Keresés

Részletes keresés

nazareth Creative Commons License 2017.06.16 0 0 17268

Szerintem egy normális (értsd: ipari felhasználásra szánt) 608-as csapágy dimenziói fixek, nem lehet gond velük. Ha már egy csapágyat "speciálisan a görkorcsolyások igényeinek fejlesztettek" (ez kb. olyan, mint a speciálisan nyugdíjasoknak fejlesztett autó: nincs benne 4. sebesség, és 40-re korlátozva van), akkor ott bármi lehet.

 

Az ABEC, vagy ILQ "minősítést" bármelyik kínai gyártó rárakhatja bármilyen termékére, azt csak a hobby-görkorisok fogják használni, senki nem fogja ellenőrizni, és komoly gond sem lesz belőle (legfeljebb valami Isten háta mögötti kis kelet-európai ország fórumán fog panaszkodni valaki :)

Előzmény: Istvan.o (17267)
Istvan.o Creative Commons License 2017.06.15 0 0 17267

ezt, hogyan állapítsam meg?

valamint a gyári(abec5) csapágyazással vajon miért nem volt ilyen gond?

Előzmény: szg307 (17266)
szg307 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17266

Rövid, vagy hosszú a távtartó.

Előzmény: Istvan.o (17265)
Istvan.o Creative Commons License 2017.06.12 0 0 17265

természetesen távtartó van a csapágyak között.

mi lehet még?

 

Előzmény: nazareth (17264)
nazareth Creative Commons License 2017.06.11 0 0 17264

Távtartó. Feladata, hogy felvegye a tengelyvégi csavarok szorítóerejét. Ez vagy egy szimpla csődarab (ez esetben a csapágyak közvetlenül a tengelyen vannak), vagy egy ilyen spéci cső (belül a tengely, kétoldalt rá a csapágyak).

 

Vannak a fenti két megoldástól különböző megoldások is, de mindenképpen kell valami távtartó, ami elejét veszi, hogy a sínek összeszorítsák a csapágyak belső gyűrűit (tehát nem a kerék, mert az a külső gyűrűk távolságát határozza meg).

 

Angolul spacer néven fut a cucc, így rákeresve találhatsz leírásokat:

 

https://www.google.hu/search?q=inline+skate+wheel+spacer

 

 

Előzmény: Istvan.o (17263)
Istvan.o Creative Commons License 2017.06.10 0 0 17263

üdv.

nektek a koritok "sínje", hogy néz ki? ha magam maradok sem értem mi a baj nálam. már a harmadik csapágyszettet vettem meg, jeleneg twincam ilq7. és mindegyiknek kb 15km/órás sebesség fölött nagyon durva hangja van, valamint szerintem nem úgy gurul ahogy kellene, szinte nehéz hajtani.

nekem úgy néz ki, hogy ugye van 2 oldalról a műanyag sín, abban egy kis fém pöcök, ami eltartja a kereket a műanyagtól, és ezek közé jön a kerék a csapágyakkal. nem hiányzik belőle valami?

Ron_Oximo Creative Commons License 2017.06.08 0 0 17262

Megjött a kori (a srácok úgy tűnik még múlt héten feladták (respect), mert keddre már itt is volt - de csak ma tudtam átvenni). Megvolt az első ismerkedés. Meglepően könnyen fel és le lehet venni, jó ez a gyorsfűző.

Kb 30 - 40 percet tipegtem fel - le, gurulásnak nem nevezném, érdekes élmény volt :-) Szerencsére pont olyan jól tart, ahogy emlékeztem, és a "műsor" végén sem éreztem, hogy bárhol nyomná a lábam - pöpec. A bokám így is éreztem a végére, amikor már kezdett fáradni, állandóan kifelé akart billenni.  Szoktatni kell ezeket az izmokat, inakat. Esni még nem estem (nem sokon múlt párszor). Jó lesz ez :-)

Sisakot még nem vettem, de hamar kerítenem kell egyet.

Előzmény: Törölt nick (17259)
boygabi Creative Commons License 2017.06.02 0 0 17260

Ti hogy álltok a kerekek minőségét illetően? Van egy Powerslide imperialom aminek az egyik kereke több helyen megrepedt. Belül a műanyagra értem a csapágy körül. A kopásállóságával meg vagyok elégedve. Viszonylag sokat megyek és ritkán forgatom. T féket és V-t szoktam használni. 85A keménységű. 
A kislányomnak szintén van ilyen kerék repedés gondja. K2 állítható gyerekkori. Most hogy forgattam a kerekeket akkor láttam. Ugrálni max 1 lépcső magasságot illyetve úthibákat szoktunk. 

Még egy utolsó dolog ami eszembe jutott és tapasztalatnak leírom: egy barátomnak Spartan olcsó korija van. Kb 10 alkalommal mentünk együtt 84mm 82a keménységű gyári kerekekkel. Ő kb 90 kg és kicsit befelé dől a koriban mindkét lába. Valami brutális ahogyan koptatja a 2-2 első kereket. Gyakorlatilag kuka a kerék és nincs is igazán sok futófelület rajta. Valamint, ha kap egy kavicsot az szinte belevág a kerékbe. 
Most néznénk neki új kereket de kevés a pénze rá. Szóval néztem decathlonos saját márkás kereket kb 10K a 8db 84a-s kerék. Egy komment van alatta ill. értékelés: kb 10 használat után szétkopott és morzsolódik :)
Mit érdemes akkor venni? 

Ron_Oximo Creative Commons License 2017.06.02 0 0 17258

Megjártam Budapestet, felemás sikerrel, legalábbis görkori ügyben. Az Aréna plázás sportboltban nem sok mindent találtam, volt pár kori kirakva, de nem a méretemben, segítség pedig nem adódott - így eljöttem. Az Insportline -ba nem jutottam el (kicsit elcsúsztunk az indulással itthonról) A Skateworld -ban viszont jártam, ez mindenképp megérte. Nagyon segítőkészek voltak, megbeszéltük mi jöhet szóba, ezekből több méretet is próbáltam, végül a 44 maradt, mint szükséges. Úgy tűnik, kezdőként egy K2 Kinetic 80 M lesz a befutó. Gyorsan kellett volna döntenem, mivel kicsit kilógott a keretből, max 80 mm -es kerekek mennek rá amik 80 A keménységűek - így végül nem hoztam el (bár igen kicsin múlott, és már akkor is éreztem, mi lesz a vége) Bár sokat nem tudtam utánaolvasni, de azt gondolom, mégis jó lehet ez kezdő korinak. Nagyon kényelmes volt, teljesen, stabilan körbefogta a lábfejem, a lábszáron pedig egyáltalán nem szorított. Azt hiszem, holnap (vagyis már ma) visszahívom a srácokat, és megrendelem ezt a korit, pár védőfelszereléssel együtt. Tudom, belépő szint, de szerintem engem jó ideig ki tud szolgálni.

Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.31 0 0 17256

Értem, köszönöm!

Javarészt városban fogok közlekedni, legalábbis egyelőre úgy tűnik, és tényleg csak fitness jelleggel. (Bő 30 km a munkahely, úgyhogy az nem cél :-) ) Főleg a futás mellé keresek további mozgási lehetőségeket.

Szóval a 80 mm -nek elégnek kell lenni. Azon még gondolkodom, hogy mi legyen, ha szimpatikus és csak 80A kerékkel van szerelve  (pl a K2 -k többsége). Egy kerék szett végül is nem a világ egy szezonban, főleg ha a második már tetszőleges keménységű.

 

GabikA: Neked is köszönöm!

Nézegettem a használt piacot, de nehéz jót találni, és a legtöbb jó vétel Budapesten van, ahol ritkán járok. Ez tényleg olyan portéka, hogy használtan még inkább meg kell nézni, mint újonnan.

A K2 -k valóban nem olcsók, valamiéért én is ezeket nézegettem elsősorban. De nem igazán ismerem egyiket sem mélyebben, így bármelyik jobb nevű (Fila, Roces, stb)  mellett leteszem a voksom, ha kényelmes, megfelel a paramétereknek és az ára is rendben van.

Az ideális az lenne, ha 80 -as mérettel tudnám megvenni, ami később 84 -ig bővíthető, legalább 82A kerékkel, lehetőleg a keret árban. Mellé kell majd még vennem védőfelszerelést is, anélkül ki sem mennék az utcára, azzal is számolnom kell pluszban. A Netet bújva eddig Fila -kból láttam ezeknek leginkább megfelelőt, bár az pont a SW -ben nincs. Holnap jó esetben három helyet tudok megnézni: Arena pláza sportbolt (ott mindenképp van dolgom, így útba esik, bár tartok tőle, hogy csak a webshop -ban bő a választék), Insportline, Skateworld. Remélem belefér, és a háromból összejön egy használható kori.

Előzmény: Saughassy (17255)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.31 0 0 17255

A 84es kerekmeret jelent egy kis elonyt komfortban es sebessegben, de en a preferencialistaban az utolso helyre sorolnam. Ha ket kori egyforman tetszik, egyforman minosegi, ugyanannyiba (vagy max 3-4000 forinttal tobbe kerul a nagyobb kerekes) kerul, akkor valaszd a 84es kerekmeretet. De ha a 84es kerek 80A kemenysegu, a 80as alternativaja pedig 82A, plane 84A, akkor egyertelmuen a kemenyebb, de kisebbet.

 

Ha tobbet tervezel varosban kozlekedni, akkor valojaban jobban jarsz a kisebb kerekkel, mert azokhoz rovidebb sin jar, ami viszont egyertelmuen javitja a fordulekonysagot. Es a varosi kozlekedeshez, kis szlalomhoz arra van szukseg. Ha elsosorban zart palyan, kilometereket akarsz gyujteni, akkor kepbe kerulhet a nagyobb kerek, de lasd az elso bekezdest.

 

A 80A vs 82A szemleletes kulonbsege annyi, hogy egy kicsit is intenzivebb szezon alatt garantaltan elhasznalod a 80As kereket. A 82A valoszinuleg kihuzza a kovetkezot is. A kerekszettek arat megtalalod a korabban emlegetett boltok oldalan. Lehet szamolni. :) Anyagilag is jobban megeri a kemenyebb kerek, plane ha sokat fekezel. Sajnos a kemenyseg jeloles nem jelent ugyanolyan kopasallosagot, az olcsobb 84A-s jellemzoen jobban kopik, mint a dragabb. A komfortra sem utal, mert abban nagy szerepet jatszik a kerek belso szerkezete, ami altalaban valami kemeny muanyag struktura. Extrem kopas eseten elkezd kikandikalni a futofelulet alol, de addigra mar regen el kellett volna dobnod. Van amelyik gyarto kerekein kb ketszer annyi a futofelulet, mint a tobbien. (Igy jartam az olcso PS 84As kerekkel. A Hyper dragabb, de sokkal komfortosabb es sokkal tobb a futofelulet is rajta)

Előzmény: Ron_Oximo (17253)
Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.31 0 0 17253

Rendben, ezekre figyelek. 

Remélem lesz olyan akció, amibe belefér a minőségi fitness kori, egyelőre a honlapokat nézve, a standard árak alapján nem  túl sok modell jöhet szóba, de bízom benne, hogy ezek között is találok jót. 

Sajnos gyakori (43 - 44) a lábméretem, az igazán jó utolsó darabos akciókban ilyen ritkán vesz részt :-)

 

Még néhány kérdés felmerült bennem.

Mennyire jelent előnyt, ha egy kori később pl 84 -es kerekekkel is szerelhető. Érdemes ezzel egyáltalán kezdőként foglalkozni, vagy csak félrevisz?

Ugyanígy, a 82A kerék ajánlott, de pl a K2 elérhető modelljei leginkább 80A kerekeken futnak. Össze lehet hasonlítani valamilyen kezdő számára is szemléletes módon a különbséget?

 

Az urban / freeskate modellek úgy tűnik elég masszívak, de ezek egyelőre nálam nem jönnek szóba, előbb tanuljak meg gurulni :-) 

 

 

Előzmény: Saughassy (17248)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.30 0 0 17251

Az szerintem gyari hiba volt, az sajnos barmilyen markanal es barmilyen hasznalat mellett jelentkezhet. Bar anno a belepo szintu PS FSK kori nem tett ram nagy benyomast, szoval most mondjam, hogy nem lep meg?:) 

 

Az Il Capom sinje szerintem egy atomcsapast is tul fog elni. Persze igy 7-8 ev utan mar annak is kiderultek a gyenge pontjai, de eddig 1-2000 forintbol mindet meg tudtam javitani, javittatni. Ilyen idos kor pedig egy ciponel is nagy szo, nem hogy egy korinal. :)

Előzmény: Törölt nick (17250)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.30 0 0 17249

Ja es nem fogod tonkretenni, max a kerek kopik el. De az a dragabb korin is ugyanugy el fog. (Ha ugyanolyan kemenysegu). Esetleg kinyirhatod a csapagyakat ha homokozoba esel, vagy pocsolyaban gazolsz vele. Nagyjabol ezek tudnak kart tenni a mostani korikban.

Előzmény: Saughassy (17248)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.30 0 0 17248

Ennel tobbre nem kell figyelned. :) 30 alatt boven megall egy akcios minosegi fitneszkori. Az urban/fsk sajna mar 50-tol indul.

Előzmény: Ron_Oximo (17247)
Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.30 0 0 17247

Köszönet az infókért!

Tapasztalt korisként abban tudtok esetleg segíteni, hogy mire figyelnek a választáskor? 

Azt mindenhol kiemelték, hogy elsősorban kényelmes legyen, de jól fogja a lábat. 82A keménységű kerekek javasoltak. Ezeken túl bármit szívesen veszek.

Típust direkt nem kérdezek, mert ez nagyon szubjektív tud lenni, persze a személyes összehasonlító tapasztalatokat megköszönöm. A K2 -ről pl jókat írnak (tetszik is), de volt, akinek nem jött be a szellözése.

Ahogy elnézem, a 20 - 30 k keret lehet sovány is lesz, de kezdő korira, amiben vélhetően fogok jópárat esni (aszfalton), nem tudom, érdemes -e többet szánni (félek, hogy szétcsapom, mielőtt rendesen belejövök)

Előzmény: Saughassy (17246)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.29 0 0 17246

Hogyne tudnanak, ott szerintem mindegyik elado gyakorlott koris.

Előzmény: Ron_Oximo (17245)
Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.29 0 0 17245

A kínálat jó dolog, emellett a szakboltban valószínűleg hozzáértők dolgoznak, bízom benne, hogy tudnak segíteni a kiválasztásában hasznos tanácsokkal is. Sajnos úgy tapasztaltam, a nagy sportboltokban viszonylag kevés az igazi szakértő.

GabikA: Sajnos nincs összehasonlítási alapom, itt csak ezt a típust tudtam kipróbálni. Remélem a héten ez változik. Kíváncsi vagyok a különbségekre, próbálom a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Előzmény: Saughassy (17243)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.29 0 0 17243

A SW-ben hatalmas a kinalat, biztosan fogsz. A lab/labfej formaja nem igazan irhato le csupan a merettel, ezert tenyleg erdemes vegigprobalni a kinalatot. Nekem az atlagnal szelesebb a labfejem, annak idejen emiatt ki is esett par, amugy kenyelmes es jo kori. Az Oxelora mintha legutobb fujt volna itt valaki, pedig a Decathlon altalaban azert meguti a hasznalhato szintet. Azt hiszem a csapagy volt nagyon gagyi.

Előzmény: Ron_Oximo (17242)
Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.29 0 0 17242

Köszönöm a javaslatot! A Skateworld -be reményeim szerint el tudok látogatni csütörtökön. Az általuk forgalmazott modellek közül a K2 és a Powerslide ismerős, ezekról jókat olvastam. Az Insportline is szóba jöhet esetleg, itt a Fila -k vannak jelenleg akciózva.

A héten próbáltam egy Oxelo fit5 korit, annyi kiderült, hogy a 43 -as méret nagyon passzol a lábujjaknál, ebből kellene az egyel nagyobb. Viszont vádlinál elég kemény, nyomta a lábszáram. Igaz, az is lehet, hogy csak szorosra húztam a rögzítőt. Remélem csütörtökön találok megfelelőt. Kicsit izgulok :-)

Előzmény: Saughassy (17241)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.29 0 0 17241

Sajnos Miskolcon nem tudok.

 

Budapesten a Skateworld es a Marcziskate a ket nagy es kotelezoen utbaejtendo koris szakbolt. A Marcziskate inkabb hokikorikban nyomul (nyaron gorhoki), a Skateoworld abszolut vegyes kinalattal.

Előzmény: Ron_Oximo (17240)
Ron_Oximo Creative Commons License 2017.05.24 0 0 17240

Sziasztok!

Nemrég vettem a lányomnak egy görkorit, és elnézve, hogy milyen felszabadultan, és egyre komfortosabban mozog benne, magam is kedvet kaptam kipróbálni. Annyit elég hamar levettem a netről, hogy mivel ugrálni és figurázni nemigen fogok, egy fitness kori tökéletes lesz kezdésnek, vagy akár folytatásnak (a futás, bringázás mellé) A konkrét típussal viszont bajban vagyok. Nem tudom, mennyire lesz tartós a kapcsolat a korival, ezért 20 - 30k körül meghúznám a határt, amit rászánok, ugyanakkor nem akarok abba a hibába esni, hogy egy esetleg gyengébb minőségű kori miatt ne kedveljem meg a sportot. Ezért terveztem több típust megnézni, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy errefelé (Miskolc) nem nagyon lehet minőségi korikat kapni - vagy még nem találtam meg a forrást. A nagyáruházak (Decathlon, Hervis, SportsDirect) leginkább csak sajátmárkás termékeket kínálnak, de nevesebb gyártók termékeit még nem láttam (férfi koriban legalábbis). A minőség pedig fontos, mivel az ízületeim sem olyan rugalmasak már, mint voltak x éve, no meg közel 100 kg azért már terhelés egy korinak is. Pillanatnyilag a D bolt Oxelo fit5 korija tűnik a legjobb elérhetőnek, de nem akarom csak azért megvenni, mert itt épp nem kapni mást. Persze ha a tapasztaltabbak azt mondják, hogy egy kezdőnek doszt elég, akkor meggondolom, próba után, nyilván.

A neten sok szép és jónak tűnő, neves gyártóktól származó korit is láttam, de ezeket ugye nem tudom felpróbálni - egyelőre még azt sem tudom, hogy a 43 -as lábamra milyen méretű baki fog passzolni, ha ez márkánként eltérhet (mint cipőnként eltér, pl), akkor nem is sok esély van jót választani.

Hogy a kérdések is meglegyenek: 

Mit ajánlanátok egy nem ifjonc kezdőnek, aki a legjobb kondiban is közelíti a 100kg -ot?

Tudtok esetleg ajánlani Miskolcon (vagy környékén) jó boltot, ahol érdemes szétnézni?

Ha Miskolcon nem, Budapesten hova nézzek be, ha épp arra járok?

Ha egy sportboltos koriban megtalálom a méretet, érdemes, lehet egy nevesebb gyártó termékét a netről berendelni ilyen méretben, vagy próba nélkül ez teljesen lutri?

Tudom, elég általános kérdések, de megköszönöm, ha kaphatok egy - két tanácsot.

 

Saughassy Creative Commons License 2017.05.05 0 0 17239

https://www.youtube.com/watch?v=vISr804y5Ek

 

Ez egy jo otlet, most talaltam. Mondjuk a parallel slide a legnehezebb, de itt egesz jol felepiti a tanulasi folyamatot.

Előzmény: Saughassy (17238)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.05 0 0 17238

https://www.youtube.com/watch?v=8OaiE-4Ix3k

 

O valami hasonlot csinal, amirol beszelek. Figyeld meg a csuszo kori talajjal bezart szoget. Itt is NAGYON kicsi, ezert csuszik es nem tapad. Minel jobban beleguggolsz a manoverbe,  annal jobban fog csuszni es annal kisebb az eselye a letapadas miatti zakonak. 

Előzmény: Saughassy (17237)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.05 0 0 17237

Mindenfele kereket gyartanak 84a-s kemenyseggel. Egyreszt a puhabb tenyleg jobban letapad, masreszt meg 3-4 powerslide utan kuka. Szoval elso korben vegyel 84a-sakat.

 Masodszor csak ismetelni tudom magam. Kell egy tempo hozza, ha megnezed a videokat, latni fogod. Tapadas helyett akkor lesz csuszas ha kemeny a kerek, nagy a tempo es kelloen lapos szoget zar be a kori a talajhoz kepest. 

 En ugy tudtam begyakorolni, hogy nem a klasszikus beleugros, hokis megoldast probaltam, hanem egy felfordulatos powerslideot. Ez lassabban is kivitelezheto es biztonsagosabb. Elindulsz kozepes tempoval es egy felfordulatot kezdesz leirni, mintha meg akarnal allni. Az gondolom megy. Viszont ezuttal nagyon melyre kell guggolni az egyik labbal, es kinyujtani a masikat. Inkabb tul melyre es tulsagosan dolj bele, ekkor maximum annyi tortenhet, hogy az oldaladra esel, ami mar amugy is max 30 centire van a talajtol, raadasul ott a kezed. Szoval fajni sem fog. A bedoles merteke tapadas es tempofuggo, ezt kell sokat gyakorolni.

Előzmény: Istvan.o (17236)
Istvan.o Creative Commons License 2017.05.04 0 0 17236

tudtommal mindegyik kerék műanyag(poliuretán).

de egy rakás ilyen videó van, mindenféle kerékkel... ezért nem értem. :(

szg307 Creative Commons License 2017.05.04 0 0 17235

Ez valami nagyon kemény kerék. Én általában a kemény kerekeket szoktam választani, de azok sem csúsznak meg így.

Ez mintha műanyagból lenne.

Előzmény: Saughassy (17234)
Saughassy Creative Commons License 2017.05.04 0 0 17234

Egyrészt a minimum 84a keménységű kerekek, másrészt pedig a megfelelő tempó. Ezt sajnos nem lehet lassan gyakorolni.

 Érdemes fel fordulattal kezdeni, jó mélyen beledolni, így nem fogsz esni. Olyan nagyot. ;)

Előzmény: Istvan.o (17233)
Istvan.o Creative Commons License 2017.05.04 0 0 17233

továbbra sem értem, hogyan csinálják ezeket a slide-okat...

https://www.youtube.com/watch?v=PWU2rH2vqAM

 

ma megpróbáltam, és vágódtam egy szépet. mi a titok?

gregg71 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 17232

Védőfelszerelés ügyben majd segítenek a többiek. Én csak gyorskorihoz használok sisakot, és egy könnyű kesztyűt minden műfajhoz.

Előzmény: Istvan.o (17231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!