Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2017.07.02 0 1 24908

Már vagy három éve zománcosban főzők, eddig ami negatívum volt, hogy a nagy felület miatt nagy a párolgás, de ezt lehet kompenzálni több máslóvízzel. Vigyázni kell rá, mert könnyen leverődik a zománc, bár utána is még használható!

Pozitívum: olcsó, könnyen beszerezhető, jól tisztítható, ideális a hőtani kialakítása, nehezebben ég le a maláta, könnyen takarítható, finánc nem tud belekötni hogy nincs rá gyártási engedély.

 

Előzmény: zajcsekv (24906)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.07.02 0 0 24907

Szia!  Lehet üst-üstházzal is sört főzni itt van példának egy link!

Én máslóvizet melegíteni vettem egy rozsdamentes söröshordót, aminek kivágtam a tetejét. Amúgy szerintem 5 ropiért nem kapsz 30 liter körüli rozsdamentes edényt! :-)

 

Előzmény: zajcsekv (24906)
zajcsekv Creative Commons License 2017.07.02 0 0 24906

Sziasztok.

ismét igénybe venném nagylelkű segítő készségeteket. Bővíteni szeretném a készleteimet. Az lenne a kérdésem hogy mindenképpen rozsdamentes edényt vegyek, vagy esetleg jó lenne a zománcozott  is?? A másik kérdés ami talán még ennek a kérdésnek a része, hogy edényt vegyek vagy akár egy üst is megfelel  üstházzal ? persze az elsődleges kérdés hogy a zománcozott megfelelő-e ? kérem írjátok meg pozitív negatív tapasztalataitokat, illetve tudásotok kérlek osszátok meg velem.

Előre is Köszönöm nektek

kellisz80 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 24905

Sziasztok!

 

Bekövetkezett az, amitől nagyon tartottam. Tönkrement egy főzetem (5.5%-os APA). Palackozás után 1-2 héttel, ahogy bubisodott, folyamatosan kóstolgattuk és nem volt semmi baja. Egy hónapon keresztül elfogyasztottunk jó pár üveggel és kellemes tiszta ízű volt. Aztán pár napja megjelent az illatában és ízében is egy oda nem illő dolog.

Nem tudom pontosan beazonosítani (talán kénes), de inkább az érdekelne, hogy mi okozhatta. A mostani 25 fok körüli tárolási hőmérséklet biztos nem ideális, de szerintem nem is annyira extrém. Vagy de? Másik főzeteimnek (köztük egy fél évesnek is) semmi bajuk ugyanezen a hőmérsékleten. Szúrópróbaszerűen minden palackra igaz, tehát nem egyedi palackozási fertőzés. Miért 1 hónap után jelent meg? Meleg miatt lehet?

Balazs72 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 24904

Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: Smürc (24903)
Smürc Creative Commons License 2017.06.28 0 1 24903

Én először a komlóforralás után hagyom kb. negyedórát ülepedni. (Forró gázzsámolyról érdemes levenni, hogy meg tudjon állni a mozgása.) Ezután a tisztáját lefejtem, a maradék trutyót pelenkára öntve még leszűröm, az a lé is megy hozzá, az is pár üveg sör és csak pár perc. Erjedés végén az erjesztőt legalább egy napra egy hűtőszekrénybe rakom, ettől nagyon szépen letisztul. Ezután az üvegben pár hét alatt akár tükrös tisztára ülepszik, így még sosem volt indíttatásom kipróbálni az algát, bár úgy tudom, van aki rendszeresen használja. Acerola azt mondaná, próbáld ki mindkettőt és hasonlítsd össze :)

 

Egyébként ha egy házi sörben kis opálosság van, akkor legalább LÁTOM, hogy van benne valami, nem úgy mint a nagyipari átlátszóban.

Előzmény: Balazs72 (24901)
Smürc Creative Commons License 2017.06.28 0 1 24902

Én  az élesztőzés előtt egy merőkével alaposan megcsobogtatom az oxigénbevitel miatt, ettől jó nagy hab lesz rajta. Ezzel a habbal meg szoktam kenni a vödörttető peremén a hornyot, meg a kotyogó tövét és így a ragacsos sörlé tömít. Ha jól emlékszem, ez még mindig bevált. Meg alaposan körbe kell nyomkodni a vödör peremét, hogy mindenhol bepattanjon, mert nem feltűnő, ha egy kis rész kimarad, könnyű ezzel is hibázni.

Előzmény: ite1 (24900)
Balazs72 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24901

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy a komlóforralás után, ha lehűtöttem a sörlevet, akkor le kell azt még szűrni vagy erjedés alatt majd leülepszik...

Valamint érdemes használni algát a komlóforralás végén?

A segítséget előre is köszönöm!

ite1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24900

Sziasztok! 

Sokan írják, hogy nem indul el az erjedés, pedig csak a kotyogónál kifúj. ezt mivel szoktátok tömíteni? én szigszalagot tekertem a kotyógóra, de ez nem mindig sikeres, nem is túl steril eljárás... vagy tömítsem fbs-sel véglegesen?  

Inkman Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24899

Twojbrowar rendelesrol kerhetnek infot? gorcsev1234 kukac freemail pont hu. Koszi.

Előzmény: bwing (24842)
Mr Eskimo Creative Commons License 2017.06.27 0 0 24898

Alapvetően a Chemipro Oxi tisztítószer, szerves szennyeződéseket távolít el a felületről. A StarSan a leggyakrabban használt, spray-zve is működő, leöblítést nem igénylő fertőtlenítőszer.

Előzmény: Kristof84 (24895)
Bohus84 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 24897

Jó megoldás. Én egy konyhai fröccsenésgátlót használok aminek felhajtom a nyelét. 28 cm átmérőjű, az én vödrömben pont jó helyen szorul meg. Hogy ne forduljon el a súly alatt a mikrohullámú sütő grillárácsát rakom alá aminek szintén úgy hajtottam a lábát, hogy ott tartson ahol kell.

Előzmény: whiskey98 (24896)
whiskey98 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 24896

Sziasztok! Máslóvödör készítésére házilag van valakinek ötlete tippje? Én arra gondoltam hogy egy csappal ellátott vödörbe beleraknék egy másik vödröt amibe 1mm -s fúróval sűrűn lukakat fúrok. Szerintetek?

Kristof84 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 24895

Hello! 

Első kérdés: a Chemipro Oxi alkalmas arra, hogy az oldatát spricnis flakonból permetezve fertőtlenítsek vele kisebb felüleleteket?

 

Második kérdés: ha cefrézendő maláta összesen 3 kg, egy 33 literes csapos vödörben(twoj-os) megfelelő vastagságú szűrőréteget fogok kapni? 

misbelief Creative Commons License 2017.06.24 0 1 24894

Nézegetem ez a nyamvadt NAV_J29 nyomtatványt (Bejelentés jövedéki tevékenységről).
Még a főoldalon elég gyorsan túllendültem, a tevékenység típusának 03-ast választottam (Bejelentés magánszemély által előállított jövedéki termékről), de a 01-es oldal az kezd keresztrejtvény lenni.
Termék adatok :
KN köd, fajtakód, megnevezése, mennyisége
A KN kódra a következőt találtam :
22030001 Malátából készült sör palackban (legfeljebb 10 liter)

22030009 Malátából készült sör tartályban (legfeljebb 10 liter)

22030010 Malátából készült sör több mint 10 literes tartályban

Fajtakódot 2 db-ot találtam :

552 vagy 553 (ez nekem egyenlőre nem egyértelmű melyik)

Megnevezés : sör

Mennyiség :  mivel a jövedéki adó elszámolásának mértékegysége hektoliter, ide gondolom 20 liter sör esetén akkor 0,2-t kell írni.

Töltött már valaki ilyet ?

 

olasz66 Creative Commons License 2017.06.22 0 1 24893

1020 körül szokott megállni

Előzmény: Bohus84 (24756)
olasz66 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 24892

Ha megkéred a " nénit " hogy állítsa durvábbra, akkor megteszi! Csak segíteni kell neki.

 

Előzmény: Bence0909 (24865)
Srobesz24 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 24891

Köszönöm szépen a segítséget, kipróbálom a hétvégén!

Előzmény: nothingam (24889)
Srobesz24 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 24890

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: wins001 (24888)
nothingam Creative Commons License 2017.06.21 0 0 24889

Én 50-50% Pilsner és Búza maláta alapsört szoktam csinálni neki, 1.050 SG körüli OG-vel. IBU-t kb 14-20 közé lövöm be és csak keserítésre használok komlót (tehát csak 60 perces komlóm van). Élesztőnek US-05. Egylépcsősen máslok, 67°C-n.

Megy az erjesztőbe 18-20°C környékére. Kb. 1 hét múlva, vagy amikor már látványosan csökkent az aktivitás, akkor rakom bele a meggyet. Én fagyasztott meggyet szoktam venni a Lidl-be, arra fejtem rá a sört (a meggy fagyos). 20L-re 2.5kg az a mennyiség ami nekem bejött, de szerintem a több jobb :) Meggyesen hagyom még állni legalább 1 hétig, de a meggy miatt szerintem fontos, hogy stabil gravity pontig.

 

Ezen kívül én a végén cold crashelem és zselatinozom, hogy tisztább legyen.

 

Remélem segítettem.

Előzmény: Srobesz24 (24887)
wins001 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 24888

Fészen van egy első házisörfőző egyesület oldal és ott a fájlok között van egy meggysör pdf. Szerintem azt nézd meg.

Előzmény: Srobesz24 (24887)
Srobesz24 Creative Commons License 2017.06.19 0 0 24887

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék, meggysört szeretnék otthon főzni, ehhez szeretnék receptet vagy pár jó tanácsot kérni. Ilyenekre gondolok, hogy mennyi meggy kell egy főzethez, milyen meggy a legmegfelelőbb és mikor kell hozzáadni? Segítségeteket előre is köszönöm.

Egy kezdő sörfőző

samir naja Creative Commons License 2017.06.19 0 1 24886

megjött a válasz, csütörtöktől élnek újra....

Előzmény: samir naja (24885)
samir naja Creative Commons License 2017.06.18 0 0 24885

Szervusztok !

 

Amikor a http://twojbrowar.pl/ -en nincsenek árak, olyankor mi történik, szabadságon vannak, nincs rendelés ...???

kösz

latam Creative Commons License 2017.06.16 0 0 24884

"Egy fadarabban több humor van mint benned."
Ez már jobb poén :)

Előzmény: DUDSON (24883)
DUDSON Creative Commons License 2017.06.16 0 0 24883

Istenem, tudtam. Ez az srácok, még még, jöhetnek ezek a hozzászólások. Egy fadarabban több humor van mint benned.

Előzmény: latam (24882)
latam Creative Commons License 2017.06.16 0 0 24882

Már jó ideje figyelemmel kísérem ezt a fórumot, de ilyen alacsony színvonalú hozzászólásokkal, mint az utóbbiak, még nem találkoztam... Általános iskolás gyerekek komolyabb szintet képviselnek.

DUDSON Creative Commons License 2017.06.16 0 0 24881

Szerintetek ha átfejtéskor véletlen beleköptem a sörlébe, az elviheti egy pozitív irányba a végeredményt? 

gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.06.15 -1 0 24880

Tudod hogy működik a három ütemű motor?

Előzmény: beatkomornik (24874)
szabolacko Creative Commons License 2017.06.15 0 0 24879

Kérdésem lenne. A sörsűrítményhez is jó kicsit lágyabb víz, vagy csak a főzésnél van jelentősége? Most már van lehetőségem akár beállítani is pontosan a lágyságot, bár a csap víz alaphelyzetben is csak 12-es. Érdemes ezzel vesződni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!