Keresés

Részletes keresés

Machello Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10971

Üdv mindenkinek!

Valóban a lovaskocsikra nem kell biztosítás, de mifelénk a nyírségben erőteljesen megkövetelik a rend éber őrei a lovskocsin jól látható helyen (általában a bakon) elhelyezett a tulajdonos nevét és címét tartalmazó tábla meglétét.

Gyermekkori emlékem felidézve akkor is fenn volt minden lovaskocsin a tábla, sőt a nagyapáink kerékpárján is.

Egyszóval amellet, hogy jómagam is a kormányrendelet kinyomtatott verziójával az ülésem alatt fogok közlekedni, még egy ilyen adattáblát is fel fogok szerelni a futóra.

Bízom benne, hogy elegendő lesz.

Előzmény: Glaskasten (10969)
Glaskasten Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10970

Üdv, iskra!

 

Tényleg kár ragozni! Amit írtál, nem is annyira tudományos, ha valaki gondolkodik! Nyugodtan fogjuk fel úgy, hogy a talaj - kis túlzással - mint írtad, egy élőlény, s akkor ebben minden benne van!

 Imre

Előzmény: iskra (10966)
Glaskasten Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10969

Üdv, almási Gyuri!

 

Örülök, hogy valamit tudtam segíteni! Sajnos a közelharc, az várható, mert a "fiúknak" azt tanítják, hogy a közúti forgalomban résztvevőknek "kell" a biztosítás. Sokszor, aki tanítja, sincs tisztában vele, mi az igazság. 

Igen, a biztosítók is így vannak vele. Én most azzal próbálkozok, hogy a lakásbiztosítást valahogy terjesszük ki erre is. Nekem pl. a kerékpár benne van. Csak jegyzem, annak örüljünk, hogy valami vájtszemű pénzbehajtó nem javasolta még a kerti traktorokra a műszaki vizsgát meg egyéb ilyen hülyeséget. Ez sem lepne meg. Ma már nem.

Én is nyomtatni fogok, s teszem zsebbe, mert mást nem tudok csinálni.....

 

Illetve igen, várom, hogy az őszi szántást megtörje a fagy, meg mehessek ki tenni a dolgomat !

 

Üdv: Imre

Előzmény: almási Gyuri (10959)
Furak Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10968

Igen igazad van!

De ezt a témát már régebben körülrágtuk voltak is belölle viták!

Előzmény: iskra (10966)
iskra Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10967

Jóvan na! hát vannak kicsit mimóza lelkűek is  :)

 

 

Előzmény: gombászok (10965)
iskra Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10966

Látom páran étrik miről bezsélek és ez jó!

De a mondatom eleje is igaz de az kicsit tudományosra sikerült.

 

Sok emberke azt gondolja hogy a rotálással ki lehet váltani az ásást vagy a szántást,pedig nem igazán.

A sekélyen gyökerező növényeknél sem célravezető.Azért mert a talaj alsóbb rétegei nem lezulnak fel,a csapadék víz is jobban megmarad az igaz de panghat is és akkor már amit nyerünk a réven elveszítjük a vámon.

Valamint az öszi szántáskor fetárul a talaj 30 centis rétege,és levegőhöz jut,valamint az ott tanyászó férgek felszinre kerülnek.

Ezeket a madarak felcsemegészik,sajna pár giliszta is áldozatúl esik,de nem annyi mint ha rotálunk mert akkor felszecskázzuk őket.A levegő hatására a talaj élővilága pozítívan reagál.Az összel széjjelszórt trágya is így hasznosúl a legjobban.

Én nem tudok az mtz-vel szántani a kerben mert nem akarom szétcseszni a gyümm fákat ,meg nem akarom a kertkaput megnagyobbítani.

A tél fagya a legolcsóbb talajfertőtlenítő és a leghatékonyabb.

Kopaszkutty és Gyuri valamint páran értik .......  van aki nem.

Az hogy ki mivel szánt az más kérdés én nem fogom azért a 82-est munkára hogy azt a 500m3 felszántsam,a kistrakival 2,5-3 óra és kész.

Persze ha olyan lenne a telek kialakítása akkor máshogy csinálnám.

 

Igen elolvasom a hozzászólásokat,csak vannak olyan HSZ-ok amik teljesen ellentétben vannak a valósággal.

Sokan szidják a talajt,a gépet meg mindent, holott ők maguk a nem megfeleő eszközzel a nem megfeleő módon dolgoztak.

Előzmény: almási Gyuri (10960)
gombászok Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10965

Lehet, hogy az a hozzászólásom, hogy "próbáld ki majd megtudod" némelyetekből rossz érzést váltott ki.

Elfogadom, de mit lehet erre jobbat írni, főleg első felindulásból?

Második felindulásom: egy éve olvasom a Fórumot, látom a hozzászólásokat, vitákat, szántás-rotálás ügyben is többek között.

Tiszteletreméltónak tartom mindenki véleményét, a többit meg a tapasztalat és a pénztárca szabja meg.

Akinek van lehetősége még dönteni, javasolom, nézzen szét, és utána vegyen gépet (vagy adja el a meglévőt, ha nem elégedett vele, és vegyen jobbat)

Mottó: amíg lószar van, veréb is van.

Volt szerencsém többféle gépet kipróbálni: Fürge traktor, MPM10, MPM2, Honda 600, Robi (tipust nem tudom, de csak rota). Ja, meg gyerekkoromban Apám megtanított a lovas kisüzemi talajművelés fogásaira is. Utána meg agráregyetemet is végeztem, gyakorló "tudós paraszt" lett belőlem.

 

Na most az a kérdés, mekkora a területünk, az mennyire tagolt (pl.: fákkal beültetett, vagy szabad), mert ugye meg kell művelni minden évben, (alapművelet+nyári talajmunkák).

Legjobb, ha a területet legalább ősszel, minimum Mtz kategóriával felszántatjuk, legalább 30 cm mélyen(fagy szívja meg)

Utána minél sekélyebb lazító művelettel dolgozzuk el a szántást (lóval pl. ősszel szántottunk, tavasszal csak fogasoltunk)

Borzasztó látvány a tavaszi rotálás kiskertben, ugyanis rombolja a talajszerkezetet, ameddig a kések belemennek, addig ki is fog száradni, ha csapadékszegény a tavasz.

A felsorolt gépek közül nekem a magasan a legjobb a Honda 600 (majdnem olyan jó a Honda 400) Ezek nem azonosak a Honda kapálógépekkel, többfokozatú sebességváltójuk van, nagyon sokféle munkaeszközzel kitűnően használhatók néhány ezer négyzetméteres kertekben.

Persze ezt a jó tulajdonságát csak akkor lehet kihasználni, ha munkaeszköz készlet is van hozzá.

Új állapotban egy Honda 600 alapgép 400 ezer felett van, munkaeszközök is drágák újonnan, de a mai internetes világban lehet találni használt eladó cuccokat elég jó áron.

Ha jó gazdája volt, szinte örök élet, csak az olaj és levegőszűrő cseréket kell betartani.

 

zsoltee777 Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10964

Szia!

 

Nem publikus az emailed, írj nekem ide: zsoltee77kukacgmail.com

Előzmény: pumix (10963)
pumix Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10963

Üdv mindenkinek!

 

Lenne egy Robi  Kf 04 Maxi eladó ,igény szerint kerékkel + 1 garnitúra kapával , négyütemű 8 lovas vagy esetleg csere is érdekel.

/\/\ Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10962

 

Sziasztok!

 

Kb.  2000 m2-es kert műveléséhez, elsősorban rotálásához keresek új gépet.

 

Sajnos a szántást is bíró gépet nem valósztínű, hogy  meg tudom venni, ezért kényszerülök csak rotálásra.

 

Kinéztem pl. KF-QUANTUM 60 Briggs 6LE 6 kapás gépet, 100.000 ft.-ért most vehető. Vélemények vagy más alternatívák?


Törölt nick Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10961

igazad van én pontosan ezt teszem . igaz nekem van egy 80 le MTZ-m és egy 3 méteres talajmaróm. a rotával való szántást csak

azokon a helyeken végzem, ahol nem férek oda a nagy géppel ( kerítés mellett ) viszont oda nagyon jó mert ásni nemigen szeretek.

28 cm szoktam leengedni kicsit még a hidraulika nyom rá kb 30 mélyen szántok ez már elég . talajmarózom és vetés előtt rotálok

porhanyóssá, ez így nekem bevált .

Előzmény: almási Gyuri (10960)
almási Gyuri Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10960

az utolsó mondatod az igaz mert a talaj szerkezetét  a rotálással lehet tönkre tenni...azaz nem morzsalékossá teszem hanem porossá .csapadék hatására pedig tömörebb lesz a talaj mint a morzsalékos....Na én egyik évben saját magam szántottam a kertemet 300 szögölt 1 napig terrával kötött földröl beszélek rohadtul elfáradva,Azóta egy nagyobb géppel szántatok és a rotálást azt én csinálom általában mire jó a terület 3 menetben mert csak a talaj felső rétegét kell megfelelő morzsássá tennem...Nem méllyen gyökerező növényeknél jó a rotálás is  de egy kruplinál répaféléknél/pl/ legjobb a szántás ........Én ugy érzem tudjuk miről beszélünk de egyesek meg csak vitatkozni szeretnek.........ja hogy miért is szántatok nagy géppel?sajnos a magas üzemanyag árak miat.....igaz a nagyobb géppel szánto ember meg mielőbb akar végezni a kertel ezért nagyot fog nagyon hantos ezért ha tehetem az őszi szántás a legjobb mert a téli fagy elrendezi a hantokat tavaszra......a3 menetet ugy kell elképzelni hogy az már a talajsimitása azaz egy kb 80 cm -es nehéz vassat huzok végig....biztos van ettől jobb megoldás de nekem ez vált be...........Köszönöm hogy elolvastad üdv .Gyuri

Előzmény: iskra (10954)
almási Gyuri Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10959

köszönöm szépen neked az utánna nézést..........beszélve egy rendőr úrral /ők sincsenek tisztában/  biztositás azért kell mert forgalomba részt vesz...a felvetésem hogy a lovaskocsira miért nem kötnek biztositást pedig az is jármű és több balesetet okoznak mint a kerti gépek erre nem tudott mondani semmit /nincsenek tisztába a dologgal/ biztositó.......nem lehet kötni biztositást csak segédmotorost ami 50 köbcentiig érvényes de ahhoz kell a motor szám és az alváz szám ...tehát eredetileg amire gondoltam egy ökörszarvu gép és gyári pótkocsi azaz 4 kerekü dolog... egy erősebb gép közelit a 200 köbcentihez..tehát náluk nincs is kerti géphez való kategória....tehát az általad kikeresett dolgokat elmentve és erre a paragrafusokra hivatkozva /kinyomtatva/ a zsebembe probálok majd a tavasszal a közuton  közlekedni .természetesen a gépet és vontatványát a megfelelő fénnyel és prizmákkal ellátni .....a bizt szakember mondta hogy ő nem jár utánna hogy az én megadott motorszámomhoz és tipushoz igaz-e az 50 köbcenti azaz neki a lényeg egy ujjabb megkötött biztositás...ez forintálisan éves szinten kb.4000ft........Na én sem kötök biztositást a gépemre azaz Honda f600-ra......Tudom hogy rengeteg jóérzésű rotácios kapa tulajdonos van ezen az oldalon.......és olvasgat visszamenőleg is .ezért kérdezném hogy ha lehet kapni a Honda f600 géphez 2x3 kapatagot mit érne ft-an....ezt általánosan irtam és érdeklődök.....Mégegyszer köszönöm neked a paragrafusok közti eligazitást számomra hasznos volt.....

Előzmény: Glaskasten (10795)
iskra Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10958

Persze.

A következő műsorszám: A virtuális gazdálkodás felsőfokon.

 

Sokan nincsenek tisztában azzal,hogy a talaj is egy élőlény,na most ez hűlye hasonlat volt lehet rajta csámcsogni.(sokkal ősszetetebb dolog mint sokan gondolják)

Aztán ha majd valaki nem érti megválaszolom.

 

Előzmény: abodi72 (10955)
kzdeb Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10957

Köszönöm a korrekciót.

 

 

Nem is zavarok tovább- lehet tévedtem.

Előzmény: LittleHornet (10956)
LittleHornet Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10956
Na akkor pontosítsunk, mert a részletekben rejlik az ördög!

Az urat Ford Fairlane-nek hívják, és azt mondta, hogy "Clint Eastwood meg bekaphatja"

Mondjuk azt nem értem, hogy mindennek mi köze van a témához.
Előzmény: abodi72 (10955)
abodi72 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10955

Jaj de jóóóó, megyek sörért meg rágcsálnivalóért :) :)))))))

 

lessz itt miröl olvasni

 

pro és kontra

Előzmény: iskra (10954)
iskra Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10954

idézet:

 

"Köszönöm szépen

 

Az meg, hogy a rotálás nem juttat levegőt a földbe sztem egy baromság. Előző évben volt szántva, azután a szomszéd még kölcsönadta a dragonját, átrotáltam, és jó laza lett tóle a felső réteg.

 

Úgyhogy Ford Ferlin szavaival élve : Clint Eastwood be********  "

 

Na akkor áljunk meg egy gondolat erejéig.

Az orszlán is macska csak éppen nagyobbacska.

Igen juttat levegőt,de annyira elaprózza a talajszerkezetet hogy a talajban levő mikroaggregátumok nehezebben jutnak levegőhöz késöbb,mert nem keletkeznek a talajban levegővel telt üregek. (nézd meg egy alapos eső után)

Jó a rotálás csak mértékkel,mert nagyon hosszantartó használata,indokolatlanúl pont a visszájára sül el.

Jómagam csak a talajfelszin aprómorszásá tételére ,ill szántáskor keletkezett hantok elmunkálására ajánlom.

 

És pont.

 

Előzmény: kzdeb (10953)
kzdeb Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10953

Én, mint problémafelvető :)

 

a fórum rendszeres olvasója vagyok, tudom, hogy azért a többség segítőkész, köszi. Ami a lényeg, van Szegeden egy rota

 

http://www.jofogas.hu/vi/3520283.htm ami szerintem rohadtul megéri az árát, de mivel CSabán egy viking 440-es rotát egy napra 5000-ért kölcsönöznek, és most másra a kapa nem igazán kell, csak a kert felrotálására, ellenben a kpval, így vszínű bérelni fogok.

 

 

Köszönöm szépen

 

Az meg, hogy a rotálás nem juttat levegőt a földbe sztem egy baromság. Előző évben volt szántva, azután a szomszéd még kölcsönadta a dragonját, átrotáltam, és jó laza lett tóle a felső réteg.

 

Úgyhogy Ford Ferlin szavaival élve : Clint Eastwood be********

iskra Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10952

Figyelem a beszélgetés menetét,ha látom majd értelmét belefolyok.

Előzmény: LittleHornet (10951)
LittleHornet Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10951
Nem, nem, az most mellékszál. Most a válaszok stílusa az igazi kérdés:)
Előzmény: iskra (10948)
Furak Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10950
józsika1986 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10949

Az igaz mondjuk én se biliacélra gondoltam .De lehet,hogy egyszer kerül a keményebb anyagbol kicsit többe de tuléli a gépet sztem... na és ez ugyebár függvénye annak is,hogy milyen minőségbe dolgozik az esztergályos v marós és a lelkiismeretén is sok mulik tehát ezt ugy értem hogy megcsinálja és aztmondja hogy ilyen meg olyan anyag és összerakás után kezdődhet előröl (tapasztalatbol beszélek jártam vmár hasonló képpen) :( Rometre megvettem a dugattyúgyúgyűrűket 300huf/db nem is az ára hanem a minőségével volt gondom:s rátettem a dugóra és ugye valamennyire "nyujtani"kellett hogy rámenjen és ugy maradt :ssss tehát nem volt keményebb mint az 5/4-es vizcső anyagában ...

Na és szépen már ha felhuztam magam ki is sikerült egyenesiteni még csak nem is volt hajlandó eltörni:(((

Tehát Valami olyan helyet keressél lehetőleg ami"hiresnek"mondható és ilyennel foglalkoznak... Sok sikert...:)

Előzmény: szabi7911 (10945)
iskra Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10948

Na nár megint megy a műsor.

Szántás vs rotálás...........na megint mi lessz ebből   XD

 

Na megyek ,hozok sört + rágcsálnivalót (megint élvezetes műsor lessz úgyérzem)

abodi72 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10947

Bocs 

Az előbbi hozzászólásom a     Kzdeb és a gombászok  kérdez felelek hozzászólsaira szólt

abodi72 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10946

Teljes mértékben egyetértek veled,hisz tudomásom szerint nem helyettesíti a rotálás a szántást ,és az okosabbak szerint nem is tesz jót a föld szerkeztének (ezt mondják a hozzá értők )

 

Továbbá a gombász válaszára a feltett kédésre csak azt reagálnám ,hogy szemet szúr egy ilyen hetyke válasz "probáld ki és meglátod"

 

Tudod gombász ,vagyunk egy páran akik azért járunk fel erre és hasonló forumokra mert kérdéseink vannak .amire szeretnénk választ kapni,de nem ilyent amit te adtál.

Azért is szúrt szemed a "hetyke " válaszod mert mióta olvasgatom és be be irogatok azakben a forumokba (kb 1 éve)  még nem láttam lekezelő választ a feltett kérdésekre.

 

Nem bántani akarlak ,de ugy írjuk meg a választ ahogy mi is elvárnánk ellenkező esetbe, vagy egyáltalán ne reagáljunk rá ,ha nem tudunk semmi érdemlegest írni.

 

Tiszteletem 

Előzmény: LittleHornet (10939)
szabi7911 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10945

De a fogaskerékhez cementálható anyag kell,különben hamar lenyalja a fogakat. :-(

 

Előzmény: józsika1986 (10900)
Furak Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10944

Amenyire ém értesült vagyok maga a gép jó föleg a váltója, hallottam mér olyat is hogy motort cserélnek rajta, de hogy miért ne kérdezd!

Szerintem rosszul nem járhatsz vele.

 

Alkatrészek vannak hozzá:

http://www.profikisgep.hu/Alkatresz-kiarusitas/MF70.html

http://www.agroforg.hu/download/mf70.pdf

Előzmény: FvT (10940)
lacbp Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10943

szia!

 

a kérdés jó.

Vegyük, hogy az 1000m2 az 10x100m. a 2x2 kapa kb 50-60cm , számoljunk 50cm -vel.  kb 0,2-0,3m/s sebességgel lehet rotálni. tehát 1 m -t 4s alatt teszel meg. 10m -t 400s s mivel 50cm  egy sor így 20 soros van. 400x20  az 8000 másodperc.    Akkor az kb 2 óra munka... 

 

De mint írták ez nagyon sok mindentől függ. Még tőled is, hogy 2 óra alatt hányszor állsz meg sörözni ;)  és utána desztillálni ;) . S hogy mennyire bírod a strapát ....

 

Amúgy utána néztem egy RK-02 -es kihajtásom van röpsúllyal , ha kell valakinek.

Előzmény: kzdeb (10937)
vonschwarcz Creative Commons License 2012.02.09 0 0 10942

Valószínűleg a GCV190-re gondolsz, de van bőven doksi fent, úgyhogy tudsz méricskélni. Elvileg semmi sem lehetetlen.

 

http://engines.honda.com/models/

Előzmény: robi250t (10941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!