Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ma hosszú idő után végre eljuthattam a természetbe. Az Inotai Baglyas-hegyet másztuk meg: nagy része dolomit sziklagyep, de mészkőkibúvások is vannak a felszínen. Molyhos csillaggombát, apró csillaggombát, és öves nyelespöfeteget találtunk, szeles, de napos időben. A panoráma fantasztikus, aki teheti látogasson el oda.
Minden elképzelhető, kissé bonyolítja a helyzetet, hogy Laci azt mondta, a spanyolok megelőzve őt és Bálintot a közelmúltban írták le a gombát. A G. lacteus név pedig már az 1886-os Quélet munkában szerepel. Sajnos nem írtam fel a nevet, de mintha más lett volna. Van egy harmadik típus is hazánkban Bálint szerint, de erről nem hangzott el több.
Úgy tűnik, nem marad; szerdától visszahűl az idő, újra meglátogat minket a tél, ráadásul nem csak egy-két napra. Szombat-vasárnap magasságában még jobban rákapcsol, és jövő hét közepéig biztosan vendégünk lesz, de előfordulhat, hogy tovább is. Plussz, mivel egy erős anticiklon hatásának leszünk kitéve, eső sem nagyon lesz. Úgyhogy a júdásfülekre még várni kell... Egyébként én is tavaly ilyentájt szedtem igen jelentős mennyiséget ebből a gombából, a szezon többi részén nem keresem, de télutón az embernek van kedve rohangálni utánuk.
Albert Laci volt ma a TIT-ben, közel 70 fő jelent meg az előadásán, melyen több ritkaság is bemutatásra került, így a Geoglossum umbratile, Russula juniperina, ez most = cuprea, R. suberetorum, R. ilicis, Hygrocybe cf. subglobispora fajok. Megtudhattuk azt is, hogy a már évek óta Pusztavacsról rendszeresen előkerülő kékesedő üregestinórú az nem a G. cyanescens.
Ha marad a taknyos idő jönnek a jószágok is mind jobban elő. Tavaly ilyenkor már rég legyaktam szinte az egész évre elegendő szárítandó fafülecskéket…
A hasadlemezűek igazán kellemes ízzel bírnak, egy dél-amerikai indiánokkal kapcsolatos írásban olvastam egyszer vala, hogy kedvelik mint étket és chilivel párosítják. Szerintem igazuk van. Ja, és mit sem sejtenek az immunerősítő hatású schizophyllan poliszacharidról melyet ez a kis mindenütt előbukkan tartalmaz. Ha jól tudom 50 évvel ezelőtt egyáltalán nem vót ilyen gyakori hazánkban.
Ezek a mohafüggő kis kígyócskák lehet nem is frissek, csak újonnan alakot öltött bevizenyősödött emlékek megtestesülései.
Ez a rántott Bükkfatapló igazán jól hangzik - magas rosttartalma miatt szerintem reform élelmiszernek minősül -, ráadásul nagy előnye, hogy most is lehet szedni :):):)