Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet.
Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát).
Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás.
Nos a topicnak kettős célja van:
1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :)
2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.
A recept a klasszikus New York Style Cheesecake. Itt olvashatod magyarul (Malena írta, a 833. hozzászólás): http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=180&na_step=30&t=9002227&na_order=
Egyszer már forumoztunk a sajttortáról, emlékszel? (2005 szeptembere)
Igen! A tejfölös az az elfajzott verzió. Az igaziban nem tejföl, hanem kevés tejszín van.
Most jövök Nagy-féle sajtboltból de már nem árulnak Cremort kimérve! Se a Kaisersban! Most megyek a Tescoba...ha ott sincs, akkor valami dobozosat leszek kénytelen venni. Mascarponeval valahogy nem próbálnám meg. De tudja valaki, hogy hol lehet Cremort kapni? Csak azért, mert az már egyszer bejött, de biztos több is van, ami kiváló erre a célra.
Philadelphia: itthon még nem kapható az a fajta, ami kimondottan sajttortához való (tömbben lehet kapni, mint nálunk néhány vajat).
Itt van egy fénykép a multkori sajttortámról: http://picasaweb.google.com/berdimark/KajK/photo#4991364973936050194
Tegnap vettem a Plusban egy Philadelphia-klónt. :-) Friescho a neve, és a 20 dekás doboz volt talán 170 ft. Megkóstoltam, kicsit savanykás. De ez cukorral ellensúlyozható, nem? Lehet, hogy egy kisebb adag NY cheesecake-t kipróbálok belőle... De már csak ünnepek után. :-)
az eredeti philadelphiával készül, de annak a natúr verzióját én itthon még nem láttam, ezért a dilemma. de mondom, a tejszínes krémsajttal, ami pedig kicsit sós tökéletes, én se hittem, amíg nem csináltam. pont annyi só van benne, amitől még karakteresebb édes lesz.
Szerintem JOBB, mint a mascarpone. :-) Kicsit "folyósabb", és sokkal kevésbé zsíros. Talán egy hangyányit savanykásabb ízű, de nem mondanám rá, hogy túró íz. Legutóbb tán 1300ft/kg áron vettem.
Ezek nem jók hozzá. Lehet kapni, egészen emberi áron, a kimérős sajtpultoknál Cremor tejszínes krémsajtot. Teljesen semleges az íze, éppúgy jó fűszeres sajtkrémek készítéséhez, mint édességekhez. Kaisersben tuti van, de láttam már Coraban, Matchban is.
Van egy "Farmers cheese" ami olyasmi mint a magyar turo, de tenyleg csak olyasmi. Azt szoktam venni, ha nagyon kell a magyar turo. Ha nem, a ricotta szepen helyettesiti.
A cottage cheese az nagyon "kezelt" nekem. No es szornyu sos - ha nem lenne annyira leveses (olyan mintha a turot tejfollel kevertek volna) - nem lehet edessegbe hasznalni.