Keresés

Részletes keresés

[fidelio] zenebolond Creative Commons License 2006.08.15 0 0 84
Kösz.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 83
Sajnos nem tudom kitől származik az idézet, mert mint Csacskamacka írja egyik topiknyitó írásában Ruha művész úr halála után ( 2004.11.18) :"Egy barátom kért meg, hogy tegyem ezt közzé. Előre is köszi a figyelmet!" egy jótékony koncertre hívja fel a figyelmet az említett írás, ahol néhány Ruha tanítvány lépett fel. Íme az eleje is: "KEDVES BARÁTAIM! 2004. november 22-én este fél nyolckor gyönyörű hangverseny lesz a Magyar Állami Operaházban, Ruha István, a nemrégiben elhunyt kolozsvári hegedűművész emlékére. A koncerten fellép Ágoston András( egykori Ruha növendék) és Bánfalvi Béla hegedűművész, Gábor Ferenc, erdélyi származású, Németországban élő brácsaművész, valamint a Budapesti Vonósok kamarazenekar, akik Ruha Istvánt közeli Barátjukként és szólistájukként tisztelhették, szerethették. MŰSOR: J.S.Bach: d-moll Kettősverseny J. Haydn: C-dúr Hegedűverseny W.A. Mozart: Esz-dúr Sinfonia Concertante A hangverseny jótékony célú előadás lesz, minden résztvevő lemondott a fellépti díjáról. Ezen az estén kerül bejelentésre a Ruha István emlékére és szellemében megalakuló alapítvány, amely a határon túli magyar hegedűsöset lesz hivatott támogatni. Az est műsorvezetője: Mécs Károly színművész "
[fidelio] zenebolond Creative Commons License 2006.08.15 0 0 82
82, kitől idéztél?
[fidelio] zenebolond Creative Commons License 2006.08.15 0 0 81
Kedves okmed2 és füge, az adást sajnos nem hallottam, mégis írok néhány szót Ruha Istvánról, aki - szerintem - nagyszerű hegedűs volt. De talán nem csak szerintem. Teljesen korszerűtlenül, már-már anakronisztikusan játszott. A régizene mozgalom például annyira hidegen hagyta, hogy még ellenhatással se volt rá. Ez romantikusoknál kevésbé lett volna zavaró, barokk szerzőknél és Mozartnál azonban igen - bárki más előadásában, de nem az övében. Nem tudom, hogy csinálta (A valószínű magyarázat az, hogy őstehetség volt.), de lenyűgöző és nagyon hiteles volt a játéka. Akkor és ott az ember mindent elhitt neki. Pedig én kifejezetten historikus alkat vagyok, általában a korhű felvételeket szeretem. Ő azonban kívül (felül?) állt ezeken a kategóriákon: "egyszerűen" "csak" muzsikált. Azt is nagyon becsülöm benne, hogy nem jött el, hanem több, mint ötven évig kitartott Kolozsváron. Ráadásul - gyarlóságaival együtt - nagyon szeretetre méltó ember volt. Játékát elég jól visszaadja a Budapesti Vonósokkal készített koncertlemeze (Bach, Mozart, Handel). A Szekszárdi Kzkr. egy dvd-t is kihozott közös fellépéseikről.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 80
"Ruha István az a művész volt, akit a legnagyobbak között tisztelhettünk. Nemcsak azért mert gazdag hegedűjátéka minden csodálatot megérdemelt, mert virtuózítása és szívhez szóló hangja lebilincselő volt mindenki számára, és elvarázsolta a hallgatót, hanem mert hatalmas szívével egész életében azon fáradozott, hogy másokat segítsen testileg, lelkileg! Rengeteg nehézség közepette Ő tartotta a lelket a kolozsvári zenészekben akkor is, amikor nélkülöztek, fáztak, és nagykabátban voltak kénytelenek muzsikálni a koncerteken, olyan hideg volt a teremben. A hatóságok sem könnyítették meg az életét. Például előfordult, hogy külföldi vedégszereplésre nem engedték, hogy elvigye magával saját hegedűjét. Így kölcsön hangszeren volt kénytelen játszani. Megtehette volna, hogy áttelepül nyugatra, ahol igen nagy elismerésben volt része, de ő élete végéig igaz példaként, lobogó fáklyként az "övéi" között maradt. Hegedűjátéka és embersége szívünkben él tovább! Ismét eggyel több csillag világít nekünk az égen. Köszönet és hála Érte!"
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 79
Remélem rövid leszek. A 19. század közepén mesterünk Schumann szárnyai, és Beethoven hatása alatt megtartotta a az un. hagyományos vonalat, a megszokott klasszikus formákat ellentétben egy másik "csoportosulással" ahol a következő nagyságok pózoltak: Wagner, Liszt, Bruchner...Nos, részletekbe nem megyek, de hogy állandó "harc", szapulás s miegymás apróságok voltak a 2 tábor között az biztos... Annak idején amikor Joachim József bemutatta e remekművet a másik tábor szerint ez egy hegedűvel eljátszott zongoraverseny s, hogy az egyetlen dallamot a lassú tételben a fúga szólaltatja meg... Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán. Mostanra szerintem nincs vita... Ami a tegnapi koncertet illeti: nem tudok rácáfolni füge véleményére...POMPÁS előadás volt!!! Ruha művész úr végig kezében tartotta (a hegedűn kívül) a gyeplőt és hihetetlen pontosan, tempósan, keményen játszotta végig a művet. A libabőr -gondolhatjátok- sokszor megjelent... És még 1 kis politikai íz: a hatalmas ováció ami a záró hangjegyet követte elárulja a a művészi hatást és a teljesítményt mindazok mellet, hogy 1961-ben jártunk, Bukarestben, és 1 magyar művész hegedült...
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.08.15 0 0 78
Én még nem hallottam, hogy "szakembereknek" gondja lenne ezzel a remekművel. Én is kiváncsi vagyok.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 77
Szervusztok Ti! Sajnos nem hallottam a műsort. Milyen volt? Arra is kíváncsi lennék, kedves okmed2, hogy a "szakemberek" mit nem szeretnek a Brahms-hegedűversenyben. (Arról van némi elképzelésem, hogy az olcsó sikerre vágyó szólisták mit nem szeretnek benne, de ez legyen az ő gondjuk.)
[fidelio] füge Creative Commons License 2006.08.14 0 0 76
Szervusz te! :) Ruha István meglehetősen jó hírű hegedűs volt - majd úgyis rámcáfolnak -, nekem egy remek 4 évszak felvételem van vele. Ha jobban szeretném a hegedűt, több is lehetne. Azt hiszem, Electrecord volt a kiadó (román lemez).
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.14 0 0 75
Szervusz én! Most néztem meg, hogy a délutáni hangverseny szólistája Ruha István neves hegedűművész lesz, aki sajnos 2 éve halott... A felvétel 1961-ből való és Bukarestben adták elő...Nagyon kíváncsi vagyok, mert sajnos -születési adataimból kifolyólag-nem ismertem a művész urat. S azt hiszem, hogy még felvételem sincs tőle... Nos, holnap majd kielemzem magamnak...
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.14 0 0 74
Szervusztok! Mivel elég rég nem írt ide senki, gondoltam frissítek egyet, vagy többet. Majd elbeszélgetek magammal.. Ráadásul este 6 -tól Mesterünk egyik legvitatottabb műve hangzi fel a Bartókon...már ami a "szakemberek" véleményét illeti, mert engem nem tudnak kibillenteni betonbiztos álláspontomból. Valahogy úgy vagyok ezzel a kritikával, hogy nagyokat mosolygok ilyenkor s mikor hallom a zeneirodalom egyik legszebb dallamait-ráadásul piszok nehéz eljátszani- csodálkozom, hogy én miért hallok mást, mint ők... Persze vannak akik DJ Bobo-ra esküsznek... Egyelőre ennyi, majd ha addig valami eszembe jut, írok magamnak...
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.09 0 0 73
na persze az lehet, hogy ez nem tölcséres verzó volt....mert: 1877 was a revolutionary year in the history of audio technology.Edison invented the cylinder 'phonograph' and Emile Berliner invented themicrophone (which Bell Telephone acquired). Ten years later Berliner inventedthe'gramophone' which was played a flat media through an acoustic amplificationhorn. In 1889, the year that Brahms recorded the Hungarian Dance, magneticwire recording was invented (by Valdemar Poulson in Denmark). By 1899 recording technology was considered marketable. However much was lacking, most importantly, a method to commerciallyreproduce the cylinders. Berliner's flat disk system made it easier todevelop duplication and distribution methods. Early recording technologies were problematic in their variablilityin speed. This made us consider the effect of the warp on the cylinder,and the variance of the drive mechanism in the cylinder spindle in doingthe transcription. The cylinders were self destructive - each play wouldshave down more and more of the signal. (nem tom miért nem hazsnálta az illető időnként a space-t, elég idegesítő...)
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.09 0 0 72
Who is speaking? Numerous writers, scholars and amateurs alike, attribute the voice tobe that of Brahms introducing himself with the words "I am Doctor Brahms, Johannes Brahms." However there are a number of factors that cast doubt upon this asumption. However the only mention of the recording (in published memoires ofFellinger's son) states that Brahms was introduced. Brahms indeed received an honorary doctoral degree late in his life,but rarely, if ever, referred to himself as a doctor. Consider the time between the announcement and when the playing commences. It seems rather improbable that the same person would segue so immediately into the performance. The limitations of the recording technology makesthis all the more unlikely Finally, the distorted sentence that precedes the 'Dr, Brahms' sentence has been transcribed as being in English by some (as " Dr. Edison"), andas German by others ("By Herrn (?) Dr. Fellinger (?)"). I believe thatthe introduction is the voice of Wangemann, and the actual transcript is: [garbled] ..."? ...house of Herr Doctor Fellinger, I have Dr. Brahms,Johannes Brahms." kár...tökre beleéltem, magam...persze tényleg furcsa, hogy amint befejezi a beszédhang a felkonferálást (amit ugyebár közvetlenül a tölcsérbe kellett mondani, ha jól tudom) egyből megszólal a zongora... nagy kár, hogy levették az oldalról a zajtalanított verziókat....:(
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.09 0 0 71
hopplá, még olvasom a cikket muzsikus (nem tudom eddig miért nem vettem észre a linkedet), de annyi már kiderült, hogy tényleg az első Magyar Táncból játszik egy részletet...most mondjátok, hogy nincs hallásom...:)
[fidelio] muzsikus Creative Commons License 2006.06.05 0 0 70
http://www.measure.demon.co.uk/sounds/Brahms.html Megisme
rtem a hangját, ha az övé egyáltalán......
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 69
pont ezt szerettem volna, hogy nevess :) en ugyis sirok most is... (kerdezni szigoruan tilos)
[fidelio] muzsikus Creative Commons License 2006.06.05 0 0 68
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.06.05 0 0 67
Kedves Kabát! KÖszi! Mira! Ez azért már nevetséges..
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 66
ja, en is ugy szoktam, blablabla... :)
[fidelio] Kabát Creative Commons License 2006.06.05 0 0 65
Én se tudom mit játszik és én se tudom, hogy ő beszél-e vagy konferálják... nem mondanám meg honnan van, mert elvileg nem én kaptam, csak hozzáfértem, trallala...
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 64
amit en kint hallottam, annak az elejen is Brahms beszelt, de utana vki mas zongorazott egy Brahms Intermezzot, es nem volt ennyire zajos, de ugyanigy mondta a nevet az elejen, szoval azert is talalom kulonosen erdekesnek, te honnan szerezted?
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 63
nem en! mit jatszik?
[fidelio] Kabát Creative Commons License 2006.06.05 0 0 62
Ja, hogy rá se jöttél, mit játszik...? :-DDD
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 61
hat nem eppen, mert aztan zongorazik...mondom nekem ugy tunik, mintha valami magyaros dolog lenne...
[fidelio] muzsikus Creative Commons License 2006.06.05 0 0 60
Azóta filózok rajta,hogy ha Brahms 1.zg versenyét egy HIFI CD-n megfelelö kütyüvel beállítom a kádba miközben zuhanyozok, az is kb 1 percig bírná.... Egyébként tényleg Brahms beszél, vagy öt mutatják be? Akkora a felhöszakadás, hogy nem értem pontosan... Dr Brahms és Dr Johannes Brahms még kivehetö aztán Ende
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 59
[59] nemcsak neked ;)
[fidelio] Kabát Creative Commons License 2006.06.05 0 0 58
Speciel a húrok-közt-úszásra gondoltam...
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.05 0 0 57
Jújdejó, akkor Tündér nekem továbbküldi?...
[fidelio] mira Creative Commons License 2006.06.05 0 0 56
...was?
[fidelio] Kabát Creative Commons License 2006.06.05 0 0 55
((( Óóóóó... most jut eszembe...! Hiszen ez Nab álma...!!!! )))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!