Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19783

Dec. 2-re is van egy időpont, amit le fogok mondani, ha mégis meggondolod magad később és mégis elmennél kontrollra, azt át tudom adni. Írjon, akinek kellene ez az időpont, du. fél 3.

Előzmény: Rita2222 (19762)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19782

"A Lyme-kór az esetek többségében jól reagál antibiotikus kezelésre, de ritkán az ízületi gyulladás akár hónapokig-évekig is eltarthat, ez a jelenség az antibiotikum-rezisztens Lyme-arthritis."

 

Haha, akkor nekem ez van biztosan. Remelem csak honapokig vagy evekig tart es nem evtizedekig.... 

 

 

"...ezek a baktériumok intenzívebb immunválaszt alakítanak ki, ami hatására a gyulladás akkor is fennmarad a genetikai hajlamot mutató egyénekben, amikor a kórokozók már elpusztultak"

 

Ezt olvastam a lyme-oltasrol is:  mellekhataskent arthritisz keletkezett. Az oltas maga ugy mukodotth a szervezetett antitestek termelesere osztonozte, ami arthritiszt okozott.

 

Vagyis nalam ezek szerint az a baj h eros immunvalaszt adott a szervezetem a fertozesre.

 

A csaladi felmenoim kozt nincs egy arthritiszes sem, igy nem genetikai hajlam miatt alakult ki, csak szimplan a lyme miatt, beleesek a 60%-ba:

 

"A kezeletlen egyének körülbelül 60 %-ánál alakul ki ízületi gyulladás, ami legtöbbször a térdet érinti." - nalam a csuklo, de a terdeimet is erzem.

 

Kiakasztott ez a cikk, de azert koszi Bob, jo h megosztottad, mert legalabb valami konkretum a lyme-arthritiszrol.

 

Előzmény: Jesurun under Lyme (19781)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19781

Koszi Bob a cikket. 

Nagyon erdekes es hasznos. Akkor nekem antibiotikum rezisztens lyme arthritisz van ezek szerint.  

Akar abba is hagyhatom az ab kurakat. Fogalmam sincs h mit csinaljak. 

Előzmény: bob87 (19780)
bob87 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19780
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19779

A kulonfele vizsgalatok egy jo osszefoglaloja:

 

  • Ezért ahol, és amikor csak lehet, érdemes megvizsgálni a sejtes immunvédelmet is. Az erre alkalmas vizsgálatot Elispot-vizsgálatnak hívják. Sajnos nem minden kórokozó esetén létezik még. Az Elispot tesztek azokat az immunsejteket nézik, melyek az adott kórokozóval találkoztak, és azzal szemben felvették már a csatát. Ezért elég hamar, a kórokozó szervezetbe jutását követő 2 héten belül képes már nagyon nagy biztonsággal kimutatni, ha egy beteg a vizsgált mikroorganizmussal megfertőződött és azzal még küzd. Ha a fertőzés lezajlott, és a kórokozót a szervezet sikeresen leküzdötte, akkor az Elispot-értékek is teljesen normalizálódnak. Így ez a teszt arra is alkalmas, hogy a terápia eredményességét tükrözze.
  • CD3/CD57-érték: A CD3 és a CD57 természetes ölősejteket jelölnek, melyek komoly szerepet töltenek be a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal való küzdelemben. Ha ezek száma nagyon lecsökken, akkor az azt jelzi, hogy a szervezet immunrendszere valamivel nagyon küzd(ött), és az ellenálló erő nagyon megyengült. Amikor pl. egy Lyme-kórosnál az Elispot, az IgM, IgG és Westernblot értékek sem túl magasak, de a beteg a leleteihez képest nagyon beteg, komoly és sokféle tünettel küzd, ugyanakkor a CD3/CD57 érték nagyon rossz, akkor egyértelműen valamilyen társfertőzőt kell keresni, ami a panaszok fő okozója. Ha sikerült megtalálni a kórokozót és célzott kezeléssel illetve kombinált immunerősítő kúrával sikerült a betegséget megállítani, rendezni, akkor a CD3/CD57 aránya is ismét a normális tartományba kerül – jelezve, hogy a kezelés eredményes volt.
  • Western Blot vizsgálat (WB): A kórokozón található (pl. Borrelia) antigéneket szétválasztják, majd egy géllemezre felviszik. Ezen különféle immunfehérjék (VlsE,DbpA…) találhatók, melyekkel az antigénekkel reakcióba lépnek. A reakció után egy jellegzetes mintázatot kapnak, amelyből a fertőzés részleteire és esetleg savópár vizsgálata esetén a betegség lefolyására tudnak következtetni. Érzékenysége nem jobb, mint az ELISA módszernek (IgM és IgG), de valamivel specifikusabb. A súlyozott pontok számszerű értékei azt mutatják, hogy mely specifikus, a fertőzés szempontjából meghatározó fehérjék ellen képződött ellenanyag. Ezért a lefolyásbeli szoros nyomon követésre nem alkalmas. Neuroborreliosis (idegrendszert érintő Lyme-kór) esetén javasolt a vérsavó és a liquor (gerincvelői folyadék) együttes wb vizsgálata, mert a gerincvelői ellenanyagképzés hamarabb kideríthető általa. Tehát ha negatív (ill. alacsony pontszámú) a szérumbeli és magas pontszámú a liquor eredmény, akkor az neuroborreliosist jelent.
  • PCR-vizsgálatok: nagyon specifikusak (vagyis garantáltan a vizsgált kórokozóra utalnak, ha magasak az értékek), ám több kórokozónál nem elég érzékenyek (pl. a vérbe ritkán vagy kis számban bekerülő Borreliánál sem!) – kb. 30%-os a megbízhatóság! Ha ugyanis a mikroorganizmus savas filmekben, rosszabb vérkeringésű helyeken bújik meg, akkor nagyon nehéz jól kimutatni. Így ha ez az eredmény negatív, nem zárja ki a vizsgálat kórokozó jelenlétét.
  • Lumbálpunkció: csak nagyon indokolt esetben végezhető – fájdalmas beavatkozás. Ez sem tud sajnos 100%-os biztonsággal eredményt adni. Borrelia-ellenanyagok legfeljebb Lyme-meningitisben (agyhártyagyulladás) mutathatók ki, ám krónikus Borreliosisban sajnos legfeljebb az esetek 13-15%-ában volt a liquorban (gerincvelői folyadék) ellenanyag kimutatható. Ezért csak nagyon komoly, mással nem igazolható fertőzések eldifferenciálásakor, illetve egyéb kórokozók kizárása céljából van értelme a lumbálásnak. Ha nagyon magas a liquor fehérjetartalma, és sok benne a monocyta (egyik fehérvérsejtfajta), akkor általában nagyobb dózisú kezelésre van szükség.
  • Egyéb laborvizsgálatok: Kevert fertőzések gyanúja esetén a következő vizsgálatokra lehet még szükség:
    1. garat-, köpet-, vizelet-és székletleoltás
    2. melléküreg röntgenfelvétel, panoráma RTG a fogakról
    3. mellkas röntgenfelvétel
    4. ízületi RTG-felvétel – ha az ízületek is gyulladtak
    5. STD-szűrés (szexuális úton terjedő kórokozók vizsgálata)
    6. szerológiai vizsgálatok: EBV, CMV, Coxakie, Rickettsia, Yersinia, Chalmydia (trachomatis és pneumoniae), Babesia, Bartonella… – ha ezek közül bármelyik pozitív, akkor okvetlen Elispot vizsgálat is javasolt annak eldöntésére, hogy mennyire aktív jelenleg a kórokozó (sajnos ez nem mindegyik kórokozóra létezik még!). Lehetőség szerint az IgM, IgG és IgA-értékeket is érdemes megnézetni.
moxolo Creative Commons License 2014.11.06 0 0 19778

Ez nálam már elég rég 3-4 éve kezdődött kezeim , lábaim izomfájdalmával , ami csak esténként jött elő , vagy , ha fáradt voltam . Aztán idén májusban egy hónapon át tartó szédülés , fejfájás , extrém fáradtság , izomfájdalmak már nemcsak esténként , hanem egésznap , fényérzékenység , influenzaszerű tünetek , ínhüvely gyulladások , gyengeség . Majd július közepén mintha elvágták volna újra minden okés , aztán szeptemberben újra októberig fent említett tüneteim ... közben rengeteg orvos , szokásos körök ...

Előzmény: Adelaideee (19777)
Adelaideee Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19777

Szia! Lyme-ban nem sok jelentősége van a tesztnek ha nem friss a fertőzés, attól még az lehetsz. A gyógyszer viszont tuti kevés lesz... De legyen szerencséd!:) Mik a tüneteid még és mióta?

Előzmény: moxolo (19774)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19776

Melpoma, a borrelianal semmit sem lehet tudni, sok lyme-ost felrekezeltek als-sel stb-vel, te ne hagyd magad. Vannak orvosok, 1-2, aki negativ vv ellenere is a tunetekbol diagnosztizaljak a lyme-t. A diagnozishoz a vv es a tunetek egyutt kellenek.

Azert lehet erdemes lenne egy konzultacio Esztoval, aki negativ vv ellenere is kezel lyme ellen ha szuksegesnek latja.

vagy pedig probalkozz alternativokkal. Vannak olyanok is, amik felernek egy gyogyszeres ab-val, es immunerositest is adnak, es ahhoz nem kell orvos, nem kell pozitiv vv papirt, stb.

Az orszag melyik megyeben laksz? Bp milyen messze van toled?

Előzmény: Melpoma (19717)
moxolo Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19775

Dr Balaicza Erikánál csináltattam meg ezeket a teszteket  ... 

moxolo Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19774

Sziasztok , 1 hete derült ki hosszas félrekezelés orvosról orvosra járás után , hogy valószínűleg lyme-os vagyok , illetve az ehrlichia-ra is pozitív lett a teszt . A pontos paraméterek , amit megnéztek :

Borrelia-Elispot : 2(enyhén pozitív) , Ehrlichia :6(közepesen pozitív) CD57: 18 ( nagyon alacsony) . Nem tudom kinek mit mond ez ,de én nem tudom , hogy ezek az értékek mennyire súlyosak ? Felirták 1 hónapig a Doxy 200mg napi 1 kapszulát , plusz csomó vitamin meg immunerősítő meg természetesen probio .3 napja szedem az antibiot idáig nem érzek különösebb rosszullétet csak a "szokásos" fejfájás , szédelgés ,pici hasfájás ,de elviselhető minden.  Mi erről a véleményetek ? Köszönöm előre is . 

Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19773

"Az axonok nem képesek regenerálódni. " - Dehogynem csak lassu a regeneralodasuk de tudnak. Fel a fejjel :)

Előzmény: Melpoma (19703)
pozo Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19772

A Borrelia IgG, IgM valószínűleg ELISA vizsgálatot takar, ez az amit nem érdemes elvégeztetni, csak a Western Blotot.

Az Istenhegyin csak  Western Blotot végeznek, a reagens Microgen, a Gellért laborban nem tudom milyen reagens használnak a Western Blothoz.

Előzmény: Jesurun under Lyme (19768)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19771
Előzmény: Jesurun under Lyme (19770)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19770

kozben megtalatam a Synlap vizsgalatokat:

 

Borrelia burgdorferi IgG, IgM 9 000 Ft
Borrelia burgdorferi IgM megerősítés 4 500 Ft
Candida-teszt ( szerológia: IgA, IgM, IgG) 6 000 Ft

 

Csak ember legyen a talpan aki ezek kozt a vizsgalatok kozt kiigazodik.

 

Előzmény: Jesurun under Lyme (19769)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19769

tobben irtatok, a Synlab-rol.

Rakerestem, de nem lettem okosabb, hogy ott milyen vizsgalatot csinalnak lyme vonatkozasban, viszont talatam egyket jo dolgot a honlapjukon:

 

„Minden alkalommal, amikor nevet az ember, néhány napot hozzátesz az életéhez.“ (Curzio
Malarparte)
Ez így is van. A nevetés segíti az antitestek
képződését és erosíti védekezőképességünk
ütőerejét, ugyanúgy egyébként, mint a jókedv
és szerelem, vagy egy, a barátokkal töltött
este, mérsékelt sport, szauna vagy egy jó film.

Es arrol hogy hogyan mukodik az immunrendszerunk:

A falósejtek (makrofágok) állandóan őrjáratot tartanak az egész szervezetben a behatolók felkutatására. Ha utolérnek egyet, bekebelezik.

 

Ha az ellenséges behatoló túl erős, akkor az erre specializált T-és B-sejtek is bekapcsolódnak a védekezésbe: a T-sejtek „lefényképezik“ az ellenséget, majd riadóztatják a B-sejteket, akik ezt követően nagy mennyiségű antitestet (immunglobulin) termelnek. Más limfociták, - a memóriasejtek -, eltárolják a támadók „képét“. Így a védekező rendszer egy újabb támadás esetén azonnal fel tudja ismerni a behatolókat, és megkezdheti a megfelelő antitestek termelését. Tehát a memóriasejteknek köszönhetjük pl., hogy egyes fertőző betegségeket - mint a kanyaró vagy a skarlát – csak egyszer kapunk el életünk során.

Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19768

Mi a kulonbseg a gellert fele "Borrelia/Lyme  Western Blot" kozt es a 

"Borrelia IgG, IgM" kozt ???

az elso az amit az istenhegyin is csinalnak csak mas referenciaval? Es mi a masodik?

 

Es szerintettek, ha elmegyek ide vervetelre, mi egyebet nezessek meg? Gondolok itt valami hiany megmeretesere, az ab kura utan, stb.... Jo draga vizsgalatok, igy nagyon at kell gondolni h mit erdemes megnezetni, de lehet jo lenne tisztaba lenni dolgokkal.

A majamat biztosan karositottam az 50 napos ab-grapefruittal, d azota folyamatosan kuralom a majamat mariatovissel, es nem tudom h rendbe jott-e.

Fogalmam sincs mit lenne jo megnezetni....

 

Gellert labor arlistaja:

 

Baktériumok, paraziták 

Borrelia/Lyme  Western Blot10-15 nap48 óra15800Ft

Borrelia IgG, IgM7-10 nap 9000Ft        

Echinococcus IgG7-10 napnincs5500Toxoplazma5-10 nap48 óra8800Toxocara antitest5-10 napnincs8800Chlamydia pneumoniae8-12 nap3-5 nap12000Chlamydia psittaci (papagájkór)8-12 napnincs12000Chlamydia trachomatis8-12 napnincs12000Mycoplasma pneumoniae8-12 napnincs9000Legionella pneumophila24-48 óra4-6 óra10200Legionella antitestek8-12 napnincs10200Salmonella antitestek8-12 napnincs5800Helicobakter24-48 óranincs5600

 

http://www.gellertlabor.hu/arak-akciok-csomagok/ambulans-arlista

 

Móki65 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19767

Ja!!!! A recomLine Microgen teszt (ez a gyártója gondolom) volt a WB azaz a megerősítés ami az antitesteket mutatja ki.

Többen mondták, hogy kva nagy szerencsém volt, mert erre még Lakos dr is lyme-ot diagnosztizálna, csak milyent, mivel ez nem heveny hanem krónikus :-)

Előzmény: Móki65 (19766)
Móki65 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19766

Az államnak szerintem semmije nincs csak stadionjai... a synlab szerintem megbízható, én évente 1x megnézetem az összes tumormarkert.

Azért nem csináltak Neked wb-t mert negativ volt az ellenanyag teszted (IgM, IgG,) sajnos.... ez egy negativ Borrelia eredmény...

Akkor hogyan írták fel Neked a cefi kúrát?

 

Ide nem tudok pdf-et feltölteni....

 

Nekem:

IgM ELISA Siemens  0,2 negativ

IgG ELISA Siemens  40,6 megerősítendő

IgG  recomLine Microgen   15 pozitiv, Borrelia specifikus antitest pozitivitás megfelelő klinikai tünetek mellett Lyme borreliosisra utal

 

 

Előzmény: hornet599 (19748)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19765

Szia Rita, nekem pont jokor jonne ha at tudnad adni nekem az idopontot, mert en pont otthon leszek akkor es nem tudtam foglalni idopontot magamnak mert csak egy honnappal elotte probaltam es akkor mar 2 kellet volna. Decemberben meg nem leszek otthon.

 

Előzmény: Rita2222 (19736)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19764

A WB teszt mashol is ugyanugy antitestet nez, csak esetleg mashol huzzak meg a vonalat hogy honnan pozitiv.

Ha jol ertelmeztem, akkor Cat olyan vizsgalatot keres ami nem az antitest meresen keresztul mutatja ki a borrelia fertozest.

Ilyen vizsgalat engem is erdekel, ha tudtok ilyet, akkor irhatok meg.

 

Van olyan h mikroszkoppal nezik a verben hogy ficankolnak a spirochetak..... ez csak az aktiv fertozes kimutatasara alkalmas.... de hogy hol csinalnak ilyet a skandinav orszagokon kivul..... Jo lenne tudni.....

Mas vizsgalat is biztos van csak nem reklamozzak - nem tudom miert.

 

Balaicza fele vizsgalatot csinalta itt vki? Az mennyire megbizhato?

Előzmény: Törölt nick (19708)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19763

Dettó.:-(

Előzmény: Rita2222 (19762)
Rita2222 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19762
Elszállt a hszem..szoval belső remegesem nekem is van,olyan ami nem konkret remegés mert nem,látszik,de ha hagyom eluralkodni akkor belerazkodok.
Előzmény: Törölt nick (19761)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19761

Nekem hátul fáj a kisagyamnál, ha mozgásra fájdul. De nekem a mozgás jó, felráz, sőt csak akkor érzem magam egészségesebbnek ha mozgok.

Előzmény: Rita2222 (19759)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19760

Szerintem pusztultak rendesen a bacik az ab kúra alatt. Csak rohadt szívósak. De ha már annyit elér az ember, hogy a legrosszabb tünetek nem jönnek vissza, az már jó.

Előzmény: Törölt nick (19757)
Rita2222 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19759
Nem nagyon hiszem az én esetemben a lymot.A fejem ugy fajdul meg,hogy főleg elől homloknal érzem,es a mozgástól mintha minden osszekutyulodna elkezd jobban zúgni es én is olyan tompa leszek.pedig a mozgástól fel kellene ébredni inkabb.Szóval homloknal faj elől,olyan hanyingeresen.olyan mintha minden futólepes amivel a betonra érkezek megrazna az agyamat es az fajni kezd..
Előzmény: Törölt nick (19741)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19758

Izomgyengeségem a karjaimban van, ma például egész nap.:-( A lábam is gyengébb, de a karjaim rosszabb. Hétfőn megyek neurológushoz. Nekem még belső remegésem van, azt sem tudom hova tenni. 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Melpoma (19756)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19757

Nekem pontosan az a fajta fasciculatio van, mint Neked. Csak a gyógyszer óta mostmár kevesebbszer. Hát remélem, nem az van, hogy csak megriadtak a bacik és elbújtak most, és azért kevesebb a tünet...

Előzmény: Melpoma (19756)
Melpoma Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19756

Igen, ez az akaratlan rángás, mint a parkinson kórban, ez lyme tünet, ezt okvastam. Akkor neked ilyen bõr alatti izomrángásod (fasciculáció) nincs? Nekem olyan van, mintha zizegne valami a bõröm alatt, azt olvastam,hogy ez lyme tünet. 

Neked hol van izomgyengeséged?

Előzmény: Törölt nick (19747)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19755

Köszi. Nem vagyok még képben. Mindegy, mert úgyis konzultál a háziorvosom Esztóval, hogy mit lehet tenni. 

Előzmény: bob87 (19752)
milla10 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 19754
Persze az nem injekcio
Előzmény: milla10 (19753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!