Mi még nem tudtunk az idén sütögetni mivel házfelújítás van,de már alig várom hogy sütögethessünk és jókat falatozzunk a teraszon. Mi inkább grillezni szoktunk de azt sokat ha kijön a jóidő és persze nem esik .Bár van napernyő és hát az eső nem akadály.Nem de? :))
Bocs, de csak most volt érkezésem ezzel foglalkozni. Lehet, hogy nem sok minden látszik, de eléggé le kellett kicsinyítenem és a kép is sötétben készült. Kár, hogy már kissé hideg van a kint ücsörgéshez.
Kedves Kóstológia, hát ez a mi sütőnk. Megkésve raktam fel bár, de remélem azért kiindulásnak ad némi támpontot. Itt a képeken éppen gázzal tüzelünk alá, de lehet fával vagy grillhez faszénnel is. A tárcsát pedig bográcsra is lehet cserélni :-)
Annyira tekinte(né)m "úri divatkellék"-nek, mint az eddig e témában gyakorlati tapasztalataikat ízcsábító sütögetéseikről megosztó hasonszőrű Topictársak:-)))
Csak vissza kell olvasni, meggyőzőek véleményeitek!
Mi tegnapelőtt fejeztük be a préselést. Szépen forr a must, igaz meg kellett cukrozni, annyira alacsony volt a mustfok. Kár, hogy nem tavaly vettünk több szőlőt, akkor nagyon szuper volt.
Majd én is lefényképezem az "eszközt" és beszúrom alkalomadtán. További jó munkát!
Még mondja valaki, hogy a 13-as nem szerencsés szám ...
Sokáig leül(t) a topic, s ma mindketten segítő szándékkal jelentkeztetek. Még jönni fogok e tárgyban (is), de 2 szőlőpréselés között néztem be Hozzátok. Most folyt. köv. a préselés, mert munka és szép őszi verőfény van.
Köszönöm!:-)))
Üdv. Nektek és Mindenkinek:
kulináris
Stefiadri: mélem publikus, ha úgy gondolod fogadóképes postafiókom. Köszi!
Van sok képem a sütőmről, az lenne a jó, ha meg tudnám mutatni. Sajna nekem még nem sikerült képet berakni. Ha el tudnám küldeni e-mailbe esetleg valaki feltenné????? Vagy Neked simán elküldöm és akkor Te legalább meg tudnád nézni. Nem dicsekvésnek szánom, de aki eddig látta mindenkinek nagyon tetszett.
Mi a múlt héten lettünk büszke tulajdonosai két tárcsának, lyukasan, kétfélén. Kellett hozzá egy vidéki ismerős tsz traktoros. Az egyik sima kör alakú, a másiknak hullámos a széle és kétszer olyan nehéz. Ez utóbbit hegesztették be elsőként. Lábnak/tartónak egyszerű betonvasból egy kör hegesztve és a karikához 3 láb. Így mindkét tárcsához lehet használni és elég egyszerű alatta tüzelni is. Fával próbáltuk elsőként. Tokaszalonnát sütöttünk rajta, majd a zsírjában ún. "betyárkáposztát": kolbászkarika, hagyma, savanyúkáposzta, fokhagyma jól megpirítva. Finom lett... Tényleg szuper ezen sütni.
1 évvel ezelőttidhez viszonyítva érdeklődöm: idén, először Tiszaföldváron volt szerencsém látni eme alkalmatosságot, mely középen zártszelvény méretű lyukú volt, és négy lábon álló.
A másodikat Kecskeméten láttam, mely egybemélyetű volt, és középen alátámasztava (csak, hogy értsed: talp, középen tartószár, mely alátámasztva közepi lyuk nélkül tartja a serpenyőt, és igaziból bogrács módjára nem fűthető sem gázról, sem fatüzelésről egyenletesen, mert csupán fél oldalról fűthető egyidejűleg.)
Talp - sütőlap közötti táv magassága cirka 60 cm. ...
A bográcsos viszonylathoz hasonlító első variációt kedvelném inkább: gyakorlati tapasztalatokról bárki véleményét szívesen olvasnám, mielőtt a közeli Késmárk utcai beszerzési lehetőségű objektumot, vagy a halásztelkit felkeresném...
Sikerült a beszerzés, köszönöm! A XV. Késmárk u. 9-ben, az Axial Kft-től vettem, 6,2eFt. Egyébként azóta megtudtam, hogy Gödöllőn gyártanak és árulnak is ilyet, sőt ott csinálnak olyat is, aminek nem vágják ki a közepét (direkt sütésre).
Bocsi! a cégnevet kevertem,a jó talán Agrotek Az Agroforg ugy emlékszem a Balkán utcában van .Ők nem árulnak ilyet.Most néztem meg a térképen kicsit rég olvastam az utcanév táblát.Szóval változott az utcanév ,jelenleg Késmárk utcának hivják.A lánykori neve volt a Cservenka.
mi hétvégén ugy használtuk mint egy nagy wokot középre egy kis olaj abban megmártani a husit és a szélére kihuzni ahol nincs olyaj hogy süljön rendesen.
Itt megnézheted a boronatárcsát. Én telefonáltam is.Egy kedves hölggyel beszéltem,aki felhomályosított,hogy 1 db-ot nem szoktak értékesíteni,csak viszonteladóknak sokat,de ha felhívom mielőtt odamegyek, kivételt tesz. Közben kaptam Erdélyből,így nem került rá sor. Próbáld meg azért.
Bizony ez boronatárcsa! Nekem van, a férjem mezőgazdaságban dolgozik.....:-)
Szóval két tárcsából tök jó sötőt csinált. Az alsó tárcsa a tűztér, használjuk fával is és gázrózsával is. A közepébe tényleg isteni krumplit lehet sütni, persze a husikról nem is beszélve!!!! Amúgy szoktam még gyenge spárgatököt, cukkinit, padlizsánt is sütni, sőt sárgarépát vékonyra vágva!!! Ja, legutóbb zöldpaprikát is!
Köszi a választ, most már csak azt nem sejtem, hogy Budapesten hol van ilyen bolt (lehet hogy sehol?). Sajna vidékre nem tudok lemenni érte. Azért köszi még1x
Helló!
Boronatárcsának hívják, amit keresel. Valamilyen mezőgazdasági gép-alkatrész boltban lehet kapni. Egy baj van vele, hogy a közepén lyuk van, (itt van felfogatva a boronára) azt egy hozzáértőnek be kell hegeszteni. Ha sikerül ilyet szerezned, nem fogod megbánni, nagyon fini husikat lehet benne sütni. Mi leginkább tarját szoktunk, a közepében pedig, ahová lefolyik a hússzaft+zsír, ott héjában főtt, négybe vágott krumplit szoktunk átsütni.
Sok sikert hozzá!
Egy ilyen http://kep.tar.hu/bera/index.phtml?aid=27538967&pid=2889202&beginnum=48 eszközre lenne szükségem a kerti sütéshez /kb. 50-70 cm/.
Ha tudja valaki, hogy hol juthatnék hozzá, kérem írja meg.
Köszönöm