Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

ncsk 2013. márc. 12. Creative Commons License 57215

Szerintem ne ijedj meg, a met nem közvetlenül hat, hogy most megjön, vagy nem jön meg hanem elég áttételesen, hisz a met a májsejtek inzulinérzékenységét növeli elsősorban és van még pár vonzata. Ezen keresztül hat a hasnyálmirigy inzulintermelésére (nem kell annyit termelnie, stb.) és ez jó a petefészeknek, amiben sok inzulinreceptor, stb, de egyéb belső elválasztású mirigyek is benne vannak a rendszerben. Szóval ha van kis ingás erre-arra az még nem a világvége :) Ráadásul ebben a "betegségben" 4-5 hónap az nem sok. Lehet jobb, ha veszel még egy terhességi tesztet :D

Előzmény: drenáta (57214)
drenáta 2013. márc. 12. Creative Commons License 57214

Sziasztok! Én még új vagyok a PCO-sok közt 6honapja derült ki igaz már 10éve kezeltek a tünetekkel külön külön! 5 honapja szedem a merckformint biztos hogy hat mert az elsö héten meghozta a menszeszem ami nagyon redszertelen volt! csak most az a problémám hogy jan. 6 volt meg utoljára azota semmi pedig már egymást követö 4 honapba meghozta 30-32napra!! csak az a baj hogy csak jövö honapba megyek haza magyarba adig meg izgulok hogy most mivan ciszta megint vagy baba!! teszteltem és negativ volt a mult héten!! járt már köztetek valaki igy? merckformint szed és beállitja pár honapra, utána megint elmaradt? már másodjára kellet volna megjönni-e agodom!!

b.gina 2013. márc. 12. Creative Commons License 57213

Vacsi nélkül ne vedd be! :)

Előzmény: Zuzz (57211)
Triangle7 2013. márc. 11. Creative Commons License 57212

Tudom persze ismerem az ékrezekciót,  már 13 éve se akartam én se :)

Még csinálom a diétát mozgást, és szedem a metet.

Ez az eljárás hát, nem túl ismert a kidolgozója szerint (prof doki a 2-es számú SOTE nőgyógyon) azért mert az orvosok nem csinálják.

Itt csak gyógyszereket alkalmaznak, csak pontosan adagolva, egyéni leletek eredmények alapján, és PCO szindrómásoknál eredményes, azoknál akiknél más módszer nem használt. És csak alkalomszerű, mert nem gyógyít ugye ki, csak peteérést indukálnak vele amikor az illető nő teherbe akar esni.

Előzmény: Jokeva (57210)
Zuzz 2013. márc. 11. Creative Commons License 57211
Kedves fórumozók!

Ismèt a segítsègeteke szeretnèm kèrni!
1 hete szedem a Meforalt, de ma estère belázasodtam ès hányingerem van, úgyhogy vasorára gondolni sem bírok.

A kèrdèsem az lenne: bevegyem- e evès nèlkül a Meforalt vagy ne?
Köszönöm a válaszotokat!
Jokeva 2013. márc. 11. Creative Commons License 57210

Szia Triangle7! Megkavartál, mert hirtelen fogalmam sincs, mi az hogy hormonális ékrezekció! Az ékrezekciót tudom hogy mi, de hogyan csinálják ezt hormonnal...? Ha belevagdosnak a petefészkedbe, hogy úgymond kimetszék a cisztákat, akkor marad utána egy csomó heg, és hosszútávon nem jársz jól. A diéta, mozgás, met szépen rendbeteszi a hormonokat, inzulint, aztán vagy elmúlnak a ciszták (nálam pl elmúltak nyomtalanul), vagy nem, vannak itt csajok, akiknél még 5 év után is látható ciszták vannak. Ha azok nem fájdalmasak, akkor nem zavarnak senkit... minek műteni? Illetve hormonálisan... nem is értem!

Szeleszte, normális :) Nekifutott a szervezeted a PÉ-nek, bár nem adok igazat a programnak, ha megvolt, akkor a 23-ik ciklusnapon! Hát most még két hét, mire kiderül, hogy mizu... Ez lesz életed leghosszabb két hete :)))

Szeleszte 2013. márc. 11. Creative Commons License 57209

Jokeva:

 

Aktuális görbém:

 

Szólj, ha ebből te látsz valamit. Fura azok a fejre állított V betűk, normális, hogy nekem háromszor is leesett a hőm?:)

Tojásfehérje: Nem tudtam eldönteni azon a két napon, hogy a párom spermája csorog vissza, vagy az enyém, vagy kevert.

Előzmény: Jokeva (57206)
Szeleszte 2013. márc. 11. Creative Commons License 57208

Gina:

 

Csodálatos lesz, ha szedem a barátcserjét, hogy rendeződnek a dolgaim és még több cisztám lesz. Legalább az eddigi ciklusaimba voltak tojásfehérjés folyások. Most meg nem tudom... Arról nem is beszélve, hogy néha arra ébredek hajnalba hogy hol az egyik hol a másik petefészkem szúr, valamint bedurrantak a cickóim és a bal oldali kimondottan érzékeny.

Előzmény: b.gina (57202)
Triangle7 2013. márc. 10. Creative Commons License 57207

Sziasztok, szeretnék csatlakozni :)

Tipikus PCO szindrómás beteg vagyok, diétázom és metformint szedek.

De mindig úgy érzem hogy az inzulinrezisztencia csak következmény.

Azt szeretném megkérdezni, hogy kapott már valaki hormonális ékrezekció kezelést?

És ha igen -- mivel azt írja, csak időszakos, tehát teherbeesés szándékakor csinálják főleg --, esetleg milyen eredmény volt, ill. főleg hogy csinálták e valakinél NEM teherbeesés, csak bármi más okból?

Jokeva 2013. márc. 10. Creative Commons License 57206

Szeleszte, dobj már aktuális görbét!

 

(a tojásfehérjés folyás abban más a többitől, hogy fürdés közben hiába irrigálsz, kimosni sem lehet, annyi van, és azonnal újra is termelődik, nagyon csúszik, nem oldódik a vízben) :))

marchesa 2013. márc. 9. Creative Commons License 57205

Sziasztok,

A PCOS Szívügy alapítvány létrehozott egy zárt csoportot a Facebookon "Minden ami PCOS" néven (én az egyik admin vagyok, magam is PCO szindrómás) - http://www.facebook.com/groups/460354567359807/

A hozzászólásokat csak a csoport tagjai láthatják, és nagyon sok segítséget, tanácsot, lelki támogatást tudunk nyújtani egymásnak.

A csoport oldalán, a jobb felső sarokban tudjátok kérelmezni a csoporthoz való csatlakozást, amit aztán jóvá tudok hagyni.

Üdv.

Szilvi

szegedi_lány 2013. márc. 8. Creative Commons License 57204
Szia. A honlapon levő számon szoktam, egyszer a főszámon vették fel, és úgy kapcsolták, egyszer pedig a neve melleti főszámon ő vette fel. De most hogy átköltözött, úgy látom, nincs fővonala, csak melléke.
Előzmény: b.gina (57203)
b.gina 2013. márc. 8. Creative Commons License 57203

Sziasztok!

 

Aki Naszódyhoz jár tudna nekem mondani egy telefonszámot amin el lehet őt érni rendelési időben? 

 

szegedi lány?? te írtad h mindig felveszi :) melyik számon szoktad hívni?

Nem nekem kell, de egy sorstársunk hiába hívogatja a honlapon lévő számon :(

b.gina 2013. márc. 8. Creative Commons License 57202

Az is lehet h ebben a ciklusban nem lesz peteérésed... Van olyan h egy tüsző nem reped meg, abból lesz a kis ciszta a petefészkedben :(

vagy még lehet hogy ezután fog megrepedni, mondjuk az elég durva lenne, 23. napon vagy... vagy akkor ez egy extra hosszú ciklus lesz...

Előzmény: Szeleszte (57201)
Szeleszte 2013. márc. 8. Creative Commons License 57201

Gina:

 

Köszönöm, hogy elmagyaráztad, nem tudom hogy működik még ez a hőgörbe dolog. Sajnos akkor valószínűleg még mindig nem repedt meg, mert tegnap előtt 36,1 volt, tegnap 36,3, ma: 36. Normális, hogy a 19 napi: 35,9 hez képest még mindig nem emelkedik 37 felé? Amúgy már tegnap tegnap előtt volt egy kis vizes folyásom....

 

Tojásfehérje: hát ciki vagy nem ciki, de tegnap együtt voltunk a párommal és azóta folyamatosan folyik vissza (elnézést azoktól akiknek ez már hátborzolgató) de így meg abszolút nem tudom megkülönböztetni, hogy melyik melyik...

 

szegedi lány:

Szerintem ha ilyen szépen áll a ciklus minden adatott. Nekem is múlthónapba 30 napra jött meg, de én ráraktam a barátcsrejét és most úgy veszem észre hogy tolja kifele a ciklusom:(((  Múlt hónapban 17 dik napnál már volt tojásfehérjém most meg itt vagyok a 23-dik ciklusnapon és még semmi...

Remélem nektek is összejön, szurkolok nektek. Amúgy örülök, hogy te is szegedi vagy, mert ha véletlen egyszerre lennénk pocaklakosok járhatnánk együtt a kötelező vizsgálatokra:))))

 

Előzmény: b.gina (57197)
b.gina 2013. márc. 8. Creative Commons License 57200

Szia! felpörgetjük :)

hát persze hogy lesz spontán ciklusod :) ha eddig is volt nem hiszem hogy az hirtelen megtorpanna :)

Párodnak jobbulást, szegény férfiak még jobban betegek amikor betegek... ;)

következő hónapban már akkor lehet próbálkozni :)

 

Én is nagyon-nagyon-nagyon drukkolok nektek lányok, tényleg erőt fog adni, hogy ha nektek sikerül :)

 

Én még nem a babára gyúrok, de hőgörbét már nagyon régóta vezetek, azért kezdtem, mert annyira összevissza ciklusaim voltak, hogy gondoltam, majd a hőgörbéből ki tudom olvasni hogy mikor esik le a hő és mikor fog megjönni :)

És így is lett, sőt azóta rendeződtek is a ciklusok, általában 27 naposak. Mondjuk az nem a legjobb, mert ovuláció meg a 16.-17.-18. napok környékén szokott lenni a hőgörbe, nyák és ovutesztek szerint, de mire eljutok odáig hogy na babát akarok, Naszódy szerint ez még javulhat is, mert amúgy a hormonjaim nem rosszak :)

 

De amúgy szívesen mutogatom a hőgörbéim, elemezni jóóóó :) Mondjuk amit feltöltöttem pont törthavi, betadine-os, emiatt nyák nem volt, (vagy csak betadine színű :D), ovutesztet se csináltam... majd kövi hónapban profibb lesz :)

Előzmény: szegedi_lány (57199)
szegedi_lány 2013. márc. 7. Creative Commons License 57199

Sziasztok! Örömmel látom,hogy élénkül a fórum..) Sokat tanulok Tőletek. Ha ebben a hónapban is lesz spotán ciklusom, akkor a következőben már újra hőmérőt ragadok én is, és csatlakozom. ,) A babaprojekt kezdetén már próbáltam, de lehervasztott a doki, hogy még nincs itt az ideje, akkor derült ki az IR, PCOS meg a többiek...

De most sinen vagyok, terheléses vizsgálat alapján eredmények javultak, spontán ciklus van, legutóbb már 28 napra,  és most az endokrinológus nem változtatott a gyógyszeremen, sőt, már adott 21.napi hormonsorra beutalót, és ha marad a 28 napos ciklus,akkor újra felvehetem a nőgyógyásszal a kapcsolatot. Most vagyok egyébként pont 21 napos, és mellfeszülés, szurkálásból ítélve talán minden a legnagyobb rendben volt, de nem merem elkiabálni, uh megvárom a következő clikust a vérvétellel, és a nőgyógyászati ultrahanggal. A párom sajnos influenzával volt elfoglalva helyettem, uh a babára nem tudtunk most rápróbálni, de én már annak is örülök,hogy nem reménytelen.

Szele, én is sok sikert kívánok neked, minden újabb sikerélmény erőt ad nekünk,többieknek..)

Előzmény: b.gina (57198)
b.gina 2013. márc. 7. Creative Commons License 57198

Na nyomatok én is egy görbét, hogy ne csak Szeléé legyen itt :)

Az enyém ilyen ebben a hónapban:

(nyákot nem néztem most, mert betadine kúppal szórakoztam 2 hétig)

b.gina 2013. márc. 7. Creative Commons License 57197

Nemnem, most fel kéne mennie a hődnek, az jelezné a peteérést. Az esés már megvolt a 19. napon :)

 

A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony, de ovuláció előtt még néhány tizedet esik.
A tüszőrepedést követően a hőmérséklet 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik (általában 37 Celsius felé), és fenn is marad a ciklus végéig.
A menstruáció előtt néhány nappal, vagy órával a hőmérséklet hirtelen leesik. 

Ha a várt menstruáció idején a hőérték még mindig magas, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!

Előzmény: Szeleszte (57196)
Szeleszte 2013. márc. 7. Creative Commons License 57196

Egy jó pár hozzászólással lejjebb linkeltem be a görbét. Azt mondta Jokeva hogy szép egyenletes. Amúgy azon nevettem, hogy a dokim azt mondta hogy ő ebből nem lát semmit, de a gina megmondta itt még nem volt peteérés. Voltam UH-n kedden akkor láttak egy érett tüszőt, most vagyok a 22-dik ciklusnapon várjuk hogy megrepedjen. Azt mondták a csajok azért nem volt még tojásfehérjés folyásom, mert még nem repedt meg, de szerintem lassan fog, mert már kicsit szúrkál.

 

Most a hőm: tegnap 36.1, ma 36,3 várom hogy leessen:)))

Előzmény: Kikomiko (57195)
Kikomiko 2013. márc. 7. Creative Commons License 57195

Jé, én is allergiás vagyok a mézre:) Én így teába, vagy túróba keverem a pempőt. Magában nem bírom enni, mert nagyon rossz íze van. Az első 2 alkalommal fájt a gyomrom rendesen, de ittam rá szódabikarbónát és el is múlt. Mostmár nem érzem, megszokta a szervezetem.

 

Clostyt két éve nyáron kaptam, és nem tudtam rendesen járni UH-ra, mert pont nyaralni mentünk. Hát majd leszakadt a hasam, úgy feszített és mintha kést hasogattak volna a hasamba. Most nem érzek ilyet, mert mindig 1 tüszőt érleltünk eddig.

 

A hőmet nem vezetem görbébe, csak fejben konstatálom a dolgokat:) A ciklus kezdetétől 36,4 volt minden nap. Hétvégén elutaztam és elfelejtettem vinni a hőmérőm, így nem tudom mennyi volt, de szombaton görcsölt be a jobb oldalam. Tegnap 36,6, ma meg 36,7 lett az érték, de ma fél órával később mértem, mint szoktam. Szóval így állok:)

 

Neked hogy alakult a görbéd? Volt már PÉ?

Előzmény: Szeleszte (57194)
Szeleszte 2013. márc. 7. Creative Commons License 57194

Érdekes. És a Clostit próbáltad már azon túl vagy? Érdekes dolog ez az inszemináció, remélem tényleg összejön:) Én a mézre allergiás vagyok, így nem mertem volna beválllalni a méhpempőt. Ha kész a diagramod, akkor rakd már fel ide, ha nem nagy kérés, hátha tényleg tudnának rá a lányok mondani valamit.

 

nekem még ilyen hóbortból javasolták az első időszakra a cickafarkfű teát, második felében meg a palástfűt. Hát nem tudom még most a barátcserjére bíztam a dolgokat, hátha rendbe teszi. Össze vissza nem akarok én sem mindent szedni, meg inni:)

Előzmény: Kikomiko (57193)
Kikomiko 2013. márc. 7. Creative Commons License 57193

Stimulálással csinálnak peteérést:) Szuper dokit találtam Miskolcon és az ő kezeire bíztam magam. Puregon szurikkal történik a stimu, mert így tudja kontrollálni, hogy hány tüsző érik be és nem lesz nagyon sok, mint pl. ha clostyt szedsz.

Igazából a lelkemnek is jót tesz, hogy végre van reális esély a babára. Tavaly nyáron volt egy műtétem, egy cisztát szedtek ki a jobb petefészkemből. Akkor azt mondta a doki, hogy várjunk, hátha ez volt az akadály. Sajnos így sem állt be a ciklusom, így azt mondta, hogy ne várjunk, próbáljuk meg az inszemet.

 

A hőmet mérem most, mert most pihis hónap van és kíváncsi vagyok történik-e valami. Mert legutóbbi pihis hónapban volt valamiféle peteérésem, mert éreztem azt a furi görcsös érzést, mint mikor a tüszőrepit megkapom. Viszont mensim akkor sem volt, de a doki azt mondta, hogy volt valami, csak nem tökéletes még a rendszer:) Most is volt ilyen érzésem a hétvégén, majd meglátjuk.

 

Én most méhpempőt eszem tisztán, nagyon jó dolgokat olvastam róla, meg gondolkodom a gynex cseppeken is, azt is ajánlották.

Előzmény: Szeleszte (57192)
Szeleszte 2013. márc. 7. Creative Commons License 57192

Kikomoko

 

Örülök, hogy jelentkeztél, sajnálom hogy a harmadik inszeminánciód lesz. Remélem sikerrel jársz. Gyere hőgörbézni, anno nem szálltam be a buliba( de megvettem azért a lázmérőt) most viszont nagyon érdekel ez a dolog, legalább nem lennék egyedül. Hátha a csajok a te görbédből is ki tudnának olvasni valamit. Amúgy azt nem értem, hogy csinálnak nálad inszemet, ha nincs spontán ciklusod? Lehet, hogy hülye kérdés....

 

Én most a barátcserjével bohóckodok, majd megírom a tapasztalatokat. annyi jó jel van, hogy már van egy érett tüszőm, és azt mondta a doki nem lezs itt semmi Clostilbegytezés:))))

 

 

Előzmény: Kikomiko (57191)
Kikomiko 2013. márc. 7. Creative Commons License 57191

Sziasztok Lányok!

 

Rég nem írtam már ide, de olvaslak benneteket:) Nálam annyiban változott a helyzet, hogy 2 inszemináción vagyok túl, majd márciusban lesz a harmadik. Sajnos spontán ciklusom még mindig nincs, 2,5 év 3-as kezelés után sem. Most voltam terheléses vizsgálaton, kedden megyek RR-hez a MM-be, kíváncsi vagyok mit mond. Szerintem semmit nem változtak az értékeim, habár a cukrom most kicsit kiegyenlítettebb lett, mint múltkor.

 

Szele, szurkolok Neked nagyon, hogy hamar össze jöjjön a babóka!

 

Puszi

Kikomiko

Barboirka 2013. márc. 6. Creative Commons License 57190

Kedves Fórumozók! 

Mihálycsik Barbara vagyok, a Debreceni Egyetem pszichológia szakos hallgatója. Szakdolgozatomban a meddő nők önértékelését és párkapcsolati elégedettségét vizsgálom, a kutatáshoz pedig szükségem lenne olyan nőkre, akik teherbeeséssel próbálkoznak. Nagyon nagy segítség lenne, ha kitöltenék kérdőívemet (kb. 10 percet vesz igénybe és teljesen névtelenül zajlik). Link: https://docs.google.com/forms/d/13wbJ3WA69WIHWIkORLwxD4HTeLlR1pHkAFg_m_lxdgo/viewform
Előre is nagyon köszönöm a segítségüket! :)

baba850330 2013. márc. 6. Creative Commons License 57189

Sziasztok!

 

PCOS-em van és a MM-be járok endokrinológiára.

Nemrég költöztem Bpestre és szeretnék nőgyógyászt találni, de lehetőleg Tb alapon, mert még ezt is magánrendelésen intézni...

Tud valaki ajánlani?

 

Szeleszte 2013. márc. 6. Creative Commons License 57188

Peteérést akart nézni a doktornő, de szerintem tényleg én is úgy gondoltam, ha az átlaghoz képest plusz 7 nappal eltérek, akkor a 21-dik napi vérvételhez is hozzákéne adni 7 napot.

 

Amúgy ez lehet, hogy hülyeség, de már 5-dik hónapja 35 napra menstruálok. Minden ciklusomnál megfigyelhető volt, hogy vérzés előtt kerek 10 nappal elkezd jobban zsírosodni a hajam, a szőröm gyorsabban nől. Párommal már mindig tudjuk, hogy na most már az utolsó 7 napban vagyunk, mert két naponta mosok hajat, gyűjtöm a vízet: két-három kilót is felszedek és nem győzöm inni a vizelethajtó teákat, hogy legalább délre legyen pisi. Amúgy meg feszült, ingerlékeny egész pontosan hiperagresszív állapotomba vagyok és a vérzés előtti 3 napban ez az érzés a tetőfokára hág. Ilyen PMS tünetegyüttesnek felel meg, de én mindig azt mondtam, hogy tutti hogy magasan táncol a progreszteronom és azért vagyok így kiütve. Ilyen tüneteim akkor voltak, amikor Norcolutos vérzésmegvonást, azaz mesterséges progreszteronpótlást csináltak.

Előzmény: b.gina (57187)
b.gina 2013. márc. 6. Creative Commons License 57187

Nem is értem mit csodálkozik az endokrinológus, ha a 23. napon alacsony a progid meg az ösztrogéned. 35 napos ciklusnál persze hogy később kezdenek el emelkedni...

 

http://tervezettbaba.hu/tudastar/nemi-hormonokrol-reszletesen

 

Emiatt a hullámok és a hirtelen emelkedések miatt nem mindegy, hogy melyik napon nézik ezeket... Dokim szerint egyik napról a másikra drasztikusan emelkedhet a progi, emiatt nehéz belőni hogy melyik napon kéne nézni.

Főleg olyan ciklusú nőknél mint te meg én :D

Előzmény: Szeleszte (57185)
b.gina 2013. márc. 6. Creative Commons License 57186

Hátha ma megreped :) Hát szerintem is az a biztos, ha minden nap belehúztok :D az ártani nem árthat :)

amúgy asszem úgy van h az utolsó tojásfehérjés napon van a peteérés...

azt nemtom meddig életképes a petesejt, még nem merültem bele annyira a témába - de most így google barátunkat segítségül hívva azt találtam h 24 óráig életképes. A spermiumok meg 48 óriáig kb :)

 

Pont ezt írtam neked múltkor, hogy ilyen hosszú ciklussal később kéne a klasszikus 21. napi vv-t megejteni nálad szerintem...

"ha peteérést akart megnézni, akkor ez a 21. napi vérvétel, ami ugye 28 napos ciklusnál esik a 21. napra, 35 napos ciklusnál nem később kellett volna egy kicsit? 28 nap körül?" :)

Előzmény: Szeleszte (57185)
Szeleszte 2013. márc. 6. Creative Commons License 57185

gina:

 

Remélem meg fog repedni, bár elvi síkon a barátcserje csökkenti a prolaktin szinten, ami felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért. Várom már, hogy mikor reped meg:))) Amúgy kicsit örültem volna, ha még napokban figyel UH_val, mert valakinek kellett tüszőrepesztő injekció, mert magától nem repedt meg, remélem nálam azért megreped.

 

Azt szerettem volna kérdezni, hogy amikor megreped, akkor van a legtöbb tojásfehérjés folyás? Valamint azt, hogy onnantól kezdve igaz, hogy kb 12 óráig életképes a petesejt? Barátnőm aki könnyen teherbe tudott esni azt mondta, mindegy az szexeljetek ezen a héten minden nap, az a biztos:))))

 

Tudta, hogy a 20-dik napon vagyok, még kérdeztem is tőle, hogy ha véletlen mégsem jön össze ez a hónap, akkor a követező hónapban is 20-21-dik napon jöjjek? Erre az volt a válasza, hogy inkább a 13-dik napon, hogy akkor is lássunk valamit. Bár én nem értettem, mert én nem klasszikusan 28 napra, hanem klasszikusan 35 napra menstruálok. Épp múltkor gondolkoztam ezen, hogy az endodoki is 23-dik napi vérvételt kér, de ha én az átlagostól eltérek 7 nappal és mondjuk a peteérésem is 21-22 napon van, ahhoz hozzáadok 7-et, akkor inkább a 28-29-dik napi vérvétel mutatna valamit. Javítsatok ki ha tévedek....

 

Előzmény: b.gina (57183)
b.gina 2013. márc. 6. Creative Commons License 57184

Tojásfehérjéd meg egyértelműen azért nem volt még, mert nem volt még pé... Valószínű a napokban reped meg a tüsző és akkor lesz a nyák :)

Előzmény: Szeleszte (57182)
b.gina 2013. márc. 6. Creative Commons License 57183

Szuper hír :) Gondolom a tüsző ezután fog megrepedni, mert ha megrepedt volna már, akkor folyadékot látott volna a helyén. (amúgy nem petét látott, hanem a tüszőt amiből a pete kijön ha megreped)

Viszont azt nem értem, hogy miért a kövi ciklus 13. napján vár uh-ra ha most a 20. ciklusnapon se volt még peteérés?

Tudta hogy hanyadik napon vagy? :D

Előzmény: Szeleszte (57182)
Szeleszte 2013. márc. 6. Creative Commons License 57182

Jokeva:

 

Semmiféle nyákon sincs, pedig múlt hónapban egy pár napig azért húztam a tojásfehérjét, most meg semmi. A görbének meg örülök, hogy azt mondod egyenletes én kinyomtattam nézegettem, de nem tudtam eldönteni, most ez jó vagy rossz.

 

Viszont van egy nagy hírem:):):)

Tegnap elmentem az sztk-s nőgyógyászhoz, mondtam neki hogy szeptember óta probálkozunk még semmi nézzen már meg. ÉÉÉÉÉSSSSS: az uh-on látott a jobb petefészkembe egy 17,2*16,1 petesejtet és a méhnyálkahártyám is meg van vastagodva: 12.3, azt mondta minden adatott a babához, ha más gond nincs. Ebben a felállásban azt mondta, hogy Clostilbegyt kizárva várunk szeptemberig és ha még mindig nincs babo, akkor a párommal kezdik a vizsgálatot, de szerinte jók az esélyeink hogy összejön. Azt mondta, ha ebbe a ciklusba nem jönne össze, akkor a következő ciklus 13-dik napján vár UH-ra. Cikluskövetést UH-val nem vállalta be, de már ez is valami, hogy megnézett:):):) Szóval tessék nekem szúrkolni!!!!!

Előzmény: Jokeva (57181)
Jokeva 2013. márc. 5. Creative Commons License 57181

Eddig azt kell hogy mondjam gyönyörű egyenletes :) Nekem sosem volt ilyen szép.

Semmiféle nyákod nincs? Pedig ez a szép esés tegnap, és a mai emelkedés ígéretes lenne egy kis tojásfehérjével... :))

Hagyj időt a barátcserjének, 2 hót szerintem legalább, max a maradékot elajándékozod. Nekem sem vált be, lehet neked sem fog, de legalább ezt is tudod.

Előzmény: Szeleszte (57180)
Szeleszte 2013. márc. 5. Creative Commons License 57180

Én teljesen meg voltam győződve, ha van tojásfehérje, akkor van peteérés is. A múlt havi ciklusom 30 nappal igen szép volt. A januárt egész keményen megnyomtam mozgásügyileg, ha esett ha fújt heti kétszer úsztam 1000 métert. Februárban kimaradt az úszásból 2 hét, de pénteken és szombaton megint voltam. MOst jön a jó idő megyek ki a szabadba mozogni.

 

A barátcserjét nekem a doki javasolta, mert annyi béka segge alatt volt 23-dik ciklusnapon az ösztrogénem és a progreszteronom, hogy szerinte jót tenne. Azt olvastam, hogy kell 3 hónap a barátcserjének míg hat. Beruháztam rá 4 eft-ot most szedegetem napi egyet kitartóan és majd látom hány napra jön meg. Az E vitamint javasolta Jokeva, de nem akartam a kettőt együtt szedni, mert nem tudtam volna kisilabizálni melyik hat és egy hónapba egyszer elég egyre költeni.

 

Mérek ma: 36,2 volt:)))) JOKEVA gyere szúrkolni!!!!!

Előzmény: b.gina (57179)
b.gina 2013. márc. 5. Creative Commons License 57179

Hát amit én látok hogy peteérés még ezután lesz, ha lesz. Egyébként a tojásfehérje semmit nem jelent, peteérés nélküli ciklusokban is szokott lenni.

A barátcserje nem mindenkinek segít - ez tény, a dokimtól direkt rákérdeztem, mert én is gondolkoztam, hogy hátha meg tudnám vele nyújtani a luteális szakaszom. De bízok benne, hogy magától változni fog :) (vagy lehet e vitamint majd megpróbálom :))

Lehet a barátcserje megnyújtja a ciklusod, ez majd kiderül a végén :S

Mindenesetre mérj kitartóan :)

Előzmény: Szeleszte (57178)
Szeleszte 2013. márc. 4. Creative Commons License 57178

Sziasztok Csajok!

 

Gondoltam teszek fel egy törthavi hőgörbét, hátha valaki tudna nekem valami okosat kikövetkeztetni:))) Jokeva azt mondtad, hogy innentől izgi:):):)

 

Amúgy 19-dik ciklusnapon vagyok szedem a barátcserjét napi egyet 400 mg-ot és úgy érzem, hogy nem teljesen jó nekem. A múlt ciklusnál a 17-dik cn-en volt tojásfehérjés folyásom, és 30 napra meg is jött. Most a 19-dik cn-en vagyok és még semmi.... Lehet, hogy én szúrtam el, hogy nem úgy szedem, ahogy a dobozán van: 2*1-et, csak gondoltam kicsit vannak nálam elmozdulva a dolgok elég a napi egy..... Most azon tűnödök, hogy abbahagyjam, vagy felemeljem a dózist?

 

b.gina 2013. febr. 28. Creative Commons License 57177

Az biztos, hogy erős motivációt jelent, ha látod hogy van értelme az egész diéta-mozgás-gyógyszer dolognak :)

nekem 3 hónap után már jelentős javulás volt az eredményeimben, de aztán azzal a lendülettel fél év múlva meg romlottak... és utána a meforal adagjának módosításával sikerült még jobb eredményeket elérnem, mint előtte :) mindenkinek más hogy milyen tempóban javulnak az eredményei, szerintem te jobban jártál a későbbi javulással, mert talán ez maradandóbb lesz :)

 

Aha, hát ez a szívdobogós-remegős érzés simán lehet túlműködés, de sajnos alulműködés is :D Nálam az alulműködés jelentkezett ilyen tünetekkel legutóbb.

De nálad szerintem inkább a túlműködés állhat fenn, főleg hogy alapból jók voltak az eredményeid. Holnap kiderül :)

(de amúgy az is lehet hogy a letrox segített abban is hogy az inzulin értékeid javuljanak :D ki tudja...)

 

Vércsoportdiétáról fogalmam sincs sajnos.

Előzmény: szegedi_lány (57175)
szegedi_lány 2013. febr. 26. Creative Commons License 57176

Más: foglalkozott már valaki mélyebben a vércsoport diétával? Én nemrég hallottam róla, uténanéztem, és most elgondolkodtam azon,hogy lehetne a kettőt (IR diéta és vércsoport) összhangba hozni. Ami furcsa, hogy pl nekem a teljes kiörlésű kenyér a vércsoportom szerint ártalmas, ugyanez a helyzet az almalével is, ami pedig IR esetén különösen ajánlott. Van valakinek e kapcsán már gyakorlati tapasztalata?

szegedi_lány 2013. febr. 26. Creative Commons License 57175

Köszi:)

 

 Nagyon megörültem neki, egy kis motivációt adott, legutóbbi eredményen semmi javulás nem volt, ezért kicsit bele is fásultam a diétába, és nem is számítottam rá, hogy mérhető elmozdulás lesz. :)

 

A pajzsmirigy gyógyszert hajhullás miatt írta fel, a korábbi TSH értékem jó volt ennek ellenére. Van néha szívdobogásom, kézremegésem, meg idegesség érzet, ami korábban nem, gondolom a bogyótól. Most, hogy a laborérték is elromlott tőle, remélem abbahagyhatom. Kérdeztem ezt korábban tőletek, hogy lehet e gond belőle, ha 2 -3 hónapig feleslegesen szedet velem LetroXot, kvázi félrekezel, bízom benne, hogy most már nem kell tovább, és visszaáll a normális TSH.

 

Pénteken bővebben beszámolok:)

 

Előzmény: b.gina (57173)
b.gina 2013. febr. 26. Creative Commons License 57174

Ja egyébként a 0,09-es tsh alapból inkább túlműködésre utal (válaszolva a kérdésedre :) )

alacsony tsh = túlműködés

magas tsh = alulműködés

:)

Előzmény: szegedi_lány (57172)
b.gina 2013. febr. 26. Creative Commons License 57173

Szia! szuper! :) az nagyon jó hogy a cukrod ilyen stabil marad, meg fog dícsérni Naszódy :) (ugye hozzá jársz? :))

nekem is ilyen stabil volt a legutóbbi cukrom :)

A pajzsmirigynél inkább a tünetek döntőek, ha ilyen tsh-val te jól vagy, és nincsenek túlműködős tüneteid, akkor nincs gond.

Nekem 0,14-es tsh-val is alulműködős tüneteim voltak, szóval erre nem szabad hagyadkozni, hogy mit mutat a tsh, a fontos az hogy te hogy vagy emellett :)

Majd beszámolót kérünk hogy mi volt a dokinál :)

Előzmény: szegedi_lány (57172)
szegedi_lány 2013. febr. 25. Creative Commons License 57172

Sziasztok!

 

Megvan az újabb cukorterhelésem eredményem, és végre egy kis sikerélmény:a 120"-es inzulinom bő fél év után megindult lefelé! :) A decemberi 32,5-hez képest most 19,2 mIU/L, a cukrom pedig annyi, mint az éhgyomri, 4,7 mmol/L. :) A TSH érték viszont csillagos lett, 0,09 mIU/L. Ez alulműködést jelent? December óta szedek 50 mikrogramm Letrox-ot, remélem ez azt jelenti, hogy feleslegesen, és abbahagyhatom. Pénteken megyek endokrinológushoz kontrollra, remélem ő is elégedett lesz az eredménnyel.

Ediina 2013. febr. 19. Creative Commons License 57171

Clomifen=Clomid=Clostylbegit

 

Szelének igaza van! NE! Amíg nem tudod van-e IR-ed, és nincs rendezve a ciklusod. Akkor esetleg, de erős orvosi kontroll, azaz uh-s peteérés követés mellett.

Ez a szer a pé minőségét javítja, nem ördögtől való, csak meg kell várni azt az állapotot mikor érdemes használni. Nekem segített, bár nem abban a ciklusban lettem terhes, mikor szedtem, hanem mikor nem. Az én nődokim csak minden 2. ciklusban engedi szedni és csak akkor, amikor már volt spontán ciklusom és pé-m is, és rendeződtek a hormonleletiem. Mivel elvékonyíthatja a méh nyálkahártyát, ezért nekem szednem kellett mellette méhpempőt és szójalecitint.

Előzmény: Szeleszte (57169)
Zuzz 2013. febr. 19. Creative Commons License 57170

Köszönöm Szeleszte a gyors választ!

A gyógyszer neve amit felírt a doki: Clostilbegyt.

 

Úgy döntöttem megvárom a március 5-t, addig pedig marad a diéta és a mozgás. Aztán utánam a vízözön!

Köszönöm a segítséget!

 

Zuzz

Előzmény: Szeleszte (57169)
Szeleszte 2013. febr. 19. Creative Commons License 57169

Szia Zuzz!

 

Menj el a terheléses cukor inzulinvizsgálatra és  várd meg a MM-es doki mit mond. Nem ismerem a fent említett gyógyszert, de itt rengetegen cisztásak, és nem használunk rá ilyeneket. Ha még PCOS-ed van, három dolog lesz ami számít: diéta meghatározott szénhidrátmennyiséggel, mozgás: legalább heti háromszor 1 órát, valamint metformin, ami fokozza a sejtek inzulinérzékenységét.

 

Én a helyedbe kivárnám a március 5-öt, hisz az már csak két hét, addig nem váltanék ki feleslegesen gyógyszereket. Ott úgy is kérni fognak hormonokat, laborokat, nem is biztos hogy jót tenne, valami gyógyszer beszedése.

 

Üdv

 

             Szele

Előzmény: Zuzz (57168)
Zuzz 2013. febr. 19. Creative Commons License 57168
Kedves fórumozók!

A segítsègeteket szeretnèm kèrni!
Kb. 3 hete sejtem, hogy Pcos-em van.A petefèszkeim cisztásak, a fogamzásgátló elhagyása óta pedig nem menstruálok.A dokim elküldőtt terhelèses cukor vizsgálatra, de csak csütörtökre várható eredmèny.

De a nődokim, hogy biztosra menjen, a peteèrèsem serkentèsère felírt klomifènt.Sajnos a Pcos fórumokban, kiadványokban ezt folyamatosan szidják hatástalansága, sőt mellèkhatásai miatt is. Ti bevennètek? Elkezdjem szedni nincs vesztenivalóm alapon?

Bejelentkeztem az MM- be március 5-re, esetleg ezt várjam meg vele?
Kèrlek adjatok tanácsot, osszátok meg velem a tapasztalataitokat!

Zuzu
Szeleszte 2013. febr. 15. Creative Commons License 57167

gina:

 

Az ingyen recept tényleg nagyon jó, nekem félévente azért vinnem kell a házidokinak egy szakorvosi javaslatot, ami alapján ő felírja nekem. Sajnos már ez a nődoki alulról surolja szerintem a 70-et, nagyon öreg már. Amúgy még van ott még egy ilyen öreg, aki ráadásul még maszekba nyomja az ipart, munkatársnőm, aki 40 nála szülte a két gyerekét, akinek a férje is még ennél a dokinál született,aki szintén 40-en felül van.

 

A Drillinget én sem szeretném bevállalni, bár nem tudom mennyire van megvastagodva a petefészkem, múltkor azt mondta a nődoki vastag és nem is biztos hogy át tud rajta jutni a a petesejt. Az átjárhatóságival is hajkurásznak. Sajna nekem olyan szépen már hét éve ott vannak, mint a húzat nem múltak el, de mindig vágyok rá hátha egyszer.....

 

Hüvelykúp: én anno ilyenekre Klion 100-ast kaptam az is egy szélessprektumú antibiotikumok és lehet, az nem befolyásolná a pajzsmirigyedet. Érdemes lenne megkérdezned a nődokidat, vagy legalább a házidokit, mit szól hozzá. Két az mégis csak két hét.

 

Képzeljétek tegnap 30 napra megjött, szóval barátcserjéről beszámolok, a hőmérőt meg előkaptam a fiókból:)

Előzmény: b.gina (57165)
b.gina 2013. febr. 15. Creative Commons License 57166

Apropó rákszűrés, lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban.

A legutóbbi eredményem P2 lett, de HPV gyanúval, szóval fél év múlva ismételni kell. :(

Nem is ez az aggasztó (ez is persze), de még az is, hogy 2 hétig betadine kúpoznom kell, ami ugye majd kiöli az összes létező bacit a hüvelyemben... (aztán 2 hétig Gynoflor hogy visszaépítsem)

 

Csak ugye nekem autoimmun pm. gyulladásom van és emiatt alulműködésem, a jódot meg kerülnöm kell.

Benne van a betegtájékoztatóban hogy: "Rendszeres használata nem ajánlott pajzsmirigybetegségekben (beleértve az ún. noduláris és endémiás golyvát, és a Hasimoto-thyreoiditist)."

Ugye ez a 2 hét még nem számít rendszeres használatnak? :D

A nődokim nem tud a pm. zűrzavaromról, de szerintem ha tudott volna róla akkor se érdekelte volna :D én meg lányos zavaromban teljesen elfelejtettem, hogy ez ilyen jódos kúp lesz és hogy rákérdezzek.

 

Volt valaki közületek esetleg hasonló cipőben?

 

b.gina 2013. febr. 15. Creative Commons License 57165

Végülis ingyen receptem nekem is van, a házidokim írja a metet két kontroll között :) Mostmár kontrollra csak félévente kell járnom az endokrinológushoz, ha nincs más panaszom.

A drillinget semmiképpen nem vállalnám be, őskori módszer, nem látom sok értelmét. Meg attól hogy ott vannak a ciszták simán lehet valakinek peteérése is.

A ciszták pedig felszívódnak a kezelés hatására idővel :)

 

Rossz helyről csípett? mármint rossz helyről vette le a kenetet? jézus :D biztos nagyon sok lehetőség van rá...

ha egy nődoki be se lát a méhszájig minek dolgozik még??? :D

 

 

Előzmény: Szeleszte (57164)
Szeleszte 2013. febr. 13. Creative Commons License 57164

gina:

 

Nekem így endokrin ügyben szerencsém volt, mondhatni. Öt évig jártam a Csajbókhoz a klinikára, két év után kivertem a hepajt a metforminért, amit három évig szedtem majd elvonta és a Marótihoz úgy kerültem, hogy vittem egy nagy paksamétát itt van az összes leletem, eddig jól voltam a metforminnal most viszont rosszul hogy elvonták legyenszíves visszaírni. Így velem úgymond nem volt sok baja, megnézetett egy két labort és visszaírta nekem a metet nekem ennyi elég is volt, hogy van ingyen receptem. Amikor nem volt elég az 500 mg, akkor írt 750-et és így 35 napra menstruálok.

 

Nődoki: A Gróffal nem is az volt a legnagyobb bajom, hogy nem ért a PCOS-hez, hanem az hogy három éve volt utoljára UH-m és tele voltam/vagyok cisztákkal, és nem vártam volna, hogy nem férek bele a munkaidejébe, amikor már reggel 8 tól ott csücsültem a női klinikán és egyáltalán nem tehettem, hogy őhozzá osztottak be. A laproszkóp elég durva, nekem is szokták mondogatni, de én nem akarom bevállalni.

 

Rákszűrés: annyira öreg már a vassasba az a doki, hogy rossz helyről csípett:) Ezt a Kakuja mondta, aki azon volt berágva, hogy miért nem ismételte meg az öreg doki. Kb én is így vagyok a Kakujával halott már a pcos-ról leveszi a rákszűrést, megultrahangoz és ingyen van. Már csak a nyomonkövetéses uh-ra kéne rávennem, így vagy úgy és very happy lennék:)

Előzmény: b.gina (57161)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57163

Dejóóó :)

Domináns tüszőim nekem is vannak már, csak sajnos még néhány kis ciszta is. De mintha kevesebb lenne. Persze a nőgyógyászom az istenért nem mondaná, hogy kevesebb, de régen az enyémek is csurig voltak, mindig megmutatta, mostanában meg mintha csak néhány lenne... vagy csak képzelődök :)

Egyébként leveleztem egy lánnyal, neki 3 hó diéta, mozgás, gyógyszer után eltűntek :D én meg lassan 2 éve várok :) persze ez csak szépséghiba, de jó lenne egyszer látni a nődoki fejét, hogy keresgeti a cisztákat...

Akkor mondhatnám, hogy én megmondtam hogy eltűnnek ;)

Előzmény: Jokeva (57162)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57162

De eltűnnek ám!

 

Még mikor diagnosztizáltak (5 éve már, huh), voltam petefészek UH-n, éshát csurig voltak cisztával, és jól meg is volt az egyik nagyobbodva. Kb 3 hónapja más ügyben voltam UH-n, és teljesen normál, jó állapotú petefészkeket láttak (pcos-ról direkt nem szóltam), se ciszták, se nagyobbodás, volt egy domináns tüszőm (ráadásul a "gagyibb" petefészkemben). Úgyhogy csak kitartás!!!!

Előzmény: b.gina (57161)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57161

Uhh, az szép... sajnálom hogy ilyen rossz tapasztalataid voltak a nőgyógyikkal :(

Hát tény, hogy nem nagyon ért a pcos-hez Gróf se, de egy nőgyógyásznak nem is ez a dolga. Ő még ott tart, hogy a ciszták csak úgy fognak eltűnni, ha drillinggel kilyuggatják. De nem is vitázom vele, én tudom, hogy el fognak azok tűnni maguktól is :)

De legalább le tud venni egy kenetet, meg ügyesen ultrahangoz :D

Hogy lehet rossz helyről levenni a rákszűrést? jézusom... :-O

 

Én is Marótihoz jártam, de mivel nem ismerte fel a pcos-t, hanem csak annyit mondott, hogy valószínűleg azért hízom mert sokat eszem, akkor úgy döntöttem, hogy ennyi nekem elég is volt belőle. Amúgy nagyon édes, jófej, de nekem tényleg olyan szakember kell, aki érti is a dolgát. Ezért utazgatok :D

 

Előzmény: Szeleszte (57160)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57160

Na pont ő volt, akinél 8-tól délig dekkoltam délután 2-ig a női klinikán, majd kopogtatta az óráját, hogy nem fér bele három év után egy uh. A PCOS-emen meg csak jót mosolygott és elhajtott. A MÁV rendelőben Maróti dr-nő endokrineshez járok, de ő sem javasolta a Grófot. A vassasba meg annyira öreg volt a nődoki, hogy rossz helyről vették le a rákszűrést, és megismételte egy fiatal doki. Most a Vassasba járok Kakuja Gáborhoz, csak hozzá járnak még a kismamák kötelező terhesdiagnosztikára, így sokat kell várni. Ő azt mondta szedjek terhesvitamint viszlát, szóval ő sem akar foglalkozni velem.

Előzmény: b.gina (57159)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57159

Én a Mávba járok nőgyógyászatra, Dr. Grófhoz, ott időpontot tudsz kérni és úgy fogad. De női klinikán is lehet időpontot kérni dokikhoz asszem. De én ott még nem voltam. Elég volt tesóm tapasztalata, akinek a tata az ultrahanggal még az egyik petefészkét se találta meg xD

Előzmény: Szeleszte (57157)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57158

Most a vassasba járok, sztk-s. Négyig van a munkaidőm, ellépek fél 4-kor, ugye ami csak fél óra, 17-ig rendel ott a doki keddenként és odaidőzítem magam és ráérek két órát ott csücsülni. A női klinika ehhez képest a 6 órás várakozással, meg az a gyomorideg na vajon kihez osztottak be, ki fog behívni.... tiszta stressz volt nekem is meg anyunak is... na meg amikor megismertünk egy két szakbarbárt: jajj csak nehogy ő hozzá, de volt már hogy azt mondtam a recepción, na ahhoz aztán egyáltalán ne osszon be... egyetlen ilyen doki volt aki a pcos miatt üvöltött velem, hogy szedjek fogigátlót, na mondom ez is elmebeteg, így se úgyse vagyok terhes meg babát tervezünk minek szednék én még fogigátlót... ráadásul a kardi problémák miatt nem is szedhetek, na de ezt is leszarta magasról....

Előzmény: Szeleszte (57157)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57157

gina:

 

A női klinikával az a tapasztalatom, hogy amikor egy sima uh-ra mentem három év után mert ugye pcos vagyok,a doki kopogtatta az óráját, hogy már nem férek bele az idejébe....ráadásul reggel 8 től délután 14-ig ott dekoltam, amit a munkahelyem díjazott. Eléggé vacak orvosok maradtak ott, aki jó doki volt az vagy kiment külföldre (mint az én régi dokim) vagy pedig kint van maszekba, és nincs beosztva ambulanciára, járóbeteg ellátásra, így eléggé nehézkes lenne onnan választani dokit. Amúgy a poén: anyuval amikor még élt és kiment a dokink külföldre teszteltük a bagázst: anyu tied a hétfő kedd, enyém a szerda csütörtökön, aztán szólj ha találsz egy szimpi orvost, aki nem hajít ki öt perc alatt az ajtón, egyáltalán megvizsgál és esetleg ha kérdésed van még válaszol is.

Előzmény: b.gina (57155)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57156

gina:

 

nekem is azt mondták, hogy akkor fogok beszarni a fájdalomtól, ha még is van elzáródás és magas nyomással megpróbálják átfújni......

 

Jokeva:

Szülés: megpróbáljuk összespórolni rá a pénzt..... gerincferdülés, nem mindegy hova szúrják az epidurált ha lesz, meg erős kardio problémák: vészhelyzetben rossz lenne ha túlaltatnának. Barátnőm orvosa azt mondta, komplikált vagyok, nem vállal:) Párommal sokmindenen sporolunk, de ezen nem szeretnénk. Egy nő ilyenkor szerintem nagyon kiszolgáltatott helyzetben van, és hát a szegedi orvosok.....

 

Barátnőm szülési sztoryja (sporuljunk a fogadott orvoson): bement vasárnap este 8-kor fogadta az ügyeletes doki. Mondja neki sűrűsödnek a fájásaim, elhagytam a nyákdugót jöttem szülni. Doki: felveszem az osztályra nem lesz itt semmilyen szülés.... felvették felment a harmadikra, már éjfélt ütött az óra... megint szól az ápolónak: ne haragudjon de szülök. A doki: megmondtam annak a nőnek nem lesz itt semmi szülés..... Mákja volt, mert a fogadott szülésznő volt bent, aki értesítette a fogadott orvosát, az berohant: 8 újjnyira nyitva szülés indul. Ügyeletes doki: lemenjek? barátnőm: maradjon csak nyugodtan.

Ugyanez az orvos: uncsitesom barátnőjét bevitte. Lejött: ez nem az én betegem, ennek hívjanak egy ingyen orvost....

 

Szóval így megy ez kérem.

Előzmény: b.gina (57152)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57155

De szerintem ha vállalja hogy megcsinálja, akkor úgyis ad valami időpontot hogy mikor mehetsz, és akkor nem kell asztalra csapdosni :D

Szerintem terhesség alatt se feltétlenül szükséges a magánorvos, jópár ismerősöm csak simán a női klinikán választott dokit és hozzá járt. Persze a szülésnél illik fizetni, de ott se kötelezhetnek...

Előzmény: Szeleszte (57151)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57154

FájHAT, ha pl túl kicsi a méhed, és túl sok folyadékot nyomtak be.

Előzmény: b.gina (57152)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57153

Én ezért nem fogadtam dokit... szültem annál aki épp ott volt, és mikor nem borítékoltam senkinek, nem rakták vissza belém a gyereket :)))

Előzmény: Szeleszte (57151)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57152

Az petevezeték átjárhatósági nem? mondjuk nem csodálom hogy várni akarsz, nem hangzik túl biztatóan :S de állítólag nem fáj, csak kellemetlen, de akkor is :S

Előzmény: Szeleszte (57150)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57151

gina:

 

Sztk-s nőgyógyász, vállal nem vállal, ha a 14-dik naptól ott tobzódok minden nap, csak el kell hogy lásson:D:D:D Ez egy asztalra csapós erőszakos módszer, de hátha megúsznám úgymond ingyen:)Terhesség ideje alatt bőven elég lesz fizetnem egy magánorvost, meg a szülésért is biztos jól lehúznak majd. Ráadásul viccet félretéve, azért az anyagi helyzetünk nem túl rózsás, de gondolom senkié sem az:(

 

Vérvétel 2 naponta, még hét alkalmat ki lehet bírni, mondjuk a tobzódás az eléggé kellemetlen tud lenni az sztk-s rendelőkbe.

Előzmény: b.gina (57147)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57150

Érdekes ez a jobb, bal petefészek dolog, majd erre is figyelek. Remélem tényleg 3-4 ciklus... amúgy épp azt beszéltük a párommal, hogy lehet csak szimplán peches vagyunk és pont azt az egy napot hagytuk ki amikor pé volt és csak úgy mond balek üzemmódba vagyunk.... áprilisig várni akarunk ezzel a petefészek átjárhatóságival.... elég durvának gondolom... meg minek is, ha nincsenek rendben a hormonjaim? az email ment, és a válasz is.

Előzmény: Jokeva (57146)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57149

Igen, ilyen is van! De a miértre nem tudom a választ :)

Előzmény: b.gina (57148)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57148

Olyan létezhet hogy nekem mindig a bal petefészkem termel csak petét? mostanában mindig az fáj és ha ultrahangra jutok akkor is mindig abban látják a domináns tüszőt... csak nem tudom akkor a jobb oldali mit csinál? alszik? :D

Előzmény: Jokeva (57146)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57147

Nekem már nem magas az lh-m, teljesen beállt normális szintre :) szóval nálam működik az ovuteszt, de persze nagyon sok pcos-nél nem :(

Nemtom van-e olyan nőgyógyi aki vállalja sztk-s alapon ezt a ciklusfigyelést uh-val, mondjuk szerintem igen, mert nekem pont az sztk-s nőgyógyim mondta, hogy csak az mutatná tökéletesen hogy melyik nap reped meg a tüsző. De mondtam neki hogy annyira nem fontos, végülis még nem a baba a cél, csak kíváncsi vagyok :)

Ezt a 2 naponta vérvételt még meggondolom, ezért mondtam az endokrinológusnak hogy várjunk még fél évet, mert hátha addig alakul ez a luteális szakasz dolog, na meg az hogy 2 hétig 2 naponta (vagy naponta :D) hajnalban sorbaálljak az sztk előtt, nem az álmom :)

de mondjuk abból a szempontból tényleg jó lenne hogy látná a doki hogy hogy is működök :) majd látom nyáron, végülis hajnalban még kellemes idő lesz az sztk előtt ácsorgáshoz :D :D

 

Drukkolok neked nagyon hogy összejöjjön a baba! :)

Előzmény: Szeleszte (57142)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57146

Ha igazán pontos értéket akarsz akkor állítólag így kell. Nem tudom, én mindig higanyossal mértem és hüvelyben.

 

3-4 ciklus, és mérés nélkül is tudni fogod hogy mikor van PÉ-d :) Azt ne tessék elfelejteni, hogy 2 petefészek van, és ha felváltva termelik a petét, akkor a hő is csak minden második ciklusban lesz hasonló, tehát pl bal petefészek 1-3-5-ik ciklus, jobb petefészek 2-4-6 ciklusban "egyforma" :))) Nekem speciel nagyon különböztek a ciklusaim petefészkenként, 10 nap eltéréseket produkáltak!

A bal oldali működött jobban, ez 18 napra termelt petét, és 28 napos volt a ciklus, a jobb oldali petefészkem a 26-ik napra termelt petét, és 36 napos volt a ciklus!

 

A görbéimet elküldtem a szeleszte22-re, szólja ha megkapod!

Előzmény: Szeleszte (57145)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57145

Jokeva:

 

A pech-et csak a barátcserjére értettem, a végeredmény, meg a babóca:) Nyilván a legpechesebbek azok akiknek össze sem jön, vagy azok akiknek összejön és elmegy.

 

Az E vitamint ötletet köszönöm, majd rászánok egy két ciklust, hátha. Csak nem szeretnék mindent össze vissza szedni, mert ott fogalmam se lesz, hogy a barátcserje, vagy az e vitamin hat. Lehet, hogy megvettem már most a barátcserjét, azt felhasználom és utána E vitamin, vagy köv fizukor E vitaminba fektetek be.

 

Tényleg nekem össze vissza van a ciklusom, már tényleg nem bánnám, ha észhez térne a rendszerem.

Barátnőm, akinek nagykönyvi 28 napos ciklusai vannak és állandóan teherbe tud esni, ő nyákol 3 napig, peteérés, majd megint nyákol 3 napig, és a peteéréstől számítva 14 nap és menstruál. Mindig érzi mikor van pé, mert akkor erősen szúr a petefészke.... na nekem is ez volt amikor még 3 évig szedtem a met-et és óraműre 15 napnál pé, és 29 napnál vérzés.

 

A hőt tényleg vezetni fogom. Kösz a tippet, hogy még kikapcsolva 3 percig tartani kell a számba, nem is gondoltam volna a digitális barátomról:)

Előzmény: Jokeva (57140)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57144

Szeleszte, én elküldhetem a görbéimet, de te abból mit fogsz látni?
A megfázásos antibigyós hülyeség nem kifogás, minden ciklusban lesz valami, ami miatt csalhat a hő, és jó indoknak tűnik hogy ne tököljünk a méréssel. Tessék szépen nekiállni :) Akár már most is!
Ha szájba méred, ne feledd hogy nyelv alatt! És 3 percig bent tartani akkor is, ha digitális, és csak ezután kapcsold be! :)))

Előzmény: Szeleszte (57143)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57143

Jokeva:

 

Hő lesz, megígértem neked is Amy-nek is( ő át is küldte a görbéit). Ebben a ciklusban volt egy megfázásos antibigyos hülyeség, és azért nem. De ahogy megjön, hőmérő a számba, pénteken az uszi, otthonra is tervezek egy ugri bugrit, a diéta megy, és lököm befele a barátcserjét és a met-et. Épp írtam a barátnőmnek vicces jószág leszek, de inkább ez, mint hogy elküldjenek egy petefészek átjárhatóságira, azért attól fosok rendesen.....:S::S:S

Előzmény: Jokeva (57141)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57142

gina:

 

Köszi a választ, most már csak azt kell belőnöm, hogy peteérés mikor van, ha van. Ovu tesztnél írták, hogy pcos-ben felesleges, mert az lh akkor is magas, amikor nem kéne, nekem még a 23-dik napon is magas volt. A folyamatos uh már érdekesebb, arra még vadászok egy nőgyógyászt, aki nem kéri el annyiszor a 10 eft-ot, ahány nap megnéz uh-n, kisebb vagyon lenne. Az sztk-s meg nem vevő ilyenekre, bár még nem próbáltam ki, hogy ciklus közepétől ott kampányolok minden nap a rendelőbe, hogy UH-t akarok, UH-t akarok:D

 

Hőgörbe lesz, most vagyok a 29-cn-en, és a köv hónap az már lázmérőre fel:):):)

 

A 2 naponta vérvétel, hát minden elismerésem a tiéd. Amúgy viszont annyi örömöd tényleg lesz, hogy legalább meglesznek a hormonjaid,  törödnek veled és egy tisztább képet kapsz. Egyszer ki lehet bírni egy ilyen hónapot.

 

Barátcserje: nekem most óramű pontosan 35 naposak a ciklusaim, de az lh magas, a progi alacsony, az ösztrögén alacsony és elvi síkon ezt rendbe rakja a barátcserje, és hátha peteérés és baba is lenne. Egy két hónapot kipróbálok vele, és ha rövidül a ciklusom, vagy összejönne a baba hozom a híreket:)

Előzmény: b.gina (57139)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57141

És miért nem mérsz hőt? Olyan egyszerű dolog csajok... és annyi minden látszódik belőle!

Előzmény: b.gina (57139)
Jokeva 2013. febr. 12. Creative Commons License 57140

B.gina, anno mikor elkezdtem szedni az E vitamint, azonnal terhes is maradtam :))) Most szedem kb 2 ciklus óta, és szépen helyrehozta a lut. szakaszt :)

Szeleszte, annyira talán nem voltam peches, szerintem mások sokkal szarabbul jártak.
Az E vitamint nem a doki mondta, nem mondanak azok lóf@szt sem. Saját kútfőből jött, nyomoztam a neten hogy mi segítene, és bejött. Napi 200 mg nem halmozódik még fel, szvsz 3 cikluson át nyugodtan szedhető.
A lut. szakasz a PÉ-től a következő mensiig tartó napok. Nekem pl így néz ki egy ciklus:
mensi kb 4 napig, pár nap csend, aztán jönnek a nyákok kb a 12-ik naptól, tartanak a 16-17-ik napig. Az utolsó tojásfehérjés napon van a peteérés, másnap már száraz vagyok. A száraz naptól számítva, míg újra meg nem jön, eltelik kb 13 nap, no ez a 13 nap a luteális szakasz.

Az jó hogy a doki 23-ik napi vérvételt akar látni, de ha neked 25-ik napon van PÉ-d, akkor ugyan mit lát 23-ik napon? PÉ+7 napot szoktak kérni, ez neked lenne a 32-ik nap. Az, hogy utána máris megjön 3 nap múlva a mensid, az gáz... De megkockáztatom, hogy azért jönnek ki a szar értékek, mert nem akkor kéne vért venni... Hangsúlyozom hogy ez csak az én véleményem. Tessék rászánni magad és hőt vezetni, aztán a hőgörbét megmutatni a dokinak, és akkor az alapján faszán lehet vérvételt tervezni.
Barátcserjét ha jól tudom egész ciklusban kell szedni, mensi első napjával kezded. 3 cikluson át mehet folyamatosan, aztán szünet.

b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57139

Lut. szakasz a peteérés utáni szakasz. Általában 14 napos, de van akinek sokkal rövidebb. Az hogy peteérésed pontosan mikor van azt csak ovuteszttel vagy inkább folyamatos ultrahanggal lehet kimutatni. (MÉg az ovuteszt se tuti, mert magas LH-nál ugye nincs értelme) De már a hőgörbe is sokat segít, hogy magadnak nagyjából belődd :)

A nyák semmit nem jelent, az peteérés nélkül is szokott lenni, szóval arra ne támaszkodj nagyon.

A progi szint mérés nagyon trükkös dolog, fontos hogy a megfelelő napon legyen levéve, mert iszonyatosan gyorsan tud változni a szint.

Ezért szokták javasolni néha a gyakoribb vérvételt, nekem lehet lesz nyáron olyan hogy peteéréstől mensiig naponta vagy 2 naponta vérvétel hogy be tudjuk lőni hogy hol van progi csúcs, mert nem egyértelmű a ciklusom a dokinak... :(

 

Én megkérdeztem az endokrinológusom legutóbb a barátcserjéről, nekem nem ajánlotta hogy szedjem, mert így is érdekes a ciklusom, és ha most elkezdem szedni, akkor lehet hogy csak ront rajta. És akkor nem fogjuk tudni a következő vérvételeknél hogy most a változás minek tudható be.

Előzmény: Szeleszte (57138)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57138

Jokeva:

 

Pechszériás emberke voltál,de a végeredmény a lényeg. Az endodoki javasolta, hátha pöcre vágja a ciklust az LH és a progi szintet. Amúgy a barátcserjét a ciklus hanyadik napján kell elkezdeni? Olvastam olyanokat, hogy valaki elkezdte a ciklus első napján és utána nem akart elmúlni a vérzése.....

 

A multivitaminomba 25 mg- van. Zsírban oldódó vitamin 200 mg- nem halmozódott fel? Vagy a szervezeted mind felhasználta? bocs a hülye kérdésért.

 

Te vagy az én emberem. Múltkor itt érdeklődtem, hogy mettől meddig számít luteális szakasz? Ezt hogyan kell számítani. Nekem pont azt mondta az endokrines, hogy 35 napos a ciklusom, most ebből 17 a fele, plusz öt nap 23-napi vérvételt szeretne látni. (ami lut szakaszban van) Ott az ösztrogénem alacsony, az LH picit magas, és a progreszteronom alacsony, amire azt mondta sárgatesthormon elégtelenség.

 

Amúgy itt nekem még csak annyi a gubanc, hogy elindul a ciklusom a 17-dik napig, ott most egy hétig volt tojásfehérjés állapot, majd ez lecsitul és a vérzésem előtt 10 nappal tehát a 25-től a 35-ig két naponta csupa zsír a hajam, hiperagresszív állapotomat élem, és mindig szagtól forog a gyomrom. Na ezt olyan szinten, hogy a szomszéd sávban úszó embernek érzem, hogy mivel van kimosva a ruhája. Én azt gondoltam, hogy túl magasan van a progi és azért vannak ezek a premens tünetek, erre kiderült, hogy a 23-dik napon a béka segge alatt van. De akkor mitől vannak ilyen tüneteim???

Előzmény: Jokeva (57134)
Szeleszte 2013. febr. 12. Creative Commons License 57137

yoyo:

 

Az volt a szomorú tapasztalatom, mint a pcos-el kapcsolatban össze vissza kezelgettek mindennel. A legcsodálatosabb az volt, hogy egy nyákos felköhögést az allergológus allergiának, a tüdőgyógyász: asztmának, a gasztrodoki refruxnak kezelte, az EGY tünetet. Végül a nóta vége az lett, hogy abbahagytam mindenféle ilyesmi kezelést és ahogy erősödött a stresssz anyu halálával úgy erősödött a felköhögés, majd ahogy beletörődtem teljesen magától elmúlt. Én annak tudtam be, hogy így reagált a rendszer a túlzott stresszre.

 

A barátcserjét épp tegnap hozta a postás apunak, vitex-et rendeltem, valaki a zafírra esküszik, hatóanyagban viszont nem láttam különbséget, de az árában igen, 3000 ft-ért kaptam 100 szemet.

Előzmény: yoyo444 (57133)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57136

Ja, vakegér vagyok, látom már hogy 200 mg volt naponta :) :) :)

Előzmény: Jokeva (57134)
b.gina 2013. febr. 12. Creative Commons License 57135

Neked is ilyen rövid luteális szakaszaid voltak? nekem is az van, de örömmel olvasom, hogy az E vitamin segített :) lehet én is kipróbálom akkor, hátha... :)

Neked ezt endokrinológus javasolta? milyen dózisban szedted?

Előzmény: Jokeva (57134)
Jokeva 2013. febr. 11. Creative Commons License 57134

Pont nekem speciel a barátcserje semmit nem használt - de több embernél olvastam, hogy igen hatásos. Nekem sajna nem jött be.

Viszont az E vitamin (napi 200 mg) 1 hó alatt tankönyvire vágta a ciklusomat. Az én kis 10-11 napos lut. szakaszaimból 13 naposat csinált, PÉ a 16-ik napon, úgyhogy tipp-topp lett. Ha van rá keret, hogy mindkettőt nyomjad, akkor én merem javasolni neked is az E vitamint nyugodt szívvel.

Előzmény: Szeleszte (57132)
yoyo444 2013. febr. 11. Creative Commons License 57133

Igen, emlékszem ezekre, gasztro dokitól elkezdve a mentőkre, szörnyű amiken átmentél. És emlékszem, akkor elég borúsan láttad a dolgokat (amin persze abszolút nem csodálkozom ennyi probléma után). De nagyon jó olvasni a soraidat és ezt a sok-sok bizakodást, meglátod meglesz az eredménye :)

Bár nem sokat értek hozzá, de itt sokan írták már, hogy használt nekik a barátcserje, úgyhogy hajrá :)

Előzmény: Szeleszte (57132)
Szeleszte 2013. febr. 8. Creative Commons License 57132

yoyo:

 

Képzeld volt még egy 2011-es évem, ami detto ilyen egészségügyis bajos volt. Felfáztam, majd allergiás lettem az antibigyora, utána mindenre, aztán fél évig vajas kenyéren éltem met elvonás volt, utána kezelték a nyákos felköhögésemet allergiának, gyomorsavtúltengésnek, asztmának. A szteroidtól kikarcolt az ekg-m, 19 volt a pulzusom kijött a mentő helyre raktak aztán augusztusba meghalt anyu. Majd jött egy évig tartó ismeretlen hasmenés, amit szintén kezeltek mindennel. Szóval volt még egy ilyen pechszériás évem. Ezért tudtam csak 2012 júliusába visszarakni a metet.

 

Azóta felálltam harcolok, küzdök, igyekszek haladni. Tegnap voltam az endokrin doktornőnél, azt mondta, hogy van egy sárgatesthormon elégtelenségem is. Barátcserjét javasolt, meg mondta, hogy nem ártana az átjárhatósági vizsgálatot elvégeztetni, persze ehhez is kéne vadászni egy nőgyógyászt, aki hajlandó lenne egyáltalán elvégezni. Három hónap múlva vár kontrollra, kb ennyi történt.

Előzmény: yoyo444 (57130)
boderlany 2013. febr. 7. Creative Commons License 57131

Az orvos, aki diagnosztizált először csak annyit mondott, hogy nincs semmi probléma, csak nehezebben fog menni a spontán teherbeesés. A második orvos, akinél voltam azt mondta nincs nagy gond, van nekem menstruációm, csak nem lehet tudni mikor. Majdcsak összejön a baba. De a többi tünettel, problémával senki sem foglalkozott. Még az endokrinológusok sem.

Előzmény: Micimalacka (57117)
yoyo444 2013. febr. 6. Creative Commons License 57130

Szele (ne vedd sértésnek) mintha nem is te írnál a nicked alatt :) emlékszem miket éltél át régen, és itt nem csak a pasi ügyre gondolok, hanem amikor egészségügyileg annyi minden összejött... 180 fokos fordulat és ami a legszuperebb, hogy milyen pozitívan állsz a dolgokhoz :) komolyan mondom, le a kalappal!

Szülinapodon Isten éltessen és gratulálok az eljegyzéshez, sok boldogságot nektek és kívánom, hogy hamarosan ez még nagyobb legyen ;-)

Előzmény: Szeleszte (57129)
Szeleszte 2013. febr. 5. Creative Commons License 57129

Jokeva

 

Igen volt olyan időszak, amikor egy normálisat sem találtam, és azt hittem egyedül fogok megőszülni. Most meg kicsattanok, hogy megtaláltam a másik felem, lehet babám előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de nyélbe ütjük. Annyira boldog vagyok, hogy elérhetem álmaimat egy olyan pasi mellett akit szeretek és ő is szeret engem.

 

Amy, gina:

 

Köszönöm szépen, tényleg a gyűrűvel nagy volt az öröm:)

Előzmény: Jokeva (57125)
Szeleszte 2013. febr. 5. Creative Commons License 57128

ninett:

 

Örülök, hogy férjnél vagy és van már egy 4 éves lánykád:) Ő is valahogy összejött neked ha azt vesszük, nem szabad feladni, biztos így vagy úgy, előbb vagy utóbb összejön a babo:) Én is drukkolok, és azért írj mi úsjág, ha meg zebracsíkod lesz (a terhességi teszten) akkor bőven majd illik szólni:)

Előzmény: ninett079 (57124)
b.gina 2013. febr. 4. Creative Commons License 57127

Nagyon boldog születésnapot és gratula az eljegyzéshez! :) :)

 

 

Előzmény: Szeleszte (57123)
Amy1986 2013. febr. 4. Creative Commons License 57126

Szele! Boldog Szülinapot! :) 

 

 

Előzmény: Szeleszte (57123)
Jokeva 2013. febr. 4. Creative Commons License 57125

Istenem Szele, még emléxek, mikor itt sírtál pasiügyben, miszerint neked aztán sosem lesz normális embered :)))

Előzmény: Szeleszte (57123)
ninett079 2013. febr. 4. Creative Commons License 57124

Rá kell keresni a "Rubint Réka online"-re kedden este fél 7-8-ig van. Nem tornáztam még rá egyébként én sem, mert akkor már fürdetem a kislányomat. Ő 4 éves, férjnél vagyok. Kistesó-projekten vagyunk. Én most vagyok a 26. cnapon. Nem sok reményt fűzök hozzá, már egy éve sorra csak megjön. Kicsit kezdek belefásulni.

Drukkolok Neked, hogy sikerüljön a baba! És gratulálok az eljegyzéshez! Sok boldogságot!

Előzmény: Szeleszte (57123)
Szeleszte 2013. febr. 4. Creative Commons License 57123

ninett:

 

Facebookon egészen pontosan hol? Amúgy nem tudom, hogy Réka most mennyire erős tornát tart, de volt egy két dvd-m, hallod úgy pörgött, pattogott, hogy nyomonkövetni nem tudtam:)

 

Probálkozunk a babával, már csak ő hiányozna az életünkből. Szombaton a családommal tarottuk a születésnapomat, ahova beállított egy leánykérő köves gyűrűvel, apukám hirtelen köpni nyelni nem tudott. Nagy a boldogság, épp ma töltöttem a 32-dik életévemet:) Tényleg ha még a babó is összejönne, akkor aztán teljes lenne az öröm. Nálatok mi újság? Férjed van, vagy párod?

Előzmény: ninett079 (57122)
ninett079 2013. febr. 1. Creative Commons License 57122

Szia Szeleszte! Ha tornáznál otthon kedd esténként a fészbúkon r. Réka tornáját élőben közvetítik.

Mi újság Veled? Egyébként hány éves vagy? Én 34.

Előzmény: Szeleszte (57121)
Szeleszte 2013. jan. 31. Creative Commons License 57121

ninett:

 

Én "csak" 1*750 mg Merckformin XR-t szedek most egy fél éve, úgy néz ki, hogy negyedik hónapja 35 napra pontosan megjön.Peteérésemről nem tudok, mert az sztk-st lehet nyüstölni, de nem érdekli. Átjárhatóságim nem volt és azt sem tudom, hogy a párommal rendben-e minden, 8 hónapja próbálkozunk.

 

Diéta: nem kezdtem bele ch számításokba, egyszer egy dietetikus kiszámolta nekem miből mennyit, és kb minden nap szinte ugyanaz a reggelim vacsim: egy kis szelet tönkölykenyér, és a rajta lévők már mindegy. (persze no édesség). Az ebédnél néha több ch-t eszek, de a tízórai és az uzsi elég sovány szokott lenni, néha csak egy szem keksz, vagy egy pár falat gyümölcs.

 

Sport: heti egyszer, ha eljutok odáig kétszer úszok, 1000 métert. Valamint, ha tehetem, akkor gyalogolgatok módjával. Sajna még ezen is kéne csiszolni, nem ártana valami otthoni tornára rávennem magam.

 

 

Előzmény: ninett079 (57112)
bee7 2013. jan. 30. Creative Commons License 57120
Ja és persze csak a legfontosabbat hagytam ki, nagyon szeretnénk babát, úgyhogy ezennel ezt a tábort is erősítem ;)
bee7 2013. jan. 30. Creative Commons License 57119
Sziasztok! Uj vagyok itt a forumon és a PCOs-ek között is. December közepe óta csinálom a diétát és sportolok, januártól szedem a metet. A MM-be járok Breyer doktornőhöz. Szerencsére sztem elég gyorsan jó helyre kerültem. Leírnék egy pár leletet ha rápillantanátok és egy kis bíztatást kapnék tőletek akik szintén benne vagytok az sokat segítene.;)
glükoz 0' 5,1; 60' 4,8; 120' 4,5
inzulin 0' 3,6; 60' 79,2; 120' 16,2
TSH 3,530
LH 14,03
FSH 6,76
prolaktin 234,9
progeszteron 3,7
tesztoszteron 2,2
szabad T4 9,41
ösztradiol 257,7
még elég újak ezek a kifejezések ;) nektek mennyi idő volt még beálltak normálisra ezek az értékek?
köszi a segítségeteket ;D
b.gina 2013. jan. 30. Creative Commons License 57118

Sok orvosnál sajnos a diagnózis annyiból áll, hogy ráírja a papírra hogy PCOS, aztán semmit nem mond szegény betegnek, hogy mi lenne a további lépés. Én is így jártam a 2. endokrinológusnál, ráírta a papírra hogy PCOS-em van, de IR-em szerinte nem volt, a hormonok is jók voltak (csak akkor tudnám minek mondta hogy PCOS :D) a hízásomra meg annyit mondott hogy egyek kevesebbet és ennyi...

nem hiába kerestem fel egy harmadik endokrinológust is :D

Előzmény: Micimalacka (57117)
Micimalacka 2013. jan. 30. Creative Commons License 57117

Szia.

Azt írod, diagnosztizálták. Az az orvos, aki diagnosztizálta, nem kezel vagy nem irányított más orvoshoz, hogy kezeljen? Nem igazán értem...

 

Sport: bicikli, futás/gyaloglás, főként aerob edzés, ehhez nem kell termebe menni, vagy úszás. Otthon lépcsőzni is lehet pl.

 

Diéta: írd be itt a keresőbe a diéta szót vagy katt a nickemre és a hsz-eim közt találsz összefoglalót.

 

Dietetikus: itt sokat elegetett MM-ben pl, olvasgass azendietamponthun oldalon

 

MEtformint orvos döti el, mikor kell szedni.

Előzmény: boderlany (57115)
ninett079 2013. jan. 30. Creative Commons License 57116

Sziasztok! Nem egymás után clostiztunk, volt közben pihi. Uh követés is volt. 8-9 cm a nyálkahártya úúú azt hiszem a 12. napon. Az jó? Mondjuk a kislányommal amikor terhes lettem 8 mm volt.

Előzmény: Ediina (57113)
boderlany 2013. jan. 30. Creative Commons License 57115

Sziasztok!

Nyáron diagnosztizálták nálam a pco-t. Azóta jártam több nőgyógyásznál, endokrinológusnál, de egyelőre nem kaptam segítséget. Próbálok minél több helyen utánaolvasni a dolgoknak, változtatni, javítani az életmódomon. Sajnos egyelőre nincs lehetőségem eljárni sportolni edzőterembe, így valami tornát szeretnék elkezdeni, amit itthon is tudok csinálni. Tudnátok ebben segíteni? Illetve másik problémám a diéta. Egyelőre még csak ott tartok, hogy tapogatózok, próbálom összeszedni az információkat, hogy mit kéne, mit nem kéne, hogyan kéne enni. Tudna esetleg valaki ajánlani egy dietetikust, akit fel tudok keresni, s lehetőség szerint nem kell rá fél évet várni (elsősorban pécsi lenne jó, de budapesti is megfelel)? Illetve lenne még egy kérdésem: metformint mikor kell majd szednem, valamint ha végre megfelelően eszem és sportolok, akkor is szükségem lesz rá? Köszönöm előre is a segítséget!

Zemanek 2013. jan. 29. Creative Commons License 57114

Inszemet tilos átjárhatósági nélkül csinálni és clostyt max 4 hónapig szabad szedni, emrt tönkre vágja a mnyh-t.

Előzmény: ninett079 (57112)
Ediina 2013. jan. 29. Creative Commons License 57113

Először akar inszemezni? Érdekes!

Biztos jó dokinál vagy, ha 6 ciklusban egymás után Clostiztatok? Jártál közben uh-s követésre? Nem vékonyította el nagyon a méhnyálkahártyát?

Az én dokim minden másodikban javasolja, mert a megfigyelései szerint a mentes hónapok sikeresebbek. Nálam bejött. Abban a ciklusban amikor szedtem nem jött össze a baba, a következőben, mikor nem akkor igen. :)

Nekem a met nem segített, én Actost szedtem (más hatóanyag van benne, soványaknak néha jobb) mikor terhes lettem, terhesség alatt szedtem Merckformin retardot, szintentartásra.

Nekem ízületi problőémáim vannak, úgyhogy korábban gyógytornára jártam csak, most a másfél évesem után loholok egész nap.

Előzmény: ninett079 (57112)
ninett079 2013. jan. 29. Creative Commons License 57112

Szeleszte!

3x 850 Meforalt szedek, 160 g ch, heti 3-4 alkalommal 55 perc szobabringa. Menstruáció: clostilbegyt óta szinte óraműpontosságú menszi. Ez már a 6. ciklus volt, így erről le kell állni. Egyébként 27-45 napig minden belefért (menszi). Peteérés, tüszőrepedés volt. Ja pm alulműködésem van. Krómot is szedek.

 

Edina! Köszi, igen a férjem OK. Átjárhatósági is lesz majd, de a doki az inszemet javasolja először. A psziché egyébként valóban nagyon fontos, jól látjuk.

 

Ti mennyit szedtek, sportoltok, mit?

Előzmény: Szeleszte (57108)
Ediina 2013. jan. 28. Creative Commons License 57111

Ninett, lehet, hogy semmi újat nem mondok, és túl vagy ezeken, de nekem ezen a ponton javasolt a nődokim petevezeték átjárhatósági vizsgálatot és illetve a páromnak egy spermaképre kiterjedő kivizsgálást.

A petevezeték átjárhatóság azért is jó a nődokim szerint, mert ha nincs is gond a kontrasztanyag átmossa a vezetőket. Nálam például az egyik rendben volt, a másik oldalon kissé nehezen, lassabban folyt át az anyag. (UH-s átjárhatóságin voltam, a röntgenesen ilyesmi nem látszik.) A vizsgálat utáni 2. ciklusban lettem terhes.

És még valami. Azóta a nyár óta kénytelen vagyok hinni a pszichés meddőségben és abban, hogy pár beszélgetés egy témában jártas pszichológussal sok kérdést rendezhet az ember fejében, megszabadíthatja sok szorngástól és elindíthat pár jó beszélgetést a párjával is.  Én kiegészíteném 3+1-re a hármas kezelést.

Előzmény: ninett079 (57107)
Szeleszte 2013. jan. 28. Creative Commons License 57110

Barba:

 

Mens-be jó orvosok vannak, akik innen odajártak csak jókat írtak. Remélem neked is össze fog jönni:) Majd kérünk beszámolót mi volt a Mens-be:)

Előzmény: Barba81 (57109)
Barba81 2013. jan. 28. Creative Commons License 57109
Mi is mar egy éve hogy babát akarunk,de most már talán segitenek márc 19 re kaptam a mensbe idopontot
Szeleszte 2013. jan. 28. Creative Commons License 57108

ninett:

 

De klassz, lassan toborzok már ide egy babát szeretnék című alfórumot:) annyira jó lenne, ha itt sikerülne összefogni egy kis bandát, akik babát szeretnének. Kivel mizu, mennyi met-et szed, hogy áll a menstruáció, hogy néz ki a görbe. Tudom néha nehéz szembenézni a problémával én is úgy érzem, hogy nem mindig akarom hogy ez folyjon a csapból is. De mivel nyár óta probálkozunk nem adom fel, felálltam és harcolok és igen is lesz baba:) Tényleg olyan jó, hogy most páran már visszajeleztetek, hogy ti is akartok, legalább nem érzem magam annyira nyomorultul hogy egyedül topogok ebbe a cipőbe.

Előzmény: ninett079 (57107)
ninett079 2013. jan. 28. Creative Commons License 57107

Szeleszte! Nem vagy egyedül, én is babát szeretnék, már 1 éve. Pé van, nyálkahártya OK, eredmények nagyjából jók. Baba sehol.

Előzmény: Szeleszte (57105)
Szeleszte 2013. jan. 28. Creative Commons License 57106

Amy, Jokeva:

 

Örülök nektek, tényleg lehet hogy csak egy kis rúgásra van szükségünk. Email címem: szeleszte22@freemail.hu. Várom tőletek a görbéiteket, annyit azért tegyetek már meg, hogy valahogy jelzitek melyek voltak azok a görbék ahol volt peteérés, hogy kb mi legyen nálam a cél, mi a jó görbe:)

 

A köv hónaptól tényleg vezetni fogom a hőm, és nagyon örülök Jokeva hogy besegítesz a bagázsba, és jösz itt görbe kukolóba:) Annyira örülök, hogy itt vagytok, tényleg plussz erőt adtok nekem és szerintem másoknak is:)

 

Yoyo:

Neked is nagyon örülök, tényleg ezer éve írtál ide. Szaloncukorkának ad át üdvözletem, puszilom őt is és a babát is. A blogján láttam, hogy a fiú elvette feleségül és nagy pocakkal szépen fotózkodtak. MInden jót kívánok a kis családnak:)

Előzmény: Amy1986 (57094)
Szeleszte 2013. jan. 28. Creative Commons License 57105

szegedi lány:

 

Örülök, hogy írtál te is babát szeretnél, már kezdtem azt hinni, hogy egyedül topogok itt ezen a fórumon ebbe a cipőbe.

Az a lényeg, hogy már kezelnek met-el, és javulsz, valamint hogy menstruálsz persze az nem teljesen jó, hogy 15 napra, de még ha össze vissza csökkentik növelik az adagokat majd csak eljutsz a 28 napra. Kevesebből még könnyen lehet kitolni a ciklust, mint hosszabb ciklusból rövidet varázsolni.

 

Szerintem nem indulsz minuszabbról mint én, na ez jó magyaros volt. Idő kérdése kinek mikor jön helyre a hormonja, és sikerül e apát elkapni azon az egy napon, amikor a legesélyesebb a terhesség, és hogy egyáltalán legyen peteérés.

 

A könnyen teherbe eső nők: na a barátnőm pont ilyen, egy éves a kislánya és már olyan peteérése van, hogy felállni sem tud. Raádásul nekem szinte minden barátnőm, rokonom velem egyidős osztálytársak mind szültek, és igyekszek jó képet vágni, amikor megyek hozzájuk. Mivel nem túl sok embernél tudom véka alá rejteni az írigységem, és eltenni egy polcra csak egy két embernél, ezért csak a legjobb barátnőm látogatom, akinek van. Nyilván nekem is egy érvágás ez, hogy másnak van nekem nincs, ezért igyekszek tényleg csak a legfontosabb emberekkel tartani a kapcsolatot, hogy túlságosan ne menjen a lelkemre. Egyszer nekünk is összejön, annyira nem babrálhat ki velünk az élet, hogy soha, erre még gondolni sem szoktam.

Előzmény: szegedi_lány (57091)
yoyo444 2013. jan. 28. Creative Commons License 57104

Hello lányok!

 

Rég jártam erre, jó ismét olvasni rólatok :) én megvagyok, javulgatok, bár kevés a mozgás, a diéta meg annál is, de talán lassacskán sikerül ezeket is helyre tennem.

Akik babát szeretnének ismét egy jó hír (bár nem az én dolgom közzé tenni, de talán nem baj) szaloncukorka babája megszületett, egy cukortündér kislány :) Szóval ne adjátok fel, nagyon sok itt a pozitív példa :)

Barba81 2013. jan. 28. Creative Commons License 57103
Bocsi ha rosszul irok de csak telefonon enged valamièrt a laptopon nem birok irni

Barba81 2013. jan. 28. Creative Commons License 57102
Ma bejelentkezem az m.m be nagyon ideges vagyok hogy itt egerben nem lehet elintèzni semmit
Ediina 2013. jan. 27. Creative Commons License 57101

Na pont a Rencz doktornő 2 pontost szokott kérni! Nekem is ő az orvosom. Viszont jó lenne ha lenne mellette tsh, tesztoszteron, esetleg lh/fsh.

Prolaktinra én Mastodynont szedtem (akkor még volt tablettás, azóta kivonták, csak cseppet lehet kapni, vényköteles, de nincs rá támogatás, úgyhogy sok helyen kiadják recept nélkül is). Mnyh. vastagításra meg méhpempőt és szójalecitint ajánlott a nődokim. Vitacapsot szedtem, mert abban mindkettő van. Csak figyelni kell rá, mert a méhpempőt testsúly szerint kell adagolni. Pl. egy 60 kg-os embernek 2 szemet ajánlanak naponta, így én csak egyet szedtem, mert 45-46 voltam abban az időben. De mezei E vitamin is megteszi. Közvetlen pé előtt ezt a 7mm-es mnyht én kicsit vékonkának gondolom, de javítsatok ki, ha hülyeséget beszélek.

Előzmény: b.gina (57100)
b.gina 2013. jan. 27. Creative Commons License 57100

Szerintem bármelyik doki tud értelmezni egy 2 pontost is... nehogy már ezért ne tudj menni, sok dokinál bőven elég a kétpontos is, az enyémnél is, pedig nem béna orvos :)

Meg most mégegyszer terheltetni magad nincs sok értelme...

Előzmény: Barba81 (57097)
Jokeva 2013. jan. 27. Creative Commons License 57099

Igen, jópofa dolog ez, mikor eldönti más, hogy van-e bajod, közben meg a dokinak nem elég a vizsgálat amit csinálnak... Jártam én is így. Maszek úton kell megcsináltatni sajna :( Vagy ha érzed magadban az erőt hogy az asztalra csapj, hogy márpedig neked ezért és ezért kell a három pontos, akkor csapj az asztalra.

Előzmény: Barba81 (57097)
szegedi_lány 2013. jan. 26. Creative Commons License 57098
Magánúton? Szegeden egy 3 pontos kb 10 e Ft. Vagy menj Kecskemétre endokrinológushoz, oda elég a 2 pontos terhelés is.
Előzmény: Barba81 (57097)
Barba81 2013. jan. 26. Creative Commons License 57097

Bajban vagyok 2 pontos terhelésem van,és pestre 3 pontos kell,az itteniek nem csinálják meg újból hisz szerintük semmi bajom,most mit csináljak??

Amy1986 2013. jan. 26. Creative Commons License 57096

Gyere Jokeva egy kis ösztönzésre van csak szükség :) 

Előzmény: Jokeva (57095)
Jokeva 2013. jan. 26. Creative Commons License 57095

Hiszen akkor itt egy-két hsz-en belül 3 ember is babára gyúr! Hát fogjatok már össze, és kezdjetek hőmérőzni, hogy lehessen mit hasonlítgatni! Okoskodni szívesen jövök, nézegetni hogy volt-e PÉ vagy nem, mikor és mikor sem :)))) Régi görbéimet is szívesen feldobom ha kell :))))

Én is hétvégén, ha nem kellett felkelni, csak sutty bedugtam a hőmérőt, megmérte, sutty ki, aztán leolvastam tízkor ;)

Amy1986 2013. jan. 26. Creative Commons License 57094

Szeleszte! 

 

 

Ha gondolod és szeretnéd el tudom küldeni a görbéimet ! amiket hőmérőztem míg teherbe nem estem ;) 

 

Előzmény: Szeleszte (57089)
Amy1986 2013. jan. 26. Creative Commons License 57093

Én is Rencz Ritáhz járok! ;) Erősen tudom ajánlani!!! 

Előzmény: Barba81 (57092)
Barba81 2013. jan. 26. Creative Commons License 57092

Az M.M-ben ismeri valaki R.Ritát,őt ajánlották,mert van olyan jó mint Tűű csak hozzá könnyebben be lehet jutni...Nagyon elkeseredtem akkor ez a 17,8-as inzulin mikor fog vissza menni :((remélem nem leszek most terhes nem akarok elvetélni,mondjuk én vitatkoztam a dokival mondtam neki hogy 10 felett ez már nagyon gáz azt olvastam,erre ő nem mert 24 a határ és még meg sem duplázza magát a 120 percnél,most erre mit mondjak,adja vissza a diplomáját béna...

szegedi_lány 2013. jan. 26. Creative Commons License 57091
Szeleszte,én is babát szeretnék, de én talán még messzebbről indulok, mert a fog.gátló abbahagyása után nem volt egy évig menzeszem.A PCOS tünetektől magam,illetve titeket olvasva jutottam el az IR_ig. Ginának köszönhetően van endokrinológusom,aki met-el kezel.Sajnos úgy néz ki, nálam az IR másodlagos betegség, mert az értékeim nem javulnak , bár az éhgyomri értékeim jók, és a tünetek csökkentek. Viszont nálam is van előrelépés, férfihormon csökkentő gyógyszerre végre mentruálok,csak épp 15 napra,uh átestem a ló túlsó oldalára... Én is vívódom, hogy a nőgyógyász gyors segítségét kérjem e a terhességhez, vagy próbáljak először rendbejönni,mert tartok tőle, hogy a javulás lassú, és nem is lesz teljes sose, de az esetleges vetélés visszatart.. Nagyon tudom mostanában irigyelni a könnyen teherbeeső nőket, nem is tudják hohy manapság ez mennyire nem természetes, de aztán olvaslak titeket, és jó érzés hogy nem vagyok egyedül!
Előzmény: Szeleszte (57090)
Szeleszte 2013. jan. 26. Creative Commons License 57090

Most olvastam lejjebb a sort, látom, hogy Barba is babáért küzd:)

 

Barba:

Nekem az éhgyomri inzulinom 3 volt, majd volt metes kezelésem3 évig, majd 1,5 év leállásom, amikor az éhgyomri 10 lett és mindenféleképpen met-es kezelést kaptam. Szerintem próbálj meg egy jó endodokit találni, aki felírja a met-et megnézi az összes hormont, és a határalatti prolaktint sem szabad figyelmen kívül hagyni. Én is szeretnék babát, de nagyon nem szeretnék egy vetélést átélni.  Hidd el átérzem a helyzetet, de előbb rakasd rendbe az egészségedet.

 

Előzmény: Szeleszte (57089)
Szeleszte 2013. jan. 26. Creative Commons License 57089

Amy:

 

Valahogy volt a topiknak egy fajta pörgése, mindenki azért jött mert PCOS és az esetek 90%-ában már a baba projektre gyúrtak. Jó volt látni, hogy oldalakat kell elolvasni, hogy ki több kevesebb met-el, diétával küzd, és akkora volt a pörgés csattogás szinte ki követeltük mindenkitől a tesztet, és ha "zebrája" volt akkor illett megosztani a közösséggel, hogy mindenki együtt tudjon örülni. Olyanok voltunk, mint egy kis közösség, kis család, akik egy cipőben egy cél felé, x időintervallumon belül eléri a célját és révbe ér.

 

A hőmérőzésre is emlékszem, hogy mindenki dobálta fel a görbéit, össze lehetett hasonlítani, hogy kinek milyen és aki már "konyított" esetleg "profi" görbe szakértő volt tudott tanácsot adni a másiknak, volt pé, nem volt, vagy x-dik napon volt.  Igen hiányzik ez az életérzés, ha lehet így mondani. Régebben kicsit reménykedtem, hogy ha majd én is ebben a fázisban leszek valahogy még itt lesznek a "régi tagok, akik ugyanúgy örülnek, vagy lesznek újjak akik szintén ebben a cipőben csörögve csattogva lehet szúrkolni a másikért. Sajna nem is tudom, hogy van-e most egyáltalán bárki is itt a fórumon, aki babáért küzd.

Ebben a hónapban volt egy makacs megfázásom, de a következő ciklust, ha törik ha szakad mindenféleképpen le fogom hőmérőzni. Edina mutatott egy honlapot, majd ott megpróbálom összehasonlítgatni.

 

A barátcserjén erősen gondolkozom, mert annyira vacak az LH/FSH arányom, hogy szerintem ha egy kicsit rásegítenék, hátha valamit javítana a dolgokon. Meddig szedted, és mennyi idő után volt hatása, és mikor raktad le?

 

Endodoki: a "felhalmoztam" egy kisebb készletet című verzió nagyon tetszik. Lehet, hogy én is felíratom az endodokival is és a körzetivel is és megpróbálok tartalékolni, nem bízni a véletlenre, hogy egyik napról a másikra megvonják én meg itt maradok hoppon koppon.

 

Nagyon örülök neked, hogy írtál, és amikor megláttam a Jokeva hozzászólását is, majd kiugrottam a bőrömből. Annyira jó érzés, hogy a régi tagok közül néha egy egy hozzászólás erejéig még felbukkantok. Persze annak is örülök, hogy már családanyukaként túl vagytok a nehezén, és már a megtanult diétával, gyógyszerrel együtt tudunk élni ezzel a betegséggel.

 

Pussz

 

                           Szeleszte

Előzmény: Amy1986 (57080)
b.gina 2013. jan. 26. Creative Commons License 57088

Nekem is "csak" 7 volt az éhgyomri inzulinom, de erre már gyógyszert kaptam... 5 alatt jó egyébként, szóval a 7 még annyira nem vészes, de a 17 az nagyon magas...

Nálam csak a 3. endokrinológus ismerte fel hogy ez IR. Én tudtam hogy baj van, és sajnos én is úgy jártam hogy utaznom kell a megfelelő kezelésért (Szegedről Kecskemétre), de úgy vagyok vele hogy ennyit megér az egészségem :)

Nálam még nem a baba a cél, de szeretném, hogy mire eljutunk oda akkor már rendben legyek teljesen :)

 

Szerintem se a legjobb ötlet ilyen inzulinnal gyereket vállalni, nem is értem hova kapkodnak az orvosok :( magas inzulinnál gyakran nem marad meg a baba...

Persze ez a ti döntésetek.

De írtad hogy te se érzed biztosnak az orvosod tudását, tehát szerintem hallgass a megérzésedre, és ne fogadd el ezt a "kezelést", és keress egy 3. dokit.

Nekem is a 3. jött be ;)

 

IR-hez mindenképpen endokrinológus kéne, Pesten a Mensmentisben biztos tudnak segíteni

Előzmény: Barba81 (57087)
Barba81 2013. jan. 26. Creative Commons License 57087

Nem vagyok orvos de szerintem sincs minden rendben,ehhez az IR-hez ki értene jobban nőgyógy vagy endos doki,pesten kihez mentél,nem érzem azt hogy ez az orvos jó lenne,ő már a 2. akinél vagyok

Amy1986 2013. jan. 26. Creative Commons License 57086

Barbara! 

 

 

Ginának igaza van! ez IR!  A 17es éhgyomri inzulin nem normális nekem anno már a 7et soknak mondták. 

:( én is póruljártam Győrben nem találtam rendes dokit így utaztam pestre egy évben 2x! de megérte mert végre kezelést kaptam! 

 

Az a baj h Neked gyorsan gyereket akarnak csinálni! bármi áron, tehát nekem is akartak adni closty-t meg tüszőrepit meg minden (s*art) de nem fogadtam el. 
Nem túl jó ha a szervezeted nincs rendbe és jön egy terhesség , én ugy voltam vele inkább legyen minden ok és akkor terhes leszek tartott egy ideig de megérte!  

 

Ezt Neked kell eldöntened h TE mit szeretnél ? vagyis mit szeretnétek a pároddal?

Előzmény: Barba81 (57083)
b.gina 2013. jan. 26. Creative Commons License 57085

Ja igen, korábban írtad is hogy abban van az inzulin :)

Előzmény: b.gina (57084)
b.gina 2013. jan. 26. Creative Commons License 57084

Ez bizony IR. (gondolom az inzulin értékek mIU/l-ben vannak...)

A cukrod leesik, az éhgyomri inzulinod az egekben, már ne haragudjon ez az orvos, de nincs szeme?

Szerintem keress egy másik orvost, ha kell utazz.

Gyógyszert csak egy hozzáértő doki tudja megmondani, hogy kell-e az eredmények és a tüneteid alapján, mindenesetre diéta és mozgás tuti kell :)

Előzmény: Barba81 (57083)
Barba81 2013. jan. 26. Creative Commons License 57083

Sziasztok,voltam orvosnál és azt mondta nincs inzulinr.nézett ultrahangot éppen középidős voltam volt egy 18mm pete meg egy 7 mm méhnyálkahártya,azt mondta másnap reggel adasssam be a choragin-tüszőrepi injekciót,ne hagyjuk ki,nos én cseppet sem vagyok megnyugodva mert minden értékemre azt mondta szép és jó,annyi hogy diétázzak mert egy kicsit felfelé húz az éhomri cukor és inzulin,a prolaktinom 425 és arra is azt mondta jó,mikor már majdnem határon van.... a cukor értékeimet leírom még1x ti mit gondoltok,nem kellene nekem gyógyszer:

 

0 perc cukor 6

120 perc cukor 4,9

 

 

0 perc inzulin 17,8

120 perc inzulin 30,11

 

mivel ő azt mondta jó a párom hülyének néz hogy én mit keresem a betegséget...most mit csináljak,itt Egerben talán ez az orvos értene hozzá legjobban de szarik rá...a kecskeruta fű teát ittam,de most bukkantam rá hogy növeli a prolaktin szintet ami nem igazán jó,mert az enyém így is határon van.Szerintetek mit csináljak??

Amy1986 2013. jan. 25. Creative Commons License 57082

Szeleszte! 

 

Én próbáltam a barátcserjét! 

sztm használ! :) 

Előzmény: Szeleszte (57041)
Amy1986 2013. jan. 25. Creative Commons License 57081

Szeleszte!

 

Engem se vitt rá a lélek 7végén h felkeljek :D de beállítottam az órát aztán hőmérő bedug , mértem,  megjegyeztem megfordultam és aludtam tovább :DD  Másképp nem lehet , sztm érdemes lenne mérned , mondjuk igaza van Ediinának tény h magadnak méred! , de valahogy tök jó volt mikor mindenki mért és tudtuk összehasonlítani , reménykedni stb. sztm Neked is ez hiányzik .... hm ?

 

1-2 ciklust igazán érdemes lenne mérned h tudd kb. hogy állsz 

Előzmény: Szeleszte (57044)
Amy1986 2013. jan. 25. Creative Commons License 57080

Sziasztok!

 

 

Szeleszte! Én konkrétan azt hittem hogy zajlik tovább a topikélet, régen is volt h sokan jöttek és mentek de valahogy kialakult egy kis közösség .... vagy csak más oldalt találhattak a pcos-ok? 
Én is ritkán jövök de már nincs az a régi TŰZ :D vagy mi, amikor oldalakat kellett visszaolvasni :D :(  

Én nagyon drukkolok NEKED h összejöjjön a baba! és az endodokiról meg : nekem is a 12. hétig engedte szedni, de nem érdekelt különösen "felhalmoztam" előre egy kis készletet amivel kihúztam a terhességet :D így nem volt gond. 

 

Előzmény: Szeleszte (57051)
Ediina 2013. jan. 22. Creative Commons License 57079

Hm. Direkt megkérdeztem tesómat, hogy hová járt hozzá és azt mondta sztk-ba. Mondjuk az exanyósa barátnője ennek a dokinőnek... lehet, ez a megfejtés. :((

 

Előzmény: Szeleszte (57078)
Szeleszte 2013. jan. 22. Creative Commons License 57078

Szia Edina:

 

Nagyon szeretném megköszönni, hogy megkérdezted tesodat.

 

A doktornőt ismerem immár 14 éve. Annak idején még a Nyirati doktornőhöz jártam, amikor elment szülni neki adott át engem meg anyut. Egyszer kétszer ellátott a klinikán, majd közölte hogy lehet a magánrendelőjébe fáradni, ha meg nincs pénzünk ne is keressük. Hát sajna akkor sem volt. Jelenleg 9 eft nála minden. Unokatesom tavaly nyáron szült nála, de mindenért fizetni kellett egy hónapba többször is elkérte a 9 eft-ot. UH: 9 eft, konzultáció 9 eft, receptírás: 9 eft, terhesség igazolása 9 eft. Ők jobban állnak anyagilag, de alig bírták megfizetni. Állítólag a tudása nagyon jó, és rengetegen dícsérik, csak hát nagyon drága trafiás doki.

Előzmény: Ediina (57076)
mica_1 2013. jan. 22. Creative Commons License 57077

Sziasztok!

 

Korábban írogattam ide. Tavaly februárban szültem egy pici lányt, és azóta már a 2. babámat várom, aki pedig úgy néz ki, fiú :)

Maradt Clostilbegytem, ha valakit érdekel esetleg, írjon nekem.

Ediina 2013. jan. 22. Creative Commons License 57076

Szele, tesóm sokáig élt Szegeden. Megkérdeztem neked, Vincze Emőke volt nődokija, nagyon dicséri. Sztk-ba járt hozzá. Húgom barátnője nála szült, ő is. Hogy támogatja-e a metet nem tudom, de egy kört megér, hogy kiderítsd. Tudod: googli, gyakori kérdések... vagy itt hátha ismeri valaki.

Előzmény: Szeleszte (57075)
Szeleszte 2013. jan. 22. Creative Commons License 57075

szegedi lány

 

Ha nem találok terhességig met párti nőgyógyászt, akkor kénytelen leszek elmenni hozzá. Örülök azért, hogy jók a tapasztalatok. Jelenleg szedem a met-et 35 napra menstruálok, már csak peteérést, petevezeték átjárhatóságit, és esetleg laproszkópot kéne nálam alkalmazni, de ez mind nőgyógyász szakterület. A terhességig el is kellene jutnom, sajna ebben a hónapban sem jött össze:(

Előzmény: szegedi_lány (57074)
szegedi_lány 2013. jan. 22. Creative Commons License 57074
Hatalmas jó pont a kecskeméti doki mellett hogy felveszi a telefont! En már kétszer hívtam fel, és készséges volt, nem csapta le azzal, hogy menjek a kérdésemme szrmélyesen, így tényleg csak ajánlani tudom! Ginának köszönet, hogy felkutatta! ,)
Előzmény: Szeleszte (57070)
Katus27 2013. jan. 14. Creative Commons License 57073

Köszi! :)

Előzmény: Micimalacka (57072)
Micimalacka 2013. jan. 14. Creative Commons License 57072

mindig mindent nyersen, tisztán, szárazon (pucolva) kell mérni:-)

Előzmény: Katus27 (57071)
Katus27 2013. jan. 14. Creative Commons License 57071

Sziasztok!

 

Diétával kapcsolatban lenne egy kérdésem hozzátok. Rizst, tésztát nyersen vagy főzve méritek (már aki méricskél) a diétához?

 

Választ előre is köszi

Katus

Szeleszte 2013. jan. 14. Creative Commons License 57070

Edina

 

Akkor lehetséges, hogy nekem is jó lenne terhesség alatt a kecskeméti doki, ha ad egy szakorvosi javaslatot a körzetinek, hogy terhesség alatt is szedni kell a met-et és akkor valóban nem kell kifizetnem a receptírás költségeit és a leletkiértéketlést, gondolom a kettő együtt már 6 eft körül van. Én is ezért szeretnék met párti nődokit, mert akkor terhesség alatt teljesen kihagyhatnám az endomókust.

 

Jokeva:

Ez a háromhavonta történő hormonok azért van mert még mindig nem álltak be a hormonjaim, mert még mindig 1*750 mg metformin xr-t szedek, mert még mindig a ciklushoz igazítják jelenleg 35 nap, de még az sem tökéletes. Szóval azért vagyok így, mert még mindig nem tudják megmondani, hogy ehhez a hormonértékekhez ennyi met tartozik (persze 160-180 gr szénhidráttal, és heti kettő három mozgással). Előnye: legalább ingyen van, az amúgy is magas lakáshitelem mellett, amit a pofátlanság határáig emelt a bank.

 

Amúgy a pár évvel ezelőtti tüneteim is visszatértek: légszomj, éjszakai vécére járás, fulladás. Tegnap is arra ébredtem éjszaka, hogy nem kapok levegőt, és persze ezekről sem tudják, hogy mitől van. Néztek már MRI-t agyalapra, befektettek alvásambulanciára, mindenhova elküldtek fogalmuk sincs.

Előzmény: Ediina (57067)
arilari83 2013. jan. 13. Creative Commons License 57069

Sziasztok, 

ismeritek a PCOS Szívügy Alapítványt?
A kék közösségi oldalon most indult egy zárt csoport, "PCOS Alapítvány - Minden ami PCOS" címmel, ahová bárki csatlakozhat, akinek kérdése van a PCOS-sel kapcsolatban, vagy csak sorstárs(aka)t keres, vagy diéta, esetleg gyógyszer témában szeretne tanácsot kérni, stb. 
Az alapítvány hivatalos fórumaként működik, ahol igyekeznek minden problémára megoldást keresni, úgyhogy kérdezzetek bátran! 

Köszönettel: 
egy Önkéntes

Jokeva 2013. jan. 11. Creative Commons License 57068

Háromhavonta laborok?? Minek? Jó az alaposság, de... Fene tudja, engem megőrítene.

És csatlakozom Edihez, minek kéne havonta leperkálni neki egy tizest??

Előzmény: Szeleszte (57066)
Ediina 2013. jan. 11. Creative Commons License 57067

Szele, azt nem tudom honnan szeded, hogy terhesség alatt havonta kell endodokihoz járni? Engem tudod hányszor látott az endodokim terhesség alatt? Egyszer, 12 hetesen. Akkor is csak azért, mert elvittem neki amit a nődokim írt a terhesség alatti metszedésről. Akkor megbeszéltük, hogy havonta nézetek éhomi, meg reggeli utáni cukot. Ezt aztán szépen elküldtem neki e-mail-ben. De mivel pofátlanságnak tartom, hogy azért fizessek távkonzultációért 3k-t, hogy megmondja, jó a leletem, (végig jó volt) egy idő után el sem küldtem. Persze ha rossz lett volna kerestem volna. Bár hozzáteszem, én terhesen is elég komolyan vettem a diétát.

Receptet sem vagyok hajlandó pénzért íratni, ha van aki felítja ingyen, úgyhogy azt is a nődokival intéztem.

 

Előzmény: Szeleszte (57066)
Szeleszte 2013. jan. 11. Creative Commons License 57066

:)) Jokeva:)))

 

Vicces történet lenne. Három havonta visszahív az elküldött labor után. Mikor menstruált utoljára? ÖÖÖ. Ezek a hormonértékek mely szakasznak felelnek meg? ÖÖÖ. Jah és már megint hízott... betegesen figyeli a súlyomat. Jah és olyan szinten maximalista, hogy mindig személyesen behív és megnéz, vérvétel, hogy vagyok mint vagyok egyebek. Szóval ez nehezen járható út.

 

Gina:

a szegedi endomókusokat már megjártam, egyedüli volt aki egyáltalán alap állapotomba hajlandó volt met-et írni, terhesség alatt még ő sem. Edina javasolt Kecskeméten egy endodoki, aki partner ilyenekbe, de terhesség alatt nődokinak havi 12, endodokinak havi 10 plusz utiköltség nem kivitelezhető. Inkább nődokit próbálok vislatni:)

Előzmény: Jokeva (57065)
Jokeva 2013. jan. 10. Creative Commons License 57065

:)

 

 

Szeleszte, végső megoldásként ne kösd az endomókus orrára, hogy terhes vagy. Amíg nem látszik, addig járj be receptért, mikor már ruhával sem lehet takargatni, akkor csak telefonon rendeld meg, és menjen érte anyád-párod-akárki ;)

A terhességi belgyógyos szűrést meg csináltasd meg mással. Mindenre van megoldás ám :))

Előzmény: b.gina (57063)
b.gina 2013. jan. 10. Creative Commons License 57064

Vagy keresel egy olyan endokrinológust aki támogatja ;)

Előzmény: Szeleszte (57058)
b.gina 2013. jan. 10. Creative Commons License 57063

Így kell ezt csinálni :)

Előzmény: Jokeva (57059)
Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57062

Végülis a lényeg egy: vagy egy házidoki, vagy egy endodoki, vagy egy nődoki aki met kompatibilis. Na nálam terhesség esetén egyik se az, szóval nődokiból kéne újat vadászni.

Előzmény: Jokeva (57061)
Jokeva 2013. jan. 10. Creative Commons License 57061

Nekem házidokim még a kiskönyvembe is beírta, hogy terhesség alatt is kell a met. Így tulképp senki sem vitázott velem - legalábbis a másodiknál. Az elsőnél is szereztem gyógyszert, de minden doki önkényesen le akart állítani...

 

A szitu nekem már akkor is vicces volt, ezért is voltam képes mosolyogni! Baromira nem érdekelt a doki nyomora :))))

Előzmény: Szeleszte (57060)
Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57060

Én is ilyen asztalra csapkodós fajta vagyok, még annak idején 2007-ben így sikerült az endodokinál kiharcolni a metet. El tudom képzelni a jelenetet a nődokiddal:):):) Ritka kellemetlen és így utólag vicces, de gondolom akkoriban ezt feletébb nem tartottad viccnek. Végülis akkor valahogy lett recepted is? Mert még az hogy szedni vagy nem szedni, hanem a szakorvos nem ad receptet, így körzeti sem... Szóval az még egy érdekes szitu valahonnan kihúzni és majd utána a nődokinál csapkodni. Ha lenne szerencsém normális nődokit találni, akkor nem is lenne nagy balhé pont ezért akarok met kompatibilist.

Előzmény: Jokeva (57059)
Jokeva 2013. jan. 10. Creative Commons License 57059

Nem tettem le. Mindkét terhességem alatt végig szedtem a 3x1000-et, egyedül csaszi napján nem, dehát akkor nem is ettem. Másnap már folytattam ugyanúgy 3x1000-el, és végig szoptatás alatt is.

 

Ha partner a dokid, akkor nézesd meg vele az újabb szabványokat, mert már 2 éve is benne volt a magyar szabványok között, hogy terhesség alatt végig szedhető és javasolt a metformin! Nekem sem hitték el a dokik, és megnézettem vele, totál sápadtan közölte, hogy igazam volt :)))

Dehát én harcos fajta vagyok és nem hagytam magam. De ha jól emléxek akkor te is az vagy :) Hidd csak el, hogy szedhető, és ha a dokid nem túl lusta, akkor nézzen utána. Ha meg túl lusta ehhez, akkor csapj asztalra, akármi...

Velem amikor veszekedett, épp kiterpesztett lábakkal feküdtem a kengyelben, vizsgálat előtt voltam, széttpárt p*nával, és lila fejjel veszekszik veled a doki, képzeld el... én meg mosolyogva közöltem hogy bizony szedni fogom, akár akarja akár nem, de nézzen utána ha nekem nem hisz :))))))))

Előzmény: Szeleszte (57055)
Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57058

Az endodoki nem ad rá szakorvosi javaslatot, a terhesség első napjától betiltja, így a házidoki sem írja fel...nődokit meg nem találtam még aki támogatná a met-et.

Előzmény: Micimalacka (57057)
Micimalacka 2013. jan. 10. Creative Commons License 57057

Én is szedtem met-et, nődoki tudta mellett.

Háziorvos felírhatja, jól rémlik, neked nem írja fel?

Előzmény: Szeleszte (57055)
Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57056

Meg ami probléma, hogy a metformin csökkenti a folsav szinten, az meg az első három hónapban nagyon kell a babának. Szóval így nem tudom hogy azzal ártok ha egyik napról a másikra lerakom, vagy levadászok egy nőgyógyász aki valamennyire kontrollálja pl: havonta egyszer egy 90 perces étkezési cukor inzulint néz vagy valami ilyesmi, hogy a baba is rendesen fejlődjön.

Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57055

Azért szeretnék met kompatibilis nődokit, mert a jelenlegi endokrin orvosom azt mondta, hogy a terhesség első pillanatából elvonja tőlem a metformint. Azt mondta, hogy a nőgyógyász hatásköre lesz, hogy meddig engedélyezi a metformin szedést terhesség alatt. NOS: ha a nődoki semmit nem tud a met-ről magam döntésében leszek, hogy az első három hónapban ha lerakom, akkor pl:elvetélek-e, ha szedem akkor okozok-e valami kárt? Elvi síkon még a diabéteszes nőktől is elvonják a met-et és inzulinra kényszerítik, nincs elég tapasztalat. PL: Edina aki itteni fórumtag neki engedték, hogy a terhessége végéig szedje a merck xr 500-ast. Persze fontos nekem, hogy nehogy koraszülött legyen, tüdőösszeesés, örökölje az IR-t...Miután az endodoki leveszi a kezét rólam ilyen tekintetben nem ártana egy hozzáértő nődoki. MÉg régen saját szakállra bevállaltam a met-et, terhesség alatt már nem is lesz szakorvosi javaslatom a met felírására.

 

Nálad hogy volt, mikor raktad le a met-et amikor terhes voltál?

Előzmény: Jokeva (57054)
Jokeva 2013. jan. 10. Creative Commons License 57054

Miért fontos a met-kompatibilis nőgyógyi?

 

Én sosem emlegettem a nődokiknak. Ha megkérdezték hogy szedek-e valamit, mindig mondtam hogy igen metet, és volt olyan aki rákérdezett, hogy azért-e, hogy teherbe essek? Merthogy akkor abba kéne hagyni már. Mondtam hogy nem, inzulin-rezisztens vagyok (sosem azt hogy PCOS-s!!!!!), azért kell, és ilyenkor teljesen megnyugodtak, és nem is maceráltak tovább. Semmi közük hozzá, én legalábbis sosem hagytam hogy beleszóljanak. Nem az ő dolguk :)))

Előzmény: Szeleszte (57053)
Szeleszte 2013. jan. 10. Creative Commons License 57053

Remélem, jelenleg merck xr 750-ből szedek napi egyet, febr 5-én megyek vissza a dokihoz. Nődokit még vadászok, aki mettel kompatibilis, nagyon fontos lenne, hogy ebben partner legyen.

 

Annyira klassz azért két gyerek, gondolom egy lánykával meg teljes lenne a kép:) Annyira jó néha babás pcos-ról is hallani, valahogy új reményt adtok azoknak akik még próbálkoznak:) Remélem összejön a lányka, nekem meg a fiúka:)

Előzmény: Jokeva (57052)
Jokeva 2013. jan. 9. Creative Commons License 57052

Már miért ne jönne össze? Naná hogy sikerül!

 

Én szedem a 3x1000 metet, 2 szép fiammal vagyok itthon, a kisebbik 20 hós. Most gyúrnánk egy kislányra, de épp most csökkent a lut. fázisom 7 naposra, ami még az álmoskönyv szerint sem szerencsés... Hát ez van. De kivizsgálásokra már nem fogok menni, max nem lesz hugija a fiaimnak ;)

 

Ez a topik most is pörög, amint látom, de én már nem tudom követni. Tökvéletlenül láttam meg, hogy te írtál ide, csak ezért "szóltam hozzá" :)))

Előzmény: Szeleszte (57051)
Szeleszte 2013. jan. 9. Creative Commons License 57051

Sokszor annyira hiányzik a "topikélet". Mindig jött valaki új problémával, mindig volt aki babát tervezett, mindig voltak diagramok, mindig voltak zebracsíkok, mindig volt valami nyüzsgés, zsibogás. Egy időben utána az étrendek voltak a menők, és a diéták, jöttek az újabbnál újabb receptek, aztán kicsiny társaság mindig bővült egy egy új taggal. Pörgött pattogott az egész fórum, ha kihagytam egy hetet, vagy 8 oldalnak kellett utánaolvasni. Mindig olvastam a fórumot, meg néha néha meg megjelentem aktuális gondjaimmal. Valahogy ez a pcos dolog mindig visszatér az ember életében.

 

Amúgy hogy vagytok, mi újság veletek? Nálad stabilizálódott a hormonok és a met? nem is tudom hanyadán állsz szülés után:)

Előzmény: Szeleszte (57050)
Szeleszte 2013. jan. 9. Creative Commons License 57050

Jokeva:):):) Lehetséges, de csak úgy röpködtek a diagrammok és a zebracsíkok, egyik a másik után lehetett gratulálni a pcos kismamáknak:) Remélem lassacskán nekem is összejön a babo:)))

Előzmény: Jokeva (57049)
Jokeva 2013. jan. 9. Creative Commons License 57049

2008-2009 körül ;)

Előzmény: Szeleszte (57046)
Szeleszte 2013. jan. 9. Creative Commons License 57048

Oké, köszi szépen, majd megpróbálom az enyémet összehasonlítani.

Előzmény: Ediina (57047)
Ediina 2013. jan. 9. Creative Commons License 57047

Itt van kismillió példagörbe tematizálva és egy csomó más okosság:http://www.babatervezok.otthona.net/

 

Előzmény: Szeleszte (57046)
Szeleszte 2013. jan. 9. Creative Commons License 57046

Sajna nem... a lányok egy időben görbéket dobáltak akkor csak repkedtek itt az értékek kb 2006-2007 körül... Sajnálom hogy akkor nem szálltam be a dologba. Lehet, hogy vérzésem után elkezdtem és ha tudnál benne segíteni akkor megköszönöm. Egyszer megtanulom, hogy néz ki a helyes görbe meg kb mely napon lehet peteérés az sokat segítene a baba projektbe:)))

Előzmény: Ediina (57045)
Ediina 2013. jan. 9. Creative Commons License 57045

Érdekes okfejtés. Én nem a fórumnak hőmérőzök, hanem magamnak. Azt gondolom, te is lősz már annyira hozzá, hogy egy pé-t ki tudj olvasni belőle. :)))

Előzmény: Szeleszte (57044)
Szeleszte 2013. jan. 9. Creative Commons License 57044

gina:

 

Nekem azt mondta a doki, hogy felezzem meg a ciklushosszt 35/2=17 és adjak hozzá 5 napot:22. Szerinte ha nem történik megtermékenyítés, akkor kerek két hét azaz 14 nap múlva megjön a vérzés. A progreszteronon akar valamit kukkolni, nem tudom egész pontosan, hiszen még én azt se tudom belőni, hogy 35 napos ciklussal mi milyen fázisban van.

 

Edina:

Hőmérőzést nem csinálom, itt a fórumon sem röpködnek már a diagramok. Igazából azt minden reggel azonos időben kellene végezni és hétvégén amikor alhatok nem vinne rá a lélek, hogy felkelljek. Lehet, hogy egy két hónapnyi próbát megérne, és ide feldobni, hátha valaki tudna valamit hozzáfűzni.

Előzmény: b.gina (57042)
Ediina 2013. jan. 8. Creative Commons License 57043

Szele, miért nem mérsz hőt?

Előzmény: Szeleszte (57041)
b.gina 2013. jan. 8. Creative Commons License 57042

Szia! ha peteérést akart megnézni, akkor ez a 21. napi vérvétel, ami ugye 28 napos ciklusnál esik a 21. napra, 35 napos ciklusnál nem később kellett volna egy kicsit? 28 nap körül?

Vagy hanyadik napra sejted a peteérést általában?

 

Előzmény: Szeleszte (57041)
Szeleszte 2013. jan. 8. Creative Commons License 57041

Sziasztok

 

Voltam vérvételen a ciklus 22- dik napján, a vérzésem 35 napra jön meg és nem tudom eldönteni, hogy ovulációs fázisban, vagy luteális fázisban voltam-e.

 

tsh: 1,12 (0,27-4,20)

prolaktin: 279 (102-496)

 

FSH 5,5 (ovu: 4,7-21,5) (luteális1,7-7,7)

LH 13,4 (ovu: 14-96) (luteális 1,0-11,4)

 

Öszradiol 217 (ovu 315-1828) luteális 161-774

 

progreszteron 11,6 (ovu 2,4-9,4) (luteális 5,3-86)

 

A doktornő azt szerette volna megnézni ezekkel a hormonokkal, hogy van-e peteérésem? febr 5 én kell hozzá visszamennem. Annyit látok az eredményből hogy az lh fsh arányom 2,5 szerese az 1:1 helyett, továbbra is eléggé pcos vagyok.

 

Szerettem volna megkérdezni, hogy valaki bűvölte-e a barátcserjét? Javasolják PCO-ra, csak nem tudom hogy mennyire lenne jó az amúgy is normális prolaktin szintemet csökkenteni. Szeretném, ha összejönne a baba, de ennyire kusza hormonokkal csak a remény és a hosszú út van.

Barba81 2013. jan. 7. Creative Commons License 57040

Szia.Én egri vagyok Dr Fritzhez megyek,ő küldött el erre a vizsgálatra,talán őt ajánlották mert a nőgyógyi és endos is.Volt uh vizsgálatom peteérést is néztek,de pont karácsony közbe esett,a lényeg amit kitudtam hámozni hogy sajna vékony a méhnyálkahártyám,és aptó tüszők vannak a petefészkemben,amikor elkezsett nőni kb 10mm volt ez volt szombaton,majd közbejött a vas,hét,kedd,szerdán éreztem a tüszőrepit..mindig érzem olyankor fáj,csütörtökön tudtam menni uh-ra ott azt látták hogy folyadék volt,tehát megrepedt,de azt nem látták mekkora volt,20mm kellene lenni,ugye azt monják jónak,állítólag 2 mm nől 1 nap normál esetben,szóval az enyém nem érhette el azt a mértéket,ezek gondolom azért vannak mert az inzulin eltolja a dolgokat,remélem ha szedem a gyógyszert diéázom,mozgom rendbe jönnek a dolgok :)

b.gina 2013. jan. 5. Creative Commons License 57039

A hormonok tényleg nem rosszak így laikus szemmel, de majd a doki többet tud mondani remélhetőleg :)

Kihez mész?

Előzmény: Barba81 (57038)
Barba81 2013. jan. 3. Creative Commons License 57038
Igen abban van .a 3.napon viiiolt a vèrvétel
b.gina 2013. jan. 2. Creative Commons License 57037

Szia! az inzulin mIU/l-ben van? mert akkor tényleg elég sok.

De megfelelő kezelésnél ez nagyon szépen tud javulni :)

 

A hormonok hanyadik ciklusnapon lettek levéve?

Előzmény: Barba81 (57035)
Zemanek 2012. dec. 30. Creative Commons License 57036

Az inzulinod és a cukrod valóban igen rossz, de a hormonjaid még nem romlottak el.

Előzmény: Barba81 (57035)
Barba81 2012. dec. 29. Creative Commons License 57035

Sziasztok nemrég voltam vérvételen és ahogy itt olvasgattam az inzulin értékeim elég rosszak,de leírom a többi hormonnal együtt,1 éve szeretnénk bébit de nem jött dokihoz csak jan közepe körül tudok elmenni,ha van vélemény szivesen fogadom a hormonokkal kapcsolatban,

Cukor éhgyomri:6

Cukor 120perces:4,9

 

Inzulin 0: 17,82(-ettől nagyon bevagyok parázva)

Inzulin120: 30,11

 

LH:5,9 IU/L

Fsh:7,59IU/L

 

Ösztr:163,10 pmol

Prolaktin:425,3mU/L

Progeszteron:1,39nmol/L

Tesztosteron:0,39 nmol

TSH:1,75mU/L

SHGB:10 nmol

 

 

 

 

 

b.gina 2012. dec. 13. Creative Commons License 57034

Kb. 2-3 hét mire elkezded érezni a hatását a pajzsmirigy gyogyónak :) én onnan éreztem hogy hat, hogy szaporább szívdobogásom volt tőle, ezt mindig az adag emelése után érzem olyan 2 héttel, és olyan 1 hétig tart.

Immunerősítő hatása is van? nem is tudtam :D

mondjuk tény h én alig voltam beteg mióta szedem. most persze épp valami undorító megfázás van rajtam, még a fülem is be van dugulva :(

Hát igen, az igaz hogy télen mindenki fázik :) de amúgy sincs meg mindenkinél az összes tünet, meg 1-es tsh-val nem is hiszem hogy olyan nagyon alulműködnél.

Előzmény: szegedi_lány (57033)
szegedi_lány 2012. dec. 13. Creative Commons License 57033

Egy hétig 25 , aztán 50 mikrogramm. Egyelőre nincsenk mellékhatások, az állítólagos immunerősítő mellékhatásból viszont nem érzek semmit, sőt, mára sikerült megfáznom, mióta nem szedem a béres cseppet, már másodszor.:(És még komolyabb influenza járvány nem volt, uh eléggé tartok a télről. A fázékonysáot, mint tünetet így télen elég nehéz mérni, szerintem mindenki fázik:)

Előzmény: b.gina (57032)
b.gina 2012. dec. 13. Creative Commons License 57032

Hát a tsh tényleg tökjó, mennyi pajzsmirigy-gyogyót írt erre? 25?

nálam is hasonló a sztori, hogy úgy néz ki nem is az IR okozta a bajt, hanem valami hormoneltérés okozta az IR-t...úgy látszik nem vagyunk egyszerűek :D

 

Amúgy én is állandóan fáradékony vagyok, szerintem nem is a pajzsmirigytől, hanem alapból ilyen vagyok :) Szeretek aludni na :)

Alulműködés tünetei: fázékonyság, hideg végtagok, fáradékonyság, hízás, székrekedés, menstruációs problémák, hajhullás, libidó csökkenés... most így hirtelen ennyi ugrott be, biztos van még pár.

 

Amúgy a hajhullás simán lehet a magas tesztoszterontól is. Férfiaknál is a sok tesztoszteron okozza a hajhullást...

 

Remélem gyorsan kiderül hogy nálad ki a "karmester", és jöhet a baba gyorsan :)

 

 

Előzmény: szegedi_lány (57030)
masni35 2012. dec. 12. Creative Commons License 57031

Sziasztok!

 

Végre eljutottam vérvételre, így is mégcsak az 5.napon levett hormonok vannak meg ( a 26. napi csak 3 hét múlva  ) az sztk malmai lassan őrölnek.:-(

Tudnátok segíteni?

 

Lh 9,2 IU/l ( 2,4-12,6 )

Fsh 7,55 IU/l  (3,5-12,5 )

Prolaktin 688,7 mIU/l  ( 102-496 )

Ösztradiol 202,4 pmol/l  ( 46-607 )

Progeszteron  2,97 nmol/l  ( 0,6-4,7 )

Totál tesztoszteron  1,14 nmol/l  ( 0,29-1,42 )

Shbg  48,6 nmol/l  ( 18-114 )

 

Az lh/fsh arány mennyire rossz? ha magasabb az lh, az már utal pcos-ra? A prolaktimon enyhén emelkedett, ahogy utánanéztem, mert megijedtem, ANNYIRA nem magas ( hipofízis adenómához ). Pajzsmirigyet nem néztek, azt hiszem kérek rá beutalót a háziorvostól, arra adhat, ugye? És az is kell MM-be?

Nőgyógyász szerint persze minden OK.:-(

Menszeszem van, rendszeres, peteérést jelző tüneteim vannak mindig, de tudom ez nem jelent semmit. A bőröm van rossz állapotban ( főleg mellkas:-(, arcom jó ), 3 hónapja, gyakice nem javul semmire, ill minimálisan ( ilyen még sose volt ), 2 hónap alatt akneroxid segített csak, eddig nem használtam ezt a krémet, de muszáj volt bevetnem. Érzem, h most romlott az állapotom, ideje a végére járnom.:-(

A 26. napi eredményeimet nagyon várom, kiváncsi vagyok.

Előre is köszi!:-)

szegedi_lány 2012. dec. 12. Creative Commons License 57030

A TSH-m 1,12 volt, tehát a normál tartományban. A tesztoszteront most nem néztük, a májusi laborban viszont magas volt. Viszont mivel nem menstruálok,ezért ha nem IR, akkor a férifi hormon lehet mögötte. Az inzulin eltérésem egyébként a doki szerint sem volt olyan mértékű,ami a menstruáció leállását okozná. Csak abban nem volt biztos,hogy az IR tolta el a hormonegyensúlyt, vagy a férfihormon túlsúly okozott IR-t, Szóval,ahogy ő fogalmazott, több problémám van párhuzamosan, amelyek összefüggnek, és azt keressük melyik ezek közül a "karmester". Mivel sürget az idő-babát szeretnénk-ezért egyszerre írta fel a 2 gyógyszert,azaz mindkét problémára egyszerre lövünk, és reméljük a következő kontroll már mutat valamit. Azt mondta addig akár teherbe is eshetek, ha használ a kezelés, de az maga a csoda lenne...

 

A hajhullás engem is aggaszt, de szerencsére hullámos a hajam, így dúsnak hat. Egyelőre.... Az alulműködés tünetei egyébként többniyre miben jelentkeznek? A fáradékonyság nekem mindig is volt, gyerekkorom óta 10-12 órákat szeretek aludni, felnőttként ez azért 10 órára mérséklődött. Sokat dolgozom, és szellemileg nagyon igénybe vesz, ezért a napi fáradtságot ennek tudom be.

Az IR tüneteiben magamra ismertem, de a pajzsmirigy problémával bizonytalan vagyok. A hajhullás viszont makacs, és már kb 1 éve tart.

 

Ha már elkezdtem, végére járok, csak nehogy úgy járjak Naszódyval is, mint a nőgyógyásszal,hogy a végén széttárja a kezét,hogy az ő tudománya itt ért véget,nem tud segíteni....

 

Előzmény: b.gina (57029)
b.gina 2012. dec. 12. Creative Commons License 57029

Jajj tényleg, te is voltál nála... :)

 

Nekem a Meforal csökkentés segített, remélem neked is fog :)

És a férfihormon csökkentő gyógyszer mit jelent? nekem nem magas a tesztoszteron szintem, de Naszódy szerint valószínűleg a bőrömben sok az aktív tesztoszteron, emiatt kicsit azért szőrösödöm, és még régebben mondta, hogy erre ha szeretném tud felírni vízhajtót, aminek vízhajtó hatása ugyan nincs, de ezt az aktív férfihormon szintet csökkenti :D

De nem kértem, majd max ha nagyon nem javul a helyzet.

 

És mennyi a tsh-d egyébként? amúgy simán lehet hogy a normál értékben van, de attól még a tüneteid arra utalnak, hogy a te szervezetednek magas ez a tsh...

Nem egy egyszerű dolog ez a pajzsmirigy sem :S

Én még a 0,14-es tsh-val is lazán produkáltam alulműködős tüneteket (fáradékonyság), amit a doki se értett :D

Múlt héten meg olyan szívdobogásom meg izgatottságérzésem volt, hogy azthittem túlműködik, kértem is a házidokimtól tsh-ra beutalót, és 1,62 lett, tehát tuti nem a túlműködés miatt volt a szívdobogás érzés. Csak akkor tudnám mitől... (de elmúlt, szóval mostmár mindegy is :) )

 

Nem lesz negatív hatása szerintem a kísérletezgetésnek, sajnos ez egy ilyen játék, másképp nem derül ki hogy mi segít :(

szóval türelem...

Sajnos a hajhullás állítólag nagyon lassan javul, de drukkolok, hogy neked gyorsan javuljon, nagyon rossz lehet :(

 

Köszi hogy megkérdezted a 60-as terhelést, jó tudni :)

 

Előzmény: szegedi_lány (57028)
szegedi_lány 2012. dec. 12. Creative Commons License 57028

Addig mesélek én.;) Visszavittem a terheléses eredményt, és az volt a doki véleménye, hogy nagyjából stagnálok, tehát bár direkt pozitív hatása van a Meforalnak a tüneteimre, de a labor eredményekre nem hatott. Így lecsökkentettük a 2*fél szemet napi 1.szeri adagra, és mellette kapok férfihormon csökkentő gyógyszert, meg pajzsmirigyre ható gyógyszert. Ez utóbbi fura, mert a TSH-m labor szerint rendben van, de a hajam valamitől mégis hullik:(

2-3 hónap múlva kell mennem újabb kontrollra, újabb terheléses eredménnyel, hogy lássuk, most hat e a kezelés. Nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy remélem a kísérletezgetésnek nem lesz negatív hatása, pl jól meghízok majd vagy ilyesmi, de nincs más választásom, egyelőre bízom a dokiban. A gyógyszernek rendeznie kell a ciklusomat-ez mondjuk gyors visszaigazolás lesz a kezelésről, mert ha nincs "spontán menzesz",akkor azonnal megyek is vissza. A pajzsmirigy gyógyszerre meg az újabb TSH kontroll, és a hajhullás fog indikátor lenni, remélhetőleg ha nem ez a gond, akkor 2 hónap alatt túl nagy kárt nem okoz. :-Z

 

Kíváncsi lennék, van e valakinek hasonló kezelésről tapasztalata..

 

A PCOS diétát, és a mozgást azért tartom továbbra is,immár az 1*fél szem Meforal mellett.

 

Rákérdeztem a 60"-es terhelés létjogosultságára, és azt válaszolta, hogy csak kórosan sovány nőknél szokta nézni, egyébként nem nagyon informatív, illetve nem mindenkinél a 60"-ben a legmagasabb a cukor és inzulinszint, így önmagában a 60 "-es értékről nem tudni, hogy csúcspont, vagy felfelé/lefelé ívelő érték-e.

 

 

Előzmény: b.gina (57027)
b.gina 2012. dec. 11. Creative Commons License 57027

Igenigen, mesélj! :)

 

(mióta leírtam a sztorim mekkora csönd lett xD mindenki megfáradt mire elolvasta :D)

Előzmény: V.Tina21 (57022)
szegedi_lány 2012. dec. 10. Creative Commons License 57026
Szia! Ma van 10-e mesélj, mi újság, mi a diagnózis?
Előzmény: V.Tina21 (57024)
b.gina 2012. nov. 30. Creative Commons License 57025

Szia!

Még pajzsmirigy alulműködés lehet a pakliban, az is okozhat pl. hajhullást, hízást, menstruációs panaszokat... Az is lehet persze, hogy nincs PCOS-ed, hanem vmi más okozza, de ez úgyis kiderül majd a vérvételekből (ha lesz hormonos)

 

Szívesen leírom ezeket, nincs ebben semmi indiszkrét :)
2011 nyarán derült ki hogy PCOS-em van. Naszódy előtt 2 endokrinológusnál voltam, de nem ismerték fel, hogy mi lehet a bajom...

Olyan sok tünetem nem volt, a ciszták évek óta ott voltak a petefészkeimben, csak a nőgyógyász elfelejtett szólni, hogy ez mit jelenhet.. 2 év fogigátló szedés és +5 kiló után szólt, hogy lehet hogy a hízást PCOS okozza. De beutalót vérvételre nem adott, meg semmi más tanácsot. Ezek után abbahagytam a fogigátlót és elmentem endokrinológushoz. Az első doki még terhelésest se volt hajlandó kiírni, mondván az éhgyomri vércukorból meg inzulinból is látni fogja ha baj van. Hát nem látta. A 2. endokrinológus csináltatott terhelésest, csak értelmezni nem tudta... annyit mondott, hogy valószínű a pajzsmirigy-gyógyszertől hízok, egyek kevesebbet! mert a pajzsmirigy alulműködés az hamarabb kiderült, már az első endokrinológusnál, erre kaptam Letroxot.

Amúgy nem híztam sokat, 53 kg-ról 58-59-re, de a felkarom, derekam, vádlim, bokám (!) is narancsbőrös lett, szóval gondoltam, hogy valami nem ok :( ezenkívül tünetként kis szőrösödés meg pattanásodás volt... meg fázós voltam, de az a pajzsmirigy miatt volt. Ja meg miután abbahagytam a fogamzásgátlót, kicsit összevissza jött meg a mensim, változóan 26 és 36 nap közötti ciklusaim voltak. de legalább voltak ciklusaim :)

 

A 2. endokrinológus után már úgy voltam vele, hogy engem már nem érdekel, fizetek-utazok is érte, csak kerüljek már egy normális dokihoz. És ekkor jutottam el Naszódyhoz :)
Ő a vérvételi leleteim alapján egyértelműen azt mondta, hogy IR, meg hogy már a hormonokból látnia kellett volna az előző endokrinológus(ok)nak hogy mi a helyzet...


Jól kifaggatott, és a tünetek alapján úgy gondolta, hogy felírja a Meforalt. 2x1000 mg-mal kezdtem 2011. júliusban...Amúgy a vérvételi eredmények annyira nem indokolták, de az hogy nem akar megindulni a súlyom, az igen. Hát a gyogyótól egyből megindult lefele, 58 kg-ról kb. 1 év után már 49 voltam...

A kontroll vérvételek először azt mutatták, h segít a 2x1000 mg, de aztán majdnem 1 év múlva megint el kezdtek romlani az eredmények és tünetek, és akkor változtatott az adagon: 2x500 mg-ot szedek most is. Ettől már jobb, javult az inzulinom, a cukrom is, és híztam is egy picit :) Most 52 kg vagyok :)
A ciklusaim nagyjából beálltak 26-29 nap közé, van peteérésem is. A cisztáim még megvannak, és a szőr se sokat javult (egyébként az  javul a leglassabban), meg néha pattanások is vannak.
A hormonjaim még nem a legjobbak, de lehet h nem is lesz jelentős javulás, mert Naszódy szerint elképzelhető, hogy nálam nem is IR okozta a PCOS-t, hanem valamilyen más hormonális elváltozás :(  (teherbeeséshez majd kell egy kis segítség valószínűleg, de még egyelőre nem az a cél úgysem)

 

Nagyjából ennyi, bocsi h ilyen hosszan írtam :D :D

Előzmény: V.Tina21 (57021)
V.Tina21 2012. nov. 29. Creative Commons License 57024

Szia!

 

Köszi szépen a segítséget!!!

Előzmény: szegedi_lány (57023)
szegedi_lány 2012. nov. 29. Creative Commons License 57023

Szia Tina!

 

 

Én mos voltam és 10 e Ft a TSH (pajzsmirigy működés), és a 2 pontos terheléses vizsgálat együtt. Hormonsort én nem kértem, azt kérdezed meg külön, de az IR megállapításához az sztem nem is kell.

 

Telefonon, vagy emailen kell időpontot kérned. Én reggel kezdésre, 7-re mentem, és 9:20-kor jöttem el. Vinned kell magaddal cukrot feloldva, amit patikában tudsz megvenni. (75 gramm)

Másnap már lesz eredmény, emailen is elküldik.

Nem kell beutaló, de ha tudsz vinni,akkor 3 e Ft lenne mindez, mert akkor SZTK úton elemzik ki, és igaz akkor 2-3 hét az eredmény, de olcsóbb.

 

Én anno az Aranyklinikától is kértem árajánlatot, náluk uez 9300 Ft let volna, de mivel késve válaszoltak, a Mediteamhez mentem.

 

Remélem minden kérdésre válaszoltam.;)

Előzmény: V.Tina21 (57022)
V.Tina21 2012. nov. 29. Creative Commons License 57022

Arra gondoltam, hogy lehet, hogy mielőtt megyek Naszódyhoz, megcsináltatnám magánúton a vizsgálatokat. Találtam Szegeden egy olyan központot (MEDITEAM), ahol meglehetne. 

 

Tudnátok nekem segíteni, aki már járt ott. 

1.Telefonon be kell jelenkezni, vagy csak bemegyek? 

2. Ha jól tudom, nem kell beutaló.

3. Milyen vizsgálatokat kell csináltatnom Naszódynak?

4. Annyi fajta vizsgálat van, hogy nem tudom, hogy nekem melyik kell azok közül? Leírnátok nekem?

5. Mennyibe kerülne összesen?

6. Mikorra lennének meg ez eredmények?

7. Jó hely?

 

Ennyi :D Ne haragudjatok a hülye kérdésekért! 

 

ELŐRE IS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!!!!

 

 

V.Tina21 2012. nov. 29. Creative Commons License 57021

Szia Gina! Csak az a baj, hogy a legtöbb helyen azt olvastam, hogy nehezebb a szitu, ha valakinek nincs IR-je, vagy ha nem túlsúlyos... :( Tudom, hogy akkor majd többet tudok, ha megyek dokihoz, de... Meg pl. alig eszek kenyeret is. Igaz, fehér liszttel főzök, szal most nem tudom már mi van :) 

 

Az lehetséges, hogy nincs PCOS-em, hanem más (hormonális bajom van) ezekkel a tünetekkel : menstruációs zavarok, ciszták, szőr, hajhullás, hízás (<- rövid idő alatt szedtem fel néhány kilót, viszont sokkal nyugudtabb az életem, és sokkal többet is eszem-más is hízhat :) ) Csak kérdem, hogy lehet e más a pakliban? Mit gondolsz Gina?

 

Megkérdezhetem, hogy mióta tudod, hogy PCOS-ed van, milyen tüneteid voltak, mióta jársz Naszódíhoz, és hogy van e javulás( miben) ? Ne haragudj, ha túl indiszkrét voltam, természetesen ne válaszolj, ha nem akarsz!!

 

Gina! Nagyon köszönöm, hogy ilyen segítőkész vagy!!!!

Előzmény: b.gina (57020)
b.gina 2012. nov. 29. Creative Commons License 57020

Szerencsés vagy :D én még most is nagyon édesszájú vagyok.

Tesóm is inkább a sósat kedveli, és PCOS/IR-e van... mondjuk mióta diétázik jobban kívánja az édeset.

Amúgy nem tudom van-e jelentősége, tény, hogy PCOS-ben inkább az édességfüggőség jellemző. Mindenesetre ezt is mondd majd a dokinak :)

az meg hogy nem vagy túlsúlyos, szintén jó :) amúgy rengeteg sovány IR-es van, szerintem kb. ugyanannyi mint elhízott...

10.-e már mindjárt itt is van, drukkolok :) majd mesélj mindenképp :)

Előzmény: V.Tina21 (57019)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57019

Lehetne egy olyan kérdésem, hogy az mit jelent, hogy egyáltalán nem szeretem a cukrot? Mármint, hogy nagyon kevés cukros ételt eszek, inkább sósat, zsarosat. (nem vagyok túlsúlyos:165cm-56kg) Kb. egy hónapban megeszek egy KIS csokit, egy tábla csokiból 2 kockánál többet nem bírok megenni, két hétben egyszer eszek édes kaját, abból is keveset. Ez mire utalhat? Lehet, hogy nincs IR-emM Vagy most ez hogy van? :)

 

V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57018

Jelentkeztem 10.re :D Fúúúúú, nagyon izugulok ám!!!! :S Szurkoljatok!!!!!

b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57017

Az előző hozzászólásom 2. része neked szólt, csak véletlenül egybe írtam :)

Előzmény: V.Tina21 (57015)
b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57016

Persze hogy összehasonlítgatunk, szerintem van haszna :)

csak vicces ez a szöveg a könyvben :D

Nem hiszem hogy más mennyiségű lett volna a cukor. De majd említsd meg azért a dokinak :)

 

Az időpontkérés oka mező szerintem csak véletlenül maradhatott ott, nekem se engedett oda semmit írni, de mindig rendben voltak az időpontjaim, szóval nyugodtan küldd el úgy az időpontkérést, hogy az üresen marad :)

 

Előzmény: szegedi_lány (57014)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57015

Valaki tudna segíteni? Naszódyhoz akarok bejelentkezni, de valamiért nem tudok írni a "Kérem adja meg az időpont kérésének okát (Naszódy Péter dr. - MAGÁNREND.-Belgyógyász,endokrinológus szak.orv.)" részbe. Miért?

szegedi_lány 2012. nov. 28. Creative Commons License 57014
Köszi szépen a választ. Szerintem óhatatlanul mindenki összehasonlítgat, ami veszélyes,az inkább az öngyógyítás...

Nálam ez még csak a 2. mért.érték volt, így magamhoz még nem nagyon tudom nézni az értékeket. És az is furcsa volt,hogy most mintha nagyobb zacskó cukrot kellett volna feloldanom,mint először. Lehet hogy emiatt is kevéssé összehasonlítható a 2 lelet.
Előzmény: b.gina (57013)
b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57013

Az jó ha van javulás :) egyébként a hajhullás meg a szőrök az ami a legnehezebben javul, én úgy tudom... :(

 

32-es inzulin az nem sok, ennél jóóóóval magasabbakat láttam már fórumokon :) 160-180-as terhelt inzulinok is vannak, 30-40-es éhgyomri értékekkel. De szerintem még ennél magasabb is, szóval a tiéd egyáltalán nem extrém :)

De az biztos hogy tök változó hogy kinél mit okoz ennyi inzulin. A te szervezetednek valószínűleg sok...

Nekem a terheltem 34,4 volt amikor a legtöbb volt, és nekem emellett spontán mensim volt például. Mostmár csak 17 a terheltem, van peteérésem is :) de emellett cisztáim is, azok kitartanak makacsan...

 

Amúgy a könyvben azt írják, hogy "Az eredményt ne akarjuk mások eredményeivel összehasonlítani különböző PCOS-es topikokon, mert ennek semmi értelme! Mindenkinek a saját éhomi cukor- és inzulinszintjével kell a saját terhelt értékeit összehasonlítani és ez nem a laikusok, hanem az endokrinológus feladata!"

:D

amúgy szerintem nem az értékek alapján súlyos vagy nem súlyos egy IR, hanem főleg a tünetek alapján amit okoz.

Előzmény: szegedi_lány (57012)
szegedi_lány 2012. nov. 28. Creative Commons License 57012

Szia!

 

Ezerarcú boszorkányt még nem olvastam, de majd kölcsönkérem valamelyik szegedi sorstársamtól;)

 

Ami a tüneteket illeti, igen, van javulás, a pattanások eltűntek, de a hajam még hullik, és az elmúlt fél évben azóta sem volt spontán menstruációm, uh a második duphaston 10 napos kúrán és meghozott vérzésen vagyok túl. Ultrahang kép nem változott: sok apró tüsző, és vékony méhnyálkahártya. Spontán teherbeesés így nem hiszem, hogy várható, Naszódy pedig azt kérte, egyelőre ne szedessen velem semmit a nőgyógyász, kíváncsi vagyok most a kontroll során mit mond.

 

Ez a 32-es iznzulin érték egyébként magasnak mondható IR-esnél, vagy vannak ennél kiugróbb értékek is? Bár nem tudom,hogy az IR-t az értékek vagy a tünetek alapján sorolják be enyhe, közepes, súlyos kategóriába.....

Gondolom olvassam el a könyvet...;)

 

 

Előzmény: b.gina (57011)
b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57011

Szia! hm, hát a cukor mindenképpen javult, elég stabil maradt az érték a terhelés után, ami jó :)

Az inzulin is szokott csökkenni, a metformin nem csak a cukorra hat.

A sejtek inzulinérzékenységét növeli, és csökkenti a vérben keringő inzulinszintet. Ezáltal pedig a hormonok is javulnak szépen lassan.

(De ez nagyon jól le van írva az Ezerarcú boszorkány c. könyvben :) - ez itt a reklám helye :D)

 

Az éhgyomri inzulinod nagyon szép lett, mondjuk előtte se volt rossz :)

Amúgy lehet hogy az adagolás nem jó, és csak több (vagy kevesebb) met kell majd.

Tüneteid hogy alakultak? van valami változás?

Előzmény: szegedi_lány (57010)
szegedi_lány 2012. nov. 28. Creative Commons License 57010

Sziasztok!

 

Megkaptam a leletem, de nem lettem okosabb sajnos:(

 

A korábbi értékek:

Vércukor 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

Most pedig 2 pontos mérés után:

 

Vércukor 4,5

120’     4,6

 

Inzulin 2,7

120’     32,5

 

Ebből azt látom, hogy a kiindulási értékeim alacsonyabbak, mint múltkor, az inzulin 120'-es pedig magasabb mint legutóbb. A Metformin, amit szedek, a vércukor  szintre  hat csak,azaz szerintetek mondhatni,hogy hat a gyógyszer, vagy az inzulinszintnek is el kellett volna indulnia lefelé?

 

Akinek több összehasonlítási alapja van, mint nekem, elmondaná a véleményét? Mg 2 hét mire orvoshoz eljutok, azért kérdezem.

 

Köszi

b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57009

A beutaló biztos hogy nem időpontra szól, de azt rá tudják írni hogy kihez. Asszem fél évig érvényes egy beutaló.

Ezért ne szégyelld magad, inkább örülj hogy eddig nem volt rá szükséged hogy így belemélyedj a magyar egészségügyi rendszer rejtelmeibe :D

2 éve kb én is ugyanilyen kérdésekkel bombáztam a fórumokat :) meg szerintem mindenki...

Igen, neten le lehet mondani az időpontot, 1 nappal előtte még van rá lehetőség :) csak a taj számod kell hozzá.

De ha kéred az időpontot úgyis kiírja a rendszer a tudnivalókat, sőt e-mailt is kapsz róla :)

Meg érdemes figyelgetni az időpontokat, mert folyamatosan vannak üresedések ;)

 

 

Előzmény: V.Tina21 (57008)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57008

Köszi Gina!

 

Akkor az lesz a legegyszerűbb,ha bejelntkezem hozzá,és majd megmondja, hogyan tovább:)

Amúgy a beutaló nem időpontra szól, meg nincs megadva,hogy hova?

 

Tényleg bocsi a hülye kérdéseimért, nagyon szégyellem magam, de tényleg fogalmam sincs, hogyan működnek ezek a dolgok... :( Még annyi,hogy ha véletlen valami miatt mégsem tudok menni, le lehet neten mondani az időpontot?

Előzmény: b.gina (57007)
b.gina 2012. nov. 28. Creative Commons License 57007

Szia! Szerintem is az a legegyszerűbb ha ő írja ki a vérvételeket, sok nőgyógyász nem is hajlandó cukorterhelésre (inzulinnal) beutalót adni...

Én elmennék minél hamarabb, tanácsokat a vérvételhez ígyis-úgyis tud adni :) aztán januárban már csak a vérvételekkel kell bajlódnod :)

 

A pénz dolog úgy szokott lenni hogy én a végén megkérdezem hogy mennyivel tartozom, mert sohasem mondja magától, csak befejezzük a beszélgetést és mosolygunk egymásra :D De amúgy nagy papíron ott van az asztalán hogy mennyi az annyi, de az olyan idétlen hogy csak odanyomom neki a pénzt :D

Amúgy 6ezret kér :)

(legalábbis eddig mindig annyi volt, reméljük nem emel rajta :D)

Előzmény: V.Tina21 (57006)
V.Tina21 2012. nov. 28. Creative Commons License 57006

Köszi lányok a segítséget!

 

Akkor elég lehet a nőgyógyásztól kapott papír,meg a beutaló, ugye? Majd azt mondom neki, hogy a nőgyógyász nem küldött el sehova, ezért nem vittem semmit (vérvétel,hormonos), és gondolom majd ő kiír. Így jó szerintetek? Szerintem ez lenne a legegyszerűbb...Vagy szerezzek inkább előbb papírokat?

 

Még annyi, hogy dec.17-re lenne még időpont, de mivel most van meg, és ha véletlen Norcolutot akar felírni, gondolom azt úgysem szedhetem be ilyen hamar, mármint, hogy ígyis-úgyis januárra lenne meg ez az egész, szóval szerintetek januárban menjek, vagy menjek most, és majd mondd valamit?Csak mert pont beleesik a karácsony is...:)

 

Meg lehet, ez hülye kérdés, de én nem voltam még magánrendelésen. Hogy működik ez a pénzkérdés? Kéri? Vagy magamtól kell adnom? Ti hogy csináltátok? Bocsi:)

szegedi_lány 2012. nov. 27. Creative Commons License 57005

Sziasztok!

 

Meg tudom erősíteni Ginát, tőlem is kért Naszódy háziorvosi beutalót ahhoz,hogy laborvizsgálatra tudjon beutalót adni. Viszont az első magánrendeléséhez nem kellett endokrinológus beutalót vinnem. Vittem a korábbi leleteim, a friss hormonsort és terheléses vizsgálatot, és ez alapján írt fel gyógyszert. A terhelésre és hormonvizsgálatra nőgyógyász is be tud utalni, szerintem anélkül nem nagyon érdemes endokrinológushoz menni, de ha nincs más aki beutal,akkor ő is el tud küldeni.

 

Hormonvizsgálatnál, ha nincs magadtól menstruációd, tetszőleges napon leveszik a vért, én is így jártam. Viszont Naszódy azt mondta, amíg nem rendeződik az IR,addig ő nem is nézi a hormonokat, mert ok-okozati összefüggés van a két dolog között, és ha az IR javul, de a mentruáció még mindig nem jelentkezik,akkor keresi a mögöttes egyéb okokat.

 

Gina, ma voltam 2 pontos vizsgálaton, végül a mediteamet választottam, holnapra lesz eredmény. Emailen elküldik, nagyon kíváncsi vagyok. Jó lenne motivációnak a téli hónapkra (sport, diéta stb), ha elindultam volna a javulás irányába.

Előzmény: b.gina (57004)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57004

Szia Tina!

Örülök hogy segíthetek :)

A fogamzásgátlót hanyagold is egyelőre, ha túl vagy a kivizsgáláson meg mindenen, majd kérdezz rá hogy kell-e szedned.

Hát ha egyáltalán nincs mensid akkor nem tudom hogy megy a vérvétel, ilyenkor szerintem a Norcolutos vérzést veszik figyelembe, vagy csak levesznek tetszőleges napon... ezt tényleg nem tudom, de majd tudja a doki :)

Szerintem írhat fel Norcolutot endokrinológus is.

Ebben a beutalós dologban tényleg nem vagyok biztos hogy kell-e, lehet nem is kéri... Csak azért írtam, hogy egyszerűbb ha viszel hozzá, mert én már jártam úgy hogy utólag kellett postán küldözgetnem neki a beutalót hogy tudjon vérvételes beutalót küldeni...
de az én helyzetem kicsit bonyolult :D

 

De ha viszel beutalót akkor szerintem elég annyit mondanod a házidokinak hogy endokrinológiára szeretnél beutalót. Szerintem mondhatod azt is hogy kihez. Ha kérdezgeti hogy de mégis minek akkor mondhatod hogy mert cisztákat talált a nőgyógyász, és szeretnéd kivizsgáltatni magad. Nem hiszem hogy ebbe belekötne :D

Pajzsmirigynél szintén vérvétel van (általában tsh-t, t3-at, t4-et, anti tpo-t néznek) + pajzsmirigy ultrahang ha kéri a doki.

Igen, kétpontos terhelést szokott kérni, néznek éhgyomrit meg két órás értéket. Ebből ő már látni fogja hogy baj van-e :) + ugye a hormonok.

Sok doki kér 60 perceset is, nem tudom hogy ő miért nem...

De nekem bőven elég a két szúrkálás is :D

Előzmény: V.Tina21 (57000)
Micimalacka 2012. nov. 27. Creative Commons License 57003

simán lehet, ha úgy tud tb-s laborra beutalni pl.

Előzmény: Ediina (57001)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57002

Semmi gond :) hát én jártam úgy nála, hogy csak úgy tudta kiírni a cukorterhelést inzulinnal, hogy ha viszek neki beutalót. És így elfogadták Szegeden sztk-s alapon... de ez csak az első vérvételnél volt így, a többihez nem kellett. Gondolom vmi adminisztratív okból, nem értek hozzá...

De nálam elég speckó az eset, mert ugye szegediként Kecskemétre járok endokrinológushoz, de a vérvételeket Szegeden csináltatom tb-s alapon, ezért írtam, hogy biztos ami biztos alapon vigyen egy beutalót :)

Az én házidokim hálisten tök aranyos és tudja is hogy mi a PCOS, szeme se rebbent hogy már a 3. endokrinológushoz kértem tőle beutalót... de az biztos, hogy ez nagyon ritka! :D

Előzmény: Ediina (57001)
Ediina 2012. nov. 27. Creative Commons License 57001

Bocs, hogy beledumálok, de még soha nem hallottam olyat, hogy egy fizetős magánrendelésre beutaló kellene... Minek? Szerintem teljesen felesleges ilyesmi után rohangászni. Pláne, ha belegondolok, hogy a sok ho. hogy el van maradva ebben a témában. Tisztelet a kivételnek, de úgy tapasztalom tök felesleges velük (is) küzdeni.

Előzmény: b.gina (56999)
V.Tina21 2012. nov. 27. Creative Commons License 57000

Szia Gina! Köszönöm a válaszodat!

 

Nem kezdtem még szedni,de a norcolutot már beszedtem (gondolom, az nem baj) hála az égnek, hogy rögtön utánaolvastam. Nem tudod,mi van akkor, ha magától nem valószínű, hogy megjön (akkor hogy megyek hormonsort nézetni xy.napon?)Gondolom, mondanom kell neki...És gondolom, ő nem írhat fel Norcolutot.

Elküldd egy nőgyógyászhoz? Vagy ilyenkor mi van? Bocsi a hülye kérdésért.

Amúgy megtaláltam már, hogy hol lehet időpontot kérni:) Tényleg utána néztem:) Csak nem tudtam még eldönteni, hogy kit válasszak, de azt hiszem, Ő lesz:) És a háziorvosomnak mit mondjak? Csak annyi,hogy adjon egy beutalót? Mondjam,hogy miért és hogy kihez?(Bocsi, de még nem voltam soha ilyen szituban..)

 

Most nem igazán jut eszembe más, ja, még annyi, hogy a pajzsmirigyes az miből áll, meg hogy Naszódy tényleg 2 pontos vérvételre küld(valahol olvastam)

 

Köszi a segítséget!

Előzmény: b.gina (56999)
b.gina 2012. nov. 27. Creative Commons License 56999

Szia! Én hozzá járok Szegedről és nagyon jó doki! :)

Tökjó hogy így utánaolvastál a dolgoknak :)

Ha elmész Naszódyhoz, ő minden vizsgálatra ki tudja neked írni a beutalót, szóval kezdésnek kérj hozzá időpontot. Célszerű magánrendelésre, mert állami rendelése alig van.

A beutalóit elfogadják sztk-s vérvételen is, még itt Szegeden is :)

 

http://www.meditres.hu/elojegyzes/index.html

 

Vidd hozzá a papírt amit kaptál a nőgyógyászaton, illetve nem árt ha van nálad egy háziorvostól kapott beutaló endokrinológiára, még ha magánrendelésre mész is.

(Ha állami rendelésre mennél, akkor mindenképpen kell beutaló hozzá)

 

Elmondod neki hogy mire gyanakszol, ő szépen kikérdez a tüneteidről (szőrök, pattanások, menstruáció, hajhullás stb.), és majd kapsz tőle beutalót a terhelésre meg a hormonokra. Valószínűleg pajzsmirigyet is nézni kell majd, mert gyakran együtt jár a PCOS-sel.

 

Amúgy egy nagyon barátságos, PCOS-hez tényleg értő doki, és elmagyaráz mindent, főleg ha kérdezed :)

 

A fogamzásgátlót ne kezdd el szedni semmiképpen, főleg mivel hormonokat is fognak nézni, ahhoz ígyis úgyis abba kéne hagynod a szedését. Remélem nem kezdted le szedni még :D

 

Kérdezz nyugodtan, most hirtelen ennyi jutott eszembe :)

 

 

 

 

 

Előzmény: V.Tina21 (56998)
V.Tina21 2012. nov. 27. Creative Commons License 56998

Sziasztok! Én még új vagyok ezen az oldalon, de szeretném a segítségeteket kérni. 21 éves lány vagyok, és a PCOS-re gyanakodom. Voltam nőgyógyásznál, hogy fogamzásgátlót írassak fel (mivel tartós párkapcsolatban élek, és még tanulok), valamint menstruációs problémáim voltak. A doktor úr (sztk-s) fel is írta a Norcolutot, illetve a Minerva fog.gátlót, de szót sem ejtett arról, hogy közöm lehet a PCOS-hez. A kezelőlapomon ez állt: Az uterus: 61,1*28,4*30,4mm. Nyh:6,2mm. Mindkét oldali ovariumban sok apró 5-8 mm-es folliculus. Mivel fog.gátlóért mentem a dokihoz, és meg is kaptam, gondoltam, rendben. Azonban nem hagytak nyugodni ezek a petefészek ciszták, ezért utánanéztem. Ekkor bukkantam rá a pcos-re. Szó ne essék róla, nem akarom magam diagnosztizálni, de a tünetek 99%-a igaz rám (menstruációs zavarok, ciszták, erősebb ször, hajhullás, hasra hízás...). Már azt is tudom, hogy endokrinológushoz kell fordulnom, illetve cukor-inzul terheléses vérvizsgálatot+hormonsort kell csináltatnom. Már csak azt nem tudom, hogyan fogjak bele. Nem tudom, közületek volt-e valaki Naszódy doktornál, Kecskeméten, én rá gondoltam, mivel ő van hozzám legközelebb, illetve róla jókat hallottam. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy jelentkezzek be hozzá, és ő majd megmondja, hova menjek, és hogy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnem, vagy vinnem kéne magammal valamilyen papírokat (Nem tudom, hogy kellene megcsináltatni az xy. napi hormonvizsgálatot, ha fogalmam sincs, mikor jön meg...:S:)

Ezekben tudnátok nekem segíteni, illetve ha volt közületek valaki Naszódynál, mesélne nekem kicsit, milyen a viselkedése, kb. miket kérdez először, csak azért kérdem, hogy össze tudjam rakni a gondolataimat...

 

Ne haragudjatok a hosszú levelemért, de még csak most jöttem rá erre az egészre, és nagyon nagy káosz van a fejemben. Előre is köszönöm a segítségeteket, illetve (szívesen fogadok mindenféle más tanácsot, ami a pcos-sel kapcsolatos)!

 

Üdv:Tina

b.gina 2012. nov. 21. Creative Commons License 56997

De, informatív a 60 perces is, de Naszódy valamiért mindig csak 2 pontosat kér, nekem még életemben nem mértek 3 pontosat.

Biztos neki elég ennyi is :D

Majd kérdezz rá, kíváncsi vagyok erre is :)

 

 

Előzmény: szegedi_lány (56994)
Szeleszte 2012. nov. 21. Creative Commons License 56996

Nekem az inzulin eredmény megjött, viszont a klinikán és az sztk-ba is gond volt a progreszteron. Azt mondta a doki, hogy lehet valami technikai gubanc adódott, hogy nem tudták mérni. Majd visszamegyek az sztk-ba és rákérdezek.

 

Olyan esetem is volt, amikor a 90 perces inzulinom fel ment Pestre és ott összetörték és ráhazudták a MÁV rendelőre, hogy ők nem küldték el, pedig a szemem előtt volt a fekete kupakos képcső, amire rávolt írva hogy inzulin és egy zacskóba tették az összes többivel. Szerintem ilyenek mindenhol vannak és lesznek is.

 

Szerintem ha magánuton levetetted és sztk-san értékeltetik ugyanígy előfordulhat, hogy nem lesz pl progi szint eredményed.

Előzmény: szegedi_lány (56995)
szegedi_lány 2012. nov. 21. Creative Commons License 56995

Hát pont ezért az "elhagyják a lelet felét" dolgoért gondolkodom a magánúton. Te is és Gina is ugyanerről számoltatok be az SZTK-ban, ez 2 esetből pont 2.... Vajon mennyi az eset rá, hogy én nem így járnék?

Előzmény: Szeleszte (56993)
szegedi_lány 2012. nov. 21. Creative Commons License 56994

A beutaló akkor kellene, ha a Mediteam-es vérvételt, de a 3000Ft-os állami rendszerben való értékelés verziót kérném.

A 2 pontos vizsgálatot én úgy értettem, hogy az éhgyomri alap, és arra jön a 60' és 120' perces vérvétel. De most hogy mondod, megnéztem a beutalót, és tényleg csak a 120'eset kéri Naszódy. Az nem informatív IR-nél, hogy 60' után milyen magasra megy fel a cukorszint,csak az,hogy 120'-perc után mennyire esik vissza az éhgyomrihoz képest? No majd ha megyek hozzá, rákérdezek. ;)

 

Előzmény: b.gina (56992)
Szeleszte 2012. nov. 21. Creative Commons License 56993

Szia

 

nem akarok nagyon beleszólni, de ennyi erővel levetethetnéd az sztk-ba, mondjuk jó egy nap szabadságodba kerül, meg a Naszódys időpontot odébb kell rakatni, de akkor legalább ingyen van, és "csak a dokit és az utat" kell kifizetned.

 

Más:

Képzeljétek én voltam a klinikán a ciklus 21-dik napján, és az sztk-ba a ciklus 25-dik napján és mind a kettő intézmény elhagyta a progreszteront, pedig abból tudta volna a doktornő megállapítani volt e peteérésem, szóval pofára estem mint a lekváros kenyér.... Majd holnap vagy holnap után megyek vissza az sztk-ba, hogy hol van a progreszteronom....

 

Tegnap a doki azt mondta, hogy lehet a 750 Xr fel kéne emelni 1000-re még azt mondta várjam meg a decembert, hány napra jön meg a ciklusom. A babára azt mondta hogy türelem, és nincs semmi Clostibegy.... Arra kellett rájönnöm, hogy most már tényleg múszáj lenne keresnem egy pcos nőgyógyászt, de eddig még nem találtam.

Előzmény: szegedi_lány (56990)
b.gina 2012. nov. 21. Creative Commons License 56992

Úristen kicsit megdrágult :-O

Nálam nem kértek beutalót, simán megírtam nekik mit akarok, ők meg adtak egy időpontot. Mikor odamentem azért odaadtam a beutalót a nőnek, de nem mondott rá semmit, hogy baj lenne vele.

De ha sztk-ban elfogadják Naszódy beutalóit, akkor itt miért nem? ezt nem értem...

 

Ha az inzulinnak 3000 db-ja akkor kétpontos mérés nem 6000? Mármint levesznek egyet éhgyomorra meg egyet 2 óra után, ez a kétpontos, Naszódy ilyet szokott kérni.

6000+2200+2000=10.200

Mondjuk még ez is nagyon drága...

Előzmény: szegedi_lány (56990)
alarc 2012. nov. 20. Creative Commons License 56991

Sziasztok,

 

Tudja valaki mi az a feherjeturmix amit jo inni? Milyen formaban aruljak a boltokban?

 

Koszi,

Alarc

szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56990

Aranyklinika nem válaszolt, Mediteam viszont felhívott.:), jópont.

Beutalóval 3000 Ft lenne, és akkor az állami rendszerbe csatornázzák a levett mintát, így az eredmény ennyi idő, mint az sztk-ban,azaz bizonytalan. Viszont a kecskeméti beutalót nem fogadják el. Pffff.

A magánutas verzióban az inzulin 3000 Ft/db, azaz 9000Ft a 2pontos mérésnél,2200 a vércukor, és 2000 a TSH,azaz összesen 13200 Ft. Viszont mehetsz 7:15-re reggel, és 24 órán belül van eredmény, emailen elküldik. És már jövő hétfőre van időpont. Ez tényleg szolgáltatás, de olcsónak nem mondható. Főleg ha még hozzáadom a kecskeméti út árát, és az endokrin magánrendelést...

Megbeszéljük itthon, ha bevállalom, majd megírom a tapasztalatokat.

Előzmény: b.gina (56989)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56989

Az Aranyklinika is igényes és jó hely. Kíváncsi vagyok ott mennyibe kerül, majd lécci írd meg az árakat, ha válaszoltak :)

Ó, nagyon szívesen segítek :)

 

 

 

Előzmény: szegedi_lány (56988)
szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56988

Írtam a Mediteamnek, és az Aranyklinikának is, várom a választ.:) Nekem még TSH is kell, uh biztos drágább lesz, de meglátjuk, várom a választ.:) Hátha így megtarthatnám a Naszódys időpontom...

Megköszöntem már, hogy ilyen kedvesen válaszolgatsz?  :-D

Előzmény: b.gina (56987)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56987

Szia! Máv rendelőben tuti nem fogadják el, ott már csak azoknak vesznek le vért, akik oda tartoznak, tehát Újszegediek... Akik Szegediként járnak oda azokat már alapból átküldik az sztk-ba.

 

Én egyszer csináltattam már terhelést magánúton, mert az sztk-ban ugye nem fogadták el úgy hogy egy papíron volt a cukor meg az inzulin. Erre eldurrant az agyam, és inkább fizettem érte. Nem is értem  utána miért nem magánúton mentem, olyan kis naiv vagyok... :D

 

Amúgy nem is drága annyira, 6200 Ft volt kétpontos cukorterhelés inzulinnal egy éve :)

A Medicenternél csináltattam, ők a legolcsóbbak Szegeden, már amennyire körbekérdeztem akkor

www.mediteam.hu

Most a honlapjukon 4200 Ft van a kétpontos cukorterheléshez írva inzulinnal, nem tudom ez mikor volt frissítve :D

de ha ennyi az nagyon jó :D

A legegyszerűbb, ha írsz nekik e-mailt vagy felhívod őket, a honlapon van elérhetőség :)

Amúgy nagyon aranyosak és ügyesen szúr a laboros :)

Eredmény másnap van, kiküldik e-mailben ha kéred :)

 

Szóval én szerintem legközelebb újra hozzájuk megyek szúratni, hogy megússzam az sztk-val járó stresszt...

Előzmény: szegedi_lány (56985)
vikiviki 2012. nov. 20. Creative Commons License 56986

Nekem eddig terhesen (!!!) is simán terheltettek az előző terheléses után egy hónappal, hogy lássák, mennyire hat a diéta, kell-e inzulin vagy nem. Nekem azt mondta a doki, hogy kb. olyan, mintha megennék egy tábla csokit egy ültő helyemben: ha előtte egy hónapig jól diétáztam és nem megy fel az egekbe a cukor, akkor nem terheli meg annyira a szervezetet. Vagyis még mindig inkább ez, minthogy folyamatosan magas legyen a cukor (és az inzulin). 

Barátnőm is valami ilyesmit mondott, hogy ha fel vannak töltve a glikogén vagy mi a bánatom raktárak, tehát az ember nem pörgeti folyamatosan a hasnyálmirigyét, akkor nem megterhelő annyira a terheléses sem, míg ha épp üresek azok a valamilyen raktárak, mert mondjuk sűrűn eszünk gyors CH-ot, akkor meg de, felmegy a francba. Hogy ezek milyen raktárak, meg mi közük az inzulinhoz, azt nem értem, de tény, hogy egy hónap rendes diéta után a terhelt lement 7,6-ról 5,6-ra, ami eléggé azt mutatja, hogy 1. használ a diéta, nem kicsit, 2. tényleg vannak vmi raktárak valahol, amik asszem az inzulinhoz szükséges bármit raktározzák? Vagy glikogént? Valaki segítsen, aki ért ehhez:)

 

Azt hiszem, nem vagyok túl tudományos:) Mindegy, anno engem is terheltek simán többször egymás után terhesen is, mert állítólag a gyereknek sokkal-sokkal rosszabb lett volna a folyamatos magas cukor, mint az a plusz egy terhelés. Ez alapján simán lehet, hogy gyerek nélkül is sokkal veszélyesebb a folyamatosan magas inzulinszint, mintha néha túlórázik a hasnyálmirigy...

Előzmény: Zemanek (56980)
szegedi_lány 2012. nov. 20. Creative Commons License 56985

Szia.

 

Köszi a választ.

A reggeli válaszom valamiért nem jelent meg, ezért újra írom:(

 Nem igazán biztató amit írtál, de van más választásom? MÁV rendelőben azt írtad,  nem fogadják el a kecskeméti beutalót (igaz én meg sem próbáltam). Magánúton esetleg Szegeden van lehetőség a vizsgálatra? Komolyan, ha nem sűrűn kell, és egy nap szabiba kerül, plusz mehetek reggel 6-ra, és az egész napot ott töltöm, és nagy eséllyel össze is szedek a többi influenzás betegtől valamit, elgondolkodtató.Persze lehet,hogy ha tudnám az árárt, nem így gondolnám... :-Z

Te hová mész legközelebb?

Előzmény: b.gina (56984)
b.gina 2012. nov. 20. Creative Commons License 56984

Szia!

Az inzulin alapból 3 hét mire megvan. Ami nem igaz, mert megcsinálják 2 nap alatt, csak rohadékok.

Ne tudd meg múltkor milyen kálváriát jártam be érte... Egy hónappal a Naszódys időpontom előtt levetettem a vért, gondoltam adok nekik plusz egy hetet, hogy tuti meglegyen. A hormonok és a cukor más másnapra megvolt, szuper :)

Aztán 3 hét után elkezdtem rájuk járni, hogy nekem bizony kéne az inzulin is. Hadd ne mondjam hogy néztek rám mint borjú az új kapura, hogy de hát ott van az inzulin, az a glükóz!!! -.-

(egyszer már jártam így, nekem kellett elmagyaráznom egy egészségügyi dolgozónak, hogy meglepő módon ez két külön dolog...)

Aztán jobban belenézett a gépbe, azt látta, hogy még folyamatban van az inzulin. Sorbaálltam egy másik hölgyhöz, ő pedig azt látta, hogy nincs is inzulin. Najólvan... Ezt játszottuk néhány napig, majd egyszer az egyik azt mondta, hogy kérdezzem a labort. Odamentem sztk-ban a laboroshoz, kedvesen, nem támadóan kérdeztem, és úgy leordították a fejemet, hogy sírva mentem haza...

Persze ők meg azt mondták, hogy ezzel az endokrin labort keressem, mert hozzájuk megy a vér.  Telefonszámot senki nem volt hajlandó adni...

 

Egy kis googlizás után találtam egy pár telefonszámot, és elkezdtem hívogatni az endokrin labort, ahol végre egy kedves hanggal sikerült beszélnem, aki közölte, hogy itt van az eredmény, és ők már 2 nappal a vérvétel után elküldték az sztk-nak, nem érti, hogy mi van, elküldi újra. Szerintem valamit elronthattak a küldéssel...

És 1 nappal a Naszódys időpontom előtt sikerült kézhezkapnom az eredményem, ami valójában már 2 nappal a vérvétel után kész volt, csak balfaszkodnak...

 

Ezek után eldöntöttem, hogy én soha, de soha többé nem csináltatok náluk terhelést... :D

 

Szóóóóval nem tudom hogy most jó-e a Naszódys időpont, szerintem ülni fognak rajta 3 hétig, mire megkapod :(

Szerintem ha van még üres hely hozzá kérj egy másikat is későbbre, aztán hátha neked szerencséd lesz az inzulinnal :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56983)
szegedi_lány 2012. nov. 19. Creative Commons License 56983

Értettem, intézem a szabit.:)

 

Arra emlékszel, hogy az eredmény körülbelül mikor van meg?  Rá 2 hétre foglaltam Naszódyhoz időpontot, nagyon optimista, vagy  szerinted addigra meglehet a lelet?

 

 

 

Előzmény: b.gina (56982)
b.gina 2012. nov. 19. Creative Commons License 56982

Szia!

Terhelésen asszem nyáron voltam utoljára, a viszonyok még élnek :D

Sztk-ba odamész reggel (6.30-tól vagy 7.00-től kezdenek, ezt havonta váltogatják, ezért most nem tudom pontosan, de ki van írva)

És óóóóriási sor van általában, érdemes nyitás előtt fél órával már ott tömörödni...

Hát nem tudom végzel-e 9-ig, mert ugye 120 perc után veszik le a 2. adagot, és ez attól függ, hogy ez elsőt mikor veszik le.

 

Cukrot úgy kérd a patikában, hogy cukorterheléshez szeretnél cukrot, tudni fogják :)

 

Zemanek: Naszódynál direkt rákérdeztem a terheltetésre, hogy fórumon azt hallottam, hogy ez sokat ront az IR-en, és az ő tapasztalata szerint ez egyáltalán nem igaz! Hiszek neki, nem egy kókány orvos :)

És az én vérvételi eredményeim se azt mutatják, hogy jaj de sokat rontott volna a gyakori terhelés, gyönyörűen javultak az eredményeim :)

De amúgy nem szokott 3 havonta terheltetni, de ha elkezdi szedetni a gyógyszert, muszáj ellenőriznie, hogy egyáltalán hat-e.

Utána már ritkábban kínoz ilyenekkel :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56977)
Szeleszte 2012. nov. 19. Creative Commons License 56981

Szia

 

Nem tudom, hogy hova mész vérvételre, az sztk-ba mentem reggel fél 8-ra és fél 11-kor szólítottak be, a klinikára mentem reggel 7-re és fél 10 kor szúrtak meg, egyik helyre sem kellett időpontot kérni, csak odamentem és kész.

 

Én holnap megyek endokrinre, van két laborom egy 21.dik napi és egy 25-dik napi hormonsor, de úgy láttam, hogy az lh fsh nagyon csúnyán eltér, a többi hellyel közzel rendben van, még a cortisol volt magas 650. Majd megírom mit mondott a doki, de én úgy érzem nincs peteérésem:((( A baba még várat magára.

Előzmény: szegedi_lány (56977)
Zemanek 2012. nov. 19. Creative Commons License 56980

Nem szabad ilyen gyakran terheltetni, sokat ront az ir-en és nagyon megterheli a hasnyálmirigyet, évente egyszer szabad terheltetni.

Előzmény: szegedi_lány (56979)
szegedi_lány 2012. nov. 19. Creative Commons License 56979
Szia.Köszönöm a választ.Azért kérdeztem Ginát,mert ő ismeri a szegedi viszonyokat.De eléggé kihalt mostanában a fórum,nem biztos,hogy mostanában olvassa.
Júliusban volt az 1.terhelésem, 3 hónapja szedem a gyógyszert, és.most lesz kontroll illetve tsh mérés. Le kellett állnom a béres cseppel ahhoz ,hogy ezt értelme legyen nézni, és ha már megyek, gondolom megnézzük, hogy hat e a gyógyszer.Miért kérdezed?
Előzmény: Zemanek (56978)
Zemanek 2012. nov. 18. Creative Commons License 56978

Ugyan nem engem kérdeztél és nem is tudom a legtöbbre a választ. De cukrot bármelyik patikában kapsz vény nélkül. Megmondod hogy 75g-os cukor kell terheléses cukor vizsgálathoz és ők tudni fogják mit kell adni.

Viszont azt nem tudom jól élrtem e, hogy 3 hónapja volt terhelésed és most megint terheltetni fogsz?

Előzmény: szegedi_lány (56977)
szegedi_lány 2012. nov. 18. Creative Commons License 56977

Szia Gina!

 

Eltelt a 3 hónap, pénteken tervezek menni terheléses kontrollra. Megkaptam Naszódytól a 2 külön beutalót, ahogy mondtad. Te mikor voltál utoljára vérvételen?

Áll még, amit legutóbb mondtál, hogy nem kell időpontot kérni, csak odamegyek reggel? Vagy inkább kérdezzek utána? Azt is jó lenne tudni,hogy mikor kezdenek. 9től dolgozom, ha előtte nem fér bele, akkor szabit lesz muszáj kivennem:(

Írtad,hogy a vizsgálathoz a cukrot recept nélkül ki lehet váltani. Hogy milyen cukor, az a patikában egyértelmű? A beutalón erre nincs utalás...

Köszi előre is a válaszokat.

 

Előzmény: b.gina (56846)
b.gina 2012. okt. 31. Creative Commons License 56976

Mostmár hálisten igen :) de eddig nem volt ott :)

Előzmény: Ediina (56975)
Ediina 2012. okt. 30. Creative Commons License 56975

Az új honlapról el lehet érni a régit. Az érdekes-hasznos fül alatt van a hormontábla. :)

Előzmény: eszti0727 (56972)
b.gina 2012. okt. 26. Creative Commons License 56974

Íme egy másik hormontábla:

http://www.infertility.hu/hormontabla.htm

:)

Előzmény: eszti0727 (56972)
Hanga!!! 2012. okt. 25. Creative Commons License 56973

Sziasztok Lányok!

Ég a pofám rendesen, mert sok segítséget kaptam az itteniektől, amikor szükségem volt rá, aztán egyszercsak jóra fordultak a dolgok én meg eltűntem innen....azóta sokszor gondoltam rá, hogy írok ide, és most végre el is jutottam a tettekig. :-) 

Szóval csak annyit szeretnék mondani azoknak, akik most vannak az "út" elején, hogy ne adják fel, sok idő, de megéri a fáradságot, gyógyszerszedést, orvoshozmászkálást, idegeskedést, lehet babája egy IR-es, PCOS-s nőnek. Én már inszemre voltam előjegyezve - annyira elegem volt az eredménytelenségből - amikor spontán terhes lettem, a 12. hétig szedtem a metet, aztán leálltam, diétát tartottam végig és egészséges, erős kisfiam született tavaly decemberben! RR-hez jártam a MMC-be én is, tudja, hogy mit csinál, nagyon hálás vagyok Neki is. Szóval ezer hála Nektek csajok, akik még ittvagytok azóta is, és kitartás minden sorstársnak!!!!

eszti0727 2012. okt. 23. Creative Commons License 56972

Köszönöm szépen a válaszokat! Sajnos a pco-szindroma.hu oldalon nem találom a hormon-táblázatot (gondolom azért, mert megújult, és még nem töltötték fel). Hozzáférhető valahol máshol is?

A diétával kapcsolatban is lenne egy kérdésem, mivel én vegetáriánus vagyok, szerintetek így is megoldható?

További szép napot Nektek!

Ediina 2012. okt. 23. Creative Commons License 56971

A pco-szindroma.hu-n van egy hormontábla, ott megtalálod a normálértékeket. Inzulint, meg minden más fontos hormont. Nagyon érthető magyarázatokkal!

 

Csak az info@... cím van, a levél tárgyába írd be az orvosod nevét, továbbítják neki a kérdésed. :)

Előzmény: vikiviki (56970)
vikiviki 2012. okt. 23. Creative Commons License 56970

Miért? Az a 45-ös érték már magasnak számít? Mi a jó?

Előzmény: Zemanek (56964)
Ditte 219 2012. okt. 23. Creative Commons License 56969

Sziasztok Sorstársak!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a MensMentises doktornőnek szeretnék e-mailt írni, akkor milyen címre küldjem, tudja valaki? Honlapon van egy info-s emal cím, esetleg arra? Mást én nem találtam.

Köszi

Berbuch81 2012. okt. 22. Creative Commons License 56968

Ediina: Nagyon köszönöm!!! :) Akkor azt hiszem, megfogalmazom, és írok... :)

 

Hát igen. Elég össze-vissza ciklusom van, (mint ugye a mesében) így tényle elég nehezen viszek ilyesmi hormonos leletet... :)

Ediina 2012. okt. 22. Creative Commons License 56967

Ha, nincsen normális ciklus, akkor elég nehéz 3.cn és pé+7.nap hormont vinni...

 

Berbuch, szerintem hívd fel a MM-t és mondd el mi a helyzet veled, meg fogják tudni mondani az asszisztensek is, hogy milyen leleteket vigyél. De ha a honlapon található mélcímre írsz egy levelet akkor is fogsz segítséget kapni! Legutóbb én is bizonytalan voltam mit vigyek, írtam, szinte azonnal jött a válasz.

Előzmény: Zemanek (56966)
Zemanek 2012. okt. 22. Creative Commons License 56966

Szerintem hüvelyi uh nem fontos. Ami fontos az a 3. és pé+7. napi hormon, ,eg egy cukor+inzulin terhelés. Én mást nem vittem.

Előzmény: Berbuch81 (56965)
Berbuch81 2012. okt. 22. Creative Commons License 56965

Sziasztok! Segítsetek kérlek! (Végre úgy néz ki, befejeztem a szopit. és kértem időpontot az MM-be, december közepére. direkt így, h legyen időnk végleg leállni a szopival.) Az lenne a kérdésem, mit kellene vinnem friss leletet. (Régiek vannak, de gondolom az nem érdeklik őket... ???) Így gondolom nőgyógyi UH, teljes vérkép, hormonos??? (Azért a kérdőjel, mert nincs normális havim) vizelet, és a glükózterhelésest (ugye inzulinnal) Esetleg még valami??? Nagyon köszönöm! A világ végén lakom, 5 óra vonattal budapest, nem tudok én 2 havonta felugrálni. Azért lenne jó minnél több mindent összeszedni, addig, ha lehetséges lenne... :) /Édes álom, de jó lenne h akkor kapjak már valami gyógyszert is... /

Zemanek 2012. okt. 21. Creative Commons License 56964

Azt, hogy ir-ed van.

Előzmény: eszti0727 (56963)
eszti0727 2012. okt. 20. Creative Commons License 56963

Sziasztok!

Csak nov. 13-ra van időpontom a MensMentisbe, kérlek segítsetek, mit jelentenek ezek az eredmények:
0 perces: cukor 4,5 inzulin 9,6
60 perces: cukor 7,2 inzulin 44,5
120 perces: cukor 4,3 inzulin 19,6

Tünetek nagy része stimmel rám, és 3 és fél éve várunk a babára...

almirena 2012. okt. 13. Creative Commons License 56962

Jó a ckk, azt hiszem. Banyek, hogy még a rendszeres rossz álmokat is ez okozhatja....

Előzmény: Kathleena (56952)
Norka30 2012. okt. 12. Creative Commons License 56961

Off label indikációban a metformin már 2008 őszétől felírható az inzulinrezisztenciára. Négy éve. Csak ki kell tölteni hozzá egy papírt, bár nem szokás. 

Kathleena 2012. okt. 10. Creative Commons License 56960

Köszi:)

Előzmény: yoyo444 (56958)
Kathleena 2012. okt. 10. Creative Commons License 56959

Örülök, h annak találtad:)

Előzmény: Ediina (56955)
yoyo444 2012. okt. 9. Creative Commons License 56958

Kathleena nagyon jó lett a cikk, tele hasznos infóval, kösziiii :)

Előzmény: Kathleena (56952)
Szeleszte 2012. okt. 9. Creative Commons License 56957

Visszamenni????? Nem is adott rá lehetőséget, egyszer utolértem telefonon, azt mondta van időpontom fél év múlvára, majd akkor beszélhetünk róla, addig meg csinálhatok amit akarok. Azért vette el a met-et, mert kapott egy felülvizsgálatot és akkor még úgy volt a magyar törvény, (lehet, hogy még jelenleg is így van) hogy metformin csak is kizárólag 2-es típusú cukorbetegeknek írható fel és nem én voltam az egyetlen IR.-es akinek felírta, és azt mondta, nem akar öt évre börtönbe menni. Teszem hozzá, hogy 29 napos ciklusaim voltak, rendes peteéréssel, semmilyen vérkép vagy eredménnyel nem magyarázta meg a döntését, csak azzal, hogy a bezin autó nem működik dizellel, amiből egy szót sem értettem. Jelentkezett egy krónikus fáradság, de minap olvastam egy tanulmányt, hogy a metformin tartós szedése (3 év folyamatos gondolom már annak számít) igen letapossa a folsavat, aminek szintén lehetnek ilyen tünetei. Persze minden orvos vizsgált, hogy mi bajom van, de semmi nem változott az életembe, csak a gyógyszer leállás.

 

Azóta eltelt két év újra metforminon vagyok, kevesebb vagyok a peteérésemmel, a havi ciklusommal és a reményemtől is távolabb, mikor fog összejönni az áhított baba, rendkívül hálás vagyok neki, hogy még gazdagabb lettem egy koponyazuzódással a folyamatos összeeséseim miatt. Teszem hozzá, nem én vagyok az egyedüli, aki magánorvoshoz ment egy két sztk-s dokis történet után. Az is bokaütögetős mutatvány volt akkoriban, hogy metformint felírni egy IR betegnek, de tisztában vannak az orvosok, hogy egy nő két dologért hajalandó mindent megtenni: 1. Azért, hogy legyen gyereke és azért hogy ne. A magánszférában is rengeteg pénz van ebből elhiheted nekem.

Előzmény: nemnegatív (56956)
nemnegatív 2012. okt. 8. Creative Commons License 56956

Az utolsó mondatodat teljes nyugalommal el is felejtheted, ugyanis ilyet nem csinálhat egy orvos, még kutatás alatt sem (törvényileg tiltva van, amit kivételesen komolyan is vesz mindenki).

Ha esetleg még "kíváncsiságból"  meg is csinálta volna azt, amit te feltételezel, a kutatási munkájába nem vehetett volna bele, mert 100%, hogy csúnyán megütötte volna a bokáját, innentől kezdve pedig teljességgel hülyeség és értelmetlen dolog lenne szórakozni a betegekkel, nem kockáztatja senki a munkáját, pláne akkor nem, ha már egy kutatásban is benne van.

 

Ha elvette tőled met-et, akkor azért vette el, mert akkor úgy látta jónak. Visszamentél utána hozzá, amikor ennyire rosszul voltál, hullott a hajad és összeestél?

Előzmény: Szeleszte (56954)
Ediina 2012. okt. 8. Creative Commons License 56955

Kathleena, köszi szépen a linket, a cikket, számomra nagyon tanulságos volt!!!

 

 

Előzmény: Kathleena (56952)
Szeleszte 2012. okt. 8. Creative Commons License 56954

Annyit lefelejtettem a sztoriból, mielőtt még bárki is azt hinné, hogy a régi dokim esetleg aggódna értem, nem erről van szó. Előléptették, magasabb doktori fokozatot kapott, és valami új felmérést végez a PCOS betegek körében, és előkukázta a számítógépből az adataimat. (Zárójeles megjegyzés: már az is felmerült bennem, hogy direkt vette el a gyógyszert, mennyit romlik az állapotom, hogy aztán jó kis kutatási alany legyek).

Szeleszte 2012. okt. 8. Creative Commons License 56953

Sziasztok

 

Képzeljétek érdekes szituációban vagyok. Az történt, hogy most szerencsére 62 napra, két hetes emelt met xr-el (750 mg) megjött a vérzésem. A szitu meg az, hogy jártam régebben öt évig egy endodokihoz, aki két éve elvette a met-et aztán mindent végigjártam, míg találtam egy másik dokit, aki visszaadta nagy nehezen. (persze amikor met leállás volt, akkor szédültem, kihullott egy csomó hajam, összeestem a Tescoba minden orvos vislatot: neurológus, kardiológus, mri vizsgálat, pszichológus, alvásambulancia, bőrgyógyász, fogorvos persze hiába mondtam hogy IR és hogy három év után hírtelen gyógyszerleállás volt, persze minden megfigyelés nélkül) A lényeg a lényeg, hogy a két évvel ezelőtti orvos írt egy papírt, hogy mennem kellene vérvételre, amely nap pont a ciklus 21-dik napjára esne, az új dokim, meg kér egy kevés hormonsorból álló 27-37-dik ciklusnapi vérvételt, hogy megnézze vajon van-e peteérésem. Most tanakodok mi tévő legyek, hiszen nagyon jó lenne egy 21-dik cn-en való vérvétel (anyagi szempontból is), viszont a régi dokihoz nem akarok visszamenni, de a számítógépek annyira össze vannak kötve, hogy kellemetlen magyarázkodás lenne az új dokinál akit nem szeretnék elveszíteni. Ti mit tennétek a helyemben?

Kathleena 2012. okt. 5. Creative Commons License 56952

Sziasztok! Olvastam pár angol nyelvű cikket arról, h az IR, vagyis az állandó vércukor-ingadozás hogyan hat a hangulatunkra, fizikai aktivitásunkra, miért okozhat ingerültséget, fáradtságot, depressziót, pánikszerű érzéseket meg egy csomó mindent, és csináltam belőle egy magyar nyelvű összefoglalót (fordítást). Segítségnek szántam, mert magyar szakirodalmat nem igen találtam a témában, holott angolszász oldalakon úgy láttam, evidenciaként kezelik, h sokszor pl. a vércukor-ingadozás felel egy csomó ún. lelki betegségért, tünetért. A szerkesztőprogrammal meggyűlt a bajom, meg újságíró sem vagyok, úgyh a cikk néhol kicsit nyomi lett, bocsi:)

 

http://jegeskave.hu/cikkek/2012/09/13/az-inzulinrezisztencia-psziches-tunetei

Provence83 2012. okt. 2. Creative Commons License 56951
Azert szeretunk minden cikket a temaval kapcsolatban. Mar az is valami, hogy irnak rola.
Előzmény: sz30 (56950)
sz30 2012. okt. 2. Creative Commons License 56950

akkor sorry, én első olvasatra azt gondoltam, hogy ez egy jól összeszedett cikk.

A Merckformin már rég nincs meg, de a Competact igen

 

Előzmény: Provence83 (56949)
Provence83 2012. okt. 1. Creative Commons License 56949
:-) Most eleg lusta vagyok minden pontra kiterni... Olvasd el a kommenteket, ott nagyjabol ossze van szedve, hogy mi vele a problema. Apropo: meg van meg a 750 es xred? En csak olyan harom-negy het mulva mrgyek pestre (kulfoldon lakom), de azt hiszem szuksegem lenne ra.
Előzmény: sz30 (56948)
sz30 2012. okt. 1. Creative Commons License 56948

mi a baj a cikkel?

Provence83 2012. szept. 30. Creative Commons License 56947
Nagyon finoman fogalmaztal... Ez eleg katasztrofalis cikk. Persze Dr. Rosekkal van levajazva minden, ugyhogy veletlenul sem egy Mensmentises dokit kerdeznek, aki tenyleg ert hozza...
Előzmény: Ediina (56946)
Ediina 2012. szept. 30. Creative Commons License 56946

jó cikk, ismét a teljesség igénye nélkül...

 

Előzmény: sz30 (56945)
sz30 2012. szept. 30. Creative Commons License 56945

egy jó cikk

Minden a PCO-szindrómáról

Gigantikus összefoglaló, okok, tünetek, kezelési lehetőségek és életvezetési szabályok. A PCOS becslések szerint minden tizedik magyar nőt érinthet. Tovább »

forrás: divany.hu

körte- 2012. szept. 27. Creative Commons License 56944

Sziasztok!!

Egy debreceni  sorstársunk autóval menne Budapestre a közönségtalálkozóra!!
2-3hely még van!!!
Jó lehetőség, kényelmesen "olcsón" menni!!!

Írjatok ha érdekel titeket!!!

masni35 2012. szept. 24. Creative Commons License 56943

És a hormonsorokat egy cikluson belül kell nézetni? Mert ma vagyok a 12.napon, jó lenne a 21.napit ebben megcsináltatni és a következőben a 3.napit.

masni35 2012. szept. 24. Creative Commons License 56942

Zemanek, zsumi, köszi a válaszaitokat!:-)

 

Akkor szerzek még beutalót hormonokra is. Ezekhez sztkban is leveszik a vért? Mennyi idő után lesz eredmény? Milyen hormonok kellenek a 3.naphoz? ( lh, fsh, tesztoszteron, ösztradiol, prolaktin,tsh,shbg -kell még vmi? szabad és össztesztoszteront ekkor nézik? ) a 21.napon csak progeszteront néznek? Segítenétek? Az orvosban annyira nem bízom már, de tuti ír beutalót arra, amire kérek..

 

Még annyit kérdeznék, h az éhgyomri és a 120 perces inzulinom az jónak tekinthető, nem?

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56941

Még jelentkezni az idei metformin babamoziba, akár pocakkal is (szept.25-ig)

 

 

Amit küldenetek kell:

 

- baba neve

- szül.dátum vagy várható születése

- pár sorban az előzmények

- jó minőségű fotó (de legyen egy megás méretű....)

 

képeket küldhetitek: sari.nora@pco-szindroma.hu

 

A mozit okt.6-án vetítjük a közönségtalálkozón. Bővebb infók folyamatosan a Facebookon vannak!

 

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56940"A PCOS ellen küzdök és én fogok győzni!"

 

JUBILEUMI PCOS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

a Kelenföldi Missziós Központ Épületében (Budapest, XI.kerület Etele út 55.)

2012. október 6-án, szombaton 10:00 – 17:00 között
Fókuszban az életmódváltás: új élet egy új életértJubileumi PCOS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ


Mozogj rendszeresen, egyél egészségesen és tudatosan, és változtasd meg az életedet Te magad! Ebben segítenek Neked szakembereink, meghívott vendégeink és előadóink az ötéves PCOS Szívügy Alapítvány jubileumi közönségtalálkozóján.

Akikkel találkozhatsz: Monspart Sarolta, D. Tóth Kriszta, Kriston Andrea, Zentai Andrea, Brezina Kinga
A helyszínen személyesen is konzultálhatsz a PCOS legelismertebb hazai szakértőivel, köztük dr. Tűű László és dr. Major Judit endokrinológusokkal és dr. Breyer Helga belgyógyásszal.

Ne hagyd otthon a családot sem, hiszen lesz szoptató- és pelenkázószoba a piciknek és játszószoba a nagyobbaknak.

A belépőjegy ára 990 forint, ezért értékes ajándékcsomagot is kapsz támogatóink jóvoltából.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérünk, hogy feltétlenül jelezd részvételi szándékodat a pcos.talalkozo@gmail.com címen.

Részletes program: http://

 

körte- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56939

Sziasztok!!

 

PCOS-es vagy? Ismersz olyat aki PCOS-es, esetleg még nem tud róla?

 

 Oszd meg ezt , hogy minél többekhez jusson el az idei PCOS Közönségtalálkozó híre.

A közönségtalálkozót a PCOS Alapítvány azért szervezi, hogy itt mindazok, akik tanácstalanul, egyedül küszködnek tüneteikkel, orvostól orvosig jártak és nem kaptak megfelelő válaszokat itt együttesen, sorstársakkal és a PCOS elismert hazai szakérőivel találkozva minél többet megtudjanak a PCOS-ről és főként arról, hogy mit lehet ellene tenni. Az idei találkozó legfontosabb üzenete, hogy IGENIS LEHET TENNI A PCOS ELLEN, életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással sikerrel küzdhetünk ellene.

Segíts Te is abban, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről!
További információk itt:  events/257394167712913/http://www.facebook.com/

 

-zsumi- 2012. szept. 23. Creative Commons License 56938

sziasztok, olvasni szoktalak benneteket, lehet csatlakozni?

 

masni: nekem is "csak" ir-em van. És kb. ilyenek az eredményeim, a 120 perces magasabb, és a terhelt cukor a 0 perces alá esik. A doki szerint (MM) ez nálam ir. Igaz, nekem a cukrom jóval alacsonyabb, az inzulin magasabb :) gyógyszert szedek, plusz diéta, és mozgás.

 

én csak az eredményeimet vittem magammal (terheléses, 3. napi és 21. napi vérvétel)

Előzmény: masni35 (56927)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56937

Azt mindenképpen érdemes vinni, mert kérni fogják.

Előzmény: masni35 (56936)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56936

Tudom, azért gondoltam, h "csak", mint esetleges ir-es keresem fel őket pcos nélkül, h ebben az esetben kell-e még vmi. Ha nincs gyanú nőgyógyászati problémára, akkor is kérnek hormonsort?

 

Előzmény: Zemanek (56935)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56935

Egyébként attól még lehetsz ires hogy nem vagy pcos. Vannak olyan ir-.esek akiknek nincs pcos-ük viszont az ir rontja a petesejtminőségét is.

Előzmény: masni35 (56933)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56934

A ciszták nem feltételei a pcosnek. 3. és 21. napi hormonokat vigyél még.

Előzmény: masni35 (56933)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56933

Igen, ezért kérdeztem, mert a 60'-es magasabb szokott lenni, mint a 120'-es.

 

Voltam egy másik nőgyógyásznál, szerinte nincs PCOS-m, de amikor kérdeztem, h akkor nincsenek kis cisztáim, akkor azt mondta, h nem számottevő.:-O Most nem tudom, h ez mennyit takar, egy, két, három dbot?? Nem olyan a petefészkem, mint egy tipikus pcos-nak. Ennyi. Ciklusom rendben van még mindig.

 

Ezzel az egy lelettel elmehetek MM-be ( végülis főleg a családi halmozódás miatt megyek el, mivel mindenki cukros, ill előzményeim miatt ) vagy kell még vmi?

Ilyen értékekre is szoktak gyógyszert írni?

Előzmény: Zemanek (56932)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56932

Inkább az a fura, hogy alacsonyabb mint 120 perces inzulinod. Szerintem ez mindenképpen ir-re utal és én mennék vele mm-be,

Előzmény: masni35 (56931)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56931

És a 60 perces inzulinnak nem kéne magasabbnak lennie a 120 percesnél? Az éhgyomrinak 5 alatt kéne lennie, ugye? A cukor nagyon rossz, 5,8 ( magas )-ról 3,9 ( elég alacsony ). Nagyon nem értek én ehhez.:-)

IR-re utalnak az eredmények? Érdemes ezzel MM-be menni?

Bocs, h ennyit kérdezek, olvasgatok visszafelé, netet is böngészem, de hasonló eredményekbe még nem futottam.

 

Előzmény: Zemanek (56930)
Zemanek 2012. szept. 22. Creative Commons License 56930

Hátsanszos, hogy valahol 30 percnél lehet neked egy nagy megugrás inzulinban.

Előzmény: masni35 (56927)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56929

Még annyit, h bánom, h nem 5 pontosra mentem, mert pár éve, amikor sima terheléses cukor vizsgálatra mentem a félórás érték 9,6 volt ( akkor nem néztek inzulint ), lehet, h az első órában ugrik meg az inzulin, amit nem néztek most. Vagy rosszul gondolom? Valamiért leesik a vércukrom...:-( És sajna tényleg nagyon hamar éhes leszek, amikor tornázom, meg leesik a vércukrom...

korkis 2012. szept. 22. Creative Commons License 56928

SZiasztok!

 

Sajnos én is ritkán jutok el ide, akkor igyekszem visszaolvasni.

Kromy! Az én helyzetem/leleteim/tüneteim nagyon hasonlítanak a tiédhez azzal a különbséggel, hogy nekem nem olyan brutál magas a terhelt inzulinom. A kezdő értékek nálam is rendben vannak, hormonsorom tökéletes, rendszeres peteérés, progeszteron 21. napon szintén jó. A PCO sincs százszázalékosan diagnosztizálva, mert ugyan vannak legyezőszerűen apró ciszták, de a nőgyógyász szerint ez nem felel meg a definíciónak (petefészkenként min. 12 db. cisztának kellene lennei, nekem ennél kevesebb van). Már van egy 3 éves kisfiunk, a második egy év alatt nem jött össze, ekkor derült ki az (enyhe) IR. Párszor éreztem a beágyazódást (egy éva alatt kb. 3-4-szer), de aztán hirtelen megszűntek a tünetek, és menstruálni kezdtem. Azt tudtam, hogy a beágyazódással van baj.

 

Január óta szedem a metet, kb. június óta tornázom (sajnos csak havi kb. 10 alkalom), és (szerintem a torna hatására) az elmúlt 3 hónapban minimálisra csökkent a mensi előtti barnázás:). Így 1-2 nappal megnőtt a lutális szakasz hossza, amit nagyon jó jelnek tekintek. Most voltam kontroll terhelésesen, az eredmények csak minimálisat javultak. Ezért a nőgyógyász felemelte a Metforalt 2*850 mg-ról 3*850 mg-ra. Szed valaki közületek ilyen sokat? Már az előző adagnál azt gondoltam, hogy ez a csúcs...

 

Közben márciusban a férjemről kiderült, hogy jelenleg nemzőképtelen, és azóta sem találták meg az okát. AZ én megnyugtatásomra elment ő is terheléses vizsgálatra, és sokkal rosszabbak lettek az eredményei, mint az enyémek. Most pár hónap diéta és mozgás után újra megcsináltatja, majd bejeletkezik az MM-be.

Kérdésem lenne hozzátok: több helyen leírtátok, hogy az első orvosi vizsgálatra már milyen leleteket érdemes vinni a folyamat meggyorsítása érdekében (női hormonsor, terhelésescukor-inzulin, stb), de ezek nőkre vonatkoztak. Nem tudjátok véletlenül, hogy férfiaknál miket kérnek a glükóz-inzulinon kívül? D-vitamin, kortizol. Esetleg náluk is valamilyen hormon? Felhívhattam volna az MM-et, de elfelejtettem, és hétfőn korán lesz a vérvétel...

 

Előzmény: kromy (56877)
masni35 2012. szept. 22. Creative Commons License 56927

Sziasztok!

 

Nyáron kérdeztem tőletek, azóta voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton. Itt az eredmény, megszakértenétek nekem?:-)

 

 
 Glukóz    5,8    mmol/L            3,8    6,0       
 60 perces glucose    3,9    mmol/L            ---    ---       
 120 perces glucose    3,9    mmol/L            3,8    7,1       
 Inzulin    5,5    mIU/L            3,0    25,0       
 Inzulin 60 perc    19,8    mIU/L            ---    ---       
 Inzulin 120 perc    25,2    mIU/L            ---    ---    

Nem értem, miért ilyen alacsony a terhelt vércukorérték ( ez rossz, nem? ), ill a 60 perces inzulin miért ilyen alacsony?

Előre is köszönöm!

Ediina 2012. szept. 21. Creative Commons License 56926

Úgy tudom, hogy minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál kevésbé jó. Pl. extrudált, pelyhesített, finomított (liszt). Ahogy a krumplipüré sem.

Előzmény: kromy (56924)
Zemanek 2012. szept. 21. Creative Commons License 56925

A piritástól megváltozik a ch minősége és nagyon megemeli az inzulin szintet.

Előzmény: kromy (56924)
kromy 2012. szept. 21. Creative Commons License 56924

Miért nem lehet enni pirítóst ha az olyan pékáruból készül amit lehet enni?

 

Előzmény: Zemanek (56923)
Zemanek 2012. szept. 21. Creative Commons License 56923

jól tudod

Előzmény: sz30 (56922)
sz30 2012. szept. 21. Creative Commons License 56922

én úgy tudom, reggel nem szabad pirítóst enni

Előzmény: Lunni (56920)
sz30 2012. szept. 21. Creative Commons License 56921

A doki felemelte 2000-re, de én nem emeltem meg. Megvártam a vérvételt:  az addig mindig normális cukrom felment az egekbe. Így lecserélték egy komplexre, amiben a meten kívül van glitazon is. 3 havi szedés után vérvétel, eredmény ugyanaz, sajnos megemelte a cukromat. Így most kaptam egy harmadik gyógyszert:eucreas. 

Előzmény: Szeleszte (56901)
Lunni 2012. szept. 21. Creative Commons License 56920

köszönöm, kicsit tisztább mostmár minden :)

 

nekem a napi 160g ch kevés, próbáltam az előírt mennyiséget enni (pl: két kis vacak pirítós reggel) de lementem 57 kilóra és éhen is haltam mellette... ezért mindenből többet eszek egy kicsivel, de így legalább nem tör rám a falásroham.

Előzmény: Ediina (56916)
Zemanek 2012. szept. 20. Creative Commons License 56919

Én most hirtelen nem is tudom 10-re vagy 11-re.

Előzmény: Micimalacka (56915)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56918

nem:-(( már 3 hónapja

Előzmény: Ediina (56917)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56917

Mici, te szoptatsz még?

 

Előzmény: Micimalacka (56912)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56916

Lunni, szülés után általában azt mondják, hogy első a szoptatás. Napi 160g ch-val sztem nem lehet szoptatni, egyszerűen kevés! Persze a cukrot, fehér lisztet akkor is lehet kerülni - sztem ez a könnyebbik feladat.

Aztán ha már nem szoptat az ember akkor vissza kell(ene) térni a diétához, orvos megítélése alapján gyógyszerhez.

A terhesség alatti gyógyszerszedésről megoszlanak a vélemények, ez is orvosfüggő. Pl. a glitazon tartalmú gyógyszerek mellett védekezni kell(ene), mert nincs róla adat, hogy hat a magzatra. Én azonnal abbahagytam amit kiderült, h babát várok.

A metformint lehet szedni, sőt ajánlják is a 12. hétig. (addig  kockázatos igazán a magas inzulin, mert rossz hatással van a progeszteronra, ami a placenta kialakulásáig "élteti" a babát, ezért nagyobb nálunk a vetélési kockázat) Nekem pl. az endodokim nem akarta, hogy szedjem, a nődokim viszont igen, sikerült kompromisszumot kötni, úgyhogy végig XR-t szedtem. Van aki szedi szoptatás alatt is, de én orvosi jóváhagyás nélkül nem mertem bevállalni, mert egyik orvosom sem támogatta.

Előzmény: Lunni (56909)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56915

nahát, összefuthattunk volna, én délre mentem:(

Előzmény: Zemanek (56914)
Zemanek 2012. szept. 20. Creative Commons License 56914

én is 4-én voltam Tüünél:)

Előzmény: Micimalacka (56912)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56913

neeem, pont az hogy 1 grammot se szabad fogynom :)

 

a diétát meg próbálom tartani, de még nem szoktam teljesen hozzá, meg nem kevés pénz és idő pluszban szerintem, de majd csak megszokom idővel. heti 2x2 órát kondizok, de otthon se ártana rávenni magam, jajj nem egyszerű ez a dolog :)

Előzmény: Micimalacka (56911)
Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56912

Amúgy, ha már itt vagyok, nem tudom írtam-e, voltam vissza TL-hez én is 4-én.

MEg vagyok dicsérve a terhesség alatti hízással meg hogy azóta is tartom a kezdő súlyom. De innentől szigorú diéta, egyelőre nem kell gyógyszer:-) ha nem hízok 4 kg-nál többet, akkor egyelőre nem is kell.

Micimalacka 2012. szept. 20. Creative Commons License 56911

ilyen paraméterekkel kell fogynod?

 

Én úgy látom, gyógyszer ide vagy oda, a kulcs a diéta és mozgás, vagy szigorú diéta. Anélkül kevsébé várható javulás, a gyógyszer nem csodaszer, ez van.

Előzmény: Lunni (56907)
Provence83 2012. szept. 20. Creative Commons License 56910
Lanyok, en ugy tudom, hogy sem az xr-tol, sem az eucreastol nem lehet fogyni, de ez a tajekoztatojukban is le van irva. Ezek a normal es vekony testalkatuaknal hasznal inkabb. En rogton xr t kaptam, de ugy hallottam, hogy csak akkor van hasmenes a sima mettol, ha nem eleg lassan epiti fel az ember, a vercukor ingadozas meg azt jelenti, hogy nem tokeletes a gyogyszer mellettna dieta...
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56909

gratula :) és szülés után is ugyanúgy kell tartani a diétát és szedni a gyógyszert? :/ életem végéig? :)

Előzmény: Ediina (56908)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56908

Olyan aktívan mint kellene nem tudok sportolni, mert ízületi problémáim vannak. Spéci gerinctornára jártam abban az időben. Most egy 14 hónapos után futok naphosszat. :))

Előzmény: Lunni (56907)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56907

1 éve álltam le a fogamzásgátlóval, nőgyógyim mondta fél év után amikor még mindig nem jött meg hogy akkor csináljunk teljes kivizsgálást és így derült ki mi bajom, de persze jópár hónap eltelt közben... és milyen megoldást javasolt hogy helyreállítson, még fogamzásgátlót, hát remek :)

szóval én nem halogattam semmit, csak nemtudták mi a bajom :) aztán tovább kutattam és végül kikötöttem itt és ez által az MM-ben.

 

Dr. Breyer Helgát kaptam, Meckformint írt fel, a súlyom nem változik 59-60/175, hasmenésem sincs tőle, csak néha az ízérzékem akadozik :) És a napi 7szeri étkezés mellett még sportoltál is? mert akkor nekem tényleg 30 órából kéne hogy álljon egy nap meló mellett. vagy elég csak a diéta? én napi 4szer eszek, de nem számolom a szénhidrátot csak az előírtakat próbálom tartani, de sajni mi hétvégenként szoktunk borozni, sütizni, egyelőre ezekről nem tudok lemondani :/ 

Előzmény: Ediina (56903)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56906

Én adok fél évet a met-nek, hátha sikerülne addig spontán teherbe esnem. Diéta: néha a menzás kaja miatt a főétkezés hibádzik, a többit szigorúan betartom. Sportolni sportolok, úszás, otthoni torna, ha jó idő van bicikli séta.

Előzmény: kromy (56905)
kromy 2012. szept. 20. Creative Commons License 56905

Én 850est szedek és nem tudok tőle fogyni. Nem megy lejjebb a súlyom 68 kilónál, pedig én is szeretnék legalább 65re lemenni. A diétát ma kezdtem újra nagyon szigorúan. Eddig is csináltam csak volt egy kis lazulásom. És sportolok is. Terheléses inzulint legkorábban dec. elején lehet csináltatnom, és addig én is a bizonytalanban vagyok, hogy most mi is van. Mikor mehetnék inszemre vagy lombikra? Mert én sem tudom mikorra hat a gyógyszer...

 

Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56904

Lunni

 

Most nálam kicsit feje tetejére állt a rendszer. 50. dik ciklusnapon elmentem a dokihoz Norcolutos megvonásos vérzést csinált nekem, elkezdtem a met-et megjött 40 napra, most megint 46-dik napon vagyok és semmi. Gyakorlati jó tanácsként mondom, hogy nem érdemes egy évig nem menstruálni, mert riogatni nem akarlak, de 4 éve 80 nap nem menstruálás után lett egy 4 szer 5 cm-es ciszta a petefészkembe. Szóval, ha ennyi ideig nem jön meg érdemes egy megvonásos vérzést csináltatnod, és utána fogod látni hogyan fog hatni a metformin.

Előzmény: Lunni (56902)
Ediina 2012. szept. 20. Creative Commons License 56903

Lunni, az, hogy kinek mikor hat a met teljesen változó. Én is sovány vagyok, nekem pl. egyáltalán nem használt, csak fogytam tőle, nem rendezte a ciklusomat. Először kombinált gyógyszert kaptam met+glitazon (neve lényegtelen, már kivonták a forgalomból). Ciklusom lett, de még mindig fogytam, így metmentes gyógyszert kaptam. Fogyás megállt, sőt híztam is, és beállt a ciklusom is, sőt babám is lett. Most ismét ezt szedem, bár a szülés óta van spontán ciklusom. Viszont én korábban nagyon komolyan diétáztam 7x ettem naponta. Most a kicsi mellett elég nehéz, de nagyon igyekszem.

Ki a dokid?

Előzmény: Lunni (56902)
Lunni 2012. szept. 20. Creative Commons License 56902

mikortól lehet számítani a gyógyszer szedése után az első menzeszre?

mert hogy nekem 1 éve nem jött meg, csak nem rég derült ki hogy pco-s vagyok, és 3 hete szedem a gyógyszert, most emeltem 1000re, de jövőhéten 1500 lesz, MM-ben azt mondták hogy ennyi kell ahhoz hogy működjek... de én sokallom picit :)

 

a nagytöbbséggel ellentétben nekem nincs túlsúlyom, sőt épp hogy eléri a BMI a 19et, helyesen táplálkozok (igaz a napi 5 evés esélytelen) és mindig is heti kétszer jártam konditerembe előtte meg versenysprotoltam... úgyhogy nekem nem igazán tudtak értelmes tanácsot adni csak azt, hogy szedjem a gyógyszert és ne egyek fehér lisztet és cukrot :)

Előzmény: Szeleszte (56900)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56901

Utána mi lett a történet? Maradt a 2000 xr, reggel este szedsz 1000? Később összejött a baba, vagy még várat magára ez a történet?

Előzmény: sz30 (56899)
Szeleszte 2012. szept. 20. Creative Commons License 56900

Nekem három évig tökéletesen elég volt az 500 mg, a 29 napos ciklushoz és a peteéréshez. Utána jött állítólagos hipoglikémia miatt elvonta a doki a gyógyszert és másfél év leállás következett, mire egy másik dokitól visszaszereztem, ő most felrakta 750 mg-ra. Attól tartok, hogy szerintem ez is kevés lesz:((( Ráadásul az volt a jellemző nálam az xr-nél, hogy a lelkemet kitornáztam, kiúsztam akkor sem fogytam egy dekát sem, most is így van, pedig három doki is mondta már, hogy a 73 kiloról kusszak már le valahogy 65-re. A sima met-et nem bírtam, nagyon erős hasmenéseim voltak tőle, és cukoringadozásaim.

Előzmény: sz30 (56899)
sz30 2012. szept. 20. Creative Commons License 56899

Én kezdetben kaptam rögtön 1500 mg xr-t, és 5 havi szedés után, miután nem estem teherbe (de őszintén szólva nem is akartam), felemelte a dokim 2000 mg-ra. Neked elég a 750?

Előzmény: Szeleszte (56896)
kromy 2012. szept. 19. Creative Commons License 56898

Sziasztok!

Én az eucreástól nem tudok fogyni. Tartom a súlyom, de egy dekát se megy lejjebb. Kicsit el is vagyok emiatt keseredve. De majd remélem egyszer csak beindul...

 

Timike74 2012. szept. 19. Creative Commons License 56897

Szia!

 

Nekem Szigetváron csinálták, de még 1999-ben. Így az akkori technika és a mai nem összehasonlítható.

 

Remélem hamar túl leszel rajta és nem fog vészesen fájni.

Előzmény: kromy (56892)
Szeleszte 2012. szept. 19. Creative Commons License 56896

Sziasztok

 

Tegnap a 45.-dik cn-en gondoltam ideje elmenni a dokihoz, hogy mi újság odalent. A pehem volt egyben a szerencsém, hogy nem rendelt a dokim, így 2.5 órás várakozás után beszólítottak. Közölte velem a doki, hogy az áprilisi rákszűrésemkor nem volt elég minta amit levettek, megismételte-e a dokim? Mondtam, hogy nem nekem ki lett adva a lelet, hogy P2 negatív. Ez a doki megismételte a rákszűrést, majd csinált egy ultrahangot, mondta hogy gondolom nem lepődik meg, de pco-s mind a két petefészke. Mondtam, ez nagyon meglepő, mert a dokim azt mondta, hogy már felszívódtak és tiszta mind a két petefészkem, jó volt fél évig abban a tudatban élni, hogy oda lent tiszta kép, szóval doki cserélve...... Már nem tudom hanyadik nődokit fogom elaprítani Szegeden, idős kedves doki volt, de úgylátszik már a szakmai tudása egy kicsit megkopott.

 

Tegnaptól felemeltem az xr-t 1 szer 750-re az 500-ról és várom a messiást, hogy hátha megjön... Megmondom nektek csajok őszintén, amikor most metformin mellett elkezdett késni a vérzésem, olyan jó volt azt hinni, hogy talán összejött a baba, de sajnos negatív a csíkom, nincsenek zebráim... Marad a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, igen hányatott egy nő élete, de még rosszabb ezzel a betegséggel.....

sz30 2012. szept. 19. Creative Commons License 56895

szia, köszi, hogy leírtad! Ezek jól hangzanak! A szőrösödés csökkenése a már meglévő szőrszálakra is kiterjedt, vagy inkább csak nem nő több, mint eddig?

Esetleg fejbőr zsírosodásra, -korpásodásra is jó hatással volt nálad?

Nekem is kétféle metformintól már meg kellett válnom, most jön az Eu. Ha ez se válik be, akkor mit fognak még felírni!

 

Te szeretnél babát, azért szeded?

 

 

 

Előzmény: mariannvarga (56894)
mariannvarga 2012. szept. 18. Creative Commons License 56894

Szia!

 

2,5 hónapja szedem az eucreast. A bőröm nagyon szép lett, még a kozmetikust is kibírtam (1 éve nem tudtam elmenni hozzá, mert annyira gyulladt volt a bőröm). Mondhatni, hogy nincs pattanásom:))) A szőrösödés mértéke látványosan csökkent, viszont a hajhullás sajnos alig változott. A bőröm összességében nem olyan szélsőséges (eddig vagy nagyon zsíros volt, vagy nagyon száraz). Ezek mellett nincs semmilyen mellékhatása (előtte kétféléve metformin-gyógyszerrel is meggyűlt a bajom), sokat fogytam, egyre jobban érzem magam a bőrömben. Egyedül az első héten váltakozott a farkaséhség és hányinger a kaják láttán, de az is hamar helyreállt. Ja és a legfontosabb, hogy évek óta tartó "egykezemenmegtudomszámolnihányszorvoltammeg" után már kétszer is menstruáltam a szedése óta. szóval nekem eddig bejött.

Előzmény: sz30 (56893)
sz30 2012. szept. 18. Creative Commons License 56893

Sziasztok Lányok,

nektek milyen tapasztalatatok van az Eucreassal a hiperandrogén tüneteket illetően? Kinek hogyan változott a bőre, hajhullása, szőrösödése a szedés folyamán?

köszönöm, hogy megosztjátok velem.

 

kromy 2012. szept. 18. Creative Commons License 56892

Huhhhhh!! Köszi az infókat. Szegény Te! Én is túlvagyok már hsonló dolgon epekő, vesekő, vakbél stb...és én is elég jól viselem a fájdalmat.

Viszont nekem annyit mondott a dokim, hogy valami spéci katétert fog alkalmazni, mert ha nem ezzel csinálják, akkor az valóban sintér munka. Hát nem tudom. Illetve nekem még azt is mondta, hogy a kontraszt anyagot lassan nyomják be, mert ha gyorsan nyomná és elvan szorulva, vagyis nem átjárható akkor az nagyon fáj. De ha kicsit nyomja akkor egyből abba lehet hagyni, ha nem megy tovább. Egyébként neked hol csinálták? nekem a Dél-Pesti kórházban fogják.

 

Előzmény: Timike74 (56891)
Timike74 2012. szept. 18. Creative Commons License 56891

Kromy!

 

 

Nekem RTH-s HSG-m volt, és hát nem riogatni szeretnélek, de BRUTÁLIS fájdalommal járt nekem, konkrétan az ájulás szélén voltam, pedig nem mondom alacsonynak a fájdalom küszöböm. Sok mindenen keresztül mentem már, laparaszkópos drilling, ezer +1 ciszta műtét, curettage, epekő, vakbél.....szóval tényleg sok, de ez volt a "csúcs".

 

Nem is értem, miért ezt a "kőkori" módszert alkalmazzák, hiszen az UH-s sokkal emberbarátibb.

 

Az előkészületekről, ahogy nekem anno csinálták.:

 

Levittek az RTG helyiségbe, felfektettek egy RTG asztalra, jóddal ( vagy BEtadinnel ) a nemi szerv tájékát és a hüvelyt lemosták, kimosták. ( nagyon égő és rossz érzés, de viselhető volt )

Aztán a méhszájba adtak egy Lidocain injekciót, ami egy szúrás volt és feszítés. Ez azért kellett, hogy amikor a méhszájat a Koherrel "kifogját ", ne fájjon, és nem is fájt. A szondát ezek után vezették be, de abból semmit nem éreztem, hisz egy pici "szívószál szerű cső".

Az a legfájdalmasabb és a legborzasztóbb, mikor nagy nyomással a kontrasztanyagot a petevezetéken próbálják átnyomni!

Akkor olyan volt, mintha egy kamion ment volna át rajtam és kettőbe akart volna tépni egész pontosan. Közben a RTG alatt nézki, hova lép vagy épp nem lép ki a folyadék. Na ez a fájdalmas, mikor gyakorlatilag mossa és tágítja valamelyest a petevezetéket.

 

Erre jobb felkészülni, már amennyire lehet!

 

Azt nekem is elfelejtették mondani, hogy a kék kontraszt anyag és a sárga jód egy "kellemes" libaf@s zöld színt alkot, és az távozott a hüvelyen keresztül. Pontosan úgy éreztem magam, mint akibe egy ufó járt.

 

Csak a tapasztalataimat írtam le, ne rémíszteni szeretnélek. Ha neked is ezt a fajta beavatkozást csinálják, akkor kb. ilyesmire lehet számítani!

 

Remélem hamar és fájdalom nélkül túl leszel rajta!

Előzmény: kromy (56888)
kromy 2012. szept. 17. Creative Commons License 56890

Köszönöm. és iagazadvan, mert mindenki mást ír. Sokan írják, hogy görcsöl a has, de az előkészületekről, katéter felvezeté stb... arról senki nem beszél konkrétan. Mindenki csak azt írja mikor már a kontraszt anyagot nyomják be, akkor mi van. Engem meg épp az előtte lévő rész érdekelne :) Na de mind1. majd meglátom. Bárcsak ne kéne mennem, de nem tehetek róla.. :(

Előzmény: Ediina (56889)
Ediina 2012. szept. 17. Creative Commons License 56889

Kromy, nekem ugyan nem röntgenes, hanem ultrahangos volt, (mert a dokim szerint sokkal alaposabban szét lehet vele nézni), de ki lehet bírni. Ez is, mint oly sok minden más, annyira alkati dolog! Olyan, mint a szülés, van akinek könnyen megy, van aki megszenved vele. Nekem eléggé fájt, különösen míg töltötte a doki a kontrasztanyagot, pokoli erős mensi szerű görcseim voltak, de kb. 15 perc volt az egész.

Persze jó tájékozódni, de ne olvasgass utána, mert mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe, meg egy csomóan imádnak mártírkodni, riogatni. :)

Előzmény: kromy (56888)
kromy 2012. szept. 17. Creative Commons License 56888

Akinek volt már HSG vizsgálata, esetleg megosztja velem a tapasztalatait? Én egy hét múlva megyek és rtg-el fogják csinálni. Engem most azzal ilyesztegetnek, hogy mikor a katétert felhelyezik az nagyon fáj, mert valamit belülről összecsípnek stb...Szóval már nem tudom mit gondoljak. Mert az kevésbé izgat, hogy feszít a hasam ha benyomják a folyadékot. De az előkészületekről hallok csupa jó dolgot :( :(

 

Előzmény: Micimalacka (56887)
Micimalacka 2012. szept. 14. Creative Commons License 56887

hihi:)

köszi!

 

hát igen, végülis nekem a diagnózis ugye IR meg IGT lett, mondhatni a cukorbetegség kapujában álltam.

Végülis küzdöttem sokat, hogy ezt letornásszam.

Nekem sem volt soha cisztám pl.

 

ÉS nagyon örülök, hogy most nem kell gyógyszer, de nem tudom, mennyire tudom így tartani, mert kiklóra ugyan nem híztam, de most már kezdem érezni a derák-has tájon sajna méretre:oooo

Előzmény: vikiviki (56886)
vikiviki 2012. szept. 14. Creative Commons License 56886

Húú, innen szép nyerni!:) Gratulálok! 

 

A cukorértékeim nekem is hasonlók sajnos, de az inzulinok jóval alacsonyabbak. És nekem sincs egyáltalán PCO, háromszor lettem spontán terhes, három gyerekem van, tehát nem, az IR egyáltalán nem biztos, hogy együtt jár a PCO-val. 

Előzmény: Micimalacka (56878)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56885

Aha. Akkor valóban igazatok lehet. Pedig azt hittem, hogy nincs peteérés és hormon problémák is vannak, ha valakinek IR gondja van. De ezek szerint tévedtem. Az én 120 perces inzulinom 104 és 114 volt. Szóval Neked tényleg enyhe IR-ed van.

 

Előzmény: Aire (56884)
Aire 2012. szept. 13. Creative Commons License 56884

Sziasztok!

Nekem nincs PCO-m, "csak" IR-m.Hormonjaim teljesen rendben, van pé, és spontán teherbeesésekm is, csak nem maradtak meg. Így derült ki az enyhe IR. Rákérdeztem, hiába szuper a progeszteronom is meg a többi hormonom is, az inzulin magas szintje önmagában mindenféle hormonális kavarc nélkül is okozhat vetélést, megtapadási problémát...

(gluc 0h 6,26-  1h 7,77-  2h 6,05   inzulin 0h 14,54  - 1h 84  -  2h 29)

Úgyhogy most diéta, mozgás, metformin, és 3 hónap szünet, utána meglátjuk milyen lesz a terheléses vc és inzulin.

Előzmény: kromy (56877)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56883

De jó :) Sok Boldogságot a babához :)

 

Előzmény: Micimalacka (56882)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56882

igen, végig jó cukor, épp elég hízás, ami szülés után le is ment rögtön. Ja nem, 41. hétre született, 7 hónapja:)

Előzmény: kromy (56881)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56881

Gratulálok a babához :) És ezek szerint zökkenőmentes volt A TERHESSÉGED. A baba koraszülött lett? Hogy írtad 7 hónapos eredménye :)

Majd visszaolvasok, köszi

Előzmény: Micimalacka (56880)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56880

Az első ilyen értékek mellett megtaapdt, de elhalt 9. héten. Akkor derült ki az IR.

ALig fél év met után - csak cukor eredményem van, terhelés nincs, lettem újra spontán terhes, aminek 7 hónapos eredménye most kelt fel:)

Terhesség alatt végig jó eredményeim voltak.

Azóta most voltam vissza, kb. 2-3 hete írtam be a mostani terhelést, arra nem kaptam bogyót. Vissza tudod keresni, aug. közepe-végén írtam be.

Előzmény: kromy (56879)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56879

Szia!

 

Köszönöm, hogy írtál.

És amikor terhes lettél, akkor meg is tapadt rendesen a baba és minden simán ment a terhesség alatt?

Nekem a 120 perces inzulinom volt 104 és legközelebb 114. Az éhgyomri az mindig jó volt és a cukrom is. Terhelten és alapból is.

Előzmény: Micimalacka (56878)
Micimalacka 2012. szept. 13. Creative Commons License 56878

Szia!

 

Én a kérdésedre nem tudok válaszolni ugyan.

De nekem teljesen szabályos ciklusaim vannak, voltak, és mindig peteérés is, 2x spontán teherbeesés (vagyis 1x, 2x már kezelten) brutális inzulin és cukor értékekkel. szóval szerintem nem nagyon van normális vagy standard.

 

Glükóz (mmol/l)

0’ -  5,7

60’ – 11,6

120’ – 8,5

 

Inzulin (µU/ml)

0’ – 34,8  (norm. 7,0-24)

30’ – 47,1

60’ – 245,1

90’ – 271,8

120’ – 217,9

180’ – 92,5

Előzmény: kromy (56877)
kromy 2012. szept. 13. Creative Commons License 56877

Sziasztok Lányok!

Rég jártam erre felé, de gondoltam benézek. Elég sokat kéne visszaolvasnom,hogy képben legyek ki hol tart, de ezt most nem teszem meg, mert itt ülnék pár napot :)

Remélem mindenkinél szépen alakulnak a dolgok és lehet van olyan aki már pocakosodott is az elmúlt hónapokban közülünk :) :)

Én most készülök a HSG vizsgálatra, ami kb. két hét múlva lesz. Jól be is vagyok tőle tojva, bár valami spéci katéterrel fogják csinálni. Hát nem tudom... :(

Most érdekelne a véleményetek egy dologgal kapcsolatban. Annó kezdtem PCO-val és IR-al. Majd kiderült, hogy elvileg nincs is PCO-m, csak a gyanúja van pár orvos szerint. Pár doki szerint meg még az sincs. Szóval mai napig nem tudom van e vagy sincs. A 120 perces terhelt inzulinom mindig rossz lett, mert brutál magas. Kaptam gyógyszert, IR diétát csinálok. Próbáljuk helyrehozni a dolgokat, mert baba azóta sincs. Viszont!! Itt jön az érdekesség. Ugyanis annó Ti is és többek is azt mondták, hogy az inzulin felelős a peteérésért, megtapadásért stb..Igen ám, de nekem spontán peteérésem van minden gyógyszer nélkül, 32 napos ciklusom, és emelkedett progeszteronom a ciklus 22-ik napján. Vagyis kiszabadult a peteset és a szervezetem termeli a sárgatest hormont és minden egyéb vér eredményem is ok. Most lett meg az éhgyomri cukor és inzulin értékem, az is tökéletes. Terheltet csak nov. végén lehet újra csinálni, arról nem tudok nyilatkozni. Az endokrinológus annyit mondott, szedjem tovább a gyógyszert, mozgás+diéta. De arra nem kapok választ, hogy akkor most hogyan van IR-ám, ha mellette minden hormon értékem jó és van peteérés??? Hallottam olyat is, hogy van pár ember, akinek a terhelt inzulin értékének a normája nem 20-30 között van ami az ideális lenne, hanem 80-90 körül. Nem tudni miért van ez, de állítólag előfordul. Ti hallottatok már ilyet?? Nagyon kár, hogy most nem lehetett terheltet csinálni, mert kiváncsi vagyok használt e a gyógyszer és a diéta. Igazából megint tanácstalan vagyok, mit csináljak tovább. A páromnál sincs minden rendben és a nődokim szerint ha a petevezetékem átjárható lesz, akkor biztos nem velem van a gond. És szerinte már az is lehet, hogy valóban nincs is IR-ám, hanem ritkaságnak számítok a terhelt értékkel, mert minden más meg arra utal, hogy ok a dolog nálam. Szóval most legyek okos, hogy mit csináljak. Hallottatok már hasonló esetet???

Szeleszte 2012. szept. 10. Creative Commons License 56876

Micimalacka:

 

A magánéleti dolgok igen, a párom átköltözött hozzám és munkahelyet is talált, ahol a próbaidőn már túl van. Az egészség nem teljesen rendeződött, mert olyan 40 napos ciklusaim vannak és még nincs peteérésem. Próbálok a lehető legtöbbet mozogni, jelenleg reggel egy 500 mg merckformint szedek, az endodoki fel akarta rakni 1000-re. Lehetséges, hogy előtte csak a 750-et próbálom meg vagy körzetivel kiíratni, vagy innen bekeríteni. Másfél éve elég volt az 500 a 29 napos ciklushoz és a peteéréshez, most úgy látszik nem.

 

Edina:

Nincs semmi gond azzal, hogy keményen fogalmaztál, gondolom az említett orvos is endokrines és nem nőgyógyász. Most úgy gondolom, hogy találtam egy tb-s endodokit aki felírja a met-et hozzá egy házidokit aki nem kukacoskodik, a vérvételre elküld "karbantartanak", akkor lesz a kérdéses, amikor terhes leszek, bőven elég lesz akkor a pénzt kiszórni endodokira és nődokira. Anyagi körülmény: úgy felemelték a lakáshitelemet plusz a rezsi, hogy örülünk a párommal, hogy egyik napról a másikra élünk, már minden szarral üzérkedünk, hogy teljen egy kicsit valamire, szóval abszolút nincs rá keret, hogy havi 8-10 eft-at orvosra költsünk, értelmét se látjuk, hisz így is van metforminom, meg úgy is.

Előzmény: Micimalacka (56874)
Ediina 2012. szept. 8. Creative Commons License 56875

Szele, ehelyett a sok tipródás, önheccelés helyett miért nem kérsz egy időpontot a Naszódy doktorhoz és vonatozol fel Kecskemétre? Azért nem egy áthidalhatatlan távolság, más Pesten utazik ennyit.

Ja, hogy fizetős? Egyfelől el kell dönteni, hogy hosszútávon mi mibe kerül, min érdemes spórolni és min nem... Igazán nem akarlak megbántani, de mióta olvaslak a fórumon, futod ezeket a felesleges, sőt fájdalmas köröket. Megéri? Nem! Ha elmennél egy igazán hozzáértő dokihoz aki jól kezel, akiben lehet bízni, szerintem a problémáid nagy része megoldódna. Lelkileg is! Tényleg bocs, ha keményen fogalmaztam, de ilyen világot élünk. Vagy a zsebedbe nyúlsz, vagy "felfordulsz". Lehet ezen hőzöngeni, de az idő megy, az egészséged rovására...

Előzmény: Szeleszte (56873)
Micimalacka 2012. szept. 7. Creative Commons License 56874

az endomókid nem valami haladó szellemű...

Azért manapság már elég egyértelmű, hogy a metnek inkább előnye van terhesen, mint hátránya.

 

És ha babát tervezel, akkor azért az azt jelenti, rendeződtek körültted a dolgok?:)

Előzmény: Szeleszte (56873)
Szeleszte 2012. szept. 7. Creative Commons License 56873

Sziasztok

 

szegedi híd:

Nekem is horrorisztikus. Egyszerűen én nem merek vigyázállásba biciklizni át újszegedre a buszok és autók mellett, mert fosok attól, hogy valamelyik kedves autós felszorít a patkára amitől én alácsúszok vagy az autónak vagy a busznak. Inkább átmegyek tömegtaligával, imádom az uszit nagyon, hétvégente le is jutok.

 

baba kontra merckformin:

Hát ez nálam is macerás lesz, mert jelenleg szedem az xr 500 mg-ot babát is tervezünk, de az endomókus kimondottan megtiltotta, hogy terhesség alatt szedjem:( Gyakorlatilag ez nem is képezi vita tárgyát, mert a jelenlegi doki egyáltalán nem egyezik bele. Nálam is dillemás kérdés kör: a vetélés, koraszülés, tüdőösszeesés, örökölhető IR, terhességi cukorbaj. Szóval még az is feladat lenne, hogy találjak egy olyan nődokit, aki metformin párti, de az sem biztos, hogy engedélyezni terhesség alatt a szedését.... Eléggé dillemás ez a történet, nekem meg fogalmam sincs hogy az a jó ha szedem és a fent említt dolgoktól biztonságba leszek, de okoz valami kárt a babán, vagy az ha nem. Küzdök a baba projekten rendesen, csak a munkahelyi stresszártalmakat kéne iktatnom.

sz30 2012. szept. 2. Creative Commons License 56872

bocsánat, most már jó

Előzmény: Törölt nick (56869)
hobj 2012. szept. 1. Creative Commons License 56871

Szia,

 

igen, én a 14. hétig szedtem, a 12.héttől fokozatosan leépítettük, hogy tudjak hízni, és rendesen fejlődjön a baba.

Előzmény: mariannvarga (56870)
mariannvarga 2012. aug. 31. Creative Commons License 56870

sziasztok!

Eucreas-t is lehet szedni terhesség alatt? bár mi még nem jön  baba(sajnos) de rajta vagyunk:) folyamatos javulásban vagyok, de sajna a kezelés elején sem a merckforminra,sem az adimetre nem reagáltam jól, így eucreas lett felírva, amivel semmi gondom nincs.

Törölt nick 2012. aug. 31. Creative Commons License 56869

nem publikus az e-mail cimed, igy nem lehet irni neked

Előzmény: sz30 (56859)
Alysia 2012. aug. 31. Creative Commons License 56868

Én is szedtem a meforalt a terhesség alatt, mert nekem is nagyon magas volt az inzulinom meg a cukrom is. És legközelebb is ugyanígy fogok tenni mert nem bántam meg. Így is jártam hetente diabetológiára de végül nem kaptam inzulint. Ha nem szeded akkor sokkal könnyeben elvetélhetsz vagy kaphatsz inzulint, ha neked is rossz az inzulinod meg a cukrod. Ami szerintem sokkal rosszabb, bár állítólag az sem okoz gondot, de sokkal macerásabb.

De mindenki maga dönti el hogy mit tesz.

Előzmény: sz30 (56867)
sz30 2012. aug. 31. Creative Commons License 56867

Azért nyugodtan jelentkezzetek, ha szüksége van vkinek a gyógyszerre! :)) 

 

(@Micimalacka:egy szóval sem mondtam, hogy más is tegyen úgy, ahogy én. Ez az én döntésem, az én gyerekem. )

Előzmény: Micimalacka (56865)
egyuvegkavics 2012. aug. 30. Creative Commons License 56866

köszi szépen a választ! :)

Előzmény: sz30 (56864)
Micimalacka 2012. aug. 30. Creative Commons License 56865

én nem vagyok orvos, és nem is szeretem, mikor itt azt írják egymásnak, hogy súlyos meg nem súlyos, meg nem gáz meg gáz a laboreredmény, csak miheztartsá végett, hogy foglakozni kell vele, vagyí sem.

 

DE

- az, hogy vkinek spontán fogan és kihord gyereket, nem ejelnti azt, a következő is simán megy (lásd: sokaknak többedik terhességnél derül ki csak pl)

- mivel valakinek a relatív alacsony inzulin is rossz eredmény, ezért szerintem érdemes majd az orvosra hallgatni

- a gyógyszer 1. segít megtartani a terhességet a korai szakaszban 2. segít megelőzni vagy kikerülni az egyéb járulékos gondokat (gesztációs diabétesz, vérnoymás problémák - toxémia)

Szóval nem biztos, élből el kel utasítani.

 

Én szerintem itt az egyik legrosszabb eredménnyel (baromi magas inzulin és IGT) normális ciklusokkal spontán lettem terhes, szóval ki gondolta volna, gond van. Csak megtartani nem tudtam.

Előzmény: sz30 (56863)
sz30 2012. aug. 30. Creative Commons License 56864

a menzeszem nem változott túlzottan, talán azt mondhatom, hogy kevesebbet maradozott ki, de ezt nehéz megítélni, mert ugye ki tudja, mennyit maradt volna ki, ha nem szedem. A ciklusok hossza nem rövidült, nálam 45-50 körüli...

Előzmény: egyuvegkavics (56860)
sz30 2012. aug. 30. Creative Commons License 56863

köszi a tanácsot, tudom, hogy igazad van, de én nem szeretnék gyógyszert szedni a terhesség és a szoptatás alatt, és az első két gyerekem is spontán fogant és a kihordásukkal sem volt gond. Nálam a HA tünetek a gond sajnos.

Meforal 500 mg-osból is van 42 db-om, ha kell valakinek, írjon priviben-megoldjuk.

Előzmény: Ediina (56862)
Ediina 2012. aug. 29. Creative Commons License 56862

sz30, ne nagyon osztogasd el az xr-t, mert a terhesség 12. hetéig érdemes szedni, sőt meggondolandó kardoskodni érte a szülésig!

Én pl. végig szedtem xr-t, a nőgyógyászom tanácsára az endodokim beleegyezésével - egy csomó komplikáció miatt jó lehet, pl. vetélés, koraszülés, toxémia...

Előzmény: sz30 (56858)
youlcsi 2012. aug. 29. Creative Commons License 56861

köszi :)

 

igen, legalábbis a gasztró rendelésen a doki nagyon rendes. mondjuk nem is a szomszédból jártam hozzá...

Előzmény: Schnurrbart (56855)
egyuvegkavics 2012. aug. 29. Creative Commons License 56860

szia,

hmm.. érdekes, na majd meglátom, hogy fél év múlva mit mutat. menstruációval kapcsolatban észleltél különbséget egyébként?

Előzmény: sz30 (56859)
sz30 2012. aug. 29. Creative Commons License 56859

szia,

én is szedtem Meforal-t, de nekem a bőrömre, hajamra, szőreimre nem nagyon hatott, legalábbis nem vettem észre. Aztán a Merckformint szedtem és az jobb volt, már 1 hónap szedés után szép volt a bőröm, és a hajam sem hullott úgy. Nem tudom, miért lehet ez, mert ugye mindegyikben metformin a hatóanyag...

Előzmény: egyuvegkavics (56851)
sz30 2012. aug. 29. Creative Commons License 56858

köszönöm:) Megyek kontrollra MM-be Breyerhez nemsokára.

 

ennek eredményeképpen viszont megvételre ajánlanám megmaradt metforminjaimat:

3 doboz MERCKFORMIN XR Retard 750 mg 60 db

 

Én 1500 mg-ot szedtem naponta, tehát a fenti tabl.-ból 2-őt esténként. Ezt csak azért írom, mert sokan az 500-asból szednek 3 db-ot.

 

Van még Competact 15mg/850mg tablettám is 28 db.

 

Ez jó lehetőség lehet azoknak, akiknek nehéz a receptiratás...

Előzmény: vikiviki (56836)
egyuvegkavics 2012. aug. 29. Creative Commons License 56857

köszönöm a választ!

Előzmény: Zemanek (56852)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56856

Szerintem a reggeli csúcsforgalmat leszámítva abszolút semmi gond a híddal. :)

Előzmény: szegedi_lány (56854)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56855

Óóó, ilyen rendesek a klinikán? :)

Akkor lehet, hogy legközelebb megkérdezem a dokit. :)

Mondjuk csak egyszeri alkalomról lenne szó, mármint most kellene valahogy nagyon az eredmény, de mindegy, majd megoldom valahogy a dolgot. :)

Bár van egy telefonszám a lelet alján, ahol lehet érdeklődni, de 30 hormon után kicsit macerás lenne. :D

 

 

(Jaaaj, nagyon-nagyon cuki és szép a kisfiad!!! :)))

Előzmény: youlcsi (56853)
szegedi_lány 2012. aug. 28. Creative Commons License 56854

Hm. lehet hogy elkezdek triatlonozni. Futás a Tiszáig a bringával, átuszom a Tiszát, majd egy jót kerekezek Újszegeden. Aztán levezetésképp ugyanez vissza. De heti 3x ezt sem vállalom;)

Komolyra fordítva a szót, Újszegeddel a híd a problémám.Lehet,hogy a PCO-nak jó tenne de a tüdőm menne rá, feltétve, hogy idő előtt egy busz el nem üt, vagy visszafelé egy kínai turista a Napfényfürdőt fotózva hátra nem lép,hogy lelökjön az autók közé.

 

Tudom,költözzem Újszegedre, az orvosolná a problémát.;)

Előzmény: Schnurrbart (56849)
youlcsi 2012. aug. 28. Creative Commons License 56853

szele!

ugyan nem endo, de gyanítom, ugyanaz a folyosó... és nekem kérés nélkül is postázták mindig a klinikáról a laboromat...

(jujjjjj.... oda is vissza kéne már somfordálni...)

Előzmény: Szeleszte (56822)
Zemanek 2012. aug. 28. Creative Commons License 56852

SOk embernek csak később kezd hatni.

Előzmény: egyuvegkavics (56851)
egyuvegkavics 2012. aug. 28. Creative Commons License 56851

sziasztok,

 

van olyan köztetek (vagy hallottatok már olyanról) akinek csak pár hónap szedés után kezdett el hatni a meforal? mármint olyan értelemben, hogy megindult a fogyás, kevesebb pattanás / szőr... vagy mindenkinek egyből hatott?

 

Köszönöm!

b.gina 2012. aug. 28. Creative Commons License 56850

Egy ideig dr. Fitnesz tornára jártam, de az sajna bezárt, pedig nagyon jó kis edzések voltak ott :)

Szobabiciklizni szoktam, de azt inkább rosszabb időben, mostanában futok (mondjuk az utóbbi két hétben ellustultam, időm se nagyon volt rá, de most kezdem újra) :)

Nekem se ment elsőre a fél óra futás, szép lassan kell felépíteni, mindig egy picit többet futni :) Most is éppen hogy megvan a fél óra, de nem adom fel :)

Szobabicikliből 40-45 percet szoktam tekerni, illetve még Rubint Réka dvd-kre szoktam tornázgatni ha olyanom van :) az is jó izzasztós ;)

Ha nem megy a heti 3, kevesebb is elég, a lényeg hogy csináld. Ha csak 1x jön össze egy héten, az se baj, hátha később több időd lesz rá :)

Előzmény: szegedi_lány (56847)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56849

Újszegedre nem tudsz áttekerni? Ott nagyon jó biciklizni. :)

Előzmény: szegedi_lány (56847)
Schnurrbart 2012. aug. 28. Creative Commons License 56848

Sziasztok, ha már hőgörbéről beszéltek... láttatok már ilyen hülye görbét?

 

http://www.ciklus.hu/images/diagramok/92038810751bf782a526199a72334529_120730_120828_1346112000_.png

 

Eddig vagy totál cakkos volt, vagy sík egyenes, de ezt nem tudom hova tenni.

szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56847

Eddig JOGA típusú tornára jártam heti 1-2szer, de Naszódy szerint az nem jó,mert szuszogósító edzés kell. Hétvégén elővettem erre  bringát a garásból, de szegedn még biciklizni sem lehet 30 percig normálisan, mert állandóan le/fel kell ugrálni, uh ez sem ideális. Gondolkodtam már a futáson is, de fél órát tuti nem tudok egy huzamban futni,heti 3szor úszás sem fér bele, így valószínűleg marad valami cardio edzés valahol,most nézegetem a kínálatot, hogy hol,mikor mire lehet járni. Tipikus fiatalként nekem sem 8 óra a munkaidőm, így nagyon sakkoznom kell, ha heti 3szor akarok valahova járni. :-Z

Te mit mozogsz?

 

A peteérést/ovulációt nálam a hőmérsékleti görbe szépen kirajzolta, egyéb teszt nélkül is,nálam a beágyazódással van gond..

Előzmény: b.gina (56846)
b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56846

Azért kell külön papírra mert az inzulint az endokrin laborba küldik a klinikára és ahhoz mellékelni kell a papírt.

Ne tudd meg milyen ideges voltam mikor 12 órás éhezés és fél óra sorbanállás után ezt közölték velem, főleg hogy előtte egy hónappal direkt megkérdeztem őket hogy akkor ez a beutaló így rendben van-e...

Szóval a biztonság kedvéért ezt írd meg Naszódynak is, mondjuk én is mondtam neki múltkor ezt a nagy szegedi helyzetet, ő is nézett hogy mik vannak :D

Hormont nem mindig kért, mostanában igen, mert még az se tiszta hogy nálam a peteérés hanyadik napon történik. De majd veszek ovutesztet, meg hőmérőzök tovább és kiderítem :) Amúgy azt mondta hogy valószínűleg csak closty kell majd és rendben lesz minden, szóval nem olyan rossz a helyzet :)

 

Szerintem ezt a gyógyszer dolgot a vérvétel előtt úgy értette Naszódy, hogy este a vacsihoz még vedd be, reggel már semmiképpen :) legalábbis nálam eddig így volt :)

 

Cukrot mindenképp vigyél magaddal, gyógyszertárban recept nélkül kiadják :)

ja és lehetőleg oldd is fel vízben még előző éjszaka...

múltkor emiatt is jól megjártam, hogy nem oldottam fel, és az asszisztensnek meg valamiért nem sikerült normálisan feloldania és úgy kellett elropogtatnom fél diónyi cukorkristályokat :D ízletes volt, mit ne mondjak :D :D

 

Mindenkinél változó hogy mennyi idő kell a javuláshoz, mindenesetre én drukkolok, hogy gyorsan menjen :)

Fogyni nem feltétlenül fogsz, a lényeg hogy vigyél be elég szénhidrátot, főleg a gyógyszer mellé.

És a mozgás az kell :)

 

Előzmény: szegedi_lány (56845)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56845

Két papírra az inzulin és a cukor?! Nem úgy értetted,hogy a terheléses vizsgálat és a hormontérkép? Azt furcsállom,hogy külön beutaló kelljen terhelélses vizsgálatnál az inzulin és a cukor érték meghatározására, de ha te mondod,elhiszem:)

 

Még nem kaptam beutalót, először  a háziorvotól kell hozzá beutalót kikönyörögnöm, és cak arra küldi meg majd a beutlót a vizsgálatokra, uh még időben jött a jótanács;)

 

A terhelés mellett csináltattok mindig hormontérképet is, vagy csak az inzulin/cukor értékeket nézi?

És még egykérdés (bocsi hogy faggatlak,de  nagyon sokat segítesz!), a doki azt mondta, hogy vegyem be  a gyógyszert mielőtt majd  a kontrollra megyek, viszont vérvételhez éhgyomorra kell menni. Ez azt jelenti,hogy éhgyomorra, gyógyszerrel a gyomromban kell a vérvételt megejteni? és mennyi idővel előtte veszed be a gyógyszert?

Én legutóbb vérvételen a MÁV-ban voltam, ott reggel 7-re rendeltek oda, és külön kérdezték,hogy vettem e be valamit. Illetve vinnem kellett recepre felírt cukrot, nem tudom,hogy ez  Szentháromságban is így lesz e...

 

Mi már babát szeretnénk, és emiatt sajnálom,hogy csak most derült ki a probléma, és bár a doki szerint csak enyhe IR-em van, a ciklusomat pont hazavágja.  Azért remélem egy év nem kell ahhoz hogy normalizáljuk a helyzetet, ha lesz peteérésem, meg menstruáció,  doki szerint is lesz esély a teherbeesésre.Addig i próálgtom  diétát, meg a rendszeres mozgást,bár ez utóbbi nehez megy, és fogyni sem szeretnék.

 

Előzmény: b.gina (56844)
b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56844

Na tökjó hogy csak ennyi lesz a végleges adag. Nálam napi 2x1000 mg volt a végleges az elején, hát megkínlódtam az adagemeléseket :( most én is 2x500-at szedek és ez sokkal jobban hat, mint az emelt adag! :)

A 2x1000 mellett a 3 hónapos kontroll gyönyörű javulást mutatott az inzulinban, viszont utána leromlottak az eredményeim (hormonok, tünetek...) A 2x500-ra most végre javultak az eredmények, és tünetekben is sokkal jobban vagyok, megállt a fogyás is :)

Először tavaly június végén voltam nála, azóta szedem a gyógyszert... most áprilisban tértünk át a napi 2x500 meforalra, azóta javulok igazán :)

Mondjuk legutóbb azt mondta hogy ennél nagyobb javulás már nem is nagyon várható, és valószínű nálam nem is az IR volt az alapja az egész dolognak, hanem valami hormonális eltérés :( én azért még bízom benne hogy a hormonok is javulhatnak... mondjuk még nem cél a baba, de nem jó azt hallani, hogy valószínűleg nem lesz olyan egyszerű :(

 

Tsh-hoz se kell időpont :) a máv az ahol kell időpontot kérni vérvételhez is, de sima sztk-ban úgy dolgoznak, mint a gépek, haladnak rendesen, csak legyél ott időben :) meg legyen nálad a beutaló és taj kártya :)

Ja és nagyon fontos hogy ha cukorterhelést csináltatsz inzulinnal akkor külön beutalón legyen az inzulin és a cukor, mert két külön laborba küldik a két vért... emiatt engem egyszer hazazavartak onnan :(

Szóval ha egy papírra írta volna akkor küldj neki levelet és kérd külön lapra ;)

Előzmény: szegedi_lány (56842)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56843

A diagnózis egy dolog, szerintem a kezelésen van a hangsúly,

Egyébként a gép olyan problémákat is előhozott, amiket nem említettem a kezelőnek, így alapvetően lehet a diagnosztikában igazság.

Kezelésen még egyszer voltam csak, így még nem tudok eredményről beszámolni, de bízom hogy kiegészítő kezelésként működhet.

Sajnálom,hogy neked nem tudott segíteni,(bár akihez én járok, nem gyerekororvos) remélem azóta azért rendbejött az immunrendszered.

Előzmény: Szeleszte (56834)
szegedi_lány 2012. aug. 27. Creative Commons License 56842

Egy hétig kell este fél szemet az 1000 mg-osból,és ha jól vagyok,akkor utána napi 2x fél szemet 3 hónapig,aztán vérvétel,és utána kontroll. Nem kiabálom el, de  a mai napot átvészeltem különösebb gond nélkül,jöhet a 2. fél szem:)

 

TSH vizsgálatra is küldeni fog, mert azt még nem néztek,de mivel Béres cseppet szedek, így 3 hónapot várnom kell,mire kiürül a szervezetből, és valós érték kimutatható. Így sem kell majd előre időpont? Szinte el sem hiszem.hogy a magyar egészégügyben  valahol létezik, hogy odasétálok reggel 7-re, és bejelentkezés nélkül leveszik a vért.:)

 

Te mióta jársz hozzá, sikerült eredményt elérnetek?

 

Előzmény: b.gina (56830)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56841

Nem az már nagyon nem jó. 10,5 felett már cukor betegség de azalatt is magas az érték7 vagy 8 felett már nem tudom.

Előzmény: smithbetty77 (56840)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56840

köszi a segítséged.

 

Egyébként a referencia érték szerint a 60 perces glükóz felső határértéke 10,5, ennek ellenére sem jó???

 

Sajnos ez volt az érzésem:(

Előzmény: Zemanek (56839)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56839

Bár nem az inzulinod sem, a 60 perces igen magas.

Előzmény: Zemanek (56838)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56838

AZ inzulinod alapján azt mondtam volt, hogy jó, de a cukrod nagyon nem.

Előzmény: smithbetty77 (56835)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56837

Egy dolgot lehagytam. Éhgyomri vérvétel után amikor ittam a 75g glükózt be kellett vennem az Eucreast  , ezt kérte dr. T.L. tőlem.

A gyógyszernek mennyi a felszívódási ideje??? 

A 60 perces értékek nekem soknak tünnek:(:(

vikiviki 2012. aug. 27. Creative Commons License 56836

Gratulálok a hcg-emelkedéshez:))

Előzmény: sz30 (56833)
smithbetty77 2012. aug. 27. Creative Commons License 56835

Sziasztok!

 

Most készült  el a terheléses vizsgálatom eredménye, szeretném a segítségeteket kérni , hogy jók e az értékek.

 

Inzulin

0 perc  3,6

60 perc 60,8

120 perc 16,4

 

Glükóz

0 perc 5,6

60 perc 10,7

120 perc 4,8

 

 

Tavaly áprilisi inzu értékekre emlékszem fejből

0 perc 2 alatti

120 perc 17

 

Nekem úgy tünik hogy a tavalyihoz képest javult , mert a mostani inzu 120 perces nem 5 x a 0 pontosnak. De nem vagyok profi az értelmezésben és nagyon izgulok. Szerintetek milyen???

 

 

Szeleszte 2012. aug. 27. Creative Commons License 56834

Szia

 

Én is szegedi vagyok voltam biorezonanciális vizsgálaton.... hát.... először elmentem mert beallergizáltam a Summetroliumra, és nem ehettem fél évig csak vajas kenyeret, mondván, hogy túlreagál mindenre az immunrendszerem és fogalmuk sincs mitől.... na szóval elmentem erre közölte az ottoni orvos, (egyébként hivatását tekintve gyerekorvos) hogy sajna bajna nem tudta a gép megmérni az allergiát, de rábeszéltek egy komplex vizsgálatra, amiről csak annyit mondott baktérium van a hasamba, és elkérte a 12 rugót (az allergia 8 lett volna és engem az is érdekelt volna) Eléggé csalódottan hazakullogtam, de nem hagytam annyiban a dolgot, követeltem az allergia vizsgálatomat. Majd egy jó hónap múlva na most már meg tud mérni csinált valamit a géppel kihozott egy csomó tejterméket hogy nem jó nekem, egy két füvet amit elárultam hogy amúgy is allergiás vagyok, az ételeket meg sem nézte, sem a tartósítókat utána viszontlátásra. Szóval nem volt valami megnyugtató, ráadásul amúgy sem állok jó anyagi helyzetben és bánkolódtam is, hogy miért nem fizettem ki az aranyklinikán azt a pénzt és vérből megtudtak volna nézni egy ételpanelt.... Lehet hogy neked szerencséd volt, vagy csak az elmeséltek alapján hozta ki ugyanazt a diagnózist, mint nekem a fűvekkel...

Előzmény: szegedi_lány (56828)
sz30 2012. aug. 27. Creative Commons License 56833

akkor tudjuk mi van.. :)

Előzmény: Zemanek (56832)
Zemanek 2012. aug. 27. Creative Commons License 56832

tuti, hogy nem

Előzmény: sz30 (56831)
sz30 2012. aug. 27. Creative Commons License 56831

sziasztok Lányok!

szed vki rajtam kívűl még competact-ot? vagy valamilyen komplex készítményt, tehát ami nem csak metformin? Szerintetek létezik, hogy ez a gyógyszer emeli meg a hcg-t?

 

 

b.gina 2012. aug. 27. Creative Commons License 56830

Szia!

Ennek nagyon örülök :) Szerintem nem fogsz csalódni benne, tényleg érti a dolgát :)

Kitartás a meforalhoz, szép lassan építsd fel a végleges adagot és akkor minden rendben lesz. Mennyit kell majd szedned véglegesként?

A beutalóit a Mávban nem fogadják el, megkérdeztem már, csak az sztk-ban, tehát Szentháromság és a Vasas Szent Péter utcában :) de ide időpontot se kell kérned, csak mész amikor szeretnél :) legalábbis a Szentháromság utcánál így van, én még csak ott voltam vérvételen...

Előzmény: szegedi_lány (56826)
vikiviki 2012. aug. 27. Creative Commons License 56829

Körkérdés: veszprém környékén ismer valaki jó endokrinológust? Az MM nekem nagyon kiesik, és minden vérvizsgálathoz sem szaladgálnék fel Budapestre.

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56828

--és még valami: párom unszolására elmentem egy biorezisztencia vizsgálatra,és kezelésre, és képzeljétek, ez a szerkentyű is kimutatta a vércukorszint ingadozást problémaként, a női hormonháztartás felborulását, és a méhnyálkahártya gyengeségét. Pajzsmirigyproblémát nem látott, és különböző gyógyszereket is bemérve számomra a vércukorszintet kezelő készítményeket ítélte a legjobbnak.

Meglepett,hogy hasonló diagnózist állított fel,mint  a hagyományos orvoslás, így rászántam magam a kezelésre is, a 3as kezelés mellett.

2-3 hetente kell ismételni,majd beszámolok nektek,hogy a gép szerint van e már előrelépés, amit a legközelebbi vérvizsgálat karácsony táján fog tudni megerősíteni.

Tudtommal ilyen kezelés Szegeden és Budapesten elérhető,egyelőre nem reklámozom, de ha valakit érdekel,szóljon.

 

 

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56827

És amit mindenkitől szeretnék kérdezni, diétával kapcsolatos best practice oldalakat is keresnék.

 

Egyelőre a témában a jegeskávé alábbi oldala a leghasznosabb segítség, de hogy mi hány gramm, azt még ezután sem igazán tudom.

 

http://jegeskave.hu/cikkek/2010/07/09/inzulinrezisztencia-pcos-dieta

 

Illetve azt már kb meg tudom különböztetni,hogy mit lehet és mit nem, de hogy pl hogyan kombináljak 30 gramm lassú felszívódású valamit 20 gyorssal azt pl nem. Pl ha csirkemellet készítek,aminek nincs CH tartalma,higyan érem el,hogy lassú és gyors felszódású CH-t is elegendő mennyiségben egyek hozzá? Ok, mondjuk barna risz,meg gyümölcs, de miből mennyi?

És ha kevés a szénhidrát bevitel, gyógyszer mellett előfordulhat hogy leesik túlzottan a vércukorszint és rosszul leszek, vagy ettől ne féljek, max fogyni fogok?

 

Elnézést a kérdésrohamokért, de ahogy próbálom átgondolni,hogy min is változtassak, jönnek az újabb és újabb kérdések...

 

 

szegedi_lány 2012. aug. 26. Creative Commons License 56826

Szia  !

 

Meg szeretném köszönni a kecskeméti endokrinológus tippet, pénteken megvolt az első vizit. Eddig az összes  orvoslátogatásom közül ő volt a legkompetensebb a témában, megpróbálta elmagyarázni a betegség hátterét, és a 3as kezelés hatásmechanizmusát. Egyelőre biztató...

Kaptam metforal-t, ma be is vettem az 1.szemet, kissé félve várom a mellékhatásokat, de azért örülök,hogy remélhetőleg a gyógyulás útjára léptem:) 3 hónap kezelés után kell újra vérvizsgálatra mennem,majd az eredménnyel vissza hozzá. Karácsonyra tehát lehet hogy már lesz javulás, mondjuk spontán menstruáció:)

 

Amit még szeretnék Tőleg kérdezni, az a beutaló kérdése. A tőle kapott beutalót hol fogadják el? MÁV kórház, Szentháromság utca, Vasa Szent Péter utca vagy egyéb? És mennyi idővel előtte kérsz/kapsz időpontot? Ha megkapom a beutalót,már rögtön érdemes a vizsgálatra előre bejelentkezni?

 

 

Előzmény: b.gina (56768)
b.gina 2012. aug. 26. Creative Commons License 56825

Szia!

Pont múltkor vette észre húgom, aki 23 éves hogy az egyik lábán megjelentek a visszerek, gyalogoltunk, és elkezdtek neki nagyon kidagadni meg fájni, előtte sose látta hogy lenne neki :( de azt mondta hogy néha fáj ha sokat áll...

Nekem egyáltalán nincsenek visszereim, pedig 3 évvel idősebb vagyok, és mindketten IR/PCOS-ak...

mondjuk én többet mozgok, tesóm nem nagyon veszi rá magát a mozgásra, lehet ez is számít...

 

 

Előzmény: Törölt nick (56821)
almirena 2012. aug. 23. Creative Commons License 56824

én se tudom, hogy van-e kapcsolat. Cefetül visszeres voltam már gimnazista koromban is, és a lányaim is kezdik (mindenki IR-es).

Előzmény: Törölt nick (56821)
hobj 2012. aug. 23. Creative Commons License 56823

Szia,

 

én ugyan nem hallottam ilyen összefüggésről, de annyi tény, hogy nekem is van visszerem, pedig senki másnak nincs a családban. Úgyhogy én nem tartom kizártnak, hogy van összefüggés, persze véletlen is lehet. :(

Előzmény: Törölt nick (56821)
Szeleszte 2012. aug. 22. Creative Commons License 56822

Szia

 

Esélytelenek nyugalma, mert az aszisztens nő azt szokta mondani ő nem adhatja ki csak az orvos, mert ki kell értékelni. Én öt évig jártam a klinikára állandóan az volt a rendszer, hogy vártam három hónapot a dokira behívott, utána átküldött vérvételre, majd megint vártam három hónapot, amikor a kontrollom volt és megtudtam az előző vérvételem eredményét. Ha jó fej az orvos, akkor meg lehet kérni, hogy postázza ki, így megvolt az eredmény két hét alatt. Persze azzal csak idáig jöttem, meg annyi kiértékelés volt tollal ráírva: PCO.

 

Engem érdekel a történet milyen írányba mentetetek el, küld el privibe: szeleszte22@freemail.hu

 

Üdv

 

                  Szele

Előzmény: Schnurrbart (56804)
Törölt nick 2012. aug. 21. Creative Commons License 56821

Sziasztok!

Ezer éve jártam itt utoljára.

4 éve derült ki nálam a pcos. 

Az a kérdésem, szerintetek van összefüggés a pcos, és a visszerek megjelenése között ? Nemhogy nagyon csúnya kezd lenni a lábam, de nagyon fáj is.

Fogigátló sosem szedtem, nem is szültem még.  Ösztrogén, progeszteron inkább alacsony mint magas.

 

Köszi előre is, ha hallottatok ilyen összefüggésről.

Micimalacka 2012. aug. 21. Creative Commons License 56820

hat ez passz, en csak metet szedtem, nem ismerem ezeket, esetleg dobj egy telefont mmbe, hatha meg tudjak mondani

Előzmény: smithbetty77 (56819)
smithbetty77 2012. aug. 21. Creative Commons License 56819

köszi a gyors választ! De mivel reggel enni sem lehet, nem tudom mennyi idővel vegyem be a gyógyszert, ne hogy padlót fogjak!

Közvetlen vérvétel elött??

 

Előzmény: Micimalacka (56818)
Micimalacka 2012. aug. 21. Creative Commons License 56818

ez teljesen normalis, ha nem ugy hat a gyogyszer, ahogy kell, akkor lehet valtani. agy kell. szerintem sokkal rosszabb, hja x ido tabletta utan kimarad, megkaavrja szerintem jobban.

Előzmény: smithbetty77 (56817)
smithbetty77 2012. aug. 21. Creative Commons License 56817

Látom a terheléses labor volt a téma. Ez most nálam is aktuális, mível holnap kell mennem terheléses vizsgálatra.

Viszont nekem a dokim(T.L.) azt kérte hogy reggel vegyem be az Eucreast és utána menjek terhelésre.

Nekem ez furinak tünik, mert akkor csak azt látni hogy a gyógyszer hat e, nem pedig a gyógyszer nélküli állapotot.

 

Volt valaki már úgy terheléses vizsgálaton , hogy elötte be kellett vennie a gyógyszert?

 

 

ninett079 2012. aug. 19. Creative Commons License 56816

Nekem is a Gynevac jutott a múltkor eszembe. Kérdeztem is a nőgyógyászt, nem lehet kapni jelenleg. Ti mit tudtok erről. Terhesen is lehet egyébként oltatni? Nem azért, mert az vagyok, sajnos nem.

Előzmény: vycu (56815)
vycu 2012. aug. 19. Creative Commons License 56815

Még a gynevac szuri jut eszembe, ami jó lehet:)

Előzmény: korkis (56813)
korkis 2012. aug. 19. Creative Commons License 56814

Régen anyukámék termesztettek ilyen héj nélküli tököt, akkor marékszámra 'faltuk' pirítva, nagyon finom...

Előzmény: vycu (56812)
korkis 2012. aug. 19. Creative Commons License 56813

MIndkettőtöknek köszi a gyors segítséget:) A férjem egyenlőre diétázik és mozog, bízik abban, hogy ez is elég... Most 3 hónap után elmegy újra terhelésesre, és kiderül, ez mennyire volt elég. (Egyébként valami gyulladás is van nála, azt most antibiotikumokkal kezelik - szóval összetett a probléma)

Előzmény: Zemanek (56807)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56812

Nekembe kellett vennem a gyógyszert, és glükózzal csinálták.

Spermaképre tuti a tökmag:) Igaz nálunk nincs vele baj, de így is 35%-kal több, és mozgékonyabb lett. esetleg egy próbát megér:)

Előzmény: korkis (56805)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56811

Na nekem is kettőt küldött, de én nem mentettem:)))

vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56810

Szia:)

Szerintem egy jó endokrinológust keress, mert a pco, és az ir is az Ő asztala. Vele jársz a legjobban.

Az inzulinod szerintem nem vészes, nekem is kb ilyen volt, és 3 hónap alatt normalizálódott. Merckformin xr retard 500mg-os gyógyszert kaptam, napi 1x1-et, és mellé diéta (méricskélve, és naponta torna (kardio).

Egyébként nagyon sok mindentől függ, hogy jók-e az értékeid, mindenképpen menj orvoshoz.

A hormonok meg 3. meg 21. napon mutatnak valamit, így nem tudok hozzászólni. Igaz tényleg 1:1 arányba jó az lh/fsh.

 

Előzmény: szegedi_lány (56735)
vycu 2012. aug. 18. Creative Commons License 56809

Szia:)

Bocs hogy bepofátlankodok, de szerintem keress fel egy endokrinológust. A pco-t nem nőgyógyász kezeli, Ők esetleg műtenek. A hormoneredmények ciklusnaphoz vannak kötve, így én nem tudok hozzászólni, de tény, hogy magas a lh. A 60', és 120'inzulis is sok, de nem vészes. Én kb ennyire kaptam napi 1 merckformin xr 500mg retardot, és 3 hónap után (persze a 3-as kezeléssel), jók lettek az értékeim.

Nézz szét itt:

Előzmény: szegedi_lány (56735)
Zemanek 2012. aug. 18. Creative Commons License 56808

nálam a párommal is van ilyen gond de nála elzáródás is van. de tudok oylat akinek a 3as kezeléstől sokat javult az eredménye.

Előzmény: korkis (56806)
Zemanek 2012. aug. 18. Creative Commons License 56807

Este még vedd be a gyógyszert és ugyan úgy cukrossal csináld.

Előzmény: korkis (56805)
korkis 2012. aug. 18. Creative Commons License 56806

Még egy kérdésem lenne: Van-e közöttetek valaki, akinek a párját/férjét szintén IR-rel kezelik? Milyen tapasztalatotok van a spermakép változásával kapcsolatban? Az andrológus ugyanis a férjemnek azt mondta, hogy ahhoz már előrehaladott cukrosnak kell lenni, hogy a nemzőképességben gondokat okozzon. A férjem egyenlőre neki hisz...

korkis 2012. aug. 18. Creative Commons License 56805

Sziasztok!

 

Most kell először terheléses inzulinvizsgálatra mennem azóta, hogy szedem a metet. Tudom, hogy volt erről szó korábban, de nem találtam meg kereséssel sem a szükséges információt. Az érdekelne, hogy előző este be kell-e vennem a gyógyszert? A laboros azt mondta, hogy akik gyógyszeren élnek, azoknál nem is cukorral szokták a terhelést mérni, hanem normális (megfelelő CH-t tartalmazó) étkezéssel. De akkor hogyan lenne az eredmény összehasonlítható a korábbi eredményekkel? Ezt így már egyáltalán nem értem. Eddig csak azt hittem, a gyógyszer be- ill be nem vétele az eldöntendő kérdés...

Megköszönném, ha valaki segítene információval:)

 

Schnurrbart 2012. aug. 18. Creative Commons License 56804

Szeleszte, ha olvasol! :)

Szegeden a klinikán meg lehet szerezni dokitól függetlenül a vérvétel eredményét?

 

Egyébként ígértem, hogy majd beszámolok a dolgokról, de gyelőre még nincs konkrét diagnózis, bár vmerre már sikerült elindulni.
Akit érdekel, priviben megírom, de ide nem akarom, mert nem PCO-felé mentünk el.

Amúgy a dokival nagyon-nagyon elégedett vagyok, de így sajnos ismét nem derült ki, hogy PCO-ban mennyire jártás. :)

Zemanek 2012. aug. 16. Creative Commons License 56803

köszi, tudom hogy van vidéki is, de én láttam már olyan dokit ott aki abszolult nem kezelte az ir-em ezért inkább titeket kérdeztelek

Előzmény: Ediina (56801)
Provence83 2012. aug. 16. Creative Commons License 56802
Igazad van Zemanekm nem figyeltem meg jol a cukrot...
Előzmény: Zemanek (56799)
Ediina 2012. aug. 16. Creative Commons License 56801

Naszódy Péter (a pco-szindroma.hu-n van orvosajánló, vidéki is)

Előzmény: Zemanek (56800)
Zemanek 2012. aug. 15. Creative Commons License 56800

lányok múltkor beszéltetek itt egy Kecskeméti dokiról de most nem találom. Megírnátok a nevést egy másik fórumon keres valaki ottani dokit.

Zemanek 2012. aug. 15. Creative Commons License 56799

az inzulin nem néz ki rossznak, viszont a cukrod nagyon nem jó. Az a gyanúm, hoyg nekem 30 percnél lehet egy nagyon nagy inzulin löketed.

Előzmény: Micimalacka (56796)
Törölt nick 2012. aug. 15. Creative Commons License 56798

Ezt a könyv érdekel valakit ? Nem laikusoknak irt, de eü / biológiai előtanulmányokkal bíróknak baromi érdekes.   Bookline-on, amazonon 40 ezer, örömmel megválok tőle 15 ezerért. Vadiúj,

http://www.amazon.co.uk/Insulin-Resistance-Polycystic-Ovarian-Syndrome/dp/1588297632/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1345060368&sr=8-2

Provence83 2012. aug. 15. Creative Commons License 56797
Cukor tokeletes, es az inzulint se mondanam valami felelmetesnek..

Pedig banannal igazan finom, mert nem szaraz a suti, hanem ilyen jo szottyos tole... Banan tiltva van? Azert gondolj bele, hogy ket banan egy egesz tal sutibe, az azert eleg lajtos...
Előzmény: Micimalacka (56796)
Micimalacka 2012. aug. 15. Creative Commons License 56796

Hát a banán helyett és vmi szolídabb gyümölcsöt tennék bele szerintem:)

 

Más, ma voltam terhelődni.

Fél évvel szülés után, kb. egy éve metformin nélkül, és átmenetileg ~január-július közt nem nagyon tartva a diétát ezek az eredményeim

 

Glükóz

0'     - 5

60'   - 4,3

120' - 4,3

 

 

inzulin

0' -       5,4
60' -   43,6
120' - 33,3

Előzmény: yoyo444 (56794)
Alysia 2012. aug. 14. Creative Commons License 56795

Vaesz! Én úgy megkönnyeztem a soraidat, annyira örülök, hogy neked is sikerült és ilyen boldog vagy! Jó egészséget kívánok!

Sajos ritkán lépek be és nem vagyok nagyon képben.

Közben nekem is megszületett a kisfiam, most volt vasárnap 12 hetes! Annyira jó vele lenni, olyan kis imádnivaló :).

 

yoyo444 2012. aug. 13. Creative Commons License 56794

kösziii, ez nagyon gusztán hangzik. lehet tényleg kipróbálom :)

Előzmény: Provence83 (56793)
Provence83 2012. aug. 12. Creative Commons License 56793
Szia yoyo! Ez isteni finom! http://borsandpepper.blogspot.com/2011/05/bananos-zabpelyhes-sutike.html
Teljes kiorlesu liszttel es nyirfacukorral csinalom.
Előzmény: yoyo444 (56792)
yoyo444 2012. aug. 11. Creative Commons License 56792

Aug. 20-ra megyek a párom mamájához bucsuba és szeretnék sütit vinni, van valami jó receptetek? Ő cukorbeteg, szóval valami olyasmi összetételű kellene, ami nekünk és neki is jó, ráadásul ami eláll, mert csak 2 nappal előtte lesz időm megsütni. Várom a tippeket :)

yoyo444 2012. aug. 10. Creative Commons License 56791

küldtem privit :)

Előzmény: Berbuch81 (56790)
Berbuch81 2012. aug. 8. Creative Commons License 56790

yoyo444: Én is zalai vagyok. Megkérdezhetem kihez jársz? Én is el vagyok keseredve! Köszi!!!

masni35 2012. aug. 8. Creative Commons License 56789

Köszi, értem. Néztem magánlaborokat is, elég húzós.:-( Marad a beutalós opció.

 

Előzmény: Micimalacka (56788)
Micimalacka 2012. aug. 8. Creative Commons License 56788

hát háziorvos nem utalhat be hormon/inzulin terhelése, de beutalhat endokrinológiára, beutalós, tehát akárhova mész, kivéve magán, kell beutaló. Endomóki/nődoki meg  a saját kompetenicájába tud utalni.

Engem nődokim tudott küldeni hormon/inzulin terhelésre. Eddig.

MAgánban járok hozzá, és mostmár nem tud beutalni, csak a gondozott terheseit ill. aki oda tartozik. Én nem, így nekem maradt a privát labor.

Előzmény: masni35 (56787)
masni35 2012. aug. 8. Creative Commons License 56787

Ezt nem tudtam előtte, bár végülis logikus. Meg tudom oldani az endokrinológust, a nődokis résszel bajlódok. Ha nem az sztkba megyek itt helyben, hanem a kórházban keresek vkit Kistarcsán, akkor oda is kell beutaló?

Ill ha magánorvoshoz megyek, nem gond, ha nem a körzetileg illetékes kórházban dolgozik, ahol elvégeznék a vizsgálatokat? ( ha az illető pl nem Kistarcsán dolgozik )

Bocs tényleg, nem vagyok képben, változott-e vmi az utóbbi időben.

 

( azon morfondírozok, h a ciklus 8. napján ovuláció előtt hasonlatos a petefészek egy pcos petefészekhez?? tervezek elmenni egy újabb uh vizsgálatra, de a ciklus 2. felében )

Azt kérdezném még, h metformint "csak" ir-re is írnak vagy csak pcos esetén?

Előzmény: yoyo444 (56785)
yoyo444 2012. aug. 7. Creative Commons License 56786

Még annyi, hogy nem vagy egyedül, én is vért izzadok, mire beutalóhoz jutok, mert zalai vagyok, a környéken nincs magán labor, a nőgyógyásztól meg hallgathattam a "mi van, közelebb nem talált orvost, csak Pesten" szöveget :S a másik meg le akart beszélni a meforalról, hogy mi a fenének szedem, térjek át a jó kis Dianéra pffff. Elkoptattam már egy párat, de most lekopogom, talán rátaláltam az "igazi" nődokira :)

Előzmény: masni35 (56784)
yoyo444 2012. aug. 7. Creative Commons License 56785

Én úgy tudom, hogy magánrendelésen nem tudnak tb támogatott beutalót adni. Nálam ezt úgy oldja meg a magándokim, hogy amikor rendel az sztk-ban, akkor bemegyek és ott ír beutalót. Egyébként beutaló nélkül is lehet labort csináltatni Bp-en magánlaborokban, Mens Mentisben is.

Előzmény: masni35 (56784)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56784

Bocsánat, h itt "problémázok" ezen a beutalós, vizsgálatos dolgon, de eddig még szerencsére nem sűrűn kellett orvoshoz mászkálnom ( kivétel terhesség idején ), de köszönöm a válaszokat!:-)

Előzmény: masni35 (56783)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56783

Messze van, Pest közelebb esik, gödöllői vagyok.:-) Örültem volna, ha a leleteket helyben meg tudtam volna szerezni, de ez nem fog menni. Itt két nődoki rendel, egyiknél voltam magánban ( tapasztalataimat leírtam:-( ), másikkal még korábbról rossz tapasztalatokat szereztem. Így macera. Még egy doki szóba jöhet itt. Nekem jó lenne magánrendelés is, csak írja ki a vizsgálatokat tbre.:-)

Előzmény: b.gina (56782)
b.gina 2012. aug. 7. Creative Commons License 56782

Igen, pontosan, nődoki tud hormonokra adni, háziorvos pedig endokrinológushoz tud beutalót adni, mert inzulint csak endokrinológus kérhet :)

Én Kecskemétre járok endokrinológushoz (nemtom mennyire van ez messze) ő magándoki, de a beutalóit tb-s alapon elfogadják Szegeden :)

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56781

Most kicsit össze vagyok zavarodva ezzel kapcsolatban...van olyan endos doki, aki magánrendelésen kiírja a vizsgálatokat, amiket aztán tb-re megcsinálnak sztkban/ kórházban? Itt nincs endokrinológus, csak Kistarcsán a Flór Ferencben, de majd kutakodok, kihez lenne érdemes menni.

Nődokit is újat kell keresnem.:-(

Előzmény: Zemanek (56780)
Zemanek 2012. aug. 7. Creative Commons License 56780

Endo doki írhat hormonsorra is beutalót csak kevés olyan sztk-s doki van aki hajlandó adni.

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56779

Ill háziorvos ad endokrinológushoz beutalót, természetesen a vizsgálatokra értettem az előzőt..Köszönöm a válaszod!

Előzmény: masni35 (56778)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56778

Tudom, hülye kérdés, de kitől kérjek beutalót? Endokrinológus írhat csak inzulinra, ugye? és a többi hormonra pedig nődoki ír, nem? Háziorvos csak a terheléses cukorra adhat beutalót.

Előzmény: Zemanek (56777)
Zemanek 2012. aug. 7. Creative Commons License 56777

Hát amit leírsz elég tipikus pcos. Mensmentisbe mehetsz lelet nélkül, de jobb ha elötte megcsináltatod így nem kell kétszer menni és ok nem tudnak beutalót adni, tehát így úgy is fizetni kell érte.

Előzmény: masni35 (56775)
masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56776

Még annyit, h rendszeresen mozgok, bár a vakáció miatt kimaradt az elmúlt 1,5 hónap, csak néha volt rá alkalmam. A legutóbbi vérvételnél ( 1,5 éve ) magas volt a koleszterinem is, pedig egészségesen étkezem ( ritka kivétellel:-) ). nem tudom, ez is számít-e.

 

masni35 2012. aug. 7. Creative Commons License 56775

Sziasztok!

 

Már régóta olvasom a fórumot az esetleges inzulinrezisztenciám kapcsán és most már tán pcos miatt is.

Röviden magamról, 35 éves vagyok, 16 éves koromtól küzdök pattanásokkal, arcon, mellen, háton, szerencsére nem a gennyes, göbös fajtával, de azért ez is megvisel.:-( Utóbbi hónapokban az államon megerősödött néhány szőrszál, kb 2 naponta húzogathatom ki.:-( A menstruációm rendszeres, igaz hosszabbak a ciklusaim, 30-35 naposak, utóbbi egy évben 2-3 alkalommal volt 40 nap körül is, peteérésem sztem van, legalábbis az összes tünetet produkálom ( köztes vérzés, görcs, nyák ), 2 terhességem volt, elsőnél nem voltam cukros, legalábbis a 26. heti vizsgálatkor még minden OK volt, utána már nem nézték, de 4950 g-os lett a babám, 2. terhesség ikerterhesség volt, ott már cukros voltam, 180g-os diétán voltam, amit nagyon betartottam, végére felemelték 200g-ra, mert javultak az értékek.

 

Apai ágon MINDENKI cukros, minden elképzelhető szövődménnyel, apukám már inzulinon van sok éve, bátyám is nemrég lett cukros, túlsúlyosak, sőt anyukám is, metformint szed.

Én normálsúlyú vagyok, 61 kg 173cm-hez. Szülés utáni években elmentem néha terheléses vérvételre, éhgyomrim 5.8-6.1 között volt mindig, terhelt mindig aláment, legutóbb 1,5 éve 3,6 lett!!! Amikor kérdeztem a háziorvost, ez nem inzulinrezisztencia-e, csak legyintett...kérdeztem diétázni nem kéne-e, de nem vette komolyan, örülnöm kellett volna, h nem magas.:-O

Nem foglalkoztam tovább vele, tudtam, h kéne diétázni, ha nem akarok cukros lenni, de folyamatosan képtelen voltam rá, nem voltam kellően elszánt.

Márciusban egy felfázás kapcsán urológusnál voltam, aki ultrahang vizsgálat közben kérdezte szigorú tekinttel, h mikor voltam nődokinál, mondtam, h szeptemberben, de mindent rendben talált, akkor pedig lehet-e peteérésem, zavaromban rávágtam, h igen, pedig csak a 8. napon voltam, mert hogy cisztikusnak látja a petefészkemet... Akkor megnyugtattam magam, h biztos tényleg a peteérés miatt van, de kb egy hónapja fájt szinte folyamatosan a jobb oldalam egy hétig, aztán megjött, fájdalom maradt, ismét a 8. napon elmentem a nődokihoz, akihez csak szűrésre járok, h nézzen meg ultrahanggal, jobboldalt talált egy kb 26mm-es cisztát, baloldalt sok kicsit, ultrahang felvételen olyan volt, mint a gyöngysor, kérdeztem, ez nem utalhat-e pcos-ra ( elmondtam minden előzményemet ), közölte, h nem, különben is a ciszta 3cm-nél kezdődik, ezek pedig kicsik, peteérés előtt ez tök normális....fel akart írni diane 35-öt minden bajomra és hogy a nagyobb ciszta miatt 3 hónap miatt menjek vissza.:-( Magánban voltam nála, hivatalos ultrahang leletem nincs sajnos...

Totálisan tanácstalan vagyok, hogyan tovább, Bp-től 30 km-re élek egy kisvárosban, érdemben nincs másik nődoki, sztk-ban is ő rendel, endokrinológus sincs, Kistarcsára kérhetnék beutalót, de nem akarok fölös köröket futni, h esetleg megint legyintés legyen a válasz.

Szerintetek a mens mentisbe be lehet jelentkezni leletek nélkül is, elegendő pusztán az előzményekre hivatkozni? Endokrinológushoz menjek? kiír ő minden vizsgálatot? azokat ott végzik el?

Bocsánat a sok kérdésért, de most már szeretnék a végére járni, eddig is tudtam, h a cukorbetegség a fejem felett lebeg, de megijesztett ez a "cisztikus ptefészek", és ugye ha bebizonyosodik, akkor kell a gyógyszer is.

Amúgy lehetek ilyen előzményekkel pcos-os?? Mindkétszer rögtön megfogant a terhesség...vagy csak szerencsém volt? lehet olyan, h ciszták csak évekkel később alakuljanak ki, ne legyen észrevehető tünetem ( kivéve bőr és az állon lévő szőrszálak ) közben??

( egyébként a vércukor értékeim magasabbak lettek, de még referenciatartományban vannak, itthon mérem, ilyenkor is még igazolható az inzulinrezisztencia? )

Előre is köszönöm, ha válaszoltok! ( remélem, ez elmegy, előző hsz-em elszállt )

 

dia213 2012. aug. 7. Creative Commons License 56774

Yoyo444!

 

Köszönöm szépen!!!

Előzmény: yoyo444 (56766)
szegedi_lány 2012. aug. 6. Creative Commons License 56773

Szia ! Nagyon aranyos vagy, de Szegedről esélytelen 15 h-ra odaérnem.:( Pénteken viszont 2-ig dolgozom, és könnyebb elkéredzkednem is, uh marad az aug 24.

 

Köszi még egyszer :)

Előzmény: b.gina (56768)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56772

vaesz :D:D:D de jóóó, nagyon örülök. Sajnos az értékekhez nem sok lövésem van, de szerintem ha jól érzed magad, az már fél siker. Voltam egyszer egy dokinőnél, aki azt mondta, hogy minden embernél más a referencia tartomány és hogy a labor lelet az csak egy dolog, de az ember teste úgyis jelzi, ha valami nem ok, és hiába mutatnak az értékek eltérést, ha valaki jól érzi magát, akkor általában rendben is van. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne járj utána az alacsony FSH meg cukor szintnek, csak hogy ne aggódj miattuk :)

Majd ha tudsz, azért várjuk a képet is ám :) vigyázz magatokra :)

Előzmény: vaesz (56770)
Szeleszte 2012. aug. 2. Creative Commons License 56771

vaesz

 

Nagyon örülök, hogy ennyi jó hírrel szolgáltál, egy nő, egy kismama nem is kívánhatna többet, mint egy pozitív terhességi tesztet, egy tökéletes uh-t, egy kis babát, és egy jó férjet, kérdem én kell ennél több? Nem hát, szívből gratulálok neked mégegyszer, remélem sok örömöd fog lenni az elkövetkezendő 6 hónapban, valamint utána :))))) Azért kivi leszek milyen lesz az esküvői ruhád, hogy lehet méretet választani, ha nem tudja az ember addigra mekkorát is hord?:) Vicc volt, biztos ez lesz a legkevesebb gond, amit meg kell oldani:) Mégegyszer gratulálok, mindig jó ilyen babás sztorykat olvasni, és ha lesz fotó, akkor kérünk ám azt is:)

Előzmény: vaesz (56770)
vaesz 2012. aug. 2. Creative Commons License 56770

Sziasztok! Régen jártam itt, de gondoltam megosztom veletek a jó híreket:) Nos, immáron a 13. hétbe léptem, és jelentem, minden rendben van, úgy növekszik a gyerkőc, hogy az csak na:))) Voltunk bővített genetikai UH-n, nagyon jó lett az eredmény, 1:14772-höz. Megvan mindene a babónak, amilye lennie kell, a tarkóredő is rendben volt, van két kezünk, két lábunk, a kezecskéken 10 ujjacska. A szívultrahang is rendben volt. Kicsit noszogatni kellett, olyan makacs mint az anyja meg az apja:) nem akart úgy fordulni, hogy a doki meg tudja rendesen vizsgálni, így 1,5 óráig tartott a vizsgálat.

Nagyon úgy néz ki, hogy KISFIAM lesz:))) Még nem tudtam ide feltölteni a képet, de látszik a kis kukija, direkt úgy csinált képet a doktornő. És a másik két UH-s szakember is azt mondta, hogy inkább fiú.

A leletek is elég jók lettek. Mondjuk volt a vizeletemben baci, de azt mondta a dokinő, hogy ne aggódjak, az nem steril mintavétel, majd megismételjük. De mivel nincs tünetem, ezért nem aggódunk. viszont ami miatt aggodalmaskodott kicsit, az az FSH szintem, mert 0,2 lett, határérték alatti, és kérte, hogy konzultáljak a háziorvossal emiatt, mert lehet, hogy pajzsmirigy gondok lehetnek. T3, T4 jók voltak, így a babónak ilyen téren sincs baja. Ami még kicsit aggasztotta, hogy az éhomi cukrom 2,7 volt. De csak nem olyan gáz az...

Nagyon élvezem a terhességemet, igazából a hányingeren és a fáradságon kívül más tünetem nincs...lassan a pocó is elkezd majd nőni, bár eddig csak fogytam, mert sok kajára rá se bírtam nézni. Nagyon pozitívan élem meg az egészet, hiszen ez a legnagyobb ajándék, és a legnagyobb meglepetés, amit csak kaphattam...Főleg az előzmények után:))) Párommal tervezzük az esküvőt októberre, úgyhogy minden kerekedik, lassan én is:) (már csak a váláson kell túllenni szeptemberben, és akkor minden oké lesz). Kitartást mindenkinek, és az elkeseredetteknek üzenem, hogy a legjobb dolgok mindig akkor jönnek, mikor nem is várnánk...:)))

Szeleszte 2012. aug. 2. Creative Commons License 56769

Sziasztok Csajok

 

Én sem állok a helyzet magaslatán. Egy hónapja szedem a merckformin xr 500 mg-ot, 1 szemet. Múlthónapba Norcolutos megvonásos vérzés, ebben a hónapban meg 37-dik cn-en járok és még semmi. A mozgásból csak az intenzív séta jut, mert valami takonykór rámtört (soha nem volt semmi allergiám ilyen fűvekre fákra), de alig kapok levegőt. Ész nélkül fújom és szedem az antihisztamint orrba szájba. Plusz Kálcium, C vitamin, de még így is készülök megdögleni. Már az intenzív úszást ezekre a sztorykra rá se merem próbálni, mert attól tartok kapok egy hörgőgörcsöt és ott fullok meg... Néha komolyan mondom babrál velem az élet, de nem értem, hogy miért.... nem hogy még baba nincs a láthatáron, de még a vérzésem is elhagy:S Annyi pozitív hírem van, hogy uncsitesonak  tegnap meglett a baboja, 3090 gr, és 48 cm, de ő az a mázlista, aki nem PCOS. Szombaton megyek baba kukulóba, mert császáros volt.

b.gina 2012. aug. 2. Creative Commons License 56768

Illetve vissza is foglaltam gyorsan, és majd leadom ha neked kell mégis :)

A beutalókat amit ad, el szokták fogadni Szegeden sztk-ban is :) é

Előzmény: szegedi_lány (56764)
b.gina 2012. aug. 2. Creative Commons License 56767

Aug. 13., 15 órára van most időpont, most adtam le :D

Előzmény: szegedi_lány (56764)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56766

Dia!

 

Sajnálom, hogy így alakult, de ha már így van, akkor próbáld meg a legjobbat kihozni belőle :) (bár tudom marha könnyen beszélek) Azért biztosan sokan vannak, akik támogatnak és melléd állnak ezekben a nehéz időkben. Én még nem vagyok anyuka, de aki már az, mindenki azt mondja, hogy amikor megszületik a kisbabájuk és ránéznek, a kezükben tartják, akkor minden nehézség eltörpül. A szavaid alapján erős csajnak tűnsz, szurkolok neked, hogy minden rendben menjen és lelkileg is sikerüljön helyre zökkenned. És azt hiszem a többi itteni lány nevében is mondhatom, hogy bár virtuálisan, de számíthatsz ránk, ha bármi van, gyere nyugodtan, írj :)

Előzmény: dia213 (56758)
yoyo444 2012. aug. 2. Creative Commons License 56765

Remélem jó kezekbe kerülsz, de egy egészséges kétkedés maradjon még benned. Én akkor törődtem bele a sorsomba, amikor az sztk-s endokrinológus is diane/cypromix-et javasolt, mint a nődoki, ill. ha terhes szeretnék lenni, akkor "külső beavatkozást". Bőgve mentem haza. De szerencsére rátaláltam erre a fórumra és MM-re :)

Előzmény: szegedi_lány (56764)
szegedi_lány 2012. aug. 1. Creative Commons License 56764

Augusztus 24-re tudtam időpontot foglalni, uh egy picit magánrendelésre is várni kell. dE azért figyelgetem,hátha visszamondja valaki.

 

Ha magánrendelésen ír fel vizsgálatra beutalót, azt Kecskemétre teszi, vagy Szegeden is elvégeztethető, Pl ha pajzsmirigyvizsgálat, vagy újabb kontroll cukorterhelés /hormontérkép kell?

Te hogy csinálod? Kecsekmétre mész vizsgálatokra is, vagy Szegeden sztk alapon vagy van olyan magánúton történő labor, amely elfogadja a beutalóit? Macerásnak tünik Kecskemétre átjárni rendelésre,nem nagyin tudom elképzelni, hogy mködik, azért kérdezem...

Előzmény: b.gina (56762)
Micimalacka 2012. júl. 31. Creative Commons License 56763

ő nem tudhatja előre, hogy nem nőgyógyászati gondra utaló eredményed lesz a leleten, és legalább tudja, hova irényítson tovább, ez kevés orvosról mondható el

Előzmény: szegedi_lány (56761)
b.gina 2012. júl. 31. Creative Commons License 56762

Oké, kíváncsi vagyok mi lesz :) remélem elégedett leszel vele :)

sajnálom hogy így jártál a nőgyógyiddal, de legalább nem kezdett el okoskodni, hanem megmondta, hogy ez már nem az ő területe...

Előzmény: szegedi_lány (56761)
szegedi_lány 2012. júl. 31. Creative Commons License 56761

:)

Ok. Nem tünt fel,hogy két sor van, örültem,hogy a listában megtaláltam a nevét.)

 

Köszi.

 

Majd beszámolok a tapasztalatokról.

 

Egyébként ma voltam a hormontérképpel a nőgyógyásznál, és közölte,hogy innen már nem tud segteni, forduljak endokrinológushoz....

Legalább korrekt volt, csak sajnálom,hog ezt nem a laborbeutaló átadásakor mondta, mert akkor nem vártam volna 2 hetet,hogy hozzá bejussak,és megspórolom a mai magánrendelésre fordított pénzt.

 

Előzmény: b.gina (56760)
b.gina 2012. júl. 30. Creative Commons License 56760

Magánrendelésre nézd, államira nem fogsz bejutni idén... :D

Előzmény: szegedi_lány (56759)
szegedi_lány 2012. júl. 29. Creative Commons License 56759

Hááát, végignéztem, de idénre már minden időpont foglalt.:( Telefonon érdemes próbálkozni, vagy tényleg ennyire lehetetlen hozzá bejutni?

Előzmény: b.gina (56746)
dia213 2012. júl. 29. Creative Commons License 56758

ninett!

 

Köszönöm, igyekszem összeszedni magam, de életem legnehezebb szakasza sajnos...

Előzmény: ninett079 (56757)
ninett079 2012. júl. 29. Creative Commons License 56757

Szia!

Sajnálom, hogy így alakult a kapcsolatod, nem lehet könnyű egyedül. Nagy döntés volt így is vállalni a babát, de én is ezt tettem volna. Majd meglátod mennyi örömöd lesz benne! Na meg nehézség, izgalom, fáradság, éjszakázás... De a legcsodálatosabb. Jó egészséget, sok boldogságot! És kívánom, hogy találd meg az Igazit!

Előzmény: dia213 (56756)
dia213 2012. júl. 29. Creative Commons License 56756

Kedves Lányok!

 

Le szeretném írni a történetemet. Tavaly diagnosztizáták a PCOSZ-t nálam, először a nőgyógyászom, majd a Mens Mentistbe-n, RR Doktornő. A szokásos tünetek megvoltak, erősen inzulinrezisztens is voltam, azt mondták, szedjem össze magam mert innen egy lépés a cukorbetegség. 

Sokáig nem igazán foglalkoztam a dologgal, viszont idén februárban életmódváltásba kezdtem. Át is estem a normális határokon és fanatikus módon éltem tovább a mindennapokat. Heti 6 kőkemény edzés, az egyszerű szénhidrátok teljes elkerülése, csak nyírfacukor fogyasztása, illetve norbi update termékek szinte mindennap, főétel natúrhús zöldség, olaj helyett kókuszzsír használata, 3 hónapig szedtem meforalt is. Én nem tartottam be az időpontokat, sem a napi ch adagot. Napi 100 gr ch-nál nem ettem többet. Szálkásra dolgoztam az izomzatom, leadtam 7 kg-ot (160 cm vagyok 59 kg-ról 51 kg-ra fogytam) Ismerőseim , barátok egyszerűen nem tértek magukhoz, hogy ezt mindössze pár hónap alatt elértem, élveztem is a férfiak hirtelen jött rajongását. Eközben nőgyógyászom még mindig azt mondta, hogy nem lesz könnyű teherbe seni.

Komoly kapcsolatom nincs, június elején egy futó kapcsolatba bonyolódtam és mindössze 3 alkalommal voltam az említett úrral, pharmatex tablettával védekeztem, ennek ellenére teherbe estem és most 10 hetes terhes vagyok, teljesen hihetetlen, felfoghatatlan a mai napig számomra. Valami elképesztően sorsszerű véletlen.

Az édesapa mindent megtett , hogy abortuszra küldjön, révén, hogy a köztünk lévő kapcsolatnak nincs jövője.

Én képtelen voltam ezt megtenni. Eddig viszonylag független életemet teljesen feladtam és visszaköltöztem a szüleimhez 28 évesen. Most egyedül vagyok terhes és lelkileg nagyon nehezen élem meg a mindennapokat. A gyermek Apjától maximum anyagi támogatásra számíthatok, igérgeti, hogy majd igyekszik látogatni a gyermekét de ezt majd még meglátjuk.

Mindezt azért írtam le, hogy egy kicsit megkönnyebbüljek és azért, hogy erőt adjak azoknak akik küzdenek a PCOSZ-al, hogy van sikertörténet is (biológiai szempontból).

 

Köszönöm lányok, hogy elolvastátok. Sok erőt, kitartást kívánok mindenkinek.

Szeleszte 2012. júl. 27. Creative Commons License 56755

Szegedi lány

 

Nem akarlak elkeseríteni, de Szegeden nem  találtam PCOS-hez értő nőgyógyászt, eddig mindegyik fogigátlóval akarta orvosolni a problmát, divatbetegségnek hívják, és jót mosolyognak rajta. Én is eléggé nagy gondban leszek, mivel babát tervezünk a párommal, honnan fogok egy olyan dokit levadászni, aki terhesség alatt támogatja a met-et és ezt kontrollálja is. Pl: minden hónapban 20 gr szénhidráttal egy vérvétel. Azt mondta nekem a doki, hogy külföldön ez bevált, Magyarországon nincs rá megfelelő adat, és még mindig az a szemlélet van, hogy minden szedett gyógyszer lehet magzatkárosító és fejlődési rendellenességet előidéző és nem fogok megnyugodni, ha 1000-ből pont én leszek az az 1 akivel ez előfordul. Nyilván met nélküli terhességnél meg ott a vetélés kockázata, a koraszülés stb rémdolgok.

yoyo444 2012. júl. 26. Creative Commons License 56754

szerintem sem, párszor én is ezt csináltam már. :)

Előzmény: mariannvarga (56753)
mariannvarga 2012. júl. 26. Creative Commons License 56753

ok, köszi a választ. ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben:) pedig ez a legegyszerűbb:)

Előzmény: Zemanek (56752)
Zemanek 2012. júl. 25. Creative Commons License 56752

szerintem akkor ne vedd be a gyógyszert mikor bulizni mentek.

Előzmény: mariannvarga (56748)
ninett079 2012. júl. 25. Creative Commons License 56751

Én is Valicskó doktornőhöz járok. Nagyon jó szakember, kedves, valóban érdekli a betege. Egyébként a guglin találsz valahol egy vele készített riportot is. Nála jó kezekben leszel.

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
b.gina 2012. júl. 25. Creative Commons License 56750

Szia! 6000 egy alkalom nála, és ha egy hónapon belül visszahív, akkor 4 a következő, de úgyse hív vissza olyan hamar :D

jaja, sztk-s alapon írja ki őket :)

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
mgesa 2012. júl. 25. Creative Commons License 56749

Szia!

 

Én anno jártam Valicskó doktornőhöz amíg még Pesten is rendelt a MM-ben. Fiatal, nagyon szimpi volt, hozzáértő, sajnáltam, hogy váltanom kellett akkor, jó szívvel tudom ajánlani.

Előzmény: Szilvia19831 (56747)
mariannvarga 2012. júl. 25. Creative Commons License 56748

sziasztok!

 

Egy kérdésem lenne: eucreas szedése mellett mennyire lehet inni alkoholt(pálinka, bor, vodka)? Megyek nyaralni barátnőimmel, és biztosan megyünk bulizni is. Alapvetően nem iszom alkoholt, csak egy hétévégéről van szó, ezért is érdeklődöm, mivel nincs tapasztalatom e téren, mióta gyógyszert szedek.

köszi a válaszokat

Szilvia19831 2012. júl. 25. Creative Commons License 56747

Dr. Valicskó Viktóriáról van valakinek tapasztalata? Ő Debrecenben van, ha jól tudom és kb. 7000 ft. egy alkalom.

Kecskeméten mennyibe kerül dr. Naszódynál egy vizit, ha megkérdezhetem? Sztk-ra írja ki a vizsgálatokat?

Előzmény: b.gina (56746)
b.gina 2012. júl. 25. Creative Commons License 56746

Szia!

Ha PCO specialista kell, akkor inkább egy jó endokrinológusra lesz szükséged :) Szegeden hozzáértő endokrinológus nem nagyon van, én Kecskemétre járok dr. Naszódyhoz magánrendelésre :)

Közelebb van és olcsóbb mint a Mensmentis és nagyon jó doki :)

Időpontot itt tudsz online foglalni:

http://www.meditres.hu/elojegyzes/index.html

Előzmény: szegedi_lány (56738)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56745

Remélem van valaki arról a környékről.

Lehet a gyógyszeren kellett volna állítani, de mivel azt mondta az orvos legyek türelemmel magam döntöttem.

Előzmény: yoyo444 (56744)
yoyo444 2012. júl. 24. Creative Commons License 56744

Nem mindenkinek ugyanaz a gyógyszer használ, meg kell keresni, ami a te szervezetednek a legmegfelelőbb.

Orvost én sajna nem tudok azon a környéken, talán majd jön valaki, aki tud segíteni. De ha nem találnál, Bp-en Mens Mentist nagyon jó szívvel ajánlom, itt nagyon sokan oda járunk.

Előzmény: Szilvia19831 (56740)
Zemanek 2012. júl. 24. Creative Commons License 56743

Mindenképpen kéne a szigorú diéta a gyógyszer mellett.

Előzmény: Szilvia19831 (56742)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56742

Nem kaptam a gyógyszer mellé diátát.

Magam alakítottam ki az étrendet. De nem szigorú minden téren. Pl. cukor semmiféle formában, max. édesítő, édesség semmi, teljes kiőrlésű kenyér, zsíros-lisztes ételeket nem ettem, tejtermékeket sem.

A szervezetem amúgy is "kidobta" rövid időn belül, ami nem volt megfelelő neki.

Előzmény: Zemanek (56741)
Zemanek 2012. júl. 24. Creative Commons License 56741
az ir diétát szigorúan tartottad?
Előzmény: Szilvia19831 (56740)
Szilvia19831 2012. júl. 24. Creative Commons License 56740

Sziasztok!

Nekem is pcom van, amit 1 éve állapítottak meg. Nőgyógyászhoz jártam, aki felírta a merckformint, de egy idő után nem használt és mivel nem volt semmiféle vizsgálat abbahagytam.

Szabolcs megyében lakom, és szeretném kérni a segítségeteket, hogy a környékről talán tudtok ajánlani egy jó endokrin orvost.

Lenne még pár kérdésem is: Aki jár endos dokihoz mellette nőgyógyászhoz is menni kell? Együtt figyelik a dolgokat? Az endós orvosnak van saját nőgyógyásza?

Várom segítségeteket!

Szilvi

 

Norka30 2012. júl. 21. Creative Commons License 56739

Egy gondolat!

 

Nincsen olyan, hogy inzulinrezisztencia vizsgálat. 

 

Valamiért még mindig kényszeresen ragaszkodni próbálunk ahhoz, hogy több pontos OGTT mérés fogja majd igazolni azt, hogy az egyébként inzulinrezisztenciára utaló jelek (mint egyébként maga a PCOS is az!) mögött ténylegesen inzulinrezisztencia áll. És hogy majd ez a laborlelet fogja megmondani azt is, hogy mennyire vagyunk inzulinrezisztensek. 

 

Ez zsákutca, nagyon félrevezető! 

 

Sok olyan eset van, amikor szinte tökéletes cukorgörbével és hajszálnyi eltérésekkel az inzulinnál (mondjuk, hogy még a határértékeken belül mozog a görbe) - amire egy nem tapasztalt orvos kapásból azt mondaná, hogy a lelet nem utal inzulinrezisztenciára -, a lelet tulajdonosa klasszikus PCOS-es tünetek gazdája, az LH-ja három-négyszerese az FSH-nak, cisztás a petefészke, szőrösödésre hajlamos, ronda a bőre, nem esik teherbe. De mondjuk még mindezek mellett, hogy még zavaróbb legyen a kép, vékony. 

 

Ilyenkor mi van? 

 

Nem inzulinrezisztens? PCOS tüneteket produkál, de az OGTT látszólag semmit nem igazol? Nem "érdemel" metformint? 

 

Az a meghökkentő, hogy lehetséges, hogy egy nagyon sok pontos terheléses eredmény egészen mást mutatna az esetében (pl. nagyon hamar zajlik le nála az inzulincsúcs), de ennek kimutatására a mi standard mérési módszereinkkel nincsen mód. És egyébként is, eléggé pontatlan tud lenni ez a vizsgálat. Lehet, hogy a hormonháztartása meg sokkal érzékenyebben reagál még arra a kis eltérésre is, emiatt durva a PCOS-ja. 

 

És ha a szakértő orvos a konzultáció során kifaggatja, akkor lehet látni, hogy elsőfokú rokonai között tombolt az IR és annak szövődményeitől szenvedtek a családtagok, tehát a genetikai örökség is valószínű, sőt továbbmegyek, még az egyéni anamnézise is az IR-t támasztja alá. 

 

És lehet, hogy pont ennek a hölgynek az esetében, mivel sajátosan reagál a vizsgálatra, alkatilag először  egyébként egy kombinált, erősebb szer lesz a célravezető, természetesen az életmódváltás mellett. 

Persze, valószínű, hogy ezt csak olyan orvos fogja belátni, aki száz meg száz hasonló esetet látott és kezelt... 

 

 

 

 

szegedi_lány 2012. júl. 21. Creative Commons License 56738

Sziasztok!

 

Köszönöm a gyors válaszokat.

Az eredményt mindenképp megmutatom a dokinak,aki beutalt. A metformin nevű gyógyszert ismeri, csak addig nem akarta felírni, amig nem bizonyosodik be a gyanum, hogy IR-em van.

 

Sajnos az orcosajánlóban nincs szegedi nőgyógyász,illetve aki van,az nemelérhető, google csak Zalagerszegre utaló linkeket dob ki, ahol korábban itt rendelt, már mással dolgoznak.

 

A Metforminnal is lehet hibázni? Úgy értem,hogy ha egyetért az orvos,és felirja nekem, kezelhet vele félre, vagy ahhoz ios spec szekértelem kell,hogy melyik gyógyszert ,milyen adagolásban,meddig stb?

 

Illetve lehet mellette alternatív kezelést is folytatni? Azaz,hogy diéta, metformin,és mondjuk homeo?

 

Tudom,sok kérdésem van, de 2 hét mire orvos lát, és nehéz kivárni....

 

Nekem még az is kérdéses,hogy ez a lelet alapján egyértelm lehet az IR diagnózis,vagy azt majd az igazolva,hogy a Metformintól javulnak e az értékeke, rendeződik e a ciklusom?

 

 

Tünetek?

 

Hát, a pattanások múltak, gyulladt csomók nincsenek már, és a hajam is kevésbé hullik,viszont a szörösödés talán erősödött, és az államon én is huzogatom a szálakat...:(

 

A súlyommal viszont nincs gond, 59 kiló vagyok stabilan.

 

 

Szegedi lány

 

 

 

 

 

Előzmény: Provence83 (56737)
Provence83 2012. júl. 21. Creative Commons License 56737
Szia, Te jany! A metforminnak pont az a lenyege, hogy nem tuneti kezeles, hanem az egesz okara hat, es ha visszall minden erteke vele, akkor el lehet hagyni es az eletmodot folytatni.
Az ertekek nem szornyuek, de ezert mondjak,hogy ez egy ezerarcu boszorkany, mert nekem durvabb szamaim voltak megis volt magatol 28-30naponta menstruaciom es peteresem is... Szoval fincsi. Persze nem tudjuk hogy a dieta elott milyenek voltak ezek a szamok, szoval nem latjuk hogy javult e. Kulso jeleken nem latsz valami valtozast? Nekem az allamon volt egy szorszal, amit kb havonta ki kellett huzni csipesszel es elhagytam a cukrot finomitott szarokat es azota nem nott vissza...
Szegedhez nem tudok hozzaszolni. Sajnos ugy nem ki, hogy pesten van megfelelo orvos csapat az MM ben erre. Igazabol egyszer feljosz, 12ezer forint, meg az utazas persze, felirjak a gyogyit es aztan kb 4 honap mulva kell kontrollra menni, de lehet hogy kozben teherbeesel... Vagy egyertelmu a haladas akkor nem feltetlenul kell menned ujra. Szoval szerintem nem veszes, igy csak el fog menni egy vagy ket feleved hogy hozza nem erto vagy ezt az egeszet elbagatellizalo dokikrol jarsz dokikra... Erted? :-)
Előzmény: szegedi_lány (56735)
almirena 2012. júl. 21. Creative Commons License 56736

Mértékegységek hiányában nehéz kiértékelni. A cukor és az inzulin nem tűnik vészesnek.

A homeo nem hat, legfeljebb placebóként. Ne vesztegess vele időt.

Válassz ki a www.pco-szindroma.hu honlapról egy ajánlott szegedi orvost és nézze meg ő is az eredményeket.

Előzmény: szegedi_lány (56735)
szegedi_lány 2012. júl. 20. Creative Commons License 56735

Sziasztok!

 

(Már 2.szor küldöm el ezt a hozzászólást, mert elsőre nem jelent meg, ha véletlen kétszer fog, ezért van, elnézést.)

 

Segítséget szeretnék kérni, mert minél több információt olvasok a PCO-ról, annál bizonytalanabb vagyok. Rengeteg az információ, és iszonyat tömegű a hozzászólások száma, nehéz megtalálni a nekem szóló válaszokat, így inkább konkrétan kérdeznék, illetve a segítségeteket kérem.

 

2011 novembere óta nem szedem a fogamzásgátlót, mert babát szeretnék. Azonban mivel 3 hónap után sem jött  meg a menstruációm, orvoshoz fordultam, aki 3 hónapos gyógynövénykúrát ajánlott(GYNEX), hogy rendezze a hormonháztartásom, és az UH-on diagnosztizált policystás ováriumot.

A kúra nem használt, menstruáció nem jelentkezett, és a cysták sem tűntek el, ezért gyógyszerrel hozta meg a vérzést, plusz clostylbegittel sikerült tüszőérést és ovulációt elérni, azonban nem estem teherbe, mert a méh nyálkaháryta nem vastagodott meg kelő képpen. Azóta sem volt menstruációm a fenti ok miatt.

Utánaolvasva a dolognak, PCO-ra kezdtem gyanakodni, de a doki e téren szkeptikus, ő  szerinte jó jel, hogy reagálok a gyógyszerekre, előbb utóbb rendeződni fog a hormonrendszer. Viszont  a tünetek miatt (cysták, hajhullás, szőrösödés, pattanások) és az IR-re gyanakodtam, ezért meggyőztem egy cukorterhelésről, és egy hormonvizsgálatról. Erre  csak most került sor, mert menstruáció 3 napja csak nem jött el, így ciklustól független vizsgálatot kértünk. Ma kaptam meg az eredményt, és kérlek segítsetek megérteni, mert orvoshoz csak 2 hét múlva jutok el. Annyit már tanultam tőletek, J hogy FHS- LH-nak 1:1-nek kellene lennie, és inzulin 12’ max 3-szor annyi lehet mint Inzulin éhgyomri, de a többi értékre nem találok támpontot.

 

 

Glükóz 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

FSHL 6,2

LHL 18

Prolactin 12,1

Progeszteron 0,79

Ösztradiol 163,8

Tezstoszteron 1,07 (ez utóbbi eltérésként +-al jelöve)

 

Mindezt úgy értem el, hogy május óta odafigyelek mit eszem, nem méricskélve, de azért próbálom szem előtt tartani az IR diéta alapelveit, és heti 2x tornázom, igaz nem kardiotréning, csak pilates-yoga. Próbáltam az AVIVA módszert is, de nemigazán használ, bár otthon, magamtól nem is biztos, hogy jól végzem a gyakorlatokat.)

 

A kérdésem, hogy mennyire látjátok súlyosnak az IR-t, és hogy gyógyszeres kezelést vagy homeopátiás kúrát ajánlotok? Párom szerint az első csak tüneti kezelés, a homeo viszont talán tartósan is használhat, de kérdéses, hogy az én értékeimet homeopátiával vissza lehet e fordítani.

 

Végezetül szegedi specialistát is keresnék, mert a mostani orvosom, bár jó nőgyógyász, és több magánrendelőben is dolgozik, nem PCO specialista. A PCO oldalon levő szegedi nőgyógyászt  kerestem, de nem rendel már Szegeden… Ha csak elkerülte a figyelmem, és volt erről szó, kérlek írjátok meg, hogy melyik hozzászólásban keressem, vagy a nevet és hogy hol rendel.

 

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM mindenkin 

Sziasztok!

 

(Már 2.szor küldöm el ezt a hozzászólást, mert elsőre nem jelent meg, ha véletlen kétszer fog, ezért van, elnézést.)

 

Segítséget szeretnék kérni, mert minél több információt olvasok a PCO-ról, annál bizonytalanabb vagyok. Rengeteg az információ, és iszonyat tömegű a hozzászólások száma, nehéz megtalálni a nekem szóló válaszokat, így inkább konkrétan kérdeznék, illetve a segítségeteket kérem.

 

2011 novembere óta nem szedem a fogamzásgátlót, mert babát szeretnék. Azonban mivel 3 hónap után sem jött  meg a menstruációm, orvoshoz fordultam, aki 3 hónapos gyógynövénykúrát ajánlott(GYNEX), hogy rendezze a hormonháztartásom, és az UH-on diagnosztizált policystás ováriumot.

A kúra nem használt, menstruáció nem jelentkezett, és a cysták sem tűntek el, ezért gyógyszerrel hozta meg a vérzést, plusz clostylbegittel sikerült tüszőérést és ovulációt elérni, azonban nem estem teherbe, mert a méh nyálkaháryta nem vastagodott meg kelő képpen. Azóta sem volt menstruációm a fenti ok miatt.

Utánaolvasva a dolognak, PCO-ra kezdtem gyanakodni, de a doki e téren szkeptikus, ő  szerinte jó jel, hogy reagálok a gyógyszerekre, előbb utóbb rendeződni fog a hormonrendszer. Viszont  a tünetek miatt (cysták, hajhullás, szőrösödés, pattanások) és az IR-re gyanakodtam, ezért meggyőztem egy cukorterhelésről, és egy hormonvizsgálatról. Erre  csak most került sor, mert menstruáció 3 napja csak nem jött el, így ciklustól független vizsgálatot kértünk. Ma kaptam meg az eredményt, és kérlek segítsetek megérteni, mert orvoshoz csak 2 hét múlva jutok el. Annyit már tanultam tőletek, J hogy FHS- LH-nak 1:1-nek kellene lennie, és inzulin 12’ max 3-szor annyi lehet mint Inzulin éhgyomri, de a többi értékre nem találok támpontot.

 

 

Glükóz 4,2

60’       6,2

120’     5,8

 

Inzulin 3,9

60’       37

120’     28,2

 

FSHL 6,2

LHL 18

Prolactin 12,1

Progeszteron 0,79

Ösztradiol 163,8

Tezstoszteron 1,07 (ez utóbbi eltérésként +-al jelöve)

 

Mindezt úgy értem el, hogy május óta odafigyelek mit eszem, nem méricskélve, de azért próbálom szem előtt tartani az IR diéta alapelveit, és heti 2x tornázom, igaz nem kardiotréning, csak pilates-yoga. Próbáltam az AVIVA módszert is, de nemigazán használ, bár otthon, magamtól nem is biztos, hogy jól végzem a gyakorlatokat.)

 

A kérdésem, hogy mennyire látjátok súlyosnak az IR-t, és hogy gyógyszeres kezelést vagy homeopátiás kúrát ajánlotok? Párom szerint az első csak tüneti kezelés, a homeo viszont talán tartósan is használhat, de kérdéses, hogy az én értékeimet homeopátiával vissza lehet e fordítani.

 

Végezetül szegedi specialistát is keresnék, mert a mostani orvosom, bár jó nőgyógyász, és több magánrendelőben is dolgozik, nem PCO specialista. A PCO oldalon levő szegedi nőgyógyászt  kerestem, de nem rendel már Szegeden… Ha csak elkerülte a figyelmem, és volt erről szó, kérlek írjátok meg, hogy melyik hozzászólásban keressem, vagy a nevet és hogy hol rendel.

 

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM mindenkinek!

youlcsi 2012. júl. 20. Creative Commons License 56734

ki lehetne... talán érdemes a modiktól megkérdezni, hogyan. sztem a topiknyitó tudna csak oda szövegelni... de ő ugye nincs...

Előzmény: Ediina (56733)
Ediina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56733

Kár, hogy ide az oldal tetejére nem lehet valahová vastag fekete betűkkel kiírni:

pco-szindroma.hu, érdekes-hasznos fül, HORMONTÁBLA - határétékekkel, magyarázatokkal

smithbetty77 2012. júl. 19. Creative Commons License 56732

Köszönöm szépen a gyors válaszokat! Ezek szerint nem lettek jók a hormonértékeim:(

 

 

Előzmény: Zemanek (56729)
Eve00 2012. júl. 19. Creative Commons License 56731

Köszönöm az infokat! Hát ezért furcsáltam, hogy az orvos nem akart adni. Remélem akkor kapok valami jót, amitől rendbe jönnek a dolgok, és megelőzök súlyosabb dolgokat.  Ha nem lenne jó ez az újabb orvos akit ajánlottak, akkor elmennék oda mindenképp. Akármennyibe is kerül :(

Előzmény: Zemanek (56724)
Eve00 2012. júl. 19. Creative Commons License 56730

Szia! 
Hát igen, kicsit sok ez már, de majd túllépek mindenen. Megtanulok élni velük. Viszont azért te se "panaszkodhatsz", nagyon sajnálom tényleg!!! Sajnos mindkét betegséget ismerem, csalából, barátokból, úgyhogy eltudom képzelni nehéz lehet.


Én ma már elkezdtem a diétát nem volt könnyű, de csinálni fogom, tudom hogy lesz eredménye. Új napirendet, életmódot kell elkezdnem a célok érdekében.
Nagyon köszönöm tényleg a segítséget, mert nagyon megvoltam rémülve, de legalább most tudom mivel nézek szembe, és már kaptam időpontot is egy orvostól, akit ajánlottak. Látom már a kiútat és ezt annak is köszönhetem, hogy jó tanácsokat kaptam, ezt tényleg nagyon köszönöm! És a jó kívánságokat is!

Remélem neked/nektek is rendbe jön minden, és teljes értékű életet tudtok élni a betegségek ellenére!! 
:) 

Előzmény: b.gina (56723)
Zemanek 2012. júl. 19. Creative Commons License 56729
nem volt peteérésed és elég alacsony az ösztrogéned.
Előzmény: smithbetty77 (56727)
b.gina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56728

22. napi az luteális, nem?

a posztmenopauzát akkor kell nézni, ha már menopauzában vagy szerintem :)

Előzmény: smithbetty77 (56727)
smithbetty77 2012. júl. 19. Creative Commons License 56727

Hobj- köszi, köszi, akkor legközelebb veszek Nizoralt. Legútobb kátrányos-kénes sampont vettem mert van egy kis pikkelysömöröm,de nem vész. Ma vettem neocapil sprayt meglátjuk!Nekem annyira megritkult hogy semmi tartása sincs a hajamnak és látni a fejbőrőm is a fejtetőmnél:(

És nem tud regenerálodni a hajam. Vagy ez már sose fog javulni???

 

Ma lett kész a ciklus 22 napján a laborom: de sajnos nem tudom értelmezni. te értesz hozzá??

Ösztradiol: 53,0

Progeszteron: 1,92

PErsze írok mailt T.L. nak, csak idő mire válaszol, múltkor annyit mondott hogy a normál tartományban kell lennie, de hát 4 szakasza van a ciklusnak. , mivel 22 napi gondolom a postmenoba kéne tartoznia , abba belefér, de nem vagyok biztos benne.

 

Egyébként a baba nemét tudni lehet?? 

Előzmény: hobj (56726)
hobj 2012. júl. 19. Creative Commons License 56726

A nizoralról olvastam ezt, bemásolom a linket is:

 

http://www.szalonok.hu/index.php?show=new&id=43

 

"A ketoconazol egy gombaellenes vegyület, amit Nizoral néven korpás hajra kenőcs és sampon formájában is forgalmaznak. Szintén véletlen derült fény arra, hogy serkenti a hajnövekedést, gátolja a férfias hajhullást. Kétféle mechanizmust tételeznek fel e hatás mögött. Egyrészt bizonyítottan gátolja a dihidrotesztoszteron szintézisét, másrészt csökkenti a gyulladást. Egy vizsgálat szerint ugyanis a férfias kopaszodás egyik oka lehet a gyulladást okozó Malassezia gombával való fertőzöttség, és a Nizoral sampon ezt szünteti meg. Egy harmadik vizsgálat szerint a Nizoralnak van hormonhatástól független hajnövesztő hatása is, mert egereknél sikerült szőrnövekedést előidézni a szerrel. Tény, hogy a humán vizsgálatok azt bizonyítják, hogy hathónapos napi rendszerességgel alkalmazott 2%-os Nizoral sampon jelentős hajdúsulást eredményez. Legjobb úgy használni, hogy a habosított sampont pár percig a fejen hagyjuk. A megfigyelések szerint a Neutrogena által gyártott kőszénkátrányt tartalmazó T-Gel samponja is hatásos a hajhullás ellen, mivel a kőszén kátrány valamely hatóanyaga antiandrogén hatású."

 

Az azért túlzás, hogy jelentős hajdúsulás, legalábbis nálam nem jött be. Új hajszálak mindig jönnek, az látszik oldalt, de sajnos hullik is, azért látható a folyamatos ritkulás. A hajhulláson amúgy tényleg csökkentett valamennyit, de azért lehetne jobb, mert a tartása teljesen eltűnt. Nekem alapból göndör-hullámos lenne, de mikor hullik, kiegyenesedik, tartás nélküli és szálkás lesz:(.

 

A neocapilt nem próbáltam, én forcapilt (is) használtam, az rajtam nem segített. 

Előzmény: smithbetty77 (56712)
edóbogyó 2012. júl. 19. Creative Commons License 56725

Köszönöm a válszokat. Próbálok mozogni is és remélem a 3-as kezelés beválik.

Zemanek 2012. júl. 19. Creative Commons License 56724
a weboldalukon fent van minden. 12ezer az első vizit utána a többi 10 de csak 3-4 havonta kell menni. Tüű doki a legjob, de hozzá nehéz bejutni. Jó mé Rentz drnő és Breyer drnő is. Erre szerintem tuti kell a gyógyszer.
Előzmény: Eve00 (56722)
b.gina 2012. júl. 19. Creative Commons License 56723

Szia!

Szegénykém, akkor jól összejött, tejérzékenység, gyomorgyulladás és még ez is :( a baj általában nem jár egyedül... nekem pajzsmirigy alulműködésem van autoimmun gyulladással még a PCOS/IR mellé, az is jól bezavar a hormonokba :S

Biztos hogy ha elkezded a diétát, tartod a mozgást, és esetleg kapsz gyógyszert is, akkor javulni fognak a tünetek, a durvábbak pedig meg se jelennek :)

Az ajánlóban ha kórházban van a rendelés szerintem az állami rendelésnek számít, a Mensmentis ami tuti fizetős. De ott jutsz be leghamarabb az is biztos :)

http://www.mensmentis.hu/

A honlapon van árlista, bejelentkezésnél ott van a telefonszám ahol be tudsz jelentkezni. Van több endokrinológus is, azt tudom, hogy M.J.-t annyira nem dícsérik, viszont R.R.-t igen :)

De ha visszaolvasgatsz a fórumban, biztos találsz róluk bejegyzéseket, hogy ki kihez jár :) meg a többiek is biztos írnak még tanácsokat :)

 

Hát igen, a terhelt cukrod elég sok lett, nagyon valószínű erre már gyógyszert is kapsz, nehogy átbillenj cukorbetegségbe :(

 

Drukkolok neked hogy jó kezekbe kerülj és minden rendben legyen :)

 

 

Előzmény: Eve00 (56722)
Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56722

Köszönöm a választ. Akkor nem elég a diéta, és a mozgás? Hogy tudok kapcsolatba lépni ezzel a Mensmentis Egészségcentrummal? Milyen árakért értékelnék ki a leletemet, és adnának esetlegesen gyógyszert?

Előzmény: Zemanek (56720)
Zemanek 2012. júl. 18. Creative Commons License 56721
ez igen rossz eredmény a terheltnek 10 körül kéne lennie
Előzmény: edóbogyó (56716)
Zemanek 2012. júl. 18. Creative Commons License 56720
azonnal irány a mensmenti. már valszeg nem csak hogx ired vagx hanem igt is mivel már a cukrod sem jo. azonnal kezelni kel.
Előzmény: Eve00 (56719)
Eve00 2012. júl. 18. Creative Commons License 56719

Szia! 
Hát eléggé! Mostmár biztos vagyok benne, hogy elkell mennem egy új orvoshoz. Meg egy jó nőgyógyászt is kell keresnem. A mozgás menni fog, mert amúgy is szeretek táncolni járok/jártam is, az menni fog. A diéta lesz nehéz, mert tejérzékeny is vagyok, és gyomor gyulladásom van amik miatt eleve diétáznom kell :( Összejöttek a dolgok.. De igyekezni fogok, mert lehet még meglehet előzni a nagyobb tüneteket, és nem lesz nagyobb baj. Örülnék neki.  Ez az oldal amit linkeltél pedig nagyon jó, ezért nagyon szépen köszönöm a segítséged. Most tényleg sikerült kicsit megnyugodnom, nem tudtam hogy mit csináljak..de mostmár vannak terveim. Aztán akármennyibe is kerül, találok egy jó orvost.
Amúgy azok amik azon az ajánlón vannak, azokért is kell fizetni? Drága már betegnek is lenni :(
De tényleg kívánom nektek a gyógyulást, és köszönöm a segítséget!! :)
Üdv. :) 

Előzmény: b.gina (56717)
b.gina 2012. júl. 18. Creative Commons License 56718

Szia!

Nem olyan vészesek szerintem így első blikkre az eredmények, persze lehet hogy neked már ennyi is elég bajt okoz... tök változó, hogy kinél mekkora inzulin mit vált ki...

Az biztos, hogy az éhgyomrid teljesen ok :) de a többi eléggé felmegy, persze azok se durván, 25 alatt lenne jó a 120-as a nagykönyv szerint ;)

A másik kérdésre sajna nem tudom a választ, de majd hátha valaki :)

Előzmény: edóbogyó (56716)
b.gina 2012. júl. 18. Creative Commons License 56717

Szia!

Érdekes meglátása van a dokinak... :( ez nem így működik, hogy addig nem kezelnek, amíg nem romlanak jobban a tünetek...

Viszont az nagyon jó, hogy te időben kapcsoltál, hogy valami nem ok :)

Szerintem mindenképp menj el egy jó endokrinológushoz, biztosan találsz a közeledben jó dokit akár sztk-s alapon is, majd hátha adnak a többiek tippeket :)

én szegedi vagyok, sajnos nem tudok tanácsot adni, hogy kihez mehetnél... :(

A Mensmentisben biztos hozzáértő dokihoz jutnál, viszont ők elég borsos árat kérnek...

Az hogy az LH-d magasabb, mint az FSH, az már jelzi a PCOS-t... viszont elég valószínű, hogy IR-ed is van, a PCOS mögött az esetek nagy részében az áll...

 

Diétáznod és mozognod mindenképpen kell, nem tudom ezekkel hogy állsz.

A diéta alatt ne fogyókúrát érts, hanem étrendi változtatásokat. A lényeg annyi, hogy a finomított szénhidrátokat felejtsd el (fehérliszt, cukor), liszt helyett teljes kiőrlésű dolgok, cukor helyett cukorpótlók (mesterséges édesítők, illetve vannak már nagyon jó természetes édesítők is pl. xilit)

A diétáról bővebben: http://jegeskave.hu/cikkek/2010/07/09/inzulinrezisztencia-pcos-dieta

Én ezt tanulmányoztam sokszor, jól össze van szedve :) Érdemes többször elolvasni, kinyomtatni, memorizálni :)

 

A mozgásnál hetente legalább 2-3x jöjjön össze a 30-40 perc, pl. kocogás, futás, Réka, zumba, nem tudom mit szeretsz mozogni ha szoktál :)

A gyógyszer pedig opcionális, nem mindenkinek kell szednie, ez függ az IR súlyosságától és a tüneteidtől.

Most elsőre biztos nagyon ijesztő ez az egész, de majd letisztul, meg ha jó dokihoz kerülsz akkor minden rendben lesz :)

 

Köszi, rajta vagyunk az ügyön! :)

 

 

 

 

Előzmény: Eve00 (56715)
edóbogyó 2012. júl. 18. Creative Commons License 56716

Sziasztok!

 

Még új vagyok itt, a közelmúltban derült ki, hogy IR-em van. A petefészekben cisztákat nem találtak. 170 cm vagyok és 53-54 kg.  Jelenleg diétázok (180-200 CH) és Merckformin 2x500-at szedek. A mozgás nem mindig jön össze. Inzulin értékek: 0': 2,2; 60': 64,0; 120':33,5.

Mennyire vészesek ezek az eredmények? Nagyon sok helyen olvastam, hogy sovány IR-nél nehezebb a várt javulást elérni. Erről van infótok? Mennyi időn belül várható, hogy helyrejönnek az értékek?

Köszi, üdv