Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.10 0 0 7

Ez a kérdés nagyon érdekes, engem is izgat.:)

 

Ha nincs elzárva, vagy közút, akkor nem kérdéses.

Ha ugyan el van zárva, de történt személyi sérülés, netán halál, attól még a Btk-t kell alkalamazani. Hogy ilyenor mi alpján ítélik meg jogellenes cselekedetet, azt nem tudom. Gondolom, pl. itasság, gyorshajtás, de nyilván ekkor nem hivatkoznak a KRESZ-re, csak a szakértői véleményre.  Hasonló lehet ilyenkor a polgári per bizonyítása is.

Tehát a gond akkor van, ha el van zárva  és magánút, és netán még KRESZ jelzések vannak alkalmazva. Szerintem ilyen helyzetre a jogalkotó nem gondolt. Nem tudom ezügyben van-e LB iránymutatás, jogagységi döntés, vagy ha nincs, akkor mi a bírói gyakorlat. Ha másnem, marad a polgárjogi igény, vagy a biztosítók packázása.

 

Szerintem a megoldás az lehet - tekintve, hogy erre nem gondoltak -, hogy  a jogértelmezés jogtudományi szabályait kell alkalmazni, ha ezt még az LB nem tette meg. Sokféle értelmezés lehetséges. Pl. ajogalkotó szándéka szerinti megközelítés.

 

Tehát, állláspontom szerint:

 

Nyilván egy ilyen áruház parkolóban a az elzásárnak nem ez a célja, hogy kifejezetten elzárja minden jármű elől a forgalmat,  hanem a védelem, parkolási díjak beszedése. Nem egy reptér, ahova csak engedéllyel lehet behajtani, henem  az odaérkező vásárlók parkolását szolgálja. A sorpót a parkolót használó személy maga felnyithatja, nincs korlátozva a bahatás. Tehát igazából nincs elzárva. És szerintem ezt kell megragadni. Egy reptéren már más a helyzet, és gond is szokott lenni az ottani baléesetek miatt. Kérdésed azt is felvetette, hogy ugyan van sorompó, de nyitva. Ilyenkor én nem tekintem elzártnak.az utat, tehát érvényes a KRESZ.

De iure (a jog szó szerinti értelmében) ez a laza értelmezés nem lehetne használható, de ugyankakkor nem is lenne szerintem igazságos.

 

Hát majd utánanézek, hátha van erre már döntés.

 

Péter

Előzmény: kismiki (6)
kismiki Creative Commons License 2005.12.10 0 0 6

Koraosánteszkómetró parkoló micsoda, közút, vagy magánút?

Más a jogállás, ha nyitva, vagy zárva van a kapu/sorompó?

Mi a helyzet, ha vásárlás közben bezárják a kaput?  

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.05 0 0 5

Ez egy problamatikus kérdés.

Ezt kell vizsgálni hogy a közút/magánút a közforgalom elől el van-e zárva, (sorompóval, kapuval, mindkét irányból behajtani tilos táblával, magánút felirattal), mert ha igen, akkor ot elvileg nem érvényes a kresz. Az már jó kérdés, hogy mi van akkor, ha nyitva van a sorompó vagy  akapu. elviekbne akkor sem érvényes, ha én jól értelmezen.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.05 0 0 4

Pár éve volt egy, egyébként külföldi állampolgárságú, földtulajdonosnak egy érdekes esete a helyi rendőrökkel. Valami szabálytalanságot láttak és eljártak ellene. De bizonyította, hogy a saját földjén, a saját útján történt. Ezért az eljárás megszünt.

 

Jogszabályi szinten ez teljesen egyértelmű. A kérdés csak az, hogy milyen ismérvek döntik el a gyakorlatban, hogy egy út nem közút vagy közúti közlekedés számára megnyított magánút. (Azt hiszem, így mondják. :-) )

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 3
Sok sikert a papírhoz.
A közlekedési szakjogász nem úl kedvelt szak, mondván nem keres jól.

A közlekedési szakjog kaőpcsán az első érdekes probléma a területi hatály kérdése.
Jó példa erre a hol érvényes a KRESZ témakör? Ugyanis ennek gyakorlati problémái lehetnek. Ld. pl. Ferihegy saját úthálózata.
Másrészt a lassújel nicked is stílszerű, és ebből jutott eszembe, a vállalati utasítások rendszere. Milyen erővel bír pl. a Villamos F1-F2. Pl. emlékszel a lánchídi balesetre? Nos ott mi a helyzet?
Előzmény: lassújel (2)
lassújel Creative Commons License 2005.12.03 0 0 2

Ezt jó ötlet volt elindítani. Még nem vagyok kszakjogász, de lassan meglesz a papír.
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 1
Remélem...
Előzmény: bindera (0)
bindera Creative Commons License 2005.12.03 0 0 0
bizt0s
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 topiknyitó

Van itt közlekedési szakjogász?

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!