Keresés

Részletes keresés

maestro Creative Commons License 2006.02.01 0 0 1164
"Ebből azt szűröm le, hogy jobb lesz nem megmutatni, hadd dolgozzon meg a pénzéért ;))"

Pontosan. Az építésznek is jobb, és a ház is így lesz a legjobb.

"Amúgy meg nem kockás papírra tervezek, ott 10 évesen tartottam, most már számítógépen bütykölöm az álomházaimat :))"

3D Home Architect-ben vagy vmi hasonlóban... Az a modern kockás papír :-)

Ha igazán jó házat szeretnél, az igényedet, kívánságaidat írd össze. Helyiségenként és az egész házzal kapcsolatban is. Mindent írj le, amit csak szeretnél, mert amit el sem momndasz, az biztosan nem lesz meg. Majd az építész kisakkozza, hogy minél több meglegyen abból, amit megálmodtatok. Ez gépelve 2-3 oldal, kézzel akár 8-10 is lehet. Csak olyan építésszel állj szóba, aki ezt a listát örömmel fogadja ill. eleve is igényli.

Aztán pedig jól mondod, rajzoljon ő, azért fizeted! :-)
Előzmény: mara2 (1162)
mara2 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 1162

hadd induljanak tiszta lappal a gondolataim- igen, erre gondoltam, hogy ő is jobban szeretné ezt

 

De laikusként óhatatlanul is beszorítod magad a saját tudásod keretei közé -ez meg a másik, amitől tartottam.

 

Ebből azt szűröm le, hogy jobb lesz nem megmutatni, hadd dolgozzon meg a pénzéért ;))

Amúgy meg nem kockás papírra tervezek, ott 10 évesen tartottam, most már számítógépen bütykölöm az álomházaimat :)) (bár attól ez még elég kezdetleges hozzáállás, tudom)

 

Köszönöm!   

Előzmény: maestro (1161)
maestro Creative Commons License 2006.02.01 0 0 1161
Nagy különbség van tervezői munkamódszerekben is. Aki csak gyorsan le akarja tudni a munkát, annak nagy segítség a legendás kockás papír.

Őszintén szólva, én nem is nagyon látok kockás papíros rajzokat. A tervezés elején én kérem, hogy még ne mutassák meg, hadd induljanak tiszta lappal a gondolataim. Később pedig már a megbízóim nem akarják megmutatni, amint láttak tőlem egy-két alaprajzot :-)

Szerintem amit szeretnél, azt tökéletesen el tudod mondani szóban is, vagy legfeljebb némi "gombóc" rajzzal, felvázolva a fontos helyiségkapcsolatokat. De laikusként óhatatlanul is beszorítod magad a saját tudásod keretei közé. Elmondani el lehet egymásnak ellentmondó igényeket is, aztán hátha sikerül mégis megoldanom, hiszen ez a dolgom. De ha már lerajzolod, akkor esetleg sok mindenről eleve lemondtál, sok mindent eldöntöttél és egy lustább tervező nem keresi magának a plusz munkát az összes lehetőség felkutatásával.

A kockás papírral voltaképpen az a gond, hogy rossz előjel: aki nem tud egy egyenes vonalat sem meghúzni vagy kellő oldalarányú téglalapokat rajzolni, és mégsem a szakemberre bízza a rajzolást, az nem bízik meg eléggé a leendő tervezőjében :-)
Előzmény: mara2 (1160)
mara2 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 1160

Pedig kíváncsi lennék a véleményére!

 

Mi még a telekvásárlásnál tartunk, de már az adott telekre megterveztem a házam :) Most azon gondolkodom, hogy ha meglesz a telek, oda merjem-e adni a papírt az építésznek, vagy nézzem meg, hogy az igényeim alapján ő mit alkot. Viszont ragaszkodok egy-két dologhoz és ha mégse tetszik amit csinál és az orra alá nyomom, hogy én kb. ezt szeretném, akkor nem haragszik meg, hogy "fölösleges" munkát végzett, miért nem kezdtem azzal??

Viszont lehet, hogy teljesen máshogy gondolkodna, és tetszene, én meg leragadtam a hülye elképzeléseimnél és csak tilitolizok a papíromon.

Amúgy elég nehéz eset, a ház max. 12 m széles lehet, oldalhatáron álló és a két gyerekszobán+fürdőn kívül minden mást a földszinten szeretnék.

Szóval tényleg érdekelne a véleménye!

 

Amúgy végigolvastam az egész topikot, nagyon hasznosnak találtam, és ha majd meglesz a telkünk, biztos gyakori vendég leszek :)) Vigyázat, szőke nő a láthatáron ;)))

Előzmény: maestro (1159)
maestro Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1159
Nem magát a mórickarajzot utáljuk, hanem azt a megrendelői attitűdöt, ami azzal gyakran együtt jár: "már meg is terveztem, magának csak meg kell rajzolnia és aláírni".

Szerencsésebb esetben a mórickarajz akár még hasznos is lehet, mint az építtetői igények megfogalmazása. Van, akinek könnyebb így elmondania, milyen helyiségkapcsolatokat szeretne, mint szóban.

Még szerencsésebb esetben viszont nem is kell az építtetőnek ilyenekkel foglalkoznia, mert az építész találja ki az egész házat annak alapján, amit elmond neki magáról és az életéről.

A kockás papír külön téma, de ezt most inkább nem fejteném ki.
Előzmény: moxi (1155)
Haragos Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1158

 

Kalapácsos darálóval, 8 mm-es szitával, zsákokba mintegy 15 köbmétert. A szemcseméretem átlag 3-6 mm.

Jó kis meló, de szépet spóroltam vele.

 

Előzmény: Törölt nick (1157)
moxi Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1155
A mórickarajzot utáljáka tervezők, főleg ha kockás papíron van...
Előzmény: epitkezo (1154)
epitkezo Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1154

Üdvözlet!

 

Építkezés elött állok és tanácsot szeretnék kérni.

Szükségem lenne egy megbízható, lelkiismeretes tervezőre, valamint egy kivitelezőre.

Ha van esetleg valaki akit tudnátok ajánlani, azt megköszönném.

 

Mivel nem mindennap épít az ember házat magának, jó lenne egy normális embert találni, aki nem a "minél elöbb kész lenni, minnél többet lehúzni" elv alapján dolgozik.

A házat mivel elég nagy és belső medence is lesz benne, mindenképpen valami energiatakarékos rendszerrre szeretném elkészíttetni. (hőszivattyú, napenergia)

Ami megvan az egy  déli fekvésű telek, valamint egy mórickarajz indulásnak.  

 

köszönet

ppmr Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1153

Bocs, senkit sem akartam megbántani a lehúzás kifejezéssel.

Az árkalkulációval kapcsolatban nem igazán tudunk foglalkozni terv nélkül. Majd megpróbáljuk úgy inztézni, hogy két tervet csináljon a fickó, és mindkettőre kérünk árajánlatot, aztán amelyik jónak/ jobbnak tűnik, azt engedélyeztetjük - ha egyáltalán lehet ilyet.

Volt itt szó a cikk- cakkról, hogy az egyik szobát kiljebb lehetne tolni, ez is jó ötlet, át is alakítottam a tervet. Szóval kaptam ám itt nagyon sok jó ötletet is!

Olyan programot sajnos nem tudtam még szerezni, amivel benapozhatnám a házat, pedig az nagyon sokat segítene. De jövő héten úgyis beszélünk a tervezővel, csinálja meg ő, és dolgozzon egy kicsit a pénzéért.

Előzmény: NeomatiK (1152)
NeomatiK Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1152

Szia!

Nem mondtam, hogy rossz a terv. Nem biztos, hogy sokat spórolsz, ha minél kisebbre akarod a házat építeni. Hogy egy példával éljek: pl a 90m2 és 110m2 közötti árkülönbség lenne 500.000 Ft, akkor érdmesebb a nagyobbat választani. Tudom, néhány százezer is számít, főleg hogy más előre nem kalkulált kiadások elé kerülhet az ember. Akor jársz a legjobban, ha kiszámolod tételesen a kisebb és a nagyobb ház építési költésgeit. Amit említettél pincét és garázst, az visz el rengeteg pénzt, ha a valóban pinceszinten van. Amúgy nem tartom jó ötletnek - szubjektív vélemény - hogy a ház megépülte után építsetek garázst a ház elé, leginkább szerkezeti szempontból. Én legalábbis tartanék tőle. Nekem is 30cm-es fal lesz, nem kell a vastagabb, hacsak nem a jobb hőszigetelés a fontos, ami nem hátrány :) viszont jóval kisebb lesz a belső tered és drágább is.

Előzmény: ppmr (1108)
kiskori Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1151
Szintén saját anyagbeszerzés történik. Munka van vele, de a legtöbb helyen lehet alkudni. (Bár nem vagyok ilyen fajta, de előfordult, hogy maga a kereskedő ajánlott kevesebbet.) Az ács nekünk is éppen 30m2-tel számolt többet. Nem hittünk a szemünknek, amikor utánaszámoltunk. azt hittem elfelejtettem számolni, így az építészünket is megkértük. Viszont a kőműves éppen 60 db zsalutéglával akart kevesebbet , mint mi rendeltünk, és egy darab sem maradt. Szóval számolni!!!!!
Előzmény: cicmarek_ (1150)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1150

Ha az anyagbeszerzést rá akarod bízni a kivitelezőre, ahhoz szerintem nagyon meg kell benne bíznod. Mert könnyen előfordulhat, hogy a te építőanyagoddal finanszírozza meg mások építkezését.

Mi magunk szereztük be az anyagokat. Ebben nekünk az volt jó, hogy jobban utánajártunk hogy mit-hol-mennyiért veszünk, és persze mindig mindenből annyi van, amennyire szükség van. Megjegyezném, hogy ezzel jócskán van/volt munka, de nekünk nem volt mindegy hogy milyen anyagok lettek beépítve. Egyetlen egy dolgnak nem számultunk utána: a tetőnek. Jól meg is szivatott az ács, mert maradt jócskán anyag.

Egy a lényeg: akárhogy is döntesz az anyagbeszerzéssel kapcsolatban, javasolnám hogy mindig számolj utána, és ellenőrizd a fogyást!

Előzmény: ppmr (1148)
pepii Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1149
esetleg meg lehetne olyan alternativa is, hogy a ket gyerekszoba az emeleten lenne (a gyerekek ugyesek) es a helyet amit a 2 szoba helyen kapnal kihasznalhatnad masra (garazs, az alapterulet csokentese, muhely stb.) azt az egy szobat ami nekem lenn van szinten olyan meggondolasbol tettem oda, hogy mig nem szaporodunk meg nagyon addig az lesz a haloszoba miutan meglesz a fonti resz plusz 3 szoba azutan muhely vagy barmi mas miutan megoregszem ismet haloszoba.
Előzmény: ppmr (1148)
ppmr Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1148

A két szintes ház nekem tetszene, de a páromnak nem (végül is jobb lenne az egyszintes, mert egy kicsit rozoga a térdem, sztem 20 év múlva már nehezen jutnék fel :) ).

Szóval mi egy szinten szeretnénk 2 gyereket, de ettől még megemeljük az oldalfalat, de nem alakítunk ki lépcsőnek helyet. Jó lesz, ha mondjuk valamelyik otthon akar maradni, legfeljebb nagyobb lesz a padlás, ahogy mondod.

Kicsit átalakítottam a házat, már csak egy cikk- cakk van benne, mint a tiedben. Árajánlatot többet kérünk, szerencsére 3-4 kivitelezőt is ajánlottak, remélem még időben tudunk ajánlatot kérni mindtől. A belső burkolás azt hiszem menni fog családilag, de ezt persze előre meg kell beszélni a többiekkel is.

 

Az eredeti terven nem sokat változtattam, pedig kicsit lehúzták itt a többiek, de az az igazság, hogy a teraszt a kert felé szeretnénk építeni úgy, hogy a konyhából és a nappaliból is ki lehessen menni, így azoknak muszály egymás mellé kerülniük. Szeretném, ha a szobák a ház egy másik részén lennének, pl egy sem nyílna a nappaliból.

Amúgy a háló nem pont nyugati fekvésű, hanem kicsit észak- nyugati, így nem lenne az olyan meleg, mintha telibe nyugatra nézne.

 

Még azon kell majd előre elgondolkodnunk, hogy magunk szerezzük- e be az anyagot. Az újabb tervezői ajánlat szerint nem nyerünk vele sokat, de szerintem haza beszélt.

Előzmény: pepii (1145)
kiskori Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1147
Mi még nem vagyunk sehol, de a minden (saját munkám is ) forintosítva nekünk az anyag/munka 62/38-ra jött ki. Ebbe a már kapott ajánlatok benne vannak, a saját munkánkat meg megbecsültük a kapott ajánlatok alapján. Mivel szándékaink szerint a festés, burkolás, glettelés, villanyszerelés saját meló, így az anyag/munka 77/23 lesz.
Előzmény: Axióma (1146)
Axióma Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1146
Hat, en pont ezert hoztam fel, de akkor kerdezzuk meg a tobbieket is, naluk mi volt!
Nekem volt 3 arajanlatom, az egyik az eleg komolytalan (nem is volt meg kesz a terv csak kezzel skicceltem egy elkepzelest de adtak rola valami atlagos ajanlatot), a masodik egy elszallt mindentbele, harmadik a tenyleges kivitelezoe. Ezekben kb. stimmelt ez az ara'ny, es a vegleges is azt gondolom kb. stimmel nettoban (brutto reszben valtozo). Persze mi generalossal csinaltuk, de nagyon-nagyon hihetetlen szamomra, hogy fele lenne a munkadij. Ettol meg hajra, es az a legjobb ha bejon neked!
Előzmény: Vezso (1129)
pepii Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1145
engem is a keskeny telek problemaja kinoz sok-sok kompromisszummal egy 86 m2 hasznos alapteruletu haz jott ki amit itt megnezhetsz. par dolog ugyan mar valtozott pl. az eresz a bejaratnal be lett cserepezve. mindenkepp olcsobb 2szintes hazat epiteni mint 1szinteset indulj ki abbol, hogy a meglevo egyszintesbol 4 sor tegla hozzaadasaval 2 szintes es ezaltal 2szer akkora teruletu hazat kapsz. En most csak az also szintre koncentralok azert nincs is meg a 2szint tervrajza. szerintem mindenkepp gondolkodj el azon a 4 sor teglan a legrosszabb esetben is egy nagy padlasod lesz ami nem tragedia. kesobb csinalok egy falepcsot es maris megduplaztam a hazamat.
ahol szerintem sporolni lehet

-2szintes epulet
-egyszeru teto minel kevesebb cikk-cakk
-boltivek hanyagolasa
-amit tudsz es amit lehet csinald meg magad, haverral, rokonnal (neha olyan orabered lesz, hogy csak na :)
-optimalis uvegfelulet (ne legyen sotet, de ami sok az sok foleg amikor meg kell venni az ablakokat)
-midenre legalabb 5-6 arajanlat keres (az eszem megall, hogy micsoda elteresek vannak)

Előzmény: ppmr (1095)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1144

Én nem valószinű, hogy mostanában épitkezni fogok, de vagy 15 éve már láttam konkrétan ilyenfajta módot.

Különben ásványgyapot is van zsákos formában.

Egyébiránt most épülő lakóparkban láttam olyat, hogy nikecell helyett lépésálló asványgyapotot tettek, állitólag nyugaton, már így épitik.

Szóval mai energiárak mellett szerintem nem szabad komolyabb hőszigetés nélkül házat épiteni, gondolok nemcsak a télre, hanem a nyárra is.

Előzmény: Haragos (1143)
Haragos Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1143

Szia!

 

Azért véleményem szerint mielőtt egy ilyen szendvicsfalba belekezdesz mindenképpen nézd meg az árakat!

Az a hőszigetelő amit függőlegesen is lehet állítani drágább mint amit vizszintesre készítenek. Ennek kell egy külön álványzat ami tartja a lapokat és kell valami amire a téglaburkolatot kivülről felragasztod.

De maga a szendvics ötlet nagyon jó.

Én ezt másképpen oldottam meg:

az alapom 50 cm széles. Van egy 30-as teherhordó falam belülröl. kihagytam 7 cm légrést a falazáskor és válaszfallapokból húztam mégegy falat a 30-as fal elé. Amikor ez megvolt a 7-cm légrést kitöltöttem nikecell örleménnyel /zsákokból beleöntöttem/, amit ingyen beszereztem boltokból /pl.: hűtők, mosógépek...stb csomagolása, ja és örültek, hogy elhozom/ és magam daráltam le, tehát fizetnem nem kellett érte. Ezt csak beleszórtam a résbe és lett 7 cm szigetelésem, mindenféle ragasztók dűbelek nélkül.

Így lett 40 cm téglafalam és 7 cm nikecell. Ez már azért elég jó.

Persze nem állítom, hogy ez a dupla falazás a legolcsóbb, de mindenesetre takarékos. Munkadíj sem kevés, meg válaszfallap is elég sok kellet.

Előnye, nem kell rettegni, hogy megsérül a külső hőszigetelés és kivülről símán vakolható.

Előzmény: Lacivill (1142)
Lacivill Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1142

Nikecelen kivül is van élet, én ha most kezdenék építkezni nem dobnám ki a pénzem drága vastag szuper téglákra.

Hanem szendvicsfalat építenék.

Belül 25 cm-es tartófal, ikersejt vagy valami hasonló, 10-15 cm közetgyapot hőszigetelő, kivülre meg klinker vagy valami hasonló.

AZt mondják sokan, hogy nyáron nem melegszik úgy fel, és télen is jobban szigetel, és ha mindent összeadsz nem is sokkal drágább így négyzetmétere.

Előzmény: Vezso (1132)
Vezso Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1141

Na a kivitelező kiválasztása még egy jó kis lelki trauma. :) Nekünk sok fejfájást okozott, most 90%-ban eldöntött, hogy ki lesz. Még megbeszélem az építésvezetővel, aztán összehozom őket egymással. Meghallgatom az ő véleményét is róla.

Előzmény: Teáskanna (1140)
Teáskanna Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1140

Az építkezés Csömörön lenne. (Budapest XVI. kerületétől egy utcányira)

Jó lenne tavasszal elkezdeni az építkezést, de mivel kivitelezői Árajánlatunk még nincs, ezért az építezés megkezdése 90 %-ban függhet ettől.

Előzmény: Vezso (1139)
Vezso Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1139

Szia!

Mikor akartok kezdeni és hol?

Nálunk Miskolcon ezek a következő összegek voltak. (kb)

Kéményseprő: 4200

Kiviteli terv: 70e

Gépésszel még nem beszéltünk az árról, de 120-nál jóval kevesebb lesz. Ismerős. :)

Előzmény: Teáskanna (1138)
Teáskanna Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1138

Sziasztok!

 

Újabb költségekről tudok beszámolni:

 

Kéményseprők engedélyezési terv leadása:     5.000,-Ft

Tartószerkezeti kivitelezési terv – alapozás,

födémek, fedélszék, lépcsőről.:                             120.000,-Ft

 

Gépészeti kiviteli terv:                                       120.000,-Ft

 

FEMŰ alkalmankénti kiszállása:                                 7.000,-Ft

pilbi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1137

Jó úton jársz! :)

 

Előzmény: Vezso (1135)
Vezso Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1136
Tisztában vagyok vele, sőt még csak nem is tulaj tette fel, hanem így vette. Gondolom amikor majd kiköltözünk leszedik az egészet. Aztán ki tudja mit találnak majd alatta. :)
Előzmény: pilbi (1134)
Vezso Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1135
Gondolom erre találták ki a hőcserélős szellőzőket, meg a szélfogókat az előszoba előtt. Persze ez csak tipp részemről.
Előzmény: pilbi (1133)
pilbi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1134

Üdv Vezsó!

 

A szigetelés alaptétele, hogy belülről nem szigetelünk!!!

Így a fal hidegebb mint a belső levegő(hiszen szigeteled tőle), tehát ott csapódik ki a pára=> kezdődik a penész....

Amúgy a különböző EPS-ek is páraáteresztők valamennyire!

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: Vezso (1132)
pilbi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1133

Üdv ilja!

 

 

Hogy egészen pontosak legyünk az irományok szerint 0.4%-3% a falon keresztül távozó pára!

Viszont az egyéb légcsere (szellőztetés, ajtónyitás, ...) a fűtési költséged 40%-át is kiteszi!

Akkor mi a megoldás? :)

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: ilja (1131)
Vezso Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1132

Most albérletben lakunk, egy tégla ház 3. emeletén. kb 5mm-es szigetelés van a lakáson belülről. Tisztában vagyok vele, hogy ez messze nem egyenlő azzal, mint amikor kívülről van szigetelve, tehát nem teljesen jogos az összehasonlítás, de mi minden télen (második éve lakunk itt) küzdünk a penésszel, rengeteg pénzünk elmegy afalak szárítására, illetve a beépített szellőzők működtetésére. Tavaj novemberben egy épületgépész javaslatai szerint építettünk be szellőzőket (természetesen a tulaj állta a költségeket), de semmit nem érnek. Havonta mosom a falakat ecettel, meg fertőtlenítővel, hiába. Alig várjuk, hogy dobbantsunk.

Hiába tudom, hogy nem ugyan az kívülről szigetelni, nekem borsódzik a hátam a nikeceltől. Egyébbként sem vagyok műanyag párti.

Előzmény: ilja (1131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!