Keresés

Részletes keresés

Angelica Archangelica Creative Commons License 2011.04.05 0 0 345

De olyan vákuumot, amilyen a világűrben van, még nem sikerült földi laboratóriumban előállítani.....

Előzmény: Aurora04 (341)
Aurora04 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 344

Szia!

 

A gravitáló anyagnak van gravitációs erőtere, ez határozza meg az égitestek mozgását, a vákuumnak viszont nincs. Ha a vákuum sűrűbb lenne, mint a közönséges anyag, akkor a gravitációnak lenne egy olyan óriási forrása, aminek nem tudnák az okát.

Előzmény: Törölt nick (342)
Ronda Bözse Creative Commons License 2011.04.04 0 0 343

A vákum nem a tér maga?A kérdésre pedig a leglogikusabb válasz az,hogy sűrűbbnek kell lennie,hiszen ha nem lenne az,akkor az égitestek egyre gyorsulva pörögnének és száguldanának/zuhannának benne.Egyébként mérik valahol azt,hogy pl a galaxisunk forgása gyorsul ,illetve lassul?Kíváncsi lennék hogy melyik.

Előzmény: Törölt nick (342)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.04 0 0 342

"Vagyis az Univerzum legnagyobb részeiben a természet nem az "űrtől retteg", hanem az anyagtól retteg. :)"

 

Mi van ha forditva ülünk a lovon és a vákuum sűrűb, mint a gravitáló anyag, amely csak lokális felhígulása a vákuumnak?

Előzmény: Aurora04 (341)
Aurora04 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 341

Szia!

 

Földi körülmények között valóban csak zárt edényben lehet vákuumot létrhozni. Ez azért van, mert a Föld gravitációs vonzóereje, és elegendően alacsony hőmérséklete lehetővé teszi, hogy elég sűrű llégkörünk legyen. Így itt a Földön vákuumot nehéz létrehozni.

De a világűrben alapvetően nagyon kicsi az anyagsűrűség, így itt a vákuum a természetes. Itt nem érvényesül egy égitestnek sem olyan erős gravitációs vonzóereje, ami lehetővé tenné sűrűbb légréteg kialakulását. Ilyenkor sűrű anyag létrehozásához kellenének egyének, és kompresszorok. Vagyis az Univerzum legnagyobb részeiben a természet nem az "űrtől retteg", hanem az anyagtól retteg. :)

Előzmény: Ronda Bözse (340)
Ronda Bözse Creative Commons License 2011.04.04 0 0 340

Kedves jelenlévők!

Pont tegnap a discoveryn a tv-ben láttam egy műsort,melyben a mítoszrombolók azt a mítoszt igyekeztek megcáfolni,hogy az amerikaiak nem is léptek a holdra valójában és az egész csak egy műtermi felvétel,mert a zászló amit Amstrong lenyomott a hold homokjába,lengett,holott nincs is légköre a holdnak.

Szóval ez volt a műsor lényege,amiben csináltak egy kísérletet is mely a következő volt:

-vákumban ejtettek le egy madártollat és egy vaskalapácsot egyszerre.A kísérlet bebizonyította,hogy mindkettő tárgy egyszerre ért földet tömegüktől függetlenül.

A kérdésem a következő a jelenlévőkhöz.

Vákum csak zárt térben hozható létre tudomásom szerint,és mivel a világűrben is vákum van,így azt kell feltételeznem,hogy a világür zárt.

Esetleg van valami elképzelés arra vonatkozóan,hogy mi mástól lehet még vákum az univerzumban?

 

Aurora04 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 339

Kedves Privatti!

 

Nagyon szívesen! :) Ajánlom Neked a Marx György Kvantumelektrodinamika című könyvet, amiben rengeteg magyarázat van. És, nem egy formalizmus gyűjtemény, több benne a magyarázat, mint a képlet. Ez nemrelativisztikus kvantumelektrodinamika, de mégis hatalmas ugrás a kvantummechanikához képest.

Előzmény: Törölt nick (338)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 337

Igen, persze. Csak valamit módosítani is kell, mert a detektort diszkrét becsapódások áradata lepi el, amik összességében a hullámtermészetnek megfelelő eloszlással érik azt. A térelméletben ez úgy oldódik meg, hogy a mezőt kell a klasszikushoz képest megváltoztatni, hogy lokalizált ingadozások jöjjenek benne létre. De a mező alapvetően hullámokat képes közvetíteni. Vagyis úgy gondolom, hogy a hullámtermészet elegendő a jelenségek megértéséhez. A hullámok kategóriájába a lokalizált csomagok is beletartoznak. A diszkrét becsapódások ezek szerint a mezők lokalizált hullámcsomagjai okozzák.

 

 

Előzmény: zaphiron (331)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 336

Szóval egy eléggé nagy vasfüggöny van a kvantummechanika és a kvantumtérelmélet között.

A kvantumtérelmétben csak folytonos mezők vannak, amik minden pontja harmonikus oszcillátornak tekinthető. Ezek a jelenlegi térelméletekben pontszerűek, és általuk lehet leírni a mező mindenféle rezgésállapotát (még a teljesen szabálytalan ingadozásokat is). A klasszikus mezőből kvantálthoz úgy jutnak, hogy a mező klasszikus térmennyiségeinek egymással fel nem cserélhető operátorokat feleltetnek meg. Ezt másodkvantálásnak nevezik. A kvantummechanikában, ahol a szokásos fizikai mennyiségekhez rendelnek egymással fel nem cserélhető operátorokat, azt nevezik első kvantálásnak.

Érdekes, és ez nagyon meglepő, hogy azzal, hogy a mező térmennyiségeit felnemcserélhető operátorokra cserélik ki, azzal már minden részecskeszerű tulajdonság figyelembe van véve. Annak ellenére, hogy ezek a térmennyiség-operátorok a mezőnek teljesen folytonos függvényei, és ezek ugyanúgy klasszikusan hullámzanak, mint a kvantálatlan mező térmennyiségei.

Példa erre az elektromágneses mező kvantálása:

 

Ex,Ey,Ez,Bx,By,Bz mennyiségek leírják az elektromágneses mezőt a kvantálás előtt. Ez az elmélet nem adja vissza a korpuszkulatulajdonságot. Viszont, ha ezek a térmennyiségek helyett Ex,Ey,Ez,Bx,By,Bz operátorokat rendeljük, amik között adott kommutációs relációk vannak, akkor a fotonok jelensége figyelembe van véve. Annak ellenére, hogy ugyanúgy hullámtulajdonsággal rendelkezik a mező, csak nem a klasszikus térmennyiségek hullámzanak, hanem az ezeknek megfelelő térmennyiség-operátorok.

 

Ajánlok irodalmat: Marx György: Kvantumelektrodinamika

 

 

 

Előzmény: Aurora04 (335)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 335

Szia Kedves Privatti!

 

Teljesen igazad van! Mert a kvantummechanika tartalma és szemléletmódja teljesen egyezik a Tiéddel. Born és Schrödinger között óriási viták voltak, mert Schrödinger egy folytonos elektronanyagra vonatkoztatta a hullámegyenleteit, míg Born pontszerű korpuszkulákra, szerinte aminek valószínűségeloszlását adja meg a Schrödinger egyenlet. Ez az elfogadott szemlélet és az a jó, ha a kvantummechanika terén ezt fogadod el. A valószínűségelmélet legjellemzőbb vonása, hogy a részecske összvalószínűsége egyre normálható, mert a részecskeszám megmarad. Nem keltődhet és nem tünhet el részecske, az elemi részecskék átalakulási folyamatait nem adja vissza.

 

 

Sajnos a kvantummező(vagy kvantumtérelmélet) szakít a kvantummechanikával. A mezőelméletben a részecskeszám megmaradásával szakítani lehet, a részecskék keltődhetnek és eltünhetnek. Ez az elmélet az elemi részecskék átalakulásait is képes leírni. Azokban az esetekben ahol a 20-as években alkotott kvantummechanikát alkalmazzák a mezőelmélet teljesen visszaadja a kvantummechanikát. Nagyobb energiákon, ahol például párkeltések, stb. zajlanak le, ott már a mezőelmélet használatos.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (330)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 334

Azt látom, hogy a kvantum mezőelméletben a hullámtermészet a valóságos, és a korpuszkulatulajdonságot az adja, hogy a klasszikus mezőtől eltérően a kvantummező tudja a határozatlansági relációt. A korpuszkulák hasznos segédeszközök, az apró térerőingadozások jellemzésére. Alapvetően a hullámtermészet híve vagyok. A korpuszkula tulajdonságot a hullámok is visszaadják, ha a hullámok nem végtelen kiterjedésű szinuszhullám, hanem egy hullámcsomag. A hullámcsomag pont olyan lokalizált, mint egy részecske. Ha a hullámcsomag egy időfüggetlen sajátállapot, akkor nem folyik szét. Ilyenek a Hermite-polinomok a mezők oszcillátoraira. A szoliton is ilyen, de ilyen csak nemlineáris mezőben (kölcsönható) lehet.

 

Privattinak nagyon igaza van, mert amit mond az az elfogadott kvantummechanikai értelmezés. Vagyis az összes kvantummechanikai könyvben a Born-féle valószínűségi szemlélet van tárgyalva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: zaphiron (329)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 333

Helyes a szinuszos megoldás is. Igaz, hogy komplex exponenciális amplitúdók jönnek ki az időfüggetlen megoldásokra, de az időfüggő megoldások ezek lineárkombinációi:

sinx=(exp(ix)-exp(-ix))/2i

cosx=(exp(ix)+exp(-ix))/2

 

Mivel a szabad mezőknek lineáris hullámegyenletek felelnek meg, ezért a lineáris szuperpozicíó miatt a megoldások lineárkombinációi is megoldások.

Előzmény: zaphiron (328)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 332

Szia Zaphiron!

 

A klasszikus és a kvantált mező is végtelen szabadsági fokú.

Előzmény: zaphiron (327)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.30 0 0 331

A két fogalom ugyan az, de nem fogok neked itt szavakon lovagolni, Azt mondtad. Pont.

 

Az interferencia az hullámok által létrejött jelenség.

Teljesen mellékes mit mit tudunk ebből megmérni.

 

A többi csak duma.

Előzmény: Törölt nick (330)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.29 0 0 329

Úgy látom, nagyjából egyezik a véleményünk. De akkor hogy értsem ezt a kérdésed?

 

De egy Feynman-gráfnál, ami csak egy-vagy csak nagyon kevés részecskét mutat, mi magyarázza az interferenciát?

 

 

Azért szóltam bele, mert a hozzászólásodból nekem úgy tünt, hogy nem tartod lényegesnek a hullámképet.

Azt se gondolom, hogy Privattitól vársz választ, hiszen láthatóan ide-oda fújja a véleményét a fórum szele.

 

 

 

 

 

Előzmény: Aurora04 (314)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.29 0 0 328

Az egyszerű színuszos hullámkép nem helyes.

 

Nem véletlen, hogy komplex amplitudók írják le helyesen a mezőket.

Előzmény: Aurora04 (324)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.29 0 0 327

Nem ez a különbség, hanem a szabadsági fok.

 

Előzmény: Aurora04 (324)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 326

Persze, a hullámtermészetnek valódinak kell lennie! Igazából a mezőelméletekben is csak hullámegyenletek vannak. Vagyis csak hullámok! A Feynmangárfok is nem egyebek, mint egy mezőkből álló kifejezés rajzos szimboluma, ahol a mezők hullámmozgást végezne. A mezőelméletben sohasem kell korpuszkulákra mechanikai egyenleteket felírni, nincsenek korpuszkulák! Vannak keltő és eltüntető operátorok, amik a mezők kvantált oszcillátorainak energiaszintjeit keltik és tüntetik el, de az oszcillátorok a hullámmozgást végző mezők építőkövei. A mező nem egyéb, mint egymás mellett elhelyezkedő oszcillátorok összessége. A keltő és eltüntetőoperátorok vannak részecskéknek tulajdonítva.

Előzmény: zaphiron (321)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 325

"A vírtuális részecskék interferálnak a mi egyetlen "látható" részecskénkel.

Sőt mi több, képesek szerepet cserélni vele. Ez vezet az alagúthatáshoz hasonló folyamatokhoz."

 

Az alagúthatás egyértelműen a hullámtermészet bizonyítéka. A mező legalapvetőbb tulajdonsága, az benne az térmennyiségek változása hullámzásra vezet. Ez a mező a kvantumjainak "sodrosát" ez a jelenség vezérli. A virtuális részecske nem éli meg a valós részecske detektálását, mert véges élettartammal rendelkezik. A valós részecskék megjelenése +végtelen időpillanatban következik be. (az elmélet szerint) Így nem cserélődhetnek, és nem interferálódhatnak egymással, mert amikor vituális részecske létezik akkor nem létezik valós részecske.

Előzmény: zaphiron (319)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 324

Szia Zaphiron!

 

Feynman gráfból mindent ki lehet számítani, minden hatáskeresztmetszetet. A kimenő és bemenő lábak szimbolizálják azokat a részecskéket, amiket bármi módon mérhetünk. Tudom, hogy nem a pályájukat mutatja, mert a mezőelméletek csak a részecskék előfordulási valószínűségeit tudja megmondani, nincs értelme a pálya fogalmának. Ahogy a részecske impulzusának egy pontos időértéket tulajdoníthassunk le kell mondani a folytonos időbeli dinamikáról. Csak azt lehet megfigyelni, hogy a -végtelen időbeli kezdeti állapotokból milyen +végtelen időpontbeli végső állapotok keletkeznek. És a köztes állapotokban levő propagátorok (amikhez rendelik a virtuális részecskéket), ezekkel a kimenő illetve bemenő állapotokkal fejezzük ki. Olyan, mint amikor a hélium elektronszerkezetét hidrogénállapotokkal fejezik ki, azok bonyolult kombinációja. Amennyi valóság a kvantumokban lehet (amit elméletileg figyelembe lehet venni) az a Feynman gráfokban van.

 

Jelenleg a hullám-részecske dualizmus megoldása abban lehet, hogy összehasonlítjuk a kvantálatlan klasszikus mezőt és a kvantált mezőt egymással. A kizárólagos hullámtermészettel a klasszikus mező rendelkezik. Miért?

Mert a mező klasszikusmechanikai oszcillátorok összessége. Ha kényszerrezgésnek tesszük ki, akkor lesz egy súrlódás jelenlétében lecsengő sajátrezgése, és egy módosult frekvenciájú  kényszerrezgése (amihez tart a rendszer ahogy a lecsengő sajátrezgés elhal). Mind a sajátrezgése, mind a kényszerrezgése szinuszhullám, vagyis a folytonos hullámzás megvan.

 

Mi a helyzet a kvantált mezővel? Úgy kaptuk a klasszikus mezőből, hogy a klasszikusmechanikai oszcillátorok lettek cserélve kvantummechanikai (határozatlansági relációt figyelembe vevő) oszcillátorokkal. Ennek kényszerrezgése szintén egy lecsengő sajátrezgésből, és egy  kényszerrezgésből áll. A kényszerrezgés lehet szinuszos, de a sajátrezgése nem. Ugyanis a kvantált rezonanciaállapotaihoz nem szinuszhullámok, hanem Hermite-polinomok tartoznak. A Hermite-polinomok nem rezegnek végtelen kiterjedésben, mint a szinuszhullám, hanem lokalizált. Messziről ránézve pontszerű részecske benyomását keltheti. Ez a korpuszkulatulajdonságot simán vissza tudja adni.

Bár a mezőnek a kényszerrezgése továbbra is lehet szinuszos. Vagyis ez képviselheti a klasszikus limesz folytonos hullámzását.

 

 

 

 

Előzmény: zaphiron (317)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.28 0 0 323

Mint ahogy a naprendszer is. Akkor?

Előzmény: zaphiron (320)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 322

Szia Angelika!

 

Köszönöm szépen!:) Én is fogok munkát küldeni.

Előzmény: Angelica Archangelica (315)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.28 0 0 321

derült ki, hogy az interferenciakép csak látszólag hullám-interferenciakép

 

Látszólag-hullám. Egyre jobb.

Lesz látszólag Schrödinger-egyenlet is?

 

Mert az egy hullámegyenlet. Ugyan minek használják a fizikusok, ha nincs is semmiféle hullám?

 

 

Előzmény: Törölt nick (312)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.28 0 0 320

Az atom elektronokból és kvarkokból áll. Ezek együttesére is ugyan az igaz, mint magányos állapotukra. A vákuum képes kicserélni őket.

Semmi meglepő nincs abban, hogy interferenciát mutatnak.

Előzmény: Törölt nick (318)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.28 0 0 319

Az átalakulási folyamatok azért interferálnak, mert valódi átalakulások mennek végbe a vákuumban. Az összes lehetőség  létrejön, de nem feltétlenül azon az egyetlen részecskén, amit mi látunk. A vírtuális részecskék interferálnak a mi egyetlen "látható" részecskénkel.

Sőt mi több, képesek szerepet cserélni vele. Ez vezet az alagúthatáshoz hasonló folyamatokhoz.

Előzmény: Aurora04 (314)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.28 0 0 318

Atomok egyesével kilőve, a kétrés kísérletben ugyanazt az interferencia képet mutatják.

Előzmény: zaphiron (317)
zaphiron Creative Commons License 2011.03.28 0 0 317

A Feynman-diagram egy egyszerűsített jelölésmód, nem a részecskék pályáit mutatja, hanem a lehetséges átalakulásaikat.

 

A vákuum telítve van vírtuális, nem kimutatható részecskékkel. Ennek fényében nincs értelme az utolsó mondatodnak. Nincs olyan, hogy 1-2 részecske.

 

 

Előzmény: Aurora04 (314)
Helem Creative Commons License 2011.03.28 0 0 316

Az összes ismert energiába bele számolták az összes az űrben a csillagközi térben száguldó fény foton energiáját? 

Angelica Archangelica Creative Commons License 2011.03.20 0 0 315

Szia, Aurora!

 

No, majd akkor megint elküldöm Neked a szakdolgozatom "virtuális változatát", kiegészítve Bojowald egyenleteivel, pl. hogy miképpen módosul a Friedmann-egyenlet, ha kvantumkozmológiai paramétereket is számításba veszünk..... Ezt már sajnos, csak az államvizsga prezentációmban fogom tudni ismertetni, mert szakdolgozatomat már rég leadtam.....

Előzmény: Aurora04 (314)
Aurora04 Creative Commons License 2011.03.20 0 0 314

Szia Privatti!

 

Érdekes, hogy kvantált becsapódásokat lehet látni, ugyanakkor ezek a kvantumok becsapodásának eloszlása követi az interferencia törvényeit. Ez még nem probléma, ha nehezen is, de elfogadjuk Born valószínűségi szemléletét.

 

De az a furcsaság is fellép, hogy Feynman-diagramok esetén, ahol részecskék pályáit ábrázolják, is fellép az interferencia. Vagyis különböző folyamatoknak megfelelő diagramokat kell sok esetben amplitúdó szinten összeadni. Például a Compton szórásnál is két folyamat valószínűségi amplitúdóját kell összeadni. Ez a hullám-részecske dualizmusnak a szokásos kvantummechanikai példáknál sokkal durvább változata. Mert, ha egy adott részecskék átalakulásait ábrázolja, akkor milyen interferenciáról is van szó? Hiszen az ernyőbe való fotonbecsapódás esetén az interferenciaeloszlás kialakulása, a Born-féle valószínűségelmélettel magyarázható (a hullámfüggvény megadja a kvantum becsapódási valószínűségét, ami hullámzást mutat). De egy Feynman-gráfnál, ami csak egy-vagy csak nagyon kevés részecskét mutat, mi magyarázza az interferenciát? Mondjuk két kvantum átalakulása, miért interferálhat egy másik folyamattal, hiszen itt a valószínűségi törvények nem tudnak érvényesülni, mert nem 100000000000000000 részecskéről beszélünk, hanem csak 1-2-ről.

Előzmény: Törölt nick (312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!