Keresés

Részletes keresés

saabi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1224
Mit lehet tenni, ha valaki nem ad arra lehetőséget, hogy privátban megkeressem? Vannak dolgok, amelyeket nem a fórumon kellene megvitatni.

Ave, Saabi.
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1223
1989-ben az akkori zöldek Geyger-Müller csővel mászkáltak a Bécsi út menti izotóptemető környékén (volt vadászház, ósan úr lebontotta) a kukoricásban. Bár az intézményt tizenöt évvel korábban felszámolták, a kutatók tudni vélték, hogy a kukorica egy bizonyos körön bellül azért sárgább, mert ott van elásva az atom! A szomszédék udvarán is van sárga folt, alatta van a felhagyott emésztő..
Előzmény: regisztrálatlan (1220)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1222

Ha lehet ezt a kioktató hangnemet kerüld el velem szemben!A fórum nyilvános.és mivel Solymár nem baloldali, ezért tettem be ezt a linket.Nem fűzök hozzá semmit most se és  akkor se amikor betettem.Akit érdekel elolvassa stb.

 

 

Előzmény: saabi (1215)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1221
Ja, perszy kedvéért még egy kis piros kötöttpályást is rátettem a képre :-))))))))
Előzmény: regisztrálatlan (1220)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1220

furcsa foltok

A mellékelt képet hétvégén (április 30-án) a Szarvas-hegyről, az úgynevezett "Kötők padja" kilátóhelyről készítettem, és az "Erdőföldek" nevű dűlő egy részét ábrázolja. Kiváncsi vagyok, van-e valakinek ötlete, vagy biztos információja arról, hogy mitől keletkezhettek ezek a foltok. Próbáltam megnézni a Solymár-könyvben, hogy ír-e esetleg valami régészeti lelőhelyről ezen a környéken, de az idevágó adatok elég szórványosak, illetve térképileg nem egykönnyen beazonosíthatók.

 

Ami a foltokat illeti, adok támpontot is, mert jártam bennük. A képen felső folt egy kis kidomborodás, de nem akkora, hogy ne lehetne beszántani, ha akarnák. Rengeteg kő van benne, de talán nem olyan nagy mennyiség (legalábbis a felszínen), amit, ha akartak volna, ne tudtak volna feldobálni a traktorokra és kihordani a tábla szélire... Nekem felületes ránézésre nem tűntek a kövek olyannak, mintha emberi kéz nyomait viselnék, de én e téren tök dilettáns vagyok, sajnos. A többség - most így visszagondolva - mintha homokkőnek tűnt volna.

 

Az alsó, sárga folt még izgalmasabb, mert - ahogy a képről is látszik - szinte teljesen szabályos egyenes vonalak határolják! Belesétáltam a foltba, ott is látszott, hogy az egyik sor vetés még zöld, a szomszédja pedig már sárga, klorotikus. Egészen olyan, mintha a föld alatt lenne valami - az ember kézenfekvően valami építmény alapzatára gondolna -, ami miatt a termőréteg sekélyebb és tápanyagban szegényebb, mint máshol. Domborzati viszonyok nem indokolják a folt kialakulását - a terület ugyan a tábla egészéhez képest mélyen fekszik, de a kép bal széle közelében jól látható, hogy merre folyik el a táblában a víz, sőt ott, ahol a vízmosás érinti a sárga foltot, ott a vetés is zöldebb! Ebben a foltban is akadnak kövek, de nem kiugróan nagy mennyiségben.

 

Hétvégén majd kifaggatom Jablonkay Marikát is, tud-e valamit erről. Addig is kíváncsian várom véleményeiteket. Üdv: András

Fehér Nyuszi Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1219

Az Auchan a franciaságán túl családi tulajdon és az alapító család tulajdonában van. Az alapító és családtagjai vezetik.

(Hozzáolvastam)

 

 

Előzmény: saabi (1212)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1218
Releváns személyi átfedéseket vélek érzékelni azok soraiban, akik a "Sólyom udvar", a "Patak Üzletház", majd pedig most az "Egészségház" projektet menedzselték-menedzselik. Ez vajon mitől lehet? Csak nehogy megint a Jereváni Rádió magyarázza el nekem, hogy milyen rosszak az érzékszerveim.
Előzmény: senior önkormányzó (1216)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1217

Üdv!

 

Szusssz... mostantól megint több időm lesz a fórumra [nem fenyegetésnek szánom :-)].

Igen, én is éreztem, hogy a "táplálékláncos" kép tartalma és a képaláírás ennél még jobban is fedhetné egymást, de úgy reméltem, hogy talán így is lesz olyan, akinek tetszik.

 

Programajánló azoknak, akiket érdekelhet: a Helytörténeti Társaság most szombaton, május 6-án egész napos buszos kirándulást szervez Tolna megyébe, elsősorban Hőgyész - Ozora úticéllal. Találkozó reggel negyed 7-kor a Műv.Ház előtt. A férőhelyek korlátozott volta miatt előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezni lehet a múltkori fényképemen szereplő kutya gazdasszonyánál :-)))

 

Ugyanaznap este 6-kor valami Hrabal-program, 7-kor pedig Mikó Istvánnak a Svejk-előadása lesz látható a Műv.Házban. Ez utóbbit - ha jól tudom - a szerencsésebbek pár éve már a Klingerben is láthatták.

 

András

Előzmény: senior önkormányzó (1213)
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1216
Ez nem pont politika, inkább vallás és hitoktatás. De tényleg hagyjuk a franczba. Regionálisan is van elég acsarkodni való. Ha nyitott szemmel és füllel mászkálsz a faluban, azonnal van téma. A Hírmondóban megjelent az egészségház projekt csúcsos rajzocskája, már meg is köpködték. Nekem deja vu élmény volt. Már láttam valahol. Beugrott. 1990-ben úgy hívták, "sólyom udvar". A keresztneve ennek is projekt volt... Bevásárlóközpont szeretett volna lenni a királyi pékség háta mögött, egyben átjáróház a Szabadság u. és Bajcsy u. között. De nem lett. Hasonló genetikus betegségben szenvedett, mint az utódai. Nem volt tiszta, hogy ki építse, miből, kié legyen, és mire használják. Én nem szeretnék az "egészségház" helyében lenni.. 
Előzmény: saabi (1215)
saabi Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1215
Nem lehetne ezt a "Politika és Közélet" c. fórumban? Tudod, ez itten a regionális szekció és a választások alatti hajtépés után többen kérték, hogy mellőzni kéne itten a politikát.

Ave, Saabi.
Előzmény: Törölt nick (1214)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1214
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1213

Szia András!

 Jók a képek. Tök jó a képfelirat - tápláléklánc...Biztos vagy benne, hogy a szakállas úr megeszi a kutyáját? üdv. P.

Előzmény: regisztrálatlan (1209)
saabi Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1212
Nézelődtem a Wikipédián, találtam választ arra, hogy francia-e az Auchan? És honnan való a Tesco?
Jó dolog ez a Wikipedia, és állítólag nem kevésbé megbízható mint az Encyclopaedia Britannica.

Ave, Saabi.
Előzmény: regisztrálatlan (1175)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1211

Az időjárás miatt a fellépésre hívott székely néptánccsoport persze nem lépett fel, de az előadás sem maradt el: megtartották este az iskolában.Hargita táncegyüttes

 

Más: a Taller Mátyás-emléktáblát elvitték újrafaragni, mert állítólag valami internetes Solymár-fórumon szóvá tették, hogy hibás a felirat ... ... ... :-)))))

regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1210

Ha már főzőverseny, felteszek két ételképet is. Úgyis dél van, jó étvágyat mindenkinek... :-)

bajnokcsapat főztjeEzzel nyert az első helyezett. Juhtúróval illetve medvehagymás töltelékkel töltött derelyeféleség.

tűzoltócsemege"Tűzoltócsemege": sajttal és paradicsommal töltött félbarackok, sült császárszalonnával göngyölve.

regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1209

Igen, volt mulatság a Nagytisztáson, bár a nézőközönség létszáma nem volt túl nagy, a barátságtalan idő miatt. De a főzőverseny pl. simán lezajlott, sőt mind a 13 benevezett csapat végig is csinálta a megmérettetést. Volt állatsimogató is, bár a nyulakkal és kecskékkel ugyancsak nem sokan foglalkoztak.

 

Próbálok eleget tenni a velem szemben támasztott igényeknek, és teszek ide pár képet.

juniorcsapatA legfiatalabb átlagéletkorú csapat a főzőversenyen: az SKE harcos aktivistái :-)

 

ismerkedésTápláléklánc

 

májusfa, újrahasznosítható, környezetbarát módraÚjrahasznosítható, környezetkímélő májusfa, avagy villanypózna-recycling!
Előzmény: senior önkormányzó (1208)
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1208
Ezek szerint a Rózsikánál volt buli? Olyan sz. volt az idő, hogy ki sem mozdultunk, sőt befűtöttünk. Pedig a gyerekeknek megigértük a kirándulást. Helyette egész nap ment a playstation. Valaki szónokolt? A Madách u. bejáratánál egy autókereket raktak az út közepén lévő gödörbe, hogy ne legyen akkora... Erről nem volt szó?
Előzmény: regisztrálatlan (1207)
regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1207

Szia!

 

Talán engem hiányolsz? Megtisztelsz szavaiddal. Ahogy időm engedi, feldobok pár képet. De sok érdemi hozzászólást senki se várjon tőlem, lapzártám van.

 

A 1183-ban említett "képviselő-jelöltről" szerencsére nem tudom, kire gondolsz. A tűzoltók miatt viszont reméljük, hogy nem kapunk fenyítést a természetvédelmi igazgató úrtól.

 

Majd még jelentkezem. Üdv: HA

Előzmény: perszy (1206)
perszy Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1206
Na, ... na na!
Állandó hozzászóló, alkotó partnerünk hol van?
Pedig biztos sikerült néhány emléket beszereznie. ... Lássuk.
Egyébként a főzésben a versenyen kívüliek alkottak, ... tényleg jól.
Néhány foto?
P
perszy Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1205

Szevasztok!
Ennyire betett a Május?
Semmi reakció, Tök csönd. Én is csak mosok és mosogatok. ... Ja ... ez itt a levegővétel, + zene, így éjszaka.
Szóval megvolt, vizesvolt. Meg füstös. és .. mekegős.
Sajnálom, mert az idő nem igazán segített. Pláne, környezetvédő szempontból sem, mivel az időjárás miatt 1-2 sofőr off-road helyszínen érezte magát. Én is szeretem ezt a műfajt, de helyszín és jármű kérdése az egész, nem a vélt közönségé. Én is csíptem a Rába árterületét 1200-s ladával. Combi. Piros. DE ez azthiszem az más. Én finom voltam, vagy legalábbis ésszel.
Jut eszembe. Nem szeretem a politikát,     .....   hagyjuk ...., de egy képviselő "jelölt" bemutatkozott nekem. Lehet, hogy komolyan gondolja? ----> ez munkás ünnep, nekem ez a buli, tavaszünneplés, élvezkedés (finoman), nem a politika, de ilyen finoman is lehet.
Köszönet azoknak, akik majd rendet tesznek utánnunk, illetve remélem, hogy teszik. Talán jővőre is ép rét fogad minket. Na + az út, ha túl élte a nehézgépeket. Legközelebb talán ezekre kéne felkészülni, ha itt szeretnénk vendégül látni őket. Éncsak egy buta közlekedési neveltetésű amatőr vagyok (kötöttpályás), de esetleg a kormányhoz olyant kell ültetni, aki látott már vizes földet. (Nem a levegőbe beszélek, láttam már olyan vasútátjárót, tranzittal, amit csak traktorral szoktak megközelíteni. Nekem ezt törvény írta elő, hogy oda kell mennem. És ketten szoktunk lenni.) Szóval a gépeket máshol kéne gyakorlatoztatni.
Egyébként jó volt nézni ennyi csodaszép járművet, amikről látszik, hogy az idő nem tudott jobbat alkotni. Én spec, csepko hívő vagyok, de ez itt nem sikk. De nem gond, a Tiétek is szép, sőt csodaszép. És valszeg jó is, ha ennyit kibírtak.

Na ...
üdv
P.

Előzmény: kozlekedokozeg (1204)
kozlekedokozeg Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1204

Solymár, 2006.5.1. Tűzoltóautó szentelés:

 

Na és főzőverseny:-D

Fehér Nyuszi Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1203

Szerintem a Solymár TSZ vezetésének akalmatlanságát bizonyítja a pervesztés.

Érdekes lehet,hogyan számolnak majd el az érintettek felé ezzel a vereséggel...

A szemben álló fél tudtommal egy időben szeretett volna egyezkedni a területek felosztásáról, amire a solymári fél nem volt hajlandó.

 

Előzmény: senior önkormányzó (1198)
Fehér Nyuszi Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1202

Szerintem a Solymár TSZ vezetésének akalmatlanságát bizonyítja a pervesztés.

Érdekes lehet,hogyan számolnak majd el az érintettek felé ezzel a vereséggel...

A szemben álló fél tudtommal egy időben szeretett volna egyezkedni a területek felosztásáról, amire a solymári fél nem volt hajlandó.

 

Előzmény: senior önkormányzó (1198)
közbiztonsági tanácsnok Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1201

A rég látott ismerősök mosolyogtak, új barátságok születtek. A hagyományt tovább kell vinni.

 

 

 

senior önkormányzó Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1200
Sikeres májusfa állítás volt vasárnap délután a Templom téren. Az idő kegyes volt a néphez, hagyta, hogy a legapróbbaktól a legöregebbekig zavartalanul hagyományoljanak. Volt jó sör és sültkolbász (illat) is. A hoppszasza a mise idejére felfüggesztetett, hogy azután ujúlt erővel menjen a sötét estébe. Németországban láttam ilyesmit, ott nagyon tetszett. Itt meg az ember nézi az évek óta nem látott ismerősöket, s mindenkiről meg lehet állapítani, hogy meghízott, megőszült, megcsunyult, megöregedett. De azért jól van. Jövőre is megyek.
pallma Creative Commons License 2006.04.30 0 0 1199
Végre nyugi van!
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.04.29 0 0 1198

Regisztrálatlan Úr!

Egy lépést se tegyél Solymár TSZ ügyben, elmondom gyorsan a lényeget. Az úgy volt, hogy amikor a kárpótlási törvény kimondta, hogy a mezőgazdasági termőföldek árverezését (kárpótlási jegyek fejében) a földeket művelő TSZ-nek kell bonyolítani, a területeket kijelölni, nagy űr tátongott egyes solymári kisgazdák szívében. Ugyanis a solymári földeket a Rozmaring TSZ kezelte a szentiváni, vörösvári, szántói, csabai, hidegkúti területekkel együtt. Mármost a baj abban gyökeredzett, hogy a törvény, abszolút jószándékkal azt mondta, a licitáláson annak a településnek a polgárai vehetnek részt, ahol a TSZ központja van. ( a hazai általános egy falu, egy TSZ modelre gondolva, ahogyan azt Kádárék még az ötvenes években összepofozták). Csakhogy, a Rozmaring TSZ központja Bp. II./a kerületben van (egy ideig Solymáron volt), s így két millió emberke jogosult (kárp. jeggyel) licitálni! Ez nyilván felveri az árat, amivel az eredeti tulajok nem képesek konkurrálni. Ezért, valamikor 93-ban, a kárp.tv. után, néhány solymári megalakította a Solymár TSZ-t, visszakérte a Rozmaringtól a solymári földeket, hogy "házon belül" lehessen a licitálást lebonyolítani. Ebből lett a per. Két bíróság a solymáriaknak adott igazat, de ezek szerint, ahogy mondod, végül nem ők nyertek. Gondolom, a legfelső döntnök abból indult ki, hogy a Solymár TSZ a gyakorlatban sohasem létezett... Azt gondolom az egészről, hogy csupán elméleti jelentőségű ügy, hiszen ezer és egy módját találták ki az okosok az idő múlásával a kárp.törv. rendelkezései kijátszására. Végül is piacgazdaság van, nem lehet adminisztratív eszközökkel megerőszakolni az értéktörvényt. (kereslet-kínálat törvénye)

Azt hiszem, az egész országban ez az utolsó hely, ahol még nincs a kárpótlás végrehajtva.... 

Előzmény: regisztrálatlan (1190)
tuli2006 Creative Commons License 2006.04.28 0 0 1197
Már hatvan éve történt dolgokat nem lehet megváltoztatni. Az szép, hogy erről megemlékeznek. De tovább kell lépnünk, a mai lakossággal kell együtt élnünk.
Aki a múlton kesereg lemarad!
(Tapasztalatom szerint a helyi lakosság is megosztott. A főkörbe csak egy-egy igen gazdag család kerülhet be, aki tősgyökeres, de nem vagyonos, azt is kinézik maguk közül, sőt olyat is hallottam, hogy saját kevésbbé gazdag rokonaikat tagadték meg. :()
senior önkormányzó Creative Commons License 2006.04.28 0 0 1196

Még valami. A túlzott érzékenykedés és kritika sem tesz jót a dolgoknak! Mindig kettőn áll a vásár...

Mellesleg én nem látom olyan veszélyesnek a helyzetet, sőt. (nem azért, mert hasonló témájú értekezésemért öreghalász egyszer már leb.ott). üdv.P.

senior önkormányzó Creative Commons License 2006.04.28 0 0 1195

Az évszázados sérelmek is csak úgy érnek valamit, ha valakikkel szemben azt meg lehet élni. Ha valakikre rá lehet fogni, hogy miattuk van baj(ismerős ugye?) Mellesleg, kitelepítés nélkül is hasonló jelenséget tapasztalnánk, mert a probléma az eltérő kultúrájú és szokású emberek együttéléséből fakad. És ez odáig fajulhat, hogy ha a politikusok, a társadalom közszereplői nincsenek észnél, egy-kettőre oda jutunk, ahol a délszlávok voltak tíz éve!

Vissza térve a betelepülőkkel szemben tanusított ellenszenvhez, nem tudom, hogy megértél e már olyat, hogy a családba bekerül egy idegen, mondjuk sógor v. s.nő, és oda is költözik. Távolról imádtad, de amikor naponta ötször botlasz bele, kezded piszkálni, a háta mögött dumálni, végül beáll a kényszerképzeted, hogy ő a te bajod! Ráadásul a kést is a tányér másik oldalára teszi... Úgyan ez van települési méretekben. Pedig a keveredés elkerülhetetlen, hál'Istennek! Csak ész és inteligencia kérdése, hogy mit kezdek az érzelmekkel!

Tennivaló van, de ki képes itt tenni valamit?

Előzmény: regisztrálatlan (1194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!