg hogy akkor csináljunk teljes kivizsgálást és így derült ki mi bajom, de persze jópár hónap eltelt közben... és milyen megoldást javasolt hogy helyreállítson, még fogamzásgátlót, hát remek :)

szóval én nem halogattam semmit, csak nemtudták mi a bajom :) aztán tovább kutattam és végül kikötöttem itt és ez által az MM-ben.

 

Dr. Breyer Helgát kaptam, Meckformint írt fel, a súlyom nem változik 59-60/175, hasmenésem sincs tőle, csak néha az ízérzékem akadozik :) És a napi 7szeri étkezés mellett még sportoltál is? mert akkor nekem tényleg 30 órából kéne hogy álljon egy nap meló mellett. vagy elég csak a diéta? én napi 4szer eszek, de nem számolom a szénhidrátot csak az előírtakat próbálom tartani, de sajni mi hétvégenként szoktunk borozni, sütizni, egyelőre ezekről nem tudok lemondani :/ 

Előzmény: Ediina (56903)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56906

Én adok fél évet a met-nek, hátha sikerülne addig spontán teherbe esnem. Diéta: néha a menzás kaja miatt a főétkezés hibádzik, a többit szigorúan betartom. Sportolni sportolok, úszás, otthoni torna, ha jó idő van bicikli séta.

Előzmény: kromy (56905)
kromy 2012. szept. 20. Creative Commons License 56905

Én 850est szedek és nem tudok tőle fogyni. Nem megy lejjebb a súlyom 68 kilónál, pedig én is szeretnék legalább 65re lemenni. A diétát ma kezdtem újra nagyon szigorúan. Eddig is csináltam csak volt egy kis lazulásom. És sportolok is. Terheléses inzulint legkorábban dec. elején lehet csináltatnom, és addig én is a bizonytalanban vagyok, hogy most mi is van. Mikor mehetnék inszemre vagy lombikra? Mert én sem tudom mikorra hat a gyógyszer...

 

Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56904

Lunni

 

Most nálam kicsit feje tetejére állt a rendszer. 50. dik ciklusnapon elmentem a dokihoz Norcolutos megvonásos vérzést csinált nekem, elkezdtem a met-et megjött 40 napra, most megint 46-dik napon vagyok és semmi. Gyakorlati jó tanácsként mondom, hogy nem érdemes egy évig nem menstruálni, mert riogatni nem akarlak, de 4 éve 80 nap nem menstruálás után lett egy 4 szer 5 cm-es ciszta a petefészkembe. Szóval, ha ennyi ideig nem jön meg érdemes egy megvonásos vérzést csináltatnod, és utána fogod látni hogyan fog hatni a metformin.

Előzmény: Lunni (56902)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56903

Lunni, az, hogy kinek mikor hat a met teljesen változó. Én is sovány vagyok, nekem pl. egyáltalán nem használt, csak fogytam tőle, nem rendezte a ciklusomat. Először kombinált gyógyszert kaptam met+glitazon (neve lényegtelen, már kivonták a forgalomból). Ciklusom lett, de még mindig fogytam, így metmentes gyógyszert kaptam. Fogyás megállt, sőt híztam is, és beállt a ciklusom is, sőt babám is lett. Most ismét ezt szedem, bár a szülés óta van spontán ciklusom. Viszont én korábban nagyon komolyan diétáztam 7x ettem naponta. Most a kicsi mellett elég nehéz, de nagyon igyekszem.

Ki a dokid?

Előzmény: Lunni (56902)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56902

mikortól lehet számítani a gyógyszer szedése után az első menzeszre?

mert hogy nekem 1 éve nem jött meg, csak nem rég derült ki hogy pco-s vagyok, és 3 hete szedem a gyógyszert, most emeltem 1000re, de jövőhéten 1500 lesz, MM-ben azt mondták hogy ennyi kell ahhoz hogy működjek... de én sokallom picit :)

 

a nagytöbbséggel ellentétben nekem nincs túlsúlyom, sőt épp hogy eléri a BMI a 19et, helyesen táplálkozok (igaz a napi 5 evés esélytelen) és mindig is heti kétszer jártam konditerembe előtte meg versenysprotoltam... úgyhogy nekem nem igazán tudtak értelmes tanácsot adni csak azt, hogy szedjem a gyógyszert és ne egyek fehér lisztet és cukrot :)

Előzmény: Szeleszte (56900)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56901

Utána mi lett a történet? Maradt a 2000 xr, reggel este szedsz 1000? Később összejött a baba, vagy még várat magára ez a történet?

Előzmény: sz30 (56899)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56900

Nekem három évig tökéletesen elég volt az 500 mg, a 29 napos ciklushoz és a peteéréshez. Utána jött állítólagos hipoglikémia miatt elvonta a doki a gyógyszert és másfél év leállás következett, mire egy másik dokitól visszaszereztem, ő most felrakta 750 mg-ra. Attól tartok, hogy szerintem ez is kevés lesz:((( Ráadásul az volt a jellemző nálam az xr-nél, hogy a lelkemet kitornáztam, kiúsztam akkor sem fogytam egy dekát sem, most is így van, pedig három doki is mondta már, hogy a 73 kiloról kusszak már le valahogy 65-re. A sima met-et nem bírtam, nagyon erős hasmenéseim voltak tőle, és cukoringadozásaim.

Előzmény: sz30 (56899)
sz30 2012. szept. 20. Creative Commons License 56899

Én kezdetben kaptam rögtön 1500 mg xr-t, és 5 havi szedés után, miután nem estem teherbe (de őszintén szólva nem is akartam), felemelte a dokim 2000 mg-ra. Neked elég a 750?

Előzmény: Szeleszte (56896)
kromy 2012. szept. 19. Creative Commons License 56898

Sziasztok!

Én az eucreástól nem tudok fogyni. Tartom a súlyom, de egy dekát se megy lejjebb. Kicsit el is vagyok emiatt keseredve. De majd remélem egyszer csak beindul...

 

Timike74 2012. szept. 19. Creative Commons License 56897

Szia!

 

Nekem Szigetváron csinálták, de még 1999-ben. Így az akkori technika és a mai nem összehasonlítható.

 

Remélem hamar túl leszel rajta és nem fog vészesen fájni.

Előzmény: kromy (56892)
Szeleszte 2012. szept. 19. Creative Commons License 56896

Sziasztok

 

Tegnap a 45.-dik cn-en gondoltam ideje elmenni a dokihoz, hogy mi újság odalent. A pehem volt egyben a szerencsém, hogy nem rendelt a dokim, így 2.5 órás várakozás után beszólítottak. Közölte velem a doki, hogy az áprilisi rákszűrésemkor nem volt elég minta amit levettek, megismételte-e a dokim? Mondtam, hogy nem nekem ki lett adva a lelet, hogy P2 negatív. Ez a doki megismételte a rákszűrést, majd csinált egy ultrahangot, mondta hogy gondolom nem lepődik meg, de pco-s mind a két petefészke. Mondtam, ez nagyon meglepő, mert a dokim azt mondta, hogy már felszívódtak és tiszta mind a két petefészkem, jó volt fél évig abban a tudatban élni, hogy oda lent tiszta kép, szóval doki cserélve...... Már nem tudom hanyadik nődokit fogom elaprítani Szegeden, idős kedves doki volt, de úgylátszik már a szakmai tudása egy kicsit megkopott.

 

Tegnaptól felemeltem az xr-t 1 szer 750-re az 500-ról és várom a messiást, hogy hátha megjön... Megmondom nektek csajok őszintén, amikor most metformin mellett elkezdett késni a vérzésem, olyan jó volt azt hinni, hogy talán összejött a baba, de sajnos negatív a csíkom, nincsenek zebráim... Marad a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, igen hányatott egy nő élete, de még rosszabb ezzel a betegséggel.....

sz30 2012. szept. 19. Creative Commons License 56895

szia, köszi, hogy leírtad! Ezek jól hangzanak! A szőrösödés csökkenése a már meglévő szőrszálakra is kiterjedt, vagy inkább csak nem nő több, mint eddig?

Esetleg fejbőr zsírosodásra, -korpásodásra is jó hatással volt nálad?

Nekem is kétféle metformintól már meg kellett válnom, most jön az Eu. Ha ez se válik be, akkor mit fognak még felírni!

 

Te szeretnél babát, azért szeded?

 

 

 

Előzmény: mariannvarga (56894)
mariannvarga 2012. szept. 18. Creative Commons License 56894

Szia!

 

2,5 hónapja szedem az eucreast. A bőröm nagyon szép lett, még a kozmetikust is kibírtam (1 éve nem tudtam elmenni hozzá, mert annyira gyulladt volt a bőröm). Mondhatni, hogy nincs pattanásom:))) A szőrösödés mértéke látványosan csökkent, viszont a hajhullás sajnos alig változott. A bőröm összességében nem olyan szélsőséges (eddig vagy nagyon zsíros volt, vagy nagyon száraz). Ezek mellett nincs semmilyen mellékhatása (előtte kétféléve metformin-gyógyszerrel is meggyűlt a bajom), sokat fogytam, egyre jobban érzem magam a bőrömben. Egyedül az első héten váltakozott a farkaséhség és hányinger a kaják láttán, de az is hamar helyreállt. Ja és a legfontosabb, hogy évek óta tartó "egykezemenmegtudomszámolnihányszorvoltammeg" után már kétszer is menstruáltam a szedése óta. szóval nekem eddig bejött.

Előzmény: sz30 (56893)
sz30 2012. szept. 18. Creative Commons License 56893

Sziasztok Lányok,

nektek milyen tapasztalatatok van az Eucreassal a hiperandrogén tüneteket illetően? Kinek hogyan változott a bőre, hajhullása, szőrösödése a szedés folyamán?

köszönöm, hogy megosztjátok velem.

 

kromy 2012. szept. 18. Creative Commons License 56892

Huhhhhh!! Köszi az infókat. Szegény Te! Én is túlvagyok már hsonló dolgon epekő, vesekő, vakbél stb...és én is elég jól viselem a fájdalmat.

Viszont nekem annyit mondott a dokim, hogy valami spéci katétert fog alkalmazni, mert ha nem ezzel csinálják, akkor az valóban sintér munka. Hát nem tudom. Illetve nekem még azt is mondta, hogy a kontraszt anyagot lassan nyomják be, mert ha gyorsan nyomná és elvan szorulva, vagyis nem átjárható akkor az nagyon fáj. De ha kicsit nyomja akkor egyből abba lehet hagyni, ha nem megy tovább. Egyébként neked hol csinálták? nekem a Dél-Pesti kórházban fogják.

 

Előzmény: Timike74 (56891)
Timike74 2012. szept. 18. Creative Commons License 56891

Kromy!

 

 

Nekem RTH-s HSG-m volt, és hát nem riogatni szeretnélek, de BRUTÁLIS fájdalommal járt nekem, konkrétan az ájulás szélén voltam, pedig nem mondom alacsonynak a fájdalom küszöböm. Sok mindenen keresztül mentem már, laparaszkópos drilling, ezer +1 ciszta műtét, curettage, epekő, vakbél.....szóval tényleg sok, de ez volt a "csúcs".

 

Nem is értem, miért ezt a "kőkori" módszert alkalmazzák, hiszen az UH-s sokkal emberbarátibb.

 

Az előkészületekről, ahogy nekem anno csinálták.:

 

Levittek az RTG helyiségbe, felfektettek egy RTG asztalra, jóddal ( vagy BEtadinnel ) a nemi szerv tájékát és a hüvelyt lemosták, kimosták. ( nagyon égő és rossz érzés, de viselhető volt )

Aztán a méhszájba adtak egy Lidocain injekciót, ami egy szúrás volt és feszítés. Ez azért kellett, hogy amikor a méhszájat a Koherrel "kifogját ", ne fájjon, és nem is fájt. A szondát ezek után vezették be, de abból semmit nem éreztem, hisz egy pici "szívószál szerű cső".

Az a legfájdalmasabb és a legborzasztóbb, mikor nagy nyomással a kontrasztanyagot a petevezetéken próbálják átnyomni!

Akkor olyan volt, mintha egy kamion ment volna át rajtam és kettőbe akart volna tépni egész pontosan. Közben a RTG alatt nézki, hova lép vagy épp nem lép ki a folyadék. Na ez a fájdalmas, mikor gyakorlatilag mossa és tágítja valamelyest a petevezetéket.

 

Erre jobb felkészülni, már amennyire lehet!

 

Azt nekem is elfelejtették mondani, hogy a kék kontraszt anyag és a sárga jód egy "kellemes" libaf@s zöld színt alkot, és az távozott a hüvelyen keresztül. Pontosan úgy éreztem magam, mint akibe egy ufó járt.

 

Csak a tapasztalataimat írtam le, ne rémíszteni szeretnélek. Ha neked is ezt a fajta beavatkozást csinálják, akkor kb. ilyesmire lehet számítani!

 

Remélem hamar és fájdalom nélkül túl leszel rajta!

Előzmény: kromy (56888)
kromy 2012. szept. 17. Creative Commons License 56890

Köszönöm. és iagazadvan, mert mindenki mást ír. Sokan írják, hogy görcsöl a has, de az előkészületekről, katéter felvezeté stb... arról senki nem beszél konkrétan. Mindenki csak azt írja mikor már a kontraszt anyagot nyomják be, akkor mi van. Engem meg épp az előtte lévő rész érdekelne :) Na de mind1. majd meglátom. Bárcsak ne kéne mennem, de nem tehetek róla.. :(

Előzmény: Ediina (56889)
Ediina 2012. szept. 17. Creative Commons License 56889

Kromy, nekem ugyan nem röntgenes, hanem ultrahangos volt, (mert a dokim szerint sokkal alaposabban szét lehet vele nézni), de ki lehet bírni. Ez is, mint oly sok minden más, annyira alkati dolog! Olyan, mint a szülés, van akinek könnyen megy, van aki megszenved vele. Nekem eléggé fájt, különösen míg töltötte a doki a kontrasztanyagot, pokoli erős mensi szerű görcseim voltak, de kb. 15 perc volt az egész.

Persze jó tájékozódni, de ne olvasgass utána, mert mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe, meg egy csomóan imádnak mártírkodni, riogatni. :)

Előzmény: kromy (56888)
kromy 2012. szept. 17. Creative Commons License 56888

Akinek volt már HSG vizsgálata, esetleg megosztja velem a tapasztalatait? Én egy hét múlva megyek és rtg-el fogják csinálni. Engem most azzal ilyesztegetnek, hogy mikor a katétert felhelyezik az nagyon fáj, mert valamit belülről összecsípnek stb...Szóval már nem tudom mit gondoljak. Mert az kevésbé izgat, hogy feszít a hasam ha benyomják a folyadékot. De az előkészületekről hallok csupa jó dolgot :( :(

 

Előzmény: Micimalacka (56887)
Micimalacka 2012. szept. 14. Creative Commons License 56887

hihi:)

köszi!

 

hát igen, végülis nekem a diagnózis ugye IR meg IGT lett, mondhatni a cukorbetegség kapujában álltam.

Végülis küzdöttem sokat, hogy ezt letornásszam.

Nekem sem volt soha cisztám pl.

 

ÉS nagyon örülök, hogy most nem kell gyógyszer, de nem tudom, mennyire tudom így tartani, mert kiklóra ugyan nem híztam, de most már kezdem érezni a derák-has tájon sajna méretre:oooo

Előzmény: vikiviki (56886)
vikiviki 2012. szept. 14. Creative Commons License 56886

Húú, innen szép nyerni!:) Gratulálok! 

 

A cukorértékeim nekem is hasonlók sajnos, de az inzulinok jóval alacsonyabbak. És nekem sincs egyáltalán PCO, háromszor lettem spontán terhes, három gyerekem van, tehát nem, az IR egyáltalán nem biztos, hogy együtt jár a PCO-val. 

Előzmény: Micimalacka (56878)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56885

Aha. Akkor valóban igazatok lehet. Pedig azt hittem, hogy nincs peteérés és hormon problémák is vannak, ha valakinek IR gondja van. De ezek szerint tévedtem. Az én 120 perces inzulinom 104 és 114 volt. Szóval Neked tényleg enyhe IR-ed van.

 

Előzmény: Aire (56884)
Aire 2012. szept. 13. Creative Commons License 56884

Sziasztok!

Nekem nincs PCO-m, "csak" IR-m.Hormonjaim teljesen rendben, van pé, és spontán teherbeesésekm is, csak nem maradtak meg. Így derült ki az enyhe IR. Rákérdeztem, hiába szuper a progeszteronom is meg a többi hormonom is, az inzulin magas szintje önmagában mindenféle hormonális kavarc nélkül is okozhat vetélést, megtapadási problémát...

(gluc 0h 6,26-  1h 7,77-  2h 6,05   inzulin 0h 14,54  - 1h 84  -  2h 29)

Úgyhogy most diéta, mozgás, metformin, és 3 hónap szünet, utána meglátjuk milyen lesz a terheléses vc és inzulin.

Előzmény: kromy (56877)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56883

De jó :) Sok Boldogságot a babához :)

 

Előzmény: Micimalacka (56882)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56882

igen, végig jó cukor, épp elég hízás, ami szülés után le is ment rögtön. Ja nem, 41. hétre született, 7 hónapja:)

Előzmény: kromy (56881)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56881

Gratulálok a babához :) És ezek szerint zökkenőmentes volt A TERHESSÉGED. A baba koraszülött lett? Hogy írtad 7 hónapos eredménye :)

Majd visszaolvasok, köszi

Előzmény: Micimalacka (56880)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56880

Az első ilyen értékek mellett megtaapdt, de elhalt 9. héten. Akkor derült ki az IR.

ALig fél év met után - csak cukor eredményem van, terhelés nincs, lettem újra spontán terhes, aminek 7 hónapos eredménye most kelt fel:)

Terhesség alatt végig jó eredményeim voltak.

Azóta most voltam vissza, kb. 2-3 hete írtam be a mostani terhelést, arra nem kaptam bogyót. Vissza tudod keresni, aug. közepe-végén írtam be.

Előzmény: kromy (56879)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56879

Szia!

 

Köszönöm, hogy írtál.

És amikor terhes lettél, akkor meg is tapadt rendesen a baba és minden simán ment a terhesség alatt?

Nekem a 120 perces inzulinom volt 104 és legközelebb 114. Az éhgyomri az mindig jó volt és a cukrom is. Terhelten és alapból is.

Előzmény: Micimalacka (56878)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56878

Szia!

 

Én a kérdésedre nem tudok válaszolni ugyan.

De nekem teljesen szabályos ciklusaim vannak, voltak, és mindig peteérés is, 2x spontán teherbeesés (vagyis 1x, 2x már kezelten) brutális inzulin és cukor értékekkel. szóval szerintem nem nagyon van normális vagy standard.

 

Glükóz (mmol/l)

0’ -  5,7

60’ – 11,6

120’ – 8,5

 

Inzulin (µU/ml)

0’ – 34,8  (norm. 7,0-24)

30’ – 47,1

60’ – 245,1

90’ – 271,8

120’ – 217,9

180’ – 92,5

Előzmény: kromy (56877)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56877

Sziasztok Lányok!

Rég jártam erre felé, de gondoltam benézek. Elég sokat kéne visszaolvasnom,hogy képben legyek ki hol tart, de ezt most nem teszem meg, mert itt ülnék pár napot :)

Remélem mindenkinél szépen alakulnak a dolgok és lehet van olyan aki már pocakosodott is az elmúlt hónapokban közülünk :) :)

Én most készülök a HSG vizsgálatra, ami kb. két hét múlva lesz. Jól be is vagyok tőle tojva, bár valami spéci katéterrel fogják csinálni. Hát nem tudom... :(

Most érdekelne a véleményetek egy dologgal kapcsolatban. Annó kezdtem PCO-val és IR-al. Majd kiderült, hogy elvileg nincs is PCO-m, csak a gyanúja van pár orvos szerint. Pár doki szerint meg még az sincs. Szóval mai napig nem tudom van e vagy sincs. A 120 perces terhelt inzulinom mindig rossz lett, mert brutál magas. Kaptam gyógyszert, IR diétát csinálok. Próbáljuk helyrehozni a dolgokat, mert baba azóta sincs. Viszont!! Itt jön az érdekesség. Ugyanis annó Ti is és többek is azt mondták, hogy az inzulin felelős a peteérésért, megtapadásért stb..Igen ám, de nekem spontán peteérésem van minden gyógyszer nélkül, 32 napos ciklusom, és emelkedett progeszteronom a ciklus 22-ik napján. Vagyis kiszabadult a peteset és a szervezetem termeli a sárgatest hormont és minden egyéb vér eredményem is ok. Most lett meg az éhgyomri cukor és inzulin értékem, az is tökéletes. Terheltet csak nov. végén lehet újra csinálni, arról nem tudok nyilatkozni. Az endokrinológus annyit mondott, szedjem tovább a gyógyszert, mozgás+diéta. De arra nem kapok választ, hogy akkor most hogyan van IR-ám, ha mellette minden hormon értékem jó és van peteérés??? Hallottam olyat is, hogy van pár ember, akinek a terhelt inzulin értékének a normája nem 20-30 között van ami az ideális lenne, hanem 80-90 körül. Nem tudni miért van ez, de állítólag előfordul. Ti hallottatok már ilyet?? Nagyon kár, hogy most nem lehetett terheltet csinálni, mert kiváncsi vagyok használt e a gyógyszer és a diéta. Igazából megint tanácstalan vagyok, mit csináljak tovább. A páromnál sincs minden rendben és a nődokim szerint ha a petevezetékem átjárható lesz, akkor biztos nem velem van a gond. És szerinte már az is lehet, hogy valóban nincs is IR-ám, hanem ritkaságnak számítok a terhelt értékkel, mert minden más meg arra utal, hogy ok a dolog nálam. Szóval most legyek okos, hogy mit csináljak. Hallottatok már hasonló esetet???

Szeleszte 2012. szept. 10. Creative Commons License 56876

Micimalacka:

 

A magánéleti dolgok igen, a párom átköltözött hozzám és munkahelyet is talált, ahol a próbaidőn már túl van. Az egészség nem teljesen rendeződött, mert olyan 40 napos ciklusaim vannak és még nincs peteérésem. Próbálok a lehető legtöbbet mozogni, jelenleg reggel egy 500 mg merckformint szedek, az endodoki fel akarta rakni 1000-re. Lehetséges, hogy előtte csak a 750-et próbálom meg vagy körzetivel kiíratni, vagy innen bekeríteni. Másfél éve elég volt az 500 a 29 napos ciklushoz és a peteéréshez, most úgy látszik nem.

 

Edina:

Nincs semmi gond azzal, hogy keményen fogalmaztál, gondolom az említett orvos is endokrines és nem nőgyógyász. Most úgy gondolom, hogy találtam egy tb-s endodokit aki felírja a met-et hozzá egy házidokit aki nem kukacoskodik, a vérvételre elküld "karbantartanak", akkor lesz a kérdéses, amikor terhes leszek, bőven elég lesz akkor a pénzt kiszórni endodokira és nődokira. Anyagi körülmény: úgy felemelték a lakáshitelemet plusz a rezsi, hogy örülünk a párommal, hogy egyik napról a másikra élünk, már minden szarral üzérkedünk, hogy teljen egy kicsit valamire, szóval abszolút nincs rá keret, hogy havi 8-10 eft-at orvosra költsünk, értelmét se látjuk, hisz így is van metforminom, meg úgy is.

Előzmény: Micimalacka (56874)
Ediina 2012. szept. 8. Creative Commons License 56875

Szele, ehelyett a sok tipródás, önheccelés helyett miért nem kérsz egy időpontot a Naszódy doktorhoz és vonatozol fel Kecskemétre? Azért nem egy áthidalhatatlan távolság, más Pesten utazik ennyit.

Ja, hogy fizetős? Egyfelől el kell dönteni, hogy hosszútávon mi mibe kerül, min érdemes spórolni és min nem... Igazán nem akarlak megbántani, de mióta olvaslak a fórumon, futod ezeket a felesleges, sőt fájdalmas köröket. Megéri? Nem! Ha elmennél egy igazán hozzáértő dokihoz aki jól kezel, akiben lehet bízni, szerintem a problémáid nagy része megoldódna. Lelkileg is! Tényleg bocs, ha keményen fogalmaztam, de ilyen világot élünk. Vagy a zsebedbe nyúlsz, vagy "felfordulsz". Lehet ezen hőzöngeni, de az idő megy, az egészséged rovására...

Előzmény: Szeleszte (56873)
Micimalacka 2012. szept. 7. Creative Commons License 56874

az endomókid nem valami haladó szellemű...

Azért manapság már elég egyértelmű, hogy a metnek inkább előnye van terhesen, mint hátránya.

 

És ha babát tervezel, akkor azért az azt jelenti, rendeződtek körültted a dolgok?:)

Előzmény: Szeleszte (56873)
Szeleszte 2012. szept. 7. Creative Commons License 56873

Sziasztok

 

szegedi híd:

Nekem is horrorisztikus. Egyszerűen én nem merek vigyázállásba biciklizni át újszegedre a buszok és autók mellett, mert fosok attól, hogy valamelyik kedves autós felszorít a patkára amitől én alácsúszok vagy az autónak vagy a busznak. Inkább átmegyek tömegtaligával, imádom az uszit nagyon, hétvégente le is jutok.

 

baba kontra merckformin:

Hát ez nálam is macerás lesz, mert jelenleg szedem az xr 500 mg-ot babát is tervezünk, de az endomókus kimondottan megtiltotta, hogy terhesség alatt szedjem:( Gyakorlatilag ez nem is képezi vita tárgyát, mert a jelenlegi doki egyáltalán nem egyezik bele. Nálam is dillemás kérdés kör: a vetélés, koraszülés, tüdőösszeesés, örökölhető IR, terhességi cukorbaj. Szóval még az is feladat lenne, hogy találjak egy olyan nődokit, aki metformin párti, de az sem biztos, hogy engedélyezni terhesség alatt a szedését.... Eléggé dillemás ez a történet, nekem meg fogalmam sincs hogy az a jó ha szedem és a fent említt dolgoktól biztonságba leszek, de okoz valami kárt a babán, vagy az ha nem. Küzdök a baba projekten rendesen, csak a munkahelyi stresszártalmakat kéne iktatnom.

sz30 2012. szept. 2. Creative Commons License 56872

bocsánat, most már jó

Előzmény: Törölt nick (56869)
hobj 2012. szept. 1. Creative Commons License 56871

Szia,

 

igen, én a 14. hétig szedtem, a 12.héttől fokozatosan leépítettük, hogy tudjak hízni, és rendesen fejlődjön a baba.

Előzmény: mariannvarga (56870)
mariannvarga 2012. aug. 31. Creative Commons License 56870

sziasztok!

Eucreas-t is lehet szedni terhesség alatt? bár mi még nem jön  baba(sajnos) de rajta vagyunk:) folyamatos javulásban vagyok, de sajna a kezelés elején sem a merckforminra,sem az adimetre nem reagáltam jól, így eucreas lett felírva, amivel semmi gondom nincs.

Törölt nick 2012. aug. 31. Creative Commons License 56869

nem publikus az e-mail cimed, igy nem lehet irni neked

Előzmény: sz30 (56859)
Alysia 2012. aug. 31. Creative Commons License 56868

Én is szedtem a meforalt a terhesség alatt, mert nekem is nagyon magas volt az inzulinom meg a cukrom is. És legközelebb is ugyanígy fogok tenni mert nem bántam meg. Így is jártam hetente diabetológiára de végül nem kaptam inzulint. Ha nem szeded akkor sokkal könnyeben elvetélhetsz vagy kaphatsz inzulint, ha neked is rossz az inzulinod meg a cukrod. Ami szerintem sokkal rosszabb, bár állítólag az sem okoz gondot, de sokkal macerásabb.

De mindenki maga dönti el hogy mit tesz.

Előzmény: sz30 (56867)
sz30 2012. aug. 31. Creative Commons License 56867

Azért nyugodtan jelentkezzetek, ha szüksége van vkinek a gyógyszerre! :)) 

 

(@Micimalacka:egy szóval sem mondtam, hogy más is tegyen úgy, ahogy én. Ez az én döntésem, az én gyerekem. )

Előzmény: Micimalacka (56865)
egyuvegkavics 2012. aug. 30. Creative Commons License 56866

köszi szépen a választ! :)

Előzmény: sz30 (56864)
Micimalacka 2012. aug. 30. Creative Commons License 56865

én nem vagyok orvos, és nem is szeretem, mikor itt azt írják egymásnak, hogy súlyos meg nem súlyos, meg nem gáz meg gáz a laboreredmény, csak miheztartsá végett, hogy foglakozni kell vele, vagyí sem.

 

DE

- az, hogy vkinek spontán fogan és kihord gyereket, nem ejelnti azt, a következő is simán megy (lásd: sokaknak többedik terhességnél derül ki csak pl)

- mivel valakinek a relatív alacsony inzulin is rossz eredmény, ezért szerintem érdemes majd az orvosra hallgatni

- a gyógyszer 1. segít megtartani a terhességet a korai szakaszban 2. segít megelőzni vagy kikerülni az egyéb járulékos gondokat (gesztációs diabétesz, vérnoymás problémák - toxémia)

Szóval nem biztos, élből el kel utasítani.

 

Én szerintem itt az egyik legrosszabb eredménnyel (baromi magas inzulin és IGT) normális ciklusokkal spontán lettem terhes, szóval ki gondolta volna, gond van. Csak megtartani nem tudtam.

Előzmény: sz30 (56863)
sz30 2012. aug. 30. Creative Commons License 56864

a menzeszem nem változott túlzottan, talán azt mondhatom, hogy kevesebbet maradozott ki, de ezt nehéz megítélni, mert ugye ki tudja, mennyit maradt volna ki, ha nem szedem. A ciklusok hossza nem rövidült, nálam 45-50 körüli...

Előzmény: egyuvegkavics (56860)
sz30 2012. aug. 30. Creative Commons License 56863

köszi a tanácsot, tudom, hogy igazad van, de én nem szeretnék gyógyszert szedni a terhesség és a szoptatás alatt, és az első két gyerekem is spontán fogant és a kihordásukkal sem volt gond. Nálam a HA tünetek a gond sajnos.

Meforal 500 mg-osból is van 42 db-om, ha kell valakinek, írjon priviben-megoldjuk.

Előzmény: Ediina (56862)
Ediina 2012. aug. 29. Creative Commons License 56862

sz30, ne nagyon osztogasd el az xr-t, mert a terhesség 12. hetéig érdemes szedni, sőt meggondolandó kardoskodni érte a szülésig!

Én pl. végig szedtem xr-t, a nőgyógyászom tanácsára az endodokim beleegyezésével - egy csomó komplikáció miatt jó lehet, pl. vetélés, koraszülés, toxémia...

Előzmény: sz30 (56858)
youlcsi 2012. aug. 29. Creative Commons License 56861

köszi :)

 

igen, legalábbis a gasztró rendelésen a doki nagyon rendes. mondjuk nem is a szomszédból jártam hozzá...

Előzmény: Schnurrbart (56855)
egyuvegkavics 2012. aug. 29. Creative Commons License 56860

szia,

hmm.. érdekes, na majd meglátom, hogy fél év múlva mit mutat. menstruációval kapcsolatban észleltél különbséget egyébként?

Előzmény: sz30 (56859)
sz30 2012. aug. 29. Creative Commons License 56859

szia,

én is szedtem Meforal-t, de nekem a bőrömre, hajamra, szőreimre nem nagyon hatott, legalábbis nem vettem észre. Aztán a Merckformint szedtem és az jobb volt, már 1 hónap szedés után szép volt a bőröm, és a hajam sem hullott úgy. Nem tudom, miért lehet ez, mert ugye mindegyikben metformin a hatóanyag...

Előzmény: egyuvegkavics (56851)
sz30 2012. aug. 29. Creative Commons License 56858

köszönöm:) Megyek kontrollra MM-be Breyerhez nemsokára.

 

ennek eredményeképpen viszont megvételre ajánlanám megmaradt metforminjaimat:

3 doboz MERCKFORMIN XR Retard 750 mg 60 db

 

Én 1500 mg-ot szedtem naponta, tehát a fenti tabl.-ból 2-őt esténként. Ezt csak azért írom, mert sokan az 500-asból szednek 3 db-ot.

 

Van még Competact 15mg/850mg tablettám is 28 db.

 

Ez jó lehetőség lehet azoknak, akiknek nehéz a receptiratás...

Előzmény: vikiviki (56836)
egyuvegkavics 2012. aug. 29. Creative Commons License 56857

köszönöm a választ!

Előzmény: Zemanek (56852)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56856

Szerintem a reggeli csúcsforgalmat leszámítva abszolút semmi gond a híddal. :)

Előzmény: szegedi_lány (56854)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56855

Óóó, ilyen rendesek a klinikán? :)

Akkor lehet, hogy legközelebb megkérdezem a dokit. :)

Mondjuk csak egyszeri alkalomról lenne szó, mármint most kellene valahogy nagyon az eredmény, de mindegy, majd megoldom valahogy a dolgot. :)

Bár van egy telefonszám a lelet alján, ahol lehet érdeklődni, de 30 hormon után kicsit macerás lenne. :D

 

 

(Jaaaj, nagyon-nagyon cuki és szép a kisfiad!!! :)))

Előzmény: youlcsi (56853)
szegedi_lány 2012. aug. 28. Creative Commons License 56854

Hm. lehet hogy elkezdek triatlonozni. Futás a Tiszáig a bringával, átuszom a Tiszát, majd egy jót kerekezek Újszegeden. Aztán levezetésképp ugyanez vissza. De heti 3x ezt sem vállalom;)

Komolyra fordítva a szót, Újszegeddel a híd a problémám.Lehet,hogy a PCO-nak jó tenne de a tüdőm menne rá, feltétve, hogy idő előtt egy busz el nem üt, vagy visszafelé egy kínai turista a Napfényfürdőt fotózva hátra nem lép,hogy lelökjön az autók közé.

 

Tudom,költözzem Újszegedre, az orvosolná a problémát.;)

Előzmény: Schnurrbart (56849)
youlcsi 2012. aug. 28. Creative Commons License 56853

szele!

ugyan nem endo, de gyanítom, ugyanaz a folyosó... és nekem kérés nélkül is postázták mindig a klinikáról a laboromat...

(jujjjjj.... oda is vissza kéne már somfordálni...)

Előzmény: Szeleszte (56822)
Zemanek 2012. aug. 28. Creative Commons License 56852

SOk embernek csak később kezd hatni.

Előzmény: egyuvegkavics (56851)
egyuvegkavics 2012. aug. 28. Creative Commons License 56851

sziasztok,

 

van olyan köztetek (vagy hallottatok már olyanról) akinek csak pár hónap szedés után kezdett el hatni a meforal? mármint olyan értelemben, hogy megindult a fogyás, kevesebb pattanás / szőr... vagy mindenkinek egyből hatott?

 

Köszönöm!

b.gina 2012. aug. 28. Creative Commons License 56850

Egy ideig dr. Fitnesz tornára jártam, de az sajna bezárt, pedig nagyon jó kis edzések voltak ott :)

Szobabiciklizni szoktam, de azt inkább rosszabb időben, mostanában futok (mondjuk az utóbbi két hétben ellustultam, időm se nagyon volt rá, de most kezdem újra) :)

Nekem se ment elsőre a fél óra futás, szép lassan kell felépíteni, mindig egy picit többet futni :) Most is éppen hogy megvan a fél óra, de nem adom fel :)

Szobabicikliből 40-45 percet szoktam tekerni, illetve még Rubint Réka dvd-kre szoktam tornázgatni ha olyanom van :) az is jó izzasztós ;)

Ha nem megy a heti 3, kevesebb is elég, a lényeg hogy csináld. Ha csak 1x jön össze egy héten, az se baj, hátha később több időd lesz rá :)

Előzmény: szegedi_lány (56847)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56849

Újszegedre nem tudsz áttekerni? Ott nagyon jó biciklizni. :)

Előzmény: szegedi_lány (56847)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56848

Sziasztok, ha már hőgörbéről beszéltek... láttatok már ilyen hülye görbét?

 

http://www.ciklus.hu/images/diagramok/92038810751bf782a526199a72334529_120730_120828_1346112000_.png

 

Eddig vagy totál cakkos volt, vagy sík egyenes, de ezt nem tudom hova tenni.

szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56847

Eddig JOGA típusú tornára jártam heti 1-2szer, de Naszódy szerint az nem jó,mert szuszogósító edzés kell. Hétvégén elővettem erre  bringát a garásból, de szegedn még biciklizni sem lehet 30 percig normálisan, mert állandóan le/fel kell ugrálni, uh ez sem ideális. Gondolkodtam már a futáson is, de fél órát tuti nem tudok egy huzamban futni,heti 3szor úszás sem fér bele, így valószínűleg marad valami cardio edzés valahol,most nézegetem a kínálatot, hogy hol,mikor mire lehet járni. Tipikus fiatalként nekem sem 8 óra a munkaidőm, így nagyon sakkoznom kell, ha heti 3szor akarok valahova járni. :-Z

Te mit mozogsz?

 

A peteérést/ovulációt nálam a hőmérsékleti görbe szépen kirajzolta, egyéb teszt nélkül is,nálam a beágyazódással van gond..

Előzmény: b.gina (56846)
b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56846

Azért kell külön papírra mert az inzulint az endokrin laborba küldik a klinikára és ahhoz mellékelni kell a papírt.

Ne tudd meg milyen ideges voltam mikor 12 órás éhezés és fél óra sorbanállás után ezt közölték velem, főleg hogy előtte egy hónappal direkt megkérdeztem őket hogy akkor ez a beutaló így rendben van-e...

Szóval a biztonság kedvéért ezt írd meg Naszódynak is, mondjuk én is mondtam neki múltkor ezt a nagy szegedi helyzetet, ő is nézett hogy mik vannak :D

Hormont nem mindig kért, mostanában igen, mert még az se tiszta hogy nálam a peteérés hanyadik napon történik. De majd veszek ovutesztet, meg hőmérőzök tovább és kiderítem :) Amúgy azt mondta hogy valószínűleg csak closty kell majd és rendben lesz minden, szóval nem olyan rossz a helyzet :)

 

Szerintem ezt a gyógyszer dolgot a vérvétel előtt úgy értette Naszódy, hogy este a vacsihoz még vedd be, reggel már semmiképpen :) legalábbis nálam eddig így volt :)

 

Cukrot mindenképp vigyél magaddal, gyógyszertárban recept nélkül kiadják :)

ja és lehetőleg oldd is fel vízben még előző éjszaka...

múltkor emiatt is jól megjártam, hogy nem oldottam fel, és az asszisztensnek meg valamiért nem sikerült normálisan feloldania és úgy kellett elropogtatnom fél diónyi cukorkristályokat :D ízletes volt, mit ne mondjak :D :D

 

Mindenkinél változó hogy mennyi idő kell a javuláshoz, mindenesetre én drukkolok, hogy gyorsan menjen :)

Fogyni nem feltétlenül fogsz, a lényeg hogy vigyél be elég szénhidrátot, főleg a gyógyszer mellé.

És a mozgás az kell :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56845)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56845

Két papírra az inzulin és a cukor?! Nem úgy értetted,hogy a terheléses vizsgálat és a hormontérkép? Azt furcsállom,hogy külön beutaló kelljen terhelélses vizsgálatnál az inzulin és a cukor érték meghatározására, de ha te mondod,elhiszem:)

 

Még nem kaptam beutalót, először  a háziorvotól kell hozzá beutalót kikönyörögnöm, és cak arra küldi meg majd a beutlót a vizsgálatokra, uh még időben jött a jótanács;)

 

A terhelés mellett csináltattok mindig hormontérképet is, vagy csak az inzulin/cukor értékeket nézi?

És még egykérdés (bocsi hogy faggatlak,de  nagyon sokat segítesz!), a doki azt mondta, hogy vegyem be  a gyógyszert mielőtt majd  a kontrollra megyek, viszont vérvételhez éhgyomorra kell menni. Ez azt jelenti,hogy éhgyomorra, gyógyszerrel a gyomromban kell a vérvételt megejteni? és mennyi idővel előtte veszed be a gyógyszert?

Én legutóbb vérvételen a MÁV-ban voltam, ott reggel 7-re rendeltek oda, és külön kérdezték,hogy vettem e be valamit. Illetve vinnem kellett recepre felírt cukrot, nem tudom,hogy ez  Szentháromságban is így lesz e...

 

Mi már babát szeretnénk, és emiatt sajnálom,hogy csak most derült ki a probléma, és bár a doki szerint csak enyhe IR-em van, a ciklusomat pont hazavágja.  Azért remélem egy év nem kell ahhoz hogy normalizáljuk a helyzetet, ha lesz peteérésem, meg menstruáció,  doki szerint is lesz esély a teherbeesésre.Addig i próálgtom  diétát, meg a rendszeres mozgást,bár ez utóbbi nehez megy, és fogyni sem szeretnék.

 

Előzmény: b.gina (56844)
b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56844

Na tökjó hogy csak ennyi lesz a végleges adag. Nálam napi 2x1000 mg volt a végleges az elején, hát megkínlódtam az adagemeléseket :( most én is 2x500-at szedek és ez sokkal jobban hat, mint az emelt adag! :)

A 2x1000 mellett a 3 hónapos kontroll gyönyörű javulást mutatott az inzulinban, viszont utána leromlottak az eredményeim (hormonok, tünetek...) A 2x500-ra most végre javultak az eredmények, és tünetekben is sokkal jobban vagyok, megállt a fogyás is :)

Először tavaly június végén voltam nála, azóta szedem a gyógyszert... most áprilisban tértünk át a napi 2x500 meforalra, azóta javulok igazán :)

Mondjuk legutóbb azt mondta hogy ennél nagyobb javulás már nem is nagyon várható, és valószínű nálam nem is az IR volt az alapja az egész dolognak, hanem valami hormonális eltérés :( én azért még bízom benne hogy a hormonok is javulhatnak... mondjuk még nem cél a baba, de nem jó azt hallani, hogy valószínűleg nem lesz olyan egyszerű :(

 

Tsh-hoz se kell időpont :) a máv az ahol kell időpontot kérni vérvételhez is, de sima sztk-ban úgy dolgoznak, mint a gépek, haladnak rendesen, csak legyél ott időben :) meg legyen nálad a beutaló és taj kártya :)

Ja és nagyon fontos hogy ha cukorterhelést csináltatsz inzulinnal akkor külön beutalón legyen az inzulin és a cukor, mert két külön laborba küldik a két vért... emiatt engem egyszer hazazavartak onnan :(

Szóval ha egy papírra írta volna akkor küldj neki levelet és kérd külön lapra ;)

Előzmény: szegedi_lány (56842)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56843

A diagnózis egy dolog, szerintem a kezelésen van a hangsúly,

Egyébként a gép olyan problémákat is előhozott, amiket nem említettem a kezelőnek, így alapvetően lehet a diagnosztikában igazság.

Kezelésen még egyszer voltam csak, így még nem tudok eredményről beszámolni, de bízom hogy kiegészítő kezelésként működhet.

Sajnálom,hogy neked nem tudott segíteni,(bár akihez én járok, nem gyerekororvos) remélem azóta azért rendbejött az immunrendszered.

Előzmény: Szeleszte (56834)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56842

Egy hétig kell este fél szemet az 1000 mg-osból,és ha jól vagyok,akkor utána napi 2x fél szemet 3 hónapig,aztán vérvétel,és utána kontroll. Nem kiabálom el, de  a mai napot átvészeltem különösebb gond nélkül,jöhet a 2. fél szem:)

 

TSH vizsgálatra is küldeni fog, mert azt még nem néztek,de mivel Béres cseppet szedek, így 3 hónapot várnom kell,mire kiürül a szervezetből, és valós érték kimutatható. Így sem kell majd előre időpont? Szinte el sem hiszem.hogy a magyar egészégügyben  valahol létezik, hogy odasétálok reggel 7-re, és bejelentkezés nélkül leveszik a vért.:)

 

Te mióta jársz hozzá, sikerült eredményt elérnetek?

 

Előzmény: b.gina (56830)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56841

Nem az már nagyon nem jó. 10,5 felett már cukor betegség de azalatt is magas az érték7 vagy 8 felett már nem tudom.

Előzmény: smithbetty77 (56840)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56840

köszi a segítséged.

 

Egyébként a referencia érték szerint a 60 perces glükóz felső határértéke 10,5, ennek ellenére sem jó???

 

Sajnos ez volt az érzésem:(

Előzmény: Zemanek (56839)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56839

Bár nem az inzulinod sem, a 60 perces igen magas.

Előzmény: Zemanek (56838)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56838

AZ inzulinod alapján azt mondtam volt, hogy jó, de a cukrod nagyon nem.

Előzmény: smithbetty77 (56835)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56837

Egy dolgot lehagytam. Éhgyomri vérvétel után amikor ittam a 75g glükózt be kellett vennem az Eucreast  , ezt kérte dr. T.L. tőlem.

A gyógyszernek mennyi a felszívódási ideje??? 

A 60 perces értékek nekem soknak tünnek:(:(

vikiviki 2012. aug. 27. Creative Commons License 56836

Gratulálok a hcg-emelkedéshez:))

Előzmény: sz30 (56833)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56835

Sziasztok!

 

Most készült  el a terheléses vizsgálatom eredménye, szeretném a segítségeteket kérni , hogy jók e az értékek.

 

Inzulin

0 perc  3,6

60 perc 60,8

120 perc 16,4

 

Glükóz

0 perc 5,6

60 perc 10,7

120 perc 4,8

 

 

Tavaly áprilisi inzu értékekre emlékszem fejből

0 perc 2 alatti

120 perc 17

 

Nekem úgy tünik hogy a tavalyihoz képest javult , mert a mostani inzu 120 perces nem 5 x a 0 pontosnak. De nem vagyok profi az értelmezésben és nagyon izgulok. Szerintetek milyen???

 

 

Szeleszte 2012. aug. 27. Creative Commons License 56834

Szia

 

Én is szegedi vagyok voltam biorezonanciális vizsgálaton.... hát.... először elmentem mert beallergizáltam a Summetroliumra, és nem ehettem fél évig csak vajas kenyeret, mondván, hogy túlreagál mindenre az immunrendszerem és fogalmuk sincs mitől.... na szóval elmentem erre közölte az ottoni orvos, (egyébként hivatását tekintve gyerekorvos) hogy sajna bajna nem tudta a gép megmérni az allergiát, de rábeszéltek egy komplex vizsgálatra, amiről csak annyit mondott baktérium van a hasamba, és elkérte a 12 rugót (az allergia 8 lett volna és engem az is érdekelt volna) Eléggé csalódottan hazakullogtam, de nem hagytam annyiban a dolgot, követeltem az allergia vizsgálatomat. Majd egy jó hónap múlva na most már meg tud mérni csinált valamit a géppel kihozott egy csomó tejterméket hogy nem jó nekem, egy két füvet amit elárultam hogy amúgy is allergiás vagyok, az ételeket meg sem nézte, sem a tartósítókat utána viszontlátásra. Szóval nem volt valami megnyugtató, ráadásul amúgy sem állok jó anyagi helyzetben és bánkolódtam is, hogy miért nem fizettem ki az aranyklinikán azt a pénzt és vérből megtudtak volna nézni egy ételpanelt.... Lehet hogy neked szerencséd volt, vagy csak az elmeséltek alapján hozta ki ugyanazt a diagnózist, mint nekem a fűvekkel...

Előzmény: szegedi_lány (56828)
sz30 2012. aug. 27. Creative Commons License 56833

akkor tudjuk mi van.. :)

Előzmény: Zemanek (56832)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56832

tuti, hogy nem

Előzmény: sz30 (56831)
sz30 2012. aug. 27. Creative Commons License 56831

sziasztok Lányok!

szed vki rajtam kívűl még competact-ot? vagy valamilyen komplex készítményt, tehát ami nem csak metformin? Szerintetek létezik, hogy ez a gyógyszer emeli meg a hcg-t?

 

 

b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56830

Szia!

Ennek nagyon örülök :) Szerintem nem fogsz csalódni benne, tényleg érti a dolgát :)

Kitartás a meforalhoz, szép lassan építsd fel a végleges adagot és akkor minden rendben lesz. Mennyit kell majd szedned véglegesként?

A beutalóit a Mávban nem fogadják el, megkérdeztem már, csak az sztk-ban, tehát Szentháromság és a Vasas Szent Péter utcában :) de ide időpontot se kell kérned, csak mész amikor szeretnél :) legalábbis a Szentháromság utcánál így van, én még csak ott voltam vérvételen...

Előzmény: szegedi_lány (56826)
vikiviki 2012. aug. 27. Creative Commons License 56829

Körkérdés: veszprém környékén ismer valaki jó endokrinológust? Az MM nekem nagyon kiesik, és minden vérvizsgálathoz sem szaladgálnék fel Budapestre.

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56828

--és még valami: párom unszolására elmentem egy biorezisztencia vizsgálatra,és kezelésre, és képzeljétek, ez a szerkentyű is kimutatta a vércukorszint ingadozást problémaként, a női hormonháztartás felborulását, és a méhnyálkahártya gyengeségét. Pajzsmirigyproblémát nem látott, és különböző gyógyszereket is bemérve számomra a vércukorszintet kezelő készítményeket ítélte a legjobbnak.

Meglepett,hogy hasonló diagnózist állított fel,mint  a hagyományos orvoslás, így rászántam magam a kezelésre is, a 3as kezelés mellett.

2-3 hetente kell ismételni,majd beszámolok nektek,hogy a gép szerint van e már előrelépés, amit a legközelebbi vérvizsgálat karácsony táján fog tudni megerősíteni.

Tudtommal ilyen kezelés Szegeden és Budapesten elérhető,egyelőre nem reklámozom, de ha valakit érdekel,szóljon.

 

 

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56827

És amit mindenkitől szeretnék kérdezni, diétával kapcsolatos best practice oldalakat is keresnék.

 

Egyelőre a témában a jegeskávé alábbi oldala a leghasznosabb segítség, de hogy mi hány gramm, azt még ezután sem igazán tudom.

 

http://jegeskave.hu/cikkek/2010/07/09/inzulinrezisztencia-pcos-dieta

 

Illetve azt már kb meg tudom különböztetni,hogy mit lehet és mit nem, de hogy pl hogyan kombináljak 30 gramm lassú felszívódású valamit 20 gyorssal azt pl nem. Pl ha csirkemellet készítek,aminek nincs CH tartalma,higyan érem el,hogy lassú és gyors felszódású CH-t is elegendő mennyiségben egyek hozzá? Ok, mondjuk barna risz,meg gyümölcs, de miből mennyi?

És ha kevés a szénhidrát bevitel, gyógyszer mellett előfordulhat hogy leesik túlzottan a vércukorszint és rosszul leszek, vagy ettől ne féljek, max fogyni fogok?

 

Elnézést a kérdésrohamokért, de ahogy próbálom átgondolni,hogy min is változtassak, jönnek az újabb és újabb kérdések...

 

 

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56826

Szia  !

 

Meg szeretném köszönni a kecskeméti endokrinológus tippet, pénteken megvolt az első vizit. Eddig az összes  orvoslátogatásom közül ő volt a legkompetensebb a témában, megpróbálta elmagyarázni a betegség hátterét, és a 3as kezelés hatásmechanizmusát. Egyelőre biztató...

Kaptam metforal-t, ma be is vettem az 1.szemet, kissé félve várom a mellékhatásokat, de azért örülök,hogy remélhetőleg a gyógyulás útjára léptem:) 3 hónap kezelés után kell újra vérvizsgálatra mennem,majd az eredménnyel vissza hozzá. Karácsonyra tehát lehet hogy már lesz javulás, mondjuk spontán menstruáció:)

 

Amit még szeretnék Tőleg kérdezni, az a beutaló kérdése. A tőle kapott beutalót hol fogadják el? MÁV kórház, Szentháromság utca, Vasa Szent Péter utca vagy egyéb? És mennyi idővel előtte kérsz/kapsz időpontot? Ha megkapom a beutalót,már rögtön érdemes a vizsgálatra előre bejelentkezni?

 

 

Előzmény: b.gina (56768)
b.gina 2012. aug. 26. Creative Commons License 56825

Szia!

Pont múltkor vette észre húgom, aki 23 éves hogy az egyik lábán megjelentek a visszerek, gyalogoltunk, és elkezdtek neki nagyon kidagadni meg fájni, előtte sose látta hogy lenne neki :( de azt mondta hogy néha fáj ha sokat áll...

Nekem egyáltalán nincsenek visszereim, pedig 3 évvel idősebb vagyok, és mindketten IR/PCOS-ak...

mondjuk én többet mozgok, tesóm nem nagyon veszi rá magát a mozgásra, lehet ez is számít...

 

 

Előzmény: Törölt nick (56821)
almirena 2012. aug. 23. Creative Commons License 56824

én se tudom, hogy van-e kapcsolat. Cefetül visszeres voltam már gimnazista koromban is, és a lányaim is kezdik (mindenki IR-es).

Előzmény: Törölt nick (56821)
hobj 2012. aug. 23. Creative Commons License 56823

Szia,

 

én ugyan nem hallottam ilyen összefüggésről, de annyi tény, hogy nekem is van visszerem, pedig senki másnak nincs a családban. Úgyhogy én nem tartom kizártnak, hogy van összefüggés, persze véletlen is lehet. :(

Előzmény: Törölt nick (56821)
Szeleszte 2012. aug. 22. Creative Commons License 56822

Szia

 

Esélytelenek nyugalma, mert az aszisztens nő azt szokta mondani ő nem adhatja ki csak az orvos, mert ki kell értékelni. Én öt évig jártam a klinikára állandóan az volt a rendszer, hogy vártam három hónapot a dokira behívott, utána átküldött vérvételre, majd megint vártam három hónapot, amikor a kontrollom volt és megtudtam az előző vérvételem eredményét. Ha jó fej az orvos, akkor meg lehet kérni, hogy postázza ki, így megvolt az eredmény két hét alatt. Persze azzal csak idáig jöttem, meg annyi kiértékelés volt tollal ráírva: PCO.

 

Engem érdekel a történet milyen írányba mentetetek el, küld el privibe: szeleszte22@freemail.hu

 

Üdv

 

                  Szele

Előzmény: Schnurrbart (56804)
Törölt nick 2012. aug. 21. Creative Commons License 56821

Sziasztok!

Ezer éve jártam itt utoljára.

4 éve derült ki nálam a pcos. 

Az a kérdésem, szerintetek van összefüggés a pcos, és a visszerek megjelenése között ? Nemhogy nagyon csúnya kezd lenni a lábam, de nagyon fáj is.

Fogigátló sosem szedtem, nem is szültem még.  Ösztrogén, progeszteron inkább alacsony mint magas.

 

Köszi előre is, ha hallottatok ilyen összefüggésről.

Micimalacka 2012. aug. 21. Creative Commons License 56820

hat ez passz, en csak metet szedtem, nem ismerem ezeket, esetleg dobj egy telefont mmbe, hatha meg tudjak mondani

Előzmény: smithbetty77 (56819)
smithbetty77 2012. aug. 21. Creative Commons License 56819

köszi a gyors választ! De mivel reggel enni sem lehet, nem tudom mennyi idővel vegyem be a gyógyszert, ne hogy padlót fogjak!

Közvetlen vérvétel elött??

 

Előzmény: Micimalacka (56818)
Micimalacka 2012. aug. 21. Creative Commons License 56818

ez teljesen normalis, ha nem ugy hat a gyogyszer, ahogy kell, akkor lehet valtani. agy kell. szerintem sokkal rosszabb, hja x ido tabletta utan kimarad, megkaavrja szerintem jobban.

Előzmény: smithbetty77 (56817)
smithbetty77 2012. aug. 21. Creative Commons License 56817

Látom a terheléses labor volt a téma. Ez most nálam is aktuális, mível holnap kell mennem terheléses vizsgálatra.

Viszont nekem a dokim(T.L.) azt kérte hogy reggel vegyem be az Eucreast és utána menjek terhelésre.

Nekem ez furinak tünik, mert akkor csak azt látni hogy a gyógyszer hat e, nem pedig a gyógyszer nélküli állapotot.

 

Volt valaki már úgy terheléses vizsgálaton , hogy elötte be kellett vennie a gyógyszert?

 

 

ninett079 2012. aug. 19. Creative Commons License 56816

Nekem is a Gynevac jutott a múltkor eszembe. Kérdeztem is a nőgyógyászt, nem lehet kapni jelenleg. Ti mit tudtok erről. Terhesen is lehet egyébként oltatni? Nem azért, mert az vagyok, sajnos nem.

Előzmény: vycu (56815)
vycu 2012. aug. 19. Creative Commons License 56815

Még a gynevac szuri jut eszembe, ami jó lehet:)

Előzmény: korkis (56813)
korkis 2012. aug. 19. Creative Commons License 56814

Régen anyukámék termesztettek ilyen héj nélküli tököt, akkor marékszámra 'faltuk' pirítva, nagyon finom...

Előzmény: vycu (56812)
korkis 2012. aug. 19. Creative Commons License 56813

MIndkettőtöknek köszi a gyors segítséget:) A férjem egyenlőre diétázik és mozog, bízik abban, hogy ez is elég... Most 3 hónap után elmegy újra terhelésesre, és kiderül, ez mennyire volt elég. (Egyébként valami gyulladás is van nála, azt most antibiotikumokkal kezelik - szóval összetett a probléma)

Előzmény: Zemanek (56807)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56812

Nekembe kellett vennem a gyógyszert, és glükózzal csinálták.

Spermaképre tuti a tökmag:) Igaz nálunk nincs vele baj, de így is 35%-kal több, és mozgékonyabb lett. esetleg egy próbát megér:)

Előzmény: korkis (56805)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56811

Na nekem is kettőt küldött, de én nem mentettem:)))

vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56810

Szia:)

Szerintem egy jó endokrinológust keress, mert a pco, és az ir is az Ő asztala. Vele jársz a legjobban.

Az inzulinod szerintem nem vészes, nekem is kb ilyen volt, és 3 hónap alatt normalizálódott. Merckformin xr retard 500mg-os gyógyszert kaptam, napi 1x1-et, és mellé diéta (méricskélve, és naponta torna (kardio).

Egyébként nagyon sok mindentől függ, hogy jók-e az értékeid, mindenképpen menj orvoshoz.

A hormonok meg 3. meg 21. napon mutatnak valamit, így nem tudok hozzászólni. Igaz tényleg 1:1 arányba jó az lh/fsh.

 

Előzmény: szegedi_lány (56735)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56809

Szia:)

Bocs hogy bepofátlankodok, de szerintem keress fel egy endokrinológust. A pco-t nem nőgyógyász kezeli, Ők esetleg műtenek. A hormoneredmények ciklusnaphoz vannak kötve, így én nem tudok hozzászólni, de tény, hogy magas a lh. A 60', és 120'inzulis is sok, de nem vészes. Én kb ennyire kaptam napi 1 merckformin xr 500mg retardot, és 3 hónap után (persze a 3-as kezeléssel), jók lettek az értékeim.

Nézz szét itt:

Előzmény: szegedi_lány (56735)
Zemanek 2012. aug. 18. Creative Commons License 56808

nálam a párommal is van ilyen gond de nála elzáródás is van. de tudok oylat akinek a 3as kezeléstől sokat javult az eredménye.

Előzmény: korkis (56806)
Zemanek 2012. aug. 18. Creative Commons License 56807

Este még vedd be a gyógyszert és ugyan úgy cukrossal csináld.

Előzmény: korkis (56805)
korkis 2012. aug. 18. Creative Commons License 56806

Még egy kérdésem lenne: Van-e közöttetek valaki, akinek a párját/férjét szintén IR-rel kezelik? Milyen tapasztalatotok van a spermakép változásával kapcsolatban? Az andrológus ugyanis a férjemnek azt mondta, hogy ahhoz már előrehaladott cukrosnak kell lenni, hogy a nemzőképességben gondokat okozzon. A férjem egyenlőre neki hisz...

korkis 2012. aug. 18. Creative Commons License 56805

Sziasztok!

 

Most kell először terheléses inzulinvizsgálatra mennem azóta, hogy szedem a metet. Tudom, hogy volt erről szó korábban, de nem találtam meg kereséssel sem a szükséges információt. Az érdekelne, hogy előző este be kell-e vennem a gyógyszert? A laboros azt mondta, hogy akik gyógyszeren élnek, azoknál nem is cukorral szokták a terhelést mérni, hanem normális (megfelelő CH-t tartalmazó) étkezéssel. De akkor hogyan lenne az eredmény összehasonlítható a korábbi eredményekkel? Ezt így már egyáltalán nem értem. Eddig csak azt hittem, a gyógyszer be- ill be nem vétele az eldöntendő kérdés...

Megköszönném, ha valaki segítene információval:)

 

Schnurrbart 2012. aug. 18. Creative Commons License 56804

Szeleszte, ha olvasol! :)

Szegeden a klinikán meg lehet szerezni dokitól függetlenül a vérvétel eredményét?

 

Egyébként ígértem, hogy majd beszámolok a dolgokról, de gyelőre még nincs konkrét diagnózis, bár vmerre már sikerült elindulni.
Akit érdekel, priviben megírom, de ide nem akarom, mert nem PCO-felé mentünk el.

Amúgy a dokival nagyon-nagyon elégedett vagyok, de így sajnos ismét nem derült ki, hogy PCO-ban mennyire jártás. :)

Zemanek 2012. aug. 16. Creative Commons License 56803

köszi, tudom hogy van vidéki is, de én láttam már olyan dokit ott aki abszolult nem kezelte az ir-em ezért inkább titeket kérdeztelek

Előzmény: Ediina (56801)
Provence83 2012. aug. 16. Creative Commons License 56802
Igazad van Zemanekm nem figyeltem meg jol a cukrot...
Előzmény: Zemanek (56799)
Ediina 2012. aug. 16. Creative Commons License 56801

Naszódy Péter (a pco-szindroma.hu-n van orvosajánló, vidéki is)

Előzmény: Zemanek (56800)
Zemanek 2012. aug. 15. Creative Commons License 56800

lányok múltkor beszéltetek itt egy Kecskeméti dokiról de most nem találom. Megírnátok a nevést egy másik fórumon keres valaki ottani dokit.

Zemanek 2012. aug. 15. Creative Commons License 56799

az inzulin nem néz ki rossznak, viszont a cukrod nagyon nem jó. Az a gyanúm, hoyg nekem 30 percnél lehet egy nagyon nagy inzulin löketed.

Előzmény: Micimalacka (56796)
Törölt nick 2012. aug. 15. Creative Commons License 56798

Ezt a könyv érdekel valakit ? Nem laikusoknak irt, de eü / biológiai előtanulmányokkal bíróknak baromi érdekes.   Bookline-on, amazonon 40 ezer, örömmel megválok tőle 15 ezerért. Vadiúj,

http://www.amazon.co.uk/Insulin-Resistance-Polycystic-Ovarian-Syndrome/dp/1588297632/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1345060368&sr=8-2

Provence83 2012. aug. 15. Creative Commons License 56797
Cukor tokeletes, es az inzulint se mondanam valami felelmetesnek..

Pedig banannal igazan finom, mert nem szaraz a suti, hanem ilyen jo szottyos tole... Banan tiltva van? Azert gondolj bele, hogy ket banan egy egesz tal sutibe, az azert eleg lajtos...
Előzmény: Micimalacka (56796)
Micimalacka 2012. aug. 15. Creative Commons License 56796

Hát a banán helyett és vmi szolídabb gyümölcsöt tennék bele szerintem:)

 

Más, ma voltam terhelődni.

Fél évvel szülés után, kb. egy éve metformin nélkül, és átmenetileg ~január-július közt nem nagyon tartva a diétát ezek az eredményeim

 

Glükóz

0'     - 5

60'   - 4,3

120' - 4,3

 

 

inzulin

0' -       5,4
60' -   43,6
120' - 33,3

Előzmény: yoyo444 (56794)
Alysia 2012. aug. 14. Creative Commons License 56795

Vaesz! Én úgy megkönnyeztem a soraidat, annyira örülök, hogy neked is sikerült és ilyen boldog vagy! Jó egészséget kívánok!

Sajos ritkán lépek be és nem vagyok nagyon képben.

Közben nekem is megszületett a kisfiam, most volt vasárnap 12 hetes! Annyira jó vele lenni, olyan kis imádnivaló :).

 

yoyo444 2012. aug. 13. Creative Commons License 56794

kösziii, ez nagyon gusztán hangzik. lehet tényleg kipróbálom :)

Előzmény: Provence83 (56793)
Provence83 2012. aug. 12. Creative Commons License 56793
Szia yoyo! Ez isteni finom! http://borsandpepper.blogspot.com/2011/05/bananos-zabpelyhes-sutike.html
Teljes kiorlesu liszttel es nyirfacukorral csinalom.
Előzmény: yoyo444 (56792)
yoyo444 2012. aug. 11. Creative Commons License 56792

Aug. 20-ra megyek a párom mamájához bucsuba és szeretnék sütit vinni, van valami jó receptetek? Ő cukorbeteg, szóval valami olyasmi összetételű kellene, ami nekünk és neki is jó, ráadásul ami eláll, mert csak 2 nappal előtte lesz időm megsütni. Várom a tippeket :)

yoyo444 2012. aug. 10. Creative Commons License 56791

küldtem privit :)

Előzmény: Berbuch81 (56790)
Berbuch81 2012. aug. 8. Creative Commons License 56790

yoyo444: Én is zalai vagyok. Megkérdezhetem kihez jársz? Én is el vagyok keseredve! Köszi!!!

masni35 2012. aug. 8. Creative Commons License 56789

Köszi, értem. Néztem magánlaborokat is, elég húzós.:-( Marad a beutalós opció.

 

Előzmény: Micimalacka (56788)
Micimalacka 2012. aug. 8. Creative Commons License 56788

hát háziorvos nem utalhat be hormon/inzulin terhelése, de beutalhat endokrinológiára, beutalós, tehát akárhova mész, kivéve magán, kell beutaló. Endomóki/nődoki meg  a saját kompetenicájába tud utalni.

Engem nődokim tudott küldeni hormon/inzulin terhelésre. Eddig.

MAgánban járok hozzá, és mostmár nem tud beutalni, csak a gondozott terheseit ill. aki oda tartozik. Én nem, így nekem maradt a privát labor.

Előzmény: masni35 (56787)
masni35 2012. aug. 8. Creative Commons License 56787

Ezt nem tudtam előtte, bár végülis logikus. Meg tudom oldani az endokrinológust, a nődokis résszel bajlódok. Ha nem az sztkba megyek itt helyben, hanem a kórházban keresek vkit Kistarcsán, akkor oda is kell beutaló?

Ill ha magánorvoshoz megyek, nem gond, ha nem a körzetileg illetékes kórházban dolgozik, ahol elvégeznék a vizsgálatokat? ( ha az illető pl nem Kistarcsán dolgozik )

Bocs tényleg, nem vagyok képben, változott-e vmi az utóbbi időben.

 

( azon morfondírozok, h a ciklus 8. napján ovuláció előtt hasonlatos a petefészek egy pcos petefészekhez?? tervezek elmenni egy újabb uh vizsgálatra, de a ciklus 2. felében )

Azt kérdezném még, h metformint "csak" ir-re is írnak vagy csak pcos esetén?

Előzmény: yoyo444 (56785)
yoyo444 2012. aug. 7. Creative Commons License 56786

Még annyi, hogy nem vagy egyedül, én is vért izzadok, mire beutalóhoz jutok, mert zalai vagyok, a környéken nincs magán labor, a nőgyógyásztól meg hallgathattam a "mi van, közelebb nem talált orvost, csak Pesten" szöveget :S a másik meg le akart beszélni a meforalról, hogy mi a fenének szedem, térjek át a jó kis Dianéra pffff. Elkoptattam már egy párat, de most lekopogom, talán rátaláltam az "igazi" nődokira :)

Előzmény: masni35 (56784)
yoyo444 2012. aug. 7. Creative Commons License 56785

Én úgy tudom, hogy magánrendelésen nem tudnak tb támogatott beutalót adni. Nálam ezt úgy oldja meg a magándokim, hogy amikor rendel az sztk-ban, akkor bemegyek és ott ír beutalót. Egyébként beutaló nélkül is lehet labort csináltatni Bp-en magánlaborokban, Mens Mentisben is.

Előzmény: masni35 (56784)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56784

Bocsánat, h itt "problémázok" ezen a beutalós, vizsgálatos dolgon, de eddig még szerencsére nem sűrűn kellett orvoshoz mászkálnom ( kivétel terhesség idején ), de köszönöm a válaszokat!:-)

Előzmény: masni35 (56783)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56783

Messze van, Pest közelebb esik, gödöllői vagyok.:-) Örültem volna, ha a leleteket helyben meg tudtam volna szerezni, de ez nem fog menni. Itt két nődoki rendel, egyiknél voltam magánban ( tapasztalataimat leírtam:-( ), másikkal még korábbról rossz tapasztalatokat szereztem. Így macera. Még egy doki szóba jöhet itt. Nekem jó lenne magánrendelés is, csak írja ki a vizsgálatokat tbre.:-)

Előzmény: b.gina (56782)
b.gina 2012. aug. 7. Creative Commons License 56782

Igen, pontosan, nődoki tud hormonokra adni, háziorvos pedig endokrinológushoz tud beutalót adni, mert inzulint csak endokrinológus kérhet :)

Én Kecskemétre járok endokrinológushoz (nemtom mennyire van ez messze) ő magándoki, de a beutalóit tb-s alapon elfogadják Szegeden :)

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56781

Most kicsit össze vagyok zavarodva ezzel kapcsolatban...van olyan endos doki, aki magánrendelésen kiírja a vizsgálatokat, amiket aztán tb-re megcsinálnak sztkban/ kórházban? Itt nincs endokrinológus, csak Kistarcsán a Flór Ferencben, de majd kutakodok, kihez lenne érdemes menni.

Nődokit is újat kell keresnem.:-(

Előzmény: Zemanek (56780)
Zemanek 2012. aug. 7. Creative Commons License 56780

Endo doki írhat hormonsorra is beutalót csak kevés olyan sztk-s doki van aki hajlandó adni.

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56779

Ill háziorvos ad endokrinológushoz beutalót, természetesen a vizsgálatokra értettem az előzőt..Köszönöm a válaszod!

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56778

Tudom, hülye kérdés, de kitől kérjek beutalót? Endokrinológus írhat csak inzulinra, ugye? és a többi hormonra pedig nődoki ír, nem? Háziorvos csak a terheléses cukorra adhat beutalót.

Előzmény: Zemanek (56777)
Zemanek 2012. aug. 7. Creative Commons License 56777

Hát amit leírsz elég tipikus pcos. Mensmentisbe mehetsz lelet nélkül, de jobb ha elötte megcsináltatod így nem kell kétszer menni és ok nem tudnak beutalót adni, tehát így úgy is fizetni kell érte.

Előzmény: masni35 (56775)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56776

Még annyit, h rendszeresen mozgok, bár a vakáció miatt kimaradt az elmúlt 1,5 hónap, csak néha volt rá alkalmam. A legutóbbi vérvételnél ( 1,5 éve ) magas volt a koleszterinem is, pedig egészségesen étkezem ( ritka kivétellel:-) ). nem tudom, ez is számít-e.

 

masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56775

Sziasztok!

 

Már régóta olvasom a fórumot az esetleges inzulinrezisztenciám kapcsán és most már tán pcos miatt is.

Röviden magamról, 35 éves vagyok, 16 éves koromtól küzdök pattanásokkal, arcon, mellen, háton, szerencsére nem a gennyes, göbös fajtával, de azért ez is megvisel.:-( Utóbbi hónapokban az államon megerősödött néhány szőrszál, kb 2 naponta húzogathatom ki.:-( A menstruációm rendszeres, igaz hosszabbak a ciklusaim, 30-35 naposak, utóbbi egy évben 2-3 alkalommal volt 40 nap körül is, peteérésem sztem van, legalábbis az összes tünetet produkálom ( köztes vérzés, görcs, nyák ), 2 terhességem volt, elsőnél nem voltam cukros, legalábbis a 26. heti vizsgálatkor még minden OK volt, utána már nem nézték, de 4950 g-os lett a babám, 2. terhesség ikerterhesség volt, ott már cukros voltam, 180g-os diétán voltam, amit nagyon betartottam, végére felemelték 200g-ra, mert javultak az értékek.

 

Apai ágon MINDENKI cukros, minden elképzelhető szövődménnyel, apukám már inzulinon van sok éve, bátyám is nemrég lett cukros, túlsúlyosak, sőt anyukám is, metformint szed.

Én normálsúlyú vagyok, 61 kg 173cm-hez. Szülés utáni években elmentem néha terheléses vérvételre, éhgyomrim 5.8-6.1 között volt mindig, terhelt mindig aláment, legutóbb 1,5 éve 3,6 lett!!! Amikor kérdeztem a háziorvost, ez nem inzulinrezisztencia-e, csak legyintett...kérdeztem diétázni nem kéne-e, de nem vette komolyan, örülnöm kellett volna, h nem magas.:-O

Nem foglalkoztam tovább vele, tudtam, h kéne diétázni, ha nem akarok cukros lenni, de folyamatosan képtelen voltam rá, nem voltam kellően elszánt.

Márciusban egy felfázás kapcsán urológusnál voltam, aki ultrahang vizsgálat közben kérdezte szigorú tekinttel, h mikor voltam nődokinál, mondtam, h szeptemberben, de mindent rendben talált, akkor pedig lehet-e peteérésem, zavaromban rávágtam, h igen, pedig csak a 8. napon voltam, mert hogy cisztikusnak látja a petefészkemet... Akkor megnyugtattam magam, h biztos tényleg a peteérés miatt van, de kb egy hónapja fájt szinte folyamatosan a jobb oldalam egy hétig, aztán megjött, fájdalom maradt, ismét a 8. napon elmentem a nődokihoz, akihez csak szűrésre járok, h nézzen meg ultrahanggal, jobboldalt talált egy kb 26mm-es cisztát, baloldalt sok kicsit, ultrahang felvételen olyan volt, mint a gyöngysor, kérdeztem, ez nem utalhat-e pcos-ra ( elmondtam minden előzményemet ), közölte, h nem, különben is a ciszta 3cm-nél kezdődik, ezek pedig kicsik, peteérés előtt ez tök normális....fel akart írni diane 35-öt minden bajomra és hogy a nagyobb ciszta miatt 3 hónap miatt menjek vissza.:-( Magánban voltam nála, hivatalos ultrahang leletem nincs sajnos...

Totálisan tanácstalan vagyok, hogyan tovább, Bp-től 30 km-re élek egy kisvárosban, érdemben nincs másik nődoki, sztk-ban is ő rendel, endokrinológus sincs, Kistarcsára kérhetnék beutalót, de nem akarok fölös köröket futni, h esetleg megint legyintés legyen a válasz.

Szerintetek a mens mentisbe be lehet jelentkezni leletek nélkül is, elegendő pusztán az előzményekre hivatkozni? Endokrinológushoz menjek? kiír ő minden vizsgálatot? azokat ott végzik el?

Bocsánat a sok kérdésért, de most már szeretnék a végére járni, eddig is tudtam, h a cukorbetegség a fejem felett lebeg, de megijesztett ez a "cisztikus ptefészek", és ugye ha bebizonyosodik, akkor kell a gyógyszer is.

Amúgy lehetek ilyen előzményekkel pcos-os?? Mindkétszer rögtön megfogant a terhesség...vagy csak szerencsém volt? lehet olyan, h ciszták csak évekkel később alakuljanak ki, ne legyen észrevehető tünetem ( kivéve bőr és az állon lévő szőrszálak ) közben??

( egyébként a vércukor értékeim magasabbak lettek, de még referenciatartományban vannak, itthon mérem, ilyenkor is még igazolható az inzulinrezisztencia? )

Előre is köszönöm, ha válaszoltok! ( remélem, ez elmegy, előző hsz-em elszállt )

 

dia213 2012. aug. 7. Creative Commons License 56774

Yoyo444!

 

Köszönöm szépen!!!

Előzmény: yoyo444 (56766)
szegedi_lány 2012. aug. 6. Creative Commons License 56773

Szia ! Nagyon aranyos vagy, de Szegedről esélytelen 15 h-ra odaérnem.:( Pénteken viszont 2-ig dolgozom, és könnyebb elkéredzkednem is, uh marad az aug 24.

 

Köszi még egyszer :)

Előzmény: b.gina (56768)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56772

vaesz :D:D:D de jóóó, nagyon örülök. Sajnos az értékekhez nem sok lövésem van, de szerintem ha jól érzed magad, az már fél siker. Voltam egyszer egy dokinőnél, aki azt mondta, hogy minden embernél más a referencia tartomány és hogy a labor lelet az csak egy dolog, de az ember teste úgyis jelzi, ha valami nem ok, és hiába mutatnak az értékek eltérést, ha valaki jól érzi magát, akkor általában rendben is van. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne járj utána az alacsony FSH meg cukor szintnek, csak hogy ne aggódj miattuk :)

Majd ha tudsz, azért várjuk a képet is ám :) vigyázz magatokra :)

Előzmény: vaesz (56770)
Szeleszte 2012. aug. 2. Creative Commons License 56771

vaesz

 

Nagyon örülök, hogy ennyi jó hírrel szolgáltál, egy nő, egy kismama nem is kívánhatna többet, mint egy pozitív terhességi tesztet, egy tökéletes uh-t, egy kis babát, és egy jó férjet, kérdem én kell ennél több? Nem hát, szívből gratulálok neked mégegyszer, remélem sok örömöd fog lenni az elkövetkezendő 6 hónapban, valamint utána :))))) Azért kivi leszek milyen lesz az esküvői ruhád, hogy lehet méretet választani, ha nem tudja az ember addigra mekkorát is hord?:) Vicc volt, biztos ez lesz a legkevesebb gond, amit meg kell oldani:) Mégegyszer gratulálok, mindig jó ilyen babás sztorykat olvasni, és ha lesz fotó, akkor kérünk ám azt is:)

Előzmény: vaesz (56770)
vaesz 2012. aug. 2. Creative Commons License 56770

Sziasztok! Régen jártam itt, de gondoltam megosztom veletek a jó híreket:) Nos, immáron a 13. hétbe léptem, és jelentem, minden rendben van, úgy növekszik a gyerkőc, hogy az csak na:))) Voltunk bővített genetikai UH-n, nagyon jó lett az eredmény, 1:14772-höz. Megvan mindene a babónak, amilye lennie kell, a tarkóredő is rendben volt, van két kezünk, két lábunk, a kezecskéken 10 ujjacska. A szívultrahang is rendben volt. Kicsit noszogatni kellett, olyan makacs mint az anyja meg az apja:) nem akart úgy fordulni, hogy a doki meg tudja rendesen vizsgálni, így 1,5 óráig tartott a vizsgálat.

Nagyon úgy néz ki, hogy KISFIAM lesz:))) Még nem tudtam ide feltölteni a képet, de látszik a kis kukija, direkt úgy csinált képet a doktornő. És a másik két UH-s szakember is azt mondta, hogy inkább fiú.

A leletek is elég jók lettek. Mondjuk volt a vizeletemben baci, de azt mondta a dokinő, hogy ne aggódjak, az nem steril mintavétel, majd megismételjük. De mivel nincs tünetem, ezért nem aggódunk. viszont ami miatt aggodalmaskodott kicsit, az az FSH szintem, mert 0,2 lett, határérték alatti, és kérte, hogy konzultáljak a háziorvossal emiatt, mert lehet, hogy pajzsmirigy gondok lehetnek. T3, T4 jók voltak, így a babónak ilyen téren sincs baja. Ami még kicsit aggasztotta, hogy az éhomi cukrom 2,7 volt. De csak nem olyan gáz az...

Nagyon élvezem a terhességemet, igazából a hányingeren és a fáradságon kívül más tünetem nincs...lassan a pocó is elkezd majd nőni, bár eddig csak fogytam, mert sok kajára rá se bírtam nézni. Nagyon pozitívan élem meg az egészet, hiszen ez a legnagyobb ajándék, és a legnagyobb meglepetés, amit csak kaphattam...Főleg az előzmények után:))) Párommal tervezzük az esküvőt októberre, úgyhogy minden kerekedik, lassan én is:) (már csak a váláson kell túllenni szeptemberben, és akkor minden oké lesz). Kitartást mindenkinek, és az elkeseredetteknek üzenem, hogy a legjobb dolgok mindig akkor jönnek, mikor nem is várnánk...:)))

Szeleszte 2012. aug. 2. Creative Commons License 56769

Sziasztok Csajok

 

Én sem állok a helyzet magaslatán. Egy hónapja szedem a merckformin xr 500 mg-ot, 1 szemet. Múlthónapba Norcolutos megvonásos vérzés, ebben a hónapban meg 37-dik cn-en járok és még semmi. A mozgásból csak az intenzív séta jut, mert valami takonykór rámtört (soha nem volt semmi allergiám ilyen fűvekre fákra), de alig kapok levegőt. Ész nélkül fújom és szedem az antihisztamint orrba szájba. Plusz Kálcium, C vitamin, de még így is készülök megdögleni. Már az intenzív úszást ezekre a sztorykra rá se merem próbálni, mert attól tartok kapok egy hörgőgörcsöt és ott fullok meg... Néha komolyan mondom babrál velem az élet, de nem értem, hogy miért.... nem hogy még baba nincs a láthatáron, de még a vérzésem is elhagy:S Annyi pozitív hírem van, hogy uncsitesonak  tegnap meglett a baboja, 3090 gr, és 48 cm, de ő az a mázlista, aki nem PCOS. Szombaton megyek baba kukulóba, mert császáros volt.

b.gina 2012. aug. 2. Creative Commons License 56768

Illetve vissza is foglaltam gyorsan, és majd leadom ha neked kell mégis :)

A beutalókat amit ad, el szokták fogadni Szegeden sztk-ban is :) é

Előzmény: szegedi_lány (56764)
b.gina 2012. aug. 2. Creative Commons License 56767

Aug. 13., 15 órára van most időpont, most adtam le :D

Előzmény: szegedi_lány (56764)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56766

Dia!

 

Sajnálom, hogy így alakult, de ha már így van, akkor próbáld meg a legjobbat kihozni belőle :) (bár tudom marha könnyen beszélek) Azért biztosan sokan vannak, akik támogatnak és melléd állnak ezekben a nehéz időkben. Én még nem vagyok anyuka, de aki már az, mindenki azt mondja, hogy amikor megszületik a kisbabájuk és ránéznek, a kezükben tartják, akkor minden nehézség eltörpül. A szavaid alapján erős csajnak tűnsz, szurkolok neked, hogy minden rendben menjen és lelkileg is sikerüljön helyre zökkenned. És azt hiszem a többi itteni lány nevében is mondhatom, hogy bár virtuálisan, de számíthatsz ránk, ha bármi van, gyere nyugodtan, írj :)

Előzmény: dia213 (56758)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56765

Remélem jó kezekbe kerülsz, de egy egészséges kétkedés maradjon még benned. Én akkor törődtem bele a sorsomba, amikor az sztk-s endokrinológus is diane/cypromix-et javasolt, mint a nődoki, ill. ha terhes szeretnék lenni, akkor "külső beavatkozást". Bőgve mentem haza. De szerencsére rátaláltam erre a fórumra és MM-re :)

Előzmény: szegedi_lány (56764)
szegedi_lány 2012. aug. 1. Creative Commons License 56764

Augusztus 24-re tudtam időpontot foglalni, uh egy picit magánrendelésre is várni kell. dE azért figyelgetem,hátha visszamondja valaki.

 

Ha magánrendelésen ír fel vizsgálatra beutalót, azt Kecskemétre teszi, vagy Szegeden is elvégeztethető, Pl ha pajzsmirigyvizsgálat, vagy újabb kontroll cukorterhelés /hormontérkép kell?

Te hogy csinálod? Kecsekmétre mész vizsgálatokra is, vagy Szegeden sztk alapon vagy van olyan magánúton történő labor, amely elfogadja a beutalóit? Macerásnak tünik Kecskemétre átjárni rendelésre,nem nagyin tudom elképzelni, hogy mködik, azért kérdezem...

Előzmény: b.gina (56762)
Micimalacka 2012. júl. 31. Creative Commons License 56763

ő nem tudhatja előre, hogy nem nőgyógyászati gondra utaló eredményed lesz a leleten, és legalább tudja, hova irényítson tovább, ez kevés orvosról mondható el

Előzmény: szegedi_lány (56761)
b.gina 2012. júl. 31. Creative Commons License 56762

Oké, kíváncsi vagyok mi lesz :) remélem elégedett leszel vele :)

sajnálom hogy így jártál a nőgyógyiddal, de legalább nem kezdett el okoskodni, hanem megmondta, hogy ez már nem az ő területe...

Előzmény: szegedi_lány (56761)
szegedi_lány 2012. júl. 31. Creative Commons License 56761

:)

Ok. Nem tünt fel,hogy két sor van, örültem,hogy a listában megtaláltam a nevét.)

 

Köszi.

 

Majd beszámolok a tapasztalatokról.

 

Egyébként ma voltam a hormontérképpel a nőgyógyásznál, és közölte,hogy innen már nem tud segteni, forduljak endokrinológushoz....

Legalább korrekt volt, csak sajnálom,hog ezt nem a laborbeutaló átadásakor mondta, mert akkor nem vártam volna 2 hetet,hogy hozzá bejussak,és megspórolom a mai magánrendelésre fordított pénzt.

 

Előzmény: b.gina (56760)
b.gina 2012. júl. 30. Creative Commons License 56760

Magánrendelésre nézd, államira nem fogsz bejutni idén... :D

Előzmény: szegedi_lány (56759)
szegedi_lány 2012. júl. 29. Creative Commons License 56759

Hááát, végignéztem, de idénre már minden időpont foglalt.:( Telefonon érdemes próbálkozni, vagy tényleg ennyire lehetetlen hozzá bejutni?

Előzmény: b.gina (56746)
dia213 2012. júl. 29. Creative Commons License 56758

ninett!

 

Köszönöm, igyekszem összeszedni magam, de életem legnehezebb szakasza sajnos...

Előzmény: ninett079 (56757)
ninett079 2012. júl. 29. Creative Commons License 56757

Szia!

Sajnálom, hogy így alakult a kapcsolatod, nem lehet könnyű egyedül. Nagy döntés volt így is vállalni a babát, de én is ezt tettem volna. Majd meglátod mennyi örömöd lesz benne! Na meg nehézség, izgalom, fáradság, éjszakázás... De a legcsodálatosabb. Jó egészséget, sok boldogságot! És kívánom, hogy találd meg az Igazit!

Előzmény: dia213 (56756)
dia213 2012. júl. 29. Creative Commons License 56756

Kedves Lányok!

 

Le szeretném írni a történetemet. Tavaly diagnosztizáták a PCOSZ-t nálam, először a nőgyógyászom, majd a Mens Mentistbe-n, RR Doktornő. A szokásos tünetek megvoltak, erősen inzulinrezisztens is voltam, azt mondták, szedjem össze magam mert innen egy lépés a cukorbetegség. 

Sokáig nem igazán foglalkoztam a dologgal, viszont idén februárban életmódváltásba kezdtem. Át is estem a normális határokon és fanatikus módon éltem tovább a mindennapokat. Heti 6 kőkemény edzés, az egyszerű szénhidrátok teljes elkerülése, csak nyírfacukor fogyasztása, illetve norbi update termékek szinte mindennap, főétel natúrhús zöldség, olaj helyett kókuszzsír használata, 3 hónapig szedtem meforalt is. Én nem tartottam be az időpontokat, sem a napi ch adagot. Napi 100 gr ch-nál nem ettem többet. Szálkásra dolgoztam az izomzatom, leadtam 7 kg-ot (160 cm vagyok 59 kg-ról 51 kg-ra fogytam) Ismerőseim , barátok egyszerűen nem tértek magukhoz, hogy ezt mindössze pár hónap alatt elértem, élveztem is a férfiak hirtelen jött rajongását. Eközben nőgyógyászom még mindig azt mondta, hogy nem lesz könnyű teherbe seni.

Komoly kapcsolatom nincs, június elején egy futó kapcsolatba bonyolódtam és mindössze 3 alkalommal voltam az említett úrral, pharmatex tablettával védekeztem, ennek ellenére teherbe estem és most 10 hetes terhes vagyok, teljesen hihetetlen, felfoghatatlan a mai napig számomra. Valami elképesztően sorsszerű véletlen.

Az édesapa mindent megtett , hogy abortuszra küldjön, révén, hogy a köztünk lévő kapcsolatnak nincs jövője.

Én képtelen voltam ezt megtenni. Eddig viszonylag független életemet teljesen feladtam és visszaköltöztem a szüleimhez 28 évesen. Most egyedül vagyok terhes és lelkileg nagyon nehezen élem meg a mindennapokat. A gyermek Apjától maximum anyagi támogatásra számíthatok, igérgeti, hogy majd igyekszik látogatni a gyermekét de ezt majd még meglátjuk.

Mindezt azért írtam le, hogy egy kicsit megkönnyebbüljek és azért, hogy erőt adjak azoknak akik küzdenek a PCOSZ-al, hogy van sikertörténet is (biológiai szempontból).

 

Köszönöm lányok, hogy elolvastátok. Sok erőt, kitartást kívánok mindenkinek.

Szeleszte 2012. júl. 27. Creative Commons License 56755

Szegedi lány

 

Nem akarlak elkeseríteni, de Szegeden nem  találtam PCOS-hez értő nőgyógyászt, eddig mindegyik fogigátlóval akarta orvosolni a problmát, divatbetegségnek hívják, és jót mosolyognak rajta. Én is eléggé nagy gondban leszek, mivel babát tervezünk a párommal, honnan fogok egy olyan dokit levadászni, aki terhesség alatt támogatja a met-et és ezt kontrollálja is. Pl: minden hónapban 20 gr szénhidráttal egy vérvétel. Azt mondta nekem a doki, hogy külföldön ez bevált, Magyarországon nincs rá megfelelő adat, és még mindig az a szemlélet van, hogy minden szedett gyógyszer lehet magzatkárosító és fejlődési rendellenességet előidéző és nem fogok megnyugodni, ha 1000-ből pont én leszek az az 1 akivel ez előfordul. Nyilván met nélküli terhességnél meg ott a vetélés kockázata, a koraszülés stb rémdolgok.

yoyo444 2012. júl. 26. Creative Commons License 56754

szerintem sem, párszor én is ezt csináltam már. :)

Előzmény: mariannvarga (56753)
mariannvarga 2012. júl. 26. Creative Commons License 56753

ok, köszi a választ. ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben:) pedig ez a legegyszerűbb:)

Előzmény: Zemanek (56752)
Zemanek 2012. júl. 25. Creative Commons License 56752

szerintem akkor ne vedd be a gyógyszert mikor bulizni mentek.

Előzmény: mariannvarga (56748)
ninett079 2012. júl. 25. Creative Commons License 56751

Én is Valicskó doktornőhöz járok. Nagyon jó szakember, kedves, valóban érdekli a betege. Egyébként a guglin találsz valahol egy vele készített riportot is. Nála jó kezekben leszel.

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
b.gina 2012. júl. 25. Creative Commons License 56750

Szia! 6000 egy alkalom nála, és ha egy hónapon belül visszahív, akkor 4 a következő, de úgyse hív vissza olyan hamar :D

jaja, sztk-s alapon írja ki őket :)

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
mgesa 2012. júl. 25. Creative Commons License 56749

Szia!

 

Én anno jártam Valicskó doktornőhöz amíg még Pesten is rendelt a MM-ben. Fiatal, nagyon szimpi volt, hozzáértő, sajnáltam, hogy váltanom kellett akkor, jó szívvel tudom ajánlani.

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
mariannvarga 2012. júl. 25. Creative Commons License 56748

sziasztok!

 

Egy kérdésem lenne: eucreas szedése mellett mennyire lehet inni alkoholt(pálinka, bor, vodka)? Megyek nyaralni barátnőimmel, és biztosan megyünk bulizni is. Alapvetően nem iszom alkoholt, csak egy hétévégéről van szó, ezért is érdeklődöm, mivel nincs tapasztalatom e téren, mióta gyógyszert szedek.

köszi a válaszokat

Szilvia19831 2012. júl. 25. Creative Commons License 56747

Dr. Valicskó Viktóriáról van valakinek tapasztalata? Ő Debrecenben van, ha jól tudom és kb. 7000 ft. egy alkalom.

Kecskeméten mennyibe kerül dr. Naszódynál egy vizit, ha megkérdezhetem? Sztk-ra írja ki a vizsgálatokat?

Előzmény: b.gina (56746)
b.gina 2012. júl. 25. Creative Commons License 56746

Szia!

Ha PCO specialista kell, akkor inkább egy jó endokrinológusra lesz szükséged :) Szegeden hozzáértő endokrinológus nem nagyon van, én Kecskemétre járok dr. Naszódyhoz magánrendelésre :)

Közelebb van és olcsóbb mint a Mensmentis és nagyon jó doki :)

Időpontot itt tudsz online foglalni:

http://www.meditres.hu/elojegyzes/index.html

Előzmény: szegedi_lány (56738)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56745

Remélem van valaki arról a környékről.

Lehet a gyógyszeren kellett volna állítani, de mivel azt mondta az orvos legyek türelemmel magam döntöttem.

Előzmény: yoyo444 (56744)
yoyo444 2012. júl. 24. Creative Commons License 56744

Nem mindenkinek ugyanaz a gyógyszer használ, meg kell keresni, ami a te szervezetednek a legmegfelelőbb.

Orvost én sajna nem tudok azon a környéken, talán majd jön valaki, aki tud segíteni. De ha nem találnál, Bp-en Mens Mentist nagyon jó szívvel ajánlom, itt nagyon sokan oda járunk.

Előzmény: Szilvia19831 (56740)
Zemanek 2012. júl. 24. Creative Commons License 56743

Mindenképpen kéne a szigorú diéta a gyógyszer mellett.

Előzmény: Szilvia19831 (56742)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56742

Nem kaptam a gyógyszer mellé diátát.

Magam alakítottam ki az étrendet. De nem szigorú minden téren. Pl. cukor semmiféle formában, max. édesítő, édesség semmi, teljes kiőrlésű kenyér, zsíros-lisztes ételeket nem ettem, tejtermékeket sem.

A szervezetem amúgy is "kidobta" rövid időn belül, ami nem volt megfelelő neki.

Előzmény: Zemanek (56741)
Zemanek 2012. júl. 24. Creative Commons License 56741
az ir diétát szigorúan tartottad?
Előzmény: Szilvia19831 (56740)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56740

Sziasztok!

Nekem is pcom van, amit 1 éve állapítottak meg. Nőgyógyászhoz jártam, aki felírta a merckformint, de egy idő után nem használt és mivel nem volt semmiféle vizsgálat abbahagytam.

Szabolcs megyében lakom, és szeretném kérni a segítségeteket, hogy a környékről talán tudtok ajánlani egy jó endokrin orvost.

Lenne még pár kérdésem is: Aki jár endos dokihoz mellette nőgyógyászhoz is menni kell? Együtt figyelik a dolgokat? Az endós orvosnak van saját nőgyógyásza?

Várom segítségeteket!

Szilvi

 

Norka30 2012. júl. 21. Creative Commons License 56739

Egy gondolat!

 

Nincsen olyan, hogy inzulinrezisztencia vizsgálat. 

 

Valamiért még mindig kényszeresen ragaszkodni próbálunk ahhoz, hogy több pontos OGTT mérés fogja majd igazolni azt, hogy az egyébként inzulinrezisztenciára utaló jelek (mint egyébként maga a PCOS is az!) mögött ténylegesen inzulinrezisztencia áll. És hogy majd ez a laborlelet fogja megmondani azt is, hogy mennyire vagyunk inzulinrezisztensek. 

 

Ez zsákutca, nagyon félrevezető! 

 

Sok olyan eset van, amikor szinte tökéletes cukorgörbével és hajszálnyi eltérésekkel az inzulinnál (mondjuk, hogy még a határértékeken belül mozog a görbe) - amire egy nem tapasztalt orvos kapásból azt mondaná, hogy a lelet nem utal inzulinrezisztenciára -, a lelet tulajdonosa klasszikus PCOS-es tünetek gazdája, az LH-ja három-négyszerese az FSH-nak, cisztás a petefészke, szőrösödésre hajlamos, ronda a bőre, nem esik teherbe. De mondjuk még mindezek mellett, hogy még zavaróbb legyen a kép, vékony. 

 

Ilyenkor mi van? 

 

Nem inzulinrezisztens? PCOS tüneteket produkál, de az OGTT látszólag semmit nem igazol? Nem "érdemel" metformint? 

 

Az a meghökkentő, hogy lehetséges, hogy egy nagyon sok pontos terheléses eredmény egészen mást mutatna az esetében (pl. nagyon hamar zajlik le nála az inzulincsúcs), de ennek kimutatására a mi standard mérési módszereinkkel nincsen mód. És egyébként is, eléggé pontatlan tud lenni ez a vizsgálat. Lehet, hogy a hormonháztartása meg sokkal érzékenyebben reagál még arra a kis eltérésre is, emiatt durva a PCOS-ja. 

 

És ha a szakértő orvos a konzultáció során kifaggatja, akkor lehet látni, hogy elsőfokú rokonai között tombolt az IR és annak szövődményeitől szenvedtek a családtagok, tehát a genetikai örökség is valószínű, sőt továbbmegyek, még az egyéni anamnézise is az IR-t támasztja alá. 

 

És lehet, hogy pont ennek a hölgynek az esetében, mivel sajátosan reagál a vizsgálatra, alkatilag először  egyébként egy kombinált, erősebb szer lesz a célravezető, természetesen az életmódváltás mellett. 

Persze, valószínű, hogy ezt csak olyan orvos fogja belátni, aki száz meg száz hasonló esetet látott és kezelt... 

 

 

 

 

szegedi_lány 2012. júl. 21. Creative Commons License 56738

Sziasztok!

 

Köszönöm a gyors válaszokat.

Az eredményt mindenképp megmutatom a dokinak,aki beutalt. A metformin nevű gyógyszert ismeri, csak addig nem akarta felírni, amig nem bizonyosodik be a gyanum, hogy IR-em van.

 

Sajnos az orcosajánlóban nincs szegedi nőgyógyász,illetve aki van,az nemelérhető, google csak Zalagerszegre utaló linkeket dob ki, ahol korábban itt rendelt, már mással dolgoznak.

 

A Metforminnal is lehet hibázni? Úgy értem,hogy ha egyetért az orvos,és felirja nekem, kezelhet vele félre, vagy ahhoz ios spec szekértelem kell,hogy melyik gyógyszert ,milyen adagolásban,meddig stb?

 

Illetve lehet mellette alternatív kezelést is folytatni? Azaz,hogy diéta, metformin,és mondjuk homeo?

 

Tudom,sok kérdésem van, de 2 hét mire orvos lát, és nehéz kivárni....

 

Nekem még az is kérdéses,hogy ez a lelet alapján egyértelm lehet az IR diagnózis,vagy azt majd az igazolva,hogy a Metformintól javulnak e az értékeke, rendeződik e a ciklusom?

 

 

Tünetek?

 

Hát, a pattanások múltak, gyulladt csomók nincsenek már, és a hajam is kevésbé hullik,viszont a szörösödés talán erősödött, és az államon én is huzogatom a szálakat...:(

 

A súlyommal viszont nincs gond, 59 kiló vagyok stabilan.

 

 

Szegedi lány

 

 

 

 

 

Előzmény: Provence83 (56737)
Provence83 2012. júl. 21. Creative Commons License 56737
Szia, Te jany! A metforminnak pont az a lenyege, hogy nem tuneti kezeles, hanem az egesz okara hat, es ha visszall minden erteke vele, akkor el lehet hagyni es az eletmodot folytatni.
Az ertekek nem szornyuek, de ezert mondjak,hogy ez egy ezerarcu boszorkany, mert nekem durvabb szamaim voltak megis volt magatol 28-30naponta menstruaciom es peteresem is... Szoval fincsi. Persze nem tudjuk hogy a dieta elott milyenek voltak ezek a szamok, szoval nem latjuk hogy javult e. Kulso jeleken nem latsz valami valtozast? Nekem az allamon volt egy szorszal, amit kb havonta ki kellett huzni csipesszel es elhagytam a cukrot finomitott szarokat es azota nem nott vissza...
Szegedhez nem tudok hozzaszolni. Sajnos ugy nem ki, hogy pesten van megfelelo orvos csapat az MM ben erre. Igazabol egyszer feljosz, 12ezer forint, meg az utazas persze, felirjak a gyogyit es aztan kb 4 honap mulva kell kontrollra menni, de lehet hogy kozben teherbeesel... Vagy egyertelmu a haladas akkor nem feltetlenul kell menned ujra. Szoval szerintem nem veszes, igy csak el fog menni egy vagy ket feleved hogy hozza nem erto vagy ezt az egeszet elbagatellizalo dokikrol jarsz dokikra... Erted? :-)
Előzmény: szegedi_lány (56735)
almirena 2012. júl. 21. Creative Commons License 56736

Mértékegységek hiányában nehéz kiértékelni. A cukor és az inzulin nem tűnik vészesnek.

A homeo nem hat, legfeljebb placebóként. Ne vesztegess vele időt.

Válassz ki a www.pco-szindroma.hu honlapról egy ajánlott szegedi orvost és nézze meg ő is az eredményeket.

Előzmény: szegedi_lány (56735)
szegedi_lány 2012. júl. 20. Creative Commons License 56735

Sziasztok!

 

(Már 2.szor küldöm el ezt a hozzászólást, mert elsőre nem jelent meg, ha véletlen kétszer fog, ezért van, elnézést.)

 

Segítséget szeretnék kérni, mert minél több információt olvasok a PCO-ról, annál bizonytalanabb vagyok. Rengeteg az információ, és iszonyat tömegű a hozzászólások száma, nehéz megtalálni a nekem szóló válaszokat, így inkább konkrétan kérdeznék, illetve a segítségeteket kérem.

 

2011 novembere óta nem szedem a fogamzásgátlót, mert babát szeretnék. Azonban mivel 3 hónap után sem jött  meg a menstruációm, orvoshoz fordultam, aki 3 hónapos gyógynövénykúrát ajánlott(GYNEX), hogy rendezze a hormonháztartásom, és az UH-on diagnosztizált policystás ováriumot.

A kúra nem használt, menstruáció nem jelentkezett, és a cysták sem tűntek el, ezért gyógyszerrel hozta meg a vérzést, plusz clostylbegittel sikerült tüszőérést és ovulációt elérni, azonban nem estem teherbe, mert a méh nyálkaháryta nem vastagodott meg kelő képpen. Azóta sem volt menstruációm a fenti ok miatt.

Utánaolvasva a dolognak, PCO-ra kezdtem gyanakodni, de a doki e téren szkeptikus, ő  szerinte jó jel, hogy reagálok a gyógyszerekre, előbb utóbb rendeződni fog a hormonrendszer. Viszont  a tünetek miatt (cysták, hajhullás, szőrösödés, pattanások) és az IR-re gyanakodtam, ezért meggyőztem egy cukorterhelésről, és egy hormonvizsgálatról. Erre  csak most került sor, mert menstruáció 3 napja csak nem jött el, így ciklustól független vizsgálatot kértünk. Ma kaptam meg az eredményt, és kérlek segítsetek megérteni, mert orvoshoz csak 2 hét múlva jutok el. Annyit már tanultam tőletek, J hogy FHS- LH-nak 1:1-nek kellene lennie, és inzulin 12’ max 3-szor annyi lehet mint Inzulin éhgyomri, de a többi értékre nem találok támpontot.

 

 

Glükóz 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

FSHL 6,2

LHL 18

Prolactin 12,1

Progeszteron 0,79

Ösztradiol 163,8

Tezstoszteron 1,07 (ez utóbbi eltérésként +-al jelöve)

 

Mindezt úgy értem el, hogy május óta odafigyelek mit eszem, nem méricskélve, de azért próbálom szem előtt tartani az IR diéta alapelveit, és heti 2x tornázom, igaz nem kardiotréning, csak pilates-yoga. Próbáltam az AVIVA módszert is, de nemigazán használ, bár otthon, magamtól nem is biztos, hogy jól végzem a gyakorlatokat.)

 

A kérdésem, hogy mennyire látjátok súlyosnak az IR-t, és hogy gyógyszeres kezelést vagy homeopátiás kúrát ajánlotok? Párom szerint az első csak tüneti kezelés, a homeo viszont talán tartósan is használhat, de kérdéses, hogy az én értékeimet homeopátiával vissza lehet e fordítani.

 

Végezetül szegedi specialistát is keresnék, mert a mostani orvosom, bár jó nőgyógyász, és több magánrendelőben is dolgozik, nem PCO specialista. A PCO oldalon levő szegedi nőgyógyászt  kerestem, de nem rendel már Szegeden… Ha csak elkerülte a figyelmem, és volt erről szó, kérlek írjátok meg, hogy melyik hozzászólásban keressem, vagy a nevet és hogy hol rendel.

 

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM mindenkin 

Sziasztok!

 

(Már 2.szor küldöm el ezt a hozzászólást, mert elsőre nem jelent meg, ha véletlen kétszer fog, ezért van, elnézést.)

 

Segítséget szeretnék kérni, mert minél több információt olvasok a PCO-ról, annál bizonytalanabb vagyok. Rengeteg az információ, és iszonyat tömegű a hozzászólások száma, nehéz megtalálni a nekem szóló válaszokat, így inkább konkrétan kérdeznék, illetve a segítségeteket kérem.

 

2011 novembere óta nem szedem a fogamzásgátlót, mert babát szeretnék. Azonban mivel 3 hónap után sem jött  meg a menstruációm, orvoshoz fordultam, aki 3 hónapos gyógynövénykúrát ajánlott(GYNEX), hogy rendezze a hormonháztartásom, és az UH-on diagnosztizált policystás ováriumot.

A kúra nem használt, menstruáció nem jelentkezett, és a cysták sem tűntek el, ezért gyógyszerrel hozta meg a vérzést, plusz clostylbegittel sikerült tüszőérést és ovulációt elérni, azonban nem estem teherbe, mert a méh nyálkaháryta nem vastagodott meg kelő képpen. Azóta sem volt menstruációm a fenti ok miatt.

Utánaolvasva a dolognak, PCO-ra kezdtem gyanakodni, de a doki e téren szkeptikus, ő  szerinte jó jel, hogy reagálok a gyógyszerekre, előbb utóbb rendeződni fog a hormonrendszer. Viszont  a tünetek miatt (cysták, hajhullás, szőrösödés, pattanások) és az IR-re gyanakodtam, ezért meggyőztem egy cukorterhelésről, és egy hormonvizsgálatról. Erre  csak most került sor, mert menstruáció 3 napja csak nem jött el, így ciklustól független vizsgálatot kértünk. Ma kaptam meg az eredményt, és kérlek segítsetek megérteni, mert orvoshoz csak 2 hét múlva jutok el. Annyit már tanultam tőletek, J hogy FHS- LH-nak 1:1-nek kellene lennie, és inzulin 12’ max 3-szor annyi lehet mint Inzulin éhgyomri, de a többi értékre nem találok támpontot.

 

 

Glükóz 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

FSHL 6,2

LHL 18

Prolactin 12,1

Progeszteron 0,79

Ösztradiol 163,8

Tezstoszteron 1,07 (ez utóbbi eltérésként +-al jelöve)

 

Mindezt úgy értem el, hogy május óta odafigyelek mit eszem, nem méricskélve, de azért próbálom szem előtt tartani az IR diéta alapelveit, és heti 2x tornázom, igaz nem kardiotréning, csak pilates-yoga. Próbáltam az AVIVA módszert is, de nemigazán használ, bár otthon, magamtól nem is biztos, hogy jól végzem a gyakorlatokat.)

 

A kérdésem, hogy mennyire látjátok súlyosnak az IR-t, és hogy gyógyszeres kezelést vagy homeopátiás kúrát ajánlotok? Párom szerint az első csak tüneti kezelés, a homeo viszont talán tartósan is használhat, de kérdéses, hogy az én értékeimet homeopátiával vissza lehet e fordítani.

 

Végezetül szegedi specialistát is keresnék, mert a mostani orvosom, bár jó nőgyógyász, és több magánrendelőben is dolgozik, nem PCO specialista. A PCO oldalon levő szegedi nőgyógyászt  kerestem, de nem rendel már Szegeden… Ha csak elkerülte a figyelmem, és volt erről szó, kérlek írjátok meg, hogy melyik hozzászólásban keressem, vagy a nevet és hogy hol rendel.

 

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM mindenkinek!

youlcsi 2012. júl. 20. Creative Commons License 56734

ki lehetne... talán érdemes a modiktól megkérdezni, hogyan. sztem a topiknyitó tudna csak oda szövegelni... de ő ugye nincs...

Előzmény: Ediina (56733)
Ediina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56733

Kár, hogy ide az oldal tetejére nem lehet valahová vastag fekete betűkkel kiírni:

pco-szindroma.hu, érdekes-hasznos fül, HORMONTÁBLA - határétékekkel, magyarázatokkal

smithbetty77 2012. júl. 19. Creative Commons License 56732

Köszönöm szépen a gyors válaszokat! Ezek szerint nem lettek jók a hormonértékeim:(

 

 

Előzmény: Zemanek (56729)
Eve00 2012. júl. 19. Creative Commons License 56731

Köszönöm az infokat! Hát ezért furcsáltam, hogy az orvos nem akart adni. Remélem akkor kapok valami jót, amitől rendbe jönnek a dolgok, és megelőzök súlyosabb dolgokat.  Ha nem lenne jó ez az újabb orvos akit ajánlottak, akkor elmennék oda mindenképp. Akármennyibe is kerül :(

Előzmény: Zemanek (56724)
Eve00 2012. júl. 19. Creative Commons License 56730

Szia! 
Hát igen, kicsit sok ez már, de majd túllépek mindenen. Megtanulok élni velük. Viszont azért te se "panaszkodhatsz", nagyon sajnálom tényleg!!! Sajnos mindkét betegséget ismerem, csalából, barátokból, úgyhogy eltudom képzelni nehéz lehet.


Én ma már elkezdtem a diétát nem volt könnyű, de csinálni fogom, tudom hogy lesz eredménye. Új napirendet, életmódot kell elkezdnem a célok érdekében.
Nagyon köszönöm tényleg a segítséget, mert nagyon megvoltam rémülve, de legalább most tudom mivel nézek szembe, és már kaptam időpontot is egy orvostól, akit ajánlottak. Látom már a kiútat és ezt annak is köszönhetem, hogy jó tanácsokat kaptam, ezt tényleg nagyon köszönöm! És a jó kívánságokat is!

Remélem neked/nektek is rendbe jön minden, és teljes értékű életet tudtok élni a betegségek ellenére!! 
:) 

Előzmény: b.gina (56723)
Zemanek 2012. júl. 19. Creative Commons License 56729
nem volt peteérésed és elég alacsony az ösztrogéned.
Előzmény: smithbetty77 (56727)
b.gina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56728

22. napi az luteális, nem?

a posztmenopauzát akkor kell nézni, ha már menopauzában vagy szerintem :)

Előzmény: smithbetty77 (56727)
smithbetty77 2012. júl. 19. Creative Commons License 56727

Hobj- köszi, köszi, akkor legközelebb veszek Nizoralt. Legútobb kátrányos-kénes sampont vettem mert van egy kis pikkelysömöröm,de nem vész. Ma vettem neocapil sprayt meglátjuk!Nekem annyira megritkult hogy semmi tartása sincs a hajamnak és látni a fejbőrőm is a fejtetőmnél:(

És nem tud regenerálodni a hajam. Vagy ez már sose fog javulni???

 

Ma lett kész a ciklus 22 napján a laborom: de sajnos nem tudom értelmezni. te értesz hozzá??

Ösztradiol: 53,0

Progeszteron: 1,92

PErsze írok mailt T.L. nak, csak idő mire válaszol, múltkor annyit mondott hogy a normál tartományban kell lennie, de hát 4 szakasza van a ciklusnak. , mivel 22 napi gondolom a postmenoba kéne tartoznia , abba belefér, de nem vagyok biztos benne.

 

Egyébként a baba nemét tudni lehet?? 

Előzmény: hobj (56726)
hobj 2012. júl. 19. Creative Commons License 56726

A nizoralról olvastam ezt, bemásolom a linket is:

 

http://www.szalonok.hu/index.php?show=new&id=43

 

"A ketoconazol egy gombaellenes vegyület, amit Nizoral néven korpás hajra kenőcs és sampon formájában is forgalmaznak. Szintén véletlen derült fény arra, hogy serkenti a hajnövekedést, gátolja a férfias hajhullást. Kétféle mechanizmust tételeznek fel e hatás mögött. Egyrészt bizonyítottan gátolja a dihidrotesztoszteron szintézisét, másrészt csökkenti a gyulladást. Egy vizsgálat szerint ugyanis a férfias kopaszodás egyik oka lehet a gyulladást okozó Malassezia gombával való fertőzöttség, és a Nizoral sampon ezt szünteti meg. Egy harmadik vizsgálat szerint a Nizoralnak van hormonhatástól független hajnövesztő hatása is, mert egereknél sikerült szőrnövekedést előidézni a szerrel. Tény, hogy a humán vizsgálatok azt bizonyítják, hogy hathónapos napi rendszerességgel alkalmazott 2%-os Nizoral sampon jelentős hajdúsulást eredményez. Legjobb úgy használni, hogy a habosított sampont pár percig a fejen hagyjuk. A megfigyelések szerint a Neutrogena által gyártott kőszénkátrányt tartalmazó T-Gel samponja is hatásos a hajhullás ellen, mivel a kőszén kátrány valamely hatóanyaga antiandrogén hatású."

 

Az azért túlzás, hogy jelentős hajdúsulás, legalábbis nálam nem jött be. Új hajszálak mindig jönnek, az látszik oldalt, de sajnos hullik is, azért látható a folyamatos ritkulás. A hajhulláson amúgy tényleg csökkentett valamennyit, de azért lehetne jobb, mert a tartása teljesen eltűnt. Nekem alapból göndör-hullámos lenne, de mikor hullik, kiegyenesedik, tartás nélküli és szálkás lesz:(.

 

A neocapilt nem próbáltam, én forcapilt (is) használtam, az rajtam nem segített. 

Előzmény: smithbetty77 (56712)
edóbogyó 2012. júl. 19. Creative Commons License 56725

Köszönöm a válszokat. Próbálok mozogni is és remélem a 3-as kezelés beválik.

Zemanek 2012. júl. 19. Creative Commons License 56724
a weboldalukon fent van minden. 12ezer az első vizit utána a többi 10 de csak 3-4 havonta kell menni. Tüű doki a legjob, de hozzá nehéz bejutni. Jó mé Rentz drnő és Breyer drnő is. Erre szerintem tuti kell a gyógyszer.
Előzmény: Eve00 (56722)
b.gina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56723

Szia!

Szegénykém, akkor jól összejött, tejérzékenység, gyomorgyulladás és még ez is :( a baj általában nem jár egyedül... nekem pajzsmirigy alulműködésem van autoimmun gyulladással még a PCOS/IR mellé, az is jól bezavar a hormonokba :S

Biztos hogy ha elkezded a diétát, tartod a mozgást, és esetleg kapsz gyógyszert is, akkor javulni fognak a tünetek, a durvábbak pedig meg se jelennek :)

Az ajánlóban ha kórházban van a rendelés szerintem az állami rendelésnek számít, a Mensmentis ami tuti fizetős. De ott jutsz be leghamarabb az is biztos :)

http://www.mensmentis.hu/

A honlapon van árlista, bejelentkezésnél ott van a telefonszám ahol be tudsz jelentkezni. Van több endokrinológus is, azt tudom, hogy M.J.-t annyira nem dícsérik, viszont R.R.-t igen :)

De ha visszaolvasgatsz a fórumban, biztos találsz róluk bejegyzéseket, hogy ki kihez jár :) meg a többiek is biztos írnak még tanácsokat :)

 

Hát igen, a terhelt cukrod elég sok lett, nagyon valószínű erre már gyógyszert is kapsz, nehogy átbillenj cukorbetegségbe :(

 

Drukkolok neked hogy jó kezekbe kerülj és minden rendben legyen :)

 

 

Előzmény: Eve00 (56722)
Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56722

Köszönöm a választ. Akkor nem elég a diéta, és a mozgás? Hogy tudok kapcsolatba lépni ezzel a Mensmentis Egészségcentrummal? Milyen árakért értékelnék ki a leletemet, és adnának esetlegesen gyógyszert?

Előzmény: Zemanek (56720)
Zemanek 2012. júl. 18. Creative Commons License 56721
ez igen rossz eredmény a terheltnek 10 körül kéne lennie
Előzmény: edóbogyó (56716)
Zemanek 2012. júl. 18. Creative Commons License 56720
azonnal irány a mensmenti. már valszeg nem csak hogx ired vagx hanem igt is mivel már a cukrod sem jo. azonnal kezelni kel.
Előzmény: Eve00 (56719)
Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56719

Szia! 
Hát eléggé! Mostmár biztos vagyok benne, hogy elkell mennem egy új orvoshoz. Meg egy jó nőgyógyászt is kell keresnem. A mozgás menni fog, mert amúgy is szeretek táncolni járok/jártam is, az menni fog. A diéta lesz nehéz, mert tejérzékeny is vagyok, és gyomor gyulladásom van amik miatt eleve diétáznom kell :( Összejöttek a dolgok.. De igyekezni fogok, mert lehet még meglehet előzni a nagyobb tüneteket, és nem lesz nagyobb baj. Örülnék neki.  Ez az oldal amit linkeltél pedig nagyon jó, ezért nagyon szépen köszönöm a segítséged. Most tényleg sikerült kicsit megnyugodnom, nem tudtam hogy mit csináljak..de mostmár vannak terveim. Aztán akármennyibe is kerül, találok egy jó orvost.
Amúgy azok amik azon az ajánlón vannak, azokért is kell fizetni? Drága már betegnek is lenni :(
De tényleg kívánom nektek a gyógyulást, és köszönöm a segítséget!! :)
Üdv. :) 

Előzmény: b.gina (56717)
b.gina 2012. júl. 18. Creative Commons License 56718

Szia!

Nem olyan vészesek szerintem így első blikkre az eredmények, persze lehet hogy neked már ennyi is elég bajt okoz... tök változó, hogy kinél mekkora inzulin mit vált ki...

Az biztos, hogy az éhgyomrid teljesen ok :) de a többi eléggé felmegy, persze azok se durván, 25 alatt lenne jó a 120-as a nagykönyv szerint ;)

A másik kérdésre sajna nem tudom a választ, de majd hátha valaki :)

Előzmény: edóbogyó (56716)
b.gina 2012. júl. 18. Creative Commons License 56717

Szia!

Érdekes meglátása van a dokinak... :( ez nem így működik, hogy addig nem kezelnek, amíg nem romlanak jobban a tünetek...

Viszont az nagyon jó, hogy te időben kapcsoltál, hogy valami nem ok :)

Szerintem mindenképp menj el egy jó endokrinológushoz, biztosan találsz a közeledben jó dokit akár sztk-s alapon is, majd hátha adnak a többiek tippeket :)

én szegedi vagyok, sajnos nem tudok tanácsot adni, hogy kihez mehetnél... :(

A Mensmentisben biztos hozzáértő dokihoz jutnál, viszont ők elég borsos árat kérnek...

Az hogy az LH-d magasabb, mint az FSH, az már jelzi a PCOS-t... viszont elég valószínű, hogy IR-ed is van, a PCOS mögött az esetek nagy részében az áll...

 

Diétáznod és mozognod mindenképpen kell, nem tudom ezekkel hogy állsz.

A diéta alatt ne fogyókúrát érts, hanem étrendi változtatásokat. A lényeg annyi, hogy a finomított szénhidrátokat felejtsd el (fehérliszt, cukor), liszt helyett teljes kiőrlésű dolgok, cukor helyett cukorpótlók (mesterséges édesítők, illetve vannak már nagyon jó természetes édesítők is pl. xilit)

A diétáról bővebben: http://jegeskave.hu/cikkek/2010/07/09/inzulinrezisztencia-pcos-dieta

Én ezt tanulmányoztam sokszor, jól össze van szedve :) Érdemes többször elolvasni, kinyomtatni, memorizálni :)

 

A mozgásnál hetente legalább 2-3x jöjjön össze a 30-40 perc, pl. kocogás, futás, Réka, zumba, nem tudom mit szeretsz mozogni ha szoktál :)

A gyógyszer pedig opcionális, nem mindenkinek kell szednie, ez függ az IR súlyosságától és a tüneteidtől.

Most elsőre biztos nagyon ijesztő ez az egész, de majd letisztul, meg ha jó dokihoz kerülsz akkor minden rendben lesz :)

 

Köszi, rajta vagyunk az ügyön! :)

 

 

 

 

Előzmény: Eve00 (56715)
edóbogyó 2012. júl. 18. Creative Commons License 56716

Sziasztok!

 

Még új vagyok itt, a közelmúltban derült ki, hogy IR-em van. A petefészekben cisztákat nem találtak. 170 cm vagyok és 53-54 kg.  Jelenleg diétázok (180-200 CH) és Merckformin 2x500-at szedek. A mozgás nem mindig jön össze. Inzulin értékek: 0': 2,2; 60': 64,0; 120':33,5.

Mennyire vészesek ezek az eredmények? Nagyon sok helyen olvastam, hogy sovány IR-nél nehezebb a várt javulást elérni. Erről van infótok? Mennyi időn belül várható, hogy helyrejönnek az értékek?

Köszi, üdv

Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56715

Kedves Gina!
Először is nagyon szépen köszönöm a választ.
Inzulint nem tudom, hogy néztek volna. Cukor terhelésem volt, ami 7,5 ös lett. Nem tudom, hogy ez most jelent-e valamit.
Viszont hormoneredmények szerint PCO-m van. Ilyen pl. Dehidroepiadroszteron, 1273 ng/dl
Dehidroepiandoszteron szulfát az 465 ug/dl? és LH, 13,0 mU/mL. és az Fsh-m alacsony, ami nem tudom, hogy jó-e. Igazából nem igen tájékoztatott, és nem tudom hogy ezek mennyire súlyosak, vagy enyhék-e. A pajzsmirigyemről tudok, hogy az 0,98, ami normális.
Én a 9.kerületbe lakom, és a Semmelweis Belgyógyászati Klinikán voltam. Dr nevet nem akarok mondani, nehogy valami baj legyen belőle :(
Köszönöm az oldalt, de nagyon. Nincs igazán jó orvosom, örülnék ha ezáltal tudnék találni valakit, aki segít és mindenben tájékoztat, sajnos semmit nem tudok így.
Nem mondott semmit, csak hogy mivel nem vagyok elhízva és nincs bajuszom, majd ha esetleg próbálkoznék gyerekválallással vagy elhíznék ilyesmi, akkor menjek vissza, akkor ad gyógyszert. Most tényleg megkell ezt várni? Más tüneteim viszont vannak, és kezdek hízni..azt se tudom mit ehetek, hogy kezdjek bele, és hogy tudok-e megelőzni dolgokat. Emellett pedig eléggé pattanásos, zsíros a bőröm és nagyon elkezdett hullani a hajam és híztam is pár kilót. Nagyon nem akarom ezt!! Nagyon megköszönöm a segítséged meg a válaszod, mert nagyon tehetetlen vagyok. Remélem hogy találok egy jó orvost. :)
És nektek is jobbulást a tesóddal!  

Előzmény: b.gina (56714)
b.gina 2012. júl. 18. Creative Commons License 56714

Szia!

 

Szerencsés vagy hogy ilyen korán kiderül(t) :) cukorterhelésnél inzulint is néztek? hormoneredményeid vannak?

Ha igen, akkor beírhatnád ezeket :)

 

Simán lehet hogy egy nem hozzáértő dokinál vagy, kéne egy jó endokrinológus, aki ért ezekhez. Hol laksz? Kinél voltál?

 

http://www.pco-szindroma.hu/index2.html

Ezen az oldalon az orvosajánlóban (Segítség menüpont) megnézheted hogy ki a közeledben a hozzáértő endokrinológus :)

Ha pesti vagy, akkor egyértelműen a Mensmentist tudom ajánlani :)

Gyanús, hogy ha nővérednek IR-je van akkor neked is, mi is így jártunk tesómmal :(

 

A diétát, mozgást azért ajánlotta a doki, vagy nem mondott semmi ilyet?

 

Előzmény: Eve00 (56713)
Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56713

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, remélem jó helyen teszem. :)
Most leszek 18, és PCO-t diagnosztizáltak nálam, ami mind 2 petefészkemen számos cisztával jár, plusz erős hajhullással, szinte már kopaszodással, erősen kívánom a cukros ételeket. Elkezdtem hízni is, de nem erősen. A cukorterhelésem 7,5 lett, nem tudom, hogy IR-em van-e. Az orvosom azt mondta, hogy nem ad gyógyszert, mert a legfőbb tünet, például a szőrnövekedés, erős elhízás, menstruáció kimaradás még nincsen. De nem is akarom megvárni, hogy legyenek. Nem érzem jól magam, és érzem, hogy valami nem stimmel. Ezért tanácsotokat szeretném kérni, mit tudok tenni, hogy még idejében tudjak tenni a PCO ellen, és megelőzzem azt, hogy ne adj isten ne lehessen majd gyerekem, vagy elhízzak stb.
Azt tudni kell, hogy családomban, nővéremnek van IR-je és ő el is hízott, pedig korábban modell volt. Nem akarok hasonló problémákat. Keressek másik orvost? Vagy tényleg nincs szükségem gyógyszerre? Lehet, hogy ezért hullik a hajam, és vannak problémáim a vérnyomásommal, és a közérzetemmel, hangulatommal?
Kérlek aki tud segítsen, tehetetlen vagyok. Köszönöm előre is. 

smithbetty77 2012. júl. 18. Creative Commons License 56712

Én tavaly ősz óta szedem az Eucreast , és az első három hónapban a laborértékekben volt javulás, azóta semmi, sőt romlás volt tapasztalható. A diétát pedig rendessen betartom, ritkán vannak csak mellékajálások . Tornázni is szoktam, de most a nagy melegben nem volt lelkierőm:(

 

Melyik szer  csökkenti a tesztó szintet és várható javulás ???? És neked nőttek új hajszálak is???VKicsit dúsabb is lett a hajad?? Mert akkor kipróbálom én is! És a vargacseppekből egy havi adag az mennyire jön ki??

 

Most a neocapil sprayn gondolkodom, mert androgén jellegű panaszokra van, és jókat olvastam róla. Ezt te kipróbáltad?? vagy ha másvalakinek van róla tapasztalata légyszi irja meg.

Előzmény: hobj (56710)
smithbetty77 2012. júl. 18. Creative Commons License 56711

Nekem a T.L. azt mondta hogy az ösztrogén szintemmel volt probléma(+ az LH-FSH hormonszintektől), ettől voltak a korai klimaxos tünetek. Erre kaptam a Trisequens ösztrogénpotló gyógyszert 3 hónapig, hogy a tünetek megszünjenek, többek között  a hőhullám. Ahogy abbahagytam a bogyót, kb 21 napja, azóta megint megjelent a hőhullám, de most még  csak ritkán.

 

Ha van mensid az jó. Ha mész legközelebb a dokidhoz , akkor mindenképp mondd neki a tünetet!!

 

 

Előzmény: mariannvarga (56709)
hobj 2012. júl. 18. Creative Commons License 56710

köszi! Remélem Nálad is alakulnak majd a dolgok, én is T.L-hez járok, nagyon jó szakember, nálam egyből eltalálta a kezelést.

 

A hajamra évek óta varga hajcseppet használok, a sampon pedig változó. Most épp dr.immun hajhullás elleni samponját használom, de a nizorallal is nagyon jó tapasztalataim vannak. Neten azt olvastam erről, hogy a fejbőrben csökkenti a tesztoszteron szintet, ezáltal fél év alatt jelentős hajdúsulás érhető el vele. Csak annyi a baja, hogy drága, de úgy éreztem, tényleg használ.

Szinte a piacon kapható összes hajhullás elleni kütyüt kipróbáltam már, a samponoktól a hajszeszekig, valahogy a fentiek váltak be tényleg. De gondolom ez mindenkinél változó.

Előzmény: smithbetty77 (56704)
mariannvarga 2012. júl. 18. Creative Commons License 56709

Sziasztok!

 

én másfél hete kezdtem szedni az eucreast, mivel a merckformint egyáltalán nem bírta a szervezetem, és az adimetet sem tolerálta vmi jól. ráadásul a leleteim sem úgy alakultak, ahogy kellett volna, ezért lett eucreas. és pár nap szedés után a menstruáció is sikerült saját magamtól:) bár az első napon olyan hőhullámok jöttek rám.. ez mennyire normális? még sosem volt ilyen problémám.

Előzmény: smithbetty77 (56708)
smithbetty77 2012. júl. 18. Creative Commons License 56708

Közben utánanéztem a neten, elég hasznos infokat ad ez a labor. Nekem a korai klimaxos tüneteket T.L. azzal indokolta, hogy régóta lehetek IR-es csak sokáig korrigál a szervezet és addig felhalmozodott inzulin boritotta meg a hormonháztartásomat, egész pontossan az LH-FSH hormomokat. Erre kaptam az ösztradiol pótlást három hónapig, hátha beállítja a ciklust is. Az LH-FSH-t visszaszoritotta 10-20 tartományokba, kérdés marad el ebben.

 

Neked már nézték ezt a labort??

Neked is volt még + tüneted az IR-n kivül, gondolok itt a hőhullámokra!.

 

 

Előzmény: smithbetty77 (56707)
smithbetty77 2012. júl. 18. Creative Commons License 56707

Zemantek- mi az a amh-d????  még nem hallottam róla.

Előzmény: Zemanek (56705)
mgesa 2012. júl. 18. Creative Commons License 56706

Szia!

 

Én adimetet szedtem, PCOS, IR és autoimmun PM alulműködésem volt. Most vagyok 32 hetes terhes.

Az admimetet a 12. hétig szedtem, Breyer doktornőhöz járok a MM-be.

Előzmény: okina305 (56702)
Zemanek 2012. júl. 18. Creative Commons License 56705
amh-d mennyi?
Előzmény: smithbetty77 (56704)
smithbetty77 2012. júl. 18. Creative Commons License 56704

Hobj- Gratulálok a pocaklakóhoz, ez fantasztikus!!!!! Örülök, hogy nálad használt.  Nekem mensim sem volt tőle 6 hónapig, akkor kaptam + ba ösztrogénpótlót( Trisequens-t) az visszaszorította a 70 -80 körül LH-FSH -értékeket, ami legútobb 11-23 körül volt. 

Nekem is van pm  alulműxim, azt nagyon jól beállította T.L. doki , így a TSH-m és a többi pm értékek  rendben vannak.

Ami zavar, hogy mindig felkúszik az LH-FSH értékek 70-80 értékek közé , ez a petefészek kimerülés körüli állapot, korai klimaxos tünetekkel. hőhullám és társai, borzalmas, főleg hogy 35 éves vagyok.  Nem tudom ezzel mi lesz, majd kiderül.

 

Te a hajadra miket szoktál használni ami hatásos is ???

 

Előzmény: hobj (56700)
Zemanek 2012. júl. 17. Creative Commons License 56703

úgy rémlik hogy adimetet nem lehet terhesen szedni, de nem biztos. Merckformint viszont lehet.

Előzmény: okina305 (56702)
okina305 2012. júl. 17. Creative Commons License 56702

Sziasztok!Nekem lassan 10éve diagnosztizálták ezt a betegséget én Adimetet szedek rá.Nekem ez jó.Lassan szeretnék gyermeket de nagyon félek tőle annó az én orvosom azt mondta,h ha terhes leszek azonnal abba kell hagyni a gyógyszer szedését.Visszont pont az elenkezőjét olvastam.Van esetleg valaki aki ebben a betegségben szenved és van már gyermeke?Azt megkérném,h írjon.Köszi!

egyuvegkavics 2012. júl. 17. Creative Commons License 56701

Köszönöm mindenkinek a választ!

hobj 2012. júl. 17. Creative Commons License 56700

Betty,

Az eucreas nekem használt, 8 hónap szedést követően teherbe estem. Igaziból előtte nekem sem látszódott nagy javulás, kétszer megjött, aztán megint nem, helyette lett egy nagy cisztám, akkor jól elkeseredtem. Arra kaptam norcolutot, és abban a mesterséges ciklusban spontán terhes lettem. A 14.hétig kellett szednem, aztán elhagytuk, úgyhogy most nem szedek semmit. Most vagyok a 37.hétben.

A hajhullás valamivel jobb, de gondolom a terhesség besegít (azért nem szűnt meg, bár nekem PM alulműködésem is van, az is okozhatja). A pattanások egy része eltűnt, a szőrösödést pedig én kezeltettem véglegessel, tehát most azzal sincs semmi gondom. Aztán nem tudom, hogy szülés után hogyan alakulnak a dolgok.

Előzmény: smithbetty77 (56699)
smithbetty77 2012. júl. 17. Creative Commons License 56699

Hobj- Neked az Eucreas meddig használt?? Illetve aki szedi , szedte ezt a gyógyszert mindenkinek kiváncsi lennék a véleményére. Nálam csak az első három hónapban használt, utána nem, ezért most lehet hogy elhagyjuk ezt a gyógyszert. Tegnap voltam vérvételen, és ennek az eredménye lesz a döntő. Csak azt nem tudom hogyan tovább, mert ha ez már nem használ, és korábban a Mecformin Xr nem használt, akkor mit fogok szedni.  Ezt majd T.L. eldönti, emailben kell majd őt tájékoztatom.

 

Hobj - és a te értékeid javultak a gyógyszertől?Már nem is szeded az Eucreast?

Hajhullásod rendeződőtt??

Nekem mostanában nem hullik , csak egy picit, de nem dúsul vissza, pedig használok rá hajszeszt is ( hajhullás ellenit + szedek cinket és  B vitamint )

A pco honlapon olvastam egy szerről amit javasolnak, ez a  minoxidil hajszesz vagy hajhab(pl. Rogaine Hab) alkalmazása.

Valaki használ ilyen termékeket már, kiváncsi lennék a hatására.  (

 

Én a fülakupuntúrával probálkozom, ennek az volt a konkrét kézzel fogható eredménye , hogy a hajhullást csökkentette lényegesen.

 

Előzmény: hobj (56695)
mariannvarga 2012. júl. 17. Creative Commons License 56698

Szia!

 

Sikerült jutni vmire Breyer doktornővel? időben megtartotta a konzultációt?

Előzmény: bmmb (56691)
szaloncukorka 2012. júl. 16. Creative Commons License 56697

Én paleolit táplálkozással. Szemléletileg alternatív, de tudományos kutatásokkal bizonyított. Szerintem nem humbuk. (De nem szeretném leírni, hogy hogyan, rengeteg infó van róla a neten, aki akarja megtalálja ;) )

Előzmény: egyuvegkavics (56692)
almirena 2012. júl. 16. Creative Commons License 56696

Olyat nem próbálok ki, amiben egyáltalán nem hiszek. Nem szeretnék vitát generálni ezzel.

(Azt el tudom képzelni, hogy az akupunktúrával fájdalmat lehet csillapítani, de azt nem, hogy az IR-t javítja.)

Előzmény: egyuvegkavics (56694)
hobj 2012. júl. 16. Creative Commons License 56695

Sziasztok,

 

Kavics, igaziból én sok dolgot próbáltam, akupunktúra, természetgyógyász, talpmasszázs, aloe verás cuccok, stb. Semmi sem segített, csak a rendes gyógyszer. A talpmasszázs szerintem nem rossz dolog, lehet, hogy hozzájárult a sikerhez, a többiről nincs jó véleményem, nem éreztem pozitív hatásukat.

Előzmény: egyuvegkavics (56692)
egyuvegkavics 2012. júl. 16. Creative Commons License 56694

Aham, Te melyiket próbáltad ki és mi lett az eredmény? (nem akarok, épp ezért kérdezem).

Előzmény: almirena (56693)
almirena 2012. júl. 16. Creative Commons License 56693

Hát, hát hogyan írjam finoman? Szerintem ez nonszensz. Ne tolj ki magaddal, a saját érdekedben.

Előzmény: egyuvegkavics (56692)
egyuvegkavics 2012. júl. 16. Creative Commons License 56692

Sziasztok,

 

Rég jártam már erre... lenne egy kérdésem: van köztetek olyan, aki alternatív dolgokkal gyógyult ki a PCO-ból? Ilyenekre gondolok, hogy homeopátiás szerek, akkupunktúra, vagy bármi más...

 

én most akkupunktúrára jártam, igaz, csak 4xer voltam (jelenleg nincs rá pénzem) a szívemre tök jó volt, de a PCO-mra egyelőre nem volt hatással... Ti mit gondoltok, volt vkinek ezzel tapasztalata? Köszi!

bmmb 2012. júl. 15. Creative Commons License 56691
Nagyon koszonom a gyors valaszod! A leleteim osszekeszitve. Eddig endometriozis volt csak az etlapon kb 3 hettel ezelottig amikor egy altalam kert vv.bol derult ki az ir es a pm gondra a hajlam... Remelem tudnak segiteni. Megegyszer koszi! M
Előzmény: mariannvarga (56690)
mariannvarga 2012. júl. 14. Creative Commons License 56690

Szia!

 

Hétfőn voltam nála, 11-re volt időpontom, pont akkorra értem oda, 11.05-kor bent voltam nála, 11.30-kor jöttem ki. Első konzultáción is pontosan hívott be, meghallgatta, miért mentem oda hozzá, megnézte a leleteket, amiket vittem magammal, aztán alaposan kifaggatott (családban előforduló betegségek, jelenlegi tüneteim, mennyit mozgok, hogyan étkezem). Mivel ott volt minden lelet, megállapította a diagnózist és elmagyarázta a kezelést. Aztán még válaszolt a felmerülő kérdésekre is. Akkor is kb. fél órát voltam bent. Szerintem pontosan fog kezdeni, nem lesz gond. Az nem árt, ha előtte összeszeded a tüneteidet, mindent ami fontos lehet. Egyrészt gyorsabban végzel, másrészt minél többet tud, annál pontosabb diagnózist tud felállítani.

Előzmény: bmmb (56689)
bmmb 2012. júl. 14. Creative Commons License 56689
Sziasztok! Jovohetre van idopontom a MM-be Breyer drnohoz. Kerlek irjatok meg a tapasztalatotokat, hogy pontban akkor be is hivnak, vagy varakozni kell akar 1 orat is? Fontos megbeszelesem lesz aznap amirol nem keshetek s ha jellemzo a csuszas, akkor muszaj lesz masik idopontot kernem. Delelott 10-re van idopontom, nem tudom ez szamit e. IR gondom van es az anti tpo-m is magas, kb mennyi idot vesz igenybe az elso konzultacio? Vannak leleteim, kb 3 hetesek, igy talan ez gyorsit. Valaszaitokat elore is koszonom!
Zemanek 2012. júl. 14. Creative Commons License 56688
Ebbol egyszerre kell bevenni a napi adagot mindenkeppen,mert retatd gyogyszer.
Előzmény: minerva 17 (56685)
b.gina 2012. júl. 14. Creative Commons License 56687

Ó, sz*rd már le mit gondolnak a dokik, az egészséged fontosabb :) én lazán elmondtam a 2. dokinak Szegeden hogy az első mit mondott, és egyetértett velem, hogy hülye :D Utána a 3.-nak is elmondtam, hogy az előző kettő mit mondott, egyetértett, hogy mind a kettő hülye :D :D

De most hogy megtaláltam a normális dokit, hozzá már hűséges maradok, az tuti :)

Majd írj, hogy mi volt :)

 

Előzmény: Schnurrbart (56684)
minerva 17 2012. júl. 14. Creative Commons License 56686

ja ezt a 750 mg-ost már 2 hete szedem (nem okoz mellékhatást)..

 

minerva 17 2012. júl. 14. Creative Commons License 56685

Sziasztok!

 

A Merckformin XR 750 mgos retard kapszulát lehet napi kétszer bevenni?

 

Régebben sima merckformint szedtem, de attól teljesen rosszul voltam, aztán kihagyással váltottam a Metfogammára, ezekből a 850 mg-osat szedtem, ahhoz kezdtem hozzászokni, de napi 3-at így se tudtam szedni :S

egyik se használt igazán, ezért felírta az orvos ezt a mercformint, először a ebből az XR-ből 500 mg-osat szedtem 2 hónapon keresztül de semmi változást nem eredményezett :S

ezért kértem h erősebbet írjon fel, de sztem ez a 750 mg is kevés, ezért szedném reggel ill. este..

főleg hogy már több mint 3-4 hónapja nem volt ciklusom, szőrös is vagyok és már elegem van ebből az állapotból, pedig mozgok is, figyelek az étkezésre is és nem fogytam semmit, sőt talán 2 kilót is híztam :o :(

 

Schnurrbart 2012. júl. 14. Creative Commons License 56684

Hát jó, de olyan izé lenne úgy odamenni, hogy már voltam előtte 3 dokinál, nem?  Mintha ilyen "problémás" beteg lennék, akinek semmi sem jó. Vagy hát nem tudom, lehet, hogy sz.rnak rá. :) 

Csak tudom, hogy általában így szokták, hogy behívnak a klinikára vérvételre, és akkor simán összefuthatsz a régi dokiddal, elég gáz lenne havonta más dokihoz menni. Mondjuk nem mintha érdekelne, hogy mit gondolnak rólam, csak úgy utálom, hogy koslatni kell jó orvos után.

Mert nálam már volt olyan, hogy minden egyes alkalommal új dokihoz mentem, aztán kb. 6 év alatt találtam meg az igazit. Csak ezt pl. endokrinológusnál kicsit izé eljátszani, mert kb. "egy kupacban" van mind. Nem olyan, mint pl. a fogorvos vagy a szemész, hogy minden sarkon van 2, meg jobb esetben félévente-évente jársz csak vissza.

Ja, igen, tudom, hogy benne van a  gépben, simán behozták nálam is a gépen azokat a hormon-eredményeket az endorkinológián, amiket a nőgyógyász csinált(atott). Szóval még csak az sem kell, hogy a szakterület megegyezzen.

Na, de ha ezt tudtam volna, hogy mehetek a klinikára meg az SZTK-ba is, szerintem a klinikára mentem volna. Fogalmam sincs, miért az sztk-ba mentem, illetve tudom :), kellett ott más időpontot is kérni, gondoltam akkor bepróbálkozok az endokrinológiára is. Jó hülye voltam, hogy nem néztem előtte utána az orvosoknak. Bár a fene se tudja, lehet, hogy akkor is ott kötöttem volna ki.

Amúgy nem tudom, hogy konkrétan a kardio hogy van, endokrinológián csak fél órát vártam az időpontomhoz képest, de volt már olyan, hogy 2,5 órát vártam arra, hogy ránézzen egy doki az EKG-mra, aztán rámondja az áment. Pedig oda is volt időpontom.

 

Feltétlen jelentkezem majd! :)

Előzmény: Szeleszte (56683)
Szeleszte 2012. júl. 13. Creative Commons License 56683

szia

 

Igazából csak sztk-s alapon van az, hogy csak egyet választhatsz, maszekból annyit fizetsz amennyit akarsz.... sajnos...

Mind kettő helyen lehet menni sztk és klinika. Én mostanába akarok a kardio klinikáról átmenni az sztk-ra, mert nem tudok reggel 8-tól délután háromig ott ücsörögni a klinikán, mert ugye oda mindig jönnek le az osztályról is és akit behoznak azt is meg kell nézni, meg akik fent vannak az osztályon oda a doki elmegy vizitre stb... Meg a protekciosok, meg a kismamák, és az idősek....Macergás egyik helyről a másikra átrakatni magam.

A leleteidet meg a gépen már látni fogják, mert Szegeden nagyon jól össze vannak kötve. Pl: nekem a női klinikán volt rákszűrésem, és amikor a Vassas Szent Péter utcai nőgyógyászatra mentem látták az összes leletemet. Amúgy M. a klinikán rendel, ha fer lesz veled akkor a magánrendelőjébe kifizeted a "tiszteletdíját" és a klinikán meg leveteti a vért. Szorítok neked, majd írd meg mik voltak az élményeid, és mire jutottál.

Előzmény: Schnurrbart (56681)
Schnurrbart 2012. júl. 12. Creative Commons License 56682

Ja, és természetsen drukkolok mindenkinek, hogy minél előbb helyrejöjjön! :)

Előzmény: Schnurrbart (56681)
Schnurrbart 2012. júl. 12. Creative Commons License 56681

Köszönöm a sok-sok választ! :)

M.-nak a magánrendelésére megyek, de még így is gondolkozok rajta, hogy letagadom, hogy voltam már másnál...  Pont emiatt gondolkoztam nagyon azon, hogy ki mellett döntsek, amit Szeleszte te is írsz. Gondoltam még egy belefér itt Szegeden, de több nem, így jól meg kell gondolnom. :)

Amúgy fogalmam sem volt, hogy hogy működik Szegeden ez a dolog, azt sem tudtam, hogy a klinikára kell mennem vagy a  régi SZTK-ba. Mert ugye mindkét helyen van endokrin rendelés. Szóval bementem az egyik helyre, kértem időpontot, aztán elmentem ahhoz, akihez adtak. Meg se kérdezték, hogy kihez akarok menni (amúgy Sz. E.-nél voltam).

Én csak 1 évig szedtem fogamzásgátlót (annak is már 5 éve) , de nem rendszertelen vérzésre, hanem védekezés miatt. Aztán gondoltam, nem bombázom magam hormonokkal, így átálltunk másra.

Nálam őszintén szólva még nem aktuális a baba, de ha minden jól alakul, akkor kb. 1 év múlva már lehet, hogy az lenne. Már ha addig helyrejövök...szóval mire helyrepofoznak, már tuti az lesz.

Néztem Vásárhelyen is, hogy kinek van magánrendelése, de nekem Szeged lényegesen kényelmesebb, mert igazából mórahalmi vagyok.

Hm, még a vérvételekért is én sem szeretnék fizetni, így kibírom már azt a 3 hetet. :)  Feltéve, ha néz majd egyáltalán IR-t. :D

Szeleszte 2012. júl. 12. Creative Commons License 56680

Szia

 

A történeted kísértetiesen hasonlít az enyémre, én 24 éves koromig engedtem a fogigátlót, és még onnan két évig csak vizsgáltatott az endokrin így 26-ig tolódott. 92 kilosan nekem is azt mondták, hogy fogyjak le, bármit csináltam nem ment. Persze kaptam külföldről Garcia Cambodgia-t az endokrinestől, na majd az segít... Persze úgy beszart tőle a szívem mint annak a rendje....Nem akartam letérni az utamról, de ha elvesznek tőled egy vényköteles gyógyszert és záros határidőn belül nem találsz mást, aki felírja és nincs pénzed elmenni maszek dokihoz, mert agyon vagy hitelezve, akkor bezárul a kör. Akkoriban nekem elég volt egy szem 500 mg-os Merckformin XR, remélem most is elég lesz. Szerencsére nem annyira durva az IR-em, a 60 perces 80-ra ugrik fel. Jó persze a 25-höz képest majdnem háromszorosa, de vannak még ennél durvább eredmények is. Ha sikerülne teherbe esnem, akkor egy nőgyógyászt kéne vadásznom, aki met-el együtt vállalna.....még eddig olyat se találtam, aki a met-et támogatná.... Volt főnököm, aki szintén IR-es, és terhes lett, jajj met-et szed akkor ön cukorbeteg, majd mi segítünk, durr belenyomtak neki nem tudom hány egység inzulint és majdnem elvetélt...

Előzmény: mariannvarga (56678)
mariannvarga 2012. júl. 12. Creative Commons License 56679

Igen, úgy mentem már a mensmentisbe, hogy megvolt minden eredményem. itthon elmentem a helyi dokihoz, aki felírt nekem minden vizsgálatot, majd fogtam és azt vittem tovább. Elfogadják a leleteket, bárhol készítettjük el. A vérvétel eredményeiért másnap, illetve a hormonokért talán két hét múlva tudtam menni. De így nem kellett érte fizetni,ami lássuk be,manapság fontos. A kontrollra is úgy mentem, hogy előtte időben elmentem itthon vérvételre(a helyi nődokival felírattam a vizsgálatokat, rendes volt, azért ezeket meg szokták érteni), majd az eredményeket vittem magammal.

Előzmény: Schnurrbart (56672)
mariannvarga 2012. júl. 12. Creative Commons License 56678

Szia!

 

Megértelek Szeleszte, szorítok Neked, hogy újfent helyre tudd rázni magad mielőbb:)

Mi is nagyon szeretnénk babát (26 vagyok). Még egyetem alatt jelentek meg a problémáim (bőr, menstruáció elmaradása), 3 év alatt kb. 5x voltam csak meg. nem tudom, hány nődokinál voltam, mindegyik csak fogamzásgátlót akart felírni, én meg nem akartam, aztán mikor hazaköltöztem, végül beadtam a derekam az itteni nődokinak. Ő azt mondta, hogy majd, ha babát szeretnénk, előtte vszínűleg kell majd hormonkezelés. pcos-ről szó sem volt, hiszen nem szédültem sosem, cisztám akkor éppen még nem volt(vagy csak nem nézte meg soha senki?már nem emlékszem). szedtem Diane-t 2 évig, volt menzesz, bár nem úgy ahogy kellett volna (hozzáteszem, hogy nagyon sok kilót felszedtem, amíg dokikhoz jártam), de legalább a hízás megállt, bőröm javult. Aztán tavaly nyáron abbahagytam, mert eldöntöttük, hogy jöjjön a baba.Ahham, meg ahogy mi azt gondoltuk. megint híztam, bőröm ultracsúnya, hajam hullott (csoda, hogy még van:P)menzesz nuku. nődoki nyár végén csak annyit mondott, nincs itt semmi gond még, ha két hónap múlva se lesz jobb a helyzet, menjek vissza kivizsgáljuk. Aztán egyéb probléma miatt elmentem házidokihoz, ő csináltatott ultrahangot máj miatt, erre kiderült, hogy van a petefészkeimben egy-egy nagy ciszta. továbbküldött endodokihoz pcos gyanúval. elmentem a helyihez, csináltatott terhelésest, hormonvizsgálatot. eredményekre válasz: nincs itt semmi gond, kerüljem a stresszt, ja és FOGYJON le!!!! itt durrant szét az agyam. mert én már két éve nagyon igyekeztem lefogyni, de nem ment, ésmindenki csak ezt tudta mondani. Ezekkel az eredményekkel fogtam magam és bejelentkeztem mensmentisbe. pcos, tipikusan, ir szerencsére nem vészes, csak az éhgyomrinak rosszabb kicsit az eredménye. mint kiderült nem is álltam messze a diétától, elég sokmindent úgy csináltam már alapból,ahogy az kell.

Nah, jól kipanaszkodtam magam.Egy szónak is száz a vége: igaz én csak az elején járok, de ha úgy érzed, hogy vmi jó neked, akkor ne hagyd magad lebeszélni róla, hisz mindenki sok dokiba belefutott,aki nem ért ehhez a témához. Már rutinos vagy, biztos hamar rendbejössz, és mire észbe kapsz, már kopogtat is az utód:)

Előzmény: Szeleszte (56676)
ani8907 2012. júl. 12. Creative Commons License 56677

Sziasztok!

 

Én Hódmezővásárhelyre járok át Szegedről a Fontana egészségcentrumba.

 

Az endoki K. Kornélia .. elsőre hitetlenkedve állt hozzá, hogy PCOsm lenne, de inzulin terhelés kivételével mindent megnézett (a cukor alapján azt mondta, hogy nincs IRem). Egyáltalán nem drága (főleg endokrin viszonylatban) és igyekezett a kórházba beutalni, így a vizsgálatok ingyen voltak. Elég járatos a témában, és a Meforalt is felirta annó. Bármikor hívhatom telefonon és mindenben segített.

 

Emellett rendel ott egy nőgyógyász: K. Renáta. Ultrahangra volt szükségem és gondoltam, hogy megnézem, hogy mennyire ért a PCOhoz. Megnézte a papírjaim és rögtön mondta, hogy ő bizony inzulint is szokott nézetni, ugyhogy nem ártana következőleg - minden másban aláírta, hogy helyes az endoki megállapítása.
De nem mentem vissza, mert elég drága (egy 10est otthagytam) és nálunk a babaprojekt még amúgy sem aktuális - ugyhogy elegendő az endoki.

 

A másik kérdésre:

A TSHm 5,3 .. ugyhogy nekem is alulműködésem van a PCOS mellett és a testalkat sem evidens. 160 centi és 54 kilo vagyok.

 

Remélem, hogy tudtam segíteni.

Üdv.

 

 

Szeleszte 2012. júl. 12. Creative Commons License 56676

Szia

 

Én is szegedi vagyok, hát rögös utat tettem meg. 24 éves koromba elküldött a nődoki endokrinhez, mert már untam, hogy norcoluttal meghozzák, gracial fogigátlóval beállítják a vérzésem. Két évig csak szúrt nézett, szúrt nézett az endokrines nem csinált semmit. Akkor olvastam Petrányi cikkét a metforminos kezelésről. Na közelharcot vívtam, próbálkoztam internetről keríteni utána kérni az orvost, hogy állítsa be az adagot. Utána még kisebb nagyobb csatákkal egy év után felírta, majd összesen három év kezelés után, amikor már minden pöcre működött 92 kiloról lefogytam 73-ra, szép peteérésem volt, 29 napos ciklusom, rendben volt a hajam bőröm stb utána megvonta, mondta hogy a benzines autó nem működhet dizellel. (amúgy pont akkor kapott egy felülvizsgálatot és annyi embernek felírta a met-et hogy sztem fosott, hogy megüti a bokáját, ugye a magyar törvények miatt). A leállástól iszonyú rosszul voltam, csomókba hullott a hajam, szédültem, falnak mentem stb...Persze elmentem másik endomókushoz zárt ajtókat döngettem.... Hát magával minden rendben stb... A szédüléseimet vizsgálta neurológustól kezdve mindenki, mondván áhh biztos nem a cukor inzulin háztartás. Azóta ismét eltelt másfél év mire annyira leromlott az egészségi állapotom, hogy az összes hormonom a béka fenekét surolja és nagy nehezen visszaharcoltam a met-et. Múlthét szerda óta szedem. Jah és most már 31 éves vagyok, babát szeretnék, persze peteérés nuku....sőt még a vérzésemnek is nuku volt, mert még norcoluttal sem akarta megjönni....szóval tök jól állok.......Összességében hét évem ment rá és az az elkeserítő, ha 26-29-éves korom alatt rendbe tettem a rendszert most nyugodtan tervezhetném, áhh szeptemberbe szeretnék teherbe esni és ott lenne a baba, mert pöcre működött minden. Most 31 évesen itt a bizonytalanság, mikor lesz peteérés, mikor lesz baba, mikor áll be a rendszerem.... remek egy életérzés.....

 

Magony: Nála 2008-ban voltam. Kimondottan PCOS kutatást készített. Nézték a szívemet, vérképemet. Épp a mostani postával kaptam meg a levelet tőle, hogy köszöni az együttműködést, mellékelt egy 1200 és egy 1500 kalóriás diétát, és hogy három négy hónap múlva szeretne velem konzultálni. Szerintem az elmúlt 5 év alatt elég adatot gyűjtött össze ezzel a témával kapcsolatban. Összeségében kedves, de nem tudok róla véleményt mondani, mert nem ő hozzá járok. Szegeden jellemző, hogy egyik kutya nem harapja meg a másikat. Szóval ha egyszer rossz sztk-s orvost választasz, akkor a következő sztk-s már nem akar átvenni, mondván nem akar belenyúlni a másik munkájába. Jelenleg itt tartok a kardidokival is, hogy 16 év után váltani szeretnék, de nem hajlandó a másik átvenni.

Előzmény: Schnurrbart (56670)
yoyo444 2012. júl. 12. Creative Commons License 56675

Mennek a drukkok +++++++ addigis tessék lazítani :)

Előzmény: magaslány (56674)
magaslány 2012. júl. 11. Creative Commons License 56674

Sziasztok!

 

Ma voltam uh-n 13mm-es a babóca, hallottam a kicsi szívét dobogni. 7 hét 3 napos a terhesség az uh méretek alapján, és csak a 12. héten kell mennem legközelebb! Meg is bolondulok addig! Szorítsatok lányok!

b.gina 2012. júl. 11. Creative Commons License 56673

Na ja, teljes mértékben igazad van :)

A vicc, hogy az egyik doki, akinél voltam Szegeden, a PCOS-t is megadta "szakterületként", hogy nyugodtan forduljanak hozzá azzal kapcsolatban... aztán nálam annyit csinált, hogy ugyan ráírta a papíromra, hogy PCOS (de csak a ciszták miatt), de azt mondta nincs IR-em, a hormonok rendben, és nem érti mitől hízok... Azt mondta biztos azért mert a pajzsmirigy gyogyó miatt többet eszek, egyek kevesebbet. Kösz :D

Nekem 3-6 havonta kell visszajárnom. Mikor felírta a gyógyszert akkor 3 hó múlva kellett kontrollvérvétel és azokkal mentem vissza hozzá. Mikor úgy nézett ki hogy javulok, akkor fél év múlva mentem. Most megint 3 hónap múlva kért vérvételt, mert romlottak az eredmények.

A vérvételeket Szegeden csináltatom, elég sz*r lenne még azért is feljárkálni Kecskemétre... Elfogadják a doki által adott beutalókat sztk-ban, szóval semmi probléma :)

Ha sztk-s úton csináltatod a cukorterhelést inzulinnal, akkor a cukor megvan másnapra, az inzulin az 3 hét... :( Hormonok is megvannak másnapra. Magánúton aznapra vagy másnapra van eredmény inzulinból is :)

Előzmény: Schnurrbart (56670)
Schnurrbart 2012. júl. 11. Creative Commons License 56672

Szia! Köszi! :)

De gondolom neked már megvolt minden eredményed, amikor mentél ehhez a dokihoz? Mert nekem ugye elég sokminden hiányzik még. Azok milyen gyorsan vannak kész? Mert a nődokinál megvolt még aznap délután, de sok helyen ilyen heteket olvasok...

Már olyan jó lenne, ha végre történne valami, olyan türelmetlen vagyok.

Előzmény: mariannvarga (56671)
mariannvarga 2012. júl. 11. Creative Commons License 56671

Szia!

 

nekem első kontrollra két hónap múlva kellett visszamennem, most pedig 3 hónap múlva kell csak. De én csak nemrég kezdtem a kezelést, és nem úgy indult teljesen,ahogy el lett tervezve. Gondolom még ritkábban kell majd visszajárni, ha már mindent teljesen megtanultam és rendesen is alkalmazom.

Előzmény: Schnurrbart (56670)
Schnurrbart 2012. júl. 11. Creative Commons License 56670

De ha nem ért a PCO-hoz, akkor mondja meg, mert szerintem akkor igazán jó egy doki, ha fel- és beismeri a saját korlátait.

Hiába ért pl. a  PM-hez, ha a PCO-t meg félrekezelgeti. Ha viszont megmondaná kerek-perec, hogy ő az endokrinológián belül is elment másfelé, a PCO-kezelésében nincs tapasztalata, akkor azt mondom, hogy igen, ettől még jó endokrinológus. De ha csak szórakozik velem, az időmmel, a pénzemmel, és nem képes azt mondani, hogy ezzel menjek xy-hoz, mert neki ebben (még) nincs nagy tapasztalta, akkor nálam leszerepelt. :P

Erre a dologra nagyon háklis vagyok...

Amúgy ti milyen gyakran jártok vissza az endokrinológushoz?

És Gina, te a vérvételt itt Szegeden intézed, vagy azt is Kecskeméten?

Amúgy nekem is van olyan orvosom, akihez Pestre járok, mert én is feladtam a dolgot itt. De hozzá évente egyszer kell menni, nem 8x.

 

 

 

b.gina 2012. júl. 11. Creative Commons License 56669

Hát igen, a nőgyógyászodnak is valamennyire igaza van, sokan jönnek fórumban, hogy "helló most jöttem a nőgyógyásztól, cisztáim vannak és azt mondták ez PCOS". Pedig a ciszták nem csak ettől lehetnek, szóval tényleg képesek nagyon hirtelen kimondani a diagnózist, aztán szegény páciens rohangálhat mindenhova, hogy akkor most mi van...

 

Normális endokrinológus alatt én azt értettem, hogy a PCOS-hez, IR-hez ÉRTŐ endokrinológus. Akiknél én voltam azok is nagyon jó dokik a szakmájukban, minden tiszteletem nekik, de hiába jók, ha nem ismerték fel az IR-t, pedig kiabáltak a leleteim a mostani dokim szerint...:( én kettő után feladtam, és mentem a tutihoz :D

Szóval lehet egy orvos nagyon jó a munkájában, érthet akár a gyógyszerekhez is profi szinten, ha nem ismeri fel az IR-t, akkor sokra nem megy vele az ember lánya.

Az meg még rosszabb, amelyik a metformint bátran felírja, mert a kedves páciens kikönyörgi, pedig a leletek nem is indokolnák (ilyen is volt már az egyik fórumban...)

 

Remélem a doki akihez mész tényleg érti majd a dolgát, mert akkor felkerülhet egyszer a pcos oldalra az orvosajánlóba is akár :)

Előzmény: Schnurrbart (56668)
Schnurrbart 2012. júl. 10. Creative Commons License 56668

Jaj, nem, egyáltalán nem hittem azt, hogy belém akarjátok beszélni, inkább attól féltem, hogy majd ti hiszitek azt, hogy teljesen meg vagyok győződve arról, hogy nem lehetek PCO-s :)

Amúgy a nőgyógyászom ezt a divat-dolgot pont arra értette, hogy sok orvos (nőgyógyász) mindenféle vizsgálat nélkül rámondja, hogy PCO, ahelyett, hogy továbbküldené endokrinolgóushoz vagy legalább cukorterhelést csinálna.

 

Amúgy közben rájöttem, hogy az endokrinológus, akihez bejelentkeztem, 1,5 éve farmakológiai szakvizsgát is tett, úgyhogy kicsit megnynyugodtam, hogy talán mégis van Szegeden normális endokrinológus...gondolom így azért ért a "gyógyszerek nyelvén" is. Legalábbis remélem. :)

Előzmény: yoyo444 (56661)
ERA-12 2012. júl. 10. Creative Commons License 56667

Igen, kérdeztem kleingy-t is, de sajnos nem válaszolt.

Nem tudom mi történt vele, eléggé "eltűnt" a témával kapcsolatban. :(

Előzmény: Ediina (56666)
Ediina 2012. júl. 10. Creative Commons License 56666

Era, kleingy-t kérdezd meg, neki olyan jók voltak az eredményei, hogy leállt a mettel. Ide nem szokott írni, de gondolom van vele privát kapcsolatod. Veled mizu?

 

Én még nem szedek semmit, és nem is nézettem, mert a szoptatás miatt nincs értelme. Ami pozitív változás, hogy 2x megjött. Igaz 36 napra, de én ennek is nagyon örülök, mert a kezelés megkezdése előtt ez nálam nem fordult elő soha. Bízom benne, hogy nincsenek nagyon szétcsúszva a dolgok. Mindig tervezem, hogy elkezdek hőmérőzni, hogy van-e pé-m, de még nem álltam neki.

Előzmény: ERA-12 (56664)
ERA-12 2012. júl. 10. Creative Commons License 56665

Elírtam.... Ediina, te szedsz még valamit? ..... stb.

 

ERA-12 2012. júl. 10. Creative Commons License 56664

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valaki, akinek kb. helyrejöttek az eredményei és abbahagyta a gyógyszerszedést? Az érdekelne, hogy meg tudtátok-e tartani a jó inz.rez. értéket gyógyszer nélkül is csupán diétával és mozgással??? Vagy ha abbahagytátok a gyógyszert, akkor visszaromlottak az eredmények??

Ediina, de szedsz még valamit? Neked hogyan alakultak azóta az eredményeid? (hiszen te már szültél).

 

mariannvarga 2012. júl. 10. Creative Commons License 56663

Sziasztok!

 

tegnap voltam kontrollon Breyer doktornőnél. sajnos nem sikerült meghozni a menstruációt, illetve sem a merckformint,sem az Adimetet nem fogadta el a szervezetem. Ezért felírta az Eucreast. Van vkinek tapasztalata vele? Igaz, sikerült 7 kilót leadnom:) annak is örülni kell. Járt még vki így, hogy nem sikerült hozzászoknia a gyógyszerhez? eucreas után van esély, hogy az is ok lesz?

 

köszi

yoyo444 2012. júl. 10. Creative Commons License 56662

Jah, nekem is PCOS + PM alulműködésem van, de 2 hónap alatt nagyon sokat javult a pajzsmirigyem :)

Előzmény: Schnurrbart (56659)
yoyo444 2012. júl. 10. Creative Commons License 56661

Le tudnám ütni azt a dokit, aki azt mondja a PCOS divat betegség. Erre a generációra jellemző és sok nőt érintő, de köszönöm szépen puszta "divatolásból" nem szednék gyógyszert, meg hordanám a fizetésemet dokihoz és gyógyszertárba. Az, hogy eddig - és sajnos napjainkban is - nem jöttek rá az orvosok és félrekezelték, most meg akad már 1-2 hozzáértő és végre kimondják, és sokakról kiderül a PCOS, az nem hinném, hogy szerencsétlen betegek hibája.

 

Schnurrbart: ahogy olvastam a hsz-okat, lehet kicsit félre érthető, a lányok nem akarják "beléd beszélni" a PCOS-t, de jobb, ha körültekintő kivizsgálást kapsz, és biztosan megállapítják mi a gond.

 

b.gina 2012. júl. 9. Creative Commons License 56660

Persze hogy lehet PCOS és pajzsmirigy alulműködés együtt, nálam is ez van, meg sokunknál, ez sajna elég gyakran kéz a kézben jár :D

Drukkolok neked, hogy jó kezekbe kerülj :)

Előzmény: Schnurrbart (56659)
Schnurrbart 2012. júl. 9. Creative Commons License 56659

Ó, hát jó...hiszek nektek, csak nagyon nem szeretném, ha PCO lenne, így szuggerálom továbbra is, hogy nem az. :))

Na igen, a dokinak azóta volt 3,5 éve, reméljük elment jó sok továbbképzésre. :D :)

Amúgy PCO és PM-alulműküdés lehet együtt?

 

Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget, majd feltétlen megírom, ha előrébb jutottam. :)

Micimalacka 2012. júl. 9. Creative Commons License 56658

nekem nagyrészt normális, pontos ciklusaim voltak, évi egyszer szállt el mondju 35-40 napig, amúgy pontos28-30 nap. Sokáig hízni se híztam, aztán meg hirtelen sokat:o Sőt, spontán teherbe is estem. Cisztáim sincsene, nem is voltak. Mégis olyan eredményeim lettek, hogy ...:((((

Előzmény: Schnurrbart (56656)
b.gina 2012. júl. 9. Creative Commons License 56657

PCOS-nél (vagy IR-nél) a szervezet gyakran sokáig kompenzál, nekem is hirtelen jöttek a tünetek, ez nem jelent semmit, attól még lehet hogy a cukor/inzulinháztartásod már fel van borulva évek óta... :(

A ciszták egyáltalán nem feltételei a PCOS-nek, szóval erre ne alapozz :)

 

Mindenképp kéne majd pajzsmirigyvizsgálat, cukorterhelés inzulinnal, hogy tényleg ki lehessen mondani, hogy mi a helyzet...A dokidtól majd mindenképp kérd ezeket ha nem mondaná magától. Nyugodtan mondd neki, hogy gyanakszol a PCOS-re, mondd el hogy mi alapján, és hogy szeretnéd, hogy ez irányban is vizsgálódjon :)

 

A szőrök már gyanúsak, azt nem nagyon okozhatja a pajzsmirigy. A fáradtságot és a mensit a pajzsmirigy (is) okozhatja...

Reméljük ez a doki be fog jönni :) azt olvastam róla egy 2008-as fórumban, hogy "Nem tudom pontosan, hogy mennyire jo vagy sem. A PCO-t ismeri, tudja, h metforminnal kell kezelni, de hogy a leleteket mennyire tudja ennek megfeleloen pontosan ertekelni, az egyelore ketseges. Nagyon kedves, rendes, tisztesseges, kiir minden vizsgalatot."

Reméljük azóta fejlődött ;)

 

A PCOS orvosajánlóban 1 szegedi endokrinológus van Szegeden, esetleg még hozzá mehetsz majd, ha ő nem jönne be. De szerintem jó kezekben leszel :)

 

 

 

Előzmény: Schnurrbart (56656)
Schnurrbart 2012. júl. 9. Creative Commons License 56656

Megicsnáltam tesztet és az jött ki, hogy valószínűleg nincs PCO-m.

Amúgy nem a nőgyógyász mondta ezt a túlsúlyos dolgot, cask mindehol ezt olvastam. Ő csak annyit kérdezett, hogy nem híztem-e mostanában.

De amúgy én is azért hajlok nagyon afelé, hogy nem PCO, mert egyik hónapról a másikra lettek gondok. Nekem 14 évig szinte napra pontos menstruációm volt, aztán egyszer csak az egyik ciklusban még normálisan megjöt, a következzőtől kezdve pedig semmi.

Az LH-FSH-ra azt mondta, hogy legalább 1:2-es arány "kellene", de sokszor még az sem jelent PCO-t, szerinte manapság túl "divatos" betegésg a PCO, sok nőgyógyász/endokrinológus rámondja anélkül, hogy kizárnának minden mást. Én nem tudom, hogy ebben mi az igazság, nem tudom, hogy iagaza van-e a nőgyógyásznak, de valahogy nem érzem magam PCO-snak. Meg tényleg a petefészkeim is tök "tiszták", hüvelyi UH volt, jó minőségű UH-val és hozzáértő dokival.

 

Tehát kb. egyedül a szőrösödés marad, mint tünet,  meg a teljesen elmaradt menstruáció. De ezek meg kb. minden más endokrin betegség tünetei is, nem?

 

Na mindegy, nagyon remélem, hogy ez a doki érti majd a dolgát...mert akinek a TB-s rendelésén voltam, elég "nagynevű", de ő még csak magyarázni sem magyarázot semmit, komolyan mondom, 2 perc alatt lerendezett.

Ha az "új" doki nem jönne be, nem tudom, hogy hogy oldanám meg a más városba utazást, mert  a munkámból kifolyólag sajnos még Szegedre is nehézkes eljutnom.

szaloncukorka 2012. júl. 8. Creative Commons License 56655

Én tökre székrekedést kaptam a MagneB6-tól, nem szedtem, főleg, hogy semmit de semmit nem használt a hányingerre! :D Próbáld ki a gyömbérteát, vagy citromos gyömbéritalt lehűtve, lassanként kortyolgatva. A gyömbér ráadásul a cukorra, IR-re is jó hatással van. A teához sima őrölt gyömbért, egy kiskanállal, leforrázol, az italhoz pedig ízlés szerint keversz és citrom levét belefacsarod. Nekem még az aszalt gyömbér is jó volt, csak nagy mennyiségben hasmars a vége. :D Igazából meg ki kell tartani, én napi 4 órát buszoztam ilyen állapotban + suliztam mellette, valahogy túléltem, nagyon rossz volt, de már vége... Nekem a 8. hét közepéig tartott a hányinger, az már nem sok, hajrá! :) :) :)

Előzmény: magaslány (56630)
szaloncukorka 2012. júl. 8. Creative Commons License 56654

Hát, ez hülyeség, amit a doki mondott... HIVATALOSAN ezt állítják, de itt vagyok az élő példa orvosi papírokkal bizonyíthatóan nincsenek cisztáim, eltűntek 3 hónap met+ paleó hatására. És babát várok, természetes úton! Betöltöttem a 13. hetet, idáig semmi problémám nem volt, pedig nem diétázom, nem szedek gyógyszert, de nincsenek is cisztáim+ rosszullétek se. (leszámítva azokat, amiket a várandósság okoz) Nyugi, el fognak tűnni. :) Nagyon sok sikertörténet van ebben a topicban, ne keseredj el! ;)

Előzmény: Eva2012 (56602)
szaloncukorka 2012. júl. 8. Creative Commons License 56653

Szia! Sajnos nem tudtam neked e-mailt küldeni, amivel pedig itt regisztráltam magam az már nem él,  arra ne írj! Beírom ide az email címem, ha kapok tőled üzenetet, utána törlöm. Várom a leveled: szavaizsofia kukac gmail pötty com

Előzmény: magaslány (56589)
Zemanek 2012. júl. 8. Creative Commons License 56652

Hát pedig ez tipikusan pcos. Ne a referencia tartományokat nézd, azok mindenkire vonatkoznak, egy fogamzóképesnőnek nem biztos, hogy az ok.

Az lh nem lehet magasabb az fshnál max 1:1hez lehet de ideéális esetben alacsonyabb szerintem keress hozzáértő dokit.

A túlsúlynak ehez semmi köze. Ismerek 49kgos ir-es és pcost is.

Előzmény: Schnurrbart (56650)
Ediina 2012. júl. 8. Creative Commons License 56651

A túlsúly egyáltalán nem "feltétele" a pcos-nak, IR-nek. Hovatovább nagyon sok sovány, normál testalkatú van közöttünk. Ha ezt az összefüggést orvos vázolta neked, akkor érdemes eltűnődni a hozzáértésén. :( Mindenkinél más tünetek jelentkeznek, nem hiába Az ezerarcú boszorkány a pcos alapítványi könyv címe.

Az említett pco-szindroma.hu-n van egy teszt, gyik, meg egy csomó más hasznos infó. Pl. orvosajánló is.

Előzmény: Schnurrbart (56650)
Schnurrbart 2012. júl. 8. Creative Commons License 56650

Ja, a ciklus 3. napján volt, de Norcolut után, mert amúgy nincs ciklusom. Azt mondta a doki, hogy így nem lesz teljesen valós az eredmény, mert a Norcolut torzítja az eredményeket.

A prolaktin mIU/L-ben van, ott 102-496 a ref. tartomány, a tesztorszteron nmol/Lben, ott  <2.86 a ref. tat.

A nőgyógyász azt montda, hogy ez az LH-FSH arány simán belefér. Ő azt mondta, hogy tuti máshol van a gond, lehet, hogy pl. ACTH-érték nem jó.

Én nem tudom, nem értek hozá. :)

Egyébként nem vagyok túlsúlyos, pattanásaim is csak elvétve vannak.

 

Hát, nagyon remélem, hogy ez a doki nem intéz el annyival, mint az előző.

 

Köszi a válaszokat! :)

 

b.gina 2012. júl. 8. Creative Commons License 56649

Szia!

ezt a dokit nem ismerem, reméljük érti a dolgát...

 

http://www.pco-szindroma.hu/index2.html

 

ezen az oldalon van hormontábla, itt meg tudod nézni az értékeid.

Az is fontos, hogy hanyadik ciklusnapon készültek és hogy mi a mértékegység...

Meg tényleg tsh eredmény is jó lenne, de a doki majd biztos nézet azt is. Meg egy cukorterhelés inzulinnal mutatná, hogy mi a helyzet IR terén :)

 

Előzmény: Schnurrbart (56647)
Zemanek 2012. júl. 7. Creative Commons License 56648

Ez tipikus pcos hormonsor egyáltalán nem jó. Az lh-fsh arányod rossz. Kicsit magasabb a tesztoszteron szinted is. Szerintem kicsit a prolaktinod is magas.

Előzmény: Schnurrbart (56647)
Schnurrbart 2012. júl. 7. Creative Commons License 56647

Köszi a válaszokat! :)

Jaj, hát én nagyon remélem, hogy nem PCO (bár nem tudom, hogy melyik a kevésvé rossz verzió)...cisztáim nem voltak, se egy nagy, se sok kicsi. Egyébként M_.agony Sándorhoz megyek, őt ismeri valaki?

 

Prolaktin: 236

tesztoszteron: 1,3

FSH: 5,1

LH: 6,8

Ösztradiol: 100

Progeszteron: 1,3

SHBG: 38,1

 

TSH-t sajnos nem néztek. :( Lehet, hogy tényleg az lesz a ludas.

Zemanek 2012. júl. 7. Creative Commons License 56646

megírod azokat a laborokat

Előzmény: Schnurrbart (56643)
b.gina 2012. júl. 7. Creative Commons License 56645

Szia! :) én szegedi vagyok, de Szegeden sajnos nem találtam olyan dokit aki értene a PCOS-hoz... :(

Ha már magánorvoshoz mész, tudom ajánlani dr. Naszódy Pétert Kecskeméten, én hozzá járok, és ő tényleg jó.

Nem tudom kihez jelentkeztél be magánúton, de nagy az esélye hogy nem ért hozzá, de hátha még ír szegedi. Mikor én egy éve kérdeztem itt  a fórumban hogy kihez menjek, fel se merült szegedi doki neve :(

Dr. Valkusz merült fel csak, viszont ő nemátalakításra specializálódott, oda inkább nem akartam menni, nehogy aztán félreértsen és férfivé váljak xD de ő elméletileg ért a PCOS-hez, szóval ha hozzá mész, lehet hogy jó kezekbe kerülsz :) Ő a pcos oldal orvosajánlójában is szerepel...

Attól hogy azt mondta a doki h a hormonok jók, az még nem jelent semmit. Enyémre is azt mondta kettő, hogy minden rendben... :D

 

Esetleg írd be ide a hormoneredményeid :) szerintem gyanús a pajzsmirigy gebasz is nálad (a fáradtság miatt)

 

Előzmény: Schnurrbart (56644)
Schnurrbart 2012. júl. 7. Creative Commons License 56644

Amúgy van itt szegedi?

Nem tudom, hogy jól döntöttem-e orvosválasztás terén.

Schnurrbart 2012. júl. 7. Creative Commons License 56643

Sziasztok!

Néhány éve egyre erősebb és sötétebb szőrszálak vannak az államon és bajszom is van (em innen a nicknév.. :)...
A menstruációm sincs rendben (van, hogy 2-3 hónapig nem jöne meg, vagy épp 2-3 hónapig pecsételgetek, viszont 8 évig napra pontos volt), de az alap nemi hormonok viszont igen (a nőgyógyász a vérvétel és UH-alapján azt mondta, hogy ez nem PCO).

Szóval bocsi, hogy ide írok, de nem nagyon találtam másik topikot, ahol endokrinolgushoz járnának az emberek.

Már voltam egy endokrinológusnál (TB-s rendelésen...), de ő tényleg semmit nem csinált. Megnézte azokat az eredményeket, amiket a nőgyógyász csinált, megmérte a vérnyomásom és azt mondta, hogy rendben van minden, nincs hormonproblémám és ennyivel letudta a dolgot.

Pedig állandó fáradtsággal is küzdök, napi 12-14 órákat alszok. Minimum... :(

Kértem idpontot magánorvoshoz, de csak 3 hét múlvára tudtak adni, mert 2 hétig szabin van adoki, utána meg én nyaralok.

 

Ugye a magánorvos normálisan ki fog vizsgálni? Az első alkalommal mi történik? Gondolom csak átbeszéljük a dolgokat?Magánúton mennyire mennek gyorsan a dolgok? Mert már nagyon unom az álmásságot is meg szőröket is. :(

b.gina 2012. júl. 6. Creative Commons License 56642

Sziasztok lányok! rég írtam már ide... hétfőn voltam cukorterhelésen, ma elmentem az eredményért, az inzulin még nincs kész, arra még várnom kell 3 hetet...:(

De a cukor és a 21. napi hormonok meglettek, ezeket másolnám be ide:

 

0 perces glükóz: 5,3 mmol/l

120 perces glükóz: 5,3 mmol/l

TSH: 0,14 mIU/l (ref: 0,27-4,2)

prolaktin: 274 mIU/L (ref:102-496)

tesztoszteron: 1,28 nmol/L (ref: kisebb, mint 2,86)

shbg: 61,3 nmol/l (ref: 26,1-110)

fsh: 3,8 iu/l (ref luteális fázisban: 1,7-7,7)

lh: 8,2 iu/l (ref luteális fázisban: 1-11,4)

ösztradiol: 338 pmol/l (ref lut.f: 161-744)

progeszteron: 19,8 nmol/l (ref lut.f.: 5,3-86)

 

 

Amit furcsállok: a vércukor... soha nem volt ennyire magas se az éhgyomri, se a terhelt... előző terhelésemnél 4,0 és 4,8 volt az érték (3 hó meforal szedés után)

(Előtte fél évvel meg 4,7 és 5,2: ez meforal szedés előtt)

 

Ez mit jelenthet szerintetek hogy ennyire magas?

vagy nincs jelentősége?

kicsit megijesztett, hogy megint nőtt ez a szám, pár hónapja nagylabornál 4,9 volt, szóval mintha folyamatosan nőne...

Pedig meforalt még mindig szedem, 2x500-at...

 

A TSH-m eléggé túlműködést jelez, viszont én inkább alulműködésre tippeltem volna, elég punnyadt meg fáradékony vagyok (persze lehet az időtől is :D)

A többihez nem értek.

Vélemények? :)

 

Köszike! :)

 

sz30 2012. júl. 6. Creative Commons License 56641

nekem részleges peteérésem volt, évente kb. 7 menzivel. De most el vagyok kenődve, mert a met-től a 120-as cukorértékem felment 7-re, pedig a gyógyszer előtt normális volt! Breyer drnő ezért váltott a kombináltra, de azt mondta, ezt meg nem lehet szedni sokáig, most csak 2 hónapig szedem, utána visszatérünk a metre. Nem tudom, mi jót remélhetek...  nekem a tesztoszteronommal van gond, egy férfi is megirigyelhetné. :(

 

 

 

 

Előzmény: hobj (56629)
yoyo444 2012. júl. 6. Creative Commons License 56640

Nahát Szele de jó, végre pozitívak a hsz-aid, mindegyikbe jut valami jó hír, csak így tovább :) én meg halkan drukkolok :)

Egyébként ahogy a "statisztikát" elnézem, azért nem megy mindenkinek olyan nehezen, itt van pl vaesz, meg egy új lány, akinek most nem jut eszembe a neve, akinél még el sem kezdték a kezelést és máris babát vár, szóval bármi lehet :)

Ügyes vagy, hogy tartod a diétát, én nagyon gyarló vagyok, a héten 2 este is volt, hogy vacsira szinte nem is ettem, csak csipegettem. Ebben a melegben olyan nehéz este bármit is letolni a torkomon :S Meg ugyebár előszeretettel nem kapcsolom be sem a sütőt, sem a tűzhelyet este, így menüt kell ennem, és itt vidéken nem igazán van lehetőség diétásat választani. Egy olyan ételfutár van, akinél lehet ilyet rendelni, de attól meg előtte héten pénteken kell rendelni. Én meg akkor még nem tudom, hogy melyik napom hogy alakul... Na mindegy, nálam azért a hosszú távú cél a baba, lehet ezért sem tartom olyan szigorúan, ráadásul sajnos már egy csomó kaját bírok met mellett is, ezért a szervezetem sem kényszerít a helyes táplálkozásra...

Nem akartam megint magamról írni ejj :S Lényeg a lényeg: hajrá nektek :)

Előzmény: Szeleszte (56638)
yoyo444 2012. júl. 6. Creative Commons License 56639

Én úgy tudom, hogy napi 1-et :) nekem 2 hónapja azt mondták a telefonban, de lehet azóta már változott...

Előzmény: Zemanek (56637)
Szeleszte 2012. júl. 5. Creative Commons License 56638

Yoyo:

Én is örülök neki nagyon, tegnap kezdtem újra a met-et diétára iszonyatosan figyelek, mert hát ez olyan jószág, aki veszekedik a cukrokkal:)) Magas a cél: de csak halkan súgom: babát szeretnénk a párommal. Szóval vissza a met, a diétát ahogy bírom meghúzom (bár eddig is be volt tartva nagy vonalakban. Igazából hétköznap az ebédnél van az, hogy a levesben sima tészta van, és néha fehér rizs, de csak sósaknál fordul ilyen elő, reggel este és a többi időszakban csak teljes kiörlés, és diabos van. Már egy jó ideje a fruktózt is kerülöm). Mozgás, és remélem meghozza az eredményt. Tudom hogy sokkal többet kell küzdenem, mint egy másik nőnek, de ti ugyanazt a cipőt tapossátok és sokszor egy egy zerbacsíkos tesztől teljesen feltöldődök, hogy kellő kitartással sikerülhet:)

Előzmény: yoyo444 (56635)
Zemanek 2012. júl. 4. Creative Commons License 56637

Hát Major dornőről sok jót nem halottam. Inkább Breyer drnőhöz mennék a helyedben vagy Rencz Ritához.

Én Tűűhöz járok bár nem nála kezdtem, de átkértem magam, ma már csak havi 1 új pacienst fogad.

Előzmény: bmmb (56636)
bmmb 2012. júl. 4. Creative Commons License 56636

Sziasztok!

Kérlek segítsetek nekem a döntésben!

Bejelentkeztem at MM-be az alábbi vv eredmények miatt és a Majorsi dr.-nőhöz kaptam időpontot. Van vele kapcsolatban valamelyikőtöknek tapasztalata? Azt a tanácsot kaptam, hogy jelentkezzek át a Tűű dr.úrhoz. Nagyon szeretnék egyből megfelelő orvost választani, mert jártam már meg máshol, ezért kérlek segítsetek  a véleményetekkel!

TSH                            1,69         ref: 0,4-1,0
FT3                             3,19         ref: 1,50--4,70
FT4                            1,12          ref: 0,8-1,9
Anti TPO                   175,62     ref: 5,6 alatt
Anti thyreoglubolin   9,33         ref: 4,0 alatt

Inzulin 0 perces:       6.3           ref: 29,0 alatt

Inzulin120 perces:    30,4        ref: 29,0 alatt

Vércukor éhgyomri     4,7

Vércukor 120 perces  4,0

Előre is nagyon köszönöm!

yoyo444 2012. júl. 4. Creative Commons License 56635

Szele de örülök, sokat vártál erre, meg meg is szenvedtél érte, remélem mostantól minden jól alakul :)

Előzmény: Szeleszte (56631)
ncsk 2012. júl. 3. Creative Commons License 56634

Mellesleg az anyatej laktóz tartalma magasabb, mint a tehéntejé, szóval nem ez a mumus.

Előzmény: ncsk (56633)
ncsk 2012. júl. 3. Creative Commons License 56633

Ezek csak miligrammok, nem rontja az IR-t. Csak viszonyításképpen egy laktózérzékeny csecsemő is több grammot kap naponta a tápszerrel, illetve az anyatejjel is.

Előzmény: magaslány (56630)
magaslány 2012. júl. 3. Creative Commons License 56632

Köszi rákeresek a neten, ezt nem ismertem.

Én nem szedek metet. Nincs kezelve az IR, mert mire eljutottam volna odáig terhes lettem.

Előzmény: Szeleszte (56631)
Szeleszte 2012. júl. 3. Creative Commons License 56631

szia

 

Nem tudom, hogy a laktóz veszekszik-e a metforminnal, de van egy Generica B6 vitamin, ami teljesen laktózmentes. Onnan tudom, hogy én utazáskor, napszúráskor szoktam hányingeres lenni, viszont laktózérzékeny vagyok, magyarán fosok tőle. Próbáld ki 1 tabletta 20 mg-B6-ot tartalmaz. Az ára sem drága, kb 400 Ft.

 

Csajok:

Képzeljétek a Norcolut megtette a hatását, múlthéten megjött a vérzésem 61 napra. Most megvártam, hogy elmúljon még megiszom a grapefruit löttyömet és utána újra kezdem a Merckformin XR-t és persze, nyélbe ütöm az úszást is:)

Előzmény: magaslány (56630)
magaslány 2012. júl. 3. Creative Commons License 56630

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni tőletek, mit csinálnátok a helyemben?

 

B 6 vitamin ajánlott a nőgyógyászom terhességi hányinger és émelygés ellen mert elég rosszul vagyok. Ráadásul elég magas a napi adagolása 3*2 a 20 mg- osból. Nincs is ezzel gond, de a neten utána néztem és laktózt tartalmaz, némelyik kukorica keményítőt is.

A béres B6 elég sokat, tablettánként  94 mg-ot

Az eurovites Laktóz 52,17 mg
Kukoricakeményítő 22,33 mg

 

Az IR-re nem tudom merjem e szedni.  Köszi.

hobj 2012. júl. 2. Creative Commons License 56629

Sziasztok,

 

nekem ezt mondta a doki, hogy nagyon súlyos, de lehet, hogy nálad pl. a  60 perces nem megy fel úgy. Gondolom sok összetevője van. Ha spontán sikerült a baba, akkor remélhetőleg nem annyira szörnyű. Én 15 év alatt 4 mensit tudok felmutatni, biztos a tünetek is fontosak.

Előzmény: sz30 (56627)
Provence83 2012. júl. 2. Creative Commons License 56628
Huu, akkor kb oszd majd el kettővel a prolaktin eredményét, mert az stresszre feljebb megy már akár a verveteltől is nemhogy meg egy ilyen idiotaval is kellett foglalkoznod, aki mintha semmi anatómiat vagy fizikát vagy tudom is én ez hová tartozik... -Mint a reflex vizsgálat a terdnél-nem tanult volna.
Előzmény: yoyo444 (56625)
sz30 2012. júl. 2. Creative Commons License 56627

szia hobi!

Te jó ég, ha neked nagyon súlyos IR-ed volt a 120'-es 28-as értékkel, akkor az enyém milyen, ha  a 120 perces 56?  pedig nekem senki nem mondta, h súlyos.

 

Én nem teherbeesés miatt szedem (szerencsémre spontán teherbeestem és kihordtam gond nélkül, pedig ugyanilyen magas volt az inzulinom-akkor még nem tudtam erről a betegségről), hanem a pcos összes többi tünete miatt szedem a gyógyszert. Senki más nincs hasonló cipőben?Akinek van már gyerkőc az a pco-ra mit szed hosszútávon? Abbahagyjátok?

 

 

 

Előzmény: hobj (56617)
Micimalacka 2012. júl. 2. Creative Commons License 56626

már én is kifejtettem it a vélemény a nápdétről, egyezik a tiéddel:D

a lisztekben, meg pékáruban így mionden van, mi nem kéne kb. Az alacsony ch nekünk meg nem elég, nekünk adott mennyuiség kell, nem mindeféle tsrtósítós alacsony ch.

Előzmény: yoyo444 (56625)
yoyo444 2012. júl. 2. Creative Commons License 56625

Kiko örülök, hogy jól vagy :) akkor most csak pihenj meg gyógyulgass!

 

Diéta: nem vagyok nagy szakértő, de ha elolvasol egy Norbi update kaja összetevőit, szerintem nem igazán nekünk való. Múltkor néztem valami péksütit és első számú összetevő: Norbi update liszt keverék :S nah, ebben aztán bármi lehet, erre számoljon valaki CH-t... a desszertjeiket is fruktózzal csinálják, ami szintén nem túl jó. Nem akarok anti-reklám lenni, de az én személyes véleményem nem túl jó ezekről a kajákról, ráadásul az ízük valami förtelem. Múltkor elcsábultam egy update somlói galuskára hát khm... íze semmi, a tészta benne meg mintha fűrészport ettem volna. Szemetesben landolt 2 falat után :S

 

Csajok tök happy vagyok, múlt héten új nődokinál voltam, aki nagyon rendes volt velem és amikor olvasta a leletemet, hogy meforalt szedek, nem kérdezett tágra nyílt szemekkel, hogy minek az és miért nem a klasszikus Diane-kúrat csinálom :) sokat beszélgettünk a PCOS-ról. És azt mondta, a 3 cm-es cisztámat nem piszkálná így, hogy nem fáj, hanem majd ránézünk 2 hónap múlva :) holnapra lesz prolaktin eredményem, már csak azért izgulok picit.

 

Még egy mondat: pénteken kiakadtam a vérvételes nőcire, pont a kézhajlatomba bökte a tűt, elég oldalra, szerintem idegbe mehetett, mert még sose fájt ennyire, és amikor beszúrta a tűt, akaratlanul megrángott picit a kezem. Ne tudjátok meg hogy lecseszett. Hogy behajlított kézből hogyan vegyen vért, újra meg kellene szúrnia, akkor meg az lenne a bajom, stb. Mondtam neki, hogy nem szándékos volt. Erre ő: akkoris türtőztessem magam. Pffff legszívesebben a fejébe húztam volna a széket, amin ültem. Az a baj, hogy a kor előrehaladtával egyre jobban kinyitom a számat, most is egy hajszálon múlt, hogy nem szóltam be neki...

Micimalacka 2012. júl. 2. Creative Commons License 56624

1) italok édesítésére édesítő tabletta

Főzni, sütni sütésálló édesítő, van por és folyékony is, ill igen, a nyírfacukor. Fruktóz nem az igazi, inkább keürlni kéne, alig jobb a cukornál sajnos.

 

2.) ha olyat eszel, készítesz, amiben ilyen meg olyaN CH is van, akkor úgy számold. Nyilván egy falat nem tétel, de ha sok van benne ebből-abból, akkor ügyelni kell rá. Uuzsira gyors ch kell, és kell is enni, bár gyorsa inkább lasúval lehet cserélni, mint fordítva.

Ilyenvegyes kaját inkább ebédre enném.

Sütik, ilyesmik ha ki van számolva, akkor ebéd-vacsira. Ha elég benne a lassú, akkor jó is.

 

3. mind cukros, van állítólag diab. meg norbis, én nem próbáltam. Mikor már eléggé benne voltam, akkor én egy pötty majonézt ettem, ha a többi minden cakkra kiadta ami kell. Ill. sk. tejföl fűszerrel majdnem jó majonéz helyett:)

Előzmény: yelena92 (56616)
Provence83 2012. júl. 2. Creative Commons License 56623
Lehet, hogy ezt nem ebéd közben kellett volna elolvasom... :DDD Hajrá!
Előzmény: Kikomiko (56619)
Micimalacka 2012. júl. 2. Creative Commons License 56622

örülök, hogy túl vagy rajta:)

Előzmény: Kikomiko (56620)
Micimalacka 2012. júl. 2. Creative Commons License 56621

mivel nekünk szénhidrátot kell enni megfelelő mennyiségben és minsőgében, így az alig tartalmaz nem opció kenyérben

Előzmény: Eva2012 (56618)
Kikomiko 2012. júl. 2. Creative Commons License 56620

mármint a vezetékeim áthárhatóak:)

Előzmény: Kikomiko (56619)
Kikomiko 2012. júl. 2. Creative Commons License 56619

Sziasztok!

 

Túlvagyok a műtéten, és itthon vagyok!!!! Minden rendben zajlott, kivették a cisztát, ami dermoid ciszta volt tényleg, zsír meg szőr volt. Átjárhatóak a petefészkeim is, szóval minden OK. Holnap varrat szedés és utánna elfelejtem egy kórházat egy darabig:D:D:D

Eva2012 2012. júl. 1. Creative Commons License 56618

Velena, ne haragudj de csak egy kérdésedre tudok válaszolni, majonézt, mustárt és ketchupot Schobert Norbinál tudsz beszerezni, ezek ilyen update kaják. De vannak ott tészták is és van egy új kenyér (nagyon drága) de állítólag alig tartalmaz szénhidrátot.

hobj 2012. júl. 1. Creative Commons License 56617

Én az eucreast folyamatosan szedtem, 8 hónapig, akkor sikerült a baba. Bár nekem a sima met nem használt, mivel a doki szerint nagyon súlyos IR-em volt (inzulin: 0': 5, 60': 160 fölött, 120': 28), így mindenképp kellett a folyamatos eucreas. Elvileg a kombináltakat terhesség alatt nem lehet szedni, de a doki azt mondta, hogy nem okoz gondot, nagyobb baj lehetne, ha abbahagynám. A 14.héttől leálltam vele, hogy tudjak hízni, azóta csak diéta van. Szülés után nem tudom mit kell majd szednem.

Előzmény: sz30 (56614)
yelena92 2012. júl. 1. Creative Commons License 56616

Sziasztok!

Pár hete végre nálam is kiderült a pcos és elkezdtem a diétát, de lenne ezzel kapcsolatban pár nagyon ostoba kérdésem, hiába olvastam végig egy csomó mindent, nem vagyok bennük biztos és egyszerűen  nem akarok össze-vissza enni mindent, szóval inkább megkérdezem.... :))

 

1) az nyílvánvaló, hogy cukrot nem lehet enni, de mi alkalmas a leginkább a helyettesítésére? A folyékony édesítőszer pl. teához rendben van, de sütéshez nem igazán, nyírfacukorral próbálkoztunk itthon, ami jó, csak eléggé drága... Mi a helyzet a gyümölcscukorral, ez megengedett? Vagy ti mit mondanátok?

 

2) Van itthon tiramisu teljes kiőrlésű piskótából készítve, de nem vagyok biztos benne, hogy uzsonnának megfelelő-e, úgy értem elvileg ilyenkor gyorsan felszívódó van előírva, de elvileg hiába édesség, a piskóta miatt nem tudom, hogy hova soroljam... Tudom, hogy ez nagyon hülye kérdés, de az összes ilyen sütivel gondban vagyok, pl. a gyümölcspiskótával is, ami durumlisztből van sütve, de van benne gyümölcs is... Tehát ezekkel mi a helyzet, jobb lenne tízórainak vagy vacsoránál szendvics mellé mondjuk, vagy kizárólag ebéd után? 

 

3) ez most még hülyébb kérdés lesz, de eddig eléggé ketchup/majonéz mániás voltam, ami most a cukor miatt elvileg kiesett, szóval megengedett-e azért időnként vagy van ezekből is diabetikus (eddig nem találkoztam vele sehol)?

 

Tudom, hogy még volt valami, de most nem jut eszembe...köszi előre is:)

bmmb 2012. júl. 1. Creative Commons License 56615

Szia! Nagyon köszönöm a válaszod! az éhgyomri vércukor 4,7, az inzulin 6,3.

 

Előzmény: Zemanek (56613)
sz30 2012. júl. 1. Creative Commons License 56614

köszi a választ! én competactot kaptam, de azt mondta a doki, hogy ezt két hónapig szedjem, utána vérvétel, és aztán vissza kell állnunk a metre, mert ezt a kombináltat nem lehet állandóan szedni.  Ez nálad is így van az Eucreast-tal?

Előzmény: hobj (56606)
Zemanek 2012. jún. 29. Creative Commons License 56613

Ahogy nézem valami autoimmun betegség lesz. A terhelt inzulinod is magas, de jó lenne tudni az éhgyomrit is.

Előzmény: bmmb (56612)
bmmb 2012. jún. 29. Creative Commons License 56612

Sziasztok!

Kérlek segítsetek, az alábbi értékeket kaptam ma és nem igazán tudom mi mire utal, ha valaki érti kérem írjon pár sort. Hétfőn készülök emdokrinológushoz bejelentkezni...

TSH 1,69 / ref: 0,4-4,0
FT3 3,19 / ref: 1,50-4,70
FT4 1,12 / ref: 0,8-1,9
Anti TPO 175,62 /ref: 5,6 alatt jó,
Anti tireoglubolin 9,33 / ref: 4,0 alatt jó
Inzulin 120 perces 30,4 /ref: 29 alatt jó

Előre is köszönöm!

hobj 2012. jún. 29. Creative Commons License 56611

Szerintem ne aggódj. Nekem terhesen csak T4-et néznek a mensmentisben, havonta.  A hárommal ezelőtti értékem 14.54 lett, amire ez írták vissza (szó szerint idézem):

 

"A picit magasabb szabad T4-es érték nem okoz galibát! Nincs szükség az Euthyrox dózisát módosítani mindaddig, amig nincs szapora szívdobogásérzése, izzadtság - rohamai, álmatlanság stb!"

 

Aztán erre 4 hétre 11 lett, most pedig már az utolsó csak 10, és emelni kellett egy picit az adagon. Szóval ennyi ugrálás szerintem belefér. 

Előzmény: magaslány (56607)
Zemanek 2012. jún. 29. Creative Commons License 56610

Ha elég magas a progi szinted akkor felesleges is. Diétát tartsd az a lényeg.

Előzmény: magaslány (56609)
magaslány 2012. jún. 29. Creative Commons License 56609

Annyira akarom ezt a babát :)

 

Dufastont sem írt fel a doki. Pedig nyugodtabb lennék.

Előzmény: Zemanek (56608)
Zemanek 2012. jún. 29. Creative Commons License 56608

Szerintem ez nem rossz. Azt ne felejtsd el, hogy a terheseknél mások a tartomáynok.

Előzmény: magaslány (56607)
magaslány 2012. jún. 29. Creative Commons License 56607

Sziasztok!

 

Tapasztaltak segítségét szeretném kérni! Nem tudom emlékeztek e pár napja írtam ide a fórumban hogy PCO gyanúval kezdődött kivizsgálás nálam de még nagyon az elején elakadtunk inzulin nézés sem volt, mert terhes lettem. Gyakorlatilag annyi volt hogy körkörösen számos apró tüszőt láttak az uh-n mindkét petefészekben.

 

Anyukámnak pajzsmirigy alulműködése van azért mondtam a nődokinak hogy nézzünk pajzsmirigyet.  Próbáltam rákeresni a neten, ennyit találtam.

 

Hyperthyreosisnak nevezzük azt az állapotot, amikor túl sok pajzsmirigy-hormon termelődik. A vérben emelkedett fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően alacsony.

 

Hypothyreosisnak nevezzük azt az állapotot, amikor túl kevés (vagy semennyi) pajzsmirigy-hormon termelődik. A vérben csökkent fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően magas.

 

Arról nem találok hogy a TSH jó de a T3 alacsony a T4 meg magas?

 

Valaki tud segíteni nekem? Köszi

 

 

Eredményeim:

 

TSH most terhesen 2,150 februárban amikor nem voltam terhes 1,6 volt. Referencia tart:  0,400-4,000

 

Szabad T4 :15,6  a max referncia tartomány 14,4

 

Szabad T3: 3,3 a minimum referencia 3,8-6,00

 

Tehát TSH elvileg jó, t4 magas, t3 alacsony! Remélem írnak rá valami gyógyszert mert kiidegel már ez a sok béna orvos.

hobj 2012. jún. 29. Creative Commons License 56606

Sziasztok,

 

nekem így volt, néhány hónapig hatott a merckformin xr, 3x megjött tőle, aztán visszaromlott minden. Ekkor lecserélték a gyógyszeremet kombinált tablettára, eucreast kellett szednem. Az bevált.

Előzmény: sz30 (56605)
sz30 2012. jún. 28. Creative Commons License 56605

Jó hír, hogy pár év után felszívódnak a ciszták. Nekem is tele van mindkét petefészkem.

Volt/van valakinek olyan hasonló tapasztalata, hogy a met szedését követő pár hónapban javulnak a tünetek (bőrhibák, hajhullás elsősorban), de aztán visszaáll a régi rend, a folyamatos gyógyszer szedés ellenére? nálam ez van, olyan mintha megszokta volna a szervezetem a gyógyszert, és már nem használna...

 

 

Előzmény: Szeleszte (56604)
Szeleszte 2012. jún. 27. Creative Commons License 56604

Eva

 

Ne lásd ilyen keserűségesen ezt a helyzetet. Nekem mind a két petefészkem tele volt cisztával, három év met xr kezeléssel az összes felszívodott. Kísérleti státuszba szüneteltették a metemet, hátha visszaállt a rendszer, sajnos nem, ennek lassan másfél éve, hogy nem tudtam visszarakni a metet (gastro és egyéb allergiás dolgok miatt hosszú sztory). Végeredményben amikor most áprilisban voltam nődokinál egy cisztát sem látott, teljesen tiszta volt a kép. Csak a vérzésem (diéta mozgás hiány, és gyógyszerhiány ) miatt megbolondult és lett egy nagyobb cisztám 28 mm 26 mm, de még berepedhet és felszívódhat. (legalábbis ebben reménykedek)

 

Kiko:

tényleg olvastam, hogy mész műtétre, hogy állsz a dologgal? szorítok neked nagyon.

Előzmény: Eva2012 (56602)
Szeleszte 2012. jún. 27. Creative Commons License 56603

Kiko

 

Nekem a hormonjaim álltak szarul. Azt mondta az endodoki, hogy a 13 nap már peteérésnek kellene lenni, de minden a béka segge alatt van. Se peteérés, se normális hormonszint, se vérzés... Még ezen a héten szedem a grapefruit magolajamat (gastro problémák) utána jövőhéttől visszaállítom a metet, hátha rendezné a dolgaimat.

 

Stevia:

Én csak a fekete csomagolásút veszem a tablettásat, azzal iszom a kávét nincs neki a mellékíze, viszont a sima zöldcsomagolásúnak ilyen mentolos utóíze van. Mást nem probáltam, de a tabletta a kávéba nagyon bejött. Amúgy meg nyírfacukor, meg mesterséges folyékony édesítő, ezek vannak nálam a palettán.

Eva2012 2012. jún. 27. Creative Commons License 56602

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Még új vagyok a fórumon és a témában is. Bár már 2 éve jártam egy meddőségi központba, ahol nem vettek észre a PCO-mat és az IR-emet. Ezekre egy "sima" nőgyógyász jött rá, és végeztette el a vizsgálatokat. Az inzulin eredményeim elég rosszak lettek. Amikor a nőgyógyászati vizsgálaton kiderült a PCO még csak az egyik petefészkemet érintette (kb. 12 tüsző volt benne). Közben felírták a merckformin xr gyógyszert, amit már majdnem 2 hónapja szedek.

Természetesen átjelentkeztem másik meddőségi központba, ahol a vizsgálaton az új orvosom azt mondta, hogy mindkét petefészkemben vannak ciszták. Kicsit ledöbbentem, mert mondtam, hogy már szedem a gyógyszert és nem gondoltam, hogy ennek ellenére még romlik a petefészkek helyzete. Pedig a gyógyszer hatására fogytam is, a bőröm megszépült, stb., tehát hat a gyógyszer, de csak úgy látszik külső hatásai vannak.

Az meglepett, hogy az orvos azt mondta, hogy ennek a gyógyszernek a hatására nem fognak eltűnni a ciszták. Ez igaz?

Olyan nehéz volt elfogadni az IR-t, mint betegséget, de hogy még PCO is? Tudom, hogy általában ezek együtt járnak, de engem pszichésen zavar, hogy ciszták vannak.

Ezek tényleg soha nem fognak eltűnni? És tudom, hogy ez élethosszig tartó betegség, amit állandóan kezelni kell, de jó lenne, ha legalább a ciszták nem lennének.

 

PCO esetén  egyébként lehet stimulálni? Egyébként van peteérésem, ezt az uh vizsgálatok igazolták, és még az orvos azt mondta, ez nem súlyos PCO. De ez engem zavar.

Kérlek Titeket, hogy válaszoljatok a kérdéseimre. Köszönöm

Micimalacka 2012. jún. 26. Creative Commons License 56601

csak reklámozni jött...

almirena 2012. jún. 26. Creative Commons License 56600

a lányom is vetetett, aztán nem bírta enni a Steviát.

Előzmény: krisztina1020 (56598)
mariannvarga 2012. jún. 26. Creative Commons License 56599

Szia!

 

Kíváncsi vagyok, hogy fog Neked bejönni a Stevia. Én is vettem, de nekem (meg páromnak se) jött be.

Előzmény: krisztina1020 (56597)
krisztina1020 2012. jún. 26. Creative Commons License 56598

Fentvannak a facebookon is:

http://www.facebook.com/biosetany

-)

krisztina1020 2012. jún. 26. Creative Commons License 56597

Sziasztok!

 

Köszi a segítséget! Közben én is találtam egy üzletet a Mammut 1-ben, ahol lehet kapni! Nagyon ajánlom egyébként mindenkinek, mert rengeteg alacsony szénhidrát tartalmú dolgot találtam. Stevia édesítőszer is volt, azt is vettem. :-) Biosétány a neve az üzletnek. Jó nagy nem olyan kicsi mint általában a bioüzletek.

Még egyszer köszi, sziasztok!

 

yoyo444 2012. jún. 26. Creative Commons License 56596

Kiko mennek a drukkok! Nagyon vigyázz magadra :)

 

Csajok, el vagyok kenődve, bár persze az én problémám semmi itt sokatokéhoz képest, de basszus már megint 4 nappal korábban jött meg, pedig metet meg fogamzásgátlót is szedek :( TL múltkor azt mondta, hogy ez az emelkedett prolaktin miatt van, ami nagyon magas volt, és fel kell neki küldenem jövő héten az értékeimet, hogy javultak-e, de akkor ezek szerint tuti nem :( pm alulműködésre L thyroxin és Mastodynon-on kívül van valami javaslatotok? Elsősorban nem bogyókra gondolok, hanem kaja vagy ilyenek. Azt hallottam, hogy fluoridot célszerű kerülni, a fogkrémemet már lecseréltem, van még valami trükk?

Zemanek 2012. jún. 25. Creative Commons License 56595

Így van.

Előzmény: sz30 (56594)
sz30 2012. jún. 25. Creative Commons License 56594

köszi! és gondolom a juharszirup is hasonló...

Akkor maradjunk a xilitnél. Ez mehet délelőtt is, nem csak uzsira?

Előzmény: Zemanek (56593)
Zemanek 2012. jún. 24. Creative Commons License 56593

Egy fokkal jobb mint a sima cukor, de nem sokkal.Uzsira lehet enni.

Előzmény: sz30 (56590)
sz30 2012. jún. 24. Creative Commons License 56592

köszönöm a választ!

Szed valaki még Competact-ot?

Előzmény: almirena (56591)
almirena 2012. jún. 24. Creative Commons License 56591

Ma már úgy gondolják, hogy nem előnyös, a májban bomlik le és nagyban hozzájárul a hasi zsírpárna kialakulásához. Az igaz, hogy közben a vérben  a glukóz szint nem emelkedik gyorsan.

Előzmény: sz30 (56590)
sz30 2012. jún. 24. Creative Commons License 56590

sziasztok Lányok!

Nekünk IR-eseknek lehet enni fruktózt (gyümölcscukrot)? Tudom, hogy a nyírfacukor (xilyt) a legjobb, de mi a helyzet a fruktózzal?

 

Köszönöm a válaszokat!

magaslány 2012. jún. 23. Creative Commons License 56589

Szaloncukorka!

 

Szeretnék veled levelezni, persze ha te is szeretnéd! Én is PCOs vagyok 5+2 hetes terhes, nekem is spontán fogant a baba, én sem szedek metet..........

Ha van kedved beszélgetni, írj nekem emailt. Edina

Előzmény: szaloncukorka (56518)
Zemanek 2012. jún. 22. Creative Commons License 56588

Azért tényleg jól gondold meg sajnos nem egy olyan lányt ismerek akinek felslegesen vették ki az egyik petefészkét.

Előzmény: Kikomiko (56586)
Kikomiko 2012. jún. 22. Creative Commons License 56587

Sajnálom Szele! Kiderült, hogy miért nem jött meg?

Előzmény: Szeleszte (56583)
Kikomiko 2012. jún. 22. Creative Commons License 56586

Hello Skiin! Mizu Veled? Ezer éve nem hallottun felőlled!

 

Képzeljétek, hívott a pesti nőgyógyász asszisztense a héten a műtét miatt és lemondtam, mondván, hogy Miskolcon műttetem meg magam. Erre fél óra múlva hívott, hogy azt üzeni a doktor úr, hogy jól gondoljam meg hol műttetem meg magam, mert az esetek többségében a nők petefészkét is kiveszik az ilyen műtéteknél, csak szól, hogy tiszta legyen a lelkiismerete. Teljesen kiakadtam.... Gondolom fáj neki az a 150 e ft, amit kért a műtétért és nem vándorol a zsebébe....

 

Kedden műtenek, majd gondoljatok rám csajok és küldjétek az energyt!

 

Pusza

Kiko

Előzmény: Ada84 (56584)
skiin 2012. jún. 21. Creative Commons License 56585

az elozo en voltam, csak megcserelodott a nickem :)

Előzmény: Ada84 (56584)
Ada84 2012. jún. 21. Creative Commons License 56584

VESZ, SZALONCUKORKA!!!

 

GRATULALOK!! :DD

gondtalan gombolyodest!! ;)

 

 

Kiko, sajnalom a cisztat... :(

 

puszilok Mindenkit!!

Szeleszte 2012. jún. 19. Creative Commons License 56583

Kiko

 

Képzeld én is szedtem a Norcolutot és basszus nekem se jött meg:S Ma megyek vissza a nődokihoz, ritka egy jelenség, régebben azért mindig megjött a megvonásosra, iszonyat galiba lehet odabent, ha még így sem....

 

krisztina:

Pingvin patika reform boltjában lehet kapni kókuszlisztet, én ott láttam jó borsos ára van. Én teljes kiörlésű tönkölylisztet szoktam használni, ami szintén lassú szénhidrát. A paleo diéta mondjuk ezt a lisztet sem engedi meg.

krisztina1020 2012. jún. 18. Creative Commons License 56582

Sziasztok!

Nagyon jókat hallottam a paleolit diétával kapcsolatban és főleg a kókuszlisztről. A rosttartalma miatt lassítja a felszívódást és így nem emelkedik meg az inzulinszint annyira, mint például ha lisztet használok. Látott valahol valaki esetleg ilyen lisztet? Szívesen kipróbálnám.

Köszönöm

 

Zemanek 2012. jún. 18. Creative Commons License 56581

lehet.

Előzmény: mariannvarga (56580)
mariannvarga 2012. jún. 18. Creative Commons License 56580

Tejet egyáltalán nem iszom, kávét szoktam(azaz, amióta diétázom, mert előtte tejeskávét ittam ébredés után rögötn minden reggel) reggeli után + ebéd után inni tejszínnel. 100%-os gyümölcslevet (préseltet) pedig tízóraira és/vagy uzsonnára+ néha vacsorához a megengedett mennyiséget. De az Adimettel nem volt gondom az esti bevétellel. Lehetséges, hogy akkor a reggeli utáni kávé lenne a gond? hmmm

Előzmény: Ediina (56579)
Ediina 2012. jún. 18. Creative Commons License 56579

2 tippem lenne, ami galibát okozhat: tej, vagy narancslé. Sok embernek van tőle hasmenése, ha ezekkel veszi be a metet.

Előzmény: mariannvarga (56577)
Kikomiko 2012. jún. 18. Creative Commons License 56578

2*1 szemet szedtem 10 napig.

Előzmény: Zemanek (56568)
mariannvarga 2012. jún. 18. Creative Commons License 56577

Sziasztok!

 

A segségetek kérném, újfent. Breyer doktornő Merckformint írt fel nekem, amit el is kezdtem szedni, de mivel gyakorlatilag egy hétig hasmenésem volt tőle, felírta az Adimetet. Elkezdtem szedni, az első héten oké is volt a dolog, de amint bevezettem  a reggeli felet is, délutánra megint hasmenésem lett. Akkor visszaálltam csak az esti szedésre, majd egy hét után újra próbáltam a reggelit is. Már jobban ment, mert csak két nap után lett hasmenésem. Július 9-én megyek vissza a doktornőhöz, addigra már be kellett volna állnia a napi 3x1-nek ehhez képest még mindig az elején vagyok. Én csinálhatok vmit rosszul, vagy tényleg ennyire nem bírja a szervezetem? A diétát egész jól be tudom tartani, pedig azt is csak kb. egy hónapja kezdtem el, és már 5 kiló fogyásnál tartok. Ami már nagyon jó ahhoz képest,hogy eddig folyton csak híztam, bármit is csináltam. IR-t nem írták be a PCOS diagnosztizálásakor, annyit mondott a doktornő, hogy az éhgyomri cukrom és inzulinom magasabb egy picit, viszont a terheléses jó. Ja, és 5 év alig menstruáció után (fog.gátló nem szedésekor 3 év alatt 5x voltam meg) már volt önálló, normális menstruációm:))))))))

Köszi a segséget előre is.

 

 

magaslány 2012. jún. 18. Creative Commons License 56576

Köszönöm, letöltöm, átnézem őket!

Előzmény: Zemanek (56574)
Micimalacka 2012. jún. 18. Creative Commons License 56575

ríd be a keresőbe itt, hogy diéta

vagy katt a nickemre, és kb. 3x íírtam be a diétát, megtalálod

Előzmény: magaslány (56573)
Zemanek 2012. jún. 18. Creative Commons License 56574

küldtem emailt

Előzmény: magaslány (56573)
magaslány 2012. jún. 18. Creative Commons License 56573

Segítenétek nekem? Nem vagyok tisztában a diétával sem. Olvasgatok a neten itt-ott persze.

 

Fehér lisztet és cukrot nem eszek, illetve többször eszek keveset..........

 

De ilyeneket nem tudok mit mivel lehet enni és mikor...

 

Megtennétek nekem, hogy leírnátok egy pár alapszabályt?

Előzmény: Zemanek (56572)
Zemanek 2012. jún. 18. Creative Commons License 56572

Már erre is lehetne adni, de nődoki tuti nem fog szerintem. Arra figyelj, hogy nagyon szigorúan tartsd a diétát.

Előzmény: magaslány (56571)
magaslány 2012. jún. 18. Creative Commons License 56571

Szia!

 

Nem csináltak még inzulinvizsgálatot, csak a cukrom esik le étkezés után ezért gondolunk IR-re. Ha nincs inzulinvizsgálat, mi alapján írják fel a Mercformint?

Max az éhgyomrit lehet megnézni, meg egy általános reggelizés után 2 órával.  Holnap megyek nődokihoz, felvetem neki ezt az inzulin dolgot, talán irányadó lehet ez a két érték is. Glukózt biztos nem fognak itatni velem 5 hetes terhesen.  Beszámolok holnap!

Előzmény: Ediina (56570)
Ediina 2012. jún. 17. Creative Commons License 56570

Magaslány! Halk gratula! :)

Most is el lehet kezdeni szedni a metet!!! (én is később kezdtem, mert előtte olyan gyógyszert szedtem amit terhesség alatt nem lehet) Általában Meckformin retardot szoktak adni (hacsak nincs más met beállítva), ezt felépíteni sem nehéz, (talán) nem okoz olyan hasmenős galibákat mint a sima met, mert retard.

Amit még tehetsz kérsz a nődokidtól progeszteron pótlást. Ez azért fontos, mert a magas inzulin rossz hatással van a progi szintre, ami a 12. hétig, míg a placenta ki nem alakul, "élteti" a magzatot. Bár ez is orvosfüggő, jól karbantartott IR-rel nekem pl. se endo- se nődoki nem írt fel.

És ami még fontos nagyon-nagyon észnél lenni az evéssel!

Előzmény: magaslány (56569)
magaslány 2012. jún. 17. Creative Commons License 56569

Sziasztok!!!!!

 

Megtörtént velem az, amire soha nem gondoltam volna!

 

Az ultrahang alapján kiderült márciusban hogy mind a két petefészkemben meg nem repedt tüszők vannak, mondták a szonográfusok hogy ez PCO. Hát hogy ezzel Pestre kellene menni, endokrinológushoz, nem lesz egyszerű a teherbeesés, ez egy nagyon összetett betegség, de majd az orvosok elmondják......

 

Azért mentem nődokihoz, mert 3 napig menstruáltam és nagyon keveset, gyakorlatilag az első két napi vérzés mennyisége teljesen kimaradt, mintha a 3. naptól kezdődött volna a mensim.

 

Hormonprofilt csináltak, minden tökéletes volt, volt peteérés (gyógyszer nélkül) tüszőrepedés stb stb a doki széttárta a karját hogy nem tudja megmondani miért van ez a kevés és rövid vérzés, mert a méhnyálkahártya vastagsága is tökéletes. Meg kell jegyeznem nem magánrendelésen voltam.

 

Ami aggaszt, az a tesztoszteron hormon ami 2,1 lett van is szőrösödésem a köldök alatt, és a combomon hátul....

 

Inzulint kivizsgálása most lett volna folyamatban, terheléses vizsgálattal, de erre már nem kerülhet sor, mert szerdán pozitívat teszteltem!  Március óta lefogytam 67,5 kg-ról 62-re előtte sem voltam kövér mert 176 cm vagyok, persze a tipikus hasi kövérség megvolt.

 

Nagyon aggódok a viszonylag magas tesztoszteron és inzulin szint miatt, mert szinte biztosan mondható hogy IR-em van. Sokat olvastam a PCOs terhességről illetve a met nélküli terhesség rengeteg kockázatától.

 

Optimista vagyok, a metet gondolom  már ilyenkor nem tudják  felírni, tehát marad a remény, hogy én leszek az a ritka kivétel aki ki tudja hordani a babát met nékül diétával.

 

Zemanek 2012. jún. 15. Creative Commons License 56568

És milyen adagban szedted a proverát?

Előzmény: Kikomiko (56567)
Kikomiko 2012. jún. 15. Creative Commons License 56567

Laparoszkópiás műtét lesz, 26.-án. Elvileg a provera is úgy kéne hogy hasson, mint a norcolut, szóval nem tudom, hogy lenne-e értelme még norcolutot beszedni, ha  a proverától sem jött meg és a doki azt mondta, hogy úgy néz ki, nem is fog. A rákszűrésem P2-lett, de van valami p betűs valami is, ami miatt 3 hónap múlva újra meg kell ismételni a rákszűrést. 

Szeleszte 2012. jún. 15. Creative Commons License 56566

Kiko

 

Sajnálom, hogy műteni kell.Engem laproszkópiával akartak műteni, egy kis lyuk a hasfalon és úgy szedik ki. Végül nekem anno bevált a met, és felszívódott fél év után magától.

 

Nekem is volt anno P3-as rákszűrés eredményem. Ez nem P baci, csak valami szövetelváltozás, vagy gyulladás, amit okozhat a hormonváltozások, vagy egy felfázás. Azt mondta a nődokim anno, hogy nem szeretjük az ilyeneket ezért fél évente rákszűrés. Utána amikor rendes P2 volt utána már csak évente kellett mennem.

 

Én úgy vagyok a norcoluttal, hogy reggel 2 szem, este 2 szem három nap alatt gyakorlatilag megeszem a 3/4 dobozzal. Kicsit paráztam, hogy nem 10 napig kell szednem, de azt mondta a doki, hogy megemeljük a progi szintet, aztán gyors leesik és elviekben meg kell jönnie48- 72 órán belül:S Elviekben.... Na ettől amúgy úgy érzem magam, mint akit falhoz vágtak... Fáradt vagyok émelygek, és olyan hányingerem van mindentől.... A szagokat meg egyáltalán nem bírom elviselni, így már otthon is lépcsőzök a 8-dik emeletre:S

yoyo444 2012. jún. 15. Creative Commons License 56565

Kiko :(((( és ez milyen jellegű műtét lenne, sebészeti? Hú biztos nincs más megoldás? Esetleg másik doki?

Előzmény: Kikomiko (56563)
Zemanek 2012. jún. 14. Creative Commons License 56564

Én a helyedben azért megpróbálnám norcoluttal meghozatni előtte.

Előzmény: Kikomiko (56563)
Kikomiko 2012. jún. 14. Creative Commons License 56563

Sziasztok Lánykák!

 

Hát úgy néz ki meg kell műteni:( Holnap megyek reggel a kórházba a szükséges műtét előtti vizsgálatokra és megmondják a műtét időpontját. Kiveszik a cisztát, meg néznek átjárhatóságit is. Azt mondta a doki, hogy azért nem jött meg a progitól sem, mert ösztrogén hiányos a szervezetem. Hát ez van. Kicsit azért be vagyok rezelve, még soha nem műtöttek semmivel, még csontom sem volt soha eltörve.

Kikomiko 2012. jún. 13. Creative Commons License 56562

Szele: Szegénykém! Nem szívesen üdvözöllek a klubban:( Hogy hogy 2-szer 2 dózis? Napi 2 szem? Hány napig?

 

Pénteken majd megírom, hogy mi volt. Ma hívtam a másik nődokit a rákszűrés eredménye miatt, az normál lett, viszont mondta az asszisztens, hogy találtak valami p betűs bacit a szervezetemben, de azt mondta, ha nem zavar, akkor nem kell vele semmit csinálni. Viszont fél év múlva megint kell egy rákszűrés. 

Előzmény: Szeleszte (56560)
Zemanek 2012. jún. 13. Creative Commons License 56561

Jövőhét kedden? Addi lehet meg sem jön. Hány napig kell szedned?

Előzmény: Szeleszte (56560)
Szeleszte 2012. jún. 13. Creative Commons License 56560

Kiko:

 

Most már belépek a cisztám van táborba is. Tegnap voltam a dokinál elég volt 50 nap nem menstruálás és gazdagabb lettem egy 3 szor 2,5 cm-es cisztával:S Most Norcolutot kaptam, 2 szer 2 dózisban, azt mondta hogy ez megindítja a vérzést, és jövőhét kedden vár vissza...... Valaki szedett ilyen dózisban Norcolutot és ebben a formában?

 

Szorítok neked is holnapra, hogy minden rendben legyen.

Előzmény: Kikomiko (56558)
yoyo444 2012. jún. 12. Creative Commons License 56559

Szerintem igen, legalábbis nem mondta az orvos, hogy más lenne...

Előzmény: Kikomiko (56558)
Kikomiko 2012. jún. 12. Creative Commons License 56558

Igen, nekem is ezt mondta, hogy lehet felszívódik majd. Egyébként eléggé fáj a hasam, zsibonganak a petefészkeim, úgyhogy valami történik. Köszönöm a drukkokat, sokat segítenek! És neked Yoyo milyen cisztád van? Folyadékkal teli?

Előzmény: yoyo444 (56557)
yoyo444 2012. jún. 12. Creative Commons License 56557

Kiko!

 

Nekem a régi, meg a mostani nagy cisztámnál is azt mondta a doki, hogy egy mensit meg kell várni (valahogy meghozatni), utána újra UH, mert változhat. Egyébként nekem is 3 cm most :) szorítok neked +++

Előzmény: Kikomiko (56556)
Kikomiko 2012. jún. 11. Creative Commons License 56556

Tavaly előtt szeptembertől szedem, most éppen reggel egy szem januvia, este 1 szem merckformin XR. Tavaly még nem volt ott a ciszta, most hogy voltam rákszűrésen, és UH-n megnézett, akkor mondta, hogy lát ott valamit. Azt mondta, hogy ezt műteni kell, mivel dermoid ciszta. A másik nődoki meg azt mondta hogy nem biztos hogy dermoid, lehet a cisztás petefészekben összeáltak a ciszták vagy mi, ezért akarta, hogy megjöjjön. 

Előzmény: Szeleszte (56555)
Szeleszte 2012. jún. 11. Creative Commons License 56555

Kiko:

 

Nekem 4*5 cm-es cisztám volt, sűrű benékű. Laproszkópiázni akartak, de fél év met szedés után berepedt és felszívodott magától. Te hogy állsz a met-el? Bocsi a sok kérdésért, szorítok neked csütörtökön nagyon.

Előzmény: Kikomiko (56554)
Kikomiko 2012. jún. 11. Creative Commons License 56554

Egyébként 3 cm a ciszta amit láttak.

Előzmény: Kikomiko (56553)
Kikomiko 2012. jún. 11. Creative Commons License 56553

Provance: Azt mondta a doki, hogy ez dermoid ciszta, vagy mi fene, tehát nem folyadék van benne, hanem szilárd halmaz állapotú. Avivázni én is a lustaság miatt hagytam fel, mondjuk én amellett tornáztam is és most is sportolok majd minden nap. De azért megpróbálom, hátha segít.

 

Szele: Én isten tudja hanyadik napon vagyok, mivel tavaly júniusban menstruáltam utoljára clostytól, azóta semmi. Ma van a 10. napja, hogy abbahagytam a gyógyszert. Az 5. nap környékén fájt a hasam, azt hittem megjön, aztán semmi. 

 

Csütörtökön majd okosabb leszek. Köszönöm hogy szorítotok értem és a támogatást, nagyon sokat segít:)

Szeleszte 2012. jún. 11. Creative Commons License 56552

Sziasztok

 

Én is belépek a nem menstruálok táborában, ma vagyok a 49-dik cn-en és még semmi....Egyszerűen nem akar megjönni, majd holnap megyek a nődokihoz egy bekukkra, és remélem norcoluttal kihúzza belőlem....

 

Kikomoko: Te hanyadik cn-en vagy? És hány napja hagytad abba a proverát? Lehet, hogy még megjön csak egy két nap... Nekem is szórakozott így régebben, hogy még a megvonásosra is váratta magát egy kicsit:S

Provence83 2012. jún. 11. Creative Commons License 56551
Hat igen, tipikus, ket orvos ket velemeny. Mondjuk szerintem cisztat leszivni akkor kell ha mar tenyleg brutal merete van. Ja en is lusta vagyok aviva ugyben ugyis, hogy amikor csinaltam akkor tokeletes volt a ciklusom. Szerintem probalj meg egy ket agresszivabb hasbehuzos gyakorlatot ket naponta tiz percet. Drukkolok!
Előzmény: Kikomiko (56550)
Kikomiko 2012. jún. 11. Creative Commons License 56550

Nem, másik nőgyógyászhoz megyek most. Kicsit bonyolult a helyzet, mert Mezőkövesden élek most, a pesti nőgyógyász akart műteni, viszont elmentem Miskolcra egy másikhoz, hogy nézzen meg más is. Ő írta fel a proverát, mivel azt mondta, nem biztos hogy dermoid cisztám van és műteni kell, várjunk egy vérzést.

Lehet igazad van és le kéne sz...rnom az egésszet, de azért csak izgat, hogy mi a franc van megint.

Az Avivát ismerem, voltam tanfolyamon, csináltam is kb 3 hónapig, aztán abba hagytam.

Előzmény: Provence83 (56549)
Provence83 2012. jún. 11. Creative Commons License 56549
Gondolom ez ugyanaz a nogyogyasz, aki fel millaert ajanlja, hogy egy fust alatt mindent megnez... Hat nem tudom mekkora az a ciszta, de pl. Aviva torna nem ismeros neked? Nagyon sok embernek kipukkasztotta a cisztajat, velem is sok jot tett, amikor csinaltam. Olyan is van, hogy azert nem jon meg, mert most idegeskedsz, miatta, komolyan.
Előzmény: Kikomiko (56548)
Kikomiko 2012. jún. 11. Creative Commons License 56548

Sajnos még nem. Csütörtökre van időpontom nőgyógyászhoz, majd meglátjuk mit mond, mindenesetre eléggé bevagyok tojva. Eddig még nem volt olyan, hogy ne jött volna meg, igaz eddig norcolutot kaptam és nem proverát. Kezdek besokalni:(

Előzmény: Provence83 (56547)
Provence83 2012. jún. 10. Creative Commons License 56547
Megjott mar Kikomiko?
Előzmény: Kikomiko (56545)
Zemanek 2012. jún. 8. Creative Commons License 56546

Értem. Nem ismerem a proverát nem tudom mennyire erős a hatóanyaga.

Előzmény: Kikomiko (56545)
Kikomiko 2012. jún. 8. Creative Commons License 56545

Szerintem nem, mivel spontán nem menstruálok. 10 napig kaptam a proverát, múlt hét pénteken reggel vettem be az utolsó szemet. Nap 2-őt szedtem.

Előzmény: Zemanek (56544)
Zemanek 2012. jún. 8. Creative Commons License 56544

Pé-d volt? Mennyi ideig szetted a progit?

Előzmény: Kikomiko (56542)
Zemanek 2012. jún. 8. Creative Commons License 56543

Hát én tuti adnám neki, a d vitamin hiánynak nagyon sok negatív következménye lehet később, baja viszont tuti nemlesz napi 1-2 csepptől.

Előzmény: Ediina (56541)
Kikomiko 2012. jún. 8. Creative Commons License 56542

Köszönöm a vígasztalást lányok, jól esik nagyon:)

Lenne egy kérdésem. Múlt hét pénteken hagytam abba a progeszteron készítményt és  általában 4-5nap után nekem meg szokott jönni tőlle, de most még mindig semmi. Tesztet csináltam, de negatív lett. Szerintetek mitől lehet?

 

Ediina 2012. jún. 7. Creative Commons License 56541

10 hónapos. Mondta a védőnőnk, hogy ő szíve szerint adatná, de az orvos meg nem. Kire hallgassak?

Freseniust kaptam, akkor én sem állok le vele. Érdekes volt, mert a gyerekorvos csodálkozott, hogy nekem miért írt a ho, uis rákérdeztem, mert azt olvastam átmegy az anyatejen. Valahogy nem volt idegem hosszasan magyarázni, hogy még lehet, hogy ez a 2000NE is kevés nekem.

Előzmény: Zemanek (56540)
Zemanek 2012. jún. 7. Creative Commons License 56540

Napi 4500-5000 körül szedtem vigantolt, most 6000et kapok, de zselékapszula formájában.

Már iylen nagy a babád, hoyg nem kell d vitamint szednie. Nekem több orvos elmondta, hogy tévedés, hogy nyáron nem kell szedniük, nem tudnak a napozából eleget termelni még mi felnőttek sem ezen az égövön, ortopédus külön kiemelte, hogy abba na hagyjam még 1 évig legalább.

Előzmény: Ediina (56539)
Ediina 2012. jún. 7. Creative Commons License 56539

Leírnád kicsit konkrétabban, kérlek! :) Mennyiről, mennyire? Nekem ho. írt fel 2000NE-t, azt tudom, hogy ez a lagújabb ajánlás, egészségeseknek. Igaz én csak a felét szedtem, mert átmegy az anyatejen. De most a gyerekorvos a babáknak leállította nyárra.

Előzmény: Zemanek (56538)
Zemanek 2012. jún. 6. Creative Commons License 56538

Nekem most emeltük az adagot.

Előzmény: Ediina (56537)
Ediina 2012. jún. 6. Creative Commons License 56537

Csajok! Azt szeretném kérdezni, hogy az endodokik nyárra hogy javasolják a D vitamin szedését? Csökkenteni kell (mennyire), szüneteltetni, vagy életmód függő?

Provence83 2012. jún. 6. Creative Commons License 56536
Szerintem eltelhet ket-harom honap is a ketto kozott, ahogy Neked kenyelmes. Nem fognak egy honap mulva felrangatni, ha az neked problemas :-) De jo otlet, hogy azert naploval mesz.
Előzmény: b.gina (56535)
b.gina 2012. jún. 6. Creative Commons License 56535

Köszi csajok az infókat:)

Megpróbálok mindkettőre eljutni.

Már kb egy éve diétázok, de azért szerintem nem árt egy ilyen diétás oktatást, mert jó pap is holtig tanul... :)

Meg tuti van néhány dolog amit rosszul csinálok, pl. én nem számolok, de mostantól megpróbálom, meg a diétás naplót is elkezdem ;)

 

Amúgy mennyi időnek kell eltelnie a két alkalom között?

Előzmény: Micimalacka (56534)
Micimalacka 2012. jún. 5. Creative Commons License 56534

a másodikon végülis a gyakorlati tapasztalatokat beszélitek meg, mi megy jól,. nem jól, mit rontassz el, bírod, jól számold stb.

Előzmény: b.gina (56532)
Ediina 2012. jún. 5. Creative Commons License 56533

Szerintem érdemes elmenni mindkettőre, ha meg tudod valahogy oldani! Az első alkalommal megismetet a diéta alapjaival, válaszol kérdésekre. Küld e-mailben is egy csomó anyagot. 

A második alkalomra vinni kell diétás naplót, hogy átnézhesse jól csinálod-e és tanácsokat ad mit kell esetleg másképp szervezni.

Előzmény: b.gina (56532)
b.gina 2012. jún. 5. Creative Commons License 56532

Lányok, volt már valaki Zentai Andinál egyéni diétás oktatáson? :)

 

A PCOS Alapítvány fb-os játékában nyertem egyet :) de még nem jelentkeztem be, mert szegediként kicsit körülményesebb megszerveznem... Azt tudom, hogy 2 alkalmas a dolog, de szerintetek van arra lehetőség, hogy egy alkalomba sűrítsük a dolgot?
Aki volt ilyenen az leírná, hogy hogy zajlik a dolog, nagyjából miről van szó az első és második alkalommal?

Köszike! 

:)

Szeleszte 2012. jún. 5. Creative Commons License 56531

Sziasztok

 

Szaloncukorka, vaesz nagyon nagyon gratulálok nektek, néha olvasom a fórumot és ilyen jó híreket látok. Nagyon jó régi motorosokat is látni itt:)))))

 

Kiko

Kitartást, mindenkinek vannak mélypontjai itt a fórumon, majdcsak rendben lesz minden.

 

Timike:

Sajnálom, hogy szétmentetek a pároddal, azt hittem, hogy ez egy véget nem érő szerelem..

 

Nos én:

Tavaly januárban lerakatták velem a met-et, utána mindenféle gasztro problémáim adódtak (3 gasztroorvost aprítottam el, majd végülis az segített, akit itt ajánlott nekem valaki mégegyszer köszönöm neki). Szóval most tartok az utolsó probiotikum kúrámon és met újra indul. Másfél év alatt annyira padlóra küldtem magam, hogy 42-dik cn-en vagyok és még mindig nem akar megjönni. Ez a félév elég stresszesre mozgáshiányos, és rágcsálós életmódra sikeredett, aminek már az volt a következménye, hogy januártól eltűnt a pé és 38 napos ciklusaim voltak. Az uszodát újra célirányba vettem. Eléggé nehéz a munkahelyen a halom munka a határidőkkel, apuval törödni, hogy nincs anyu a hugomra figyelni mert serdülő két háztartást vezetni és még a párom szülei is szívből utálnak.... szóval minden meg van ahhoz, hogy mélyponton legyünk..... A baba projekt még várat magára:(((((

vaesz 2012. jún. 4. Creative Commons License 56530

Kiko! 

 

Köszönöm! :) 

Kitartást nagylány! Tényleg én is csak azt tudom mondani, amit már annyira, de annyira unsz (tudom, mert a pokolba tudtam volna kívánni mindenkit, aki azt mondta, hogy ne görcsölj rá, és akkor jobb lesz, dehogy a fenében tudnék nem rágröcsölni? :) Szóval nekem is azután állt be igazából mensi, mert nem foglalkoztam vele, igazából lemondtam mindenről, úgy döntöttem, hogy akkor férj elhagy, új élet elkezd, és akkor hajrá:) gyerek és mensi témát meg jóval későbbre halasztjuk...Nos hát a természet nem így gondolta, és közbe szólott:) 

Egyébként meg ne aggódj a kiborulás miatt, természetes, és azért vagyunk, hogy meghallgassunk. Hányszor de hányszor borultam ki, és mondtam, hogy elegem van mindenből...de másnap már megint másképp láttam a világot, és újra harcra fel:) 

 

 

Előzmény: Kikomiko (56515)
Provence83 2012. jún. 4. Creative Commons License 56529
Oooo ez szuper. Meg is csinaltam egy adagot, cottage cheesezel kevertem, isteni lett az allaga, tettem bele meg aprora vagott fustolt lazacot, ket kis szeletet. Mar nagyon untam a szaraz felvagott, sajt kombot alig csuszott le a torkomon kora reggel. Persze korozottet neha csinalok, de itt nincs normal turo, igy a fagyasztoban tartok parat, meg bryndzat, de nagyon hamar megromlik miutan elkeszitem.
Előzmény: Zemanek (56528)
Zemanek 2012. jún. 4. Creative Commons License 56528

Lehet enni, ha nincs benne hozzáadott cukor. A sajtokat nem kell számolni. Csak ha fogyni is kell akkor a zsír miatt kell figyelni.

Előzmény: Provence83 (56526)
Micimalacka 2012. jún. 4. Creative Commons License 56527

a sajt elvileg számolás nélkül ehető, és ajánlott is enni akár a 3 főétkezéshez.

Nem tudom, mi van rajta ch? szerintem mehet

Előzmény: Provence83 (56526)
Provence83 2012. jún. 4. Creative Commons License 56526
Lanyok! Tudja valaki, hogy a philadelphia kremsajt gyors ch nak szamit? Nem vagyok benne biztos, mivel reggelire lehet enni turot es cottage cheeset is. Hmm? Olyan jo lenne azt kenni a kenyerre, belevagnek snidlinget :-)
Zemanek 2012. jún. 4. Creative Commons License 56525

Szerintem holnaptól lehet augra időpntot kérni.

Előzmény: Micimalacka (56524)
Micimalacka 2012. jún. 4. Creative Commons License 56524

ó, köszi, akkor szerintem bejelentkezek lassan.

Előzmény: Zemanek (56523)
Zemanek 2012. jún. 4. Creative Commons License 56523

Én most voltam. Tűű dokihoz a szokásos 2 hónap. Szabin nem rég volt.

Előzmény: Micimalacka (56522)
Micimalacka 2012. jún. 4. Creative Commons License 56522

Hahó csajok, járt vki mostanában MM-ben vagy jelentkezett be? Kb. mikorra van időpont, vagy mikor lesznek szabadságolások?

 

yoyo444 2012. jún. 4. Creative Commons License 56521

Kiko kitartás! Bár én egyáltalán nem vagyok járatos még ebben a témában, de azt tudom, hogy nem szabad feladni, főleg ha szépek az eredményeid. Az én számból nem fog túl hitelesen hangzani, mert nem jártam még ebben a cipőben és biztos nagyon nem lehet könnyű, de próbálj meg kicsit lazítani :) olvastam már több olyan esetről a neten, hogy pont akkor jött össze a baba, amikor már szinte lemondtak róla, mert már nem "görcsöltek rá" annyira... persze ezt full laikusként és így látatlanban mondom, és teljesen megértem, hogy ennyi idő után már kicsit türelmetlen is vagy. Esetleg iktassatok be nyárra egy kellemes kis romantikus nyaralást ;-) nagyon szurkolok neked +++++

Előzmény: Kikomiko (56515)
vaesz 2012. jún. 4. Creative Commons License 56520

Köszi szépen, megkaptam:)

Előzmény: Kathleena (56519)
Kathleena 2012. jún. 2. Creative Commons License 56519

Küldtem! :-)

Előzmény: vaesz (56512)
szaloncukorka 2012. jún. 2. Creative Commons License 56518

Ja, és köszönöm a gratulációt! Ne add fel! ;)

Előzmény: Kikomiko (56515)
szaloncukorka 2012. jún. 2. Creative Commons License 56517

Kiko! Tudom, hogy hivatalosan nem említik, de ha már tényleg nem segít semmi, akkor próbáld meg a paleolit táplálkozást, nézz utána a neten, SZendi Gábor honlapján. Nekem nem volt nagyon erős PCOSem, de teljesen elmúlt és most spontán vagyok várandós. Csak három hónapig szedtem metet egy évvel ezelőtt, de mivel a cisztáim felszívódtak, nem írattam új adagot, és azóta jól vagyok. Persze kerülöm a cukrot, a fehér lisztet és igyekszem kevesebbet enni egyszerre, inkább többször keveset, és sok-sok zöldséget.. én azóta már vega lettem szinte teljesen, a párom miatt, de semmi tünetem nincs azóta sem. A babó 6,5 hónap alatt jött össze, de nagyon stresszes időszakban, úgyhogy azt hiszem ez egy jó idő és normális. Semmi IR tünetem nincs, úgyhogy én gyógyultnak nyilvánítottam magam. ;)

Előzmény: Kikomiko (56515)
ncsk 2012. máj. 31. Creative Commons License 56516

Kikomiko kitartás!! Ne keseredj el! Tudom, hogy elcsépeltnek hangzik, meg amikor az ember elkeseredett, akkor szinte lehetetlen kivitelezni, de legyél pozitív! Én a sok év távlatából is látom milyen lassan is tud ez a nyavaja helyrejönni, de a pozitív hozzáállás meglepően sokat számít. Csak átugrasz még pár akadályt és minden rendben lesz :)

Előzmény: Kikomiko (56515)
Kikomiko 2012. máj. 31. Creative Commons License 56515

Vaesz! Hatalmas gratula! Szaloncuki neked is! Örülök nektem nagyon! Gondtalan terhességet kívánok Nektek:)

 

Nálam a helyzet változatlan, azazhogy van egy kis para, legutóbb talált a nődoki egy cisztát a jobb petefészkemben és azt mondta ezt műteni kell és ha már műt, akkor csinál drillinget, méhtükrözést és petevezeték átjárhatóságit. Nagyon berezeltem, mert nem erre számítottam, csak egy sima rákszűrésre mentem, de már kórházi beutalóval jöttem el. Ja, és felvezette, hogy 3 különböző kórház közül hol mennyit fizetek majd a műtétért, 150 000Ft-850 000Ft. Kicsit lepadlóztam. Úgyhogy elmentem egy másik nőgyógyászhoz és ő azt mondta, hogy lehet nem dermoid cisztám van, hanem más és adott progi készítményt, amitől majd megjön és utánna megnézi UH-n, hogy mi a helyzet. Eléggé elvagyok kenődve, mert 1 év és 8 hónap gyógyszer szedés után még mindig nem jön meg, a babáról már ne is beszéljek. RR pedig mindig biztat, hogy olyan jók az értékeim, hogy igazán nem is érti, hogy miért nem menstruálok. A másik nődoki is azt mondta, hogy a bal petefészkem már nem policisztás, hanem már "csak" multicisztás". 

Bocs hogy így kiborultam, de azt érzem, hogy megteszek mindent, és nem hogy előrelépnék, hanem hátrafelé haladok jó nagy léptekkel:(

ncsk 2012. máj. 30. Creative Commons License 56514

Vaesz fogászatra simán lehet menni, de a nagyműtéttel én megvárnám, hogy leteljen az első 12 hét.  MOndjuk ha kibírja én a nagyobb beavatkozásokkal megvárnám a 9 hónapot. Sima tömést és hasonlókat csinálnak (anyum fogászaton dolgozik).

Előzmény: vaesz (56512)
vaesz 2012. máj. 30. Creative Commons License 56513

Köszi tesó:))) hatalmas ölelés neked is:)))

Előzmény: Timike74 (56511)
vaesz 2012. máj. 30. Creative Commons License 56512

Köszi mindenkinek:) 

 

Kathleena! Akkor a te dokid szülést is levezet? Jól hangzik amiket írtál róla:) Viszont furcsa, hogy nő, eddig nem volt jó tapasztalatom női nőgyógyászokkal:) viszont mivel ez a változás éve, ezért nem bánom:) Kérem szépen az elérhetőségét, ha nem gond:) Én is nagyon kényes vagyok nőgyógyász szempontból, ha ellenszenves, akkor bizony én makacsul megyek tovább...

 

Én végül Femibiont vettem egy havi adagot, meg vettem hozzá folsavat, mert az kevés van benne, a gyógyszerész is azt javasolta, hogy met mellett érdemes növelni a folsav adagot. Viszont jódból mennyit érdemes vajon bevinni? elég ami a vitaminban van? 

 

Terhesség alatti fogászatról ötletek? Mert szombatra szájsebészetre van időpontom, ki kellene műteni az egyik bölcsesség fogamat, mert letört, és darabokban hullik ki, a másik meg be van gyulladva:( 

Előzmény: Kathleena (56510)
Timike74 2012. máj. 30. Creative Commons License 56511

Tesóóóóóóóóó :))))))))

Gratula itt is :))))

 

Pusssssssssz.

Előzmény: vaesz (56499)