Ááá, nem kell kiszedni. Amikor kitekerted semmi más nem tarthatja vissza, csak egy gumitömítés. Szóval, ha nem akar kijönni, biztos, hogy az tartja vissza. Húzzad erősen.
Krisz: AKEG-ből a szelepet, hogyan szedted ki? Tudom mondtad amikor találkoztunk. Odáig jutottam, hogy kicsavartam, de nem jön ki. A golyót ki kell bányászni és akkor kijön?
A búzasöröm nekem is baracklé kinézetű volt. Ízre meg, mint a frissen sült kenyér. Habzott mint az állat. Alig tudtam kiönteni a pohárba. Nem annyira komáltam. Pörkölt árpás vagy pörkölt malátás sört főztél már?
annak én is örülök, ha nem romlik meg! ha pedig még finom is mellette, az hab a tortán. :))
nem emeltebb szint ez - legalábbis a részemről -, csak azért ezek az gyári sörök mutatnak egy utat. 3-4 éve sosem gondoltam, hogy ennyi fajta sör van. most már van valami elképzelésem, hogy milyen srök ízlenek. persze egy csomó fajtát nem is kóstoltam. amik ízlenek, jó lenne leutánozni, akár kb-ra is. :) mint a sajtoknál. :)
fogalmam sincs, hogyan készülnek, mik az alaanyagok. tibeer a nagy tudor ebben. :)) azért lehet recepteket találni, meg a bjcp.org is ad egy iránymutatást. meg sok-sok reverse engineering. :D de hát én teljesen kezdő vagyok, max. nagyokat álmodok. aztán meg arra ébredek, hogy belelóg a bilibe a kezem.:) a mostani búzám is olyan, mint egy 100%-os őszibaracklé, csak kicsit keserűbb. :))
Azért érdekes, hogy mennyire mások vagyunk. Én örülök, ha a söröm finom, és nem romlik meg, ti pedig klónozni próbáltok, különleges söröket. Ez már a hobby egy emeltebb szintje lehet, ha jól gondolom. :) De honnan tudjátok, hogy az eredeti pontosan miből és hogyan készült?
Uhh. Styrian goldingom most pont nincsen. :) asszem, termeaztenek ujszilvason, megprobalok beszerezni egy-ket tovet. Az edes narancs az nem a hagyomanyos?
Ha jol sejtem, a wit, weiss a malatazatlan feher buzatol ilyen vilagos? Koriandermaggal nincsen gond, veszek a piacon. :)
Nem banom, ha nem lesz klon, csak hasonlo. Ha neked nem sikerult, igen sanszos, hogy nekem sem fog. :)
Hát, igen. Vannak kényszerhelyzetek. Mint nekem ez a hűtés. De megoldódni látszik. Holnap megyek hőfokszabályzóért. Pikk-pakk beszerelem, vasárnap főzök valami egyszerűt. Találtam 3db 25 literes fedeles négyszög formájú műanyag erjesztőtartálynak valót. A helykihasználás miatt jobb a hűtőbe. 2 simán befér (Az már 40l). :) Nagyon pöpec lesz. Majd teszek fel képeket, ha elkészült.
Ha nem lennek "kenyszerhelyzetben", en sem probalkoznek, de kell az erjesztotartaly a fozeshez. :) meg az is lehet, hogy vasarnapig leerjed. Szerdan mertem az 1027-et. De ha ennyire gaz, akkor lehet, hogy kihagyom a fozest. Csak hat mar raizgultam. :)
Elvileg 9-13g cukor kene az utoerjeszteshez literenkent. Azaz + 5 pont kb. Szal ha sikerulne 1023-ig leerjedni, mar jo lennek.
1 liter startert (tapsos cukoroldat) csinalok 12 liter sorhoz, a komlozott sorlenek megfelelo tomenyseggel. Tapsot a visszahutott oldatba teszem, autan az elesztot egy palackba kotyogoval. Kb. 1 dl-t eloszor. Gyakran razogatom, hogy oxigent kapjanak, aztan ketnaponta elosztva az oldatot, felontom. Ahogyan Tibeer es KRISZ irta korabban.
Én már próbálkoztam Hoegaarden másolással. Nagy kedvencem, különösen a nyári melegben. Az üvegből szaporítás teljesen rendben ment. A sörlé nem lett eléggé világos. A Brouwlandról lehet rendelni keserű, meg édes narancshéjat is. Kell még bele koriander is enyhén megtörve. A komlóra csakis a Styrian Goldingot ajánlják. Valahogy sosem lett az igazi. Az elején még megvan a citrusos illata, íze. A tárolás során viszont mindig kitisztult sé el is ment a citrus íze, kesernyés utóízekkel. Szóval köze nincs az eredetihez.
Tavaly nyáron voltam a Hoegaarden gyárban. Annyit sikerült látni, hogy máslás után egyből szűrnek. Szerintem a szűrés után adnak hozzá stabilizáló adalékanyagokat, amit persze nem árulnak el.
Áááá. Próbálkoztam a cukor nélküli utóerjedést. Nem mondom, hogy lehetetlen, de otthon elég nehéz megoldani. Az a baj, hogy nincs annyi tapasztalat, hogy pontosan mennyire fog leerjedni. Az egy dolog, amit ráírnak. Ha csak fél százalékkal hamarabb megáll az erjedés, akkor már egy szem bubi sem lesz benne. Ha meg esetleg lejjebb megy mint kéne, akkor esetleg lenyomja a kupakot. Vagy szétküldi a flakont. Sokkal-sokkal egyszerűbb a cukrozás, amikor már teljesen leerjedt.
igen, de cukoroldaton, mert én is mindig elfelejtek sörlevet fagyasztani. adok hozzá élesztő tápsót is.
arra van ötletetek, hogyan lehet cukor nélkül csinálni az utóerjedést?
az a gondom, hogy nem számoltam azzal, hogy az élesztőm ennyire lassan erjeszt. 2 hét alatt sem erjedt le a búzám a szintén szaporított schöfferh.-es élesztővel. 1062-ről 1017-re kellene lemennie. tegnap 1027-en volt. viszont kéne az erjesztőtartály a főzéshez. :))
tudja esetleg valaki, hogy hány százalékos leerjedtségnél lehet palackozni, hogy szénsav is legyen majd benne?
Csinál egy startert a tasak élesztőből, majd szétönti kis üvegcsékbe az alját, de úgy, hogy glicerinnel keveri, hogy ne fagyjon meg a víz, mert az tönkrevágná az élesztőt. Utánna fagyasztóban tárolja. Persze a lényeget nem írják le, hogy így meddig áll el, de szerintem több hónapig is.
Még soha nem erjed meg. Ha nagyon meleg lesz belógatom a vízóra aknába! Elég gyorsan leerjed, már alig van habja, egy nap az első erjedés! Bánom én, csak sör legyen!-:)))
Melegben erjeszted? Nem savanyodik? Nekem már csak 10-en egy-két palack van. Aztán vége a világnak. A legnagyobb baj, hogy a készlet megcsappanása miatt nem tudom mivel kezdjem a főzést. Könnyű világos, sötét, vagy valami karamelles? A hűtő legkisebb fokozaton 0,7C°-ra hűt. Gondolhatjátok, ha feljebb tekerem röpködnek a mínuszok. Ma spóroltunk a sörön. Pezsgőztünk. :))) Szulinapi pezsgés. ;) (Na nem az enyém, ám!)
Na akkor a mai menü! Négy kiló pils, egy liter hülyére égetett cukor cefrével felöntve! A végeredmény~ 20- 22liter cefre komlózás után! Hogy pontosan mennyi sikerült az majd palackozáskor kiderül! Nagyon jó lett a jódpróba is! A következő a hétvégén lesz pörkölt malátás!
Jut eszembe. Kitakarítottam a hűtőt. Úszik a domesztoszban. Szétbuheráltam a hőfokkapcsolóját, és akkor jött a fekete leves. Az a nyomorult szobatermosztát éppen fordítva működik, mint kellene. Persze ebbe nem is gondoltam bele. A hűtő, ha felmelegszik mondjuk 15C°-ra, akkor bekapcsol és lehűt 10-re. A szoba termosztát viszont amikor mondjuk 15C°-ot érzékel bekapcsol és akkor kapcsol ki, ha mondjuk 20-at érzékel. Szóval cumi. Kell egy másik hőfokszabályzóóóóó!!! He-he-he
Esetleg sport csokis, capuccineres, túró-rudis, és az almás pités sem lehetetlen. :))) Na, de komolyan, szerintem egy kicsit vagányan vagdalódzik az 1-2-3 órákkal. Én úgy vettem észre, hogy az igazi feketénél, ha 10 perccel tovább hagyod, mondjuk 105 perc helyett 115-re, akkor elszenesedik. Úgyhogy így is eleinte előfordulhatnak veszteségek. Mondjuk a többinél nincs gond, max carapilseni helyett caramüncheni söröd lesz. Végképp az is elfogy. Aztán pedig már tudod, mennyi idő kell neki. Régebben egyszer már beraktad ezt a linket, ki is nyomtattam, és a pörkölt árpáimat ez és a vogel könyv alapján szoktam csinálni. Azoknál is elég jól bejött.
Nem tudsz valami irányt mutatni, melyiket hány fokon mennyi ideig kell csinálni? Az mekkora király lenne. Bepakolnám a masinába, xC°, x idő, pikk-pakk, kész. :)
A chocolate malt azért gondolom világosabb mint a black patent. Szerintem olyan lehet, mint az utolsó karamell malátám. Jó lenne kitapasztalni, melyik típushoz mennyi ideig kell x fokon tartani. Majd egyszer kipróbálom a gyömbéreset. A gyömbért szeretem, nem lehet az rossz sörben sem. :)