Keresés

Részletes keresés

csapa Creative Commons License 2011.11.13 0 0 3918

Tűrúd magasság állítást ipari varrógépeknél szoktak alkalmazni. (volt olyan gépem ami nem 135x5-ös tűvel ment, de a szerelő átállította, hogy ne kelljen variálni, hogy melyik géphez milyen fajta kell) Sanda van otthon gomblyukakhoz nekem is, különben iparival "működök":-))

Előzmény: GPS (3915)
A maranta Creative Commons License 2011.11.13 0 0 3917

A könyvében már nem tudom megnézni, de az anyósom is így emlékszik. Egyébként Bernette 705-ről van szó. És tényleg nem csak az a fontos, hogy az anyag aláférjen, hanem az is, hogy bírja a gép. A fent említett pld. a farmer több rétegét nem tudta átvarrni. Nem volt elég erős hozzá, a farmer tűvel sem. 

Előzmény: GPS (3915)
TTNora Creative Commons License 2011.11.13 0 0 3916

Persze, persze, én is találkoztam ilyennel. :-)

Azért biztos használt, hogy mikor én vettem az enyémet, leültettek, kipróbáltunk mindent. Akkoriban a toyotát a keravill árulta, én is megnéztem. Letette elém a pultra az eladónő és kész. Néztem, de elmesélni, hogy mit tud, azt nem tudta. Mikor elkezdtem kinyitni a talpat, nézegetni ezt-azt, frászt is kapott, hogy ne nyúljak hozzá. Így hazavinni egy gépet... ilyenkor jön otthon a szerencsétlenkedés.

Előzmény: GPS (3912)
GPS Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3915

 

".... én megkérdezném, hogy a tűrúd magasságát lehet-e állítani, mert egy vastagabb (pld. farmer) nadrág felvarrásásnál nem egy elhanyagolható szempont (az enyémen azt is lehetett, de ez sem derült ki rögtön)."

 

Egészen biztos az, hogy a tűrúd magassága (!!!) volt állítható azon a gépen?

 

Nem inkább a talp-rúd (!!!) lenyomóerő állítása volt az?

 

Csak azért kérdem, mert a tű az cirka 1,5 centi magasra emelkedik - ilyen vastag anyag anyag ugye nemigen létezik.

A talp is  kb 1 centi magas (felső állásban)... hát ilyen vastag anyag sem fordul elő a gyakorlatban.

 

Vagyis ezek alá, bármelyik gépben - még a 4x hajtott farmer, vagy a dupla télikabát anyag is alá fér.

 

Ami viszont nem mindegy, az az, hogy mekkora erővel tapossa a talp?

Nagyon gagyi gépeknél ez az erő nem állítható - de én, az utóbbi időben, nem láttam ilyet.

Ez még a Luczniknál is állítható.

 

Na de tűrúd-magasság állításról még nem hallottam - legalábbis eddíg nem láttam olyat.

.

Előzmény: A maranta (3914)
A maranta Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3914

Jó egy éve nem jártam erre, nem is értem miért kukkantottam be most...

 

Ha megengedsz egy megjegyzést. Az alapokhoz szerintem elég a gép, főleg, ha nem tudsz még varrni. Ha komolyan gondolod, akkor később vehetsz egy komolyabbat, amennyiben szükséges. Bár egy ismerősöm egyszer azt mondta, hogy egy jó varrónő, egy lábbalhajtós Singerrelis megvarr bármit. Bevallom, nekem az első gépem egy egyszerű gép volt, de nem tudtam használni. És azért nem tudtam, mint utóbb rájöttem, mert a nagytudású, drága számítógépvezérelt gép gondolkodik helyetted és beállít mindent, ha tudod mit akarsz varrni, de egy egyszerűbb géphez érteni kell...

 

Aztán az anyósom sok értékes sehgítséget adott és végól megtanultam varrni az alapgéppel is, de fárasztó és lehangoló élmény volt. Szóval nem árt, ha van melletted valaki, akár netközelben, aki segít, vagy egyszerűen veszed a fáradságot és szépen kitapasztalod. Anyagvastagsághoz, megfelelő feszességbeállítás, és tűvastagság. Azért vannak a gombok, tekerők rajta, hogy használdd :-) (utalva GPS bejegyzésére)

 

És én megkérdezném, hogy a tűrúd magasságát lehet-e állítani, mert egy vastagabb (pld. farmer) nadrág felvarrásásnál nem egy elhanyagolható szempont (az enyémen azt is lehetett, de ez sem derült ki rögtön). Vagy kabát, esetleg foltvarrásos takaró több rétegének az átvarrásánál is jól jön.

 

Pedig áttanulmányoztam a kézikönyvét anno, de abból nem lehet megtanulni varrni. Kötésnél próbakötés, varrásnál próbavarás, hogy ne a méregdrága anyagnál érjenek meglepetések.

 

Aztán azt a gépet úgy kitanultam, hogy bármikor szétszettem, kitakarítottam, összeraktam, egyedül a fogazott ékszíjhoz kértem férji segítséget. A mostanival nem merném megtenni, de nem is kell.

 

És még valami. Ha a varrógépcenterben veszed, ott bizony ki lehet próbálni és próbáldd is ki, mert akkkor tudod meg, fogod-e szeretni a gépet. Az első találkozásnál kiderül, összeilletek-e.

 

 

Előzmény: Luca anyu (3909)
Luca anyu Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3913

Köszönöm az eszmefuttatást! :)

Ezzel az alkatrész dologgal megleptél. :)

És tanulságos volt a beállításos történet is. Remélem, nem állok be a hasonló esetek sorbába.

Előzmény: GPS (3910)
GPS Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3912

 

"míg az övé állandóan parkolópályán volt, mert valami baja mindig volt.

Biztos múlik a felhasználón is, de csak azon?"

 

Nézd, nagyjából megadtad a választ is. És félreértés ne essék: nem arról van szó, hogy a felhasználó tönkretenné a gépet - dehogy.

 

Sokkal inkább arról, hogy nagy átlagban (tiszt. a kiv) alapvető dolgokat sem tudnak a varrógép működéséről - és akkor úgy valóban nyögvenyelős a használata. De ezért nem a gép a hibás.

 

Mesélek egy példát: Megkértek egyszer, hogy nézzek már meg egy gépet, mert állandóan hurkol, beakad, szakít - de amikor megy, akkor sem szép az öltés a fonákján.

 

Megnéztem, hát alul nem öltött, hanem "cérnát húzott" - ami azt jelenti, hogy semmi szálfeszítése sem volt.

Jobban megnéztem - hát a cérnát nem a szálfeszítőbe fűzte be a hölgy, hanem melléje - de a feszítő is 3-asra volt állítva a 10-ből.

 

Befűztem rendesen, a feszítést áttekertem 5-ösre (középvastag anyagra)...és akkor döbbenet:

A hölgy majdnem elájult, hogy eltekertem azt a gombot - mert "a szerelő azt mondta neki, hogy ő azt beállította - és ahhoz soha ne nyúljon."

 

Azt hittem behalok. Meg is kérdeztem, hogy "a TV-jét is azon a hangerőn használja mindig - amit a szerelője egyszer beállított? Soha nem halkítja, vagy hangosítja?"

 

Azt mondta, hogy ő ezt nem tudja - de neki ezt mondták és azt nem kellett volna elpiszkálni.

 

Persze, varrtam egy sort - a gép tökéletesen ment, semmi hibája sem volt (!!!)... de a hölgy még akkor is azt mondta, hogy "oké, hogy most szépen varr - de azért vissza fogja vinni a szerelőhöz, hogy azt állítsa be neki újból azt a gombot".

 

Ennyit arról, hogy egy gép mennyit van, (vagy nincs) "a szerelőnél".

.

Előzmény: TTNora (3911)
TTNora Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3911

Meggyőző leírás. :-)

 

És az mitől lehet, hogy amikor én tanultam varrni (közel 20 éve) és új volt a singer gépem (aminek ugyan nem lehet az ölt.szélességét állítani, de sosem hiányzott), akkor az osztálytársam egy toyotát kapott. Ugyanannyiba került mindkettő akkoriban, de az én singerem alapgép volt, az ő toyotája meg százféle öltést produkált.

Az enyém kétszer volt szervízben azóta, hogy alapos kitakarítást kérjek, de sosem romlott, vagy állítódott el, míg az övé állandóan parkolópályán volt, mert valami baja mindig volt.

Biztos múlik a felhasználón is, de csak azon?

Előzmény: GPS (3910)
GPS Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3910

 

Írnék én erről pár sort - saját tapasztalatból:

 

Először is tegyük fel a kérdést, hogy mit takar az, hogy "JÓ VARRÓGÉP" ?

 

Ugyanis a piacon lévő összes varrógép: !!!. Vagyis jó arra, amire gyártották.

 

Nemigen lehet már olyan varrógépet találni a piacon, amelyik mondjuk NEM varr, vagy szarul varr, vagy lépten-nyomon széthullik.

 

TUDÁS: A varrógépgyártás egy nagyon maradi szakma - háztartási varrógépeknél szinte SEMMI újítás nincs immár 50 éve. Mindent tudnak róla - gyakorlatilag a varrógépnek már NINCS TITKA.

 

Ez annyira így van (most tessék erősnek lenni) hogy a vadiúj, digitális TOYOTA-mba - 1:1 ben betehetem, az ezelőtt 30 évvel gyártott Lucznik alsó hurokfogóját (amiben a bobin lakik).

Döbbenet, ugye?

Más kontinens, más rendszer, más korszak - de a varrógép-konstrukció ugyanaz.

 

Mondok mást: Vagy 3 hete árult varrógépet a Penny - 23 ezerért. (Jó vicc mi? Varrógépet füszerüzletből ?) :-))))

Szóval ez a gép sokkal többet tudott, mint a szaküzletben árult, nagyonmárkás Singer - 36 ezerért  (amit mellesleg szintén Kinában gyártanak).

 

Például a Singernél egyszerűen nincs öltés-szélesség, illetve tű-pozíció szabályzás. Van 3 féle cikk-cakk - aztán az olyan széles, amilyenre a gyár akarta.

A használó nem állíthatja be magának a Singeren - miközben a Penny-sen bizony volt ilyen.

 

Sőt: a Lucznik például tud olyat, amit szinte egyetlen, mai forgalomba lévő gép sem tud (pl a bobin-vándoroltatást, ami cikk-cakknál fontos lenne - de ebbe ne menjünk bele.

Tény, hogy a legtőbb mai gép - maximális szélességű cikk-cakknál - bizony néha kihagy egy-egy cakkot.

 

TARTÓSSÁG: Ilyenkor jön be az, hogy "de hát a tartósság". Ez is jobbára csak mese.

Ugyanis egy mai, bármilyen háztartási varrógépet, ha egy picit is karbantartanak (kis tisztítás, pár csepp olaj ide-oda) - akkor annak - házi használat mellett (!!!) - az életartama legalább 50+ év.

 

Én már több, nagyon régi gépet láttam belülről - még NDK-s Neumann-t is, román Sanda-t, orosz Tula-t, meg több ilyen-olyan no-namet is...30-40 éves gépeket.

Egyetlen egyben sem láttam olyan kopást, amitől lógtak volna benne az alkatrészek, lötyögött volna a szerkezet, vagy kopás miatt ne varrt volna.

 

Én csak azt tudom tanácsolni, hogy ki kell nézni egy olyan gépet, amelyik tudja azt, amit kell (pl. NEM egy olyan Singert, amelyiknek nincs oldalsó-tű, illetve öltésszélesség-állítása) - és azt kell megvenni - lehetőleg alacsony áron.

 

20 és 25 között már nagyon takaros, sokat tudó gépeket lehet kapni - és az se baj, ha egy fűszerüzletben árulják.

 

Persze, ezen lehet vitatkozni - érvekkel meg aztán pláne :-))))

.

Luca anyu Creative Commons License 2011.11.10 0 0 3909

Sziasztok!

 

Kis segítséget szeretnék kérni. Teljesen kezdő lennék.

Fejembe vettem, hogy varrni szeretnék. Még soha nem varrtam, de az alap háztartási javító és alakító munkákon (szoknya-, nadrág-, függönyfellvarrás, cipzár, babaruhák, jelmezek a gyerekeknek, stb.) kívül nagyon meg szeretném tanulni a foltvarrást is. Sok jót olvastam a Janome gépekről, de most nem merném rögtön nagy költségekbe verni magam és a családom. Így találtam egy nagyon alapgépet. JANOME POWER S. 1010  Szerintetek ez túl egyszerű? Nem jó? Amihez én szeretném ahhoz elégséges?

Úgy nagyjából azok benne vannak amik nagyon fontosak:

4 varróprogram
automata gomblyukazás
tűpozíció állítás (pl:cipzár bevarráshoz)
öltéshossz állítás
öltésszélesség állítás
fokozatmentes cikk-cakk szélesség állítás
ikertűs varrás (fedőzés utánozásához)
szálvágó
szabadkar
anyagtovábbító fogazat leengedhető
szabdkezes gépi tűzés (kukacolás) megvásárolható varrótalppal

De azt is írta vki, hogy a Janoméból nem a nagyon alapgépek a jók, hanem középkategóriától kezdődően.


Vagy esetleg az ennél egy fokkal jobb gép? JANOME JR 1012?  Érdemes lenne ezt vennem? http://varrogepcentrum.hu/termekek/varrogep/janome/all/ar_asc/1

 

Vagy inkább keressek használt varrógépet?

Előre is köszönöm!

 

odriel Creative Commons License 2011.10.31 0 0 3908

GPS, köszi szépen!

Előzmény: GPS (3907)
GPS Creative Commons License 2011.10.31 0 0 3907

 

A Janome TUD 7 mm-es öltés-széllességet is. (általánan 5 mm szokott lenni)

 

Az sokat elmond ám egy gépről - pozitiv irányba.

 

Emiatt, én tuti ezt választanám.

.

Előzmény: odriel (3906)
odriel Creative Commons License 2011.10.31 0 0 3906

Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? Varrógépet szeretnék venni, de kettő közül nem tudok dönteni: Janome 4100, Bernina 92. Szerintetek melyik a jobb? Köszi!

GPS Creative Commons License 2011.10.24 0 0 3905

 

Azért nehéz ám egy varrógépet  kinyírni.

 

Ha nem nyúlnak bele szerszámmal - puszta rossz használattal - nemigen lehet ám olyan bajt okozni, ami később komoly gondot okozna.

.

Előzmény: ágika1 (3904)
ágika1 Creative Commons License 2011.10.24 0 0 3904

A varrógép kölcsönadásról nekem is van rossz tapasztalatom. :((

De az ember, amíg fiatal, tapasztalatlan és bízik a másikban.

GPS Creative Commons License 2011.10.23 0 0 3903

 

A Lucnik ENNYIRE   fémből van :-)))     (klikk a linkre)

 

Kérném megfigyelni a videón a 0:06.... illetve (főleg) a 0:26 tól kezdődő képsort.

 

Az az alternatív mozgás, amit a bobon-ház mutat, az a mai gépek 99%-ban NINCS MEG!

 

És ez elég nagy baj cikk-cakkolásnál. De még mekkora.

 

Ugyanis a Lucniknál - (meg a hasonló, oldal-bobinos gépeknél) - az egész bobin, meg  a hurokfelszedő meg minden - együtt mozog a tűvel !!!

Vagyis a hurkolás minden helyzetben a leg-korrektebb pozicióban történik, úgy, mint ha csak egyenesen varrna.

 

Az újabb gépeknél (a szembe-bobinosoknál) ez NEM így van, az alsó szerkezet helyben áll...a hurkolás emiatt bizonytalanabb (főleg széles "cikázásnál") - és bizony emiatt néha kihagy egyet-egyet a cikk-cakkból... főleg nagyobb varrási sebességeknél.

 

2 napom ment rá erre, hogy ezt kistudírozzam :-))))

 

Ha legközelebb gépet veszek - az kizárólag oldal-bobinos lesz... vagyis ahol a bobin-ajtaja oldalra nyillik, nem szembe a varró-emberrel, mint a mai gépeken.

.

Előzmény: ágika1 (3901)
Hanna4901 Creative Commons License 2011.10.22 0 0 3902

Nagyon vigyázz is rá, nekem is van egy ilyen, imádtam! Egyszer kölcsönbe adtam, (elveimmel ellentétben, mivel van néhány dolog, amit kölcsön nem adunk kategóriába tartozik), mert valaki szinte könyörgött:-((( Meg is bántam, mert pedált kellett utána venni hozzá és több baja is lett, pedig tényleg elpusztíthatatlan gép.

Előzmény: GPS (3900)
ágika1 Creative Commons License 2011.10.21 0 0 3901

A Lucznik alkatrészei fémből vannak?

Nekem 3 Naumann-om van 40 és 20 év közötti korúak.

Előzmény: GPS (3900)
GPS Creative Commons License 2011.10.05 0 0 3900

 

Üdvözlöm a varrogató egybegyülteket !

 

Előrebocsátom, hogy férfi vagyok, sport-vitorlázó - és ebből fakadóan vitorlák varrogatásával foglalkozom - hobbi szinten.

 

Ha van itt valaki, aki belefutott már nehéz-vastag-kemény anyagok varrásába - és az ilyenekből fakadó nehézségekbe.... az kérem, ossza meg tapasztalatait velem is.

 

2 gépem van - egy "digitálisnak" mondott Toyota és egy elpusztíthatatlan Lucznik - ez utóbbi minden várakozást felülmúlóan jól teljesítő masina.

 

Ha majd valakit (a néhéz-anyag varrás révén) érdekel, hogy miért pont ez az ókori, "lengyel csoda" a nyerő - szívesen elmesélem.

.

odree Creative Commons License 2011.09.17 0 0 3899

Szia:))

Igen pirivbe írtam,de itt is ezer hála és köszönet s ne hari hogy csak most írtam:((((

üdv.:Adri

Előzmény: csapa (3898)
csapa Creative Commons License 2011.09.17 0 0 3898

Na halló!

Postás járt felétek?

Előzmény: odree (3897)
odree Creative Commons License 2011.09.07 0 0 3897

Kedves Csapa!

 

Ne haragudj hogy csak most írok,de kórházban voltam :O(nagyon nagyon hálás lennék érte:)előre is köszönöm:)

üdv.:Adri

Előzmény: csapa (3896)
csapa Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3896

Szia!

Ha megküldöd a mélcímemre a postacímed, postázom a szabásmintát.

Előzmény: odree (3893)
TTNora Creative Commons License 2011.09.01 0 0 3895

Köszi szépen. :-)

Előzmény: Hanna4901 (3891)
tawas13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 3894

Mindenkinek ajánlom azt a cikket aki szeret varrni és kreatív!

http://www.olcsokutyaruha.hu/i-magyar-kutyaruha-varro-bajnoksag-es-gazdi-allat-ki-mit-tud/

 

odree Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3893

Kedves Csapa!

 

Nem titok csak sajna elszomorító:( a méretem kb 52-54-es körül mozog van amiből jó az 52-es de van amiből csak a 54-es:((

előre is köszi a segítséget:)

üdv.:Adri

Előzmény: csapa (3890)
odree Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3892

Köszönöm az infókat:)ari vagy:)

Adri

Előzmény: ancsaborcsa (3889)
Hanna4901 Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3891

Nagyon jó kis táska lett:-)))

Előzmény: TTNora (3885)
csapa Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3890

Szia!

Ha nem titok tudsz egy hozzávetőleges konfekcióméretet mondani? Lehet hogy találnék régi Burda szabásmintát, amit alapnak tudnál használni (nem újság, hanem a csomagolt -  1 modell/fazon van a zacskóban/szabásmintán fajta)

Előzmény: odree (3886)
ancsaborcsa Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3889

Itt megrendelheted a molett Burdát: http://www.burda.hu/elofizetes és még egy csomóegyéb lapot is, nem kell előfizetőnek lenned.

Mindenesetre valami egyszerű modellel és nem csúszós, nyúlós anyaggal kezdj, hogy könnyebb legyen elkészíteni. A siker szárnyakat ad! (No meg a Red Bull!) :))

Előzmény: odree (3888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!