Keresés

Részletes keresés

LudasMatyí Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1783

Szevasztok!

Nincs meg véletlenül valakinek a Tamási félkeretes rakodó higiénikus alj tervrajza?

Kempingez Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1782

Ebben az évben, kifejezetten sok atka van, volt. Így most főleg fokozott felelőtlenség kezdőket, és bárkit is arra biztatni, hogy félválról vegye az atka irtását. Nem igazolható, és nem magyarázható viselkedés!

Mindíg az aktuális fertőzöttségnek megfelelően kell védekezni, illetve pusztítani az atkát.  

Ha neked ellenkező a meggyőződésed, saját méheiden kisérletezz! Igaz még ez sem teljesen magánügy, ha atka tenyészeted mások méhészetét, akár megélhetését veszélyezteti. 

 Félreértések elkerülése végett hangsúlyozom, hogy nem tartozom az atka fóbiások népes táborába.

 

Nem személyeskedéssel, és felrevezetési szándékkal  kellene indítanod a méhészekkel az ismerkedést! 

 

Ha neked más atkamentesítési elképzelésed van, mint a jelenleg a szakma által ismertek, és elfogadottak. Lehet ismertetni, főleg ha sok éven keresztül, szabályosan végrehajtott kisérletekkel is tudod igazolni.

 

Egyébként azt sem értem, hogy hogyan jön ide, az én állítólagos világnézetem? Amit nem is ismerhetel!

Miért bűn szemedben, ha valaki nem csak hobbista méhész?

Normális megfontolt, szakmailag alátámasztott, és nem képzelgésekre alapozott véleményekre van szükség. Kezdő méhészek is olvashatják, nem kell légbőlkapott állításokkal megzavarni őket.  

 

 

Előzmény: MG Petimester (1780)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1781

Megírnád, miért nem tervezel higiénikus aljat? A címem publikus.

Előzmény: V balázs (1776)
MG Petimester Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1780

Igen nagyrabecsült Kempingez méhész. Ahogy nekem címezted : "- Ez veszélyes álláspont, szubjektív minden alapot nélkülöző laikus kijelentés!    - Ez bizony minősítés, !!... már a "laikus" formátum miatt is. Bár egy percig sem vonnám kétségben ,hogy 18 év héhtartás és mézprodukálás "tömeges", tehát mennyiségi szinten nem  elismerésem, ok-okkozata lenne számomra. De akár hihető akár nem, létezik egy nem mennyiségi kérdésű hozzá állás is. Véleményem szerint létezhett egy más megközelítési foma is. Most ezz ellen lehet egy "nyuszi vissítással" is reagálni köldökön aluli ingerből. De kérlek minek ?? Mivel lezártuk korábban világnézeti, ok  okkok miatti kérdést már, ezen kérdés feszegetését, igy minek címezgec hozzám ?? Ez itt(ten) a nagy kérdés lényege. Nem kívánok a nézeteid ellen egy hajszálnyit sem tenni , csupán a tapaszatalataimat megosztani más héhészekkel. Jó lenne ha észrevennéd ,hogy senki és semi ellen , hanem valamiért kíváonok tenni. Remélem ezen soraim sem "ingereket" váltottak ki. Szívélyes és végre békés üdvözletem.           u.i. Akár csak egy topikos is szólna hozzá, soha be se nézek ide. Ezt igérem a nyugalom miatt is. Gépészi és méh-baráti üdvözlettel minden idevalósí topik társnak..

Előzmény: Kempingez (1775)
MG Petimester Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1779

Kedves Balázs, remélem nem veszed zokon ha meg merészelem említeni ,hogy az az "áldott szer" egy érdekes vegyület. Miszerint: "H3C-CH3-N-N-CH3-N-CH3-CH3" struktúra. Egy vegyész tekós vagy mérnök  barátodat azért kérdezd meg mielött "nyalogattná" bár ki is a szeretteid közül. Ezek az Oktopain cuccosok igen rafkós agykárosító, agybénító  mérgek méheink számára ÍS !!... De a rafkó benne ,hogy szociális gondokat okoznak mielött elpusztulnának "agyhalálban (bénulásban) a rovarok tölle. Tájékozódási és tájolási problémáik lehetnek így, nem találnak haza például. Nincs hulla ,így nincs "mérgező hatás". Mondhatná a készitmények reklámozója...stb. Nem bajj,.. majd lesz "tolerancia" határ emelése...a többit meg begyüjthetik a lespriccelt repcéről, vagy mitudom mijen legelőröl. (dalolva és vidáman). Na ezt a terméket nem szeretném a kisunokám tórkán tiszta szívvel le-kávéskanalazzni. Senki ellen nem szóltam csak azért, hogy hátha öregapám jobban tudott-e valamit alapon ?? Most vagy érted amit szerettem volna (és nem akartam !!) ..mondani vagy nem . Dönsd el Jó Magad. Hátha létezik más kiút is?  Szív. üdv.   u.i. Nem hitvita kérdése ez hanem a megoldás keresése.Szerény véleményem és tapasztalataim szerint. Hozzá sem merem írni ,hogy a szólás szabadsága és demokrata jogaim is lehetnének alapon.   ,-))) Bizzti lessz aki beleköt és visszaküld a "fára mászás" ingerével.

Előzmény: V balázs (1778)
V balázs Creative Commons License 2014.10.14 0 0 1778

pörgetés után méztér nélkül lehet használni:)
a többit meg meglássuk:)

 

Előzmény: Kempingez (1777)
Kempingez Creative Commons License 2014.10.14 0 0 1777

Az Apivarol füstölőtabletta hatóanyaga amitráz, lényegi különbség nincs abból a szempontból, hogy a furettós kezelés is amitrázra alapul. 

Viszont, termelési időszakban nem használhatóak, még kontrol céljából sem.

4000- től több lehullás esetén szeptemberi kezelés után, már szinte biztosan borítékolható a családok pusztulása. Sőt még alacsonyabb atka fertőzöttség setén is lehet baj, az álltaluk közvetített vírusok jóvoltából.

http://www.mehesz.eu/static/media/pdf/a-mezelo-meh-virusfertozesei-es-az-atka-virus-kapcsolat2.pdf 

 

Előzmény: V balázs (1776)
V balázs Creative Commons License 2014.10.14 0 0 1776

üdv
több felől hallottam már ezt a természetes elhullás figyelését..
ami miatt nekem ez sántít... ennek elvégzését én csak higénikus aljjal tudom elképzelni.. (ami nincs és nem is tervezem ha érdekel valakit elmondom miért de sokan fejemet veszitek maid érte.)
és a másik hogy ha lenne is... a kaptárban való természetes elhullást rengeteg minden befojásolja  PL: a hordás mértéke vagy akár az is hogy nincs e éppen 1 generációváltás a méheknél..
amit én mondok módszert (az elmélet szerint) a kaptárban lévő össze nyitott fiasitásban és kifejlet méhben lévő atkát elpusztítja így 1 kis ritkítást is véghezviszünk ami jópár méh életét menti meg:)
és még 1 szer én nem furetto ról beszélek.  Apivarol füstölőtabletta.

Előzmény: Kempingez (1775)
Kempingez Creative Commons License 2014.10.11 0 0 1775

Ez veszélyes álláspont, szubjektív minden alapot nélkülöző laikus kijelentés! 

Ezzel az a baj hogy nem csak a saját, hanem a mások méheit is veszélyezteti.

Ahogyan azt már többen is leírták, az atka nem minden évben szaporodik egyforma intenzitással. Sőt, még egy állományon belül is eltérhet a családok, atka fertőzöttségének mértéke. 

Tehát az állandó kontrol az, amely képet adhat a mindenkori aktuális atka populációról, a természetes elhullás figyelése. 

Csak mellékesen megjegyezve, minimum 6 füstölés, vagy furettózás fogja át az atka fejlődési ciklusát, így ez gyakorlatilag fiasításos időszakban 1! kezelésnek számítandó.

 

Mindíg, az adott helyzetnek megfelelően kell kezelni! DE!

Egy család, és egy kontrol füstölésből, (még akkor sem ha az egész állományra kiterjed) semmi nem tudható meg. Honnan tudod, hogy éppen a ciklus melyik fázisában trafáltál bele? 

 

 

 

 

Előzmény: MG Petimester (1774)
MG Petimester Creative Commons License 2014.10.11 0 0 1774

Szia, meggyöződésem szerint nincsen. Van már rá példa és csak renkívüli esetben szükséges így beavatkozni. üdv.             u.i. (Talánnem valammi ellen ,hanem valamiért kellene küzdeni ilyen elszántan).

Előzmény: Jam Clerk (1770)
V balázs Creative Commons License 2014.10.09 0 0 1773

a kaptárak nb alj 1/2 NB méztér 11 kerettel
mi módszerünk hogy pörgetés után csinálunk 1 kezelést aminek eredményét a kontrol családon figyeljük ha 300 alatti atka hullás van akkor minden ok. amennyiben ezt meghaladja az érték 3-4 nap mulva újból kezelünk ha akkor is meghaladja az értéket ismét ujra.. és ha még az is efölött van akkor szert váltunk és 1-2 hét mulva az újj szerrel kezelünk..
de a 25 év alatt talán ha 2 szer fordult elő hogy 4. re is kezelni kellet..
hozzáteszem én nagyon kezdő vagyok, csak a nagyapámtól és a nagyapám báttyától hallotakat alkalmazom.
ahogy ők az apjuktól én tőlük szeretném elsajátítani a mesterséget:)(sajna apám kimaradt a sorból )

LudasMatyí Creative Commons License 2014.10.09 0 0 1772

Minden év más,és más!Olvasd el az e havi méhészujságot!Abban is leírják hogy vannak rendkívüli évek,ilyen pl az idei is,amikor nagyon sok atka van!És vannak olyanok is,pl tavaj,amikor alig vannak!

Munkámból kifolyólag(pálinkafőző:-) )nagyon sok méhésszel vagyok kapcsolatban,és rengeteget beszélgetünk...tőlük is hallom hogy most sokkal több kezelésre van szükség,mint máskor!Jövőre én is tervezek több higiénikus aljdeszkát beállítani!

Előzmény: Jam Clerk (1770)
Kempingez Creative Commons License 2014.10.09 0 0 1771

Valójában vannak akik túl kezelik, a méheket atka ellen. De tényleg oda kell figyelni, a legjobb ha az atka természetes pusztulásából eredő lehullást, és a kezelésből eredőtt is tudjuk figyelni. Így a mindenkori fertőzöttségnek megfelelően, tudunk irtani.   

Előzmény: Jam Clerk (1770)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.10.08 0 0 1770

Olvasom a korábbi hozzászólásokat, ennyi furettós kezelés, annyi papírcsík, amitráz, mifene, egész évben, többször is... tényleg szükség van ennyi kezelésre?

 

Csak azért kérdezem, mert amit idén láttam, az körülbelül annyi volt, hogy etetés előtt 1-2 csík Biowar lett belógatva a keretek közé, illetve hamarosan oxálsavas kezelés várható. A méhegészségügyi felelős sem látott semmi komoly gondot az állománnyal, "egészségesek" szerinte, meg egész évben hordtak is rendesen, amikor lehetett. Ebből kiindulva, ha nem feltétlenül muszáj, én sem vegyszerezném túl a méheimet jövőre.

Tudom, mindenki azt csinál az állományával, amit szeretne (de lehetőleg másét ne vágja gallyra)...

 

Jam Clerk Creative Commons License 2014.10.08 0 0 1769

Ezek NB vagy Hunor fészek és félkeretes méztér kialakítású kaptárak?

Előzmény: V balázs (1768)
V balázs Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1768

V balázs Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1767

a kaptáraim valamikor nyáron:)

V balázs Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1766

kicsit dicsekednék:)
ahol én lakom 10 km es körzetben 1 méhész van.. 20 alatti családdal dolgozik kb 30 -40 éve:)
s ennyi..:)
no de ami van:) az 100 hektár lucerna.. a méhesemtől 100 méterre kezdődik..
kb 50-60 hektár legelő amit évente 1 szer kaszálnak...
a méhes mellet 2-3 hektár füzes.. ami kezdődik 10 méterre a méhestől:)
akácból 2-3 kilóméteres körben viszont csak 10-15 hektár lehet ami kicsit aggasztó..:S
viszont minden évben van napraforgó a környéken. s repce is..
bár sokat kell még tanulnom ehez de a tervem 1 anyanevelő lenne.. sőt pontossaban nem is anyanevelő inkább családokat értékesí

tenék..

 

Kempingez Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1765

Ha, baj volna belőlle lassan már látszana, de főleg a fiasítás megszűnte után. Amikor már nincs utánpótlása, a rövidebb életű méheknek. A Nosema ceranae, pusztíthatja a legyengült méheket.  Persze, látszik már az augusztusban is, csak nem annyira feltűnő, ha aránytalanul kevés nép, a fiasításhoz képest. 

 

Az etetést én már szept 20-án befejeztem. Persze, nállunk nincs szolidágó, így ha szükséges etetni, azt már korábban eltudjuk kezdeni. Én augusztus 20.-án szoktam általában kezdeni. De amellet vagyok, hogy inkább már korábban kezdem ha lehet. 

De a legjobb az, ha nincs rá szükség, akkor nem kell koptatni a méheket az invertálással.

 

Én már az elmúlt napokban, nem láttam fiasítást a családoknál. Persze, nem az összeset néztem meg.

Az új anyás családok, hajlamosak a kései fiasításra. Itt, szerintem már nálluk sincs, illetve csak minimális lehet.

 

Emlékszem olyan őszre a kilencvenes évek végén, amikor szeptember 10.-én  már nem volt egy családomnál sem fiasítás. 

Előzmény: V balázs (1764)
V balázs Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1764

a 4000 atka hullás szolidágó pörgetése után volt ami nálunk augusztus vége szeptember eleje. de én nem hinném hogy problémát jelentene hisz akkor még rengeteg volt a fiasitás..(baranya mediterránnak mondott régiójában)
nálam ez 5-8 keret fiasitást jelent. múlt héten néztem át őket (etetést befejeztem és néztem hogy álnak mézzel) 1-2 keret fiasitás most is van 1 családnál pedig 5.

Kempingez Creative Commons License 2014.10.07 0 0 1763

" idei évben az első kezelésnél 4000ig számolta"

 

Ez dátum szerint mikor volt? Akác után, vagy napraforgó után, vagy már augusztus végén, szeptember elején? 

 

 Ha az utóbbi, akkor a telelő méhekeket érinthette a súlyos fertőzöttség. Ebben az esetben még az áttelelés is kérdéses volna.

 

A nyár elején 6 furettós, majd naprafogó után papírlapos, augusztusban szintén 6 furettós kezelést végeztem. Az elmúlt napokban szintén lement egy kezelés. Gyakorlatilag fiasítás már nincs, így még egy kezelést tervezek, esetleg kettőt. Majd az időjárás, és a kirepülések fügvényében.

 

A nyár eleji kezelések,valóban sok atkát hoztak le.    

 

 

 

Előzmény: V balázs (1762)
V balázs Creative Commons License 2014.10.06 0 0 1762

üdv:)
Új vagyok itt és a méhek világában is.

Így ha hülyeségeket beszélek tessék kijavítani:)
Nagyapám bő 40 éve méhészkedik.. s tőle kezdek elsajátítani dolgokat
.
csak kis érdekességet szeretnék megosztani.:)
nagyapám 25 éve írja minden eggyes atkairtáskor lehullot atkaszámot..
(1 lemez tálca van becsúsztatva a kaptár alja és a keretek közé ezen szunyogháló és ebből a méhek elvileg nem tudják kihordani a lehullt atkát)
idén mi az apivarol füstölőtablettát használtuk.
eddigi atkahullási rekord nála akkor volt amikor először irtott atkát.. 800 db hullot le 1 kezelés során.
azóta volt 200-400 600 ... az idei évben az első kezelésnél 4000ig számolta.. maid feladta...
2. nál 2000 volt. 3. nál 1000.
maid kihagytunk 2 hetet nehogy besokalljanak az amitráztól.
aztán kezeltünk még 1 et.. 1000 körüli lett ismét.. és utoljára 100 pottyant.. most jövő héten kapják az utolsó kezelést.. addigra tán teljessen elfogy a fiasitás..
bár idén fogtam be 1 családot.. fekete anya van náluk nemtudom mifélék lehetnek .. de még mindig 5 kereten fiasít az anya...:)

 

Kempingez Creative Commons License 2014.10.04 0 0 1761

A papírlapos kezelést, csak kiegésszítő kezelésként szoktam alkalmazni. Nem hagyatkozok főkekezelésként csak a papírlapokra. Ha megfigyelted, a családok nem egyformán rágják el, ha leesik a kaptár aljába ott már semmit nem ér. 

Előzmény: LudasMatyí (1758)
LudasMatyí Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1760

A napokban tapasztaltam komolyabban a hereűzést!

Kempingez Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1759

"Épp pár napja beszéltem Janoviccsal,ő azt mondja,nem kell becsukni a kijárót a kezelés idején!"

 

Nem hallgatnék rá, de elmagyarázom a különbséget. Füstölés estén, a méhek pillanatok alatt kiszellőztetik, a kaptárból a füstöt. Ha nincs bezárva, a kijáró. Nincs ideje, hatni a szernek. A furettó esetén nem füst, hanem finomam porlasztott petróleum cseppekben van az amitráz, amely lecsapódik a kaptár belsejében.

 

 

 

Előzmény: LudasMatyí (1758)
LudasMatyí Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1758

Csak kicsit fosok,mert a méheknek is fosást okozhat ez a sok amitráz!A tartós hordozót,vagyis a papírlapot pont a te általad leírt módon használom!Épp pár napja beszéltem Janoviccsal,ő azt mondja,nem kell becsukni a kijárót a kezelés idején!A bee vitalt már évek óta használom,sok más méhészkollégámmal együtt,és elég eredményes szer,csak javasolni tudom mindenkinek!Furettóm még nincs,de amit tőled kaptam rajzot,az alapján majd jövőre megcsinálom!Ezt a furatos megoldást én is olvastam már,és valószínű,hogy így fogom majd csinálni!Egyébként hogy vannak a méhek?Ezt mástól is kérdezem uraim!

Előzmény: Kempingez (1757)
Kempingez Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1757

BeeVital-t, még nem használtam, így .... de olvasva a reklám szövegét, nem igen bíznék benne. Az amitráz tartós hordozón, mit jelent? Ha áztatott papírt, annak a hatékonyságát lehet növelni. Olaj helyett, vízzel kell készíteni. A méheknek, a lehető legtöbbet, szét kell rágniuk belőlle.  Taktik 24 ml, víz 75 ml, Papír 21x3cm 50 db.

Az emulziót lapos edénybe öntjük, a parcsíkokat vízszintesen az élükkel lefelé belefektetjük. Az összes emulziót fel fogja szívni, így biztosítható egyenlő hatóanyag. De ezeket a csíkokat, nem elég szikkasztani! Fontos, a teljes szárítás. Az áztatás előtt a papírokat egymásra illesztve, eggyütt kifúrom őket. Spárgát fűzök bele, így kifeszítve száríthatók. Beadáskor, ebbe  a furatba dugott gyufaszál segítségével függeszthetjük a fészekbe.

A Janovics féle befúvó, már komolyabb, itt viszont fontos a befúvás utáni 1 órányi zárva tartása a kijáróknak. Vigyázat, könnyen baj lehet a túladagolásból, a Taktik ha régi ülepszik, az alja sűrűsödik.

Hatásosabb, a Furettós ködölés, petróleum vivő  segítségével.  Gyorsabb és biztosabb, a méheket kevésbé stresszeli. Itt,  bár a vélemények megoszlanak, a kijárókat, nem feltétlen szükséges zárva tartani. A kaptárak hátulján célszerű egy 7,5 furatot készíteni padlószinten. Így méh kímélőbb, és nincs visszagyulladás. Rövid M 8-as csavarral, használat után zárható a furat. 

Előzmény: LudasMatyí (1756)
LudasMatyí Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1756

Szia!

Az idei évben különösen sok az atka,sajnos minden méhésztől ezt hallom!

Akác után  bee vitallal csurgattam kétszer,majd nemsokkal napraforgó után elkezdtem amitrázzal,tartós hordozón!

Ezt csináltam 7 héten keresztül,de nem találtam túl hatékonynak,mint ahogy sokan mások is írták a zöld fórumon is!

Most a Janovics féle befújóval kezelek.

És novemberben tervezem perizinnel a zárókezelést!

Előzmény: Kempingez (1755)
Kempingez Creative Commons License 2014.10.03 0 0 1755

Atka az mindíg van. Mikor, és hányszor kezeltél atka ellen, az elmúlt időszakban?

Előzmény: LudasMatyí (1750)
MG Petimester Creative Commons License 2014.10.01 0 0 1754

xDD. Tőzsdei áron ?

 

Előzmény: LudasMatyí (1750)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!