Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1071
Parh. topicban (viz-gaz-futesszereles) volt rola szo mar sokszor.
Padlofutes: kotott, hogy milyen burkolat mehet ra (bar nem csak jarolap de az a legjobb persze), es _altalaban_ onmagaban nem ajanljak, csak kieg-nek, de van akinel ennek ellenere bevalt kizarolagosan is (mondjuk allandoan lakott hazban, mert a hotehetetlenseg tenyleg nagy).
A padlofuteshez vagy 3 jaratu szelep kell, vagy hocserelo a masodik korre, felteve hogy gazkazanod van (ott nem lehet/erdemes padlofuteshez levenni az eloremenot mondjuk 40-re, ha van radiator akkor eleve, amugy meg rongalodik es/vagy nem gazdasagos). Termeszetesen ha mas futesed lesz, mondjuk hoszivattyu, akkor ez nem gond az eleve alacsony homersekletu. A hocserelo elonye, hogy lehet ra mas alternativ felfutest rakotni, marmint ha elore ki van talalva (pl. tartalyra masik hocserelo, arra meg napkollektor vagy vegyestuz. kazan), de jo kerdes hogy hol es mennyi helyet foglal.
Amire figyeljetek a padlofutessel, hogy ha az futi a szobat akkor korrektul szamolva legyen, mert ha csak megtekergetitek itt-ott, azzal lehet tobbet artani mint hasznalni (pl. sima radiator visszatero felett a padlo az eu. hatarertek feletti meleg lehet), ha meg keves akkor azt mar utolag nemigen lehet ertelmesen (padlofutessel) boviteni.
Szerintem figyelembe veendo szempontok meg:
- mi lesz amikor maszkalsz a padloval futott es padloban nem futott helyiseg kozott (foleg gyerek: mezitlab-zokni, vagy felkapkodja a papucsot annyiszor?)
- mi lesz az atmeneti idoszakban, meg esetleg ha olyan jo a haz a felmelegedes ellen akkor akar kanikulaban a padloval: a hidegpadlo bizony hideg lesz ha nincs futes benne... (jellemzoen ha futesi idoszak van akkor illik kicsit langyosan keringetni, de ha mar lekapcsolsz...) Vagy evszakonkent ujraszonyegezel mozdithatoval, vagy a telen elert "de jo meleg a padlo" helyett az atlagosnal tobb helyen lehul a labad
- alvasra hasznalt szobakban kizarolagosan futeni nem lehet vele, mert annal az intenzitasnal mar lebegteti fejmagassagban a port
- butorozasi megkotes - ahol csovezes van ott ugye jobb nem letakarni foleg nehez, a padlohoz simulo butorokkal (de kisebbel se annyira) -- bar ez meg mindig kevesbe erdekes mint a falfutesnel de jelentkezik
Hozzatennem, hogy nem csinaltunk padlofutest (a furdo-konyhaban lesz elektromos futoszallal lehetoseg langyositani arra a rovid idore, amig ott az fontos), csak osszeirtam hogy mi milyen szempontok alapjan nem szimpatizaltunk vele (attol meg lehet jo!)
Előzmény: Vezso (1070)
Vezso Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1070

Szia!

Igen vegyes, láttam már olyat is, hogy szalagradiátor, padlófűtés és lemezradiátor is van. Nagyon sokat nem tudok róla.

Állítólag ha jó anyagokból csinálod és a szaki is rendesen végzi a munkáját, akkor a "örökéletű".

A hidegburkolatú helyiségekbe van betervezve, de ott is csak kiegészítő fűtésnek. Melegburkolat alá nem ajánlják, egyrészt azok jobban szigetelnek, így sok hőt veszítesz a padlófűtéssel, másrészt jobban van bennük por, ami felszáll és irritál.

Hidegburkolat mellé is csak kiegészítésnek, mert nagy a hőtehetetlensége, tehát napok alatt melegszik fel (aljzatbeton) és napok alatt is hűl le, másrészt az ízületek miatt nem ajánlott túl meleg vízzel fűteni a padlót, az 50 fokos víz meg nem biztos, hogy a mostani hidegben is fel tudja fűteni a házat.

Azért takarékosabb, mert kontakt hőátadás is van, vagyis, ha a talpad 23 fokos padlón van, a levegő hőmérsékletét 18 fokosan is elég melegnek érzed. Másrészt, mivel a meleg levegő felfelé száll, ahhoz, hogy, a radiátorral ellentétes sarokban is meleg legyen fel kell előbb fűtened a plafon alatti részt 28-30 fokra. Ezzel ellentétben a padlófűtés folyamatos meleget biztosít alulról az egész helyiségben és bár itt is felfelé száll a meleg levegő, de nem kell a plafont túlfűteni, hogy a szoba bármelyik részében normális hőmérséklet legyn.

Persze a számok nem biztos, hogy jók, de az elvek igazak, bár nem tapasztalatból mondom őket, csak irodalomkutatás eredményeként. :)

Ha valamit rosszul mondtam, az okosabban úgyis kijavítanak.

Vezso

Előzmény: ppmr (1069)
ppmr Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1069

Szia!

Mi is tavasszal vagy inkább nyár elején kezdünk építkezni, és egy csomó dolog még homályos.

Vegyes a fűtésetek? Nem tudtuk, hogy meg lehet oldani vegyesbe is. Mennyi időt bír ki a padlófűtés? Úgy értem hány év múlva kell ezt azt cserélni benne? Tényleg takarékosabb, mint a radiátor?

Hol van padlófűtéseket, melyik helyiségben?

M.

Előzmény: Vezso (1067)
Axióma Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1068
Nalunk is tippeltek, de persze ala. Nekem az eddigi tapasztalat alapjan ugy tunik, hogy beterveznek egy br. 150e kombi cirkot, aztan minden mas plusz: tartalyos HMV esetleg cirkulaltatva a melegvizet, a szigetelesre is ra kell kerdezni ne csak a rongyot tekerjek (szamoljon csohejat). A szakmabeliek biztos segitenek meg tobbet.
Construman gyakorlatilag csak megrendelni erdemes, es jellemzoen a Constr. alatt a normal boltban elnek ugyanazok a kedvezmenyek, sot altalaban plusz 1-2 hetig vagy akar tovabb is. Mi mondjuk vegul a kazant vettuk bnv-s kedvezmenyes aron, de pl. cserepre kesobb jobb arat kaptunk, ugyhogy mindenkepp vedd figyelembe a valasztaskor azt, hogy 1. mikor kell tenylegesen, addig tudod-e tarolni, ill. tudod-e tippelni, hogy akkor lesz-e jobb akcionak eselye 2. kiszallitjak-e 3. mennyi penzt es meddig tarolnal benne. Sokkal jellemzobb, hgoy begyujtesz infokat (ez a fontosabb) a megoldasi lehetosegekrol, valamint arajanlatokat, ugyis sok lesz egyszerre ha nem csak 1-2 konkret dolgot keresel, aztan otthon szortirozod foleg a surgosebbeket.
Erosen csak szerintem!
Előzmény: Vezso (1067)
Vezso Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1067

Sziasztok!

Tavasszal elkezdünk építkezni, ha minden jól megy. Eddig akár hány árajánlatot kértem, a gépészetet és a villanyszerelést csak betippelték, nem mondtak fix árat.

Mit gondoltok, egy nettó 64 nm-es házban ezek a tételek mennyit tehetnek ki? Az egyetlen extra a kb 30nm padlófűtés, a többi teljesen átlagos. Nemsokára megcsináltatom a gépészeti tervet, de addig is szeretnék valamivel tervezni.

A construmára érdemes úgy menni, hogy vásárolok is?

Előre is kösz a válaszokat!

Vezso

ppmr Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1066

A férjem megbetegedett, ugrott a ma esti építész randi. Szerdán megyünk.

:( mindkettő miatt

Axióma Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1065
Csak irnek, nem vagy publikus. En igen vagy szolj ha mar elerheto.
Előzmény: Axióma (1064)
Axióma Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1064
Koszi az infokat, ertem.
Nalunk mar eleg regen volt az utolso valodi vizes munka, csak tok uj a haz, vagyis nekunk nagyobb tomegbol jon kisebb intenzitassal elo a para (es meg kifele is mehet, nincs dryvit) -- az eredmeny ugyanaz.
A ceget akkor azert majd mndjart elkerem levelben, ha ott epp van a legkisebb szerkentyu is. Na meg telefonon megerdeklodhetem toluk a pontos visszavasarlasi reszleteket...
A ceresit-et mi beallitjuk ventillator ele-moge, bar teny hogy napi literekkel nem tud versenyre kelni, de azert van hatasa (ex-has kb. 1 het - 1 liter per tabletta).
Előzmény: Jupát (1063)
Jupát Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1063
Én is bizonytalankodtam, de mivel a honlapon kerek-perec rajta volt, így belevágtam. Arról meg szó sem volt, hogy bérletet kelljen fizetni. A készülékből mi a legkisebbet vettük meg (250W max.), és 20 fokon gyűjtött össze első nap kb. 3 liter vizet egy helyben állva. A pára meg a szokásos okok miatt nagy: teljes átalakítás történt. Tehát rengeteg újravakolt felület, aljzatbetonozás, hőszigetelő nyílászárók beépítése, homlokzati dryvitozás stb. Nálunk is lehet ingatni a páratartalmat akár 10%-kal is száraz, hideg időben, ha 10 percet szellőztetünk. De utána mindig visszament. Még 75 fölé is akár, ha kint nedves idő volt. Naponta meg nem lehet 3 óránként kereszthuzatot csinálni. Szerintem az nem normális dolog, akkor már inkább ne is szigeteljen az ember. A régi állapotnál nem volt ennyi pára, gondolom kiment az ablak mellett.
Mindegy, nem akarlak meggyőzni, de ha valaki nagyon parázik, az kérjen az eladótól írásos nyilatkozatot a visszavásárlásról. Még annyi, hogy a páragyűjtő tablettával mi is próbálkoztunk, de tavaly módosították a rendszert: HUMI-NO-ból lett ez a CERESIT. No, azóta, hogy tablettás, meg új doboza van, alig gyűjti a vizet. Legalábbis nálunk.
Előzmény: Axióma (1062)
Axióma Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1062
Mar nem tudom, hogy hol neztem, de ott nem is volt a ket legkisebb keszulek persze mert kifogyott, es a legnagyobbert 100e Ft-om meg egy hasznos keszulek eseten sincs jelenleg... kolcsonbe se, max. ha hitelkartyat elfogadnak:)
Egyebkent meg lehet, hogy tul ovatos vagyok, de ezt az 5 napon belul visszavihetem dolgot nem hiszem el a szo szoros ertelmeben. Eros a gyanum, hogy vagy 1. visszaadjak a vetelarat de felszamoljak a berlest 5 napra 2. visszaveszik de ertekcsokkentkent 5-10-15% levonasaval, esetleg mivel ugye afas szamlat nem tudok adni csak afa nelkul 3. az egesz kamu, es kitalalnak valami blod indokot, hogy miert nem (mondjuk volt mar a keszulekben viz, igy elektromos hibat hagyhattam benne).
Lehet, hogy nincs igazam, de miutan az ablakos ceg legombolt rolam ("csak") 50e-t es most meg o pofatlankodik, nem nagyon bizom abban hogy atmenetileg valakinel penzem legyen!
Amugy meg nalunk napi rendszeresseggel van 5-10% paratartalom-elteres, meghozza epp a napokban volt a melypont, igaz azota teregettem meg elfoztem a tojasokrol a vizet (jol elfelejtettem persze, nem direkt), ugyhogy inkabb az erdekelne, hogy effektive mennyi ido alatt milyen szobahom. mellett mennyi vizet szedett ossze (es mitol volt 75%-otok mert az se mindegy).
Előzmény: Jupát (1061)
Jupát Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1061
Szia!

Mi kb. 2 hete vettünk elektomos páramentesítőt. Egyelőre úgy tűnik működik a dolog. Az ára miatt sokáig gondolkodtam egy ilyen készülék beszerzésén. A végén az győzött meg, hogy egy helyen lehetőség volt rá, hogy 5 munkanapon belül visszavigyem, ha nem válik be. Nem vittem vissza, bár lehet, hogy egy illeszkedési probléma miatt gariban kijavíttatom, csak eddig nem volt rá időm. De a lényeg, hogy tényleg működik. A megadott vízgyűjtés (30 fok, 95% stb) baromság, de így is szépen gyűjti a vizet. A vasalónkba használjuk el. 75%-ról levitte eddig 64-re, igaz, hogy csak az elején járattuk éjjel-nappal, most már csak 5-ösre van állítva és ki-bekapcsolgat.
Röviden: szerintem megéri 5 napra elvinni, nyomatni éjjel-nappal, aztán legfeljebb visszavinni...
Ha érdekel az elérhetőségük, dobj egy mailt! Bár lehet, hogy ugyanazt a céget néztük, mert ott is van bérleti lehetőség, csak irreális áron, ahogy írtad is.
Üdv
Előzmény: Axióma (1028)
ppmr Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1060

Ez így van nálunk is, több helyen néztünk már telket és több szabállyal találkoztunk már. Nagyon nagy szerencsénk van ezzel a telekkel, mert nagyon jó fekvésű, és elnézve a szomszédos házakat, pont a telek a 'hűvösebb' oldalára lehet építeni.

Lehetne mondani, hogy a  szomszédos házak sem mérvadóak, mert azóta, hogy azok megépültek, teljesen átalakíthatták a szabályokat, de ezek viszonylag újak.

Előzmény: Bogie (1058)
ppmr Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1059

Nagyon jó ötlet a garázs alá tenni a pinyót! Ezt még meggondoljuk, de mivel most még garázst nem szeretnénk, a szerszámokat meg kell tenni valahova, lehet,hogy jobb, ha azonnal megvan. Nem tudom...

A mai építész az önkormányzatnál dolgozik, és elég sok házat felhúzott mostanában, úgyhogy biztosan képben van, hogy mit lehet és mit nem.

Amúgy nálunk is 30% a beépíthetőség, ami nálunk 291 nm- t jelent, és hátrafelé max 40 méterig lehet építeni. Ha előlről elhagyok 5 m- t, még akkor is 35 m hosszan építhetek a telekre, így lenne hely a különálló garázsnak bőven.

Na, de majd este kiderül, hogy mit hogy lehet, aztán beszámolok! :)

Előzmény: kiskori (1056)
Bogie Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1058
Igen, ráadásul mindenhol más szabályok vannak, sőt egy településen belül a helytől függően is lehetnek más szabályok.
Előzmény: Lacivill (1057)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1057

Nem szeretnék vitatkozni, de hogy hány épület kerülhet egy telekre azt a helyi épitési határozatok döntik el, hiába vagy belül a 25, vagy akárhány százalékon belül.

 

Előzmény: kiskori (1056)
kiskori Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1056

Szia!

A mi telkünk 638 m2-es és sajna különálló garázst kellett rá rakni.Tehát két épület! A beépítési százalék számít! Az nem haladhatja meg az adott településen a max értéket. A pincén gondolkozhatsz úgy is, hogy a különálló garázsba teszed. Ezt megtervezteted, engedélyezteted, s nem kell a házzal együtt azonnal felhúzni. De később nem lesz az engedélyekkel gondod. Előfordulhat, mint pl nálunk, hogy egy kis szabálytalanságot is engednek, amit egy külön engedélyeztetésnél más nem. Szóval ne vessétek el az öteletet szerintem, kérdezzetek rá az építésznél. A miénk sok jó öteletet adott, amit vagy megfogadtunk vagy sem. Sok sikert!

Előzmény: ppmr (1055)
ppmr Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1055
Tényleg? Hú, de jó, hogy ezt mondod, majd megkérdezzük holnap este! Monjduk kicseszés, hogy 970 nm es telken nem állhat két épület, egyik ráadásul garázs.
Előzmény: Lacivill (1054)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1054
Úgy tudom, hogy egy telekre egy épület kerülhet már csak, nem lehet utólag garázst építeni mellé!
Előzmény: ppmr (1053)
ppmr Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1053
nemnem. garázs nem lesz. azt majd valahogy utólag megoldjuk, nem akarunk erre is költeni első körben. a pinyo csak tárolásra kéne. szerszámok, bringa, pingpng asztal, hasonlók..
Előzmény: Lacivill (1052)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1052
Ha garázs lesz a pincében akkor arra figylej csak, hogy megfelelen kicsi lejtés legyen, nehogy ne tudd használni a végén.
Előzmény: ppmr (1051)
ppmr Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1051
a 'falu' egyik legmagasabb pontján van a telek, asszem alkalmas ilyesmire, nem nagyon van talajvíz- probléma  a környéken :) de az úszómedence jól jönne :) mondjuk nem így
Előzmény: _lala_ (1050)
_lala_ Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1050
ppmr, ez sok mindentől függ. Az egyes számú ezek közül a talajviszonyok mibenléte. Ha pl. magas a talajvíz szintje, akkor lazán kerülhet akár többe is egy pinceszint, mint a földszint! Persze a megfelelő vízszigetelést ki is lehet spórolni, és akkor jó olcsó lesz, csak éppen ingyen fürdőmedence fog létesülni a garázs helyén :)
Előzmény: ppmr (1049)
ppmr Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1049

Volt előtte hosszas diszkurzus, de újabb tanácsok csak jól jöhetnek.  :)

A pince nagy dilemma, a hétfői építésszel közvetlenebb a viszony, már találkoztunk, tőle többet fogunk kérdezni.

A pénteki építész szerint 35e/nm a pinyó, ami, ha mondjuk 20 nm- ert szeretnénk, akkor 700e. Ebben ki is egyeznénk, de ha meg azt nézem, hogy korábban azt mondták, hogy a teljes alápincézés annyiba kerül, mint a ház, akkor a 20 nm pince 3 milla. Na az már sok lenne. Van egy pár ismerős és barát, na meg családtag, akik értenek egy s máshoz, remélem ráérnek, és segítenek.

Előzmény: Törölt nick (1046)
ilja Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1048
Köszönöm, rosszul adtam meg a címet. Helyesen: iljakukacaltavizsla.hu
Őt ismerem, remek munkái vannak, kitűnő szakembernek tartom, de ehhez méri a díjat is és ennyit nem tudunk bevállalni.
Előzmény: Bogie (1047)
Bogie Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1047

Nem műxik az emiled. Ezt az oldalt mindenképpen érdemes böngészned:

 

http://www.mds-epitesziroda.hu

Előzmény: ilja (1042)
CsRob1 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1045
Egy klíma biztos, hogy jelentősen meggyorsítaná a kiszáradást, hiszen az erős hűtőhatása miatt sok vizet kicsapatna az amúgy is nedves meleg levegőből. Persze a gázszámlád mellett a villanyszámlában is jelentős növekedést tapasztalnál...
Előzmény: Axióma (1028)
Bogie Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1043
mail ment
Előzmény: ilja (1042)
ilja Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1042
Végigfutottam a topicot és rengeteg érdekes, hasznos infót találtam. Most viszont kérdeznék, remélem nem lesz Off. Tudnátok-e Vác környéki építkezéshez ajánlani egy jó tervezőt? Ha igen, természetesen privátba kérnék javaslatot: ilja<i>kukac</i>vizslamail.hu
ppmr Creative Commons License 2006.01.20 0 0 1041

A tervek szerint nálunk sem lesz meg minden. Konyha fürdő, háló. Ezzel el lehet indulni. Hogy mi lesz meg sk......hát én ugyebár nő volnék, ettől még sok mindenbe belevágnék, legfeljebb nem lesz tökéletes. Ami meg a férjemet illeti....programozó. Asszem benne még a hajlandóság sem nagyon van meg :))) De ne legyen igazam! Még az életben nem is láttuk, hogy hogyan kell gipszkartonozni, de biztosan nme nagy ördöngősség :)

A belső munkákban szerencsére egyéb családtagok tudnak segíteni, remélem lesz is rá idejük.

A burkolatokra annyit szeretnénk szánni, hogy árban ne legyen sok, de azért el tudjuk viselni vele az elkövetkezendő kb 20-30 évet :) D tényleg sok tényezője lehet a végösszegnek.

Amúgy a ház maga nagyon egyszerű lesz. Már ha oyan lesz, amit mi magunk kitaláltunk.

Előzmény: Lacivill (1040)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.20 0 0 1040

Nem leheteten, pedig a pénz nem volt sok, nem járt felénk mixer kocsi.

Sok előre szervezés kellett, meg helyszini művezetés saját magam által.

Persze ne úgy képzeld el, hogy minden elkészült 5 hónap alatt.

De be tudzunk költözni konyha+zuhanyzó kész volt.

Később lett fürdőszoba meg a többi szoba.

Külső nikecell a következő évben készült el.

Ja belül mindent sk gipszkartonoztunk, mert nem volt idő a vakolat kiszáradására várni.

100 nm hasznos alapterület alápincézve+ tetőtér előkészitve a későbbi beépíthetőségre.

 

Szerintem kár négyzetméter árakról beszélgetni ha nem ismerjük az igényeket.

Szerintem egy nem túl igényes házat (  értsd magas négyzetméter áru burkolatok miegyéb) a földszintje négyzetméterenként nem lehet több bruttó 150 nél.

Előzmény: ppmr (1039)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!