Keresés

Részletes keresés

Gipsz János Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24914

Egy kollega most vett házat, talán 17 milla körül, meg felvett rá egy 5 milla hitelt a lakáshitel cafeteria-ra alapozva, erre tessék, jövőre szétbarmolják a cafeteria rendszert.. 

Gipsz János Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24913

Hát, én le se merem írni a költségeimet :)) Én egy nyaralót vettem meg város mellett, 5.8ért vettük, és most tartunk összköltségben 8.1.-2 millla körül. Ebben benne van teljes ablakcsere redőnyökkel hálókkal, alap 70es kétrétegű ablakok(kb 450e), hőszigetelés 10 centi grafitos, sk kivitelezésben(kb 300e), tetőt nem hajítottam le, mert se idő se pénz nem volt, illetev szaki sem, így nekiestem én tél előtt, és a padlás és az eresz felől szépen betoltam a 10 centi gyapotot a ferde síkba(tetőteres), belül meg stafnizva keresztbe még 5 centi(kb 140e). A padlót nem vertem szét, mert mi a faxnak, a fűtés cserépkályha, simán kifűti a házat, persze kicsit nyűgös a fabeszerzés és elpakolás, de annyira nem gáz :) De évi kb 70 ezerből megvan a fűtés, illetve fa ártfolyamtól függ. A vizes munkán és az ablakokon kívül mindent sk csináltam-tunk. A fürdő full felújítás is kijött 300e körül. Szépen apránként csinosítgatjuk lépésről lépésre, néha kapok elismerő beszólásokat az arra járóktól :)) Nem nagy ház, kb 40m2+a tetőtér, de élhető, a telek nagy és szép, van kiülő, terasz, sufni, majd építek kamrát is. Amikor vettem, akkor full kifogyott a pénzem, volt benne innen-onnan családi kölcsön, ill támogatás is, de nagyrészt saját pénzből lett véve, majd a fizetésekből összespórolva csinálgatjuk, hitelt nem vettünk fel. Van megtakarításunk is, és ez most jól jön mert lehet h elvesztem a munkahelyem.. Ha most hitelem lenne, hát igencsak idegeskedhetnék, de így annyira nem izgat a dolog :) Mármint h jaj miből fogunk élni meg fizetni a hitelt ha úgy alakul..

A másik lehetőség belterületi ház lehetett volna 10+milláért, és még 4-5 milláért felújítani, de nekem összvissz volt 5 millám.. :))

A fűtésre visszatérve, ha megunjuk a fatüzelést, és/vagy lesz elég pénzünk, akkor beruházok egy inverteres fűtő klímára, azt akkor meg van oldva a "gépészet".. 

Azóta ráadásul az ingatlanárak is nőttek, sztem 10 körül el tudnám adni, szal még ha úgy nézzük kerestem is rajta virtuálisan :)

Guillaume- Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24912

Nem tudom pontosan a részleteket, de lassan ott tartok, hogy velem minden összeget el lehet hitetni. Én úgy gondolom egy közel 50m2-es rátoldás simán veri a 10 milliót, inkább 12 és még erre jön rá a 10 millió, a régi ház totális belső felújítsa. 15 milliót tartottam reálisnak, azt én is ráköltenék egy igen masszív alapzatú házra, talán ki is futottam volna, ha nincs ilyen brutál szigetelés, hőszivattyú stb. Konkrétan hátast dobtam a 22 millió hallatán, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy hőszivattyút is telepítettek. Tényleg megöl  kíváncsiság, hogy vajon el fogja-e érni a villanyszáma télen 10eFt-ot, ha kint csikorog. murray Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24911

így van. 

abba bele sem gondoltam hogy nem elég a felújitásra tervezett hitelből felvett összeg.. pedig ez gyakori. ..

 

én bármi felújitásba belekezdtem (pl tetőcsere) ott volt pár százezer tartalékba a tárcába mert tuti jön a telefon a mestertől mikor le van bontva a tető hogy: baj van, kéne ez meg az..  be is jött +300e-ért kellett faanyag...

 

ezekhez a hitelőrültekhez nem tudok mit mondani.. már megint lehet itt a baj a gyenge  forint és a ingatlan lufi miatt. 

 

 

 

 

 

Előzmény: Attesz88 (24910)
Attesz88 Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24910

Ebben maximálisan egyetértek veled. Mi is hitelből újítottuk fel részben a házat, persze a végére nem lett elég a felvett összeg. Egy éve lett kifizetve az utolsó törlesztő. Azóta összejött annyi pénz, amiből az elmaradt dolgok jó részét megcsináltuk.

Az egyik barátom most vett fel 30 millát vásárlásra és felújításra. Mondtam is neki, hogy nem normális. Most havi 180 a törlesztője, ez valószínű nem sokáig marad ennyi hanem több lesz és mindezt 20 évig fogja fizetni. Persze azzal védekezett, hogy jó a fizetése és simán tudják fizetni. Mikor megkérdeztem, hogy ha 50-60 000-el nőne a törlesztő, akkor is simán menne, elkezdte magyarázni, hogy annyival úgy sem fog, meg nem értek hozzá.

Én elhatároztam, hogy többet nem veszek fel hitelt és akinek csak tudom megpróbálom felnyitni a szemét, hogy gondolja át, tényleg szüksége van e rá. 

A 200 000-es kanapét, meg félmillás tv-t hitelre vevő emberekről meg inkább nem is mondok semmit. Van nálunk a családban is ilyen. Annyi fajta hitelük van, hogy már követni se tudják. Kifizetni sose fogják tudni, illetve mindig jön egy újabb hihetetlen ajánlat, amire muszáj újabbat felvenni vagy a régieket megvariálni, amiből persze mindig ők jönnek ki szarul, mert bedőlnek a banki ügyintézőnek. Próbáltunk többen is segíteni nekik, de teljesen reménytelen. Az az egy szerencséjük van, hogy a gyerekük nélkül az ingatlanra nem tudnak felvenni semmit, mert már rég a híd alatt lennének.  

 

Előzmény: murray (24908)
halaloszto Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24909

az, hogy 22milláért építettek 50m2-t, az drága. De ha 10 milláért építettek 50m2-t, másik 12ért meg felújított 80m2-t új tetővel, új gépészettel, gondolom némi új burkolattal, új nyílászárókkal, hőszigeteléssel-vakolással, az már egész reális. nem az olcsó oldalon, de nem is elszállt.

 

A vége meg úgyis az, hogy ezt mennyiért lehetett volna eladni, és most mennyit ér most kibővítve, felújítva. Ha pár millával kevesebbet is ér, mint az eredeti érték plusz 22, annyit megér, hogy olyan mint amilyet akart, és nem volt illeték, ügyvéd, foglaló, közvetítő, miazmás.

 

Vajk

Előzmény: Guillaume- (24895)
murray Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24908

ja és törlesszen a halál hitelt. azóta tudok haladni a házzal amióta nincs hitelem. 

ha cincog a zsebembe a mani megyek a tűzépre.  

Előzmény: murray (24906)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24907

"2 hasonló házat néztem meg, egyik vegyes falazatú volt, (lebeszéltek a vegyes falazatról), a másik, ami tök masszívnak nézett ki meg egy hozzáértő nézte meg, azonnal kiszúrta, hogy hoppá: szerkezeti hibák vannak, és a vízszigetelés sem az igazi. Ezzel a rátoldással az a gond, hogy rengeteg pénzt felemészt, azonban felfelé én sem építkeznék.

Pár hónapja fejeztek be egy kádárkockát környékünkön hasonló rátoldással, 80+50m2 lett, mindenben prémium anyag, brutál szigetelés mindenütt, ciszterna és hőszivattyú lett telepítve. Az áron viszont hanyatt vágtam magam, 22 millió ft, cakk-pakk. Elképzelni nem tudom mitől lett ennyi."

 

Azért nem árt egyértelműbben fogalmazni. ebből nem derül ki, hogy a házat eladásra építették-e vagy sem. Azért, mert valaki tudja miről beszél még nem biztos, hogy más is jól érti.

Előzmény: Guillaume- (24900)
murray Creative Commons License 2018.07.03 0 1 24906

így van. én is öreg házat újitottam fel, kivágtam a fatüzelést a piba, egy alap kondenzációs kazánt raktunk be és radiátorokat, padlófűtés nélkül. 

 

alap de új hőszig, ablakok, 10 cm grafitos a falra,  új szigetelés a födémre és ennyi.   nekem a fűtés és a hőszigetelés  3-4Mból kijött. 

az Úristen pénzét el lehetne költeni.  környéken 50 milla felett veszik a 8-10 éves házakat és verik szét kívül-belül.. 

Előzmény: Gipsz János (24904)
Szumoo Creative Commons License 2018.07.03 0 1 24905

Ne mosd össze a két dolgot.

A kanapé az kényelmi dolog, hasznot nem hajt, kvázi kidobott pénz.

Viszont a hőszigetelés, a hőszivattyú és a hozzá passzoló alacsony hőmérsékleten működő padlófűtés visszahozza az árát.

Nincs télen gázszámla, meg nem kell fát venni, hogy a fa feldolgozásával, kazán gondozásával töltött időt ne is említsük.

Attól meg mindenkinek jobb lesz, ha egy házzal kevesebb füstöl.

Villanyszámla nyilván lesz, de közel sem annyi mint amennyibe a gáz vagy a fa kerülne.

Az így megspórolt pénzből futhatja a hitel törlesztésére, csak jól kell kalkulálni.
Ha a hitel kifutott akkor meg már termeli a pénzt.

Előzmény: Gipsz János (24904)
Gipsz János Creative Commons License 2018.07.03 0 0 24904

Legalább jó sok hitelből? :) 

Am nem normálisak az emberek. Egyszerűen azt látom a többségen hogy képtelenek kisebb léptékben gondolkodni.. Egyből padlófelverés, padlófűtés, 500 centis szigetelés, hőszívattyú, faxom.. Aztán sír a szájuk h jaj a hitel.. Sokan szeretnek nagy lábon élni, 200 ezerért vesz kanapét stb.. HA pedig hitel van, akkor jobbágy van, kiszolgáltatott a munkaadónak, banknak, államnak..  Ezért nincs itthon polgárság, vagy csak alig, akik nem függenek egzisztenciálisan. Ez egy jobbágy társadalom, na de ez már politika :))

Előzmény: Guillaume- (24903)
Guillaume- Creative Commons License 2018.07.02 0 0 24903

Kérném alássan azért került ennyibe, mert profi épületgépészet lett. Csak szemtanúja voltam a felújításnak: emlékszem amikor csak a régi fal állt szűzen, ablakok kivéve, tető nincs csak födém. Csak mosolyogtam magamba, hogy miért akarnak szarból várat építeni, de más lett a véleményem egy év után, miután teljesen új arculatot kapott a ház. 20 vagy 22 centis Baumit grafitos szigetelés a homlokzatra, lábazatra kb 15 centis xps, szép dekor téglával, tetőtérbe 40 centis kőzetgyapot. Sajnos tapasztalatból mondom, hogy betoncserepet nem igen érdemes régi házra rátenni új tető készítésekor, ők ezt tudták, ízléses kerámia cserepet választottak. A rátoldás: 38 centis Porotherm tégla, még erre a 20-25 centis szigetelés. Báááár megnézném 10 év múlva, hogy a két épület elválasztódik-e egymástól, de ez ne az én gondom legyen. Kb 20-25m2-es terasz lett még építve. Mindenütt 3 rétegű ablakot választottak. Aztán hőszivattyút telepítettek (levegő-vizeset). Nem tudom mennyiből fogják kifűteni, de szerintem 100eFt nál nem lesz több, ha komolyabb tél beköszönt akkor sem. Igen, 22 millió tényleg nagyon sok volt érte, mindezt laikusként mondom.

Nem feltétlen kell ennyi pénzt egy kádárkockára költeni (csak nagyon szuper környéken), de, ha feltétlen rátoldást akarsz, szerintem 15 milliót félre kell rakni. Ezt majd a nálam okosabbak megmondják, hogy mit gondolnak, de 22 milliót nem tolnék egy felújításra váró házra.

Előzmény: bertokne1978 (24901)
Mariusi Creative Commons License 2018.07.02 0 1 24902

Hát megérteni addig lehetetlen amig nincs költségvetés.

 Egy  ilyen felújításnál és hozzáépítésnél  egy  gondosan kidolgozott költségvetés  áll vagy  250 tételből.

 Amúgy tényleg húzós az ár, de nem tudhatjuk milyen anyagokat  épített be és milyen szakemberekkel.

 

 Budán   … Külbudán a központtól  14 km -re egy 110 nm -es ház került  90 millába. Ebből a telek  30 millió  így a fajlagos nm ár  :

 

 

 60 /110  =  545 eft/nm.

 mi kerül 22 millióba ?

 

  a kockaház  hasznos területe  80 nm a toldás legyen 35 nm  igy az új lakótér   115 nm. 

  22 millió /  115  =  192 eft /nm  ez csak a harmada az én konkrét példámnak.

  Akkor nem is olyan sok.

 

Persze minden viszonyítás kérdése.

 

 De a példaként felhozott külbudai  ház fajlagos költsége a telekkel együtt  90 /110  = 810 eft /nm.

 Körúton belüli lakások árai kb. ilyen tartományban vannak.

Előzmény: bertokne1978 (24901)
bertokne1978 Creative Commons License 2018.07.02 0 0 24901

Kedves Guillaume!

Én értettem, amit írtál, sajnos:( Szal, ha jól értelmezem, akkor egy eredetileg 80nm-es kockaházat újítottak fel, és erre jött rá egy 50nm-es toldás. Ez már dráma, hogy valaki ennyit költsön használt házra. Mi került 22 millióba? Ebbe már tényleg minden benne van? Ahhoz sem értek, hogy milyen az a hőszivattyús rendszer? Sokkal olcsóbbá válik a fűtés?

Guillaume- Creative Commons License 2018.07.02 -1 0 24900

"A ház értékét nem befolyásolja, hogy nyerték, örökölték, vették stb. Sokallani lehet. Ha örökösédési adót kell utána fizetni, akkor az örökös nyilván sokallja az adót. Meg kell fellebezni az örökösnek ha sokallja."

 

Bocs, de te drogozol esetleg? Szerintem értelmezni nem tudod mit írok, de nem gond. Belemész itt örökösödési adóba stb., amikor erről egy szó sem esett....

Előzmény: Töck Jenő (24898)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.07.02 -1 0 24899

Nem egészen világos mi a baj a drágának tartott házzal. Az ingatlanárak fölmentek, a munkadíjjak szintén.

Előzmény: Töck Jenő (24898)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.07.02 -1 0 24898

A ház értékét nem befolyásolja, hogy nyerték, örökölték, vették stb. Sokallani lehet. Ha örökösédési adót kell utána fizetni, akkor az örökös nyilván sokallja az adót. Meg kell fellebezni az örökösnek ha sokallja.

Előzmény: Guillaume- (24897)
Guillaume- Creative Commons License 2018.07.02 0 0 24897

"130 m2 plusz telek. Ha csak a házat számolom 170 eFt/m2 körül van. És még állítólag jó is. Tudom, a vevő azt szeretné, hogy neki fizessenek, de ez nem fog összejönni."

 

Lehet nem voltam elég érthető: A videoban hasonlóan cselekedtek, ebből indulj ki. Maga a ház saját volt (örökség), milyen telekről beszélsz? A rátoldásért fizettek ennyit, a régi házon belül a padlófűtést alakították ki, és leszigetelték, semmilyen falmódosítás nem volt, minden maradt a régi. Te ezt az árat kevesled? Mert én rettenetesen sokkalom. Nem értem, nem voltam elég érthető? Ha gondolod szótagolom..

Előzmény: Töck Jenő (24896)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.07.02 -1 0 24896

130 m2 plusz telek. Ha csak a házat számolom 170 eFt/m2 körül van. És még állítólag jó is. Tudom, a vevő azt szeretné, hogy neki fizessenek, de ez nem fog összejönni.

Előzmény: Guillaume- (24895)
Guillaume- Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24895

Jó a video, hasonló elképzelésem nekem is lenne. Csak olyan amatőr vagyok, hogy nem tudom biztosra megállapítani egy ház el van-e a látva kellőképpen vízszigeteléssel. 2 hasonló házat néztem meg, egyik vegyes falazatú volt, (lebeszéltek a vegyes falazatról), a másik, ami tök masszívnak nézett ki meg egy hozzáértő nézte meg, azonnal kiszúrta, hogy hoppá: szerkezeti hibák vannak, és a vízszigetelés sem az igazi. Ezzel a rátoldással az a gond, hogy rengeteg pénzt felemészt, azonban felfelé én sem építkeznék.

Pár hónapja fejeztek be egy kádárkockát környékünkön hasonló rátoldással, 80+50m2 lett, mindenben prémium anyag, brutál szigetelés mindenütt, ciszterna és hőszivattyú lett telepítve. Az áron viszont hanyatt vágtam magam, 22 millió ft, cakk-pakk. Elképzelni nem tudom mitől lett ennyi.

Előzmény: bertokne1978 (24892)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24894

 Ja hogy az ár is érdekelne.  Lehet azt is, de előtte kell tételes költségvetés.

 Az legalább 150 tételből áll.

 

 Sőt  kell tervezés, majd tételes költségvetés, az beárazni  és akkor  lesz egy   kiinduló ár  egy un.  becsült ár.

 A végleges  kiviteli árat csak a vállalkozók  adhatják meg !

 

 És még jó tudni : a tervezésért fizetni kell, kell fizetni a költségvetésért is, annak beárazásáért viszont az ajánlatadás az mindig ingyenes.

 

   Sok mester úgy gondolja  az ajánlatért is kérhet pénzt, kérhet, de valamirevaló építtető nem ad.

 Az aggódó feleségnek :  egy felújítás mindig kisebb költséggel jár mint a teljesen új építés.

 Mert pl.  nem kell alap, nem kellenek új közművek stb.  Az hogy szigetelni kell ?  kell az új falat is,  új ablakok kellenek a régi helyére ?  Hát új kell az új építésnél is.

 

 Egyedüli buktató lehet ilyen házanál az elégtelen víz szigetelés.

 A hetvenes években pedig nagy valószínűséggel  már jó víz szigetelést készítettek.

Előzmény: bertokne1978 (24892)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24893

Én inkább felfelé bővítenék. Újtető / ami itt is készült   / és alá tetőtérbeépítés !!

Előzmény: bertokne1978 (24892)
bertokne1978 Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24892

Nagy nehezen találtam rá a fórumotokra és örülnék, ha tudnátok segíteni.Családi ház vásárlásán gondolkodunk, sajnos az építkezés a kereteink miatt nemigen kerülhet szóba. A lakhelyünkön elég sok kockaház van, talán a 70-es években épült, hátrányuk, hogy általában kicsik, szóval egy tisztességes alapon fekvőt bővítenénk. Erről találtam egy videót, pont így képzeltem: https://www.youtube.com/watch?v=Ao0Ac-JDlxU

Mire ez elkészül, vagyis az új 30-40 négyzetméteres toldás hány millióra kell készülnünk. Ennek van-e értelme vagy gondos munkaerővel ez könnyedén megvalósítható? Páromnak mutattam ezt a videót, de ő mindig csak az energetikai részét látja, hogy a kisméretű tömör tégla miatt 20 centis hungarocell szigetelés kell és profi nyílászárók, hogy a gatyánkat ne vigye el a fűtés.

Engem csak egy alsóhangon lévő ár érdekelne mennyibe kerülne mire ez kulcsrakészen elkészülne?

Guillaume- Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24891

Magam mindenképpen áldoznék a padlófűtésre, ha már visszabontod az aljzatbetont és szigetelést is teszel. Szóval én kondenzációs kazánt telepítenék. A hőszivattyús megoldás +2 millió lenne minimum.

Homlokzati szigetelésnek 10 centis EPS-t vagy Grafitost, a födémre 20 centist. 

Varek1 Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24890

  "Ti mit javasolnátok? " !!

  Maradj egyenlőre a vegyes fűtésnél, ami már megvan.

 

 

 

   "jelenlegi tákolt szigetelés lekerül a homlokzatról és a tetőről,"

 

   Nem ártana megvizsgálni, hogy mit takar az a tákolt kijelentés.

 Lehet csak Esztétikailag  nem a legjobb - csúnya. Menjen rá még egy réteg.

 A tetőt nem szokták hőszigetelni… nem véletlen a födémről van szó  ? Rendbe lehet azt is hozni, ott a lapostetőnél egyébként a vízszigetelés az ami általában rossz - gyenge pl. beázik.

 

 

 70 nm -es háznál  csak a gázfűtés vagy az általad valamiért elvetett   hőszivattyú.

Előzmény: groover- (24888)
murray Creative Commons License 2018.07.01 0 0 24889

miután elköltöttél pár millát a leírt szigetelésre szerintem a fűtésről a fűtéses topicban érdeklődj. 

természetesen mindenki a saját fűtési megoldására fog esküdni. :-) 

 

Előzmény: groover- (24888)
groover- Creative Commons License 2018.06.30 0 0 24888

Sziasztok!

Egy 80-as években épült lapos tetős 70 nm-es ház vásárlásában vagyunk, amit jelenleg egy vegyes tüzelésű kazán fűt ki.

A jelenlegi tákolt szigetelés lekerül a homlokzatról és a tetőről, majd újra lesz szigetelve a tető, homlokzat, lábazat, valamint tervezem az aljzat visszabontását és legalább 10 centi eps100 berakását. Belül a vakolat le lesz verve, tekintve, hogy kapott vizet több helyen is, majd ha kiszáradt, gipszkartont akarok felragasztani közvetlenül a falra.

A ház déli tájolású, ez az utcafronti rész.

 

Bizonytalan vagyok és visszaolvasva sem találtam eszmecserét arról, hogy melyik fűtési módnak a legideálisabb a kiépítése-fenntartása jelenleg.

 

Mivel a telken belül van a gázcsonk, ezért szóba került a gáz, mint opció. Itt ugye magas a bekerülési költség.

A villanyfűtéstől (infra vagy nobo) kicsit tartok, tekintve, hogy nem könnyűszerkezetes az épület és túl nagy a tehetetlensége.

Úgy tudom ilyen méretnél a hőszivattyú nem kimondottan gazdaságos.

 

Ti mit javasolnátok?

 

Előre is köszi!

 

Guillaume- Creative Commons License 2018.06.18 0 0 24887

Azt szeretném Tőletek megkérdezni, hogy a szerb építőanyagok milyen minőségűek? Mert jóval olcsóbbak, pl alap cserép kb 110ft, 5 centis EPS kb 550ft. Érdemes volna esetleg onnan hozatni építőanyagot?

Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.22 0 0 24886

Ha körbenézek nem lennék erről teljesen meggyőzve, sőt az az igazán tökéletes és precíz amit én magam csinálok meg fél nap alatt nem a szaki dobja össze 1 órán belül. Persze nem azt jelenti, hogy mindennek nekiállnék mert nem így van, de az idő miatt mindenki rohan és kevés az olyan szakember aki odafigyel a munkájára, tisztelet a kivételnek. Ezek a mi tapasztalataink...

Előzmény: Dunit2 (24884)
Attesz88 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 24885

Viszont az sem biztos, hogy ha "szakember" csinálja akkor nem másod vagy harmadosztályú munkát kapsz. Az árak elszálltak az egekbe, ezzel viszont fordítottan lett arányos a minőség sok helyen.

Sógoromék 3 hete cseréltettek (volna) ablakokat. Direkt alaposan utánajártak a cégnek aki gyártja az ablakokat és annak is aki beépíti. Régóta a piacon lévő cégek, bemutató terem ezer éve ugyanott, referencia munkák megtekintve, illetve ismerős is ajánlotta nekik. Felső közép kategóriás profil, hogy azzal se legyen gond. 

Ezzel szemben a saját tapasztalatuk, hogy 3. nap el kellett hajtani a komplett brigádot. 17db ablak és egy-egy bejárati és erkély ajtó bontása és beépítése, külső-belső párkányozás, 4db redőny és belső gipszkartonos javítás volt a feladat, mindezt nettó 650 000ft-ért vállalta a cég.

Első nap végére 6db ablakkal végeztek, amik közül 5db rosszul volt beépítve. Olyan kifliket tekertek a tokokba, hogy ránézni is borzalmas volt. Mikor szólva lett nekik szabadkoztak meg magyarázkodtak, hogy másnap javítják, meg beállítják. Másnap új ablakot nem raktak be, az előző napiakkal szenvedtek. Volt olyan amit ki sem tudtak nyitni, csak hosszú szenvedés után. A javítás után is 2db ablak kiflibe hajtva került vissza, egynek pedig az egyik oldala 3cm-el beljebb volt a falsíkhoz képest mint a másik. Ekkor durrant el sógor agya és hívta fel a főnököt, aki megesküdött, hogy másnap küld új brigádot meg többen mennek. 3. nap meg is érkezett egy félig új csapat. Megbeszélték, hogy ameddig az elrontott cuccokat nem javítják nem nyúlnak új ablakokhoz. Végig figyelve és ellenőrizve voltak, de így sem sikerült normális munkát csinálni. Az egyik harmadjára beépített ablak olyan ferde volt, hogy a nyitott szárny magától becsukódott, plusz az összes ablakot összekenték purhabbal. Sógor leállíttatta a munkát felhívta a főnököt, hogy jöjjön ki és nézze meg, hogy 4 embere 2,5 nap alatt mit művelt, mert nem hajlandó tovább ezt tűrni. Vitatkoztak egy jót, mert a tulaj szerint nincs akkora gond amit ne lehetne javítani és nem értette, hogy miért kell ennyire kiakadni pár apróbb hiba miatt.

A dolog azzal zárult, hogy a normálisan beépített a ablakok munkadíját, a 6db bontást valamint a nyílászárókat meg a kiegészítőket, alapos ellenőrzés után kifizette és elhajtotta a céget.

Utána 3-an nekiláttunk és 3,5 nap alatt normálisan kibontottunk, beépítettünk és beállítottunk mindent. 

Nem mondom, hogy minden cég ilyen, sőt. Viszont sajnos azt is látni mostanában, hogy boldog-boldogtalan dolgozik és vállalkozik az építőiparban, mert most jól lehet keresni. Olyan emberek is, akiknek semmi keresnivalója nem lenne ott, maximum nagyon segédmunkásként. Jelenleg a cégek válogathatnak a munkák között és nem a megrendelők a cégek között, ami nagyon kezd visszaütni. Ezek a cégek és emberek 1-2-3 év múlva mikor tömegesen jönnek elő a hibák, egyszerűen eltűnnek, telefonszámot cserélnek a céget eladják és mossák kezeiket. Majd ha még mindig megéri, csinálnak új céget és kezdik előröl az egészet.  

Előzmény: Dunit2 (24884)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!