Egyébként a hatékonysága szerintem ugyanolyan. Kenyéren nem tudom.a mert azt anyukám nem sütött, de más kelt tésztánál nem volt különbség, ő kocka élesztőt használt mindig, én soha, de a bejglink ugyanolyan volt ;-)
Hát igen, nálam egyrész lustaságból (nem kell elosztani, tejben felfuttatni), másrészt mert nem bírom a szagát (nekem inkább szaga van, mint illata) a porélesztő a megfelelő. Itt csak azt kell nézni, 7 vagy 11 grammos, vagyis 50 deka vagy kiló liszthez elég. Beleszórom, mint a sót vagy a cukrot, és kész.
Sosem használtam még porélesztőt, tán csak a legelső kenyérhez. Jobb, mint a hagyományos? Én nem gondolnám, legfeljebb a hagyományos kicsit nehezebben kezelhető, fel kell darabolni egyforma szeletekre, én újabban 3-felé vágom és 3x sütök vele.
Én sem szoktam mélyedéseket csinálni, de már annyiszor olvastam, hogy legközelebb kipróbálom ;-). Majd kiderül, mennyiben lesz más. Szerencsére nem szokott probléma lenni a kenyereimmel, csak az élesztő miatt esetleg, amióta én sem jutok hozzá a SAF-hoz, de folyamatosan próbálkozom megfelelő utódot keresni. Amióta 4 éve elköltöztem Pestről, azóta kínlódok ezzel, itt alig van választék. Múltkor kipróbáltam a CBA-st, az bejött, erre bezárták a boltot :-(. Most a Lidl-ben kaphatóval próbálkozom. Végülis nem olyan rossz, de nem is tökéletes. Valakinek van tippje? Csak porélesztő jöhet szóba.
A mélyedéseknek mi a jelentősége? Sose csináltam így, de hallottam már. Ráadásul nálam a só, cukor, olaj megy bele rögtön az elején a vízbe/tejbe. Erre jön rá a liszt, az élesztő, majd a magvak...
Amikor nem egy minden hozzávalót tartalmazó sütőkeveréket használsz, akkor fontos, hogy a vízre szépen egyenletesen szórd rá a kimért liszt mennyiséget (ha többféle lisztből készítem, akkor még a mérőedényben óvatosan össze szoktam keverni és így öntöm bele az üstbe), majd kis mélyedéseket kell csinálni a lisztben az ujjaddal, de úgy, hogy a víz alól ne jöjjön fel.
Ezekbe a pl. az üst sarkaiba készített "árkokba" kell beletenni az olajat, cukrot, élesztőt, sót, vagy, amit ezek közül Te használni szeretnél. Ha fűszeres kenyeret csinálsz a szárított fűszereknek már nem muszáj külön mélyedés, azt csak szórd a tetejére (ahogy pl. a lenmagot is). A sípszónál kell beledobálni az egyéb, szilárd hozzávalókat, pl. szárított gyümölcsöket, vagy összevagdalt olajbogyót, natur napraforgómagot, vagy tökmagot, ill. az általad összeaprított friss fűszernövényeket (tárkony, petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, oregano stb.).
A lisztet azért kell egyenletesen elsimítani, mert arra megy rá az élesztő. Ha a liszt nem egyenletes, akkor az élesztő korábban érintkezik(het) a vízzel, akkor ugye korábban beindul, ami nem kívánatos.
Kedves Fórumozók! Segítségeteket, ötleteteiteket köszönjük, kipróbáljuk a tippeket ( kevesebb víz, lapátigazítás.:). A gép használati utasítása szerint először a folyadékokat kell betenni, s utána a szilárd hozzávalókat. Mivel nálunk csak sütőkeverék és víz játszott, ezért alulra ment a víz,rá a sütőkeverék. Most hogy több hozzászólást, több fórumon is olvastam, lehetséges, hogy a probléma forrása az volt, hogy a sütőkeveréket édesanyám nem szépen " elegyengetve" szórta bele a gépbe, nem midenütt fedte be a sütőkeverék a vízfelületet. Szerintetek ez okozhatta a "két cipós jelenséget"?:)
Nem lehet, hogy ebben a keverékben nagyobb a rozsliszt aránya, és azért ír több vizet, mert az esetleg többet vesz fel? Lehet, hogy hülye kérdés, de más nem jut az eszembe. Nekem van olyan receptem, amibem több rozsliszt van, ott több a víz is egy kicsivel. Egyébként ilyen kétcipós kenyeret még nem láttam, pedig a lapátokat sem állítgattam soha ;-)
Hogy tette be az üstbe a hozzávalókat? Alul víz, arra liszt stb.stb. ... van a bekészítés módjára vonatkozóan valami a használati utasításban? Némelyik kenyérsütőnél a vizet, némelyiknél az olajat stb.stb. kell először az üstbe tenni...
Egyebekben pedig az 500 gr liszthez én kicsit sokallom a 340 ml vizet, még akkor is, ha ez szerepel a liszt szacsiját, annál is inkább, mert én pl. 560 gr általam összekevert (sima+tk.rozs) liszthez csak 310 ml vizet használok.
Erre én is kíváncsi vagyok , mit írnak a hozzáértők, de van egy tippem. Több száz receptet olvastám, már de csak egynél írták, hogy a lapátok behelyezésének jelentősége van. Az üst közepe felé egymással szemben nézzen a két lapát vége./ az üst alján kell beállítani / Azóta én is így csinálom, pénzbe nem kerül, egy próbát megér.
Kedves Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám tegnap sütött először a Moulinex Home Bread XXL (OW 502030) típusú kétlapátos kenyérsütőgépével. Teljes kiőrlésű programon, ALDIS-s rozslisztes parasztkenyér sütőkeverékből (azért ebből és nem többféle hozzávaló adagolásával, mert ez volt otthon és nemsokára lejár a szavatossága.:) ) sütött 750 grammos kenyeret. Az ajánlott recept szerint 500 gramm sütőkeverékhez 340 ml vizet kellett tenni. A sütés végére a kenyér nem lett egy egységes „tömb”, nem lett egy egységes téglatest, hanem olyan lett, mintha két kerek cipó lenne összeragasztva.A kenyér „magasságával”, állagával, héjával minden rendben , szép pirosas barnás a külseje, meg is repedezett szépen a teteje, a belseje pedig olyan, mint a teljes kiőrlésű kenyereké szokott lenni. Mi okozhatta a kenyér furcsa formáját? Válaszotokat, segítségeteket előre is nagyon köszönöm.
Szerintem a mérete az "éppen jó" kategóriába tartozik:-) A 1633-as korábbi hsz-ben (ebben a topikban) a beszúrt fotókon látszik, hogy a belseje normális, elég laza, a kenyér pedig - összességében - szép magas lett. Általában ilyen, persze, miután gyakran használok instant élesztőt, tapasztaltam, hogy leginkább ezen élesztőkön áll vagy bukik a "magasság" dolog. A SAF francia istant élesztő - amíg lehetett kapni - mindig jól "teljesített", tökéletes volt, a piacon kapható különféle gyorsélesztőkről ez azért nem minden esetben mondható el:-) (sajnos)
Csak érdekességképpen: a 1583-as hsz-ben van egy fotó a bekészített alapkenyér üstjéről (bekapcsolás előtti állapot) ... a 1549-esben pedig sok korábban beszúrt recept összefoglalása található, sőt az 591-ben, a mézes kenyéren kívül, a gépben készíthető kókuszos és csokis süti receptjét is kimásoltam a gépem használati utasításából...
Egyetértek, a kenyér ebben is csak kenyér nem aranyrúd:-) A lényeg az egészséges és adalékoktól mentes mivolta, én is csak annyit költök személytelen (de azért hasznos!) tárgyakra, amennyit feltétlenül muszáj, hiszen olyan sok szép és klassz dolog van még a tárgyakon kívül is a világban... ami azért - "hála" a föníciaiaknak - persze mind szintén pénzbe került:-))))
Sziasztok, évek alatt nekem is rászorult párszor a lapát, de minden esetben sikerült levenni, a következő módon:
Egyik kézzel megfogom a sütőforma alján a forgórészt, másik kézzel a lapátot. Ezután oda-vissza tekergetve húzom lefelé. Legjobb rögtön előre tekerni a lapátot (vagyis forgásirányba), ettől a fehér "tömítőanyag" (ami valójában csak liszt) megroppan, ezt lehet érezni. Utána már le szokott jönni.
Olajjal nem érdemes próbálkozni, esetleg vizet rakhatsz bele, hogy ellepje a tengelyt. A besült liszt pár óra, vagy egy éjszaka alatt megszívja magát és fellazul.
Vettem a VeszTesz :-p -en 1 kenyérsütőt (pedig anyum már úgy belej5t a kézi tésztagyúrásba:-)), v1esek a tapasztalataim. Valami "Domo"-márkájú, kínai. 1lapátos, inkább magas, mint széles. Belepakoltam a szokásos, 1 kilónyi adagot, és picit nyöszörg5t alatta a motorja.. :-s
De marha szép kenyeret csinált - felfuttatott, "igazi" élesztővel. Majd' kiüt5te a fedelét. :-p
Igen, értem, hát majd meglátod, lehet, hogy a következő sütésnél majd lejön. A gépem használatijában semmi "előkészítési" trükkről nem írtak... viszont arra külön felhívja a figyelmet, hogy először a vizet kell beleönteni (így írja: "Ez nagyon fontos!"), majd erre a lisztet, a lisztbe kis mélyedéseket (de úgy, hogy az alján ne jöjjön fel a víz), ezekbe a sót, élesztőt, cukrot, olajat.... a só és az élesztő (mivel nincsenek túl jóban egymással) átellenes sarokban ("..lehetőleg a sarokban...) legyen. Kb. ennyi.
Nem tudom, hogy minden Hausmeister gépnél ugyanolyan receptek vannak-e a hasznáaltiban, az enyémnél ez az alaprecept:
310 ml víz
560 gr liszt (400 sima búza+160 teljes kiőrlésű rozs)
2 kis adagolókanálnyi só
2 nagy adagolókanálnyi cukor (vagy méz)
3 nagy ad.kan. olaj vagy vaj (nem margarin, mert az vizes!!!)
2 kis adagolók. instant élesztő (vagy kb. egy 50 gr-os friss élesztőkocka 1/3-ad része morzsolva, vagy pici cukrostejben futtatva)
De a nicknevemre kattintva eljutsz az adatlapomra, ott pedig a kenyeres hozzászólásaim között sok-sok receptet bemásoltam már, részben amiket itt kaptam a fórumon (pl. kalács), részben pedig, ami a gépem használatijában szerepel.
Az első sütés előtt a leírásnak megfelelően beolajoztam az üstöt és üresen sütöttem 10 percig. Viszont a tengelyt nem olajoztam be, lehet azért van rászorulva.
A következő sütés előtt öntök rá étolajat hátha lejön a lapát a tengelyről, aztán várok vele sütés előtt, hátha lejön.
Ha nem jön, akkor nem, nem hinném, hogy különösebb gondja lenne belőle, forgásbna nem akadályozza a lapátot, gyakorlatilag szerintem olyan, mint ha tömítőanyag lenne a lapát és a tengely között :)
Az adminisztrátor visszaküldte, azzal, hogy a citromailes email cím nem él... az adatlapomon az én email címem publikus, írd meg az új mail címed nekem és utána tudom csak küldeni.
Addig is, ha van időd, böngészd át a hozzászólásaim, több receptet is kimásoltam már ide a használatiból, de ha nem nagyon sürgős, akkor holnapután már olvashatod mailben a teljes használatit :-)