Keresés

Részletes keresés

étolajos Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2502
Ne számolgass!!!
Igyál-:)))))
Előzmény: KRISZ2007. (2497)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2501
Nekünk is ez a tapasztalatunk, először a sűrítményesnél voltunk így. Azt hittük legalább 6%-os aztán kiszámoltam az alkoholtartalmat és volt amelyik csak 4,5%-os volt de már egy üveg után lehetett érezni. Ha majd megyek suliba, viszek a saját sörömből aminek kiszámolom az alkoholtartalmát és viszek vmi bolti löttyöt és bemérem mindkettőt.
Előzmény: KRISZ2007. (2497)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2500
Leülepszik rendesen, és nem olyan könnyű felkeverni. Nekem ez probléma volt múltkor. Kicsit tovább hagytam a sört a hordóban, leerjedt teljesen és az élesztő leülepedett. Amikor csapoltam alig volt az üvegekben élesztő és a cukorkát elég lassan erjeszti. Az üveg alján egy leheletnyi élesztő van csak. A mostani főzésnél, amiben volt egy kis dekokciós eljárás is kevert élesztőt használtam. A muntons simát kevertem a golddal. A dekokció annyi volt, hogy a ß-amilázos pihenőnél (60-62°C) kivettem 3 litert a cefréből és 20 percig forraltam. A baj az volt, hogy közben a pihenő cefrét nem tudtam keverni mert ezt állandóan keverni kellett nehogy leégjen. Kihozatalt majd hétvégén számolok, mert az adatok Érden vannak :) De szerintem ez is kb 67% körül lesz. A forró sörlé mennyiségét sose mérem le, az még plusz vacakolás lenne, de majd csinálok ilyen colstokos megoldást. Beleöntök az edénybe tíz cm magasan vizet és megnézem az hány liter.
Előzmény: KRISZ2007. (2499)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2499
Nagyon szépen beindult az erjedés. Ahhoz képest, hogy két késhegynyi élesztőt szaporítottam fel. Nagyon örülök, hogy ilyen jól alakulnak a dolgok. Kíváncsi leszek, mennyire igaz, hogy ez az élesztő, zselészerűen odatapad a palack aljára, és nagyon tiszta sört eredményez.
BoBoYSA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2498

Üdv

Külön van a cefréző kád, és alul a komlóforraló? A hőszigetelt gondolom a szűrő kád. Írd le légyszíves a technológia sorrendet, mikor és hova szivattyúzol, használod e valamelyiket örvénykádnak stb.

 

Van értelme ennyi féle malát egyszerre használni, vagy hozzájutsz és kísérletezel?

 

Azt tudom, hogy a pasztőrözés nem sterilizálás, de hogy ilyen könnyű élő élesztőt találni benne, ez meglepő. Lecentrifugálod?

 

B

 

 

Előzmény: Tibeer (2481)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.07.01 0 0 2497
Hogy lehet az, hogy ha az én sörömből megiszok egyet, az úgy kupán vág, mint a boltiból kettő. Most én nem számolok jól, és erősebb az enyém, vagy a boltin kamu a felirat?
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2496
Szóval a mai eredmény:
3kg pils + 7dkg light pörkölt árpa + 30g komló herb.
4,5l vízzel előáztatva 4 órát. +4,5l víz 1. 15per 2. 60perc 3. 30perc. Jód:OK!
komlózás 3x10g szűrés, forralás kezdete, 30per forr. után
élesztő: Muntons Gold (felszaporított)
~16l 12%-os sörlé. + 15dkg cukorból karamell + starter 0,5l
Kihozatal kb. 66-66,5% :) Gondolom az előáztatás javított rajta.
A színe félbarnának sötét barnának világos, persze lehet, hogy ez is kivilágosodik az erjedéstől. Majd meglátjuk. Addigra neve is lesz.
JÓ ÉJT!
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2495
Nekem is olyan gázégőm van. Valami 4-5ezer között volt az ára. Azt bánom, hogy nem a beépített szikragyújtásosat vettem. Nagyon kellemetlen, amikor a tartály alatt kell meggyújtani, pláne, ha berobban aztán lekapja a szőrt a kezemről. :(
Előzmény: étolajos (2494)
étolajos Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2494
Nagyon jók vagyunk-:))))) Stabil öntvényből van a gázégő!!!!
Előzmény: KRISZ2007. (2493)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2493
Jjjááájj! Nem azért, hogy vagánykodjak, de a hét végén volt nálunk pár vendég. Na, most. Az egyik szép hosszú kívánatos pohárba bolti barna sört öntöttem, a másikba az én barnámat. Színre ugyebár hasonlóak voltak, az enyémnek volt habja a másiknak alig, tehát már szemre is jobban nézett ki. Aztán megkóstolták mindketten, és vajon melyik sör ízlett nekik jobban? Ja, hogy csak az egyik volt igazi sör?! Hát persze, hogy az enyém! Ó, mindjárt dagadt a mellem.
Előzmény: étolajos (2491)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2492
Az nagyon jó árban van. Hol is van? Nem tudod milyen komló?
Előzmény: sörness (2487)
étolajos Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2491
Fuuu, az előbb ittam valami szőke söröt!!!! Nem szeretném minősíteni, mert nyilvánvalóan elfogult vagyok, de az enyém jobb!-:)))))
étolajos Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2490
Az érdi piacon láttam gázégőt négyezerért!
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2489
A cefréző alatt azért nincs gázégő, mert oda már a megfelelő hőmérsékletű víz megy. A hőntartást az alatta lévő fritőz biztosítja, úgy, hogy a szivattyúval keringetem a sörlevet, ami egy réspirálón keresztül melegszik a fritőzben. Annak a hőmérsékleti kontrolljával még egy kicsit dolgozni kell, de a min. közelében hozzávetőlegesen 67 fokos.
Előzmény: KRISZ2007. (2486)
sörness Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2488
ez a 2051es hozzászólásra volt a válasz.
Előzmény: sörness (2487)
sörness Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2487
Szia Viztamás!

Bocs a majd egy hónapos kései válaszért. Kicsit elfoglalt voltam, vagyok mostanában.. Ugye itt a nyár, megy a pörgés.

szóval kérdéseidre a válasz:
"mennyibe került? milyen malátájuk van még?"
A 20kg maláta és a hozzá való komló (kb 150gr ha jól emlékszem) volt összesen 3000Ft. Szerintem jutányos volt.

"komlók milyenek vannak és mennyiért?"
Ezt sajnos nem tudom, de ha felmész a honlapjukra, akkor talán találsz valami infot róla. Vagy hívd fel a főnököt: Gyenge Zsoltot


Persze már lehet hogy valaki megválaszolta ezeket a kérdéseket, de most valahogy nincs kedvem végig olvasni azt az egy hónap hozzászólást :) ...
Előzmény: viztamas (2085)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2486
A cefréző-szűrő alatt nem látok gázégőz. Hogy-hogy? Az egy akksi ott a szivattyú mellet?
Előzmény: Tibeer (2485)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2485
Ezért érdemes küzdeni....
Előzmény: KRISZ2007. (2484)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2484
Úgy számolgatom én is. A hőcserélő is egy vagyon. A gázégők se olcsók. Na meg a sok munka. De megérte az tuti.
Most még én is palackosba nyomom, de szeretnék sörcsapot is. Ha összejön a kocsma (márpedig össze fog jönni), akkor nem lesz ilyen gondom. Ha valami bulika lesz, csak felrakok egy házit, aztán hadd folyjon. :) (Szép álom nem?)
Előzmény: Tibeer (2483)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2483

Verejtékes kétkezi munkám van benne :-) Nem számoltam még össze. A hordók 10-14 körül voltak. A vasanyag kb. 10. A szivattyú 30 körüli. A szerelvények is belekerültek még sokba. Ott lehet az összeg amit írtál.

Nincs csapolóm, és nem is akarok. Palackos utóérlelésű mind.

Előzmény: KRISZ2007. (2482)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2482
Brühühü! Én is ilyet szeretnék! Nagyon tetszik! Egyenlőre még helyem sincs hova rakni. Mennyibe volt? 100 körül ugye? Te csináltad? Sörcsapod is van, vagy palackozod?
Neki álltam a sörfőzésnek. Dekokció elmarad, mert arra nem gondoltam, hogy az elektromos főzőlapra nem fér fel a nagy fazék mellé a kisfazék a forraláshoz. Van egy kis rezsóm, de az meg b.szakszik. Mindegy legalább látom majd, hogy az előáztatás javít e a kihozatalon.
Előzmény: Tibeer (2481)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2481

Ha most sem, akkor feladom.

 

Tibrew System 1.0 :-)

Tibrew System 1.0 :-)

Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2480
Egyszercsak...
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2479
Most a kép is.
Tibeer Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2478
Ezt találtam. Nem a legjobb, de gyorsan. Kicsit már azóta továbbléptem apróbb finomításokkal. De hát az a lényeg, hogy mindig fejlődjön a rendszer, nem?
Előzmény: KRISZ2007. (2476)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2477
A mai sör más lesz mint a többi. Előáztatom a malátát. Reggel 9°°-kor fél adag hideg bekeverővízzel összekevertem. Majd ha hazajövök, akkor kezdődik a főzés. Gondolkodom a dekokción. Kíváncsi vagyok mennyit javít a kihozatalon.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2476
Hoppá! Én meg azt hittem, hogy ilyen kis ínyenc adagokat csinálsz. 30 lieter mi?! Nem aprózod el! Remélem lesz kép a teljes berendezésről? Nagyon kíváncsivá tettél! :)
Előzmény: Tibeer (2473)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2475
Mégsem olyan bonyolult. De egyenlőre maradok a gold felszaporítgatásánál, mert sokallok 500.-ft.+postaköltséget fizetni egy-egy főzésnél csak az élesztőért. Közben meg egy-egy kisebb mennyiséget megcsinálok bolti szűretlen üvegsörből felszaporított élesztővel, csak próbálkozásból. Aztán majdcsak kialakul.
A szárított élesztőt hogy csinálják? Úgy is sokáig elállna.
Előzmény: Tibeer (2474)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2474

Szia! Majdnem. Annyi a különbség, hogy az agart kémcsőbe öntik és kb 30 fokos szögben megdöntik, úgy szilárdul meg. Erre kikenve az élesztőt 0-2 fokon, esetleg még parafilmmel lezárva akár egy évig is jó. Az nem szárad ki, nem fertőződik be. Persze az életképesség azért csökken. Érdemes időnként kivenni belőle, felszaporítani, táptalajra kikenni, és egy egészséges telepet kiválasztva ismét ferde agaron tárolni. Így viszonylagosan kicsi a mutáció esélye. Persze, lehet egyszerűbb boltban venni. Ez inkább már mánia...

Előzmény: KRISZ2007. (2453)
Tibeer Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2473

Íme:

0.6 kg Pils

0.3 kg bécsi

3.2 kg Búzamaláta

1.4 kg Müncheni

0.17 kg Special B

0.17 kg Cara-Red

0.06 kg Carafa Type II

Komló: Hallertau Hersbrucker 28g 60 perc forralás

Élesztő: Edelweiss az üvegből szaporítva

 

Kétlépéses infúziós mash: 50 fok 30 perc 67 fok 80 perc, aztán szűrés

OG: 1050 kb. 30 liter

Erjesztés: 17 fokon

 

Jó főzést.

 

ui.: Még lógok a képekkel, hamarosan...:-)

 

Előzmény: krulis (2457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!