Keresés

Részletes keresés

Vezso Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1125

Sziasztok!

Most, hogy egész nap nem néztem ide, milyen sok hozzászólás lett. :)

Talán ebben a topicban tettem én is közzé néhány vázlatot és keptem nagyon használható tanácsokat is és olyanokat is, ami szerintem inkább csak ízlés kérdése, mi pl. az egy légterű konyha-étkező-nappali híve vagyunk. Persze lehet, hogy csak addig, amíg nem kell benne élni. :)

Szóval a tervünk kapott fűt fát, de sokmindent hasznosítottunk, aztán a tervezővel addig gyúrtuk, amíg ő is azt mondta, hogy jó, meg mi is. :)

Nálunk is elsődleges szempont az alacsony költség, legalábbis egy bizonyos mértékig. Nettó 65nm a ház+a tetőtér megtervezve, előkészítve.

Elég rosszul kezdtünk hozzá, mert egy rokon ismerőse építési vállalkozó, aztán majd ő megcsinálja, bízzunk benne. Aztán még se, úgyhogy elkezdtünk szakik után szaladgálni és a következőket vontuk le:

-lejt a telek, csináltattunk kiviteli tervet, ez gyakorlatilag az alap, a koszorúk és a födém terve vasalással, anyagszükséglettel.

-csináltatok gépészeti, villamostervet, mert egyrészt vannak dolgok, amit ismerőssel meg tudunk csinálni és hát legyen terv, másrészt megkérdeztem kőművest, hogy a padlófűtést hogy csinálja. Azt mondta, hogy nem kell a mischung, kever ő bele olyan betont, hogy jó lesz, a pénzem meg megmarad. Aztán, ha szétreped az egész az az én bajom lesz. Legyen inkább terv. Egyébbként mindenhonnan azt hallom, hogy ezek a plusz tervek behozzák az árukat.

 

A legesélyesebb kivitelező munkadíjra kb 4,5M-át hozott ki kulcsrakészen, anyagra 10,5M-át. Ezt egy program számolta és a következőre jutottam:

-a gépészet és a villany talán nem lesz 3M+áfa, csak 2M+áfa

-mivel nem akarunk sofa ablakokat, ott szintén tudunk spórolni 600e+áfát

-a felhasznált alapanyagok listaárasak, a kivitelező (egyszerű munkás ember tisztességesnek tűnik, akiknek eddig dolgozott azok maximálisan meg vannak vele elégedve) megígérte, hogy a meglévő 15%-os kedvezményét átadja nekünk. Ezen talán megint tudunk fogni 1M-t

-néhány tétel nem szükséges az árajánlatból, pl nem kell a földet elszállítani, csak teríteni, nem kell a nikecell szigetelés, mert 38-as lesz a fal, nem kell körbe járda stb.

Szóval úgy számoltam, hogy 11,5M-ból ki lehet hozni, de ha nem, akkor se fogok olcsóbban, jól dolgozó szakit találni.

 

Konzultáltam elég sokat a bankossal, talán egy kiskapun keresztül meg lehet oldani, hogy a szocpol elég legyen önrésznek, és ne keljen beépíteni a 40%-ot, aztán, hogy ebből mi lesz igaznem tudom, de ha nem megy, akkor is ott a fészekrakó, amit szerencsére kibővítettek 35 éves korig. Van némi pénzmagunk is, de azt szeretnénk tartaléknak megtartani. Szóval teljesen banki pénzből szeretnénk megoldani. Még nem tudjuk, hogy forint vagy deviza, de ez nem is ennek a topocnak a témája.

 

Bocs a szófo***ér

Axióma Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1124
Ja amugy mi is keskeny telken epitkezunk, szomszedtol 2m (engedellyel), oldalso gyaloguttol 5m ugyhogy nem tul sok maradt... meg a keskenyedest is kovetjuk ill. hat ugy nezve a plusz 30 centiket kihasznaljuk. Igaz lejt, de a foldszint a teljes lakoszint, onmagaban lehetne egy haz. Mondjuk szempont volt meg pluszban a tetoter elokeszitese, van lepcsoter stb. szoval biztos tul draga igy de a 100e koruli nagyreszt-afas nm-ar nekem tul kevesnek tunik.
Előzmény: Axióma (1122)
kiskori Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1123

Igazad van, de eddig 10e Ft-ot tévedtem. Szerencsére szokásom felülbecsülni, de még jöhet rám rossz idő, s ugy e az elején tartunk. De remélem nem így lesz.

Előzmény: Axióma (1122)
Axióma Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1122
Lakashitel topic, amugy igen, kieg. ing. fedezet eseten 100% finanszirozhato (ertekektol fugg).
Azert nagyon vigyazz a koltsegek becslesevel, mert aprosagnak tuno dolog kifelejtese is sokba kerulhet (marmint megis rajonni es beepiteni), de plane meg tobbe ha mar keson jossz ra... mi is boven terv felett vagyunk sajnos, igaz legalabb mar benne lakunk.
Előzmény: ppmr (1116)
kiskori Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1121
Az alapanyagot mi vesszük, az árban minden benne van: az összes anyag, a kőműves munkadíja. Tehát a sávalapot, meg a lábazatot teljesen kifizettük, Azért azt hozzá kell tennem, hogy a terep teljesen vízszintes Dél Alföld, és a falak 30-as Ytongból lesznek, tehát 50 cm széles alap elég.
Előzmény: ppmr (1120)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1120
Valóban árnyékolná a szobákat nincs ilyenem, majd gyártok egyet. 3d home architect home design nevű csodát használom, és abban asszem nicns ilyen. szerzek másik programot, mert tényleg fontos tényező a napjárás.
Előzmény: zsomica (1114)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1119
Ja, és ti szerzitek be az alapanyagot innen onnan vagy a kőműves?
Előzmény: kiskori (1117)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1118

és hol készül az új házatok? :)

Télen csináltátok ezeket?

"Csak az építés 1.450.000 Ft." - ez mit takar? kőműves munka? ahhoz mondjuk kevés lehet...

Full ház 10,5M? az nagyon jól hangzik

Előzmény: kiskori (1117)
kiskori Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1117

A miénk 103nm hasznos alapterület. A lábazat áll, feltöltve homokkal. Csak az építés 1.450.000 Ft. Erre jön a többi: éítész:150.000, engedélyek bankköltség(mi lakástakarékosságival együtt kötöttünk) térképmásolat stb.

A költségvetésben minden forintosítva 13.500.000 Ft jött ki, de bizonyos dolgokat magunk csinálunk (burkolás, festés), meg számla a 2 gyerek szocpolja és a kölcsön miatt 8 milla kell (felhasználva a bontott anyagos kibúvót), így mostani kalkulációm szerint 10,5 millából ki kell jönnünk.

Előzmény: ppmr (1116)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1116

Másik ingatlanfedezetre adnak előe hitelt vajon?

Tudom, hogy ez nem idevaló kérdés...

A tietek  mekkora? És hol tartotok most? technikailag és árban is - ha megkérdezhetem.

Előzmény: kiskori (1113)
kiskori Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1115
A gépészetről annyit, hogy a saját unokatestvérem a szerelő megterveztette, az utlsó szelepet is bekalkulálta, de fura volt a 31kW-os kazán. Egy gépész pontosan méretez, 24 kW elég nekünk. A kazánon megspóroltuk a gépészt is. Nem bezsélva arról, ha a kazán s a radiátor túl van méretezve (kicsit kell kinyitni a csapot, akkor nem jó hatásfokkal üzemelnek, alias többet eszik a kazánod, s még többe is került)
zsomica Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1114

A "beugratás" elé én egyből egy tornác szerű valamit képzeltem el, pláne, hogy onnan nyílik a bejárat is. Ez viszont tálzottan árnyékolná a szobákat.

Nincs egy olyan rajzod, amin látszana a telek is és rajta nagyjából a ház elhelyezhetősége, égtájakkal?

Előzmény: ppmr (1112)
kiskori Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1113

Szia!

Bocsi, hogy én is beledumálok, de hasonló cipőben járunk. Keskeny telek (16*39m), 10 m előkert, 6 m oldalkert, földszintes épület, és kevés pénz. Az utóbbi miatt kellett elvetni többek között a garázs a ház alatt ötletet, meg akeskenység miatt. Mi ragaszkodtunk a földszinteshez, bár általános vélemény, hogy keskeny telekre nehéz jót tervezni. A költésgekről: azzal mindenképpen számolj, hogy a bankok csak a 40% felhúzása után adnak pénzt!!! Ez azt jelenti, hogy alapozol, falazol (főfalak), a tetőd (fedélszék rajta van) A cserép van ahol kell, van ahol nem. Sztem egy kőműves nem fog hitelben dolgozni. A miénk még előleget is kért. Tehát ez is terheli a 40%-od.

Amúgy sok sikert, pl. egy évvel ezelőtt én is így kezdtem, semmit nem értettem az égészhez, azt sem tudtam miből áll a födém. Sok-sok tanulás. Ja! S nekünk most pl jól jött, hogy az építészünkkel jó a kapcsolat, mert bár vele is sokat kötözködtünk (rengeteg saját rajzot kapott), a terv után neő a műszaki vezetőnk, de jó tanácsokkal ellát. Pl. az ács szerint a tető 230m2, szerintünk 197m2, s az építész szerint is.

Előzmény: ppmr (1112)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1112
igazad lehet.
Előzmény: fefefe (1111)
fefefe Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1111

Érdemes azt is megfontolni, hogy a gyerekszoba "beugratásával" megspórolt pénz nem megy-e el az ezzel járó bonyolultabb tető vagy alap plusz költségére.

Szerintem a nm x nmár képlettel óvatosan kell bánni, inkább az egész házra vonatkozóan mutatja meg, hogy mi lett az átlag.

Előzmény: ppmr (1107)
zsomica Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1110

Szia,

 

mindenképpen  kérdezzetek meg olyat, aki az általa tervezett házban lakik, érdekes tapasztalatokat gyűjthetsz. Egyébként ha lehet, akkor a legnehezebb ilyen telekre tervezni, de nem lehetetlen (keskeny telek, 1 szintes épület). Egy kb. 2 évvel ezelőtti Szép Házak-ban pl. volt egy nagyon ötletes és szép megoldás. Azért javaslom, hogy nézegess, mert a lenti terven van még gondolkodni való (szerintem). A tájolásból számomra az derül ki, h a hálószobátok a NY-i falon van, jól látom? Mert az nyáron nagyon meleg tud lenni pl. Ha ez így van, akkor pedig a nappalitok délután nem kap majd elég fényt.

Amit tanácsolni tudok: próbáld meg elképzelni az egészet 3D-ben, próbáld bejárni magadban, próbáld berajzolni a napszakok változását. Képzeld el, milyen jellegű bútorokat szeretnél, azok elférnek-e? Stb. Szerintem fog még ez a rajz alakulni.

 

Üdv,

Zs. 

 

Előzmény: ppmr (1106)
Axióma Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1109
Ja akkor bocs, vissza a meretbeli sejteseim, nem tudom mennyire aranyos a rajz vagy csak kb., gyanus pl. az agy hosszmeretebe belefer a kad _es_ a wc meg ilyenek.
A konyhanal igazad van az ablakbol venne el, de akkor se tennem a hutot olyan messzire. Amugy en is elszeparalt konyha hive vagyok, az is lett bar nalunk + az etkezo is kulon van (igaz, igy van egy kicsi zsufi konyham de tobb falfelulettel es kevesebb jarkalasi utvonallal).
Szoval ha kb. tartanad ott ahol van a kamrat, akkor is ki kene valamit talalni, akar csak annyit hogy siman szembol nyitod, igy nem kell lecsapni a sarkat es az ott levo falfeluletet kihasznalni akar pont a hutonek, es a tuzhely/mosogato csereljen helyet (jobb is, kozelebb a melegviz forrasahoz). Vagy en becsusztatnam felig a hth iranyaban, felteve hogy ott mast nem akarsz csak a kazant meg max. mosogepet de teregetni, vasalni mashol fogsz).
Egyebkent nalunk kicsi helyisegek vannak ugyan, de sokat elvett a folyoso, es igy nappali+1+3 fel szoba netto 108nm (gardrobbal, eloszobaval, plusz zuhanyzos kisfurdovel, igaz hth nincs es kazan a pinceben), ugyhogy biztos nem lesz egybol 110.
Ha a tervezo csak muszakilag akar pontositani, akkor lehet hogy mast is meg kene kerdezni... jobb esetben az igenyekbol indul ki es rajzol valami tok mast.
Előzmény: ppmr (1107)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1108

saját elgondolás, de ha a tervező az elvárásainknak megfelelőt tud tervezni villámgyorsan, akkor még akármi is lehet.

Garázs nincs a rajzon, mert egyenlőre fogalmunk sincs, hogy hol legyen, milyen legyen, függ a pincétől (hogy azt pincézzük- e alá)....a ház a lényeg most, úgy gondoljuk.

Hosszra akármekkora lehet (max 35 m, de akkora hosszú házra sztem te sem gondoltál :) ) Észak a konyha, hthelyiség, fürdő- háló falon van.  A többit jól sejted, 1m-t kell a hosszú oldalon hagyni, a háló felé lenne az utcafront.

konyha- és hálóajtós falak egyenesíthetők, nem tudom mennyire rossz ez így, de lehet, hogy igazad van, érdemes lenne átvariálni egy kicsit. A konyhát teljesen szeretnénk elszeparálni. ÉN legalább is. A férjem odalenne az amerikai konyháért, én megőrülnék ha kajaszag terjengene mindenhol. Meg amúgy is jobbnak tartom, ha külön le lehet ülni a nappaliban és a konyhában/étkezőben is.

A födém úgy néz ki betongerendás lesz, és 30 cm-s falak lesznek. Persze, ha a 38 cm jóval jobb, hőszigetelőbb, mittomén, még az is lehet. Mivel nem tudom melyik mitől jobb, mint a másik, és  30-cal számoltam, de ha jobb, miért ne lehetne több.

 

"biztos sikerül jobbat is kihozni." -  ez most tényleg olyan rossz? :(

Valszeg nincs hozzá fantáziám, de eléggé befolyásoló tényező a pénz. Nagyobb, tágasabb ház minden szempontból jobb (jobban elférünk, könnyebb lehet berendezni, mindennek van elég helye), de ugye jóval többe is kerülne.

Előzmény: NeomatiK (1105)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1107

Azért írok ide, hogy valaki belekotyogjon, mivel én még az életben nem építtettem házat. :)

A kamrát nem szeretnénk a ház sarkába tenni, mert úgy sötét lenne a konyha szerintem. Amúgy a konyhabútor felé van észak. Az elrendezés variálható, hogy melyik hol legyen. de jó, hoyg ezt írod, majd át gondoljuk! (van egy pár lakberendező magazinom, az egyik tavalyi otthon magazinban volt konyhás melléklet, abban is írnak ilyesmit. lassan ideje elővenni )

A hálószoba 3,5*3,5, a két gyerekszoba 3*3,5. Az ágy a hálóban 160*200as (kicsit tán nagyobb is), a gardróbszekrény pedig az ágytól jobbra lészen, tolóajtós. Elméletileg lesz hely a szekrény és az ágy között úgy 70- 80cm.

Előszoba 1,5* valalmilyen hosszú, a 30 cm - s előszoba falra és a m széles ajtóra én is gondoltam.

A hálószoba azért van előrébb, mert méretben így tudtunk'spórolni'. A falak itt- ott lehetnek kiljebb- beljebb, ahogy a tervező, kivitelező, meg mindenki, aki ért hozzá tanácsolja, hasznosnak, 'könnyebbnek' mondja. De ha sokat húzgáloma  falakat, hiphopp 110nm-es házunk lesz, az meg ugye az ára miatt már nem lenne túl jó.

Előzmény: Axióma (1103)
ppmr Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1106
Az idő nagy kérdés. Ez a tervező építtette és tervezte a tőlünk nem messze lévő ikerházakat. Persze azok rövidebb idő alatt készültek el, megnézzük majd őket, és megkérdezzük mik a tapasztlatok.
Előzmény: CsRob1 (1102)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1105

Ez a terv a tervező elgondolása, vagy a te elgondolásod?

 

Az említett garázst nem látom a rajzon. Mekkora a beépíthető terület a telken? Azt már megfejtettem, hogy 15-1-5,5=8,5m széles lehet az épület az oldaltávolságok miatt. Hosszra mekkora lehet maximálisan? Melyik az észak-déli irány?

Jól értem, hogy az előkert min. 5m és max.15m lehet?

Ha jól sejtem, akkor az utcafront a kiugró homlokzatú hálószoba felöl van és az 1m-es oldaltávolságot a hosszú egyenes falnál kell meghagyni.

Azért kérdezem, mert izgat a kérdés, biztos sikerül jobbat is kihozni.

A ferde síkoktól, ami a konyhaajtónál van és a hálóban, meg fogsz őrülni :) Főleg a konyhaiba belevág a szemközt lévő 90°-os sarok. Mennyire cél a konyha elszeparálása - értsd: ajtón át megközelíthetősége? Milyen födémed (fagerendás, betongerendás, monolit) lesz és milyen vastag fal (30, 38cm) lesz?

Előzmény: ppmr (1093)
Axióma Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1104
Kiviteli terv: ha nincs exta benne akkor tenyleg nem fontos; de olyan rajz legyen a helyszinen, meg ha nem is volt benne az ep.eng.-ben, ami egyreszt kisebb lepteku (min. 1:50), masreszt meg gyakorlatilag minden be van rajta kottazva (ablakok meg valaszfalak szoktak, de az se mindig). Nagyon fontos, hogy korrekt retegterv is legyen, ezt nem art ha atnezi valaki! A mi tervezonk tok elszurta, igaz tobbszintesrol van szo. Amugy neked nem a kiviteli kell nagyon, hanem egy arazatlan koltsegvetes, amivel versenyeztethetsz, ilyet velhetoen a tervezod tudna prezentalni.
A gepesztervbol baromira kell az alap attoresenek a helye (kimeno csatorna), bar ezt be lehet saccolni a terv nelkul is, csak ne hagyjak ki. A csat.-rol kell mindenkepp hivatalos rajz, meg a gazrol mint mondtak elottem. A futes meretezes tiszta radiator eseten vszinu hasrapacsival (m3-enkent x radiatorfelulet) a jobb szakiknak kb. megy, bar felul lesz becsulve (helyisegek homennyisegszamitasa 15e korul a gepesznel, ennyit nyerhetsz ha nincs feleslegesen nagy radiator - ha nem is penzben a vasarlaskor, de berendezni a teret meg ha kb. jo akkor nem kell termofejezni).
Axióma Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1103

Elore is bocs a belekotyogasert, de nem birom ki...

Konyhat tuti ne engedd igy. Nem tudom, hogy melyik irany az eszak, de a kamrat minimum kitennem a haz sarkaba, es ezzel a huto a pulthoz kapcsolodna (amugy a sorrend huto-megmosod-feldolgozod-megfozod, vagyis huto-mosogato-munkapult-tuzhely normal esetben). Es akkor mar inkabb L-re hasonlito konyhad lenne (kenyelmesebb).

Nincs ugyan meretezes a rajzon, de a haloszoba se stimmel: az az agy max. 120x200-as aranyait tekintve, nem tul kenyelmes egy hazasparnak... Ha kozlekedni is akarsz korulotte, akkor min. 3x3 de az a nagyon minimum csak az agy es radiator es ejjeliszekreny, inkabb 3x3,5 (az agy hosszaban 3 ha oda nincs butor, ha van akkor 60 mely akasztos szekreny ajtajait kinyitod mar 100 keves is, de a 45-os komod mellett se fersz el konnyen). Kulonwc-hth jo dolog, de ilyen kicsi lakasban lehet, hogy inkabb tarolasra kene osszpontositani (gardrob), mert a haloban ugye ha felrajzolod rendesen akkor nem nagyon marad hely a beepitettnek, a ket also meg gondolom gyerekszoba ott meg beteszed az agyat+iroasztalt es semmi nem marad legalabbis ahogy most sejteni lehet az aranyokbol. Meret hijan csak tippelem, hogy az eloszobaban se fer el egy 30 centis eloszobafal sem, vagy cipos, eleg szuknek tunik (es raadasul ki se jon ugy ahogy rajzolva van, oda csak 100-as ajtot lehet tenni de egy szobai 90-esnek tuno hely is eppen hogy  maradt).

Bocs, ha most elrontottam a jokedved, raadasul en nem ertek hozza, de probaljatok inkabb kompromisszumokat kotni (helyedben pl. egy db kicsit nagyobb gyerekszobat terveznek, de kozben helyet egy kesobbi tetoter-kihasznalas lepcsojenek, a fodemben is kihagyatva). Es nezegesd kicsit maestro oldalan (mds-epitesziroda.hu) a meretezesi segedletet vagy hogy hivjak, hogy legyen ralatasod arra, melyik muveletnek milyen helyigenye van (tomeny es nem tul szep de praktikus-hasznos).

Rajzold le (nem nekunk, magadnak!) a telekre is, elhelyezkedesileg (lejtes, bejarat, es nagyon fontos a napsutes iranya), hogy melyik idoszakban mi mit kap.

A nm mi alapjan lett meghatarozva? Van valami kulon oka annak, hogy a halo kintebb log, mint a gyerekszoba? Milyen tetot kap (alakra)? (Bocs, nem tudom mennyire az olcsosag a szempont, de eddig nekem az a benyomasom hogy eleg elol all; mea culpa ha volt mar rola szo, de a nick-eket ritkan tudom hosszabb tavon tarsitani korabbi hozzaszolasukkal, szornyu a nevmemoriam irl is.)

 

 

Előzmény: ppmr (1095)
CsRob1 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1102
A mi tervezőnk is hasonlókat mondott nekünk. Gépészeti terv valóban nem kell, csak a gázterv kötelező. A többit egy jó csőszerelő is meg tudja csinálni. Persze, hogy az eredmény megfelelő lesz vagy csak olyan "tegyünk vastagabb csövet, hogy biztos ne fázz" típusú, arra nincs garancia. Ezért szerintem mindenképpen érdemes legalább konzultálni hozzáértő szakemberrel.
A kiviteli tervről a tervező szinte le akart beszélni, mivel nálunk sincsenek túl bonyolult megoldások. Mivel valószínűleg ő lesz a FEMÜ is (még nem mondott 100%-ra igent) és a kőművessel együtt is már több (jó) házat felépítettek, a helyszínen is egyeztetni tudnak.
5 hónap alatt sokak szerint fel lehet építeni egy házat a ma használatos anyagokkal és technológiákkal. Ez biztos, hogy így van, de a ház a felépítés után még jó ideig mozog, igazodik, a tömörített feltöltések összébb eshetnek és ezért szerintem - ha van rá mód - akkor jobb, ha kicsit tovább épül a ház. Ha 5 hónap alatt készül el, akkor valószínűleg az első időszakban tapasztalhatod a festés repedezését, esetleg az aljzat kismértékű süllyedését meg hasonlókat. Ezek javítására persze van megoldás.
Ha végleges az elképzelésetek és a tervezőnek jó kapcsolatai vannak, akkor szerintem simán hihető az egy hónap. Mi 1 hónappal a beadás után kaptuk meg a nem jogerős építési engedélyt úgy, hogy 2 héttel a beadás után még mindig az előadó asztalán - egy kupac másik papír alatt, elfeledve - hevert az engedélykérelmünk. Igaz, nem Budapesten.

A szükséges távolságokat a terven kell betartani, a valóságban nem valószínű, hogy le fogják mérni.
Előzmény: ppmr (1093)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1101

(Kalkulálni pedig úgy lehet, ohgyszépen kivesézed, hogy mihez miből mennyi kell. Mindenről kapsz infót a neten, katalógusokban, könyvekben. Én is így tájékozódom.)

 

Mármint, ha nem akarsz költségvetéskészítő szoftverekre hagyatkozni.

Előzmény: NeomatiK (1100)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1100

Ezt ismeritek? KönyvCalc Építőipari Költségvetéskészítő Program

Itt letölthető: http://www.mmsys.hu/ a Letöltés menüpont alatt.

Én még nem néztem meg, nekem CD-n van meg a progi, időkorlátos, de talán ugyanaz mint a letölthető verzió.

Kalkulálni pedig úgy lehet, ohgyszépen kivesézed, hogy mihez miből mennyi kell. Mindenről kapsz infót a neten, katalógusokban, könyvekben. Én is így tájékozódom.

 

A kiviteli tervre valóban nincs szükség egy egyszerűbb épületnél. Nekem se lesz, felesleges.

 

 

Előzmény: ppmr (1097)
ppmr Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1099

Na, de nem abban, hogy mit, mennyit és hol használjon?

lehet ám, hogy igazad van!

Előzmény: Lacivill (1098)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1098
Igazából még nem láttam kiviteli tervet, de szerintem az nem arra jó, hogy költségvetéseket csinálj, hanem arra jó, hogy a kivitelezőt segítse.
Előzmény: ppmr (1097)
ppmr Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1097
Nem, de az arra jó, hogy tudod, hogy mi lesz a házban, miből lesz a ház, azzal meg tudsz tervezni, nem? Vagy én értettem félre a célját a kiviteli tervnek?
Előzmény: Lacivill (1096)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1096

Pénz nélkül nem könnyű elindulni, a bank általában csak akkor ad, ha már az önrész el van költve.

Pesten a víz ill. csatorna terv hiányában nem kapsz lakhatásit!

A kiviteli terv nem ad semmilyen költségről tájékoztatást!

Előzmény: ppmr (1094)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!