Na jó, nem tudok dönteni, kérem, valaki tapasztalt bökjön rá egyre :-)
4-5 liter körüli fazék, általános használatra, keveset használjuk, de gulyást, pörköltet, káposztát, sonkát is ebben fogunk főzni. Vas íz nem zavar, szinte csak szénacél késeket használunk, sosem okozott gondot.
Versenyzők:
Sima rozsdamentes fazék ikeából 5 rugó környékén.
Full 3 rétegű edény ikeából 15 rugó környékén
Öntöttvas lábas bevonat nélkül 6-15 ezer között láttam
En szeretem a rozsdamentest alaposan elmosni - sot, sikalni is ha kell. Leginkabb szodabikarbonaval, mert nem karcol es szepen leoldja a zsiradekot is.
A rozsdamentes soha nem lesz olyan, hogy nem sul le benne az etel - sot. Ez a jo benne, ha valamit piritasz, az edeny aljara leegettben (nem szenes) sok finom iz van... Ezt a piritas utan vizzel (ecettel, borral, stb) fel lehet oldani, belefo az etelbe, gazdagitja az izet.
Eszembe jutott valami. A rozsdamentes acél serpenyőt is érdemes vajon a vas vagy szénacél serpenyőkhöz hasonlóan tisztítani? Mármint, hogy inkább csak kitörölni, mint elmosni? Szerintem a szénacél sem porózus, ha ez számít.
Tudom, hogy nem rozsdásodik, meg be lehet rakni a mosogató gépbe is, de a tapadásgátlás miatt érdemes lehet a fentiek kezelni?
A zomancos ontottvasban a zomanc a gyenge pont - leverodik, leeg benne valami stb.
A zomanc nelkuli onottvas orok eletu (lehet), de en csak suteshez szeretem - szalonnna, hus, stb. Ha elegge hasznalt, es kialakult a bevonata, jobb mint a teflonos serpenyok - de el kell jutni odaig.
Van mindegyikem - rozsdamentes, ontottvas zomancos es nem zomancos - es vannak szenacel serpenyoim is. Nem voltak olcsok - de ezek is orok eletuek (ha a Papus nem nyul hozzajuk).
Leveseket szoktam az ontottvas zomancosban kesziteni, egytal eteleket, mint paprikas krumplit, sulteket - nem hirtelen sultet, inkabb a szaftosakat.
Ami lenyeges kulombseg a hasznalatnal - amig a rozsdamentes serpenyot fel kell forrositani mielott az olajat, zsirt beletesszuk, a zomancos ontottvasat nem szabad. Tonkre teszi a zomancot.
Ez egy szenacel serpenyo - tojast lehet sutni benne, palacsintat is szoktam.
Ez egy ontottvas serpenyo - zomanc nelkul - a melyebben kirantani szoktam husokat, krumplit sutni stb.
Ez rozsdamentes - tepsi. Husokat is lehet sutni benne, alig level...
A zomancos ontottvas - csodalatosan lehet fozni bennuk lassan, jo a hoelosztasuk, szeretem hasznalni oket.
Most vettünk egy IKEA sensuell szendvics szerkezetű acél serpenyőt, az oldalfala is 3 rétegű, közel 2 kiló, az öntöttvas grill serpenyőnkhöz hasonló sütni benne, de még tanuljuk a mutatványt, mert tojást eddig pl. csak bevonatosban csináltunk, de már ebben is volt siker élmény.
Ha van tipp, hogy melyik kaját hogy érdemes csinálni benne, azt megköszönöm.
4 liter körüli fazekat is szeretnénk venni. Eddig rozsdamentesben gondolkodtam, de esetleg tudnátok ajánlani best buy öntöttvas edényt? Ritkán használjuk, de azért szeretném ha tartós és jó lenne. A sok kidobalt edény és serpenyő után csak normálisat vagyok hajlandó venni.
Biztos vagyok benne, hogy lehet kozelebb is talalni!!!
Az ontottvas mellett nagyon bevalt nekem a szenacel edeny. Ebbol is van palacsinta sutom is - es serpenyo ami mindenre hasznalhato amihez serpenyo kell.
Aztan van egy indiai - orultesen olcso - edenyem is, szeretem... azt hiszem ez kek acel - legalabbis a szine alapjan. A palacsintasuto is kek.
Tudom, hogy az a lényeg, de mi már a kinézetre is adunk, nem csak az anyagra. Ennek a formája tetszik a legjobban. :) Hát igen, az USA nem itt van. Mi mondjuk Japánban vettük az első Lodge-ot, de arra nem megyünk mostanában sajnos.
USA-ban elek - sokfele aruljak. De az a lenyeg, hogy ontottvas, nem az hogy Lodge.
Szoktam palacsintat is sutni benne :)). Szeretem a tukortojashoz, grilled cheese szendvicshez, szalonnahoz, es minden olyanhoz, ami nem igenyel mely edenyt es nem enged sok levet.
A serpenyoben sutsz, zsirosat - soha nem fog tonkremenni ha nincs bevonata.
Ha nem bevonatos labost veszel es abban savasat fozol - nem a legjobb valasztas, arra a zomancos jobb....
Nekem a serpenyo fontos, sutok benne mindenfelet - mintha teflon bevonatos lenne.
Van egy fazekam is, leves felenek.
Ha valamit sok olajban sutok - hogy usszon benne pl a fank - arra van egy kisebb fazekam.
Kenyer sutes.. ismered a dagasztas nelkuli kenyer receptet? Azt pl a zomanc nelkuliben jobb. Egy zomancost tonkretettem vele...
Szoval - az utobbi evekben sok ontottvas edenyt vasaroltam - es nagyon szeretem oket! Tepsi, palacsinta suto, serpenyo, labos... kisebb, nagyobb... grill suto...
erdeklodnek az ikea-s senior ontottvas serpenyorol. miert zomancozott belul? elso hasznalatkor kiegettem, jol tettem? vagy nem kellett volna? a zomancnak lesz baja, ha tulhevitettem? mondjuk akkor sem ertem miert zomancozott, ha ontott vas.
Tündérke, ez a topic-mint a címe is mutatja-az öntöttvas edényekről szól. Innentől fogva a lőtéri kopasz kutyát nem érdekli, hogy milyen műanyag szart sózott rád a tupperware dealer/akarsz rásózni a többi a balekra...
Ennyire egyszerű.
De ha gondolod, kérd ki a moderátor véleményét arról, mennyire ideillő a hozzászólásod...
de ne szólogass, olvasd el aztán verd is ki a fejedből ennyire egyszerű
csak meg akartam osztani a tapasztalataimat veletek mer általában ez a fórumok lényege, de mint a mellékelt ábra mutatja te be vagy gyöpösödve és nem hallasz meg mást csak amit te jónak tartasz