Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nekem is van rm Opinelem is, de amíg szénacél is van, valahogy sosem kerül elő. Pedig nem rossz acél. Mellesleg kajálásra a KO13 is tökéletes. Ami miatt az Opinel remekmű, az pont az egyszerűsége és hihetetlen praktikuma bagóért. Bárkinek lehet általa jó bicskája és ez hatalmas dolog. És báki bármit is mondjon, az Opinel egy nagyon jó kés, le a kalappal előtte.
Mellesleg a komplett magyar bicska gyűjteményemet teli Révész, Kocsis, Polyák és egyéb darabokkal ettől nem tartom értéktelennek, sőt, egyenként a szívem közepe, csak teljesen más kategória csakúgy, mint a Laguiole. :)
A 12c27 nagyon régi (utána lehetne nézni, kb. 1930), az első tisztességes rozsdamentes volt. A korábbiak közröhej tárgyai voltak, gyakorlatilag senki sem akarta lecserélni rájuk a szénacélt.
Talán a KO13-as volt az első széles körben elterjedt rozsdamentes anyag,és leváltotta a szénacélt gondozásmentessége miatt. Mára már egyre jobb acélokat gyártanak,persze hogy egy Sandvik jobb éltartással rendelkezik.Nemhiába a mai Révész bicskákat is már ebből az anyagból készítik.
Így van a Higonokami-nak is ott lenne a helye. De hát ha így nézzük tíz kés édeskevés az összes bemutatására.A Victorinox és Opinel mindenképpen benne kell hogy legyen a tízben autentikus mivolta miatt.
Jó! Sőt, szép is!;-)Miből készült a bakni? Agancs az is? Előtte pedig bőrkorong? Nagyon használhatónak tartom így képről.
Rockrider, nem értettelek félre, az Opinelt tényleg nem lehet egy lapon említeni egy Kocsis bicsakkal, vagy egy Laguiolle-lal. (remélem, jól írtam...)
De azért remekmű, a maga nemében, mert széles tömegeknek készült, jó a kidolgozása, megfizethető, jól működik. Ilyen alapon egy Higonokami se lenne méltó a bemutatásra, mert olcsó. Szerintem a pénz nem mérce egy kés megítélésénél.
A rm Opinelnek is 12c27-ből van a pengéje. Jó darab az, hiába kommersz most már. Nem védeni akarom ezt az anyagot, de igazából nekem a ko13 is elég lenne, mivel főleg étkezésre használom a bicskáimat.
Rockrider, a 7-es ponttal nem értek egyet. Nem csak a drága bicska a jó bicska, bár a kedvencem, a legdrágább, (minden szempontból;-)) egy Kocsis-cakli. Zárójelben: ez se olyan drága, mint egy széria Spyderco...
Az ár és a külső nem minden. A szénacél opinel pengének pl a laguiole viszonylag kommersz (12C27) rozsdamentes pengéjénél százszor jobb szinte minden tulajdonsága. Én a magamét nem cserélném el egy laguiole-ra, bármennyire szép is az, mert a kis plebejusom könnyebben és borotvábbra élezhető, jól tartja az élét, rögzíthető a pengéje, jobban/szebben el van vékonyítva az él, tehát jobb a metszőképessége, egyszóval a maga egyszerűségével legalább olyan remekmű, mint a csodálatosan szép laguiole bicskák, amikért különben esztétikailag maximálisan oda vagyok. Tized árért... :)
Ha ennyire "háklis" :) vagy a pengék állapotára néz meg egy Lansky élezőt és koppintsd le. Szerintem evvel a módszerrel tudnád megóvni a pengéidet a kellemetlen betatásoktól! :) Vagy veszel egyet.
Élezésnél talán érdemes leragasztani a penge felületét maszkoló szalaggal, így nehezebben karcolod össze véletlenül. :) Esetleg ajánlanám a figyelmedbe a Haidu fenőköveket, van már pont ezekhez a kisebb késekhez, bicskákhoz tervezett méretű (HCE) fenőkő is.
Szenvedélyes gyűjtője vagyok a Victorinox zsebkéseknek. Nagy becsben tartom őket, vigyázok hogy a penge felületét ne érje karcolás és ne maradjon rajta szennyeződés. Ezt csak azért mondtam el mert két késemre már ráférne egy élezés, de félek attól, hogy sérülés éri, ezért tanácsra lenne szükségem. Milyen típusú késélezőt ajánlotok ezekhez a típusokhoz és milyen szögben-módszerrel kell őket élezni? Itthon van fenőkő de elég durva azzal én hozzá nem nyúlok ugyanakkor 10-15 ezret se szeretnék élezőre költeni, 3-4 ezer forintnál lehetőleg ne legyen drágább.
jahh... a plebejusnak is vannak arrafele elvárásai.
jahh...garázsban utakodtam, és megtaláltam majd harminc évvel ezelőttről életem első /fillérés vásári/ bicskáját, illetve azt amit nagyapám használt akkoriban , szinte teljesen elkopott pengével...
A mester szerint nem,de majd néhány év múlva elmondom:D!
Valószínűleg nem lesz rommáhordva,de az íjászversenyeimre és a haveri főzőcskézésekre fogom nyüstölni,ami azért nem egyszerű,mivel a bulijainkon kecskét-birkát kismalacot szoktunk sütni-főzni{40-120 fővel} és ezt ezzel a késsel fogom feldolgozni!
Itt azért 15-45 kg húst szoktam megfőzni:D!
Majd tavasszal nyomok fel képeket ezekről a bulikról! :D!