Keresés

Részletes keresés

Katyvasztó Creative Commons License 2017.05.09 0 0 24744

Készülök a Greg Hughes féle könyvből megfőzni egy-két receptet.

Az lenne a kérdésem, hogy jobb-ízletesebb-több söröm lesz-e a végén, ha több hőmérséklet-lépcsőben cefrézek, (52-64-68-74 Celsius) mintha tartanám a könyvben leírt 65 Celsius 1 óra előírt folyamatot (esetleg hosszabbítva a negatív jódtesztig)?

bwing Creative Commons License 2017.05.09 0 2 24743

Keress rá: NO-CHILL.

Amúgy ha fél-egy nap alatt más módon le tudod hűteni 18-19 fokra (jégakku, vizespóló, hideg pince, frigid társ, pingvin), akkor hűtsd le amennyire tudod, fejtsd vödörbe, oltsd be, és hűtsd tovább más módon. Vagy oltsd be 1-2 óra múlva. Levegőztesd beoltáskor, úgy, hogy a kotyogólukat leragasztod, és a vödröt rázod (billegeted) fél percig.

Előzmény: Bohus84 (24742)
Bohus84 Creative Commons License 2017.05.08 0 1 24742

Sziasztok!

Pár hozzászólással lentebb olvasgattam, hogy milyen módon lehet hűteni a sörlevet. Kezdő vagyok még, sikerült is összeraknom egy számomra megfelelő kis főző szettet a problémám csak a hűtéssel van. Társasházban lakom és a "hideg" víz nálunk 24! fokos. Első főzésemnél szembesültem vele, hogy engedhetem én rézspirálon keresztül ezt a vizet a sörlé nem hűl le megfelelően. Gyorsan vettem jégkockát a közeli boltban azzal körberaktam így sikerült lehűtenem és jó is lett a végeredmény azóta már el is fogyogat:) Szeretnék azonban egy olyan megoldást ami hosszú távú és nem jégkockát vásárolni/fagyasztgatni minden alkalommal. Esetleg ha valakinek volt ilyen gondja vagy tud valamit rá az jól jönne mert tanácstalan vagyok. 

Köszi

Marquetym Creative Commons License 2017.05.08 0 0 24741

Sziasztok!

 

Szerintetek ilyen counterflow chillerrel érdemes próbálkozni?

https://goo.gl/p2i7qI

A rézspirálos megoldást szállítással együtt sehogy sem úszom meg 50ezer alatt. :( Barkácsolásnak meg nem állnék neki, kevés a szabadidőm...

 

Üdv,

M.

bwing Creative Commons License 2017.05.07 0 0 24740

Twojos jelentkezés gyorsan! Aki tudja, küldje! Aki nem, az keresse az előző űrlapot, és töltse ki. Hétfőn megy a rendelés. És bocs.

latam Creative Commons License 2017.05.07 0 0 24739

Nekem counterflow volt először, de átalakítottam bemerítősre. Szerintem házi sörfőzéshez nem igazán lehet optimális megoldást találni, talán a legjobb a bemerítős+jeges víz keringetés kombó, bár az macerás tényleg. Nálam a counterflow gyorsan és jól hűtött, gyakorlatilag a hűtővíz hőfokára lehűtötte a sörlevet + 1-2 fok. Viszont nagyon körülményes volt vele beállítani a lehűtött sörlé hőfokát. Te azt hogy csinálod? Szerintem azt úgy lehetne könnyen, ha a hűtővíz hőfokát szabályoznád valahogy. Végül azért váltottam bemerítősre, mivel paráztam a counterflow belsejében lerakodó anyagoktól, nehogy fertőzést okozzanak. A bemerítőst egyszerűbb tisztítani. Addig úgy védekeztem a fertőzés ellen, hogy a hűtés elején egy kevés forró sörlevet engedtem át a csövön, hogy a hő fertőtlenítsen, majd rákapcsoltam a hűtővizet. Mondjuk én csak 20 litert hűtök, ahhoz elég a bemerítős, de nagyobb mennyiséget könnyebb a counterflow-val hűteni. A bemerítős talán annyiból előnyösebb, hogy a forró sörlevet le tudod hűteni könnyen mondjuk 80 fokra, és akkor is adhatsz hozzá komlót, míg a counterflow-nál egyből lehűl erjesztési hőmérsékletre.

Előzmény: Smürc (24738)
Smürc Creative Commons License 2017.05.07 0 1 24738

Szia! A hűtéshez:

A megvásárolt rézcsőből biztos, hogy megfelelő merülő hűtőt tudsz készíteni. Az ilyen hűtővel csak akkor lehet probléma, ha nem elég hideg a hűtőközeg, pl. a vezetékes víz. Nekem akkor volt gondom, amikor a kánikula idején a csapból is csak 20 fokos víz folyt. 30 fok alá már nagyon kínos lassúsággal ment, kénytelen voltam egy vödörből egy kis szivattyúval jeges vizet keringtetni a hűtőben. Persze ehhez főzésenként 8-10 liter jeget is kellett előre fagyasztanom. 40 fokig ment a csapvíz, onnan átszerelés a jegesvizes keringtetésre. Mindez a sokszor késő estébe nyúló főzés végén. Tele is volt vele a tököm rendesen. Persze ha van valakinek korlátlanul nyáron is 12 fokos kútvize, akkor nincs ez a probléma, de nekem nem volt a főzés helyén. 

És akkor jött az elhatározás, csinálok egy ellenáramú hűtőt, egy ilyet : https://www.youtube.com/watch?v=DVf-lTFpR2c  Ha a rézcső megvan, a többi már feleannyiba sem kerül. Hatékonyságra viszont többszörös! 3 fokra megközelíti a sörlé hőmérséklete a hűtővizet, tehát még a 20 fokos víz is 23 fokra hűti a sörlevet, azt már be lehet oltani. És (nekem 10mm belső átmérőjű csövön) negyed óra alatt átfolyik 50 liter sörlé és kész is van. Forrón bemegy, hidegen kijön. Én most már tudom, hogy sose kezdenék mással. (Meg barátom, aki többször használja mint én, meg a másik aki maga is csinált egyet...)

Ha a barkácsolást meg tudod oldani, magad vagy valakivel, akkor ezt nem bánod meg. Persze én sem az első főzés előtt csináltam meg, de a rézcső spirálba tekerése előtt érdemes megfontolni. A vég részeket lehet forrasztottan is csinálni, nekem az egyszerűbb volt. "Counterflow wort chiller"-re keresve talász sokat.

 

Erre a sok írásra szerintem most be kell vennem egy komlós nyugtató, már napok óta úgysem ittam. :)

 

Előzmény: vfsoiv (24720)
firekiller Creative Commons License 2017.05.05 0 1 24737

Szerezz inkább egy használt fogyasztó ládát,  kettő vödör pont belefér. 

 

Előzmény: c_babbage (24733)
Smürc Creative Commons License 2017.05.04 0 1 24736
Előzmény: vfsoiv (24729)
Smürc Creative Commons License 2017.05.04 0 2 24735

Én is előre igyekszem elkerülni a kudarcokat, tartok tőle, néha túl is aggódom a dolgokat. De most el kell ismerjem, legyőztél. :)

Szerintem, ha mindenképp valami biztosítást szeretnél, ne a rideg öntöttvasat hegeszd, inkább külön egy kis állványt, ami kicsivel a zsámoly fölött tartja az edényt. Valami ilyesmit gondolok:

 

 

De ha ez a főzésig nem jönne össze, valószínüleg elég ha iszol 1-2 sört, az is segíti a stresszoldást. :)

Előzmény: vfsoiv (24729)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.04 0 1 24734

Lehet, de nem érdemes.

Előzmény: vfsoiv (24729)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.04 0 0 24733

Igen, én is ott néztem ki! Nagyon köszönöm hogy megnézted!!

Magasabb, mint gondoltam. Tervezhetem újra, de még mindig jobb, mint kidobni! :)

Előzmény: firekiller (24732)
firekiller Creative Commons License 2017.05.04 0 2 24732

Nekem 43 liter van a vödör alján, Olasznál vettem. Magassága 520 mm, 380 mm felül az átmérője  fülekkel 420 mm. Magasságnál a kotyogóra hagyjál rá !

Előzmény: c_babbage (24730)
Bugiló Creative Commons License 2017.05.04 0 0 24731

Szedd le a lábait, tegyél köré 3 téglát és kész :)

Előzmény: vfsoiv (24729)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.04 0 0 24730

Valaki le tudná nekem mérni, hogy milyen magas, és mekkora átmérőjű a 42 literes erjesztővödör? (Vagy h mennyivel szélesebb, és magasabb a 30 literesnél.)

Az erjesztésti hőmérsékletet szeretném jobban szabályozni, ehhez tervezek hungarocellből egy dobozt. Még nincs 42 literes vödröm, de jó lenne, ha majd az is beleférne, mert nyáron szeretnék főzni nagyobb adag (hígabb) söröket, mint pl. Berliner Weisse, Grodziskie, stb. Nem akarom nagyon túlméretezni se, emiatt kérem a segítségeteket. Jelenleg belül 50x50cm alapterületű és 46-47cm magasra tervezem.

vfsoiv Creative Commons License 2017.05.04 0 0 24729

És esetleg ilyen öntöttvasat lehet heggeszteni, vagy érdemes?

Előzmény: Bugiló (24728)
Bugiló Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24728

Reduktor nelkul nem tudod olyan finoman szabalyozni. De a forralashoz pont jo. Nem jatszol az eleteddel de ha nincs reduktor elzaraskor mindig a zsamolynal kezdj, majd a palack. Majd nyisd vissza egy pillanatra a zsamolyt. Ami a sulyt illeti 40 kilot nem biznek arra 6db 5-os csavarra.

Előzmény: vfsoiv (24720)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.03 0 1 24727

90 kiló vagyok, nem kockáztatnám meg :D

Előzmény: öreg_néne_b (24725)
mátékája Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24726

köszi!

Előzmény: beatkomornik (24719)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24725

Tegyél rá egy deszkát és állj rá. Ha téged elbír, akkor a fazekat is.

Előzmény: vfsoiv (24722)
barbon1 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24724

Szerintem minden további nélkül elbírja.Én már 50 literes fazékkal is dolgoztam vele.

Előzmény: vfsoiv (24722)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24723

Azt hittem, hogy reduktor nélkül akarod használni. Mikor sima vizet forralok, akkor 50mBar-t nyomok neki. De a zsámolyon is lehet szabályozni, szóval vissza tudsz belőle venni.

 

Nekem más típusú zsámolyom van, de ennek is 25kg van megadva. De mivel 30 literes az erjesztővödröm, 32 liter lét főzök maximum (komlóforralásnál). De ezt bírja. Nem görbültek el eddig a csavarok :)

Előzmény: vfsoiv (24722)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24722

Tudom hogy kell rá, csak hogy lehet-e 50-170est is 30-as helyett, mert igy nagyobb a nyomás izmosabb a láng.
De így visszaolvasva korábbi kommenteket simán használják többen is így.
Már csak az a kérdésem maradt, hogy mennyire kell komolyan venni azt, hogy csak 25 kg-ot bír el.
Mert megvettem, stabilnak is tűnik, csak félek 40 liter + 5-6 kg edény alatt összefossa magát.

http://szerelvenyuzlet.eu/GAZZSAMOLY_LANGRREL_30MBAR_BIZTONSAGI_SZELEPPELELZ

Előzmény: c_babbage (24721)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24721

Én 5m 12mm külső átmérőjű rézcsövet vettem, és meg vagyok vele elégedve. 30 perc alatt lehűti 21-22C-ra. Arra figyelj, hogy ne legyen magasabb a spirál része, mint ameddig szokott lenni a fazekadban a sörlé. 2x1,5m szilikon csövet tettem rá bilincsekkel (2x2db), és a végüket a képen látható csatlakozásokkal láttam el. (3/4") Eddig mindig sikerült vhogy összelegózni, hogy tudjak hűteni :)

http://sorforum.blog.hu/2014/12/09/hagyomanyos_sorhutes_epitsunk_rez_hutospiralt

 

Én is gázzsámolyt használok, 25-50mBar-os nyomáscsökkentővel, de ehhez nem értek. Nem próbáltam nélküle főzni. Nekem se volt alapból, de aki összerakta nekem, az külön keresett hozzá. Szóval ebből úgy gondolom, hogy fontos. De passz!

Előzmény: vfsoiv (24720)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.03 0 0 24720

Üdv megint, még 2 kérdéssel zaklatnám fórumtársaimat.
Vásároltam 10m 8mm belső átmérőjű lágy rézcsövet, (kb 9-10db 27-30cm-es átmérőjű tekerés jön ki belőle) sörléhűtésre.
Ez elegendő átmérő és hossz kb 32-35 liter sör lehűtésére? Vagy valamit nagyon elrontottam és kidobtam a kukába 9000 ft-ot?

Másik kérdésem, hogy ha egy gázzsámolyhoz za van írva, hogy mindig használjon szabványos nyomáscsökkentőt (28-30mbar) akkor ezt komolyan kell venni? Mert egy fórumtársunk linkelte az eszközt, és hozzá egy 70-170mbar-os nyomáscsökkentőt.
Lehet ilyet, vagy nagyban kockáztatom vele az életemet egy esetleges robbanással?

beatkomornik Creative Commons License 2017.05.02 0 2 24719

Palackozás szifonnal

http://www.beerodalom.hu/home/307-palackozo-szifon.html

 

Cukorból az 5 grammot felejtsd el, túl sok az nagyjából bármibe. Használj valami kalkulátort a palackozócukor mennyiség meghatározására, pl. ezt

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

 

Javíts ki ha tévednék, de szerintem ászokolni a már lepalackozott söröket szokták. Tarts erjedési (esetleg szobahőmérsékleten) 2-3 hétig, majd dobj be egy üveggel hűtőbe pár napra és szisszentsd meg, s meglátod szénsavas-e. Ha igen és úgy ítéled meg, hogy minden cukor lebomlott, mehet a teljes mennyiség hűtőbe/ászokolódni

Előzmény: mátékája (24718)
mátékája Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24718


A 24700-es re valaki? köszi

 

"Sziasztok! A lágerem ászokolásának hamarosan a végére érek. Hogyan kell a palackozást és a széndioxid telítést megcsinálni? Lepalackozom, ugyanúgy mehet bele az 5 g cukker? Milyen hőfokon kell tartani (erjesztési, vagy ászokolási?), és kb meddig?"

Bugiló Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24717

Köszönöm! Most megnyugodtam egy kicsit. :D

Előzmény: c_babbage (24716)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24716

A habcsík jó jel. Valószínűleg erjed az, csak ereszt vhol a vödröd. határozottan tenyerelj rá a szélére, átlósan, és menj körbe. én nem élesztőzném be újra.

Előzmény: Bugiló (24715)
Bugiló Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24715

Köszi! Nem tudnám megmondani hogy ereszt e. A sörlé felett van egy másfél, két centis habcsík még az is lehet hogy történik valami odabent csak elmegy a gáz de erre nem alapozhatok. Újra beoltás segíthet?

Előzmény: öreg_néne_b (24714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!