:) Ne haragudj inkább nem írok semmit. Pedig nagyon poénos lett volna. Én a herbária üzletben szoktam venni, de szerintem bármelyik gyógynövény boltban lehet. Gyűjteni erdőn, mezőn, vasútparton és gyakorlatilag bárhol ahol gyökeret ver. Szerinted más nem kellene a sörhöz? Hallottam már olyat aki malátát is tesz bele. :))) BOCS!
Sejtettem, hogy van benne valami. Kellett a receptbe egy citrom leve is, így talán nem rontja el. Majd holnap mérek egyet , az ízéből már lehet következtetni.
Ez egy középárkategóriás Auchanos méz volt. Már én is gondoltam rá, hogy inkább a piacról kellene szereznem termelői mézet, meg esetleg vadmézet, az biztos jó ízt adna neki csak iszonyú drága. Egyébként amit kéthetesen felbontottam egész kitartóan habzott, csak nem apró buborékokkal, és nem volt olyan kemény a habja. Majd négy hét múlva beszámolok róla hogy javult-e valamit. Addig lefőzöm az újabb eresztést okulva az eddigi tanácsokból.
Sziasztok. Ha lesz időm a hétvégén főzök egy mézest és teszek bele egy üveg malátaszirupot, remélem lesz egy kis habja is. Repce mézből fogom főzni. A tacskós mézben szerintem van citromsav . Üdv. Negyojo
Milyen mézből csináltad? A most erjedő gyömbér sörömbe a legolcsóbb teszkósat tettem és kicsit savanykás volt. Kicsit parázok is tőle, hogy ezzel elrontom...
Megcsináltam a tisztán zöldmaláta, meg zöldmaláta-sima árpa söröket. Nem mondom, hogy ihatatlan, de akkor már inkább a bolti. Nagyon érezni az utóízén a zöldmaláta ízét. Nem is tudom mire hasonlít inkább. Olyan mint a kaktuszfüge, vagy mint egy kicsit poshadt uborka. Pedig a zöldmalátásba még egy kis karamellizált cukrot is tettem. Van még pár üveggel a zöldmalátásból, majd a találkozóra viszek. Sok malátát csináltam itthon, de amióta tudok a BCI-ről, meg az áraikról ,nem csináltam csak karamell malátát, meg pörkölt árpát, mert az még ott is drága.
Negyed élesztő elég bele, csak futtasd fel egy kevés lében, mielőtt beleteszed. Meg jó sokszor keverd meg, hogy jól elszaporodjon az élesztő a starterben. Száraz komlós sör volt. Nem nagyon volt élesztős íze. Persze ez nem szűrt sör. Meg minél tovább érleled annál finomabb. Habja nincs, max hirtelen felfut, aztán össze is esik, és pezseg mint a cola. Sörnek meg csak a komló, meg a bubi miatt neveztük. Egy próbát megér. Nem forraltam túl agresszívan, de azért kell, mert akkor jön ki jól a keserű gyanta a komlóból. Vizet nem pótoltam. Nem volt savanykás. Gumicsövem nekem sincs. :)
Gratuláció mindenkinek a szépen fejlődő eszközparkért.
Mézsör: szerintem az inkább mézbor, esetleg habzó mézbor. Mert ott már erjeszthető cukrokból indulunk. A sörnél mindig keményítő az alapanyag, még a pótanyagok is (rizs kukorica nyers árpa). Hacsak nem cukrozzák föl :-)). Mézes sör persze van, pl. az angoloknak Wagledance (ha jól írom.)
Töményen nem erjed persze, mint semelyik cukoroldat, higítva meg belepottyan a levegőből élesztő és erejed.
Önellátás: Többször beszéltük már, hogy a komló termesztheteő, árpa beszerezhető, de malátázni (rendesen aszalni) otthon nagyon-nagyon nehezen kivitelezhető.
Nekem van egy ötletem, amit nem sikerült még kipróbálnom. Felmerült már a zöld maláta, ameddig könnyen el lehet jutni, mint enzimforrás. A gond ott van, hogyha nyers árpából, vagy bármilyen más nyers gabonából indítunk mint alapanyag, akkor nem lesz sör íze, mert hiányoznak az aszalásnál keletkező íz anyagok. Viszont ezek az ízanyagok keletkeznek kenyérsütéskor is. Tehát nyers gabona, jó sült kenyér, zöld maláta, turmix, szabályos főzés, komlózás, erjesztés. A gond csak a szűrésnél lehet. Ja és persze rozskenyér kell, mert abban kevés a fehérje (!).
Megbízható forrásból tudom, hogy írtak a miniszternek, hogy a pálinka mellett ne felejtse el a házi sört sem(majd meglátjuk), és akkor a maláta ellátás gond nélkül biztosítható lesz.
Na ez az! Ilyen egyszerű receptekre és házipraktikákra gondoltam. Nagyon szépen köszönöm! Mennyi élesztőt tettél a 10l-be? Azt írod, hogy 45 percig forraltad, de zubogva, vagy csak gyöngyözve, és pótoltad utána az elforrt vizet? És milyen lett a végeredmény? Sör jellegű volt? Nem volt élesztő ízű vagy savanykás? Az enyém mitől lehet az? Ebben a receptben amit én próbálok azt írják, hogy az üvegekben 6-7 hetet kell érlelődnie, de ha Te pár nap után is jó eredményt értél el, akkor lehet hogy felesleges.(?)
Szűrőtémában röviden elmondható, hogy azért használtam pelust, mert ez volt itthon. A vödör jóval profibb megoldásnak tűnik. Azt hiszem, ha ezt kicsit kezdem komolyabbn venni lesz némi eszközre szükségem (még egy vacak gumicsövem sincs itthon).
Köszi a bíztatást. Egyelőre az egyszerűbbekkel kezdem, aztán ha belejövök, bővítem a repertoárt, kiváltom az ipart és átalakítom a spájzot vámraktárrá. Addig is megszerettetem a párommal a sört, hogy megteremtsem a beső igényt :-)).
Jó reggelt Pasik hát nő vagyok de talán nem szőke belül kivül meg vörös az tuti. De hát nekem erre a célra nem jó a dukátus féle söfőző berendezésem? 20 literes van és akkor nem kell az edényt sem megfúrni csak főzni benne és a többi dologra azt használnám. Telán még a vödör sem kellene szűrőt azt meg bárhol lehet bele szerezni .
Már régebben letöltöttem, amikor írtad, csak még nem sikerült használni. Meg is feledkeztem róla. Bár most ahogy számolgatom, nem nagyon több 62-63%-nál. Elkeserítő. :(
De látod milyen pontosan illeszkedik a zsírfröccsenés gátló a habarcsos vödörbe? Naon zsíír! Ahogy belógattam a csap belső végét, azon meg szépen megtámaszkodik. Amúgy a csap meg ilyen kannára csavarozható csap, csak leműtöttem a hollandert.
Kétszer csináltam mézsört. Nagyon egyszerű. 1 kiló mézet összekevertem 10l vízzel, meg 10g komlóval. Forraltam 45 percet. Lehűtöttem, majd annyicukrot tettem bele, hogy 10 vagy 12% legyen a cukortartalma. Élesztő felfuttatva bele, pár nap alatt leerjedt, palack, 0,5l-be 5g cukor a bubiért. Megint pár nap, aztán lehet inni. Ha finomabbra akarod, tegyél bele karamellizált cukrot. Veszett jó ízt és szép színt ad neki. KB 10 dkg cukrot egész sötétre karamellizálsz, aztán sutty bele a sörlébe. Persze még az élesztő előtt. ... és még a nyolcadikon is meg lehet csinálni. Nézd meg a szűrő-erjesztő vödrömet. Jobb mint a kendős szűrés. Eleinte én is azzal csináltam, de néhány alkalom után áttértem erre. Sokkal-sokkal jobb. All grainhoz mindenképpen. A komlót meg szűrheted peluson, vagy felmosó rongyon. A felmosó rongy tisztábbra szűri. 8.? Akkor te sem a szomszédban laksz. :(
Ja gazdaboltban (pl Hermes) lehet fém szúnyoghálót kapni. Abból lehet csinálni tetszőleges méretű szűrőt. Igaz több helyen alá kell támasztani. Olyasmi erősségű, mint a zsírfröccsenés gátló.
kihozatal számítás benne van a Vogel könyvben (88.o.) Amúgy: Fh= forró sörlé térfogat x sörlé sűrűsége(°B) x 0,96 /őrlemény tömege. Hát ahogy itt számolgatok én is 65-67% hasznosítással dolgozom. A könyv azt írja 75% a gyáraknál, igaz ezt a Vogel írja, az meg nem olyan megbízható. A dekokciósnál az a lényeg, hogy a "sűrejét" forrald, persze lével mert leég. A forralás következtében feltáródnak a keményítőszemcsék, az enzimek hozzájuk férnek és át tudják alakítani. A cefre 1/3-át kel kivenni forralni aztán hozzáadni a maradékhoz. Ez emeli meg a hőmérsékletét a következő hőlépcsőig. Csak amikor hozzáadod intenzíven kell kevergetni, mert ahol beöntöd ott hirtelen megnő a hőmérséklet és az enzimek inaktiválódnak. Én már gondolkoztam rajta múltkor, lehet ki is próbálom. 3 litert forralok aztán beleöntöm. De itt is létezik két vagy háromcefrés eljárás. De ezt lehet inkább lefényképezem megint a könyvből úgy egyszerűbb :)
Úgy is jó, hogy ezt a szűrőt egy nagy műanyag vödörbe teszed bele, legalább olyan 20-25 literesbe. A nagy edényben cefrézel és szűréskor átmered a vödörbe,így nem kell nem kell csapot fúrni a nagy edénybe. Én is így csinálom.
Nem muszáj kifúrni, de akkor kell egy vödör, vagy kisebb hordó, amire lehet csapot tenni. Én is így csinálom. Itt a kép. Habarcs vödör, műanyag csap, zsírfröccsenés gátló. ... és nem csak szűrni lehet benne, hanem erjeszteni is. Meg a palackozás is könnyű a csappal.