Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2006.01.01 0 0 848
Viszont kivanjuk neked is! Nekunk dec.30-ai datumu a jogeros hasznalatbavetelink:) igaz a haz meg csak felkesz (es sajnos vizes, es mar peneszt is torolgettem:((), de azert nagyon jo itt lakni vegre! A tobbi meg valahogy csak lesz...
Előzmény: Bogie (847)
Bogie Creative Commons License 2006.01.01 0 0 847

Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog, új évet, gondtalan költözködést és nagy összegű többletköltségektől mentes házépítést kívánok!:)

 

B.

topikgazda, aki még mindig nem építkezik...

NeomatiK Creative Commons License 2005.12.30 0 0 846

Szia!

A pincét miért fél alapterülettel számoltad? Ez valami szabályféleség?

Előzmény: csoki74 (830)
NeomatiK Creative Commons License 2005.12.30 0 0 845
Van itt egy punnyadt topik a mészhomoktégláról.
Előzmény: C.C.Viki (843)
C.C.Viki Creative Commons License 2005.12.05 0 0 843
Sziasztok!

Jamie25,
Köszi, de lehet, hogy Tatára körülményes lenne lejárni. Ha az ajánlott pestiek közül nem találunk megfelelőt, felhívlak!

Esetleg nem építkezik/építkezett itt valaki mészhomok téglából?

Viki
Előzmény: Jamie25 (840)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 842

Bocsika a helyesírási hibákért, nem néztem át, és most tanulgatok gépírni......

 

Attila

Előzmény: Törölt nick (841)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 841

Szia Csrob!

 

>Köszi a részletes választ. Tavasszal tervezem behozni a vizet, villanyt, közvetlenül az építkezés megkezdése előtt. Mennyi az átfutási idő az igénybejelentéstől a használhatóságig?

 

Az átfutási idő változó területenként. Nekem itt Piliscsabán 1 héten belül megvolt mind a 2. Kérdés, hogy aki kcsinálják, mennyire vannak tele munkával. Alapvetően azért a szolgáltatónak az az érdeke, hogy minnél előbb fizesdd a számlát.

 

>A víz még nincs bent a telken se, úgyhogy egy pár méter cső biztos kell majd. Ez a műanyag vízóraakna nem rossz, csak kicsit szűknek találom a kép alapján. Viszont nem is drága:)

Én azért választottam eme megoldást, mert így nekem 1 nap alatt megvolt az egész. Elmentem, megvettem, kiástam, letettem. Nem kellett zsalukő, betonkeverő, cement, ezeket beszerezni, betonozni, stb. Elment volna vele pár nap/hét, mire teljesen kész lett volna. És sürgős volt, mert kezdtünk építkezni. Mivel nyár végén vágtunk bele, minden nap számított, hogy haladjunk, nehogy belecsússzunk a télbe. Eléggé szük, de a 120 kilós kövér vizesem is szerelt benne, és elfért. nem mondom, hogy kényelmes, de amire kell, arra egyenlőre jó. És 35ezerből megvan az aknád. Az időtállóság majd eldől.

 

>A villany esetében a kukatárolód már megvan? Vagy csak leraktátok a szekrényt valami állványra? Ja, most látom a képeken... Ezekszerint földkábelen jön a villany. Vajon légkábelnél is lehet ilyen megoldás, persze valami oszloppal? Bár lehet, hogy akkor már többe kerülne. A villanyóráig az ELMÜ-é a kábel, utána pedig a tiéd?

 

A kukatárolóm még nincsen meg. Amit a képen láttál, ott a mostani helyén van feltüntetve, de a jövő héten átkerül a végleges helyére reményeim szerint. Igen nálunk földkábel van. Légkábelnél nem tudom mi van. A villanyóráig az ELMŰé minden, bár megfizettetik veled ezt általában.

 

Egy tanács: menj be az illetékes EOn-DÉDÁSZ irodába, ahol kell igényelni az egészet, és a fogyasztói technikussal beszélj, aki ott van a pult mögött. Kérdezdd ki, mi és hogy. Lehet fogsz kapni is egy telefonszámot, amit munkaidő után hívjál fel, merthogy tud valamit ajánlani :-)

 

Én is hasonlóképpen csináltam, csak tudtam, kihez menjek. És fura, de így jött ki legolcsóbban a dolog. A szekrényt ők hozták a legolcsóbban, a munkadíj is oké volt, ráadásul nem kellett napokig papírok után rohangálni, hanem egyszer kijött, megcsinálta, és intézte. Pillanatok alatt megvolt.

 

Kérdés, nálatok anyagilag hogy és mint jön ki olcsóbban. Próbálj a környéketekről regisztrált villanyszerelőt is keresni, hátha Ő is tud mondani ezt-azt. és netán más árat mond.

 

Attila

Előzmény: CsRob1 (837)
Jamie25 Creative Commons License 2005.12.02 0 0 840

Szia Viki,

 

ha érdekel építész akkor hívj fek ,nyugodt szívvel tudom ajánlani a mienkét.Ő Tatán dolgozik ha ez neked megfelel.

Telszámom:20/9848428

Üdv:

Jamie

Előzmény: C.C.Viki (838)
zsomica Creative Commons License 2005.12.02 0 0 839

Szia,

 

nekünk légkábelen jön be, leraktak egy oszlopot és kész. Mi pl. nem tudtuk a kukatároló megépítésével kezdeni, mert akkor egy gép sem tudott volna bejönni a telekre.

 

Üdv,

Zs.

 

Előzmény: CsRob1 (837)
C.C.Viki Creative Commons License 2005.12.02 0 0 838
Sziasztok!

Tapasztalt építkezők segítségét kérném, nagyon gyorsan! Még ma:-))))))
Tudna valaki ajánlani viszonylag jó építészt, tehát tapasztalt (nem kezdő profiként érzékeli magát a világban:-) nem túlvállalós, nyitott és érdekli a megrendelő elképzelése és nem csak a pénzszerzés hajtja.
Előre is köszi a választ!

Viki
CsRob1 Creative Commons License 2005.12.02 0 0 837
Köszi a részletes választ. Tavasszal tervezem behozni a vizet, villanyt, közvetlenül az építkezés megkezdése előtt. Mennyi az átfutási idő az igénybejelentéstől a használhatóságig?
A víz még nincs bent a telken se, úgyhogy egy pár méter cső biztos kell majd. Ez a műanyag vízóraakna nem rossz, csak kicsit szűknek találom a kép alapján. Viszont nem is drága:)
A villany esetében a kukatárolód már megvan? Vagy csak leraktátok a szekrényt valami állványra? Ja, most látom a képeken... Ezekszerint földkábelen jön a villany. Vajon légkábelnél is lehet ilyen megoldás, persze valami oszloppal? Bár lehet, hogy akkor már többe kerülne. A villanyóráig az ELMÜ-é a kábel, utána pedig a tiéd?
Én EON-DÉDÁSz területen vagyok, de remélem nem lesznek sokkal rosszabbak a kondíciók.
Előzmény: Törölt nick (835)
CsRob1 Creative Commons License 2005.12.02 0 0 836
Jó lenne, ha a közműveket én is ennyiből megúsznám... (A gázra közel 200ezret mondott a ddgáz :(

Az alap, illetve az aljzat, födém mennyire van bevasalva? Nálunk elég sok vasalást tervezett be a tervező
Előzmény: sylvanus67 (834)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.02 0 0 835

Szia CsRob!

 

 

>Lassan idõszerû lesz a közmûvek bevezetése a telekre. Milyen költségekkel kell >számolni az ivóvíz és a villamos energia bevezetésére (csatorna még nincs)? A >megrendeléstõl a bekötésig, szerzõdéskötésig mennyi idõvel lehet számolni?

>A víznél a közmûfejlesztési hozzájárulást az önkormányzatnak kell fizetni? A >bekötés elõtt vagy után? Ezen kívül kb mennyibe kerül a rákötés, vízóraakna, kb. >15 m vezeték kiépítése, vízóra, terveztetés + ami még kell?

 

 

Most vagyok benne, ezért tudok árakat mondani, meg egyebeket, pont most jött meg a gázórám is :-)

 

Előszőr is gondold át mikor hozod be a közművet, mert fagyottt földben te nem fogsz ásni, az tuti. Márpedig a víz miatt minimum 80 centi mély árok kell. És a földmunkagépesek is utálnak ilyenkor dolgozni. Csúsznak, havas, jeges a talaj, a gép kereke kiforog, stb.

 

Szóval víz: A vízműveket a vízóráig érdekli a bekötés. Kérdés, hogy hol teszed be a vízórát. Alabpból családi házban ugyebár a vízóraaknás megoldás szokásos, benne vízórával. A vízóra bekötés vízórástúl 15-30ezer forint, szolgáltató válogatja. Legalábbis ha a vízcsonk bent van a telken, és nem kell toldani, merthogy oda teszed a vízóraaknát, ahol van a csonk vége. Ha toldani kell a vícsővet (KPE) az óra előtt, azt a vízszolgáltató teszi, az árát ők fogják megmondani.

Vízóraakna: több megoldás létezik. Zsalukővel megépítve. Vagy veszel kész vízóraaknát, ebből van beton és műanyag is. Én bevallom a műanyagot vettem meg: http://www.turkmuanyag.hu/vizora%20akna.htm

Lehet benne szerelni, szükösen de elférsz, gyorsan megvan. tetején körbe kell betonozni. Kérdés, hogy mennyire lesz időtálló. Merthogy a zsaluköves megoldás az. Mindenesetre nem árt mindjárt oda mellé tenni pl. egy kerti csapot, ahhoz a tél miatt leeresztő csapot is.

A KPE 32-es vízcsőnek métere 300 Ft körül van, ha ezzel viszed a házba a vizet. Terveztetés nem kell, legalábbis nem feltétel hogy meglegyen. Nálunk legalábbis nem volt kötelező. Szerintem vizet nem is érdemes terveztetni, sok pénz. Ha kijön a vízesed, majd megmondod neki hol legyenek a csapok, csonkok, és kész. A fűtés is vízszerelés valahol, persze azt már illik méreteztetni legalább.


>A villanynál gondolom elõször ideiglenes kiépítést kell megoldani és ha már megvan >a csatlakozás helye, akkor lehet a végleges. A végleges helynek elfogadják, ha már >állnak a falak és a falba be lehet szerelni a szekrényt+csatlakozókat vagy >szükséges a háznak bizonyos készültségi fokot elérni? Vagy megoldható úgy, hogy >elõször megépítek egy kerítéspillért a villanyóraszekrénynek és azt már >véglegesnek elfogadják? Így csak rövid ideig kellene fizetni az ideiglenes kiépítés >díjait.

 

Hát ez is többesélyes. Kérdés, hol akarod véglegesen elhelyezni a villanyórát. Én pl. nem viszem be a lakásba a villanyórát, hanem a kertben helyezem el a kukatároló épületben. Így az óraleolvasót sem kell beengedni a házba, szinte az utcáról is le tudja olvasni.

Egy szekrény, amit leraksz, pl. Hensel - sajnos mást nem szeretenek eldogadni - 50-100ezer fotint. felépítéstől, igényektől függően. Egy fázisú, 3 fázisú, mi legyen benne, stb. Nálam jött az ELMŰS, vele hozattam a szekrényt, mert olyan olcsón hozta, hogy annyiért nem kaptam volna meg, lerakta. Lerakásért és az óráért összesen 35-40ezret kért, és mindent intézett. Ott helyben kitöltöttük a papírokat, és aznap volt áramom, semmit nem kellett rohangálnom. Nem volt ideiglenes kiépítés, nincs szükség rá, pedig nekem sem ez a végleges helyem. Utólag is lehet áthelyezést kérni. A gond ezzel az, hogy ha áthelyezed az órát, akkor a kábelezést 1000 Ft/méteréért (4-5x10-es)méri az Elmű. De azt hivatalosan majd kérni kell ha áthelyezed. És az óráig az ELMÚnek kell kábelezni, utána azt csinálsz amit akarsz.

 

A konyhába villanysütõt + valószínûleg villanytûzhelyet tervezünk. Ehhez elég a 16 A vagy nagyobb kell? Emiatt szükséges a 3 fázis bekötése? Kb. milyen költséggel kell számolnom?
Van esetleg valamilyen kedvezményre lehetõség?

 

Ha van rá lehetőség, kérjél 3 fázis. Nálunk alapban járt 3x16 A. Egyébként alapból 30 A jár, ha jól tudom, afelett A-enként x1000 forint. A három fázis célszerű több szempontból is: jobban szét tudod oszatni a fázisokat, illetve terheléstől függően; valamit ki tudja, lehet, hogy majd lesz valamikor 3 fázisú fogyasztód, pl. hegesztőaparát, vagy akármi. Ha van lehetőséged kérjél 3 fázist. Ha valami olyan gebasz van a házban, hogy levág mindent, akkor legalább még ott van 2 fázisod :-).

Hogy a villanysütődnek mennyi áram kell, az rajta van az adatlapján a sütőnek, hogy milyen teljesítményüt veszel. 1x16A csak akkor elég, ha nem sütsz és főzől egyszerre, és nem megy mellette ugyanazon a fázison a mosógéped, és az asszony nem vasal mellette. Ezért is célszerűbb a 3 fázis.

 

http://aherhof.freeweb.hu/Epitkezes/Epitkezes_kituzes%20es%20foldmunka/kituzesesfoldmunka.htm

 

Itt meg tudod nézni, hogy nálam az építkezésen hogy néz ki a villanyórám és a vízóraaknám.

 

Mellesleg nem tudom helyileg merre vagy. Ha Bp. és környéke, akkor tudok ELMŰben segíteni.

 

Üdv

Attila

Előzmény: CsRob1 (829)
sylvanus67 Creative Commons License 2005.12.02 0 0 834

1. használatbavételi engedély: remélem igen, bár még a korlátok hiányoznak.

2. a közműbekötések benne vannak, viszont most jut eszembe a telekár nincs benne, azt kaptam ajándékba

víz: 60, villany: 60, gáz 50 eFt.

3. Porotherm a ház, béléstestes a födém, Tondach palotás a cserép

 

 

 

(Egyébként elnézve itt mások építési költségeit, a mienk nagyon drágán épült.)

 

Előzmény: CsRob1 (833)
CsRob1 Creative Commons License 2005.12.01 0 0 833
Köszi és még egy pár kérdés:
Ilyen állapotban már megkapjátok a használatbavételi engedélyt? Ebben a tervezett költségben a közműbekötések ugye nincsenek benne? (Nekem az még hozzájön)
Miből épült a ház? Milyen födémed van béléstestes vagy monolit? A tető gondolom cserép...

(Igen, ha magának építi az ember, akkor az általában többe kerül, mint amennyiért el lehet adni és remélhetőleg nem is kell eladni. Viszont sokkal jobb is, mint ami eladásra épül. Szerintem.)
Előzmény: sylvanus67 (788)
knorti Creative Commons License 2005.12.01 0 0 832

Mi nem újat építettünk, hanem felújítottunk. A víz bent volt a szennyvíz telekhatáron belül, viszont az áramot újra kellett kötni. Nem tudom minden áramszolgáltatónál így van-e, de itt a Dél-Dunántúlon olyan akció van (volt), hogy ha föld alatti kábellel visszük be az áramot, akkor visszavásárolják a hálózatot a villanyóráig. Nekem a beszerelés ténylegesen 85.000 Ft volt a bekötés és 89-ért vette vissza a szolgáltató, tehát még nyertem is. Ennél sokkal olcsóbb lett volna, ha nem kell átlövetnem egy 6 méteres utat. Ha állnak a falak, akkor nyugodtan berakathatod oda a végleges óraszekrényt, abba konnektorokat és használhatod is az áramot.

Nekem nincs 3 fázisom és 32A-m van. Remélem, hogy elég lesz, a villanysütő a legnagyobb fogyasztó, 9 áramköröm van + 1 fönt van tartva, ha összejön a tervem egy tetőtéri szaunának, akkor a kályhájához megy egy direkt szál.

Előzmény: csoki74 (830)
csoki74 Creative Commons License 2005.12.01 0 0 830

Sziasztok!

 

Elkészültem az eddigi munkák költségvetésével, feltettem az építkezésünk oldalára, miközben leszedtem a régi számokat, csak zavart okoztak.

Ezek alapján szerkezetkészen 58.7e Ft/nm árnál tartunk egy 150 nm hasznos lakóterületű, +80 nm pincével, téglából megépített háznál. A költségeket úgy írtam be, ahogy kifizettem - ahol volt számla ott bruttó, ahol nem, ott a nettó ( féláfa stb. ) összegek szerepelnek.

A munka elenyésző részét végeztem saját magam - eddig :-)))

 

CsRob:

Írj a villanyszerelős topicba, ott biztos kapsz választ az áramra vonatkozó kérdésekre. Én a telek megvásárlása után rögtön kiépíttettem a 3x16A-t, bár eddig még egyetlen 3 fázisú gép sem járt az épíkezésen. De a házban a 3 fázissal sokkal jobban szét lehet osztani a fogyaszókat, és manapság a 48A-re azért lehet találni fogyasztókat egy családi házba.

 

Üdv!

Csoki 

CsRob1 Creative Commons License 2005.12.01 0 0 829
Lassan idõszerû lesz a közmûvek bevezetése a telekre. Milyen költségekkel kell számolni az ivóvíz és a villamos energia bevezetésére (csatorna még nincs)? A megrendeléstõl a bekötésig, szerzõdéskötésig mennyi idõvel lehet számolni?
A víznél a közmûfejlesztési hozzájárulást az önkormányzatnak kell fizetni? A bekötés elõtt vagy után? Ezen kívül kb mennyibe kerül a rákötés, vízóraakna, kb. 15 m vezeték kiépítése, vízóra, terveztetés + ami még kell?
A villanynál gondolom elõször ideiglenes kiépítést kell megoldani és ha már megvan a csatlakozás helye, akkor lehet a végleges. A végleges helynek elfogadják, ha már állnak a falak és a falba be lehet szerelni a szekrényt+csatlakozókat vagy szükséges a háznak bizonyos készültségi fokot elérni? Vagy megoldható úgy, hogy elõször megépítek egy kerítéspillért a villanyóraszekrénynek és azt már véglegesnek elfogadják? Így csak rövid ideig kellene fizetni az ideiglenes kiépítés díjait. A konyhába villanysütõt + valószínûleg villanytûzhelyet tervezünk. Ehhez elég a 16 A vagy nagyobb kell? Emiatt szükséges a 3 fázis bekötése? Kb. milyen költséggel kell számolnom?
Van esetleg valamilyen kedvezményre lehetõség?
Picpic Creative Commons License 2005.11.30 0 0 828

Most kaptam, ide illik:

Csapatmunka:

 

Csapatmunka

:-)))

 

(ha rákkattintotok nagyobb)

kiskori Creative Commons License 2005.11.30 0 0 827

hitelesített térképmásolat: 3 000,00 Ft

  építész-terv:  150 000,00 Ft

műszaki vezetés: 50 000,00 Ft

Kőműves előleg: 314 000,00 Ft

vasanyag alapba 10-es (59 szál): 34 220,00 Ft

vasanyag alapba hengerhuzal 5,5-ös (70 szál): 13 825,00 Ft

sóder alapba 30,00 m3:142 500,00 Ft

cement alapba 70 q: 185 500,00 Ft

betonacél lábazatba 10-es (25 szál):14 500,00 Ft

cement alapba 4 q:10 600,00 Ft

zsalutégla 300 db: 79 710,00 Ft

cement alapba 15 q :39 750,00 Ft

sóder alapba 10,00 m3: 45 000,00 Ft

sóder zsalutéglák feltöltéséhez 13,00 m3:59 800,00 Ft

homok feltöltéshez 80,00 m3 :116 000,00 Ft

cement lábazatba 15 q :42 000,00 Ft

cement lábazatba 2 q:5 600,00 Ft

Kőműves munkadíj 1 db 294 000,00 Ft 294 000,00 Ft

 Kőműves munkadíj 1 db 276 000,00 Ft 276 000,00 Ft

Bocsi, de a excell tábla nem ment be csak csúnyán!

Szóval ennyi a mi tényleges kifizetett költségünk egy 104 m2-es Ytongból építendő földszintes házra, kis terasszal. Az  alap géppel lett kiásva, és önetetős gép betonozott, fúrt kút adta  a vizet.  

kiskori Creative Commons License 2005.11.30 0 0 826
Azért könnyű volt a dolgom, mert engem a koszorú izgatott, nekünk fafödém lesz.
Előzmény: Emi2 (825)
Emi2 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 825
Hát ebből a rajzból.... :))
Előzmény: kiskori (824)
kiskori Creative Commons License 2005.11.30 0 0 824

Szia!

Eddig törtem a fejem, de megvan!

Köszi a rajzot, így világos:)))

Előzmény: Emi2 (805)
Picpic Creative Commons License 2005.11.30 0 0 823

Köszi! A bíztatást is! Mindenkinek!

Körbenézek, kérdezősködöm.

Viszont két hónapra sajna hanyagolnom kell a dolgot, mert szakdolgozatot írok és itt a vizsgaidőszak is! :-) Diplomára hajtok, hogy legyen miből fenntartani a házat! :-)))

 

Előzmény: NeomatiK (822)
NeomatiK Creative Commons License 2005.11.30 0 0 822

Jaaaa, a telek már megvan? Akkor a 12milcsivel érdemes belevágni, de okosan kell csinálni (mint minden mást). Járjál utána annak is, mit tudsz megcsinálni sajátkezüleg, illetve barátok rokonok segítségével.

Előzmény: Picpic (817)
Picpic Creative Commons License 2005.11.30 0 0 821
A telek, amit csereberélnék, az Rózsadombon van, a Mécsvirág utca déli felén, ahol most csak szántóföld van ha jól tudom. De a rendezési tervet megszereztem és ott már ki van "parcellázva". Az eladó telkek, meg Malomvölgynél a Kökényi út mindkét oldalán, Péterpuszta a neve a helynek. És van még egy telek Pécs-Vasason is, csak az még, ha jól láttam nincs belterületen, legalábbis mellette megy el a piros vonal, ami a belterületet jelzi. Több telket elfogadható áron 1-2 millióért nem találtam Pécsett. :-)
Előzmény: Emi2 (819)
Axióma Creative Commons License 2005.11.30 0 0 820
Na jo befejezem mert ugy latszik mindig melletrafalok:)
Előzmény: Axióma (818)
Emi2 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 819
Melyik városrészben található, ha nem vagyok indiszkrét?
Előzmény: Picpic (817)
Axióma Creative Commons License 2005.11.30 0 0 818
Keresztpost... hat igen, akkor fedezet, kezes, stb.... nem ajanlanam arra a nehany evre. Berelni nem lehetne egy ilyesmi hazat, akar rosszabb allapotban, amit felujitanal ha sajat lenne, de lakni meg lehet benne? Szerintem valami alternativ megoldast kene keresned, mert 12-bol telek+haz nagyon nem lesz. Vagy esetleg egy teliesitett nyaralo, hat igen az is kintebb van es arra se lehet csak szabadfelh. hitel... ingatlan.com, megye, max. osszeg de mast ne valassz ki (jelleg), hatha megis van valami kompromisszumos. Azert ne felejtsd azt se el kozben, hogy amit most atmenetileg vennel sok penzen, azt el is kell adni es van arra is esely hogy ekozben nagyot (felet-harmadat is akar) buksz rajta.
Előzmény: Axióma (816)
Picpic Creative Commons License 2005.11.30 0 0 817

Telek 90%-ban megvan.

Egy új rész a város szélén, a rendezési tervben "kervárosias"-nak van minősítve.

 Csereberéltem unokatestvéremmel, mert az én telkem elég rossz helyen van és 5 éven belül biztos, hogy nem lesz építési telek, csak bánytelek, vagy mi a szösz. :-(

Ennek a területnek a közelében is vannak telkek 1 m -tól, 700 m2, 1000 m2-től.

 

Előzmény: Emi2 (813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!