Keresés

Részletes keresés

orulet Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1860

Amikor sütőben sütötted, mikor vetted ki a tésztát a gépből? 1.  Dagasztás után azonnal, és hagytad kelni deszkán,  2. vagy a gépi kelesztés után?

Igazából nem is tudom, hogy a gépben meddig tart a kelesztés (azon kívül, hogy látom növekedni ablakon keresztül), nincs a menün állapotjelző.

Előzmény: 3ferret (1857)
3ferret Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1857
Ja, még valami. Ahogy a topik címe is mutatja, tényleg klassz dolog a kenyérsütő. Én már minden kelt tésztát vele dagasztatok, pld bejgli, zserbó, és most karácsonykor a stollent abban is sütöttem. Eddig a gép dagasztotta, a sütőben sült, de most gondoltam, benne hagyom, mi történhet? Max a kutyáknak lesz sütijük is karácsonyra :-D. Ehhez képest tök jó lett, ugyanolyan, mint a sütőben. Szóval tényleg jól ki lehet használni.
Előzmény: 3ferret (1856)
3ferret Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1856
:-D:-D:-D ez ismerős! Főleg eleinte volt így, nem győztem elég kenyeret sütni, úgy fogyott. Most már kicsit mérsékeltük a fogyasztást, miután már a mérleg is billent, de azért a mai napig ha boltban veszek kenyeret, mindig marad belőle, a sajátból nem igazán. Szegény vadkacsák házi kenyeret ritkán kapnak (itt a Dunán ilyenkor télen mindig éhesek) :-D
Előzmény: orulet (1853)
orulet Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1855

Az élesztőkről jut eszembe, hogy nekem az A...i-s élesztővel még semmit sem sikerült jól sütnöm - eddig hagyományos dagasztási és kelesztési eljárással, még a színe is más.

A mi sárga Budafokos kockánk teljesen jó.

Előzmény: .ETNA. (1849)
orulet Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1854

Megpróbálkozom az élesztő-átváltással, ez 2,5 dkg a frissből, ha minden igaz?

Találtam itt (talán a te tolladból) egy átszámítási táblázatot.

 

Előzmény: .ETNA. (1850)
orulet Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1853

Szia! Köszönöm a részletes választ :)
A sorrend tiszta sor, bár Moulinex receptkönyve képregényben adja az utasítást (hozzávalók grafikusan ábrázolva), úgy vettem észre, minden esetben a berakás sorrendjében van felsorolva. Azaz ahogyan olvasom, úgy pakolhatom is bele. Néhány kivételes esetben kell mást tenni, pl. pár dolgot tálban külön összekeverni, ide még nem jutottam el.

Ha a friss élesztő ugyanolyan jó, akkor nem érdemes kockáztatni a porélesztő minőségi eltéréseivel. Amúgy a zacskós jóval drágább is.

Még egy kérdésem felmerült tegnap óta. Az, hogy bizonyos kenyerekhez EGÉSZ diót, mogyorót, mandulát javasolnak. Ezt könnyen, és szépen lehet majd szeletelni? Nehogy olyan legyen, mint egy "kavics"... :)

Veszettül be vagyok sózva most, alig várom, hogy újra süthessek. Eddig sem voltunk éppen nádszál karcsúak, de hogy elkóstolgatunk fél kiló kenyeret pár perc alatt?!

Előzmény: .ETNA. (1849)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1852

Én sem budapesti vagyok... de sajnos a SAF már sehol sem kapható. A szilasfood-nak volt a terméke, de már az ő webshopjukban sem szerepel. Korábbi beszerzési helyeim: Metro... majd Cora.... majd Interspar... és végül sehol ... mostanában a Natural élesztőt használom (ha kapni), nem olyan jó, mint a SAF, de "elmegy" :-)

 

Külföldi oldalakon továbbra is látom a SAF-ot (bár amilyen rossz a forint/euró árfolyam, kicsit talán drága), 5 db-ot árulnak egy csomagban:

http://www.graine-de-bonne-sante.com/s/6265_38164_levure-seche-boulanger

 

 

sőt van 1 fontos vagyis 454 gr-os, visszazárható papírzacsis kiszerelésben (SAF INSTANT YEAST) is.

http://www.amazinggrazefarm.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=12_20&products_id=96

 

 

Tehát ezt is külföldön kell már beszerezni, hupsz ez nem is rossz ötlet csak későn jut eszembe, mert a fiam kb. 2 hete volt Franciaországban... Nancy környékén, hozathattam volna vele, na mind1:-) Egyébként olivaolajat is ő szokott nekem hozni Spanyolországból, vagy Olaszországból, jóval olcsóbban, mint itt (legalábbis tavasszal, amikor legutóbb bevásárolt nekem, az akkori árfolyamon számítva még olcsóbb volt).

 

Előzmény: orulet (1842)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1851

Pedig egyébként nagyon jól néz ki, szép magas, ha megfordítod és így teszed az asztalra, olyan lesz, mintha direkt lenne "pereme" :-))

Előzmény: CSVili (1841)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1850

Na ez jól nem látszik:-) Inkább leírom:

 

Olasz kenyér alap programon sütve:

310 víz

560 liszt (lehet ezt is keverni: 400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozs)

1 kis kanál só

2 nagy kanál cukor

3 nagy kanál olivaolaj

2 kiskanál zacskós élesztő

3 nagy kanál paradicsompüré

2 kiskanál bazsalikom

2 kiskanál oregano

 

sípszónál összevágott olajbogyó.

Előzmény: .ETNA. (1849)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1849

A kovász semmi esetre sem adaléknak számító dolog... hiszen teljesen természetes!! Ami azt illeti, én a felsoroltak közül egyiket sem használom, a többiek gyakorlottak ezen a téren (aszkorbinsav... ami ugye C vitamin.... sikér, kovász stb.), ők jobban tudnak segíteni.

Én csak alapvető hozzávalókat használok, bár némelyek szerint már abból is többet, mint kellene (pl. olajat vagy vajat nem mindenki használ) :-))

 

Tehát: víz, liszt, olaj vagy vaj, cukor vagy méz, só, élesztő ....

 

A porélesztő mindig friss... tehát ezt használom, ÉS NEM az instant élesztő zacskóján lévő használati alapján, hanem a gépem használatijában lévő javaslat szerint... általában 2 kis adagolókanálnyit. Néhány éve, amikor a gépet kaptuk, bevásároltunk az összes kapható élesztőből egy zacsival és mindet kipróbáltuk, némelyik siralmas, nem elég erős (talán ezt lehet kompenzálni azzal, hogy többet használsz belőle pl. 3 kanállal stb.), a SAF volt a legjobb, ha lezárod légmentesen a zacsit és így beteszed a hűtőbe, simán felhasználható.

 

Amikor éppen van itthon friss élesztő akkor azt használom, pici cukros tejben (kb. 2 ujjnyiban) futtatom fel, majd ezt teszem a lisztben készített mélyedésbe. Az 50 gr-os élesztőnek kb. az egyharmadát használom én is... mondjuk ezzel is vigyázni kell, mert pl. a lidl-s élesztő csak 40 gr-os:-)

 

Csinálj olasz kenyeret, ez nem minden receptkönyvben szerepel és a paradicsompüré miatt elég különlegesnek számít pl. a színe is, a sípszónál feldarabolt (négybevágott) olajbogyót szoktam beledobni:

 

 

 

Előzmény: orulet (1844)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1848

Nagyjából halvány lila gőzöm sincs:-)) Elvileg pl. egy pogácsasütésnél is: kis mélyedés, abba üsd bele a tojást stb.stb.... na jó, ott azért, hogy ne "sétáljon" le a tojás a gyúrótábláról...

 

Ami azt illeti sokkal lustább (feleslegesen nem spirázok túl lényegtelennek tűnő dolgokat) vagyok annál, hogy utánajárjak annak, amit a használati utasítás ír, gondot eddig nem okozott, nem teher, hát így csinálom. Bízom abban, hogy nem véletlenül írták ezt éppen így, hogy nem csak egy rossz fordítás következménye stb.

 

Tény, hogy így pl. nem irritálja a só az élesztőt... ilyesmi lehet a háttérben, gondolom. Van egy kedves kis mondat is a használati utasításban: a gép nem tud rossz kenyeret csinálni, csak végigviszi a programot... ez is tök logikus (talán akkor a többi mondatban is van ráció), hiszen ha gond van, azt vagy a külső hőmérsékletingadozás, vagy a hozzávalók minősége, mennyisége, vagy a rossz bekészítés (kifelejtett hozzávaló, lapát stb.) okozhatja.

 

Csináltam már a neten, vagy itt a fórumon olvasott recept szerint is kenyeret, de olyan sokféle és a gépemhez tökéletesen "passzoló" recept van a használatiban (és mind bevált még eddig), hogy nem variálgatok.... néha kÍsérletezek, pl. egy fahéjas-mézes karácsonyi kenyér... de ott is a tojásos és mézes kenyér receptjét "olvasztottam" egybe + egy kis mézeskalács fűszerkeverék, vagy fahéj stb.

 

Egyébként én is olvastam már, hogy vannak gépek, melyek használatijában más sorrendben szerepel a bekészítés... érdekes lenne tudni, hogy miért, de mindig azt nézem, hogy milyen a végeredmény: szép a formája? ehető? finom? egészséges? ... akkor nem tök mind1, hogy hogyan készült?:-))

 

Előzmény: Veszpremi (1836)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.30 0 0 1847

Kedves Orulet! A 1846-ban 3ferret leírta, hogy az adatlapon a küld-re... ekkor bejön egy kis ablak, ahol lehet választani, hogy honnan szeretnél nekem mail-t küldeni (yahoo, gmail, outlook), ezek közül kiválasztod, azt, amelyiknél van postafiókod (vagy ha egyiknél sincs, előbb csinálsz pl. egy gmail-ost, sokan nem adják meg fórumozásokhoz, hírlevelekhez az outlook-os emailcímüket, inkább egy freemail-est vagy gmail... citromail stb.) és azonnal bejön egy levél, amelynél a címzett sorban már automatice ott lesz az email címem. Ide is leírnám, de mintha úgy rémlene, hogy nem lehet megadni vagy mifene... egy kis kitiltást emiatt pedig kár kockáztatni:-)

 

 

 

Előzmény: orulet (1842)
3ferret Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1846
Etna nevére rákattintva bejön az adatlapja, ott az emailnél van, hogy küld, arra is kattints rá ;-). Egyébként én amíg pesti voltam, a Cora-ban vettem a SAF élesztőt. Ahol most lakom, nincs Cora, de már egyébként ott sem lehet kapni.
Előzmény: orulet (1844)
firmitudo Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1845

Úgy látszik, mostanság a "kalapos kenyér" a divat:) /Mindennapi kenyerünk 40284/

Előzmény: CSVili (1841)
orulet Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1844

Tovább olvasgatván visszafelé megtaláltam az információt, amit kerestem :)

Egyéb dolgokban viszont kissé összezavarodtam, tudnál segíteni?

Itt van például az aszkorbinsav, a sikér, burgonyapehely és a kovász esete. Ezek közül egyiket sem említi a készülékem receptkönyve (Moulinex home bread xxl). Sütőiparban ezek valószínűleg adaléknak számítanak, bár egyik sem tűnik veszélyesnek.

Normál fehér kenyeret még csak kétszer sütöttem, szerintem fini lett, ízlett mindenkinek, de olyanokat írtatok, hogy meg kellene próbálnom ezt űberelni :))

Mail címedet nem látom az adatlapon, és rákattintva nem történik semmi.

orulet Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1843

Tovább olvasgatván visszafelé megtaláltam az információt, amit kerestem :)

Egyéb dolgokban viszont kissé összezavarodtam, tudnál segíteni?

Itt van például az aszkorbinsav, a sikér, burgonyapehely és a kovász esete. Ezek közül egyiket sem említi a készülékem receptkönyve (Moulinex home bread xxl). Sütőiparban ezek valószínűleg adaléknak számítanak, bár egyik sem tűnik veszélyesnek.

Normál fehér kenyeret még csak kétszer sütöttem, szerintem fini lett, ízlett mindenkinek, de olyanokat írtatok, hogy meg kellene próbálnom ezt űberelni :))

Mail címedet nem látom az adatlapon, és rákattintva nem történik semmi.

orulet Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1842

Majdnem megőrültem, mire sikerült bejutni ide :(
.ETNA.! Remélem, még olvasod a fórumot. Szerettem volna emailt küldeni, de az sem ment.

Úgy emlékszem, te írtál egy helyütt a SAF élesztőről. Arról, hogy korábban Bp-en szoktál venni. Ez szárított formában kapható? Konkrétan hol?  Nem vagyok bp-i, de a beszerzését meg tudnám oldani.

 

CSVili Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1841

Ez nem egy szép kenyér, mert elmentünk otthonról, s túlkelt./kalapos/ De inkább ilyen legyen, mint alacsony és tömör, mert a szerkezete jó. Öregtésztás / graham+ BL-80 / kézzelgyúrt, majd parapeten kelesztett kenyér.

3ferret Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1840
Egyébként a hatékonysága szerintem ugyanolyan. Kenyéren nem tudom.a mert azt anyukám nem sütött, de más kelt tésztánál nem volt különbség, ő kocka élesztőt használt mindig, én soha, de a bejglink ugyanolyan volt ;-)
Előzmény: 3ferret (1839)
3ferret Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1839
Hát igen, nálam egyrész lustaságból (nem kell elosztani, tejben felfuttatni), másrészt mert nem bírom a szagát (nekem inkább szaga van, mint illata) a porélesztő a megfelelő. Itt csak azt kell nézni, 7 vagy 11 grammos, vagyis 50 deka vagy kiló liszthez elég. Beleszórom, mint a sót vagy a cukrot, és kész.
Előzmény: Veszpremi (1838)
Veszpremi Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1838

Sosem használtam még porélesztőt, tán csak a legelső kenyérhez. Jobb, mint a hagyományos? Én nem gondolnám, legfeljebb a hagyományos kicsit nehezebben kezelhető, fel kell darabolni egyforma szeletekre, én újabban 3-felé vágom és 3x sütök vele.

Előzmény: 3ferret (1837)
3ferret Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1837
Én sem szoktam mélyedéseket csinálni, de már annyiszor olvastam, hogy legközelebb kipróbálom ;-). Majd kiderül, mennyiben lesz más. Szerencsére nem szokott probléma lenni a kenyereimmel, csak az élesztő miatt esetleg, amióta én sem jutok hozzá a SAF-hoz, de folyamatosan próbálkozom megfelelő utódot keresni. Amióta 4 éve elköltöztem Pestről, azóta kínlódok ezzel, itt alig van választék. Múltkor kipróbáltam a CBA-st, az bejött, erre bezárták a boltot :-(. Most a Lidl-ben kaphatóval próbálkozom. Végülis nem olyan rossz, de nem is tökéletes. Valakinek van tippje? Csak porélesztő jöhet szóba.
Előzmény: Veszpremi (1836)
Veszpremi Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1836

A mélyedéseknek mi a jelentősége? Sose csináltam így, de hallottam már. Ráadásul nálam a só, cukor, olaj megy bele rögtön az elején a vízbe/tejbe. Erre jön rá a liszt, az élesztő, majd a magvak...

Előzmény: .ETNA. (1834)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1835

Íme:

.ETNA. Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1834

Amikor nem egy minden hozzávalót tartalmazó sütőkeveréket használsz, akkor fontos, hogy a vízre szépen egyenletesen szórd rá a kimért liszt mennyiséget (ha többféle lisztből készítem, akkor még a mérőedényben óvatosan össze szoktam keverni és így öntöm bele az üstbe), majd kis mélyedéseket kell csinálni a lisztben az ujjaddal, de úgy, hogy a víz alól ne jöjjön fel.

 

Ezekbe a pl. az üst sarkaiba készített "árkokba" kell beletenni az olajat, cukrot, élesztőt, sót, vagy, amit ezek közül Te használni szeretnél. Ha fűszeres kenyeret csinálsz a szárított fűszereknek már nem muszáj külön mélyedés, azt csak szórd a tetejére (ahogy pl. a lenmagot is). A sípszónál kell beledobálni az egyéb, szilárd hozzávalókat, pl. szárított gyümölcsöket, vagy összevagdalt olajbogyót, natur napraforgómagot, vagy tökmagot, ill. az általad összeaprított friss fűszernövényeket (tárkony, petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, oregano stb.).

Előzmény: petra.farkas87 (1831)
.ETNA. Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1833

Ebben a sütőkeverékben, ha jól értem, ráadásul benne volt eleve az élesztő, vagyis csak a vizet kellett hozzáadni.

Előzmény: Veszpremi (1832)
Veszpremi Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1832

A lisztet azért kell egyenletesen elsimítani, mert arra megy rá az élesztő. Ha a liszt nem egyenletes, akkor az élesztő korábban érintkezik(het) a vízzel, akkor ugye korábban beindul, ami nem kívánatos.

Előzmény: petra.farkas87 (1831)
petra.farkas87 Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1831

Kedves Fórumozók! Segítségeteket, ötleteteiteket köszönjük, kipróbáljuk a tippeket ( kevesebb víz, lapátigazítás.:). A gép használati utasítása szerint először a folyadékokat kell betenni, s utána a szilárd hozzávalókat. Mivel nálunk csak sütőkeverék és víz játszott, ezért alulra ment a víz,rá a sütőkeverék. Most hogy több hozzászólást, több fórumon is olvastam, lehetséges, hogy a probléma forrása az volt, hogy a sütőkeveréket édesanyám  nem szépen " elegyengetve" szórta bele a gépbe, nem midenütt fedte be a  sütőkeverék a  vízfelületet. Szerintetek ez okozhatta a     "két cipós jelenséget"?:)

.ETNA. Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1830

Igen, lehet, hogy igazad van, de alapvetően .... hát.... gőzöm sincs, csak tippeltem:-)  én sem állítgatom soha a lapátokat...

Előzmény: 3ferret (1829)
3ferret Creative Commons License 2011.12.27 0 0 1829
Nem lehet, hogy ebben a keverékben nagyobb a rozsliszt aránya, és azért ír több vizet, mert az esetleg többet vesz fel? Lehet, hogy hülye kérdés, de más nem jut az eszembe. Nekem van olyan receptem, amibem több rozsliszt van, ott több a víz is egy kicsivel. Egyébként ilyen kétcipós kenyeret még nem láttam, pedig a lapátokat sem állítgattam soha ;-)
Előzmény: .ETNA. (1828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!