Keresés

Részletes keresés

kerxy Creative Commons License 2015.09.08 0 0 52337

Köszi a segítséget :)

Előzmény: Törölt nick (52334)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 0 0 52336

Hétvégén számomra is tökéletesen váratlanul elkapott a gépszíj, és célba vettem a lehető legközelebbi hegyvidéket egy túra erejéig. Vasárnapi ebéd 11-re kész, oszt hajrá... (túratervezés by h-b)

Picit elszámoltam magam, mert a Dömörkapu-Sikáros-Dobogókő (plusz ugyanez vissza) etap az általam tippelt 14-15 km-nél jóval többre sikeredett, éppen csak visszaértem sötétedésre a kocsihoz, cserébe viszont nagyon szép dolgokat fotózhattam ezen a kéktúrázók által gyakran járt szakaszon. (túratervezés by h-b 2.)

 

Nagyrészt a kék jelzésen mentem, csupán Dömörkapuig volt kék+ kb 2 km-en.

 

 

A Sikárosi rét és bélyegzőhely délelőtt és estefelé. Voltak túrázók szép számmal! (nem őket fotóztam)

 

Dobogókői kilátások... nem, a Tátrát most nem láttam, viszont a Mátra karnyújtásnyira volt, még inkább a Cserhát magaslatai

 

És akkor ennyi bevezető után túratervezés by h-b 3., ezúttal picit jobban előre gondolkozva:

 

Október közepén, a 12.-ei héten tervezem a Zempléni Rákóczi-túrát másodszor, ha valakinek esetleg kedve támadna ezt a szép mozgalmat 3 nap alatt teljesíteni velem együtt akkor kérem jelezze mailben legkésőbb szeptember végéig és beszéljük meg.

 

Szállást Telkibányán és Regécen tervezek, nem feltétlenül a legolcsóbbakat. Egyelőre itt tartok én is, mint a fenti nyúlfarknyi beszámolóból kitűnik nem szokott szétvetni az ideg a túrák előtt a tervezéssel járó stressz miatt! :-))

 

a hobobobo-s inda mél jó

 

 

 

 

HEV Creative Commons License 2015.09.08 0 6 52335

Az a hülye festék nem tudja, hogy a függőleges felületen a kéreg függőleges hasadékaiban nem illik neki lefolyni.  Képes és megfolyik, ez a leggyakoribb hiba lehetőség. 

 

Mi úgy festettünk, hogy két külön nap a kaparás , faragás és kétszeri alapozás. A téglalapot rárajzoltuk a hordozóra. Néhány nap mulva mikor megszáradt akkor lett rárajzolva a jelzés alakja , a sáv is , de főleg az egyebek és a nyilazottak azok amivel jól el lehet szórakozni. Itt már csak egy réteg festés van. Oda vissza megyünk és visszafelé csak javítások vannak azaz a megfolyások kifaragása, vagy szürkítések.

 

Sokan felvetik, hogy miért nem a régi helyére kerül az új.

Ennek több oka van:

- nincsenek előírás szerint sorban ezért máshova kerülnek.

- a fával nő a jelzés és emiatt a jelenlegi szabványnál nagyobb a régi, az új nem takarja el.

- ha kifaragod a régit akkor lehet rá újat festeni de sokkal gyorsabb leszürkíteni mint kifaragni.

- a frissen szürkített festésre viszont nem lehet rá alapozni azaz mégegy + napot igényelne ha ugyanoda kerülne.

- a jelenlegi vizesbázisú festékek sok régen alkalmazott festéken megfolynak, nem takarnak  és emiatt nem érdemes vele szórakozni, gyorsabb és szebb az új, a régi szürkítése mellett.

 

Az pedig csak hab a tortán, hogy felénk gyakorlatilag nincs bükk csak tölgy , nyár és akác a jellemző. Aki látott már ilyet jközelről talán tudja érzékelni a kérgek közti kölönbséget. Újabban egyre gyakrabban találkozunk egy olyan fával ami faragás után a kéregből sötétbarna levet ereszt, nem tudom melyik ez de nagyon be tud tartani az alapozásokba.

 

 

  

Előzmény: Törölt nick (52324)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52334

Szia!

 

Pár hete jártunk ott, szerintem nem fizetős, hozzánk legalább is nem jött oda senki, de tábla sem rémlik.

A buszmegállónál, a Mátrai Üdülőházaknak is van egy 3, vagy 4 autós parkolója, vagy ha pár száz méterrel tovább autózol Galyatető felé akkor ott is lesz egy nagyobb parkoló az út mentén, az egészen biztosan ingyenes.

A Kékesen biztos fizetős, 200/óra, de elég bemondani mennyit szeretnél lenni, annyit fizetsz. Én itt szoktam parkolni a mátrai túrák során, általában 2-3 órát mondok be, kutya nem nézi, nem szokott tele lenni.

Előzmény: kerxy (52331)
HEV Creative Commons License 2015.09.08 -4 3 52333

Az ökéntes (értsd ingyen dolgozó)  festők előtt szabad a pálya. Csak azoknak szabnak feltételeket akik pénzért dolgoznak.  

Előzmény: jzp2107 (52332)
jzp2107 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 52332

miért, ez csak így megy?

pár napja pont te írtad hogy az új rendszer kiszorított egy csomó jelzésfestőt

 

most akkor hogy van ez pontosan?

Előzmény: HEV (52323)
kerxy Creative Commons License 2015.09.08 0 6 52331

Sziasztok!

 

Nem tudja esetleg valaki, hogy Mátraházán a nagy parkolóban ingyenes a parkolás? Vagy ha nem, akkor van más parkoló a közelben, ahol talán ingyenes? :)

Köszi előre is

Pulmy Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52330

 Akkoriban nem olvastam,de látom " Nincs új a nap alatt"  ...

Előzmény: Törölt nick (52328)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 0 0 52329

Nem, nem arról a fáról készültek, az jóval lentebb van a hegyoldalban.

Viszont ezek a jelzések amiket mutatsz már jó két hónapja is megvoltak, mikor a Rákóczi-túrát jártuk két nap alatt július elején, le is fotóztam őket! (legalább is párat közülük)

 

 

Viszont ezennel mély fájdalommal konstatálom hogy nem olvastad a túraleírásomat amit a zempléni Rákóczi-túráról írtam! :-))

 

Ha van kedved majd visszakeresed, de a képeket megmutatom, Esetleg ha megnézed akkor elárulhatnád hogy Erdőhorváti szélén mi az a szőlőfürt alakú jelzés, ilyet csak ott láttam...

 

 

 

Előzmény: garass (52316)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -6 1 52328

Nem tudom olvastad-e akkoriban a fórumot mikor a Hétforráshoz kivittem egy saját magam által csináltatott gumis bélyegzőt, ami pont úgy nézett ki méretre is ahogyan kell.

Dicséretet egy pillanatig sem vártam, de a végén oda jutottunk hogy burkolt fenyegetés is érkezett hogy a nem szabványos bélyegzőket majd irgum-burgum nem fogadják ám el!

 

Gyorsan le is szedték pár napon belül (persze kitenni évek óta nem sikerült addig!) majd kitettek egy kopottabbat, ami addig egy fiókban lapulhatott...

Mikor az is eltűnt akkor visszatették azt amit én csináltattam... a lenyomatát valaki betette a ttt bélyegzőhelyek fórumára is, megismertem, mert oldalra voltak rendezve a betűk, nem középre...

 

Kis magyar természetjáró történet a XXI. században, tipikusnak mondható. Úgyhogy nem kell bedőlni a nagyhangú "csináld magad!" felhívásoknak.

Volt ötlet egy csereháti jelzésfestésre is, ott is jöttek az aggályok...

 

Itt a Hétforrás bélyegzős sztori 2012-ből:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=120942696&t=9012640

Előzmény: Pulmy (52322)
Pulmy Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52327

   Reggelre jó hideget jósolnak!   Szarvasbőgés bíztos lesz,csak ne hogy vissza válaszolj ;)   :D

 

Előzmény: Törölt nick (52325)
Pulmy Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52326

 A sablon létezik,de ezek szerint azzal is van aki el tudja qrni  :)

 

Előzmény: Törölt nick (52324)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52325

...bocsánat, e felett úgy elsiklottam, mint Joszif Visszarionovics a kegyelmi kérvények fölött. :) Ha valami nem klaffol, akkor élünk vele, bár remélem, minden klaffol, mert szeretünk erdőben aludni. Ma például megérkezett egy újabb tesztalany, a Csiklingvárnál fogom tölteni az éjszakát egy függőágyban, remélhetőleg szarvasbőgést is hallgatva. 

Előzmény: pavarotti (52295)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -1 0 52324

Ha nem viszed a sablont, akkor megérdemelten!!! :D 

 

Tényleg. Anno volt egy sablon, illetve több is a festéshez. Ma már nem divat? Vagy van, aki azzal együtt el tudja b....szni a szabványos felfestést?

Előzmény: Pulmy (52322)
HEV Creative Commons License 2015.09.08 -6 1 52323

Javaslom kérdezz rá, hogy a hozzád legközelebbi térségben - pld. Külső-Somogyban - hol kellene jelzést felújítani mert Te nagyon szeretnél festeni.  Itt találsz elérhetőségeket. 

Előzmény: Pulmy (52322)
Pulmy Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52322

       Aztán ha fognék egy pemzlit,meg egy üvegcse kéket betenném a zsákomba és javítgatnék,talán még börtönbe is kerülnék(túlzás!!) :D    

 

    Egyébként kár az energiáért,úgy látom! Teljesen félre értitek a helyzetet. Senki nem bántani akar Bennetek,sőt személy szerint megemelem a kalapom minden festő önzetlen munkája előtt.   Csak azt kéne elismerni,hogy olykor bizony jól jön egy bármilyen útmutatás és itt ne magunkból induljunk ki,mert mi feltaláljuk magunk.

Előzmény: HEV (52321)
HEV Creative Commons License 2015.09.08 -5 2 52321

 Mindenki tudott róla,téma volt mindenhol és soha nagyon hosszú ideig nem lett kijavítva,kérdem hol voltak a festők?

 

A 'festők' ugyanolyan természetjárók mint TE, vagyis a kérdés úgy is feltehető, ha tudtad, hogy rossz a jelzés miért nem javítottad ki?  Miért várod, hogy más csinálja meg 'helyetted'?

 

A 'festők' szabadidejükben ezután inkább túráznának és fessen az akinek problémája van a jelzéssel! Akkor legalább megtapasztalhatja, hogy milyen az amikor egy 'túratárs' számonkéri rajta azt amit önként, csinált eddig másoknak.

 

Én már néhányszor megfogadtam, hogy fessen a .....   lehet, hogy ideje lenne betartani.  :-(

Előzmény: Pulmy (52317)
qentar Creative Commons License 2015.09.08 0 5 52320

Személy szerint: arra jutottam, hogy szalagozni inkább mégse. Bár nekem is sokszor jól jött, és értékelem a jó szándékot, de - elkerülhetetlenül utoléri a szalagokat, dobozokat, palackokat az átmeneti megoldások állandósága. Ha van szalag, a festők sem olyan serények, mert valami azért van, plusz ami egyszer kikerült, azt már senki be nem szedi, ott fog rohadni az idők végezetéig, vagy amíg el nem fújja a szél.

 

Amire szükség lenne, az az, amit már korábban valaki felvetett: interaktív térkép, ahol be lehet jelölni a problémás szakaszokat. Az OKT-bélyegzőhelyes fórum is állandóan kap új beírásokat, ebbe is jeleznénk biztosan, hogy hol van hiány.

 

Aztán valamikor majd megoldódna, teljesen érthető, hogy nem másnap, vagy jövő héten, senki nem időmilliomos. Ha van térkép a problémás részekkel, legalább van esély lélekben felkészülni :)

rozaa Creative Commons License 2015.09.08 -2 5 52319

1. A turista nem az aki járja az erdőt, mert a vaddisznó is azt teszi...

2. Szedjük le az összes jelzést, és aztán gps-szel végig lehet menni bárkinek, ügyeseknek térképpel is.

3. Ha már csinálunk valamit, azt csináljuk meg jól.

4. A legkisebb rossz a festék. Az összes többi pláne nem a természetbe való.

5. Ha az AK-t ki lehet jelezni diszkógömbök nélkül, akkor bármit.

olahtamas Creative Commons License 2015.09.08 0 6 52318

"az átlagos túrázók 99+1%-át"

Nekem ez gyanús statisztikai adat :)

Én sok olyat ismerek, akinek számít!

 

Azt, hogy kinek mi a kedvence, azon meg nem érdemes vitázni.

Picasso képei is milliókat érnek valakinek, de nekem meg az a paca :)

Előzmény: Törölt nick (52315)
Pulmy Creative Commons License 2015.09.08 -6 3 52317

   Nagyon nem akartok megérteni minket és folyamatosan elbeszélünk egymás mellett.  Sem Hobo,sem Don sem én nem azt mondjuk,hogy mi elfogadjuk és ösztönözzük a nem szabvány jeleket.

 

    Csupán azt próbáljuk elérni,hogy ahol problémás a jelzés ott fogadjátok már el az alternatív jelzéseket addig míg kijavítják azokat.A javítással egy időben el kell tüntetni a régit. Sajnos ezek a javítások sokszor évekbe telnek,mert még a bejelentés is macerás,hiába jelzel bármit,még csak választ sem kapsz,nemhogy a javítás.

 

      Az ilyen alternatív jelzések éveken keresztül vezettek Hidegkúti-majornál . E nélkül ,sőt még ezzel is nagyon sokan küszködtek itt. Mindenki tudott róla,téma volt mindenhol és soha nagyon hosszú ideig nem lett kijavítva,kérdem hol voltak a festők? Valaki önzetlenül segített pár szalaggal és rosszat tett? Ugyan már! Most nem tudom mi a helyzet rég jártam arra.

 

    Fel nem foghatom,hogy ezt az álláspontot miért nem vagytok hajlandók respektálni?

Előzmény: garass (52313)
garass Creative Commons License 2015.09.08 0 6 52316

Alig másfél órája kaptam kézhez többek között az alábbi képeket a Regéci vár feljárójáról.

Lehet, egyazon fáról készültek mint a te képeid?

 

 

Előzmény: Törölt nick (52315)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -6 3 52315

És ismét eljutottunk a szokásos " nem tetszik?csináld meg te!" mantrához, kiegészítve a szintén szokásos mások zsebében való turkálással.

Részünkről nem erről volt szó. Minden elismerésem a festőké, de nem szeretnék jelzést festeni, mert nem érdekel, szerintem donjuant sem. És az sem érdekel hogy ki mennyiből csinált vagy nem csinált semmit.

Elmondjam én is még egyszer? Nem kell tojást tojni tudni ahhoz... stb.

 

Csupán csak annyit mondtunk hogy az átlagos túrázók 99+1%-át csodálatos módon csak az érdekli hogy legyen jelzés, legyen az bármilyen, lehet egy szalag is ha más nincsen, csak mutassa az utat, mindegy mekkora, lehet zsebkendőnyi, de akár országzászló méretű is. De jelzés legyen, ne szürke paca, mert az meg bosszantó. Ennyi.

 

Szeretem a régi jelzéseket, nekem ezek a kedvenceim, amiket Regéc alatt fotóztam tavaly:

 

 

Kb 40 éve festhették őket, szerintem helyi természetjárók egy madárdalos túra közben, piknikkel egybekötve, nagyon kevés pénzből, nagyon jó helyre, máig mutatják az utat akkorák amekkorák, és hála a szürke festék mellőzésének még most, ennyi idő után is látszanak.

 

Ebben minden benne van amit én gondolok a jelzésekről.

 

 

Előzmény: HEV (52314)
HEV Creative Commons License 2015.09.08 -7 2 52314

Egy vízszintes vonal felfestése azért szerintem nem igényel olyan nagy kézügyességet, ...  

 

Igaz.  Addig talán már lassan mindenki eljutott, hogy a turistajelzések nem maguktól nőnek a fákra, egyebekre. 2014-15-ig gyakorlatilag szinte 100%-ban a természetjáró egyesületek saját költségükön festettek, a tagdíjakból, az 1%-ból, a régebben még létező egyéb pályázatokból. Ez nagyon kevéske támogatást és sok munkát jelentett! A jelenlegi MTSZ pályázatok rendszerében viszonylag magas támogatást adtak, adnak és cserébe elvárható lett volna a tisztességes munka. A költségeknél ugyanis a sima jelzésfestés mellett útjelző oszlopokra is lehetett nem kis pénzt kapni.  Éppen ezért nincs helye a kéktúra mentén a sörös dobozoknak. Aki úgy gondolja, hogy a kritizáláson kívül is tud tenni valamit a turistajelzések javítása terén azok előtt nyitva áll az ajtó az erdőben! Meg lehet próbálni, hogy milyen öröm agy tölgy vagy nyárfa oldalát vonókéssel megfaragni, ki szabad próbálni a bozót irtást és lennének még tippjeim.  Ezt a munkát ugyanis ugyanolyan természetjárók végzik, nagyrészt költségtérítés nélkül saját eszközeikkel, saját szabadidejükben mint Te is vagy.  Nem tiltja senki, hogy kipróbáld milyen könnyű egy vízszintes  vonalat odatenni, és akkor a körökről, háromszögekről stb. nem is beszéltünk.

Nyilván többen vannak akik csak használják az utakat és kritizálják azok minőségét de hát ez mindig is így volt, ez az ami könnyű.    

 

Közben megtaláltam a számszerű adatokat tartalmazó írást. Ezek mellett a dobozoknak, szalagoknak nincs (nem lenne) helye az erdőben!  

 

A nyáron megújul és egységes arculatot kap a Kékkör táblarendszere: 12718 db tábla 3344 helyszínen segíti majd a túrázókat a tájékozódásban.

Előzmény: donjuan1984 (52306)
garass Creative Commons License 2015.09.08 -6 0 52313

Nekem egyedül az fáj, hogy elfogadjuk, sőt dicsérjük a rosszat, de nem fogunk ecsetet, hogy példát mutatva kijavítanánk a hibás jelzéseket.

Egy hozzászólásodban támogatod a maradiságot és alkalmazod a modern eszközöket.

Egyébként GPS ügyben most te jársz téves úton, mert nem emlékszem, hogy én oly hevesen elleneztem volna azt, ahogy állítod. Jellemzően épp tegnap délután értékeltem egy lehetséges oktatási anyagot, mely a műholdas helymeghatározást, mint tájékozódási módszert mutatja be.  

Előzmény: donjuan1984 (52311)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 -7 0 52312

Előzmény: csg65 (52303)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.09.08 -6 1 52311

Nem a rendrakásról van itt szó garass, ha csak arról lenne szó megértenéd a mi álláspontunkat, ami lényegében nem eltérő, csak más szemszögből közelíti meg a kérdést. Neked úgy látom az fáj, hogy egyáltalán létezik más álláspont, magyarul, hogy nem az az egyetlen igazság amit te szajkózol folyamatosan :) Ezért veszed sértegetésnek és nem fogadsz el más véleményt, de ez a Te dolgod. Nem feltétlen vettem volna GPS-t ha annyira jó lenne a jelzettség az útvonalakon, de nem az! A rengeteg előbb utóbb elavuló térkép helyett meg ezt láttam praktikusabb és jobb megoldásnak, de ha jól emlékszem a GPS ellen is te ágálsz a leginkább, szóval ez is falra hányt borsó :)

Előzmény: garass (52310)
garass Creative Commons License 2015.09.08 0 5 52310

Erről írtam lentebb. Magasztaljuk a sörösdobozos művészt és sértegessük a 'szakbarbár kötekedő' jelzésfestőt. De végül is igazad van, minek rendet rakni, mikor élhetünk a zavarosban is.

Előzmény: donjuan1984 (52306)
garass Creative Commons License 2015.09.07 0 6 52309

Bocsánat, a patak-völgy helyesen Egres-, vagy más térképeken Som-patak.

Előzmény: garass (52308)
garass Creative Commons License 2015.09.07 0 7 52308

Ezt az értesítést kifejezetten köszönöm. Ugyanis a Damasán átmenő K+ turistautat sajátomnak tekintem. Én találtam ki, én terepjártam be, én festettem fel és én vitettem fel a Kartográfia térképekre. Ezzel nem dicsekedni akarok, csak mint tény.  Az én időmben még az Éger-patak völgyében haladt, mélyutak, sziklakapuk,  bedőlt fák, igazi dzsungelútvonalon a csodás szakadékkal a végén. Aztán át lett téve a mai erdei útra, nehogy kényes turisták megszóljanak érte.  Aztán az utóbbi időben ezt is felfedezték a tanösvénygyártók és újra át lett szabva rendesen. Nos ezt láthatod és fényképezheted most. Tamás kérdése jogos. Miért kell a sörös doboz? Ja és nem nyúlhatok hozzá, mert ugye nem én vagyok a tanösvény gazdája. Úgyhogy jár a zseton, de nem nekem, hanem aki létrehozta és főleg aki finanszírozta ezt a remekművet. Pedig itt még értéket is lehet találni, mert pár jó kis tábla, felirat azért hasznosnak tekinthető.

Előzmény: Törölt nick (52302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!