Keresés

Részletes keresés

talajmente Creative Commons License 2008.07.31 0 0 165

 

  Helló,

 

  (kicsit más téma, de van benne élesztő, gumicsövek, kísérletezés és kudarcok is...)

 

  mivel mindenféle családi izékék miatt tavaszzal lemaradtam a stabil fürdőszobai húsz fokokról és csak ősszel mehet tovább a teja-projekt, másfajta mérésekbe kezdtem. Nekiestem univerzális kenyérreceptet fabrikálni, vagy még inkább, arra szeretném megtalálni a választ, hogy lehet-e valami képletet találni, amibe behelyettesítve a rozs, tönköly, kukorica, burgonya, kenyérliszt, stb. tömegeket megkapjuk hogy mennyi vizet, mennyi sikért kell belekeverni a cuccba és adott hőmérsékleten, adott élesztőmennyiség mellett meddig kell keleszteni ahhoz, hogy x-szeres térfogatnövekedést érjünk el a kész kenyérnél a kiinduló matériához képest (és ne essen össze a cucc sütés közben).

  Fordítva is kellene működnie, ha az ember szereti a savanykás kenyeret, meg lehetne adni, hogy mennyi ideig szeretné keleszteni a cuccot, meg persze a hőmérsékletet és a képletből jönne, hogy hány csapott kk élesztő kell.

 

  A tészta térfogatnövekedésének mérésére az alábbi módszert találtam: begyúrom a cuccot (ma este az instant élesztőt a vízzel fogom összekeverni és nem a kész, pihentetett tésztával :) ), aztán beleteszem egy befőttesüvegbe. Az üveget jól lezárom, a tetejébe lyukat ütök, ezen keresztül egy infúziós szerelék csöve egy pille palack felé tereli a mindenféle gázokat. A palackban víz van, ebbe lóg egy másik cső, ami aztán egy mérőpohárba torkollik. Elméletben a mérőpohárban összegyűlt víz térfogata (csaknem) azonos a keletkezett CO2 térfogatával. Persze a gázok összenyomhatók, ez egy pontatlansági tényező, aztán mintha a vizek szintje se' lenne mindegy, aztán ott van az, hogy ha kint 30 fok van, az élesztő odabent 35-öt csinál magának, de hát ilyesfajta problémákkal a szenzitometriában is találkoztunk már...

 

  Nohát, tegnap este összeraktam a fenti rendszert két példányban is, táráztam a mérőkübliket, kiraktam a dohányzóasztalra az egész cuccot, majd bekevertem kétfajta tésztát, egyelőre csak úgy gondolomformán. Az "A" galacsin: 153g BL80 liszt, 90g víz, 5 ml só, 5ml sikér (talán 50%-os), mákszemnyi aszkorbinsav, 5 ml instant élesztő (dr. Oetker). A "B" galacsin: 153g teljes kiőrlésű rozsliszt, 100g víz, 5 ml só, 15ml sikér, mákszemnyi aszkorbinsav, 5 ml instant élesztő (dr. Oetker).

 

  Megszívtam a gumicsöveket és lezártam a befőttesüvegeket, majd megnéztem a Fantomas végét, Az új rokon végét, a Leon a profi (r. v.) végét (ezeken aludtam el mostanában), majd a Büszkeség és balítélet (nem a sorozat, a mozifilm) elejét. A mérőpoharak közben összepisilték magukat és az áradat elkerülése végett nagy mennyiségű P.G. Wodehouse kellett alájuk, hogy masszívan a pillék szintje fölé kerüljenek. A külső hőmérséklet 28.6 fok volt, enyhe délkeleti szél fújt. Lusta cserebogarak kopogtak a plafon (az egyikre kénytelen voltam rátenni a stokit fejjel lefelé, mert rossz irányba mászott), a szomszédból ütemes hortyogás hallatszott.

 

  0 óra 15 perckor az "A" kübli 419g volt, a "B" kübli 365g. 0:45-kor is, valamint fél háromkor és reggel nyolckor is. A tészták pedig szépen nőttek.

  Utolsó elkeseredésemben visszaközlekedtettem hét liter vizet a rendszeren és mit gondoltok? Mindkét befőttesüveg pipilt a tető alatt, hogy a Jóisten a fejüket akárhová tegye. Nem hittem a szememnek. 95-ben még harminc éves befőttesüvegekbe tette anyám a baracklekvárt. A rozsdás tetőkről rég lekopott az open meg a close felirat, de anyám mégis azt mondta az áldozatainak, Ágotám, itt a húsz üveg lekvár és a tíz meggybefőtt, hopp, ez egy kicsit megpenészedett, de nem baj, mert az nemes penész (azért rendes volt, kicserélte), de az üveget hozd vissza. És a tetőt is. És a tetők működtek.

  Ez a kettő, ami eredetileg uborkát tartalmazhatott, a munkahelyemről csórtam és valószínűleg a főnököm brutális kezei alatt múlt ki, ez nem.

 

  Na mindegy. Vettem két tekercs teflonszalagot, ma este megint rámegyek a kísérletre. Még ilyeneket is szeretnék tudni, hogy 1. a rozs- graham- kukorica- stb. lisztekbe lehet-e egyáltalán annyi sikért keverni, hogy szépen följöjjenek és lyukasak legyenek, 2. hogy létezik-e olyan laktobacillus minálunk, ami képes együttműködni a sörélesztővel (l. l. sanfranciscensis + c. milleri)  3. hogyan lehetne mérni a sütés közbeni anomáliákat 4. van-e valakinek kölcsönbe farinográfja :), 5. bármi. Ötleteket, infót és bármi egyebet szívesen veszek az új projekthez.

 

  Ja és még pár dolog, ha tudtok válaszolni rá: mi van a kovászos uborkában / vajon a belvárosban - nír tu Szt. István krt. - lehet-e kovászt csinálni lisztből és vízből a napon / lett-e már valaki rosszul kenyértől (múltkor egy hétig rohasztottam valami átkozottul gyanús keveréket, aztán kevés liszt hozzáadásával kisütöttem, finom lett. Másnap azért aggódva botorkáltam ki a klotyóra) / miért döglik meg a sörélesztőből készített kovászom pár nap alatt, amikor rendesen etetem. Meg ilyenek.

 

  - t

talajmente Creative Commons License 2008.07.31 0 0 164

Két észrevétel:

- A sütőélesztő konkrétan az s. cerevisiae.

- Ami fakultatív anaerob, csak úgy, mint az élesztők kb. 50%-a. Amíg van oxigénje, szén-dioxidot és vizet csinál a cukorból, amikor az oxigén kifogyott, akkor áll át szén-dioxidra és etilalkoholra (kissé berzenkedve bár, mivel oxigénnel egyszerűbb neki.) Oxigéndús környezetben sokkal jobban szaporodik.

Előzmény: BoBoYSA (159)
worship the sun Creative Commons License 2008.07.31 0 0 163
köszi, ez igen hasznos link, amint lesz rá lehetőségem, ki is fogom próbálni.
Előzmény: krulis (161)
krulis Creative Commons License 2008.07.30 0 0 162
még valami: felső erjesztésű élesztőt ajánlom, szobahőmérsékleten (18-21) pár hét alatt kész a sör. Alsó erjesztésű jóval tovább tart, ráadásul a 6-8 fok biztosítása is nehézkes. Felső erjesztéssel ale típusú sörök, alsóval pedig a lager sörök készülnek.
Előzmény: worship the sun (160)
krulis Creative Commons License 2008.07.30 0 0 161
Elvileg a házi sörfőzdében vásárolt sörből is ki lehet nyerni az élesztőt, persze csak ha "élő sört" árulnak, vagyis az üveg alján látszik a fehéres színű élesztő réteg.
így kell : http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-7.html
Előzmény: worship the sun (160)
worship the sun Creative Commons License 2008.07.28 0 0 160
köszönöm a választ, majd megpróbálok megkörnyékezni egy házi sörfőzdét egy kis anyagért.
Előzmény: BoBoYSA (159)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.07.25 0 0 159

A sörhöz sörélesztő kell. Sacharomices cerevisiae (ha jól írom).

Alapvetően felső és fenék erjesztésű változatozatok vannak. Az utóbbi a carlsbergis.

Van még (érdekességként) a lambic, ami Belgium egyes vidékein úgy él vadon a pincében, mint nálunk a borélesztő szabadon, a levegőben.

 

A sütő élesztő nem jó. Bor élesztővel meg lehet próbálni, sok fajtája van. Van olyan sörkülönlegesség, amit ezzel csinálnak. Személyes tapasztalatom nincs.

 

A sörélesztő jellemzője, hogy nem kell oxigéntől elzárni, mint a borélesztőt. Sőt oxigén igénye van.

Vásárolni nehéz. Amit táplálák kiegészítőnek árulnak, az már nem működőképes. Hőkezelték.

Néha ki lehet fogni borász boltokban, de csak kilós kiszerelésben. Nem is borászati, hanem élelmiszerészeti célra tartják.

A legegyszerűbb, ha összehaverkodsz egy magán sörfőzdével, és kunyerálsz. Aztán árulnak (lehet hogy postai úton) is imereteim szerint Bécsben. Vagy venni egy kész kitet, ahhoz mellékelnek, és azzal lehet gazdálkodni.

Ha eldöntötted, hogy alsó vagy felső erjesztésű sört csinálsz, és ilyen élesztőt beszerzel, az élesztő finomságai fajtája házi eljárásoknál nem mérvadó. (szeret-e nyomás alatt dolgozni, mi a hőoptimuma, csomósodásra hajlamos, vagy porélesztő, milyen cukrot szeret bontani stb).

Érdemes úgy berendezkedni, hogy a felszaporodott élesztőt ami marad, (fenékerjesztésűnél leülepszik) újra használja az ember. Néhány napig tiszta, jeges  vízben, ugyanis eláll. Négy öt felhasználás után azonban elfajzik.

Ha liofilizált élesztőt használsz, akkor egy ici pici cukorral keverve vízben meg kell futtatni, azon a hőmérsékleten, ahol az erjedés fog menni. (A visszahűtést nagyon nem szereti !!!) Literenként 1 g liofilizált már biztosan elég, de kevesebb is elég lehet.

 

 

 

Előzmény: worship the sun (158)
worship the sun Creative Commons License 2008.07.21 0 0 158
heló emberek!

kérdésem a következő: ki milyen élesztőt preferál otthoni söre elkészítéséhez?
tapasztalatok különböző fajtákkal, eredmények, stb..., ha valaki megosztaná, annak nagyon örülnék.
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.21 0 0 157

Most csak gyors válasz:
1) Nagyon nehéz alkoholmentes sört főzni.

2) Most nem emlékszem pontosan, de az jövedék mentes, valahány alkohol százalékig (1,5% volt, de ezt csökkentettek ebben nem vagyok biztos mire).

3) Egyébként nem tilos otton sörtfőzni, de kell kozzá vámraktár, hitelesített edényzet, nyilván drága adminisztráció, és jövedéki kaució 1 milla. Ez arra van, hogy legyen miből büntetni  (nem ezek a pontos nevek)

Szóval nem az a gond, hogy jövedéki adó van a házi sörön, és azt be kellene fizetni (ezt értem, akár mondhatnám természetes) hanem az, hogy adminisztratív eszözökkel lehetlenné teszik.

Ez nem a fináncok hibája, hanem a törvényhozásé, akik abból indulnak ki, hogy a magyar ember lop, csal hazudik, ezért nem hisszik el neki, hogy befizetné a jövedéket. Inkább büntetik azt is, aki pálinkafőző (komlóforraló <ezen házi méretrekben betegre röhögöm magam> ) edényzetet tart, vagy készít (!).

Miután a szőlőbort nem tudják megtiltani, az mehet, de a gyümölcsbor már nem. Sem a gyári sörfőző kitek (árulható, vásárolható, de nem felhasználható). Sem egy kanál cukor vízben, málna szörppel élesztővel (lásd erjedő cukorcefre).

Az más kérdés, hogy a fináncnak van jobb dolga is (remélhetőleg).

Törvénymódosításra van szükség.

Üdv

 

Előzmény: krulis (156)
krulis Creative Commons License 2008.03.18 0 0 156
Tudja valaki a pontos törvényi szabályozást? Ha alkoholmentes sört főzök ( na nem hibbantam meg, csak elméletben ), arra is kell jövedéki adót fizetni?
krulis Creative Commons License 2008.03.18 0 0 155
Az üvegekkel nem hiszem hogy gond volt, ivás után elöblítem, palackozás előtt egy napig áztatom, aktív oxigénes fertőtlenítő stb... A főerjedés után a felét kipalackoztam, a másik felét átszifonoztam másodlagos erjesztéshez. A palackokban és a tartályban is savanyú lett.

A tejsavas erjedés lehet a kulcs! Hűtés közben jöttem rá, hogy nincs meg a kishőmérőm. Hűtés után (kb 30 perc) átszifonoztam az erjesztőtartályba, azon van hőmérőcsík , 30 fokot mutatott. Kint akkor még mínuszok voltak, kitettem a teraszra hogy majd gyorsan lehűl. Na ez egy kicsit tovább tartott mint gondoltam, a lényeg hogy kb másfél órán keresztül 27-30 fok körül volt. Ez elég lehet a tejsavas erjedés megindulásához? Ja és a pH érték beállításához tejsavat használtam!:) Sörfőző boltból van, alapesetben nem lehet vele gond meg aztán 2-3szor használtam már előtte, bár akkor mindig sikerült lehűteni a spirállal 21 fokra.

Más:
A pistike01.uw.hu -n olvastam a "textilpelenkás" szűrésről. Ha jól tudom főleg a németek módszere (maschesack), legalább is angol nyelvű oldalakon eddig nem találkoztam vele. Én a "gabonaágyon" engedem át lassan a forró vizet (~80fok) és így oldom ki a cukrokat. A pelenkás módszer gyorsabb, egyszerűbb, de milyen a hatásfoka?


Előzmény: BoBoYSA (154)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.18 0 0 154

Nem írod, hogy ezt főzted, vagy az instant kit-ből készíted.

Ha magad főzöd akkor hosszasan forralod, akkor minden elpusztul. A komló gyanta is tartósít, meg savanyodik a szénsavtól. Ilyankor csak az a lényeg, hogy elég gyorsan le legyen hűtve az erjesztés hőmérsékletére, hogy ne kezdjen valami tejsavas erjedés beindulni. Az ászokolás (kondicionálás) meg hűtőben történik. Jellemzően csak a sarcinia (sörrontó baktérium) tud már ilyenkor megtelepedni. Szóval az üvegekben lehet ilyenkor a baj.

Instant sört nem csináltam, de ott is forral hűtött vízből indulnék ki, bár a csapvízben nem lehet semmmi ilyen baktérium. Mindenesetre ha a főerjedés után még jó volt, akkor megint csak a plackok tisztasága lehet a gond. Ha kellően tiszta, és erejedés után hűtőben tárolod, akkor annak sem szabad megsavanyodni. A hozzáadott cukor már jelenthet gondot! Én csak főzött szirupban adagolnék bármit is. (Ilyenkor lehet karamellát, cukorszirupot, sűrű malátakávét, komlóteát-friss komlóíz).

Palacokat, ha azokban beszáradt maradék van nagyon nehéz mosni (savas, lúgos, forróvizes mosás, öblítés). A legjobb ha a kiürült palackot, gondolom pillepalack, azonnal és alaposan, legalább háromszor, mindíg teljesen kiürítve,  síma melegvízzel kiöblíted, és hagyod fejjel lefelé állítva kiszáradni.

 

Üdv

B

 

 

Előzmény: krulis (147)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.18 0 0 153

Zsur

Hat igen! Gondoltam, hogy USA. Erre utalt a hordo is, amit irtal, amiben burbon volt azelott.  A sörfözö felszereles meg tenyleg szep. Azert örültem meg az elsö alkalommal, mert azt hittem, hogy itt Magyarorszagon is kezd kialakulni a hazisör fözö elet. Nemetorszagban, Ausztriaban, Ausztraliaban, USA-ban meg versenyek is vannak. Itt tilos sört fözni, palinkat fözni, gyümölcsbort kesziteni. (Az alabbiakban hiredetett és arult hazi sörkeszitö kit is tilos.) Csak a szölöbor engedelyezett, meg az, ha a palinkat egy üzemben fözeteted ki.

Mas:

Megneztem a keptaradon a sütemenyes fenykepeket. Öszinte garatulaciom.

 

Üdv

B

Előzmény: ZsuR (152)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.16 0 0 152
USA. Azert ha erre jarsz, nyugodtan ugorj be. . .

A fiammal meg nem beszeltem - de fogom neki emliteni ezt a forumot. Februar 240en fozte a soret - most lesz egy honapos, most is kell vele csinalni valamit - csan nem tudom mit. Majd megkerdezem - vagy o majd leirja, o hogyan fozi a sort.
Előzmény: BoBoYSA (146)
dr El van Leowe Creative Commons License 2008.03.14 0 0 151

Én nem értem ezt a fintorgást, hisz' ez a gép maga a csoda. A sörfőzéshez alapesetben négy dolog szükségeltetik: maláta, komló, élesztő és víz. Ez pedig egyetlen összetevőből, tehát pl. a vízből is képes sört gyártani.

Követeljük minden háztartásban való felszerelését! Sörgyártó gép for president!

Előzmény: Tycho Brache (149)
krulis Creative Commons License 2008.03.14 0 0 150
Serfőző gép ami nem főz és nem is nagyon gép, erjesztőtartály és keg egyben ha jól látom.

Ilyen sűrítményes módszerekkel lehet jó sört készíteni, de gyakorlatilag semmi beleszólásod a végtermékbe, a sörfőzés utolsó fázisát végzed csak. Na és az is kérdés, hogy az élesztő hogy vészelte át az utat a messzi Amerikából.
Előzmény: nexxed (148)
Tycho Brache Creative Commons License 2008.03.13 0 0 149

Aki ennyi helyesírási hibával ír a saját termékéről, az nekem eleve gyanús. Meg a Tescoban kapható (tegyük fel) Pilsner Urquell legyomirtóízűzését sem tudom másként értelmezni, mint a legrosszabb marketinges hagyományokból táplálkozó fennhéjázásként.

Ettől a készülék természetesen még lehet kiváló, meg a vele főzött sörök is...

Előzmény: nexxed (148)
nexxed Creative Commons License 2008.03.13 0 0 148
krulis Creative Commons License 2008.03.13 0 0 147
Örömmel látom, hogy megélénkült a topik a nyár óta!

Két merényletet követtem el azóta , itt van pár kép a főzésről és a végeredményről.

Az első egy egyszerű búzasör, talán ez sikerült a legjobban eddig.

A második belga búzasör, wittbeer lett volna speckó élesztővel, de négy hét után úgy besavanyodott, hogy nem lehetett meginni. Persze pont most szerettem volna kipróbálni, hogy mennyit javul az érleléssel...
Érdekes, mert 2-3 hétig semmi mellékíz nem volt, utánna az összes palackban megromlott, tehát még az erjesztőtartályban kerülhetett bele. Gondolom nem fertőtlenítettem rendesen, vagy más is lehet a gond? Ami még furcsa volt, hogy nagyon nehezem indult be az erjedés, de a végső fajsúly rendben volt.

Lassan azért kezdem kiheverni a traumát, van még alapanyagom egy ír feketéhez (stout) amibe pcionálisan lehet kávét önteni erjesztéskor, ezt azért lehet nem próbálom ki...

Hajrá sörfőzők!
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.06 0 0 146

Most mar ertem. Azt hittem enegem hivsz meg magatokhoz megnezni a fazekat. De rajottem, hogy a fiadat kered meg, hogy jelentkezzen a forumra. Bonyolult nyelv a magyar. A tegezes es a magazas keverese okozhat felreerteseket.

Melyik orszagban eltek, ahol nincsenek ekezetek?

 

B

Előzmény: ZsuR (145)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.05 0 0 145
Ne haragudj, ha nem ertelek.
Előzmény: BoBoYSA (144)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.05 0 0 144

Kedves Zs!

Köszönöm az invitálást, örömest. De csak húsvét után.

A telefonkönyvben viszont nincs benne olyan formában, ahogy az e-mail címéből logikáztam volna (R. Zs.),

úgyhogy egyelőre nem tudom felhívni.

 

Üdvözlettel

Előzmény: ZsuR (143)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.05 0 0 143
Meg kedezem, van-e kedve benezni ide - de ne nevessetek ki a magyarja miatt. . .
Előzmény: BoBoYSA (138)
worship the sun Creative Commons License 2008.03.05 0 0 142
köszi a tanácsokat, mindenképpen figyelni fogok a részletekre...
Előzmény: BoBoYSA (141)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.05 0 0 141

Elmélet:

A komlófőzésnél a forralásnak legalább négy (lehet hogy még több) indoka van. 1) Az alfa sav csak óra, másfél óra múlva megy oldatba még ilyen hőmérsékleten is. 2) Ilyenkor pusztul el minden nem kívánatos baktérium meg gomba. 3) Túl a hőmérsékleten és a jelenlévő komlón (ami szintén segíti a folyamatot), az erőteljes forralás (sok buborékkal) pedig a fehérjék kicsapódását (forró seprű formájában) valamilyen kolloidkémiai úton szolgálja.

4) A máslásból eredő hígulás (cukorból) ilyenkor töményedik vissza.

Gyakorlat:
A komlóforralásból származó veszteséget az elején be kell kalkulálni, és annyival több folyadékkal (máslóvízzel) indítani. Ha már viszont ezt figyelmebe veszed, akkor érdemes a többi veszteséget is kalkulálni: cefrében marad, főzéskor párolog, forró seprűben marad, erejsztéskor párolog, erjesztés után az élesztővel megy el.

Keserűség

Ha kemény a csapvized, és rádásul barna sört készítesz, kb felére kell venni a komló adagot. Pilzeni típusú nagyon világos, erősen keserű sört csak nagyon lágy vízből lehet csinálni, és sokkal nagyobb gyakorlat kell (kétszer aláhúzva) mint egy egyszerű lager, vagy valami felsőerjedésű barnához. A megfelelő adagot a komló ismeretében magadnanak kell kitapasztalni.

A másik, hogy a komlók öregszenek. Ilyenkor a friss keserű iz helyett bántó, elhúzódó kaparó keserűségük lesz. Erre nem árt figyelni.

Üdv

B

 

Előzmény: worship the sun (140)
worship the sun Creative Commons License 2008.03.04 0 0 140
na beszámolok én is első főzésemről amit a pistike01.uw.hu-s recept alapján készítettem. először is csak kísérleti mennyiséget akartam készíteni, ennek megfelelően állítottam be a mennyiségeket (4 literre terveztem összvissz), plusz én amatőr igénytelen egészen egyszerűen malátakávéból hoztam össze a mutatványt (ügyelve arra, hogy ne a porrá őrölt fajtát vásároljam).

túlzott részletekkel nem untatok senkit, elég az hozzá, hogy megoldottam végül az erőlteljes forrásban tartást, és itt vétettem azt a hibát, hogy túl sok matéria párolgott el, így valamivel több mint két liter maradt az eredetileg tervezetthez képest. hát igen, meglehetősen sűrű lett, ízre pedig talán egy fokkal kesernyéseb, mint kellene, ámbár nem teljesen élvezhetetlen.

nem nagyon akart fickósodni az első négy napban, de végülis palackozás után vígan habzott, jön a gáz rendesen. azért csak óvatosan kóstolgatom, mint sört ugye, nem lehet nyakalni, meglátom mi lesz 3 hét múlva. legközelebb majd a világos maláta...

tapasztalatokat levontam, majd legközelebb jobban sikerül...
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.04 0 0 139
Bocs, látom már, hálózati víz megy a jeges tartályba, és utána nyilván az ágyásokra.
Előzmény: BoBoYSA (138)
BoBoYSA Creative Commons License 2008.03.04 0 0 138

Na végre!

Kedves ZS. a fiadnak nincs kedve ide látogatni?

Szívesen eszmét cserélnék vele.

A hőcserélő megoldás tetszik a jeges ballonnal. Van valahol egy szivattyú amit nem látok?

A fenti tartályból (komlófőző? örvénykád) amiből a képen folyik a cefre a csap fölött az micsoda? beépített kazánhőmérő?

mennyi ez végül 15 liter?

 

Más

szűrés

Az amatőr söfőzők ritkán szűrik tükrösre a sört mint ahogy még a kis sörőzdék sem pl a Jéger vagy a belgák nagy része. Az íze jobb, teljesebb.

A gyárak kovaföldes feliszapolásos technikával dolgoznak. Ez házilag nem kivitelezhető.

Pamut a alapú keretbe foglalt szűrővel lehet próbálkozni. A borászati boltokban vannak szűrőkészletek.

Az aktív szenes szűrés másra való.

 

Üdv

B

 

Előzmény: ZsuR (135)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.02.28 0 0 137
A zárt rendszer még csak valahogy, de aktív szén... Valami egyszerűbbet nem tud valaki?
Előzmény: Sakamuki (136)
Sakamuki Creative Commons License 2008.02.28 0 0 136
Szerintem zárt rendszerű aktívszenes szűrővel egész jó eredményt lehet elérni,
csak elég költséges megoldás.
Előzmény: KRISZ2007 (134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!