Keresés

Részletes keresés

BeneTTon Creative Commons License 2008.11.06 0 0 242

Üdv!

 

Keversz valakivel. Számomra ez tegnap derült ki és azelőtt soha nem foglalkoztam a témával. Viszont segítséget szívesen fogadok.

Előzmény: cath555 (241)
cath555 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 241
Gyanitom Neked kuldtem a linket, nyomtasd ki es mondd be azt. A kozvetito cegekkel ugyis alkudni kell, plane mert lenyulnak a fizudbol szepen!
Előzmény: BeneTTon (239)
totomen Creative Commons License 2008.11.06 0 0 240
Torveny szerint nem lehet rosszab a fizetesed mit azonos kategoriaban dolgozo mas embereknek..Aztan ettol fuggetlenul vannak kiskapuk , hogy tudjak kiezkozolni h kevesebbet kapj...
Előzmény: BeneTTon (239)
BeneTTon Creative Commons License 2008.11.06 0 0 239

Üdv Mindenkinek!

 

Kérdésem lenne tapasztaltabb kollégákhoz. Jövő héten megyek egy állásinterjúra egy magyar közvetítő céghez  norvégiai munkára és fogalmam sincs, hogy milyen fizetési igényt lehet bemondani. Tervező gépészmérnöki az állás, nekem kb. 8 éves tapasztalatom van ilyen téren. A segítséget előre is köszönöm! Sajna jópár oldalt átnéztem, de semmilyen egyértelmű információt nem találtam. Annyit megtudtam, hogy törvényileg szabályozva van, hogy egy átlagos mérnöki fizetést állítólag meg kell kapnom. Igaz ez?

 

További szép napot!

jaku86 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 238
Szia Józsi85!

En meg erosen az elokeszuleti fazisban vagyok, ami azt jelenti, hogy nincs meg konkret idopontom. Lehet atcsuszik januarra az indulasom.

Mi egyebbkent ketten vagyunk, de ha neked is eltolodik januarra a dolog, es osszetudjuk majd hozni a dolgokat, akkor benne vagyok az autoval kijutasos modszerben.

Előzmény: Józsi85 (228)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.11.01 0 0 237
Sejtettem, hogy a céged keze volt a dologban, ami egyébként teljesen oké. Ahogy row is írta korábban, súlyos ezreket hagyhat ott az ember fia, ha betéved egy nyelvsuliba.

Lofoteni "kirándulásunk" alkalmával nem kaptunk munkát, csak érdeklődtünk, kérdezősködtünk.

Hát, a fene tudja...nem hinném, hogy mások lennének a szabályok. Valahogy mégis bele lehet futni ellentmondásos információkba, ha az ember csak kérdez és lusta átrágni magát a hivatalos dokumentumokon, amiket nyilvánvalóan el lehet érni interneten, illetve az adott hivatalokban.
Én is mindig csak csipegettem össze a morzsákat és sokminden egy nagy kérdőjel maradt, de a helyzet az, hogy magasról lehet tojni mindenre, ugyanis működnek a dolgok szépen.
Előzmény: totomen (235)
totomen Creative Commons License 2008.10.31 0 0 235
A doktorno mondta , hogy o kuldte a levelet. Aztan a fonokaszony hivott , hogy lenne kedvem mert meg van 2 lengyel a cegnel es hogy ok jarnak...
Irtak a hianyzokat.. En csak kb 16 orat voltam mert kellet hazajonnom. Juniusba mikor visszajottem megkerdedeztem a fonoknot azt mondja idenre elfogyott a penz..
En nem fizettem egy vasat se aztan , hogy ki penze fogyott el azt nem tudom..ami konyveket adtak nekem maradtak majd decemberbe veszek valamilyen `konyeden csinald magad norvegul konyvet` esetleg ha van valakinek tapasztalata , hogy melyik jo es hol lehet kapni szivesen vennem...a gond a nyelvel , hogy itt teljesen mas a tajszolas...

Lofontenben milyen munkat kaptatok?

Gyanitottam ezt a regios dolgot hogy masok a szabalyok itt-ott, de nem akartam beirni mert nem voltam biztos benne...
Előzmény: a jegenjaro (234)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.10.31 0 0 234
Szerintem ez a magyarokra (és a néhány környékbeli, nem olyan régen csatlakozott országra) vonatkozó rész a közelmúltban változhatott, ugyanis pont egy évvel ezelőtt a szöveg még nem egészen így volt olvasható. Egyébiránt az a tapasztalat, hogy Norvégiában ahány régió, annyi szokás.

Lofoteni kérdezősködés eredménye pl. az volt (tavaly október), hogy magyarok lévén azonnal kezdhetünk dolgozni (rendőrségi infó), aztán 1000 km-re délebbre már a fejüket rázták és azt mondták előbb le kell pecsételniük azt a bizonyos papírt.

Szintén tavalyról származó érdekesség, hogy egy engedélyezési folyamat alatt lévő magyar lányt megcsíptek valami közért raktárában munka közben és bünti lett a vége. (Ez csupán szájhagyomány útján jutott el hozzám.)

Totomen,
azt a nyelvtanulási brosit én is láttam tavaly, de állami támogatásról szó sem volt. Talán ez is változott azóta, vagy talán szerencséd volt és ahogy írtad, rákérdeztek, hogy akarod-e!?
Előzmény: totomen (231)
totomen Creative Commons License 2008.10.30 0 0 233
nekem meg a regi fura van igaz ez meg abbol az idobol van mikor meg nem voltam unios allapolgar elhiszem.
szerintem meg felre ertettuk egymast az engedelyel kapcsolatban Nekem mindig annyi idore szolt ameddig a munkaszerzodesem,akkor neked masfele engedelyed van ha 5 evre szol ... A szakmaban dolgozol ami a kepesitesed?Az utleveledbe bele van ragasztva az engedelyed vagy olyan mint az enyem kulon allo lap?

A nyelvtanfolyam meg nekem ugy volt , hogy kaptam egy levelet benne egy kis fuzettel amin egy kulcs volt meg Norvegia stb s a reklam , hogy milyen jo ha tudsz norvegul + egy beidezes az orvoshoz kulombozo vizsgalatokra .Aztan hivtak telon hogy lenne-e kedvem jarni..
Előzmény: row (232)
row Creative Commons License 2008.10.30 0 0 232

Nem állítom, hogy nincs igazad, de én továbbra is kötöm az ebet a karóhoz....

Az UDI-tól kapott dokumentum neve: tartózkodási engedély, nem pedig munkavállalási.

Személy szerint ismerek olyan embert, akinek nem fogadták el a kérelmét, én pedig ma kaptam meg az ötévest cirka 6 hét várakozás után, ami alatt az előző le is járt szépen.... Simán repülőre tettek volna, ha az utolsó napokban belebotlok egy ellenőrzésbe.

A személyi számom átküldöm privátban ha gondolod, kérdezz meg egy norvégot, hogy lát-e rajta furcsaságot...

A nyelvtanfolyammal kapcsolatban meg: itt a legolcsóbb "támogatott" 100 órás háromezer koronába kerül akárhonnan is jött az illető..

Előzmény: totomen (231)
totomen Creative Commons License 2008.10.30 0 0 231
Citizens of European Union (EU), citizens covered by the European Economic Area (EEA) agreement and citizens covered by the European Free Trade Association (EFTA) convention have easier access to travel and reside in Norway. As a citizen of the EU/EEA/EFTA, you can freely travel to Norway and start working as soon as you arrive. You can live and work in Norway for up to three months without having to apply for a permit. If you are seeking employment in Norway, you may reside in Norway for six months without a permit.

Note however that, transitional rules apply to citizen to the following countries: Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania the Slovak Republic and Slovenia. There are strict requirements regarding the type of work, but you can start working immediately after you have submitted an application. This however assumes that, the application is accurately filled and all the requested documents are enclosed. You can still stay in Norway for up to three 3 months or for 6 months when you are seeking employment.

Ezt olvasd at bemasoltam a tobbi alitasod sem igaz. www.udi.no tobb nyelven is elerheto ha helyes informaciokar van szukseged.

En tapasztalatom irtam le a tanfolyamert meg nem fizettem... de errol is ir az udi.no

Előzmény: row (230)
row Creative Commons License 2008.10.30 0 0 230

Egy picit kanyarban vagy pár dologgal kapcsolatban, de a mondanivalód lényege helytálló....

 

Nos. A munkavállalási engedélyt egyáltalán nem biztos, hogy megkapja az ember, lekáderezik rendesen előtte és ha indokolatlan az alkalmazása (lásd betölthető helyiekkel vagy menekültekkel) akkor szemrebbenés nélkül elutasítják... Az is baromság, hogy a dokumentum benyújtása után elkezdhet dolgozni az ember pontosan a fentiek miatt....

A személyi számban akkor van eltolva egy karakter, ha az ember nem rendelkezik a regisztráció idején állandó lakcímmel...Mint ahogy ugye általában nem is, hiszen épp csak megérkezett az országba...Ha később visszamész egy albiszerződéssel, azonnal megkapod az állandót...

Az ingyenes nyelvtanfolyam a legnagyobb hülyeség amit eddig hallottam, lehet, hogy menekülteknek meg helyi állampolgárokkal házasodóknak vagy mittomén kiknek jár, az én városomban biztos nem.. Itt még a csecsenek is fizettek érte kemény ezreket.

De valóban nem nagy ügy, ha már ajánlatot kap az ember.

Előzmény: totomen (229)
totomen Creative Commons License 2008.10.29 0 0 229

Altalaban minden(tisztelet a kivetel) magyar aki itt dolgozik mar ugy kezdi bealitani, hogy milyen szerves resze is a norvegtarsadalomnak van szemelyi szama jar nyelvtanfolyamra, van munkavallalasija stb ... stb..
Meg hogy varni kell , s lehet hogy nem kapod meg a munkavallasi engedelyt stb.
Ez mind kamu .....

A szitu a kovetkezo :
Azt nem taglalalom , hogy menyire nehez munkat kapni .. stb ... stb
A lenyeg kapsz egy melot : www.udi.no ott vannak a nyomtatvanyok(letolteni kinyomtatni vagy kerni a rendorsegen) amit ki kell toltess a munkaadoval + a munka szerzodesed is kell, meg 2 utlevele meretu igazolvany foto rolad. Ezt ahogy leadta a rendorsegen dolgozhatsz azonnal!
(az engedely kesobb kuldik postan egy sima nyomtatot A4 lap egy pecsettel es egy alairassal IRJA BENNE HOGY NEM LETELEPEDESI ENGEDELY ES NEM JOGSIT FEL LETELEPEDESRE ERRE MAS TIPUSU ENGEDELY KELL STB .. STB.)

A szkeptikusoknak van magyarnyelvu tajekoztato a www.udi.no oldalon!

Ha mar ez megvan azzal az igazolassal amit adtak a rendorsegen csinaltatsz egy norveg szemelyi szamot(anyakonyvi hivatalban) persze ebbe a szemelyi szamba el lesz tolva valamelyik szam el lesz tolva , ugyhogy miko hasznalod pl biztositas kotesnel , mindig kicsit akadekoskodnak de menni fog ez jel a kulombseg jele , hogy nem vagy norveg!

Ezutan a friss norveg szemelyiszamodal mehetsz az adohivatalhoz neha az anyakonyvi hivatal es ez hazon belul vannak.Ott kerdeznek ezt azt pl , hogy menyire szamitod az evi jovedelmed stb.Ezt is kesobb megkapod postan.

Amit meg erdemes csinalni az egy bankszamla egy banknal es bank kartya utobbit azert mert van vele fenykep es itt Norvegiaban hivatalos okmany.+ internet bank jol jon kifizetni a szamlakat...

Osszevetve ha tudod , hogy hol vannak az epuletek akko ramehet max egy fel delelottod...

A nyelv tanfolyamot az allam fizeti csak utanna kell erdeklodni mikor es hol van .
Ne vigyel meg fuzetet se azt is adnak meg iroszert konyvet cdt stb.

Ezek olyan dolgok , hogy barki megkaphatja nem kell nagy benfentesseg, csak az a fontos legyen melod... ;)



Előzmény: jaku86 (226)
Józsi85 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 228
Szia.Nekem van kocsim és ha gondolod megoldhatjuk azzal is.Én is szeretnék kimenni de most várom hogy utána néznek a cégnek ahová menni kellene meg persze az itthoni közvetítőnek is.
Előzmény: jaku86 (226)
row Creative Commons License 2008.10.28 0 0 227

Wifi sűrűbb mint otthon! Viszont minden könyvtárban ingyenes a nethasználat is, tehát a bőség zavarával találkozhatsz majd...Az előfizetéshez kell hogy rendelkezz személyi számmal, állandó lakcímmel és bekérhetik az uccsó 1-2 havi fizupapírod is, de ez így megy otthon is....

Én mobilnetet használok. 12 hónapos előfizura vettem a modemet 500 NOK-ért és fizetek havi 99-et érte. A modem mai akcióban ingyenes! A használat hétköznap 17.00-tól 08.00-ig és hétvégén totál free!

Ha itt leszel és szeretnél majd magyar adókat nézni, keress meg privátban bátran....

Előzmény: jaku86 (226)
jaku86 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 226
Koszonom a valaszt.

Felmerult bennem meg egy kerdes, amirol nem olvastam eddig. Ez pedig az internet kerdeset jelenti. Mivel eleg keves keretbol akarok nekivagni a dolognak, es az ottani arakat tekintve orulok ha alap elelmiszerre futja majd, ezert valoszinuleg az elso honapokban az internet elofizetes nem fog beleferni a keretbe.
Wifis elerhetoseg milyen arrafele. Elsosorban Oslo erdekel, de persze minden info erdekel, akar Oslo akar nem. Tehat a kerdes egyszeruen annyi, hogy laptopal mennyi esely van wifihez jutni? Van-e ingyenes wifi a varosokban, vagy ott is lehet alkalmazni a budapesti szokast (szokasomat) hogy a varosban a nem jelszavazott magan szemelyek netelerhetoseget hasznalom?
row Creative Commons License 2008.10.27 0 0 225

A munkáltatódtól függ, hogy megvárja-e amíg megérkezik a tartózkodási engedélyed... Úgy értem, vagy azonnal alkalmaz (mint engem) és vállalja a nem létező rizikót, vagy tisztában van az átfutással és megvárja azt... Nekem ez 8 nap volt, de valakinek meg 30-40... Függ helytől és szezontól is.

Előzmény: jaku86 (224)
jaku86 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 224
Sziasztok!

Az elmult napokban, inkabb hetekben sikerult nagyon sok informaciot begyujtenem norvegiarol. En is mint sokan masok szeretnek kijutni. Sokat olvastam arrol, hogy nem konnyu munkat talalni, illetve a kezdetek igen csak embertprobalokak tudnak lenni.

Rolam eleg annyit tudni, hogy 22 eves vagyok,angolt nagyon kicsit, norvegot egyaltalan nem beszelek. Szakkepesitesem a tozsdei kereskedesre terjed ki, itthon bankban illetve brokerhazban dolgoztam.

Igazabol eddig se nagyon gondoltam, hogy kint az eddigi munkaimhoz kozel allo tevekenyseget tudok majd vegezni, de a forum hsz-ek megerositettek engem ebben:)

Ocsem baratnojenek rokonai voltak kint nemregiben, nagyabbol 2-4 honapot. Ez ido alatt elmondasuk szerint igen jol kerestek. Mosogatni voltak, Osloban.

Szoval nekem is hasonlo tervem van, akarmilyen munkat elvallalok, mosogatas, halpucolas ilyesmi. Nem is akarok en rogton milliokat vagy fel milliokat keresni (forintban), csak egyszeruen szeretnek megelni. Arrol sokat olvashattunk, hogy nehez munkat talalni, de az eddigiakbol nekem elsosorban az jott le, hogy inkabb diplomaval vagy szakkepesitessel megy nehezen a dolog. Jol latom ezt a dologt? Nyilvan nem arra gondolok, hogy kimegyek, es akkor rogton az olembe hullik egy mosogatoi allas, hanem arra, hogy ezek elvileg elerhetobbek.

Amire nem talaltam meg valaszt, az pedig az, hogy ha kint vagyok, talaltam allast, de meg nincs munkavallalasi engedelyem, akkor milyen megoldasokkal szoktak elni ott a munkaadok?
Tobbszor volt emlitve, hogy munkavallalasi engedelyt kb 3 het alatt adnak, es csak akkor igenyelheto ha megvan a konkret munkaadom.
A mosogatas, halpucolas es hasolno munkak ugye annyira nem fontos poziciok, es altalaban ha keresnek embert, akkor az surgosen kell. Szoval olyankor mivan? Megigenylem az engedelyt, es a munkaado pedig var 3 hetet ram, vagy netan elkezdhet az ember dolgozni, es mikor megvan az engedelye, utana mar fizetest is kap?

Az ismerosok, akik kint voltak, elmondasuk alapjan relativ konnyen talaltak ilyen munkat, es azt mondtak, hogy peldaul a borravalot nem csak a pincerek kozott osztottak szet, hanem minden ott dolgozo kozott. Ez altalanos ott, vagy csak szerencsejuk volt, es egy jo ettermet fogtak ki?
csacsa24 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 223

Kösz, jó ötlet, bár ilyenkor azon is át kell rágnia magát az embernek ami nem érdekli.

Én felkészülve fogok kimenni (amennyiben rászánom magam), értem ezalatt a svéd nyelv ismeretét. Úgy tudom ez Norvégiában is megfelel. Azért gondoltam így mert természetesen Svédország is a potenciális célországok közé tartozik. Hosszú távon gondolkodom ,szeretnék valami normális helyen letelepedni. Hívtak már Hollandiába a szakmámban kínáltak munkát nettó 11€/óra + minden ,de nekem annyira Hollandia nem jön be. Most csak tapogatózom. Leghamarább is jövőre csomagolnék, hiszen addig egy néhány hónapos nyelvtanfolyamot mindenképpen lenyomnék.  

Előzmény: row (222)
row Creative Commons License 2008.10.26 0 0 222

Mostanra minden feltett kérdésedet bőségesen megválaszoltuk(ták) itt és a "Norvégia" topicban. Pár nap alatt végigpörgetheted ezt a két fórumot és elégedett leszel az olvasottakkal... Ne értsd félre, ez nem baszogatás. Úgyis lenne még vagy ötven kérdésed mielőtt belevágsz, ez a leggyorsabb megoldás...sokan tettünk így...;-)

Előzmény: csacsa24 (221)
csacsa24 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 221

Sziasztok!

 

A norvégiai munkavállalás érdekelne. Először is kell -e nekünk munkavállalási engedély Norvégiában? Ha igen mennyire bonyolult ügyintézésre kell felkészülni?

A végzettségemet illetően gépi forgácsoló vagyok, azon túl is CNC gépkezelő és CNC programozó technológus is. Természetesen gyakorlattal rendelkezem a szakmában . Ezen kívül beszélek angolul, az ide vágó szakmai(műszaki)angolt is beleértve.

Norvégia melyik városaiban jellemző a nehézipar, hol érdemes keresgélni? Ha kiutaznék hol lehet 1-2 hétre olcsó szállást találni ( valamilyen "Magyar Ház" rendszer, vagy Ifjúsági Szálló ,stb.) A neten egyedül hol tudok meghirdetett munkákra önállóan jelentkezni, legalább mint egy előszűrőn átesni és a megbeszélt interjúra kiutazni(esetleg többet is leegyeztetni előre). Működik ez így?

Minden útbaigazítást előre köszönök.

 

Józsi85 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 220
Pedig én szivesen megpróbálnám higgyétek el az a legfőbb vágyam hogy Norvégiába kijussak és melózhassak.A hideget jól birom és most is egy öntödében dolgozom ahol kurva meleg van nyáron eléri a 55 60 fokot amelyik szerszám mellett dolgozom.és már taposom 4 éve!a füzetés sem rossz de engem vonz a norvég keménység a régi cég neve Hidro volt és az pedig norvég kézben volt.És lehet ha az önélet rajzba beirnám akkor esélyesebb lennék a többiekkel szemben mert biztos vagyok benne hogy a hidro csoport foglalkozik az olajfúrótornyok kiépitésében és üzemeltetésében.Tudom hogy hideg meleg teljesen más de nyáron legalább olyan rossz mint télen a hideg...sőt..Köszönöm hogy segitettetek!
Előzmény: row (218)
Cheetah80 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 219
En Osloban voltam, ott nem volt jelentosen hidegebb, mint Budapesten. Persze lehet h csak jo evet fogtam ki.
Előzmény: row (218)
row Creative Commons License 2008.10.25 0 0 218

Norvégia ugye a világ (egyik) leggazdagabb országa. Persze, hogy "érdemes" megpróbálni...De mérlegelni kell sok mást is, például az időjárást, ami magyar embernek cudar tud lenni...

(Nyár végén valamiért otthagytam a bringám a munkahelyemen...azóta várom a napot, hogy a szél sebessége 130 alá menjen és ne essen az a kurva eső, hogy  hazavihessem...)

Másrészt ott a távolság. Oslo-Bp. nem nagy ügy, de ha valahol északon kapsz munkát, gyötrelmesen hosszú és drága is lehet a hazaút

A munka megtalálása szintén nem egyszerű és erre ötletem sincs.

Előzmény: Józsi85 (217)
Józsi85 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 217
És Te még mindig ottkint melózol?mert akkor te biztos hogy jól tudod mi folyik ottkint.akkor hogy érdemes ott munkát vállalni szerkezetlakatos a szakmám tehát nehézszerkezetes épületek hegesztését tanultam.Szerinted?akkor ezt az olajfúros dolgot haggyam is ugye?
Köszi.
Előzmény: row (216)
row Creative Commons License 2008.10.25 0 0 216

Ne szivasd meg Magad! Fúrótornyokon csak szakképzett, angolul jól (norvégul minimum alapszinten) beszélő külföldieket alkalmaznak, olyanokat mint egy fúrómester vagy egy szakmérnök... Munkábaállás előtt kötelező elvégezni 2-3 többhetes vagy több hónapos tanfolyamot... Azzal meg senki ne áltassa magát, hogy biztos kell oda segédmunkás meg konyhai kisegítő, mert munkanélküliség itt is van és ezeket (meg a többit is) a pozíciókat elkapkodják a helyiek, vagy ha nem ők akkor svédek... Az olajos pénz még az átlag norvégnak is durva, pláne az évi 180 nap szabi az, ami miatt sansza nincs egy képzetlen magyarnak...

 

Biztos vannak tisztességes közvetítők, de hidd el nekem, aki csak megpendíti a fúrótornyos dolgot azt kurvára kerüld el... Nem tesznek mást, mint hogy emailben átküldik az önéletrajzod egy a gulesider.no-ról kipécézett cégnek, akik persze olvasatlanul törlik azt...Ezzel a közvetítő megtette amit szerződésben vállalt és jogosan kérheti azt a 10-15-akárhány rongyot fordításért, sajtófigyelésért...stb

Előzmény: Józsi85 (212)
Józsi85 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 215
Köszönöm szépen hogy segiteni akarsz.Nevem:Orsós Jószef, email címem:more85@citromail.hu
Előzmény: marjori (213)
nyman Creative Commons License 2008.10.25 0 0 214
munkakozvetitesert penzt elore soha ne fizessel. Utolag sem.

Ahogy mar lejjebb is irtak, tilos penzt kerni, de szerintem komolytalanna is teszi az egeszet.

Nezd mar jo nehany orszagban kaptam munkat, ajanlatot, olyat is, ahol minden szart fizetnek, szallas, rezsi, utazasok, meg a kabel TV szamlat es bejaronot is, vagy interju eseten a tengerentuli repulojegyet is, meg a szallodat is, de egyetlen egyszer nem fizettem az allaskozvetitonek. Igaz ezeket a cegeket nem is pont igy hivjak.
Előzmény: Józsi85 (209)
marjori Creative Commons License 2008.10.25 0 0 213

Kamu.

 

miért kérnek pénzt előre? miért az önéletrajz mellé? Amikor még semmi költségük nincs, sőt meglehet hogy már az önéletrajzból látszik hogy nem is felelsz meg? (teszem azt fizikailag?)

 

Elvileg tilos a munkavállalótól általános jogcímen pénzt kérni a közvetítés folyamán. (más ha speciális szolgáltatást rendelsz meg tőlük, pl fordítás ügyintézés, de ebben az esetben lehetőséged kell legyen arra hogy egyedül is elintézhesd, tehát csak kényelmi szolgáltatás lehet )

 

ha adsz egy nevet -emilcímet (e-mailcímem a profilomban)   szívesen rágooglizok neked norvég fórumokon.

 

Előzmény: Józsi85 (209)
Józsi85 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 212
Kaja szállást állják és olajfúrótoronyra kellene menni melózni
Előzmény: Cheetah80 (210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!