Keresés

Részletes keresés

dragonsdexter Creative Commons License 2017.01.05 -1 0 14010

Sziasztok!

 

Könyvkötészettel kapcsolatos üzletet tudtok valahol, CoverLuxon és Full Paper Kft-n kívül és esetleg hétvégén is nyitva tart?

4Hópihe Creative Commons License 2017.01.05 0 0 14009

igen! nem mindegy a kenés iránya.egy könyvkötö restaurátor barátom még középiskolában-hozta el az iskolai munkáját- picike konyvet és dobozkát.. rögtön beleszerettem és káértem tanitson meg döböztkötni és könyvet is.. hát nem tette meg azt mondta ha valóban megtetszik ez a játék tapasztalati uton rájövök mindenre- a munkáimat nézegette és a késöbbiekben egy egy trükköt azért mindig javasolt.. az egyik  éppen ez volt a ragasztó több irányu felvétele .

 több,mint 30éve játékom a papir--és igen alakot vált a hullámkarton.ovatosan lehet csak dédelgetni.

 a lassu száritás is fontos.

 nagyon gyakran a bekötendöt is bekenem nem csak a kötöpapirt ragasztóval..ha deformálodik ahogy engedi ugy igazitom.. dobozoknál pl forgatom az olallapjainál,belülröl kicsit préselve..

hasznos a két réteg és a dupla fenekü megoldás szálirányok rétegenként merölegesek nem párhuzamosak..

koszoru alapnál meg kötelezö a jó tartás miatt...

szeretem az ajtódiszeket és mivel fával  nem igazán tudok dolgozni, a fürészelés nem az én játékszerem,és hangos is - van amit papirral kiválthatok.

ezek mind csomagolódobozokból készültek..

 többréteg összeragasztásával formára vagdosva.rétegenként sokáig préselve..

a hullámkarton széleket faglettel tömködtem be. ez tartósabb megoldásnak bizonyult rusztikusan  is szebb hatás érhetó el. korábban ezeket is bekötöttema z ivelt részeknél sok apró fecnivel-ragasztó és papirminöség függvénye volt mennyire tudtam láthatatlanná belesimitani a papirt a felületbe, és akkor a hullámkarton is deformálodott a megmunkálás során..

a beföttes üveg még fél készen van. merész ötletem támadt a felület is le lett glettelve. alapozás után kopogos keményre száradva- volt aki azt hitte festett fa..

 

 

Előzmény: tisztavíz_ (14008)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.05 0 0 14008

"minden papirt másképpen kell ragasztozni nekem ez a tapasztalatom"

 

Ebben egyetértek. Két különböző színű és prégelésű, egyforma vastagságú Geltex papír teljesen másképp viselkedett ugyanazzal a ragasztóval. Ami az egyikkel ment, a másikkal halomra hullámosodott.

 

"olyan papirral dolgoztam amit elötte vizes szivaccsal át kellett nedvesiteni,több irányból is,hogy a rostok közé jól bejusson"

 

Tapétázásnál láttam, hogy a méretre vágott tapétát belerakták egy nagy tál tapétaragasztóba, lecsöpögtették, úgy rakták a falra. Korábban kis maradék bevonóanyagot vízbe raktam, egyenes maradt. Kötészeti ragasztó + víz keverékével, ha kicsit egyenletlenül éri a papírt a nedvesség a ragasztó felvitelekor, illetve a lemez nem egyenletesen veszi át a nedvességet, szerintem ezek is okozhatnak hullámosodást. (Illetve nagy felületű bevonóanyag megkenése közben is idő telik el, amíg egyik végétől a másikig érünk, talán még a kenés iránya sem mindegy).

 

Talán a sokat szidott papírom csak előáztatást igényelne (szivaccsal, ahogy írod) vagy csak több nedvességet (a Duvilax BD-20-hoz kellene kevernem tapétaragasztót). Hullámkarton dobozon kipróbálom. Még nem volt olyan gondod, hogy behorpadt a hullámkarton a vizes papírtól?

Előzmény: 4Hópihe (14007)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14007

fáánitól tanultam,mint elözék ragasztó . csusztathatóvá válik a papir.viszont nem áztatja ugy fel,mintha csak tapragacs lenne ad hoc modon keverem nem tudok  arányt mondani, én megkedveltem minden papirt másképpen kell ragasztozni nekem ez a tapasztalatom.. tzegnap pl doboz alj boritásnak olyan papirral dolgoztam amit elötte vizes szivaccsal át kellett nedvesiteni,több irányból is,hogy a rostok közé jól bejusson..

 használható információt nem tudok igazából átadni, inkább érzem a papir  ragasztó igényét, amint elöször hozzáérek a ragasztóval..sokszor csalódom,mert ránézésre jól kezelhetönek tünik tapintásra is, aztán  mégsem tud jól együttmüködni a kezeimmel és a ragasztóval...

Előzmény: tisztavíz_ (14006)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14006

Milyen arányban kevered a ragasztókat? Tapéta ragasztót korrigálhatóság miatt teszel hozzá?

 

Az első dobozom bevonásánál csak tapétaragasztót használtam. A víz nagyon csúnyán eldeformálta a dobozt, ki sem tudom belőle húzni, ezért nem mertem próbálkozni vele azóta. Talán csak nekem nincs meg a kellő tapasztalatom.

Előzmény: 4Hópihe (14005)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14005

plastdur könyvkötö ragasztó és tapéta ragasztó keverékével dolgozom.

 a plastdur ugyanolyan kiváló,mint a planatol bb superior csak olcsóbb..

 

köszönöm a méltatást...

Előzmény: tisztavíz_ (14004)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14004

Szépek, különösen a fadoboz! Az első kettőhöz milyen ragasztót használtál, a hullámkarton mennyire bírta a ragasztást?

Előzmény: 4Hópihe (14003)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14003

nálam is megujult erövel halad a dobozmánia.a karácsonyi csomagolások nagy sikert arattak,most néhány készült itthonra is...

tárolódoboz..

 bomoartos papirral kötöttem.. továbbra is élmény ezzel a papirral dolgozni, lepedönyi méretekben  is...szintén szeretem papir az alja-a nátronhoz hasonló izre szagra, de sokkal de sokkal szebb,és még varázslatosabb vele a munka.. a teteje hozzá harmonizáló csomagoló papir...

ezt csak el kellett varázsolni a fadobozt a kislánykám készitette tanári segitséggel az iskolában..

mint némelyik könyvtáblánál erre is glettel hordtam fel a hópehely motivumokat igy az kidomborodik a sikból, és a pöttyöket stencil segitségével pacsmagoltam ezüst akrillal..

karácsony elött liddl mandarinos farekeszt és csipszes hengerdobozt iskészitettem ezzel a technikával..

szeretik a megajándékozottjaim mert a csomagolás is funkciónális nem megy a kukába a csomagoló papir..

------------------

 megnéztem mi most a divat a határidö naplók terén,és ahhoz igazitottam a saját munkáimat is..

kombináltam inspiráló motiváló pozitiv gondolatokkal,és felnött szinezövel...

ez is nagy sikert aratott.

az már csak a hab a tortán,hogy a naptár bejegyzés része nem volt bedátumozva-igazából a tudatlanságom része ,mert nem tudok ugy szerkeszteni,nyomtatni,hogy a füzéshez jó legyen..-elönnyé vált. a visszajelzés jól esett....

tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14002

Van még jónéhány Geltex ívem, amit nem szeretnék eldobni. A nagyobb dobozok oldalát (50cm széles) 2-3 függőleges csíkból raknám össze. A borítóanyagon hagyok néhány centi fogási felületet (ez selejt lesz), amit nem kenek be ragasztóval, az egyik élét meghajtom, itt illesztem a dobozra. Így működne, de az átlapolások miatt nem lesz szép.

 

Kipróbálom papíralapú vászonnal is nagy felület (dobozfedél) egyben bevonását, ha ez megy, akkor áttérrek erre (a tapéta mellett).

Előzmény: GPF (14000)
GPF Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14001

Sok tapasztalatot összeszedtél.

 

Én köszönöm, ha megosztod!

Előzmény: tisztavíz_ (13998)
GPF Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14000

Hát, meg kell tanulni kisujjal leszorítani vagy a ragasztóba nyúlni. Az igaz, hogy sajnos csak egy hüvelykujjunk van.

 

 

Előzmény: tisztavíz_ (13999)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13999

Erre nem gondoltam. Nincs olyan célszerszám, ami egy oldalát csipeszként le is fogja és oda lehet vele illeszteni?

 

Az előzőhöz még annyit, hogy amelyik bevonásom jól sikerült a Geltex anyaggal, mind előre volt hajtva, így könnyen, gyorsan és pontosan illesztettem a lemez vagy doboz éléhez. Sík lapok pozicionálásával van a probléma. A ragasztóban nyúlkálok, mire pozicionálom és megtörlöm a kezem, félig meghúz a ragasztó és csak rontja a helyzetet.

Előzmény: rferi (13997)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13998

Elkezdtem írni egy összefoglalót, nem tudom mikorra lesz meg. A jelenlegi lakhelyemen nincs lehetőségem fával dolgozni. Itt Sopronban még arra is nagyítóval kell asztalost keresni, hogy elvállaljon egy asztallap újralakkozást, nemhogy dobozt készítsen. Ha van lehetőséged, szerszámod (asztalos körfűrész), szerintem elkészítési időben is jobban jársz a fával.

 

A szürkelemez mindenképp meg fog vetemedni a ragasztótól bevonáskor, de lehet úgy ragasztani a lapokat, hogy ez kevésbé érvényesüljön (az alap ívelése felfelé álljon, az oldalaké kifelé) és ki is lehet belőle "húzni" a görbületet bevonás után egy bizonyos méretig. Belülről a két oldalt tenyérrel lehet nyomni kifelé, nem kell sajnálni. Csak ne törjön meg a lemez, bár kész dobozt nehéz megtörni. Sík lapokat sikerült már enyhén behorpasztanom (bevonás után nem látszik). A legnagyobb doboznál nem tudtam tökéletesen kihúzni, mert a lemez oldala középen is behajlott, nem csak a tetején. A fedelek (sima lemez) mégjobban begörbültek, nagyon sokat bajlódtam mire kihúztam a görbületet.

 

A Pantonban egy nagyon kedves hölgy vágta nekem a lemezeket egyesével, az élek mégis ferdék lettek (levásárolhatom, a Panton korrekt cég). Nyomdai vágógéppel sosem lesz jó, szerintem. Az ölesléc 2cm-es éle mellett 25mm-es OLFA sniccerrel 2.5 tördelhető pengét kitolva viszonylag merőlegeset lehet vágni. Még tizedmillimétereket is le lehet vágni a lemezből (rontás esetén). A rövid éle mellett nem szabad vágni, az acélpenge kinyalja (az enyém már félig odavan). A 18mm-es sniccer szerintem ehhez kevés, flexel a penge és nem lesz szép a vágáskép.

 

Azt vettem észre, nagy doboznál (50*30cm-es oldalméret) az oldalakat is darabokból érdemes bevonni, kis darabot szépen fel lehet kasírozni. Az illesztés kisebb probléma mint a gyűrődés, csak így rengeteg idő a borítóanyag megtervezése, feldarabolása. Ha borítóanyagnak csak a fele van megkenve egyszerre, az a rész lesz csúnya ahonnan folytatva lett. (Ezért jó a tapéta, körbe lehet menni vele a dobozon, bár nekem csak ezzel az egy, kb. 150g-os tapétával van tapasztalatom.)

 

A Duvilax BD-20 vízzel keverve jó, de a borítóanyag felvitele nagyon érzékeny a víz mennyiségére. Már nem dolgozom ecsettel csak a festőhengerrel. Bankkártyával le lehet nyomni róla a ragasztó nagy részét, folyóvízzel teljesen kimosható. Már kb. 10* mostam és olyan mint újkorában. A festőtálba bele kell szárítani a maradék ragasztót (miután át lett öntve edénybe), száradás után a nagy része egy átlátszó rétegként egyben kijön, ami nem azt körömkefével vizesen le lehet szedni.

 

Selejtbe ment az utolsó két ív papírom, amivel a dobozhoz illően be tudtam volna vonni a tegnap készült dobozok fedelét. Nem tudom hogy jutna el hozzám gazdaságosan. Arra gondoltam, hogy kipróbálom vászonnal a bevonást, ha feleennyit szenvedek vele akkor nem fog érdekelni, hogy négyszer annyiba kerül mint a papír.

Előzmény: GPF (13996)
rferi Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13997

Én simán le szoktam tűzni a négy sarkán mikor kenem.

Kenés után pár másodperccel már nem akar annyira kunkorodni, ha kifeszítve volt kenéskor.

Előzmény: GPF (13996)
GPF Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13996

Az az igazság, hogy én is kedvet kaptam pár nagyobb, lakberendezési doboz készítésére. De még nem döntöttem el, hogy papírból vagy fából csinálom.

Látva a sok problémádat, lehet, hogy egyszerűbb lett volna fából. Én azt hittem, az a Coverluxos papír nagyon jó. Azt már én is éreztem, hogy pöndörödik, de (szerintem) azt azért lehet kezelni.

Előzmény: tisztavíz_ (13994)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.01 0 0 13995

Lemértem, 150g-os a tapéta amivel dolgoztam. Ehhez hasonló, tekercses kivitelű bevonóanyag kellene.

tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.01 0 0 13994

Majdnem minden dobozom kész (eddig 12db, 3 féle).

 

A Geltex 115g-os anyagot bevonóanyagnak még csúfolni is erős túlzás. Még egy sík lap bevonására sem alkalmas. Magára tekeredik a ragasztótól és összekeni saját magát is ragasztóval. Ha megfogom a másik végét, hogy ne tudjon tekeredni, nem tudom egy kézzel illeszteni, mert a sarkok, aminél illeszteni lehetne "eltűnnek" (felpöndörödnek). Ha két sarkát odaillesztem az már túl nagy távolság ahhoz, hogy a gyűrődéseket ki lehessen simítani utána (egy könyvborító méretnél is). Ha feszítem, megnyúlik, mégjobban gyűrődik. Teljesen mindegy melyiket kenem, a papírt vagy a lemezt. Egy dobozon nem lehet körbevinni, mert ha még egy oldalra sikerül is felkasírozni, az élnél begyűrődik, onnan már tovább nem lehet vinni. Már van egy kis gyakorlatom, de a ma készült dobozok borzalmasak lettek (gyűrődés gyűrődés hátán), több egész ívnyi hulladékot generáltam. Úgy néz ki prégeléstől is függ, mert volt amelyik jobb volt, de elegem lett ebből a papírból. A tapéta ehhez képest nagyon jó anyag.

 

Tudja valaki hány grammos az átlag tapéta? Tapétához hasonló vastagságú tekercses kivitelű bevonóanyag létezik? A tapéta kiegyenesedik a ragasztótól és nagyon jó vele dolgozni.

 

Ha valakit érdekel, beszerzési áron odaadnám a maradék egész íveket (az áru helye Sopron vagy Posta).

 

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.28 0 0 13993

Csináltam műanyag lemezből egy célszerszámot. A doboz hosszú belső oldalával megegyező hosszúságú, 2.5cm széles:

 

A hosszú oldal mentén 2cm-el hosszabbra vágtam egy új borítólapot a doboz aljába (lefedve a régi hibás borítást). A plusz 2cm-es rész az "illesztőél", bígeltem és szaggatottan átvágtam sniccerrel, hogy csak néhány rövid helyen legyen tartása, meghajtottam 90°-ban. A műanyag lappal összefogva az "illesztőélet" illesztettem a dobozba a lapot. Ragasztás után a 2cm-es csíkot levágtam. Így majdnem tökéletes lett az illesztés. Sajnos a maradék eltávolítása nem ment olyan könnyen, belevágtam a mögötte levő borítóanyagba is:

 

Ez már így marad. A maradék 5 dobozt másképp tervezem, nem vágok le semmit, a doboz oldalát utána ragasztom be és az fedi majd el.

 

A kész dobozról képek (a külseje tapétával van bevonva, a belseje bőrhatású papírral, ki van hozva a doboz peremén kívülre 1.5cm-el "kibélelt" hatást keltve):

 

A korábbi doboznak csináltam talpat szürkelemezből és vászonból (sajnos a ragasztó megfolyt az egyiken):

Előzmény: tisztavíz_ (13992)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.27 0 0 13992

Eszembe jutott néhány megoldás, de a legjobb széles tekercses (legalább 30cm) öntapadó lenne, hordozóréteg nélküli vagy papír hordozóréteggel. Azon keresztül kellene beragasztani az alsó lapot. Tudtok magyar beszerzési forrást vagy csak külföldről lehet ilyet beszerezni?

 

Előzmény: tisztavíz_ (13991)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.26 0 0 13991

Igyekszem az összefoglalóval.

 

Akadt egy kis problémám. A doboz alja egy sík lap, ennek a beragasztása a legnehezebb. A bevonóanyag hátlapját bekenve elkezd kunkorodni a megkent hátlap irányába. A sarkoknál és az éleken különösképpen, megfeszítve sem egyenesedik ki. Közel képtelenség odailleszteni a papír élét vagy sarkát a doboz pereméhez, sarkához, mert nincs mit illeszteni. Emiatt 4-6 milliméterrel kisebbre vágom, de sajnos ez nem segít és hülyén is néz ki. Csináltam jónéhányszor, egy sem sikerült szépen, többet teljesen újra kellett ragasztani.

 

Van bevált módszer a ragasztótól feltekeredő papír illesztésére?

 

A tapéta a hátlapja felé van feltekerve és tartja az alakját (kiegyenesítve visszatekeredik). Ragasztóval való megkenéskor kiegyenesedik és sík lapként lehet kezelni, könnyen illeszthető. Bár nem gondolom, hogy a feltekerés a Geltex-el működne.

Előzmény: GPF (13990)
GPF Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13990

Jók lettek, gratulálok!

 

Mindenképpen írjál összefoglalót, engem érdekel!

Előzmény: tisztavíz_ (13989)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13989

Teljesen bevont, 4db egymásba rakható 34.1cm széles, 24.6cm mély, 19.5cm magas doboz. A legfelső fedeles:

 

Így illeszkednek egymásba:

 

A legalsónak tervezek készíteni lábat.

 

A bevonóanyag kenésével valóban könnyebb dolgozni mint a lemezével. Eleve kevésbé hullámosodik, ha mégis, könnyebb kisimítani. Nagy hátránya, hogy felkunkorodik a papír, egy sima téglalap alakú papírt nagyon nehéz pontosan illeszteni bárhova is (főleg a doboz belsejébe).

 

Gyakorlással az első dobozon elkövetett hibákat ki tudtam küszöbölni, egészen szépen sikerült a bevonás. Sajnos bármikor elég egy rossz mozdulat és felgyűrődik a papír, amit már nem lehet eltüntetni. Továbbra is azt gondolom, hogy a 115g-os papír nem ideális dobozbevonáshoz. Sík lemezeket egyszerű bevonni, doboznál nem lehet bármekkora préselő erőt alkalmazni, főleg ahol nincs alatta kitámasztás. Ha készítek még ekkora dobozokat papír alapú vászonnal fogok kísérletezni vagy előre bevonom a még össze nem ragaszott lapokat (a ragasztási élek kivételével) és ragasztás után külön az éleket.

 

Részben Sage Reynolds technikáit használtam, részben mást kellett kitalálnom. Hozzá képest óriásdobozokat gyártok, az itthon kapható szürkelemez nagyon másnak néz ki mint amit ő használ (akkor sem gondolnám, hogy farostlemez), a papír (bevonóanyagként használva) nagyon máshogy viselkedik mint a papír alapú műbőr.

 

Ha valakit érdekel, szívesen írok egy összefoglalót.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13988

A szivacsos hengeres készlet (tálca, nyél, henger) semmivel nem került kevesebbe. Jobb a szivacs? A hengert ki lehet mosni, nagyon hosszú ideig jó lehet.

 

Fogtál már a kezedbe szilikon spatulát? Érdemes lenne kipróbálnod. A konyhában is hasznos. 600 forintról beszélünk.

 

A Curver doboz légmentesen zár. Nem fogyasztok tejterméket legalább egy éve, így tejfölös doboz sincs. Elraktam régebbről párat, pont ilyen dolgokra. Vannak gagyi ételtárolóim is. Egyet sem lehet légmentesen zárni a kupakjával. Persze lehet bíbelődni könnyen kiszakadó ételfóliával és hónapok alatt elöregedő, elpattanó befőttesgumikkal. (Ha költözésnél beleömlik a ragasztó valamimbe, igazán olcsó lesz.)


Már írtam néhányszor, hogy Sopronban nem tudok elgurani az ellátóba egy 800 forintos ragasztóért vagy 2db 300 forintos bevonó ívért. Mindent Budapestről tudok rendelni közel 4000 forint postaköltséggel (törékeny, túlméretes és az egészre még rászámolták az ÁFÁ-t is). A ragasztót és a bevonóanyagot két külön csomagként voltak hajlandóak feladni. Ki lehet számolni hány ív papírtól vagy hány kiló ragasztótól éri meg.

Előzmény: fvcc (13987)
fvcc Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13987

Úgy látom, költség-hatékonyan próbálkozol...

 

- festőhenger (1400 - 1600 Ft) - ugyanaz, de szivacsos: 0,90 € (270 Ft)

- spatula (600 Ft) - csavarhúzó, kiskanál, ceruza, fadarab, plexilap, akármi: 0 € (0 Ft)

- Curver doboz 1200 Ft - kilós tejföl vödröcskéje (a tejföl 469 ft volt, a vödröcske ingyen megmaradt). Ki milyen szemétdombon kukorékol, az van neki.

 

Én 1 kg kiszerelésű DB-20-ast (3,05€) használok, jó a saját vödröcske is tárolásra.

 

A maradékból (3000 Ft = kb 10 €) az asszony kacsát sütött, knédlivel és káposztával. Hozzá egy üveg, 2 liter Kofola, lenyomatni az egészet. Két napi kaja kettőnknek.

 

Ha úgy gondolnád, hogy ultrahangos tisztító is kéne 36000 ft-ért a szőrpamacs tisztítására ... az 10 sültkacsa, körítéssel.

Előzmény: tisztavíz_ (13986)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.23 0 1 13986

Az OBI-s mini 10cm-es festőhenger (adnak hozzá 12cm-est is, kb. 1400-1600 ft) több mint bevált. A Spatula Spar-os, kb. 600 ft, ezzel keverem össze a ragasztót vízzel:

A maradék ragasztót egy Curver, teljesen légmentesen záró edényben tárolom (szintén Spar-ban kapható, most akciós). A henger másodpercek alatt, szép egyenletes rétegben viszi fel a ragasztót, nem áztat el semmit, mint nekem az ecset. Végeztem próbaragaszásokat, kis sík felületen jó eredményt értem el. A lemezt kenve egy ideig még fel tudtam húzni a bevonóanyagot, a bevonóanyagot kenve csak roncsolással (bár lehetett más miatt, pl. több-kevesebb ragasztó felvitele).

 

Elkészült egy doboz (sok szenvedés árán, sok apró hibával):

 

A képen látható bevonatot oldalanként, külső-belső oldalt lefedő darabokból tudtam összerakni (a megfelelő fedésekkel). A négy oldala négy darab papír, plusz a belseje egy, az alja mégegy. A dobozt is és a papírt is kentem, egyszerre csak az egyiket. A doboz felső éleire előhajtott papírt illesztettem, innen indult a ragasztás (nem az éllel, hanem a külső vagy belső oldallal). Az éltől indulva folyamatosan simítottam rá. Nem ment jól, gyakran felhullámosodott, felhólyagosodott olyan helyen is ahol már rég túljutottam. Az élek körül nagyon nem akart megragadni a bevonóanyag. Áthúztam az éleken, akárhogyan feszítettem elő és simítottam le (ezen még van mit csiszolni), több helyen katasztrófális mennyiségű anyag épült fel, az oldal bevonása után fedeztem fel és nyomkodtam le az élről a doboz belseje felé, nem lett túl szép:

(Így is használható a doboz, legalább látszik, hogy kézzel készült.)

 

Kézzel és "bankkártyával" simítottam a bevonóanyagot, talán jobb lenne a gumihenger?

 

Egy darabból szerettem volna a négy oldalt, nem ment. A vászon "előbevonás, élerősítés" az éleken nagy hiba volt. Átlátszik a vászon kontúrja a 115g-os papíron. Lassabban köt rá a ragasztó, itt megnyúlott és felgyűrödött a papír, a lelógó papír (amit körbetekertem volna a dobozon) a súlyánál fogva méginkább előidézte a jelenséget, elhúzta a ragasztani kívánt bevonóanyagot a dobozról. A folyamatos lesimításból egyre jobban felhullámosodott-gyűrődött papír lett, teljes selejt. Próbáltam a bevonóanyag és lemez kenésével is, nem volt jobb sehogy sem (szerintem nem ezen múlik). A fordított módszer sem ment, amikor a dobozt fordítom a bevonóanyagba.

 

Azt gondolom a 115g-os papír nagyon nem dobozbevonásra való, kis doboznál talán elmehet, de nem ekkoránál. Mindenképpen olyan anyag kellene, ami nem nyúlik, gyűrődik, ráncosodik és megfeszítve rá lehet húzni az élekre. Ha már papír, sokkal jobb volt a tapéta, legalább bírja a vizet, bár nem rendelkezik a fenti tulajdonságokkal. Ki kellene próbálnom 180-250g-os kimondott bevonásra készült papírokat is, talán lassabban áznak át (csak a beszerzése problémás). A papír alapú műbőr ("Vanol") kimondottan jó választás lehetne, ha nem lenne rettenetesen büdös. Erősen műanyag hatást kelt, nem szellőzik. Nem lett a kedvencem. Egyre inkább a papír alapú vászon felé húzok, mert nagyon tetszik és valószínűleg sokkal könnyebben tudnék vele dolgozni. Eddig csak az éleken próbáltam, ki kellene próbálnom nagyobb felületen is.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13985

A bevonóanyag kenésére kizárásos alapon rájöttem. Beugrott, hogy vannak PP lemezeim, feltekerve. A belsejébe tökéletesen beleillettek a papírok, ennél jobb helyet nem is találhattam volna neki.

 

Rendeltem papír alapú vásznat az élek megerősítésére (utána kerül rá a bevonóanyag). Elgondolkodtam a vászonnal való komplett bevonáson, sokkal jobb anyag mint a papír. Jobb a fogása, utólag is jobban bírja a nedvességet, tisztítható valamennyire. Kár, hogy négyszer annyiba kerül.

 

A műanyag nem szellőzik, ruhák tárolására készült doboznál lényeges a doboz szellőzőképességének megőrzése. Más jellegű dobozoknál viszont a víz- és kopásállósága, a tisztíthatósága és a magas szakítószilárdsága miatt nagyon előnyös lehet.

 

A gumihengerből az OBI-s fogása nem a legjobb. Jobb lenne rövid nyéllel, ilyet nem találok.

Előzmény: fvcc (13983)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13984

Nagy dobozokra volt szükségem. A kis dobozokkal való "gyakorló részt" átugrottam. Sok dolog kicsiben működhet, a nagynál rögtön beköszöntek volna ugyanezek a problémák.

 

Nem hagy nyugodni, hogy az öregnek miért megy ilyen gördülékenyen, hol a dobozt, hol a papír hátulját keni. A Skivertex-ről a gyártó weboldalán nincs info (csak annyi, hogy doboz bevonásra is alkalmas), de a videón látszik, hogy fekete hátlappal rendelkezik. Valószínűleg többrétegű, a ragaszott réteg nem engedi a külső mintázatot hullámosodni. A 115g-os prégelt papír inkább a tapétához hasonlítható, de annál is vékonyabb. Hiába mondtátok, kizárásos alapon a saját bőrömön tapasztaltam ki, hogy csak a papír kenésével működhet.

 

Itt a Duvilax BD-20, ma vagy holnap nekiesek a bevonásnak.

Előzmény: GPF (13980)
fvcc Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13983

A könyvvászon és hasonszőrű társai (Baladexet is beleértve) : papír, vagy nem papír alapú műbőr, viaszosvászon. stb. A 200 -250 gr. eleve puha, hajlítható, tekercsben árulják. Bevonó anyagok.

   A 200 -300 gr.-os karton meg erős papír, tehát nem bevono anyag. Puha fedelű könyvek borítójának  használják (pl. spirál kötés), névkártya, képeslapok, stb. . Hajlításhoz ezeket bígelni kell.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
fvcc Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13982

csak a bevonóanyagot tudom majd kenni - már sokan elmondtuk, hogy csak azt kell

Feltekerve hogyan -két helyen körbe tekered közönséges papírral, és azt ragasztod le, így a ragasztó nem érintkezik a borítopapírral. Fekve tárolod.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13981

A Pattex Chemperón-t már majdnem megrendeltem. Beszéltem a webshoppal, korrekt tájékoztatást adtak. Sajnos higítójuk nincs hozzá (a ragasztó használatra kész, csak a munkaeszközök elmosásához kell). Az erős higító szaga miatt elkülönített helységben, nyitott ablak mellett javasolják a használatát. Lakásban, télen nem megoldható. A higítótól hamar megfájdul a fejem (még a Planatol-t sem nagyon bírom). Sajnos ezért teljesen ki van lőve. Ajánlottak egy másik ragasztót, de ezzel is ugyanez a probléma.

 

Nagyon jó lett volna a Mekol, mert tiszta PVA és víz, de sajnos a gyártó leltározik januárig, ezen kívül az egyetlen üzlet ahol találtam (amit linkeltél is) szintén nem szállít ki. A CoverLux-tól rendeltem 5kg Duvilax BD-20-at. Bár ebben vannak más anyagok is, remélem ugyanolyan jó lesz mint a Mekol lett volna. Kipróbálom próbadarabon a korrigálhatóságot és az állagot, de szerintem ebbe is kell víz (eleve jelentős része víz), ezért csak a bevonóanyagot tudom majd kenni, más megoldás nincs. A kezdésnél megpróbálom úgy, hogy a dobozt rakom a lefektetett anyagba. Ha ez nem megy, akkor tényleg egy élen kell indítani és folyamatában rásimítani (minél nagyobb a doboz, annál inkább).

 

A 115g-os papírnál nincs szükség bígelésre szerintem, könnyen hajlik, főleg ha kezd átnedvesedni. Egyelőre megpróbálom ezeket a papírokat elhasználni, mert még a tárolása is elég problémás, már a rakosgatásban is csak "megsérül". Feltekerve hogyan lehetne egyébként szakszerűen tárolni? Ha körbetekerem festőszalaggal, könnyen megtöri az anyagot és egy idő után nem lehet lehúzni.

Előzmény: fvcc (13979)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!