Keresés

Részletes keresés

MrsCroft Creative Commons License 2006.01.17 0 0 908

Igen, én is úgy tudom, hogy sátor tető esetén az a háromszög elhanyagolható és a homlokzat magasságot a tető és a fal találkozásától mérik (a hivatalos megfogalmazásban van valami vetület is, de kb ez a lényeg).

Nem tudom, hogy a tereprendezés segít-e rajta, így is van bőven, de amíg nem tudom hol a probléma addig ötletem sincs. Sajnos mint írtam csak jövőhét szerdán derül ki, hogy hol a gond mert akkor megy a tervező, de addig is ez a várakozás... Nagyon remélem, hogy újratervezés nélkül meg lehet oldani a dolgot, mert nem volt könnyű szülés ez a terv. (Bazi nehéz volt úgy összehozni az elképzeléseinket, hogy minden meglegyen, az előírásoknak is megfeleljen és jó legyen a tájolása is a helyiségeknek).

A lejtés egyébként nekünk be volt mérve, földmérős kütyüvel, de volt róla szintezett helyszínrajz is.

Előzmény: Axióma (905)
tgabika11 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 907

Nekünk is 300.000 volt a tervező....mindent ő intézett, igaz nem volt kiviteli terv, de nem is kellett a kőmíveshez.

Egy szó, mint száz, én ezt is sokalltam egy 150 nm -es házért, + 40-es garázs.

Előzmény: NeomatiK (902)
zsomica Creative Commons License 2006.01.17 0 0 906

Ha jól emlékszem, akkor az ereszmagasságig számít, ill. az erkélyt-teraszt azért kérdeztem, mert ott kedvezőbb a számítás módja (csak nem emlékszem, pontosan hogyan). Azt gondoltam, a homlokzatmagasságot mindenhol ugyanúgy nézik-számolják.

A terep magassággal lehet játszani (a terven), a helyzetünk hasonló, nálunk is szinteltolás lett a vége, ráadásul én nem szerettem volna tetőteret, így 2 emelet plusz pince magasságnak kellett beleférnie, igaz nagyon alacsony hajlásszögű tetővel.

 

Előzmény: Axióma (905)
Axióma Creative Commons License 2006.01.17 0 0 905
Hat en annyit "tudok" (de ne vedd keszpenznek), hogy az egyes _latszo_ homlokzatokat szamoltak (tehat 4 oldali vetulet), es nem szamitott bele a satorteto ala eso haromszog az utolso koszoruig (mashogy van megfogalmazva de vmi ilyesmi a lenyeg).
Mas kerdes: tereprendezes nem segit rajta? A hataron nem valtoztathatod (marmint kulon eng. nelkul) es belul is azt hiszem max. 1m-t, de az sokat szamit hogy hova van jelolve... (nalunk lejtos terepen 5m alatt kellett maradni a tervezonek 4,93 jott ki vagy valahogy igy, hat jo kerdes hogy hol meddig szamolta homlokzatnak, honnan foldnek... volt foldmeres de szerintem ex has rajzolt egy kb. lejtest).
Előzmény: MrsCroft (904)
MrsCroft Creative Commons License 2006.01.17 0 0 904

Glam slam,

 

Én eddig úgy tudtam, hogy áz átlagos homlokzatmagasság egy sima átlag és szerintem a tervezőnk sem mondott mást, pedig már tervezett egy pár házat.

Előzmény: NeomatiK (895)
MrsCroft Creative Commons License 2006.01.17 0 0 903

Zsomica,

 

Mindenhol más a szabályozási terv, és igen, van ahol a teljes épületre kérik az átlag magasságot, (ez nekünk nagyon jó lett volna de sajna nem így van) de nálunk homlokzati síkonként kérik hogy teljesüljön a max 6 méter átlagmagasság. (Három szintes épület esetén elég nehéz volt kivitelezni, de eddig úgy tünt szinteletolással sikerült...)

Az ügyintézőnk sajna úgy látszik tudja mit kell számolnia, mellesleg Archicad-ben ha az adott területet körbe keretezed akkor az automatikusan kiszámolja az átlagmagasságot azon a részen.

Erkélyünk nem lesz, de van helyette két nagy teraszunk (egyik sem a tetőn).

Előzmény: zsomica (893)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.17 0 0 902

A kivitelezési terv kicsit drágítja a tervezői díjazást. De ezzel együtt szerintem fel lettetek ültetve. Az a pénz más ember 1 éves nettó keresete. Kíváncsi lennék, hogy mennyi munkaórát foglalkozott a tervvel és veletek a tervező. 3D-ben megrajzolni nem nagy kunszt egy tervezőnek. Már csak azért sem, mert eleve olyan programmal készíti a rajzot, amiből aztán meg lehet rajzolni a 3D-s modelt, kb 2-3 óra elkészíteni egy építészeti CAD programmal. Van egy olyan érzésem, hogy nem is kerestetek mást, hanem elsőre őt válaszottátok, így nem hagytatok magatok számára összehasonlítási lehetőséget sem.

Megkérdezhetem, hogy mekkora összegre számítottatok? Nehezen tudom elképzelni az utolsó bekezdésedben írt szituációt. Pl 300.000 Ft-ra számítottatok, a terveződ meg bejelenti, hogy 1.087.500 Ft, ti meg elfogadtátok kis meglepődés mellett. Ha így van, akkor iszonyú pénzbe fog nektek kerülni az építkezés, főleg hogy generálkivitelezővel akarjátok csináltatni.

Előzmény: Teáskanna (898)
ppmr Creative Commons License 2006.01.17 0 0 901

Köszi a választ!

 

Hát ennyi mi sem fizetnénk érte, a gatyánk rámenne :) Mi csak egy 85-90 nm- es házat akarunk, a saját tervek megvannak, láttam már 3D- ben, be is rendeztem. Persze, ha a kivitelező a feltételeinknek eleget téve tervez másik házat, akkor az is tökéletes lesz. 250e körül kiegyeznénk, nekünk azt mondták mások, kb fél milla. Bár a többi papírral együtt annyi lesz kb.

Azt nem is tudtam hogy kell majd gépészmérnök....

A fickó, akit ajánlottak, állítólag nagyon megbízható, ismerős ajánlotta. A legjobb, hogy ráadásul egy helyen dolgozunk, így ha bármit intézni kell vele személyesen, nem kell az irodába menni, ami amúgy is lehetetlen, 8- 16- ig tartó időszakban van nyitva. Vállal költségterv készítést, és a FEMÜ- nk/ szemünk is lehetne.....

 

Még azt lenne jó tudni, hogy mibe van egy ekkora ház felhúzása...tudom sokmindentől függ, majd a tervező számolgat nekünk- ha nála maradunk.

Emi2 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 900
200 m2 ház terve fájt ennyibe????
De most komolyan??? A 3D felvételért, és hogy jól el lehetett vele beszélgetni?
Ezt most nem mondod komolyan?
(nekünk "csak" 250.000 ft. volt, de ez is ártott az egészségemnek.)
Előzmény: Teáskanna (898)
Axióma Creative Commons License 2006.01.17 0 0 899
Es mennyire lesz ha nem is palota, de extra ez az epulet? Jol megnezik majd az emberek, vagy "csak" nektek pont jo, de ranezesre hasonlithat valami laikus altal kockas papiron veletlenul jol eltalalt valtozatara? (Felreertes ne essek, nem negative kerdezem, az utobbi is lehet egy adott helyzetben zsenialis megoldas, megis atlagos epitoipari feladatokkal.) Tudjatok, szamol(tat)tatok, hogy mennyibe fog kerulni a megepittetese (foleg ha generalos kell)? Bar ha mar a burkolatnal tartottatok a tervezovel, akkor gondolom az ep.szerk. reszerol is konkretumok lehetnek... Mennyire volt ilyen szempontbol reszletes a kivesezes?

_Szerintem_ minel extrabb a terv, annal inkabb ajanlott egy inkabb epitesvezeto-tipusu FeMu (vagy tok mind1 milyen beosztasu, de a TE embered) jelenlete. Amugy ha generalossal csinaltatod, az fog hozni olyat akit FeMu-nek hiv es alairhat (van hozza xxx tipusu besorolasi szama), mas kerdes hogy ezzel nem elegedhetsz meg, sajat embered kell, meghozza olyan aki surun kijar (mondjuk az se mindegy hogy ti naponta tudtok-e odamenni vagy csak idonkent). Nalunk mi legalabb naponta voltunk, de tavfelugyelt egy _JO_ FeMu aki ha szoltam hogy valami gyanus egyik este, masnap hajnalban nalunk kezdett 7 elott, holott 1-1,5 ora autokazasra lakik. Hibak persze maradtak, sajna van ami meg csak most tunt fel nekunk is holott nyilvanvalo szakmai hiba (egyetlen helyen kifelejtettek pl. a vb athidalo szigeteleset mindenhol amugy van heraklith, meg magassagban tortent egy tizencenti elteres a ket hazfel kozott, pl. erre is a FeMu hozott meg jonak elfogadhato megoldast, majdnem teljesen egyenerteku.
Előzmény: Teáskanna (896)
Teáskanna Creative Commons License 2006.01.16 0 0 898

Nem lesz palota. Egy 200 m2-es házról van szó.

A tervezésnek volt egy számunkra kedves része még pedig az, hogy a leendő házat 3D-s felvételeken is láthattunk.

Előfordult pld. az, hogy szerettünk volna egy kiugró erkélyt, s amikor láttuk, hogy az miképpen illeszkedne a térbe, hát akkor gyorsan elfelejtettük....

 

A tervezési díj az engedélyezési és az egyszrűsített kiviteli terven kívül a tervezés díját tartalmazza. Valóban nem a legolcsóbb tervezőt választottuk, de nekünk az is fontos szempont volt, hogy megtaláljuk a közös hangot, hogy tényleg szót értsünk.

 

Mielőtt a tervezővel megismerkedtünk volna különböző honlapokat nézegettünk. Pld. www.houseplans.com, és lakásokba jártunk, hogy felmérjük mit is szeretnénk.

 

Nos, a terv. ami még ugyancsak papíron - gépen - létezik legszebb álmainkat is túlszárnyalta.

Ezért a díj miatt nincs bennünk rossz érzés.

És bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lepődtünk meg, amikor megtudtuk, hogy mennyibe fog kerülni, de akkor már a párommal megszavaztuk a tervezőnek a bizalmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: NeomatiK (897)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.16 0 0 897

Nem piskóta a tervezési díj. Ez valami palota lesz?

 

A FeMü nem a "bizony elkellene" kategória, hanem kötelező. Anélkül nem kezdheted el az építkezést. Az építkezés megkezdése előtt egy kitöltött dokumentumot kell beadnod az építési osztályra, amiben fel kell tüntetned a felelős műszaki vezetőt is, a kivetelezőt is stb. Erről több infót találsz az Építési engedély topkban.

Előzmény: Teáskanna (896)
Teáskanna Creative Commons License 2006.01.16 0 0 896

Sziasztok!

 

Mi most tavasszal szeretnénk elkezdeni az építkezést.  A tervezési időszak kb. augusztustól - decemberig zajlott. Ezen a héten viszük be a terveket az Önkormányzathoz engedélyezésre.

Díjakról:

 

- tervező díja: 1.087.500,-Ft (egyszerűsített kiviteli terv is készült)

- gépész díja:       20.000,-Ft (csak engedélyezési terv)

- statikus díja:      90.000,-Ft (statikai és talajmechanikai számításokkal)

-------------------------------------

 

A Kéményseprők 4.800,-Ft-t kérnek, az Önkormányzat pedig 15.000,-Ft illetéket fog kérni a Kérelem leadásakor.

 

A tervezési folyamat nagyon hálás, mert inspirál, elgondolkodtat és arra ösztönzi az embert, hogy utánajárjon mondjuk annak, hogy milyen csempék is vannak, milyen konyhabútor tetszik, stb.

 

Az a fázis, ahol jelenleg mi tartunk az a Kivitelező kiválasztása. Nincs könnyű dolgunk, mert az ismerőseink közül senki sem ajánlotta a saját házának a mestereit. Ezt nagyon sajnálom, mert jobban szerettünk volna egy olyan csapatot megbízni, akikről már csupa jót hallottunk, s akiknek a munkáját is láthattuk.

 

Én most mégis felteszem a kérdést:

Tud -e valaki közületek őszintén ajánlani egy generálkivitelezéssel foglalkozó céget - lehetőleg Budapesten -, akikben nem vagy csak keveset csalódhatunk?

Mi is azok közé tartozunk, akik napközben, kötött munkaidőben dolgozunk, s a főnökeink, s a munkatársaink nem néznék jó szemmel ha naponta 2-3 óra ügyintézés, szervezés a munkaidőből menne el.

 

És még egy kérdés. Eddig csak morzsolgattuk magunkban az ötletet, de így a Fórum utóbbi hozzászólásait visszaolvasva arra jöttem rá, hogy bizony-bizony ilyen zöldfülű építkezők mellé bizony elkellene egy FEMU. Ha tudtok ajánlani valakit, akkor légy szíves ne habozzatok!

 

Ha estleg lenne még kérdésetek tervezéssel, vagy az építkezés első lépéseivel kapcsolatban, akkor szívesen megosztom a tapasztalatainkat.

 

 

 

NeomatiK Creative Commons License 2006.01.16 0 0 895
Az átlag homlokzatmagasságnak van egy egzakt számítási módja. Bár én még nem találkoztam a leírással sajnos.
Előzmény: MrsCroft (892)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.16 0 0 894

Nem akarok kötöszködni, de íves falat rajzolni többe kerül, mint egyenest? :)

 

Amúgy mostanában annyi elszabott házat látok - bár régen sokkal rosszabb volt a helyzet a tornyos, íves, nyolcszögű stb megoldásokkal! Látszik, hogy a szellemi tőke gazdagon meg volt hozzá, túlságosan is. Csak azt nem látom most még rajtuk félkész állapotban, hogy a négy tetősík találkozásánál ahol az egymásra merőleges (jó esetben) függőleges falsíkot metszi a tető az egyik magasságban, a másik tetősík meg másik magasságban, na ott hogyan fogják bevakolni és az ereszt felrakni? Maximum ha egy helikopterről kötélen lelógatják a vakoló kőművest. :D

Előzmény: Axióma (889)
zsomica Creative Commons License 2006.01.16 0 0 893
Pont ezért kérdeztem, mert az átlagot kell nézni a teljes épületre. Ennek a számítását tőlünk minden tervlapon kérték, ráadásul nekünk 5.5-be kellett beleférni. Erkélyetek, tetőteraszotok nincs véletlenül? Vagy tudja egyáltalán az ügyintézőtök, h hol mit kell számolnia?  A mienk olyan vaksi volt, h mindent másnak látott, külön színezve vittük neki a számításos részeket újra.  
Előzmény: MrsCroft (892)
MrsCroft Creative Commons License 2006.01.16 0 0 892

Nem, nem a szomszédtól tartandót, hanem a homlokzat magasságot. Olyan hülyén van megcsinálva a szabályozás: hogy nem lehet 6 méternél magasabb egy homlokzati sík átlag magassága. Tehát, ha pl nézed az oldalát a háznak annak az átlag magassága nem haladhatja meg a 6 métert.

Bazira vigyáztunk pedig, hogy ne lépjük túl ezt a hat métert sehol, de valami ezek szerint mégsem stimmel...

Előzmény: zsomica (891)
zsomica Creative Commons License 2006.01.16 0 0 891

Melyik 6m-t, a szomszédtól tartandót?

Ilyenekre nem lehet előre felkészülni, mindenki végigjárja a saját szivatásiskoláját... Kitartás neked.

 

Zs.

Előzmény: MrsCroft (890)
MrsCroft Creative Commons License 2006.01.16 0 0 890

Nálunk meg most hívták be a tervezőnket, mert azt mondta a nő aki jóváhagyná, hogy szerinte túllépte egy helyen a 6m -t. :o(

Persze a tervező is csak jövő héten szerdán tud bemenni, mert most szerdán tervezett áramszünet lesz a polg. hiv-ban, hétfőn a tervező nem ér rá, máskor meg nincs ügyfélfogadási idő.

Ezeket a sz*rakodásokat utálom, már azt hittem szerdára kezünkben lesz a papír.

Előzmény: Axióma (889)
Axióma Creative Commons License 2006.01.16 0 0 889
Tervkeszitesre 100e es 1,5M kozott, nagy a szoras... talan az az altalanosnak mondhato felfogas, hogy a varhato ep.ktg. x%-a (x=2 remlik, de ez nem biztos), de az igenyeidtol fugg, hogy pontosan hova kell becelozni (azert a legolcsobb jo draga lesz a vegen... szoval nem ezen kell a legtobbet sporolni). Ha meg extra hazat akarsz akkor felmillanal kezdodik (ives vonalak, kulonleges esztetika, azert nem art tudni hogy megepiteni is dragabb lesz nm-arban, de megsporolhat a jo helykihasznalassal nm-eket, ugyhogy nezopont kerdese). Ez meg csak az epitesz resz, minel elobb kell majd gepesz is (hol hagyjanak az alapban lyukat a csatornanak!), gaznal kimondottan muszaj, csatornahoz is kernek valami rajzfelet bar az egyszerubb.
Engedelyezes 10e okmanybelyeg, van ahol annyiszor elkerik ahany egyseg (pl van benne garazs akkor +1, ha van hozza keritesepites akkor +1), van ahol csak epuletenkent. Kell hozza tullap+helyszinrajz, 2x4e, kemenysepro eng. parezer, ebbol mar lehet jogeros ep.eng.-ed. A vegen kell majd haszn.veteli ugyanugy 10/db, meg ha megkaptad akkor foldmero (?ezer) + foldhiv. beadni az epuletfeltuntetes miatt.
Szoval nem ez lesz a legnagyobb kiadasod...
Előzmény: ppmr (888)
ppmr Creative Commons License 2006.01.16 0 0 888

Sziasztok!

Június környékén kezdenénk építkezni, de még sehogy sem állunk az előkészíületekkel. Az építészmérnök talán már megvan, ma- holnap beszélünk meg egy időpontot. Nem tudjátok hogy kb mennyibe kerül a terv elkészíttetése, az engedélyeztetés?

Köszi előre is!

Axióma Creative Commons License 2006.01.15 0 0 887
Eloszor is, a netto nm-re? Es mibol? Tegla-ytong hasonlora bir kijonni, de pl. nem mindegy, hogy mennyiert van a tamasztoszerkezet ha monolit fodem lesz... vagy hogy a garazs+aprobb helyiseg gepeszetelve van-e (csak villany, vagy viz-csat-futes is mindket szinten), de mar onmagaban az is hogy milyen a futes. Vagy hogy milyen a terep es mit rejt...
Alapvetoen nalunk most ideiglenes burkolattal + dryvit nelkul a 80 koruli ar hihetonek hangzik, bar ez kicsit ex has, es nalunk 1 szint lakott, a fel pince es ures tetoter csak villanyozva, es van amibol eleve nem volt igenyunk kozepesre se, van amibol meg tobb lett.
Előzmény: FanTamás (886)
FanTamás Creative Commons License 2006.01.15 0 0 886
Jó reggelt mindenkinek!

 

Szerintetek mekkora négyzetméterárral számoljam az ANYAGÁRAT ha új házat építek?

 

Ez a kérdés foglalkoztat egy ideje. Utána olvasva és az ismerős építőiparban dolgozók mind-mind egyenként mást mondanak. Ami alapvető, hogy a választott anyag erősen befolyásolja az árat, hiszen szinte mindenből lehet más-más minőséget más áron venni és még azt nem is számoltam, hogy melyik kereskedőnél vagy áruházban vásárolok.

Az biztos, ha az anyagok nagy részét egyetlen helyen (nem nagyáruházban) veszem, több kereskedő más-más százalékú kedvezményeket ad.

De azt már  nehezen képzelem el hogy, van aki minimum 130 ezer és van aki 80 ezer forintos ANYAGÁRAT garantál ugyanarra a házra négyzetméterenként.

 

Igazából az érdekelne, hogy akik már elkészültek, vagy közel állnak hozzá, mennyit számoltak ki négyzetméterenként az anyagárra?

 

Az infókat előre is köszi. Kb 170 nm (A ház 12x10m alapterületű, alsó szinten kb. 65 nm garázs és egyéb kishelyiségek felső szint kb105 nm, tetőtér nincs a tervben, közepes árkategóriás anyagokból)

MrsCroft Creative Commons License 2006.01.13 0 0 885

Köszi,

 

Valószínű megkeressük, amint meglesz az engedély, jövőhét kedd környékére ígértek választ.

Előzmény: Axióma (881)
Axióma Creative Commons License 2006.01.13 0 0 884
A FeMu tuti kotelezo, o irja ala a lakhatasit (meg mar az elejen be kell jelenteni, megfelelo szamu kepesitese kell legyen, annak a sorszamat is elkerik, elvileg az ep.naploba is bejegyezget). Ellenor foleg akkor szokott lenni, ha a FeMu a kivitelezo embere (marmint nyilvan nem kulon felfogad valakit hogy ellene dolgozzon, de azt lehet, hogy az epitesvezetonek van kepesitese es egyben FeMu is). Ekkor erdemes elore ellenort fogadni a sajat vedelmedre az elso lepestol, lasson minden reszfeladatot kulon, az eltakarasa elott.
Remelem nem beszeltem nagyon zoldsegeket, nekem eddig ez jott le belole.
Előzmény: lv (883)
lv Creative Commons License 2006.01.13 0 0 883
Ezzel most rendesen megkevertetek. Akkor ki az, aki kötelező?
Előzmény: Axióma (882)
Axióma Creative Commons License 2006.01.13 0 0 882
Na akkor nalunk nem igy volt...
A kivitelezo iranyito embere az epitesvezeto volt. A FeMu-t meg mi kertuk fel, vegig kijart ellenorizni a lepeseket meg ha valami gondot jeleztunk, es a mi emberunk volt. Nyilvan ezek utan ha vita lenne, nem lehetne o a felkert muszaki ellenor, de pl. a lakhatasi engedelyt (es benne hogy a haz jol keszult el) o irta ala, azt hittem ettol felelos. Mindenesetre nalunk egyik szereplo se tiltakozott az ilyeten munkafelosztas miatt.
Előzmény: _lala_ (880)
Axióma Creative Commons License 2006.01.13 0 0 881
Irtam mailt, erre szerintem pont tokeletes a mi FeMu-nk.
Előzmény: MrsCroft (879)
_lala_ Creative Commons License 2006.01.12 0 0 880
A felelős műszaki vezető alapvetően a kivitelezést IRÁNYÍTÓ, és azért szakmai szempontból felelős szakember. Ennek megfelelően a kivitelezést végző fővállalkozó embere (szokott lenni).
A műszaki ellenőr az építtető embere, aki a kivitelezés szakszerűségét ELLENŐRZI.

Nyilván építési vállalkozó nélküli magánépítkezésnél a fővállalkozó egyben az építtető is, így a kettő személy akár ugyanaz is lehetne, de persze ebben az esetben a műszaki ellenőrre nincs is szükség (és az egyébként nem is kötelező, hogy legyen).
Ha a fővállalkozó és az építtető nem egyezik meg, akkor ők ellenérdekelt felek; ekkor lép be a műszaki ellenőr értelme, mivel ő tudja védeni az építtető (aki általában nem szakember) érdekeit a kivitelezővel szemben.

Az pedig nyilvánvaló, hogy a felelős műszaki vezető, aki mindenért felel az adott építkezésen, nem léphet fel szakértőként ugyanazon építkezésnél, hiszen ekkor a saját felelősségét bírálná el...
Előzmény: MrsCroft (877)
MrsCroft Creative Commons License 2006.01.12 0 0 879

Érdre kell, és tulajdonképpen visszavonhatatlan lépések előtt kérném ki a véleményét, illetve ha valamiről úgy gondolom nem úgy kellene ahogy nekiálltak, de nem vagyok 100%-ig biztos, illetve ha bizonyos fázisokat megnézne néha biztos az sem lenne hátrány.

Szóval most ezt gondol, hogy ezt várnám el. Magyarán ne tudjanak nagyon átvágni a melósok.

Előzmény: Axióma (878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!