"Nekünk a múlt évben Korfun nem volt ilyen szerencsénk."
Az igazsághoz tartozik, én augusztus közepén nem megyek, és igyekszem messzire kerülni a "turistaparadicsomokat". Tavaly és tavaly előtt azt tapasztaltam Evián, a Peloponneszoszon, és akár a szárazföld nyugati partján, hogy júliusban nagyon kevesen voltak, pangás volt mindkét évben. Volt, hogy 4 napig egyedül voltam vendég egy ~10 apartmanos szálláshelyen.
Hát igen... Krétára is visszavágyunk vajon a kresztáblák még mindig /vagy újra/ szét vannak lőve? Volt olyan láthatóan lakatlan elhagyatott kis falu, amin áthaladtunk, ahol csak egy élőlény volt....egy kakas...
Januárban kezdtünk írni maileket, érdeklődtünk rengeteg helyen...volt ahonnan csak áprilisban jött válasz, de a többség 2-3 hét alatt reagált. Volt aki arra hivatkozott a "késői válaszért" mert még csak március eleje volt...hova az a sietség? :-))
Imádom a görög mentalitást :-)) A szállások zöme azonban 2-3 fő fogadására lett volna alkalmas.
ki hogy készíti:-)) de már túl sok betűt pazarlunk rá:-)) mia, míg a mieink is ilyen kicsik voltak, lényegesen olcsóbban jöttünk ki:-), ahogy cseperednek észre fogod venni, hogy hopp, már nincs gyerek kedvezmény, többet esznek, mint ti, és igen....már nem elég a homokozó...
bár 16 és 13 évesek tavaly még építettünk együtt nagy homokvárat, de ez csak egyszeri alkalom...a kamaszoknál már másképp számolsz. (no nem panaszképp)
Mi voltunk Krétán igaz 17 éve...csodálatos, fantasztikus 2 hetet költöttünk ott, és mivel akkor még kettesben, anyagilag sem volt megterhelő.
A szállástapasztalatunk pedig, hogy 2 nagy gyerekkel tavaly se volt egyszerű /bár akkor utazási irodával mentünk/mert a szállások 90 % szerintem 2-3 főnek alkalmas. + a gimnázium nem igazán egyezik bele a májusi június eleji nyaralásba.
Természetesen, ha már thassoson leszünk helyben is körül nézünk szállásügyben, de úgy hiszem, 12 éjszaka 35 nm2 2 légterú négy felnőtt elhelyezésére alkalmas ágyyal ellátott apartman 500 euroért igen kedvező augusztusban./15 m-re a tengertől/ :_))))
Remélem a helyszínen se fogunk csalódni.
A kardhal infót köszönöm!
viszont kérnék egy kis segítséget kajailag:
Krétán szeptemberben voltunk, s anno láttuk a tavernákban, hogy míg a főételekre vártak, a vendégeknek hoztak apróhalat. Mint a ropit, úgy ették, kisujjnyi nagyságú/de annál keskenyebb/
hiába kerestü tavaly is, (június végén) sehol nem láttunk, pedig voltunk elég sok helyen. Tudjátok mi lehet ez?
A kardhallal vigyázni kell, mert általában fagyasztott, atlanti-óceáni importot kapsz. A Földközi-tengerben viszonylag ritka. De nem offolok tovább, görög kulináriáról oldalakat tudnék írni.
...és akkor arról már ne is beszéljünk, hogy megvenni x mennyiségű húst (szinte mindegy is, hogy milyen állat), meglocsoljuk citrommal, ízlés szerint fűszerezzük, kisütjük natur. hamar elkészül (a melegben ez is fontos :D) kenyérrel, salátával isteni, laktató, és összességében olcsó is.
Szerintem helyi alapanyagokból, helyi kajákat érdemes csinálni. Eleve a görög konyha olyan, hogy gyakorlatilag a nyersanyagok vannak egymás mellé téve, nagyon kevéssé "megkészítve", érdemes tanulni tőlük, ahogy rettenetesen egyszerűen elképesztően egészséges, laktató és finom kajákat csinálnak. Tipikus görög reggeli: mézes (vigyázat, sok aromás cukorszirupot árulnak méz-szerű csomagolásban, érdemes a μελι vagy ΜΕΛΙ feliratot keresni) joghurt, kávé pár péksütivel, esetleg pohár tej. Ha inkább reggelizős az ember, akkor érdemes kipróbálni a tarama- vagy melitzano-salátát (fetakrémes ikra és padlizsán), ez utóbbit érett, édes paradicsommal, esetleg szalámival.
Tipikus görög ebéd: egy saláta sok (1-2 deci) olajjal, enyhe borecettel, nagyra vágott zöldségekből, jól megszórva oregánóval, sok kalamata olivabogyóval, esetleg valami apróság hozzá (kis, megsütött kolbászok, töltött szőlőlevél, mentás fasírtok paradicsomos szószban), és sok-sok kenyér, a végén a görögök mindig kitunkolják az olajat. Másik variáció a rántotta, a görögök imádják, és ezerféle módon készítik, és délben is szokták enni, náluk az nem főétkezés. Délben lehet kóstolni a galaktoburekot, mmm. Vacsorára pedig az ember beül tavernába, és kér valami olcsót (nem a feltétlen zaba a fontos). Eszembe jutott közben még egy olcsó kaja: gemista (fűszeres rizzsel töltött sült paprika és paradicsom), hozzá panírozott feta, ez ki szokott jönni 5 euró alatt, és nagyon laktató. Ami fontos, hogy a görögök rengeteg gyümölcsöt esznek, gyakorlatilag minen étkezés után.
Ha egy az ember kicsit művelődik kulinárisan, egyáltalán nem kell pörköltet vigyen, és mégis étkezhet görögösen. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a görög konyha alapja jó minőségű, lehetőleg görög alapanyag, ami ugyanannyiba kerül, mint a pörkölt-alapanyag (vagy még kevesebbe).
szálláskeresés: csak helyben. olcsóbb, mint előre foglalni, eddig még nem nagyon fordult elő, hogy 30 euronál többet fizettünk volna bárhol/éj. igaz, ha az ember turistás helyre megy (tehát ahová irodák is szerveznek utat), nehezebb szállást találni, autusztusban pedig tényleg körültekintőnek kell lenni, mert a görögök is akkor nyaralnak. augusztusi személyes tapasztalatom nincs, ismerősök viszotn már jártak úgy, hogy tényleg órákon át bóklásztak szállás után. mondjuk álmodozás gyanánt gyakran lógok a booking.com-on, és most látok krétára 20-25 euro/éj-ért nem kevés kiadó apartmant, ebből van ami tengerre néző. azért bizgatja a fantáziámat, ez tény.
kajapakolás: fagyasztott pörit nem viszünk. viszont viszünk néhány alapanyagot és fűszert (liszt, cukor, só, bors, p.paprika, etc.), kávét, teafiltert, szörpöt (saját, házi). nem azért mert ott nem lehet kapni, hanem mert minek vegyek ott is, ha itthon meg van a kamrában? ott minden reggel friss pékáru, ebédre mondjuk pitás gyros, vacsira meg főzök (zöldség-gyümölcs olcsóbb és finomabb ha ott veszem a helyi piacon), de minden másnap tavernázunk. így kijövünk átlag napi 35 euro költőpénzből, és ha max 35-öt számolok szállásra, akkor 4főre azt hiszem elég jól ki tudunk jönni. és igen, pl frappé saját készítés ott, oké néha van fílingje annak hogy az ember egy erre megfelelőbb helyen az asztala mellett órák hosszat bámészkodik a frappéja mellett, de két örökmozgóval ez amúgysem egyszerű, szóval ezért (még) nem fáj a szívem. sokat lehet fogni olyanokon is, hogy a gyerekeknek elvisszük itthonról a kedvenc játékaikat (pl homokozócucc), így nem ott hisztiznek azért hogy nekik vödör kell meg lapát, stb. ez nem azt jelenti hogy fogunkhoz verünk minden garast nyaraláskor, csak megnézzük hogy mire költünk.
szalami: persze, lehet így is, hogy 70 euros szállás és minden nap taverna (ez a miénkhez képest bőven dupla költségvetés mondjuk), de valószínűleg ez annak megy csak így, akinek nem egy egész év kemény spórolása szükséges ahhoz, hogy útnak induljon. az pedig, hgoy az embernek "csak így" futja rá, nem feltétlen kell hogy azt jelentse, hogy akkor inkább maradjon itthon. a kispénzűeknek is jár a nyaralás. ;)
Attól is függ szerintem, hogy főszezonban vagy elő-utószezonban keresel helyben szállást. Előzetesben érdemes a neten pár helyről infót bekérni, de a helyben való keresgélés sem problémás.
Szerintem a net világában nincs olyan, hogy ne lehessen szállást lelni... az ilyen adhok szállások egy-egy éjszakára jók, amikor Európát járva letérünk az autópályáról Németországban. ott bejön.
de nyáron nyaralóhelyen, nem is tudom.
Nejem a neten válogat, mazsoláz, majd üzletet köt. Lekopogom, eddig mindig bejött neki! Remélem júliusra is minden okés lesz :-)
Nekünk a múlt évben Korfun nem volt ilyen szerencsénk.
Tucatnyi helyen sem kaptunk (2+2) szállást amásodik hetünkre. A nyugati parton dél felé haladva Arillastól egészen (a legdélebbi) Ag. Georgiosig bóklásztunk, ahol egy éjszakára bevállaltunk a végén egy retket.
Másnap léptünk tovább délre és szerencsénk volt. Találtunk.
Eddig utazási irodával voltunk görögországban, a szállásunkkal sose volt bajunk, lehet csak szerencsénk volt eddig. Mivel most megyünk először kocsival, kicsit még óvatoskodunk. De megbeszéltük anyácskával, megkérdezzük a árakat, ha ott leszünk :)