Keresés

Részletes keresés

hörpölin Creative Commons License 2015.07.24 -6 1 51467

"Az osztrák szurdokok és a Rám között meg azért van némi különbség nehézségi fokban."

 

Az osztrák szurdokok és a Rám között meg azért volt némi különbség nehézségi fokban. Járdák és a lépcsők nélkül Bärenschützklammban fel tudott kapaszkodni 1000-ből 1 ember, a Rámban 1000-ből 500. Most mindkettőnél kb. 1000-ből 800-900 az arány. Csak a nehezen mozgó idősek és a súlyosan mozgássérültek nem tudják végigjárni egyiket sem.

 

"A Baradla rossz példa, a betonozás/belámpázás tényleges természetkárosítás volt."

 

A Baradla pont jó példa, hiszen éppen a természetkárosításra soroltam fel helyszíneket. Azt akartam kiemelni ezekkel a példákkal, hogy tegyük félre a kettős mércét: itt megengedem, ott pedig nem.

Előzmény: Törölt nick (51462)
Csuhás Creative Commons License 2015.07.24 -4 0 51466

A Rámban a vasazás mértékével van baj szerintem. Uralja a környezetét. Nem lehet normálisan fotózni sem. A régi, gyakori felújításra szoruló rozsdás láncok legalább belesimultak a környezetükbe.

Előzmény: hörpölin (51461)
HIMBALA Creative Commons License 2015.07.24 0 2 51465

Bizony-bizony, jól érzed... :)

 

Köszönjük az újabb infót!

 

Amikor az OKT zempléni részén túráztunk, rendkívül megfogott minket ez a tájegység. Mint ahogy az OKT minden szakaszára újra vissza szeretnénk térni, a Zemplénbe különösen. Nézegettem a túramozgalmakat, épp kapóra jött, hogy itt, a fórumon is terítékre került a téma. (Ráadásul – mint ahogy korábban írtad Te is – nagyon szép a jelvénye.)

 

Az igazolófüzetek már beszerzésre kerültek, a tervezés megy „ezerrel”, várjuk a szabit, hogy a „tettek mezejére léphessünk”.

Előzmény: Törölt nick (51456)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.24 -3 0 51464

A Baradla rossz példa, a betonozás/belámpázás tényleges természetkárosítás volt. Pont ebben a barlangban derült ki hosszú évek alatt, hogy a kivilágított részeken a lámpák körül ún. lámpaflóra alakul ki, ami erős beavatkozásnak számít az eredeti rendszerbe. A világítást olyan fényforrásokra kellett cserélgetni, ami nem hoz létre önálló kis államszervezeteket a saját hatókörében.

 

A betonjárda a természetvédelem fejlődésével párhuzamos váltott ki egyre nagyobb és komolyabb vitákat, hogy hogy és mint szabad megcsinálni. Egy szempontból szerencsés a Baradla, hogy van benne hely bőven.

Előzmény: hörpölin (51461)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.24 0 0 51463

Ez itt egy és ugyanaz. A fontosak nála a betegek adatai. A gépekből a jelzett laptop volt csak maszek, de az meg alaplapos lett, a vincsesztert ki lehetett szerelni és adatokat levenni róla.

Előzmény: V43 1279 (51457)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.24 -2 0 51462

...de a Rám-szakadék előtte is járható volt a láncokkal közönséges földi halandók, mi több, seggrészeg, de bátor fiatalok számára is baj nélkül... Az osztrák szurdokok és a Rám között meg azért van némi különbség nehézségi fokban.

Előzmény: hörpölin (51461)
hörpölin Creative Commons License 2015.07.24 -6 2 51461

"Mikor először megláttam ezeket az otromba korlátokat azt hittem menten visszafordulok, annyira illúzióromboló volt! Könyörgöm, kinek, minek?"

 

Azért ne essünk már át a ló "sötétzöld" oldalára! :-) Nyilván azért lettek a lépcsők és korlátok felszerelve, hogy a Rám-szakadékot egy - a sziklamászásban nem különösebben jártas - hétköznapi ember (család) részére is bejárhatóvá tegyék. Való igaz, amit mondasz: odabiggyesztettek rozsdamentes lépcsőket és korlátokat, a járhatóságot megkönnyítendő. Vizesen csúszik. Igen, viszont nem rohad el pár év alatt a víz miatt, mint például a fa.

 

De nézzünk egy másik példát, amit senki sem ítél el:

 

Sokan kirándultunk már az osztrák klammokban, szurdokokban. Több kilométernyi fából ácsolt út és híd található egy-egy klammban, hogy a látogatók mozgását megkönnyítse. Elítélte bárki is az ottani természetrongálást? Nem, mert nagyon jól tudjuk, ez szükséges ahhoz, hogy a látnivalókat, a természeti értékeket közel hozhassák az átlagemberekhez. Vagyis mihozzánk! A kiépített hidak, lépcsők nélkül csak pár száz sziklamászó élvezhetné ezeket a látnivalókat!

 

De nem is kell olyan messzire menni a példákért! Maradjunk csak az Országos Kéktúra útvonalán - hogy egy cseppet ontopikok is legyünk! Itt van például a Baradla-barlang. Több kilométernyi szakaszán épült ki betonozott járda, rozsdamentes acél korlátokkal (pont olyanokkal, mint amit a Rám-szakadékban is láttál). Ez aztán mekkora természetkárosítás! És nem csak a kiépítése volt az, hanem az évente több tízezernyi látogató fogadása és pusztán végigvezetése is az! Nem hiába mondják a túravezetők a túrák elején, hogy ne nyúljunk a túra során a cseppkövekhez, mert a cseppkövek felületén megmaradó zsíros ujjlenyomat gátolja a cseppkövek fejlődését! De a látogatók a puszta jelenlétükkel is - a lélegzésükkel, kipárolgásukkal -  megváltoztatják a barlang mikroklímáját, ezáltal az ottani élővilágot. És mégis látogatható a barlang, és mindenki, aki járt már ott, életre szóló élménynek tekinti a meglátogatását.

 

És a pilisszentkereszti Szurdokban az összebarkácsolt gyaloghidak? Azok is rontják a Szurdok szikláinak látványát! És a Badacsony oldalában a Bujdosók lépcsője? Kőlépcsőket építettek, pihenőkkel, uram bocsá, még emiatt egy-két helyen a sziklákat is el kellett bontani! És a Glück Frigyes út a Kecske-hegy oldalában? Murvás sétányt építettek a sziklás hegyoldalban, talán több száz köbméter követ elbontva! Sőt! Horribile dictu még az Oroszlán-sziklát is utánfaragták kissé, hogy még inkább egy ülő oroszlánra emlékeztessen! És a kihelyezett tájékoztató táblák? És a fákra festett turistajelzések? A példákat még órákon át lehetne sorolni. De szerintem nincs értelme.

 

Inkább az kellene figyelembe venni, hogy egy adott, a természeti környezetbe való beavatkozásnak mi a hozadéka? És így már több mint valószínű, hogy pozitív irányba fog elbillenni a mérleg nyelve! Persze, nyilván nem tehetjük mindenki számára elérhetővé ezeket a látnivalókat! Egy idős, ezért nehezen mozgó, vagy súlyosan mozgáskorlátozott, tolószékbe kényszerült embertársunknak be kell látnia, hogy ő csak fényképekről fogja megismerni ezeket a helyeket, de szerintem fontos, hogy egy "átlagember" - mondjuk a társadalom 80-90%-a - számára ezek a helyek megismerhetőek, bejárhatóak legyenek.

Előzmény: Törölt nick (51447)
Pompiere Creative Commons License 2015.07.23 0 0 51460

Mi van mezőn,kaszálón ahol mi vagyunk a legmagasabb célpontok? Lefekszünk vagy... bízunk a szerencsében? Kinek mi a taktikája?   Időszerű l és hasznos enne erről pár szót váltani.

 

Minden fémes dolgot eltávolítasz magadról (még a nyakláncot is), eltávolodsz tőlük, hasra fekszel és imádkozol...

 

Vagy harminc éve a Csongrád megyei Öttömösön, a spárga földön dolgozókat meglepte egy vihar. Az egyik 1x éves gyereket a nyaklánca medálján érte a villámcsapás. Azonnal meghalt.

 

 

Előzmény: Pulmy (51449)
HEV Creative Commons License 2015.07.23 -2 0 51459
pavarotti Creative Commons License 2015.07.23 -2 1 51458

Az elmúlt négy nap csodálatos nyaralással telt a Bükkben, gyermekekkel, közösségi közlekedéssel és így minden nap megküzdve a szállásért (Ómassáról/Garadnáról-Szentlélekre). A karszt még mindig lenyűgözően gazdag. Kulcsszavakban, ha akarom nagyrészt bükki források, szirtjei, stb. mozgalmak pontjai:

Jubileumi-forrás

Szentlélek: kolostorrom

Anna-barlang

Lillafüred szikla-átjáró (PZ, Mária-sétány)

LÁÉV:)

Szövetség-forrás

Köpüs-forrás

Szentlélek: Ölelkező fák

Örvény-kő

Magos-kő

Sólyom-kút

Csókás-forrás, "vándortábor" pihenő

Udvar-kő barlang

Felsőforrás

Kecskelyuk

Vastaggal a talán legemlékezetesebbek, bár mindegyik szuper. Képek később.

Egyéb (Garass?)

- Kohász kék jelzésfelújítás folyik - kapcsolódva Garadna völgyben számomra furcsán sűrű jelzésalapok hosszan-hosszan az aszfalton, turistaútnak unalmas ilyen hosszan az aszfalt, kerékpárosnak meg nem kell ennyi jelzés..? Tanösvény?

- Köpüs forrás környékének jelzettsége rendberakandó. Alulról szépen felvezet a tökéletes Sárga O de a kapcsolat a Kék O felé csak alapos térképolvasás és helyzetfelismerés után, illetve a kék O felújítandó (Szentlélek felé még van néhány jelzés, de az újabb térképeken É-ÉK, műút felé folytatódó ág (az sem tiszta hogy ez SO vagy KO) rejtély)

- Sok örömteli hely mellett lehangoló a Sólyom-kútnál a pihenő állapota, illetve a S sávot Magos-kő és Sólyom kút között jó lenne tisztítani sok bedőlt vastag fa van.

- Jubileumi forrástól milyen jelzés megy majd felfelé tovább a völgyben? Régi atlaszban zöldbicikli, de ez furcsa lenne - egy jelzésalapot láttunk.

- Ómassa-Szentlélek Szuszogó miért vesztette el a jelzettségét? Van akadálya hogy visszakapja?

 

 

 

 

V43 1279 Creative Commons License 2015.07.23 -1 0 51457

Ja értem. Azt hittem a saját lakásába csapott bele a villám.

Előzmény: Törölt nick (51455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 0 1 51456

Most már lassan elnézést kérek a Rákóczi-túrás infokért, olyan sokat tettem már be, de találtam egy nagyszerű és részletes leírást egy fiatal pár tollából akik 2010 körül 4 túranap alatt teljesítették, és mindezt közkinccsé tették fotókkal, térképpel, szakaszolással.

 

Elsősorban Himbaláéknak ajánlom, akik úgy érzem tervezgetik és mindenkinek aki szintén be szeretné járni:

 

 http://www.turazzvelunk.hu/rakoczi-tura-fuzertol-regecig

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 -1 0 51455

Dehogyis, évek óta szerződésben állunk, minden hónap végén adatmentés. Pár napi cucc lett volna oda, de azt meg vissza tudta szerezni az OEPtől.

Előzmény: V43 1279 (51453)
HEV Creative Commons License 2015.07.23 0 3 51454

Erdőben ahol nagyjából egyforma fák vannak, szerintem be lehet állni alá amíg elmegy a vihar, főleg ha nem egy magaslaton vagyunk. Egyszer próbáltuk akkor bejütt.

Bizonyos fa fajták alakjuk miatt kockázatosabbak,nyár, nyír,  fenyő félék.  

Előzmény: Pulmy (51449)
V43 1279 Creative Commons License 2015.07.23 -1 0 51453

Az adatai meg odalettek.. :(

Előzmény: Törölt nick (51451)
V43 1279 Creative Commons License 2015.07.23 -1 0 51452

Engem egyszer Szarvaskő előtt kapott el a villámlós zuhé. Nyílt területre érve (elég hosszú) én haladtam tovább az úton (mellesleg akkor konstatáltam, hogy az esőkabátnak nevezett addig magammal hurcolt tárgy kb sz*rt sem ér).

Előzmény: Pulmy (51449)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 -3 1 51451

Nyílt terepen ne áljj magányos fa alá :) Erdőben fiatal, nem összeomlani készülő fák alá nyugodtan. 

 

Mezőn fogalmam sincs. Egyetlen egyszer volt, hogy Nagykovácsi fölött, Kutya-hegy közelében a nyílt mezőbe belecsapott a villám tőlünk nem messze, olyan volt, mintha lökéshulláma lenne, de csak érzetre. Reggel megtaláltuk a lyukat, ahova leért. 

 

(A faluban gyakori a villámcsapkodás. A legemlékezetesebb a doktornőé volt, akinek a házát telibe kapta. A doktornő azt mondja, pont állt a kövezett konyha közepén, és a fogai is belevacogtak a dologba. :) A falakban az összes fémvezeték - áram, telefon - kiégett, a fali csatlakozóknál rendesen koromcsíkok voltak láthatóak. Nekem tetszett, mindhárom PC szétégett, modem, router elszállt, és még az egyik, konnektorba nem is csatlakoztatott laptop sem indult el soha többé. A biztosító nem örült, de a doktornéninek legalább lettek új gépei.)

 

 

Előzmény: Pulmy (51449)
V43 1279 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 51450

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (51418)
Pulmy Creative Commons License 2015.07.23 -3 0 51449

Olvasom,hogy fürdőzők közé csapott egy villám.   Volt valakinek ilyen tapasztalata,amikor iszonyú zivatar kapott el valakit? Mi a helyes teendő? Mert ugye fa alá nem állunk eleve,de az erdőben az alacsonyabb fák azért adnak védelmet vagy ez csak tévhit?  Mi van mezőn,kaszálón ahol mi vagyunk a legmagasabb célpontok? Lefekszünk vagy... bízunk a szerencsében? Kinek mi a taktikája?   Időszerű l és hasznos enne erről pár szót váltani.

HEV Creative Commons License 2015.07.23 0 0 51448

Mot látszólag múködik, de csak a meghibásodás előtti állapot lett visszaállítva, ez nem naprakész!

Előzmény: Pulmy (51429)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 0 1 51447

Teljesen egyetértek. Mikor először megláttam ezeket az otromba korlátokat azt hittem menten visszafordulok, annyira illúzióromboló volt! Könyörgöm, kinek, minek?

 

Abszolút kimeríti a súlyos természetkárosítás fogalmát ezeknek a rozsdamentes vackoknak a szakadékba helyezése, csak ez sajnos engedéllyel történt. De attól még rongálás.

 

A régi, láncos verzió szerintem is pont elég volt, és alig lehetett észrevenni is.

 

Nem kellene mindenből Váci utcát csinálni, nem attól lesz turista-barát a természet. 

 

 

Otromba és illúzióromboló. És még csúszik is.

 

Valahogyan az ilyesmiről mindig az az idézet ugrik be amit egy filmben hallottam:

 

"Ha megölsz egyet gyilkos vagy, ha milliókat akkor hódító..."

 

Ennek adaptációja két témakörre kb így néz ki:

1. Kivágsz egy fát fatolvajnak hívnak, ha kivágod az erdőt akkor erdőgazdaságnak...

Jelen esetben:

2. Beversz egy szöget akkor természetkárosító vagy, ha televágod az egész szakadékot vassal... akkor turistaútvonal-fejlesztő.

Előzmény: Törölt nick (51437)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 -1 2 51446

Már felfestették a Spartacus ösvény jelzéseit - DE: Az útvonal hivatalosan még nem került átadásra

 

Forrás itt (MTSZ hír - temeszetjaro.hu)

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 -1 2 51445

Nekem működik:

 

Előzmény: nagypapi (51441)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.23 -3 0 51444

Nekem is az a kérdésem, hogy a rövidebb vonalat / szálat nem Tudod állítani? Így beégetve nem sok értelme van, mert ez csak a Föld egy adott helyén / adott időpontban használható. Bár az iránytűn a 20 fok és a tájolón az - állítólag - 36 fok soknak tűnik. Persze lehet / lehetett olyan hely, amikor ezek érvényesek (voltak). Magyarországon ezeknek az 5-10 fokos belüli eltéréseknek a használata / figyelembevétele a természetjárás során felesleges.

 

Naprakész adatok is vannak a neten, a mágneses elhajlás (deklináció) értéke ma, pl. Budapesten:

 

 

A forrás (a kép is a forráshonlapról származik): NOAA National Centers For Environmental Information

 

Itt a következő adatokat lehet elérni (Magnetic Declination):

- Declination (Deklináció számítása adott helyre adott időpontban)

- Magnetic Poles (A mágneses sarkok vándorlása + ezen pontok koordinátáinak letöltése 1590-ig visszamenőleg)

- Declination Map Viewer (Az izogon vonalak számítása és megjelenítése térképen 1590-2015 között - Világtérkép (szögtartó Mercator vetületben + a két sarkvidék szögtartó síkvetületben) Kijelölve egy adott vonalat, a lenti csúszka mutatja az értéket.

Előzmény: atp (51438)
nagypapi Creative Commons License 2015.07.23 -6 2 51443

Legfeljebb érdeklődtem a projekt állása felől, nem anyáztam, próbáltam udvariasan fogalmazni. :-)

Nagyjából, azt szerettem volna most is megkérdezni, hogy:

- mikor fejeződik be a projekt;

- mikor lesz végleges, felfestett és a honlapon közzétett nyomvonal a megváltoztatott szakaszokkal;

- mennyivel változik az egyes szakaszok (és az egész OKT, illetve Kék-kör) hossza;

- mi újság a kerékpáros kéktúra útvonallal;

- lesznek-e új bélyegzők kihelyezve;

- mi újság a ranger-rendszerrel.

 

Előzmény: hörpölin (51442)
hörpölin Creative Commons License 2015.07.23 -5 1 51442

A harmadik diagramból az derül ki, hogy a kéktúrázók különösen szeretik a természetben tölteni a május 1-ét. :-D

 

nagypapi:

Be szerettem volna lépni a termeszetjaro fórumba, ezt írja ki:

"Hibás belépési kísérlet, vagy ki lettél tiltva a rendszerből!"

Én bénázok, vagy valamiért nem működik a fórum?

 

...vagy ki lettél tiltva. Nem tettél véletlenül rossz fát a tűzre? :-)

Előzmény: annyi baj legyen (51440)
nagypapi Creative Commons License 2015.07.23 -6 0 51441

Be szerettem volna lépni a termeszetjaro fórumba, ezt írja ki:

"Hibás belépési kísérlet, vagy ki lettél tiltva a rendszerből!"

Én bénázok, vagy valamiért nem működik a fórum? (Az utolsó bejegyzés - hoboboboé - április közepei.)

annyi baj legyen Creative Commons License 2015.07.23 0 0 51440

Hónapok szerinti megoszlás:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135328729&t=9012640

 

Szakaszok népszerűsége:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135329181&t=9012640

Év napjai:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135331092&t=9012640

 

 

Online, friss hozzáférés nincs az adatokhoz, de ha valaki szeret statisztikázni, annak küldhetek egy másolatot a kérdéses táblákról

Előzmény: hörpölin (51436)
hörpölin Creative Commons License 2015.07.23 -5 1 51439

Érdekes, hogy nem egyirányban mutatja az északi irányt a két kütyü! Habár ilyen közel téve őket egymáshoz egy picit már egymásra is hathatnak. :-)

 

A bal oldali kütyün, vagyis az iránytűn tényleg a mágneses északi irányt mutathatja a kis nyíl, ezt Európában nem kell használni, mert mifelénk eléggé kicsi a deklináció. Teszek be egy linket a wikipédiára, a linkelt kép a deklináció értékét mutatja a Föld felszínén. Az északi félgömbön Észak-Szibériában és Észak-Amerika északi részén van jelenleg nagyjából 20 fokos nyugati deklináció, ezeken a helyeken van értelme ráálítani a mágnestűt a kis nyílra és akkor az "N" betű, vagy a 360 fok jelzi a földrajzi északot.

 

A jobb oldali tájolón hasonló célokat szolgálhat a rövidebbik vonal. A kukucskálókon átnézve és a szálakat fedésbe hozva olvashatod le a hosszú vonás alatt a mágneses irányt, illetve a rövid vonal alatt a deklináció korrekciójával a földrajzi irányt. Tehát ezen a tájolón nagyjából nyugati 30 fokra van belőve a mágneses északi sark iránya a földrajzi északtól. Aminek nem sok értelmét látom, mert ilyen hely szárazföldön eléggé kevés van ezen a sártekén. Nem mozgatható véletlenül a kisebbik vonal (ami végülis egy mutató lenne) a kerület mentén? Mert akkor be lehetne állítani egy adott területre érvényes deklinácót vele.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/World_Magnetic_Declination_2010.pdf

 

Remélem, tudtam valamennyit segíteni!

Előzmény: atp (51438)
atp Creative Commons License 2015.07.23 0 2 51438

Abszolút igazatok van. Lefotóztam és beteszem ide, az a legokosabb:

Balra a 30 éves iskolai iránytűm a 340 fokos nyíllal. Jobbra amit múlthéten vettem (auchan 400 Ft) a nagy vonal melletti rövid vonallal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!