Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Én szoktam főzni és enni a Mora Clipperrel/Bahcóval, ha éppen az van kéznél, sőt már krumplit is pucoltam vele. Az igaz, hogy szokni kell a kéztartást vele, de amúgy teljesen alkalmas még ezekre is.
Persze abban igazad van, hogy konzervet nem nyithat vele a boltban. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy ha kézbefogja akkor tudja mekkora markolat illik a kezébe. Pl. az én kis markomhoz wenger ranger 55 krumplipucoláshoz túl vastag és kényelmetlen, de a victorinox forester vagy az aitor gran montanero pont kézreáll. Ezért is kell átnéznie, hogy a bicska milyen funkcióval legyen ellátva, és ezekhez a funkciókhoz milyen vastagság társul. Amúgy a wengernek tényleg kényelmesebb és jobban kezelhető a konzervnyitója.
Ha pedig nem tetszik a Mora, vagy sokat feszegetsz a késeddel, akkor valami masszívabb darabot nézz ki, de azt már nem biztos, hogy ilyen kedvező áron megkapod. A Mora nagyon jó választás!
Ehhez a felhasználáshoz viszont a helyedben nem vennék svájcit, de más bicskát sem. A viaszt nehéz maradéktalanul lepucolni, így végül fél napokon át nem tudnád összecsukni. Ágak ellen sokkal hatékonyabb a skandináv él (ami bicskában ritka). A feszegetés pedig végképp olyan feladat, amit legjobb egyáltalán nem késre bízni, de ha már kés, akkor egy olcsó fixpengés legyen. (Ha mindenáron bicska, akkor pedig nem svájci! Ezeknek nem a masszivitás a fő erényük, sőt, a vékony linerek kizárnak minden durvulást.)
"Próbááld ki, nyitogasd, fogd a kezedbe. Akkor úgy is eldől melyik lesssz a megfelelő."
Igazából ettől még nem, mert ahhoz használni kéne mindegyik olyan modult, amit később az életben fog -- de a vadászboltban aligha egyeznek bele, hogy mindkettővel kinyisson 1-1 konzervet vagy levágja a körmeit :)
(Ez pont két olyan modul, amikben drámai a különbség, a Wenger konzervnyitó és a Victorinox körömolló meg -reszelő sokkal praktikusabb a másiknál.)
Köszönöm a válaszaitokat. Méhészetben használom minden félére. Olykor viaszt vágok, olykor ágat, olykor ha nincs más összeragasztott kaptárelemeket pattintok szét vele (ha nincs nálam kaptárvas). Ja és eszek, maddzagot vágok, meg ami jön. A Wenger New Rangerrel szemezgetek.
A Victorinox/Wenger közismerten jó márka. Mindkettőnek van használhatóbb méretű, pengerögzítős modellje, ezek közül a Wenger egy kicsit nagyobb, robusztusabb. Nekem vic nomad van, az is pengerögzítős, megbízható darab. De tudni kellene, hogy a napi feladataid mit is takarnak, mennyire brutalizálsz egy késsel, mennyire fontos az éltartóság, stb. Pl ha egyfolytában kötegelőt vágsz, akkor nem biztos, hogy azt késsel kellene csinálnod (szerintem a csípőfogó megfelelőbb), vagy ha papírkartont darabolsz napi 8 órában, nem biztos, hogy egy drága kést kellene tönkretenni, megfelelőbb egy olcsó sniccer.
De ha rám hallgatsz, akkor vegyél egy Wengert, hiszen az tetszik neked jobban. ;-) Megbízható, stabil színvonalat produkáló gyártó. A garanciát is nagyon korrekten kezelik.
Sok szorgalmas szalonnázás eredményeképpen ma nyilvánítottam bejáratottnak a december 1.-én kézhezkapott Kocsis bicskámat. Ami mozog, mostanra szépen összejáratódott, a nyitás sima, olajozott, kotyogás nincs. A nyitás továbbra is férfikezet igényel - gyerek, asszony nem tudja kinyitni, de hát ez nem is cél - ez a gyerekzár korai megoldása... :-)
Azt javaslom, ha van olyan bolt a környéketeken ahol meg tudod nézni mind a kétfélét, akkor menj el és nézd meg őket. Próbááld ki, nyitogasd, fogd a kezedbe. Akkor úgy is eldől melyik lesssz a megfelelő. Nekem mindkettőből van jópár darab, de a victorinoxot jobban kedvelem.
Ugyanabból az acélból vannak, a két cég ma már összetartozik és közösen szerzik be. A különbség a formában található. És nincs rá egyértelmű válasz, hogy melyik jobb, fele-fele arányban megosztja az emberiséget. (Én mindenesetre a Wengert preferálom.)
Feltennék egy kicsit közhelyes kérdést. Wenger, vagy Victorinox? Napi munkavégzésem eszköze a bicska, nincs olyan nap hogy nem használom. Van egy Herbertz bicsakom, de annak a pengerögzítője eltört, így olyat többé nem veszek. Ennek a pengélyét hasonlítottam össze egyszer egy általam addig lenézett Victorinoxal, de az körökkel jobbnak tűnt számomra.
( Lehet hogy nem teljesen mérvadó a tesztem, a pengék nem élezett részét összeütöm a sarkukkal, aki csorbul az vesztett. )
Viszont képen a Wengerek jobban tetszenek. Van különbség a penge anyaga vagy minősége között? Főleg ez érdekelne, persze a többi alkatrésze is lényeg. Másik kérdésem hogy ilyen "barmolás" nélkül meg lehet állapítani egy penge minőségét, mondjuk egy új kés esetén, vagy csak a leírásokból?
A bőrön fenéshez elég a sima viz is. De abból is csak az elején egy keveset. Fenés elején érzed hogy egy kicsit "reszelős" a húzás, utánna már amikor "sima" akkor már nem kell. De ha akkor is vizezed egy kicsi az nem lesz baj.
Valószínűleg nem eredeti, noha előfordulhat, hogy ugyanabban a gyárból származik, mint az eredeti. :-) Erről már beszéltünk itt a fórumon. De lehet, hogy eredeti, csak a tulaj karácsony után, havi fizu előtt (vagy pláne ha decemberben kiadták, mert akkor februárban jön a következő) olcsón adja.
Ha tetszik, vedd meg, de lélekben készülj fel, hogy minőségi problémák adódhatnak. Ugyanakkor a távolkeletiek már tudnak nemcsak gagyit csinálni - ha legalább 420HC, már használható.
"Az aukciós portálon" találtam az alábbi kínai darabot. Rocky Mountain ELK Foundation:
Egyértelmű, hogy nem eredeti, nem is áltatom magam. Arra lennék kíváncsi, hogy valaki látott már közületek ilyet élőben és tudna róla véleményt alkotni? 4000-et megérhet?
Ha van otthon króm(fém) tisztító paszta, (Prevent)vagy folyadék (Sidol) is jó. Autóhoz, króm alkatrészekhez, rézkilincshez, ezüsthöz is lehet használni. Tartalmaz finom csiszolószemcsét.
Van olyan tényleg hogy cigarettahamu, de azt a videót és illetőt elnézve a fene tudja, én undorodom mindentől ami cigarettával kapcsolatos.
de egyébként ennek mi a szerepe, ha szárazon is használható?
Emlékszem is, mikor gyerek voltam, és nagyapámat kísértem borbélyhoz, ott is csak szárazon használta a borbély...
....
én sem szoktam soha használni (ezért is kérdezem) csak konvexesítei szeretnék egy pengét, és abból a néhány youtube videóból az derül ki, hogy ez egy ideális utolsó lépés a konvexesítésben ... meg egy japán fickó a csíszólópapírt is bőrre rakta a vége felé, nem egér padra...
Polírpaszta. Lehet áttetsző v. zöld (króm-oxid). Ha nem ipari mennyiséget akarsz venni, akkor vagy az ajánlott hamu, vagy a Lehel térnél egy női szépségszalon (nem vicc!) árul kis mennyiségű pasztát szíjas borotvafenőhöz.
Létezik polírpaszta is, amit a polírkoronggal szokás használni. Talán az is megfelel. Mondjuk én, ha nagyritkán bőrszíjon húzom meg valamelyik késem, csak simán szárazon teszem, úgy is jó.